Új hozzászólás Aktív témák

• fpeter84

senior tag

Előbbre írtam, hogy próbálok feléleszteni egy kis S3 lapot, ami még vagy 20 évvel ezelőtt került hozzám ingyen úgy, hogy hiányzott a BIOS, minden jumper, letörték a feszstab IC-t, és vastagon filces gyapjas poros retkes volt...

Utóbbit megoldotta a kompresszor, ecset, majd némi alkohol. A jumperek pótlása elméletben sikerült - bár a doksija némileg ellentmondásos, de az ultimateretro oldalán lévő képen ugyanolyan Am5x86-133 van benne mint az enyém, és a doksi alapján én is pontosan erre a jumper kiosztásra jutottam, tehát elvileg az is pipa - még az L2 cache méret is ugyanaz a 256KB...

A feszstab akkor hiányzik, hogyha nem 5V-os procit tesz bele az ember - ez az Am5x86 ugye felirata szerint 3.45V-os, a datasheet szerint 3.3V +/-0.3V. A letört IC valahogyan meg is maradt, egy UTC585-ös 5A-es állítható LDO fix értékre konfigolva egy ellenállás párral - de ilyet égen földön nem találtam. Picit overkill, mert ahogy átnyálaztam jópár 4-586 proci leírását, mintha 1.5-1.6A fölé egyik se menne, az Am5x86-133 is 0.825A typical, 0.931A max - de mivel egy primitív áramfüstölős LDO ezért nyilván azért méretezték így túl, hogy ne melegedjen annyira a tokozása. Mivel egy ATX>AT adaptert használok, így adta magát a dolog hogy az ATX táp kihasználatlan 3.3V-os ágát kössem be az LDO helyére, így elsőre ezt a verziót követtem, de utána amikor sikerült működésre bírni és felmerült a tuning kérdése, hamar szűk keresztmetszet lett ez a Vcore érték ezért átcseréltem egy MP2307 kínai kapcsüzemű tápkockára ami papírforma szerint 3A folyamatos terhelést bír, és a fojtótekercse is 3.6A-es minősítésű, szóval ennek is már bőven elégnek kell lennie, és ezzel szabadon állíthatom tetszőleges értékre. A kis kockát kétoldalas szivacsos ragasztóval feltpasztottam a déli hídra, és fixre forrasztottam a vezetékeket. A pontos voltage drop értékét nem sikerült kinyomozni, de mivel az esetleges jövőbeni 5V-os prociknál is lehet igény kis emelésre, ezért nem az 5V ágról etetem hanem az AT csati 12V-os lábáról - sajnos ezt nem tudtam szebben megoldani, minthogy egy kihasználatlan lyukig elkanyarog a sárga vezeték és onnan lekanyarodik a forrasztási oldalra...

A legtöbb fejtörést a BIOS okozta végül... Optimista voltam, az ultimate retro oldalán volt hozzá egy mentés - ami kapásból feltűnt, hogy a képeken is látszott hogy 1Mbit-es, vagyis 128KB-os ablakos EPROM volt a lapban, de a mentés csak 64KB - na azért ez nem ejtett kétségbe, láttunk már ilyet hogy feleslegesen nagyobb IC kerül a lapba. Itt írtam is, próbálkoztam azzal hogy alsó 64KB a tartalom felette 64KB blank, meg fordítva hogy alul 64KB blank felette a 64KB tartalom, próbálkoztam a tartalom duplázásával is, de csak addig jutottam hogy egyértelműen megmozdul ha ott találja a tartalmat, de a POST debug kártya rögtön az első C0 low-level proci tesztnél megállt... Még az északi hidat is körbeforrasztottam óvatosan, hátha egy SMD repedés szivat, de semmi... Erre teljesen véletlenül kiderült, hogy egyik retro-társnak is van egy ugyanilyen működőképes lapja. Kölcsönadta, lementettem a BIOS tartalmát, és hát láss csudát, pöcc röff indult vele az enyém is! Egyértelműen vagy hibás mentés van az ultimateretro oldalán, vagy nem ehhez a laphoz való...

Szóval most itt tartok, működik szépen:

Ami látszik, hogy a PnP BIOS még nagyon gyerekcipőben járt... Amivel win95/98 alól jól működik, az egy Savage4 PCI, MX+Rush, meg a még régebbi ATI Mach és Virge kártyák. Voodoo3 PCI telepítés után protection error, G450 PCI telepítés után resource conflict, ha elkezdem manuálisan átpakolni szabadra akkor protection error... Win2000 nyögvenyelősen megy rajta, ott a V3-at sikerült telepíteni, megy is bár számottevően lassabb mint Win95 alatt a Rush vagy a Savage4... :D A G450-et hiába telepítem, bár erőforrás ütközést nem ír de akkor sem tudja inicializálni rendesen. Valahol kellene még itthon lennie egy R7000 PCI-nak is, ha előkerül azzal is megnézem mit villant - bár nagyon úgy tűnik hogy már a kisebbek is totális cpu limitbe vergődnek. ES1868 PnP ISA hangkártyát se képes rendesen kiosztani - se DOS, se win9x - nincsen wave, viszont a MIDI az megy... 2000 alatt látszólag települ, de nincsen hangja...

Tuningban egyelőre úgy tűnik hogy az 50-es FSB+PCI-t jól bírja, de majd még próbálkozok tovább a 60/66MHz-el is, hátha... :D
    (a fenti problémás kártya viselkedéseket persze 33-as FSB+PCI-al is ugyanúgy hozza, nem az OC miatt van)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés