Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rowon: AXAGON EE35-GTR 3.5 külső merevlemez ház bemutatás
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
Új hozzászólás Aktív témák
-
hito
nagyúr
Hát ez a GH6 egész jó kis gép azt kell mondjam
Már nem is akarom annyira elengedni, még a végén megtartom. S5 olyan semmilyen volt, ennek van karaktere, hi-res mode parádés. Még a GH7 és a Sigma FP van bakancslistán. Tényleg, miért nem találok sehol GH7 prores raw sample-t?
-
Márton
nagyúr
DJI Osmo 360? Hmm, végre egy kihívó
-
Tuninger
Topikgazda
Ha jól emlékszem a Star Wars előzményfilmek 2002 tájékán 3CCD-s kamerára forogtak fullhd-ban. Consumer vonalon ugye az 5D2 (2008) és a Pana GH1 (2009) voltak az első 1080p képes kamerák. Bár lehet handycam már volt korábban is, de 2005-2006-ban szerintem 720p képes rögzítőhöz sem lehetett egyszerű hozzájutni. Akkoriban én
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #33396 üzenetére
"A 2005-ös emlékeid pedig már kicsit csalnak, mivel 2008-ban mutatkozott be a 720p a platformon. Persze, hogy szar volt a felbontás."
Én arra is kíváncsi lennék, hogy mik (és milyenek) voltak azok a nagy felbontású anyagok, amiket hibavisszáék feltöltöttek 2005-ben.
Arra emlékszem, hogy a 2004-ben vásárolt Canon A80 320x240-es videót tudott. Pedig akkoriban nem volt egy olcsó hibrid gép. Biztos voltak sokkal komolyabb masinák is akkoriban. Úgy viszont nagyon szerencsések voltak a fiatalok, hogy ilyenekhez hozzájuthattak.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33392 üzenetére
Bocs, befejeztem a szövegértési problémáiddal hadakozást. Én tudom miért probléma a Rec709 PC/Mac környezetben, egy szóval sem állítottam amit te kiolvasol. Én a szabványok működésének egy fontos, általad ignorált aspektusát hoztam be. Ignoráld tovább és szalmabábozz.
Kitartok amellett, hogy a Display P3-ból kéne egy web only videós szabvány, de megpendítettem milyen előfeltételei lennének ennek. Magyarázd ezt is félre.
A 2005-ös emlékeid pedig már kicsit csalnak, mivel 2008-ban mutatkozott be a 720p a platformon. Persze, hogy szar volt a felbontás. -
mokus1
addikt
válasz
hibavissza #33392 üzenetére
Szerintem ezt nagyon túl gondolod. Az emberek többségét nem érdekli milyen gammaval milyen bitrataval futnak Az anyagok. Amíg az emberek 99%nak eleg az hogy 10mbiten jön a 4k stream, addig nincs is miről beszélni. Ha csinálsz egy szinhelyes anyagot a legtöbb ember megnezi az LCD tvn a napfényes nappaliban és monitorokbol is a csillio fps-es modellek fogynak nem a sok bites oled panelek, erre van igény.
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33391 üzenetére
Én 2008 és 2011 között végeztem médiatechnológus tanulmányaimat és a Youtube akkoriban kezdett ellépni a 480p fail és cicás videók felől, de még mindig komolyan vehetetlen volt abban a tekintetben, ahogyan ma tekintünk rá.
OK. Én 2005-ben az egyetemen aktívan használtam. Emlékeim szerint töltöttünk fel nagy felbontású videókat és mérgelődtünk, h milyen xar....
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33389 üzenetére
Megpróbálom érthetően megmagyarázni az álláspontomat.
YT tudatlanságból döntött amellett, hogy rec709-et támogat. 1998-as indulásakor kizárólag sRGB színteret támogató eszközöké volt a belátható jövő. 1986 az első consumer HD szabvány, 1990 sRGB szabvány.Feltételezésem szerint itt is emberi hiba történt. Mint oly sokszor rossz ember volt a jó pillanatban. Szinte bizonyos, hogy annyit tudott a megbízott manager, – Broadcast videjo akkó' rec709. És hát mink videjót adunk! Hááá legyen rec709. Ezért kiadta, hogy ezt támogassák. Annak ellenére, hogy az okostévékig még évtizednyi távolságban volt a technika, így a YT-nak esélye nem volt egy működő broadcast láncot fizikailag akár megközelítenie.
Azt, hogy nem látod be miért probléma a mai átlagos kijelzőkön rec709-et használni sRGB helyett...sajnálom. Nem véletlenül engedték el anno. Lehetett volna a globális szabvány a rec709 is. Mégsem az lett.
Azt sem értem mit rugózol azon, hogy nem támogatott a Display P3. Tudjuk. De legalább az Apple próbált mozdulni egy irányba. Sajnos mindenki más felült a HDR vonatra. Amit már kiveséztünk, h miért súlyos probléma.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33390 üzenetére
1998-ban már lehetett látni, hogy az emberek sok professzionális videót fognak fogyasztani PC-n egy olyan platformon ami 2005-ben alapult és a 2010-es évek közepén vált szignifikáns professzionális tartalomterjesztő médiummá?
Nekem ez új.
Én 2008 és 2011 között végeztem médiatechnológus tanulmányaimat és a Youtube akkoriban kezdett ellépni a 480p fail és cicás videók felől, de még mindig komolyan vehetetlen volt abban a tekintetben, ahogyan ma tekintünk rá. Már akkor is minden videós a Vimeo-ra pakolta az anyagait ha normális(abb) minőségben akarta prezentálni (de volt lehetőség arra, hogy a néző az eredeti fájlt is letölthesse), de a Vimeo soha nem vált meghatározó tartalomszolgáltatóvá, mai napig az integrált hosting és a videósok előfizetési díjaiból tartja fenn magát.
A Vimeo a mai napig sokkal nagyobb szabadságot enged a feltöltött anyagok tekintetében, olyan színteret választasz amit akarsz, de ők is azt javasolják, hogy a nagyobb kompatibilitás miatt maradj a szabványos Rec709 vagy Rec2020 konfigurációk mellett és csak akkor térj el ettől, ha tudod mit csinálsz. Javaslom próbálkozz az ő platformjukkal ha a Youtube által felkínált lehetőségeket nem tekinted elégségesnek.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33386 üzenetére
Felőlem aztán azt gondolsz amit akarsz, nem vagyok az apád.
Csak közben látom, hogy egy csomó tárgyi tudás foghíjas és hiába igyekszem jobban megértetni mi-miért történik így, mindig visszatérsz oda, hogy te utálod a Rec709-et és szarul néz ki a 60% sRGB laptopodon. Ezen a Display P3 és az sRGB sem segítene, de te tudod.
Én nem azt mondom, hogy a Rec709 jó, hanem arra világítanék rá, hogy amit számon kérsz a Youtube-on, az az, hogy okozzon inkompatibilitási problémákat, amiket nem akarsz belátni. A videózásnak az alapmértékegysége napjainkban még mindig a Rec709, mint a fotózásnak az sRGB, tíz-tizenöt éve ez pedig még igazabb állítás volt.
A Youtube nem tudta az sRGB-t választani, hiszen nincs sRGB videós szabvány. Illetve de, úgy hívják Rec709 (
), ez a két szabvány kéz a kézben jár, egyedül gammában térnek el, de az alapszínek és a fehérpont azonos. Azt pedig ismertettem a Rec709 esetén miért éppen 2.4 a gamma (ismétlem: részben kompatibilitási, részben pedig kreatív döntésből).
(Update: A Rec709-nek nagyon sokáig nem is volt tartozéka a 2.4-es gamma, hiszen ez a szabvány 1993-ban került kidolgozásra, még bőven CRT megjelenítők domináltak, később az LCD képernyők miatt muszáj volt definiálni)
Fotóban sem terjed a Display P3, mert még mindig tud gondokat okozni. Például rengeteg weboldal, üzenetküldő applikáció keresztülpasszírozza egy tömörítésen a fájlokat tárhely gazdálkodásból és ha ez kipurgálja a metaadatok közül a színtér taget (gyakran megesik), akkor annak az eredménye, hogy:
a.) Az eszköz kilövi natív színtérbe az RGB értékeket, az eredmény katasztrófa.
b.) A böngésző sRGB-ként értelmezi (mert egyébként logikusan ez a helyes eljárás, elfelejtett színtér beágyazás esetén megmenti a segged) és teljesen elmásznak a színeid.A Display P3 arra jó, hogy a saját weboldaladra így tedd fel a kis portfóliódba a fotókat, meg olyan portálokra, amik biztosan lekezelik (Instagram tudja). A böngészők ismerni fogják, Android ismeri, iOS ismeri, MacOS ismeri és így tovább. De mégsem bajlódnak ezzel a fotósok, mert akkor a fotóikat el kell készíteni Display P3-ban és egy fail proof sRGB verzióban is.
A hosszú kitérő lényege éppen az, hogy érzékeltessem, a Display P3 jó lenne webes videós szabványnak is, de amíg nem születik erre egy tényleges, minden böngésző, médialejátszó és operációs rendszer által ismert valódi videós szabvány, addig ott sem fog tartani a dolog, ahol fotó esetén tart. Az eszközök bizonyos metaadat tageket várnak, hogy milyen videós szabvánnyal van dolguk. Ha ezt nem ismerik vagy inkorrekt, akkor defaultolni fognak Rec709-re vagy kilövik natív színtérbe az RGB értékeket (go-to amit a fotónál eldobott Display P3 tagről írtam, ugyanaz fog történni).
Hogy a Google-nek mekkora ereje lenne elterjeszteni egy ilyen szabványt azon lamentálhatunk (én örülnék neki, ebben azonos véleményen vagyunk), de elég sok szabványt és formátumot megpróbáltak már a világra tukmálni, amikből nem lett semmi (lásd: WebP).
Az imbecilizmus emlegetésétől viszont óvakodnék, hiszen amikor arról döntöttek, hogy mely videós szabványt támogassák, mint alapegységet, akkor az a videós szabvány a világ legelterjedtebbje volt és az a mai napig is. Lehet ők előbb felfogták mint te, hogy a videózást nem csak a Youtube-on csinálják az emberek. Arról meg nem ők tehetnek, hogy az sRGB és a Rec709 között van némi gamma eltérés.
Mikor a Rec709 és sRGB szabványok kialakultak, még egyáltalán nem volt gyakorlat, hogy emberek videókat PC-n nézegetnek (de amikor tették, azt is még CRT monitoron), hanem korongokat dugdostak a házimoziba. Szerencsétlen történelmi körülmény.
-
Márton
nagyúr
Mini 3 pro d-cinelike kérdések:
- normális, hogy iso 100-on is zajos a kép, napos időben, szép őszi fákat videózva??
- akkor nemcsak hogy LUT-ot kell rádobnom a korrekt színekhez, de még zajt is szűrjek?
- van olyan pc-s mediaplayer, ami realtime rátesz egy lut-ot, hogy nézhető színekkel gyorsan visszanézzem, beletekerjek, mutassam családnak, stb?
(nálam a szerkesztés több hét)
És egy monitoros kérdés:
vettem egy VA paneles 32" 4k Lenovot, mert VA-s tv-nél tetszett a nagy kontraszt és a színekkel sem volt gond. Itt viszont alapból sajnos elég fakók a színek. A menüjében nincs is saturation opció. Miért? Ha pedig nvidia-nál feltolom a digital vibrance-t 65-re, amikor már kezdenek kellemessé, teltté válni a színek, akkor az apró részletek viszont eltűnnek a vibráló színeknél. (pl. vörös haj). Biztos ismeritek a jelenséget. Nincs semmilyen lehetőség, hogy ez ne vesszen el, de mégis sokkal teltebb színeket lássak?.. -
mokus1
addikt
válasz
hibavissza #33386 üzenetére
Kezdetben nagyon sok broadcast anyagkerult youtubera azt sem tudták pontosan mi lesz az irány, szerintem a legkisebb gondjuk volt ez. Ráadásul amikor bejott a yt még kb HD sem volt.
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33385 üzenetére
Arra adj nekem vàlaszt a YT ès a teljes digitàlis videós szcéna anno mièrt a Rec709-et vàlasztotta sRGB helyett. Az én tippem vagy az imbecilizmus vagy a teljes analfabetizmus. Esetleg a kettő elegye. Mindaddig így fogom gondolni, míg azt a választ kapom, hogy csak meg broadcast meg crt meg félhomály. Ezek a fogalmak annyira relevànsak a digitàlis videózásban mint a körömpörkölt. Nyitott vagyok és lehet, hogy tévedek. Vàrom az èrveket.
Bocs.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33384 üzenetére
Bocs, de a Rec709 a videózás sRGB-je. Olyan ez mintha bemennél a fotós topikba és azt kérnéd számon, hogy miért nem gamma 2.4 lett az sRGB, jobban igazodna a videós szabványokhoz.
Hogy miért gamma 2.4 lett, annak részben az volt az oka, hogy az ember általában enyhén lesötétített helyen néz filmet, oda jobban illik, másrészt pedig ez van a legközelebb a CRT megjelenítők karakterisztikájához (azokban gyakorlatilag hardveresen megy végbe a linearizáció).
Az meg nem engem érdekel mi van a broadcast vonallal, lévén 10+ éve nem nézek hagyományos broadcast adásokat és le is szarom, de a realitások mérlegeléséhez és a (retrospektív) kompatibilitási aspektusok megértéséhez szerintem nem mellőzhető téma.
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33383 üzenetére
Ugyan azt írjuk.
Téged valamiért érdekel, hogy mi lesz a broadcast vonallal. Pont ez a lényeg. El kéne szakadni tőle. Túlhaladta a kor. Ahogy írod, szükség lenne egy korszerűbb, SDR szabványra. Onnan majd a broadcast lebutítja magának, ha valamit át akar venni. Eltolódott a felhasználói tábor.FRC monitor ugyan úgy 10 bites. Interpoláció a 10 bites jel értelmezése után van. Normális LCD tévé, OLED tv natív 10 bites. Gamma tömörítés elhagyása nyilván igényel hardveres, firmware upgradet. Amire nincs esély.
Ahogy többször írtam nem értem YT miért rec709-ben kéri az anyagot. Amiben kérné másnaptól az lenne a szabvány. Telefonok, monitorok mind sRGB vagy HDR képesek. Rec709 sehol nem szerepel elvárásként. Régi videós szabvány, 9 évvel az sRGB előtt hozták létre. Onnan terjedt át a digitális kamerák világába. Számomra megmagyarázhatatlanul ostoba módon.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33359 üzenetére
Bocska, amikor erre reagálnom kellett volna, már a fogorvosnál vártam a sorom egy kis miniműtétre.
Tök jó, hogy a P3 színtér tud 16 bitet kezelni, de az átviteli függvény ("gamma") csak akkor lenne kiiktatható, ha ehhez 16 bites linerális megjelenítőket használnák. A 10 bitre ugyanez igaz, ahhoz előbb el kell terjednie a natív 10 bites megjelenítőknek (a legtöbb consumer cucc csak 8 vagy 8+2 bites, amiben interpolációval húzzák szét 10 bitre a kimenetet).
Ráadásul a gammának nem csak a tónusok tömörítésében van szerepe, hanem a sávszélesség korlátokat is figyelembe veszi, ugyanazzal a jellel kell utaznia a broadcast világban más jeleknek is (vezérlő jelek, hang, stb).
Egy offline rendszerben (pl: házimozi) ez nem okoz gondot, egy HDMI hatalmas sávszéllel rendelkezik, de a broadcast szabványoknak nagyon komoly infrastrukturális korlátai vannak és még ha azokat a fejlettebb országok meg is ugorják (megjegyzem: Nem), akkor sem beszélhetünk általános szabványról, ha a világ nagy része kimarad.
A megoldás egyébként lehetne egy új videós szabvány dedikáltan webre, elszakadva ebben a broadcast anyagoktól, ebben nincs nézetkülönbség köztünk. Szerintem is jó lenne egy 10 bites Display-P3 beemelése a videós szabványok közé és haljon ki végre a webről a Rec709, de kötve hiszem, hogy egyhamar átállunk lineáris átvitelre még ebben az esetben sem, legjobb amit kicsikarhatunk egy sRGB vagy 2.2-es gamma és akkor legalább ebben is egységesebbé válnánk a fotók megjelenítéssel.
A P3 pedig egy szabványos színtér, de nem én nyelvészkedem rajta, hanem direkt nem akarod érteni, hogy nincs olyan videós szabvány, ami a Display P3 alapszíneit, fehérpontját és gammáját használná (ami van, az egyrészt DCI-P3 digitális moziknak, másrészt tök más gamma/whitepoint). A videók színterét és átviteli függvényét metaadatok írják le, ha a böngésző/lejátszó szabványon kívüli tageket érzékel, akkor visszatér a default beállításra, ami a szokásjog szerint Rec709 megadott gamma nélkül (NLC kódja 1-1-1)! Aztán innentől már csak szerencse kérdése, hogy az adott rendszer tisztában van-e a BT.1886-al, ami a Rec709 és a Rec2020 átviteli függvényét hivatott leírni (gamma 2.4).
Az Apple színmenedzsment rendszere nem foglalkozik vele például és inkorrekt gammával interpretálja a Rec709 anyagokat. Ezért jött a Rec709-A, aminek az NLC kódja 1-2-1 és a 2 itt azt jelenti, hogy van definiált gamma érték (2.4). De amint feltöltöd valahova (pl: Youtube), az anyag vissza fog állni 1-1-1-re. Amúgy viszonylag hülyebiztos megoldás, mert a legtöbb NLE szoftver eleve Rec709 timeline-t állít be a projekthez alapesetben és még ha el is barmolja az export beállításokat a user, böngészőben a Youtube-on azt látja majd, amit a timeline-on is.
A többi rendszeren nem probléma ha visszaáll oda, mert azok tudják, hogy gamma 2.4 a helyes. Csak az Apple renitenskedik és ha 13 év nem volt elég nekik ezt kijavítani, úgy hiszem a következő 13-ban sem várhatjuk már.
Zárógondolatként meg annyit, hogy a 130 ezer forintos 60% sRGB laptop kijelzőnek pedig nagyon helyesen nulla relevanciája van. Annak a kijelzőnek csak nagyobb gondjai vannak annál, minthogy milyen gammával fut rajta egy videós anyag és szerintem nem lehet arra tekintettel lenni sem a szabványok kidolgozásánál, sem pedig a color grading közben, hogy megfelelően jelenik-e meg az anyag egy monitoron, ami egy 30 éves szabványt sem képes teljesíteni. Egy ennyire csirkebél kijelzőn csavargasd kézzel a szín/gamma beállításokat oda ahova jónak látod, semmit nem tudsz már rosszabbá tenni.
De valahol muszáj egy minimumot meghúzni abban, hogy hova és kinek tervezünk filmeket.A zenész sem masterelheti úgy a dalait, hogy a 2 ezer forintos Aldi saját márkás fülhallgatón is jól kivehető legyen az énekhang. Bocs.
-
hibavissza
veterán
válasz
Kukcaman #33380 üzenetére
Belekukkantottam. Sajnos az én szemem már nagyon rááll a gx80 hibákra. Katasztrofális roll off, "digitális", ugráló stabi mozgóképnél, fényviszonyokra nem konzisztens módon változó mikrokontraszt. Ezek miatt váltottam s5-re.
Fotóra, ügyes Lr használattal teljesen jó kis gép. -
Kukcaman
senior tag
Ebben a videóban nem a kamera a lényeg, hanem a filter.
Bár itt inkább fényképezik a srác, utómunkával nagyon jó képeket csinál egy GX80-al (az oldalán megnézheted, hogyan szerkeszti őket, régebbi videóit is ezzel csinálta).
Veszel egy leica 12-60-at filterrel azt jézus -
Tuninger
Topikgazda
Nem, a 1080p-ben menés is megoldás, mert van bőven részlet viszont elvesz annyit az élességből ami zavar, illetve hibavissza javasolta a Blur/Mist-et ami Resolveban szépen működik. De akár rakhatsz a képre egy minimális Gauss Blurt, az is megoldás.
A HLG-t meg nehezen hiszem hogy lágyabb lenne mint a V-Log.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33373 üzenetére
Igen, közben nekem is eszembe jutott. Nagyon régóta húzom már a beszerzését, vannak nagyon meggyőző youtube videók róla.
Az imént Catalyst-ban dolgoztam fel GH6 HLG videót. Egyébként lehet, hogy csak bemagyarázom, de mintha HLG videónál nem lenne ez az idegesítő plasztik élesség. Egy hangyányit, mintha lágyabb lenne.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33369 üzenetére
Tényleg nem rossz, de nem efelé szeretnék elmenni
Kukcaman: ezt még ki akartam próbálni. Na jó, nem ezt, hanem a GH7-et, de ez már majdnem az
hibavissza: igen, a Mist filter lenne a megoldás, de az meg olyan, hogy minden obira kéne egy. És nem olcsó a jófajta. Én és az eladás? Mégis minek nézel Te engem?
Aprók között megtalálod, de nem röhög, A7C eladást nagyon megbántam
-
hibavissza
veterán
Ez hiányzik a GX80-ból. Soha nem élesítettem semmit. ACR-ben is nulláztam az alapértelmezett élesítést. Teljes képernyőn. Belenagyítva nyilván FF-en több a részlet, de baxakodni kell vele, h előhozd. Akkor átesik az ember a ló túloldalára...szokj hozzá inkább, jobban jársz. Ha kell a mozis feeling akkor tekerj rá egy MIST filtert. Resolveban amúgy nagyon jó az életlenítés.
Szólj, ha eladod a GH6-ot. -
hito
nagyúr
Most egy GH6-tal kínzom magam. Hiába húzom le az élesítést minimumra, még mindig olyan mint a beretva, pfúj. Nincs valami rejtett beállítás, trükk, amivel tovább tudom lágyítani a képet? Tudom, használjak fHD-t, de nem
-
mokus1
addikt
Sziasztok!
Elkezdtem egy projektet avidben, hosszú tehát inkább kérdezek mielőtt fényelem. Tehát ha készre vágom és a végén davinciben fényelném, ha AAF-be exportálom betudom majd húzni a projektet?
-
Márton
nagyúr
A rögzített gyro adatokat használja, ezáltal sokkal pontosabb, simább lesz az eredmény.
Nem hülyül meg semmilyen témától, pl. közeli repülés egy nagy fa ágai mellett, hullámzó víz, stb. Ezekből a hagyományos, optikai elemző algoritmusok nem hoznak ki tökéletes végeredményt. A gyro adat viszont megmondja merre billent éppen a kamera, merre kell kompenzálni, sőt a következő frame-ek adataiból már előre fel tud készülni, mi várható, elkezdheti a stabilizációt, ezáltal még simább az eredmény. A lassú záridőt viszont nem szereti, ha kell motion blur, azt utólak szokták rátenni. -
hito
nagyúr
-
nozs23
addikt
S9 record limit feloldva: [link]
it was able to record 6K open gate video for 81 minutes before it shut down because the battery died — not due to overheating. The temperature warning did come on at 52 minutes and the camera was certainly hot to the touch, but this mode would absolutely be usable for recording a one-hour performance indoors. The oversampled 4K at up to 30p gave a similar result and was able to run for 79 minutes before the battery died. -
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33358 üzenetére
"Az, hogy milyen white pointot és gammát rendelsz hozzá legyen a felhasználó döntése."
Naná, semmi sem jobb, mint amikor elkészíted D65, gamma 2.2-re az anyagot és a paraszt olyat rendel hozzá amilyet akar. Akkor mi az értelme egyáltalán erről beszélgetni?
Félreérthető voltam. Felhasználó alatt azt értem aki összerakja a meglévő komponensekből az új sztenderdet. White point jó lenne sRGB-ből. Bitmélység emelésével jó lenne a gamma korrekciót is elhagyni végre. Be lehetne normálisan állítani a tévét a környezeti fényviszonyokhoz.
-
hibavissza
veterán
válasz
A P3 önmagában csak egy színtér, nem pedig szabvány.
P3 a különböző szabványok által használt szabvány színtér. Ne nyelvészkedjünk a kötekedés kedvéért. [link]
Nincs Display-P3 alapú videós szabvány
Tudjuk. Van más, de azt sem ismerik fel a lejátszók.
Nem ez a lényeg. Onnan indultam, ha végre sikerült előre lépni állókép terén AVIF/HEIF vonalon, jó lenne látni valami előrelépést mozgóképnél. Gamma korrekció elhagyása plusz valami szélesebb színtér jó lenne, de HDR nélkül. Hogy minek hívod az tökmindegy.
BT1886-ban már rögzítették ezt is (ez az amit az Apple a mai napig figyelmen kívül hagy és hibás gammával jeleníti meg a Rec709 anyagokat).
Nem lehet, hogy erre az alkalmazás gyártójának kéne figyelnie? OS-en nem nézek videót. Megnyitom valamivel. Macen nem használtam Premiert. Ott is van ez a gépészkedés a TL viewerhez?
Visszakanyarodva ehhez a mozgókép szabvány témához. Nem látom, hogy YT miért Rec709-ez választott sRGB helyett mikor minden eszköz amin futtatni akarja magát sRGB támogató. Teljesen hülyeség. Más a white point, más a gamma. Felesleges drift. Nem számottevő, de van.
-
hibavissza
veterán
válasz
Nem tudom hogy jön ide a gamma tömörítés a sok analóg szabvánnyal. Engedjük el a 8 bitet. Display P3 16 bites. Pont ezt írom. YT-nak fel kellene ugrania 10 bitre minden anyagnál és akkor nincs ez a szabvány kavarás a gammával és nem kell korrigálni. Úgy látod ahogy megcsinálták. 10 bitnél nem kell kvantálni a fényerőt. Mehet lineárisan, mivel minden lépcső 1% alatt marad. Vagy rosszul tudom?
A 2,4-es gamma korrekció alkalmazása azért volt hiba, mert a YT jellemzően desktop, mobilos fogyasztású. Ritkább esetben kontrollált a környezeti fény. Ezért jobb választás lett volna a 2,2. Most copunk, hogy 2,4-en is legyen valami hasonló a képen napfényes szobában a 130 ezer forintos 60% sRGB (kb. 2,1 gamma) laptopon.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33356 üzenetére
"P3 szabványos, széles körben alkalmazott színtér."
A P3 önmagában csak egy színtér, nem pedig szabvány. Nincs Display-P3 alapú videós szabvány, amire viszont szükség lenne, hogy a CMS rendszereknek egyáltalán lövése legyen arról, hogy azok az RGB értékek milyen színtérben és hova esnek és ezt milyen transzfer karakterisztikával óhajtod megjeleníteni. Lehet azt mondani, hogy lője ki color management nélkül monitor natív színterébe az RGB értékeket, de csak akkor lesz jó, ha a megjelenítő jól kalibrált és gamut clamp is van rajta (ha szükséges).
"Az, hogy milyen white pointot és gammát rendelsz hozzá legyen a felhasználó döntése."
Naná, semmi sem jobb, mint amikor elkészíted D65, gamma 2.2-re az anyagot és a paraszt olyat rendel hozzá amilyet akar. Akkor mi az értelme egyáltalán erről beszélgetni?
"Hülyeség volt elszakadni a már létező sRGB-től. Minden 2,2-es gammán fut, de nem, ők 2,4-est fognak használni."
Az sRGB nem videós színtér, de a Rec709 az sRGB alapszíneit használja, csak 2.4-es gammával, aminek az volt a célja, hogy kompatibilis legyen a CRT megjelenítőkkel is, amiknek az EOTF karakterisztikája nagyjából ennek felel meg.
"Mert a videós korszak kezdetén egy retardált mozigépész is ott ült a szabványgyártó lyukban...."
A Rec709 nem mozis szabvány, hanem HDTV broadcast, amit aztán a DVD és Blu-Ray terjesztés is átvett, meg a teljes streaming ipar. A Rec709 eleinte nem tartalmazta a 2.4-es gamma definíciót, mivel CRT esetén erre nem volt szükség, de az LCD képernyők térnyerése miatt a BT1886-ban már rögzítették ezt is (ez az amit az Apple a mai napig figyelmen kívül hagy és hibás gammával jeleníti meg a Rec709 anyagokat).
"Applenél legalább léptek egyet a hülyeség ellen"
Jó nagyot. Egy 13 éves BT1886-ot képtelen figyelembe venni a Rec709 helyes interpretálásához. Attól még a Display-P3 egy baromi jó színtér, de kidolgozott videós verzió nélkül nem fogják tudni lekommunikálni az eszközök egymás között, hogy mit is látunk.
Én veled vagyok abban, hogy jó lenne egy P3 alapú Rec709 alternatíva, de úgy biztosan nem lehet csinálni, ahogy most előadod.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #33356 üzenetére
A szabványokról annyit, hogy az sRGB egy teljesen elfogadott és támogatott szabvány. Ez a gyártókat annyira érdekli, hogy a fogalomban lévő megjelenítők túlnyomó része nem támogatja 100%-ban...
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33355 üzenetére
P3 szabványos, széles körben alkalmazott színtér. Az, hogy milyen white pointot és gammát rendelsz hozzá legyen a felhasználó döntése. Nem hardver függő. Applenél ott a 16 bites színmélység. Mert támogatja a panel, de 10 bites panelen is többet ad.
Pár húgyszagú bagós összeül egy dohos lyukban és elkezd kiabálni, hogy meghoztuk a döntést és mától ez a szabvány? Kb. ennyi a DCI a P3-ból. YT is ostoba döntést hozott mikor elkezdte alkalmazni a Rec709-et. Hülyeség volt elszakadni a már létező sRGB-től. Minden 2,2-es gammán fut, de nem, ők 2,4-est fognak használni. Jutúbozzál sötétben jobbágy. Mert a videós korszak kezdetén egy retardált mozigépész is ott ült a szabványgyártó lyukban.... Applenél legalább léptek egyet a hülyeség ellen. Display P3 a leginkább logikus út lenne előre, de már ott is győzött a nyomorék HDR. Had vakuljon a paraszt. Szó szerint. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33354 üzenetére
Én nagyon örülnék a P3-nak, vannak is hozzá eszközeim (sőt, igazából már csak ilyen eszközeim vannak), de Tuningernek igaza van abban, hogy ez kivitelezhetetlen, hiszen nincs rá szabvány, ez a Rec709 és a Rec2020 közé esik.
Mozgógépes szabványként a DCI-P3 funkcionál, de az mozira van kitalálva és eltér gammában és fehérpontban a Display-P3-tól, ami meg főleg fotóra van kitalálva az sRGB leváltására.
Szerintem nem a Youtube-tól kell várni, hogy kezdjen támogatni valami szabványon kívüli dolgot. De amúgy lenne ráció egy Display-P3 alapokon nyugvó videós szabványban, csak ez tovább növelné a fragmentációt.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #33353 üzenetére
Ezt most nem értem. Lehet nem jól fogalmaztam. Az lenne a jó, ha YT engedné a szélesebb színteret. Rec2020 színtér megjelenítéséhez kell a nagyobb fényerő. Azaz HDR 1000. P3 (Display, DCI vagy D65 most mindegy, az gamma és white point) támogatja a 400 nit alatti azaz SDR tartalmakat.
Nyilván az lenne az ideális, ha lenne Rec2020 SDR kijelző, de technológiailag ez nem tudom megoldott, létezik? P3 lett az sRGB helyett, fölé kitalálva, ha jól tudom.
AdobeRGB színteret hagyjuk most. Az a szubsztraktív modellezéshez lett optimalizálva.Hogy mit tudok letölteni most mindegy. Csak elindult a vezérhangya az AVIF okán. 10 bitet és P3 színteret biztosít. (ProPhoto színteret is ismeri, csak pl. Safari már azt nem kezeli) Minden browser megjeleníti.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #33352 üzenetére
Mit nyersz a DCI-P3-al?
A REC709 anyagok REC709nek fognak benne látszódni, a HDR meg REC2020ban megy, túllóg a P3-on.
Illetve a filmek sem P3-ra vannak méretezve, csak a moziban nem? Amit bárhonnan le tudsz tölteni az vagy 709 vagy 2020. -
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33350 üzenetére
Rec709 kicsit többet enged vöröseknél mint az sRGB. Együtt lehet vele élni tulajdonképp, de azért ott is kapaszkodni kell a vörös árnyalatok beállításánál. Gondolom ezért nem cseréli le a YT.
SRGB nagyon patkány, ha vörös árnyalatokról van szó.
10 éves Samsung tévém tudja a P3 színteret. Nyilván nem DCI P3-ra kalibrálom, már a 2,6-os kimeneti gamma miatt sem. Mondjuk szemre kb. 2,3-ig tudom felhúzni a készülék settingjében. Az sRGB gammát (kb. 2,1) nem tudja.
Resolve-ban igen elbaltázott az Apple gamma. Nyilván szőrszálhasogatás szinten. -
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33350 üzenetére
Nekem ezért van a monitoromban is elmentve több kalibrált preset is eltérő fénysűrűségekre. Van az olvasós meg a fotó/videó szerkesztős.
Próbálgattam én is egy időben, de az én monitorom katasztrófa 100 nit alatt. Elengedtem. Tettem egy kislámpát a monitor mellé. Az jobban vakít
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33346 üzenetére
"YT-nak kéne elszakadni végre az SDR Rec709-től. 10 bit P3 jöhetne legalább."
Én amúgy nagyon imádnám, de aztán meg ott lenne a baj vele, hogy Rec709 vagy Rec2020 megjelenítőn szarul fest a videód, mert sokszor még az alap color management betartását sem tudják megugrani (khm... Apple... khm... Rec709). Biztosan vannak már TV-k DCI-P3 móddal házimozira, de az meg más fehérpontot és gammát használ, mint a Display-P3 és utóbbi terjedt el a consumer tartalomfogyasztós eszközökön, hogy "visszafele kompatibilis" legyen az sRGB-vel.
"Az igazi probléma, hogy az elviselhető 80 nitnél összeomlik a consumer kijelzők színreprodukciója. 120, de inkább 160 nitnél kezdődik a jó reprodukció ami már nem egészséges a szemnek."
Nekem ezért van a monitoromban is elmentve több kalibrált preset is eltérő fénysűrűségekre. Van az olvasós meg a fotó/videó szerkesztős.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33347 üzenetére
Összefoglaltad miért rühellem a HDR-t. Egyszerűen fárasztják a szemem az erős csúcsfények.
iPhone képnézegetőben már kikapcsoltam, de azt még nem tudom hol lehet az iOS teljes szélességében, mert bosszantó, mikor békésen görgetek Instagramon alacsony fényerőn egy félhomályos szobában, majd elém kerül egy HDR fotó Dödöllei Pálinkás Józsefné unokájának keresztelőjéről és egy arcon rúgásnak érzem (egy iPhone fotóba ha nem szerkesztesz bele, akkor HDR tartalomként tölti fel).
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #33345 üzenetére
Igazából úgy lenne korrekt, ha két USB-C csati TB5 lenne. Egyik kelleni fog a HRR retina miatt, 5k 144 Hz 70-80 Gbps. A másikra meg már jönnek a TB5 SSD házak... Továbbá jó lenne, ha a TB5 végre natívan támogatná a HDMI 2.1-et. Nem kéne a feszszabályzó adapter arany árában. Tudom bilibe lóg....
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #33346 üzenetére
Jav.: szemnek 80-100 candela lenne a max. 1000 nites kijelzőnél elvileg előfordulhat 1000 candelás terhelés is.
-
hibavissza
veterán
válasz
Márton #33344 üzenetére
Én átállok. Az összes browser támogatja, adobe is natívan támogatja a 10 bites AVIF-ot. Mi lehet a csapda? Komolyan kérdem...
YT-nak kéne elszakadni végre az SDR Rec709-től. 10 bit P3 jöhetne legalább. Lenne normális gammakorrekció, nem 8 bitbe lenne betömörítve amibe normális gamma korrekciót nem lehet csinálni.... Én a HDR-t látom C vágánynak. Nem akarok napi ezer órát 1000 nites fényforrást bámulni. Az igazi probléma, hogy az elviselhető 80 nitnél összeomlik a consumer kijelzők színreprodukciója. 120, de inkább 160 nitnél kezdődik a jó reprodukció ami már nem egészséges a szemnek. -
hibavissza
veterán
válasz
nozs23 #33342 üzenetére
Ha igaz az 5 db TB4 teljes sávszélű csati akkor felőlem maradhat a 256 GB SSD. Veszek egy valóban TB4 tempót tudó külső M2 SSD házat.
M1 Miniben le van felezve az adatforgalom TB3-on keresztül. Csak videó jelnek adja ki a 40 Gbpst-t. Külső házam amúgy is csak papíron TB3. 12 Gbps a teteje. Le is írták. Apróbetűvel a spec alján....
Szóval az 5 db, de már a 3 db teljes értékű TB4 csati is triggerel. -
Márton
nagyúr
válasz
hibavissza #33343 üzenetére
hányszor hallottam már ezt, hogy vége a jpg-nek, mp3-nak!
-
hibavissza
veterán
Mennyire megbízható forrás a YT.... Keresgélek böngésző color management témában a kugliban és feldobja egy indiai ember videóját amiben azt bizonygatja, hogy csak a Safariban van WCG CM. Beírom neki, hogy akkor mi lesz a böngészőkben a HDR Rec2020 YT videók gammutjával? Tesztoldalakon WCG az összes browser nálam. Nyilván a Rec2020 miatt. Talán az Edge volt az utolsó aki implementálta 2021-ben...
Simán törölte a HSZ-t és letiltott. Átfutottam a hszeket és érdekes módon csak a felszopó hagyta meg
Úgyhogy AVIF-ra fel! Eljött a 10 bit WCG ideje. Viszlát JPG! -
nozs23
addikt
válasz
hibavissza #33341 üzenetére
Várjuk ki a végét. Szerintem tuti a szokásos Apple féle fillérb*szás lesz a mini alja.
16GB minimumot pletykálnak MAC-ekre, de az M4-es iPad Pro-k is 8GB-ra vannak korlátozva, pedig hardveresen talán 12 van bennük. Tippre ez a 12 lesz a belépő MAC-ek alapja is. -
hibavissza
veterán
Elnézve az M4-es Mini szivárogtatásokat csábító lesz. M2 pro sebesség, 5 db Thunderbolt aljzat, kisebb méret, alacsonyabb ár....
-
hibavissza
veterán
Kipróbálnátok, hogy adott egy jpg fotó, P3 színtérrel, jól túlhúzott vörösökkel és sok szürke színátmenettel. Megnyitjátok Chrome-ban vagy Edge-ben (Firefox gyárilag elállított színmenedzsmenttel települ) és mellette megnyitjátok Resolve-ban. Milyen Resolve beállításokkal lesz nektek koppra ugyanaz a két fotó. Húzd mellé ablakban a böngészőben megnyitott képet és részleteiben is vizsgáld, ne csak globál ránézésre.
Itt tudod megnézni WCG a setupod vagy sem és fotót is tudsz lementeni, ha neked nincs: [link] [link]
Az is érdekes lehet, ha valaki csak sRGB képes setuppal fut.Nálam Macen nincs az a Resolve color management konfiguráció amiben ne lenne color és gamma drift. Nem tudom a Resolve milyen mátrixot használ a timeline-on, de belepiszkál.
-
hito
nagyúr
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33331 üzenetére
Szerintem ma lesz lehetőségem rá, rajta vagyok
Kukcaman: dehogynem. Viszont ezeknek az árai nem az én pénztárcámhoz vannak igazítva
ZV-E10 II-t még azelőtt nézegettem, hogy szembejött volna az A7C. Ha ahhoz mérem, akkor inkább maradok ennél APS-C vs FF miatt. Illetve EVF sincs rajta. A7C II meg nagyon húzós árban. Amennyiért ezt vettem, nem nagyon van értékelhető vetélytársa.
-
hibavissza
veterán
Találtam végre Macre egy normális egeret. Keychron M6. Blenderhez nem tudtam megszokni a Magic Mouse-t.
-
Tuninger
Topikgazda
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33323 üzenetére
Persze, meglátjuk mit tud root nélkül
Igen, valóban így tűnhet, de fejlődtem magamhoz képest utómunkában is. Persze nem kemény melóval, inkább csak ami menetközben rámragadt
Viszont az alapállás még mindig ugyanaz - és nem is érzek késztetést ennek a megváltoztatására -, miszerint vázon belül szeretném megoldani a problémát, minél kevesebb utómunkával.
hibavissza: nincs dráma, nem törtem össze, idővel megedzi az embert a közösség
"Mind ugyan azt tudja. Még a szenzor is ugyan az bennük." Szerintem meg pont hogy nem. Hiába ugyanaz a szenzor, vagy a gyártó, vagy mindkettő, adott esetben eltérő a színkezelés. Nézd meg dpreview ábrát. Nüansznyinak tűnő különbség is lényeges eltérést tud okozni a bőrtónusnál. De nem akarom túlbeszélni a dolgot, együtt tudok élni vele.
És ha már a beteges vázcserém előjött, 3 órája egy A7C-vel ismerkedem (28-60mm kitobival). Ha kell sample valakinek, vagy valami kérdés van vele kapcsolatban, nyugodtan!
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #33292 üzenetére
Akartál egy tömör videót.
Van itt egy, csak a csatlakoztatható eszközökről.
Már ennyi is elég lenne, de szoftveresen is nagyon jó dolgokat tud.
kovsol: Atom jó, kis művészkedős setup.
-
kovsol
titán
Viltrox 28mm f4.5 - EASY 1.5X Anamorphic Mod
Nem tudom volt-e már, de Full frame kicsit házi megoldás budget módrahátha valaki rákapna.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33325 üzenetére
Ehhez annyiban csatlakoznék, hogy ennyire rövid idő alatt tényleg nem lehet rendszereket kiismerni, pláne a videó egy nehéz műfaj, mert mindegyik Log profil máshogyan működik (de a Rec709 módok is). Én is elkövettem F-Log esetén azt a hibát, hogy bármennyire is hallgattam a zebrára (ha már használod, fel kell csavarni 100%-ra), sokkal inkább a hisztogram a mérvadó, bőrtónusok meg köszönik jól vannak ha a középszürkére mérsz fényt egy ColorCheckeren (de lehet egy kicsit túlexpós is).
Sony esetén a háromféle S-Log esetén mindegyiknél más az ajánlás, hova exponáld a bőrtónusokat.
És akkor itt kanyarodnék rá, hogy akinek nincs alapszintű grading ismerete sem, az hagyja a Log-ot egyelőre, gyakoroljon Rec709 anyagokon. Ebben amúgy a Panasonic nagyon jó, anno M4/3-on nagyon szerettem a Natural profilt, tök jó bőrszíneket adott. Családi videókra atomjó volt, mert egy kis görbézéssel szép lett, nem kért igazán enni (de a műfényt túl erősen akarja kompenzálni, ott kézzel állítottam WB-t). Sokan egyből mennek a CineD profilra, de én azt utáltam.
Fujifilm esetén ízlés szerint bármelyik filmszim használható (személyes ajánlás a Classic Chrome, nem vagyok a legnagyobb Eterna rajongó).
-
hibavissza
veterán
Nem sértésnek szántam. Piszkàlódàsnak ahogy Tuninger írta. Egyszerűen fel nem foghatom, mi értelme ilyen tempóban cserélgetni a vázakat. Mind ugyan azt tudja. Még a szenzor is ugyan az bennük. A színezetről vagy 5-10 éve nincs èrtelme diskurzust nyitni. Egy alap pécèn bármit, bàrmire àtszínezel pillanatok alatt. Sokat fejlődtek a szoftverek ezen a téren. Fotós oldalról közelítve méginkább. Hidd el egy jó objektív jobban számít. Főleg OOC.
Ha konkrét példákkal megvilágítanád, hogy mi a bajod, mit szeretnél látni akkor lehet megértenénk esetlegesen tanulhatnànk az adott példából. -
-
Tuninger
Topikgazda
Kértem hozzáférést, de inkább állítsd át link birtokában elérhetőre
szerk: azért vagy csesztetve mert elmúlt 10 évben még mindig ugyanazokkal a problémákkal küzdesz és minden kérdésedre már többször kaptál megoldást. Félre ne értsd, szeretjük hogy itt vagy, nagyobb tapasztalatod van a vázakkal mint bárkinek, csak a tudásodat nem fejleszted úgy ahogy tehetnéd.
-
hito
nagyúr
válasz
MrChris #33319 üzenetére
Túl sokat vártam m4/3 után a FF vonaltól és ugyanazokkal a hibákkal szembesültem itt is, ráadásul még a kiterjesztett telekonvertert sem találtam, ami az egyik kedvenc feature-öm volt videónál.h
hibavissza: Hát, ez is egy vélemény, de hazudnék ha azt mondanám, hogy jól esett éhgyomorra. Bár viccesen és burkoltan, de mégis kb. hazug (btw mondasz egy vázat amiről azt állítottam, hogy volt és hozom a sample videót) idiótának állítasz be. Mégis úgy érzem, hogy ezek után nem nekem kell elcseszettnek éreznek magam. Az meg, hogy egy obicsere olyan változást hozna, ami mindent megváltoztat ezen a téren, erősen kétlem. Tény, hogy van némi különbség, de az inkább marginális ha színekről van szó. Egyébként meg lényegesen könnyebb vázat és kitobit cserélni, mint megkeresni azt az obit, ami árban és tulajdonságokban is megfelelő (fényerő, átfogás, stb.) és színekben olyan változást hoz, hiszen az obikról ezen a téren elenyésző infó van a neten a vázakhoz képest (pl. dpreview összehasonlító).
Tuninger: bocs, tegnap már nem volt erőm megvárni amíg feltölti. LINK.
-
hibavissza
veterán
Mondták már neked, hogy ezekre más-más objektívet is lehet tekerni?
Sokkal többet befolyásol a használaton, színezeten egy objektív csere az aktuális vázon mint a váz+kitobi kombó cserélgetése. A kitobi vagy valamelyik alap fix nem ad teljes képet a rendszerről. Mondjuk nem minden esetben olcsóbb.
Ez a folyamatos vázcsere (papíron, mert valahogy mintát sose látunk) inkább tűnik nekem vmi elcseszett hóbortnak. Amivel nincs is baj amíg a négy fal között csinálod.
-
hito
nagyúr
válasz
MrChris #33316 üzenetére
Igen, az ment szinte azonnal
Komoly gondjaim voltak vele. Ami viszont nagy meglepetést okozott, az a Nikon Z5. Nagyon jól be lehetett lőni, baromi jó színek, pontos WB, röviden nálam az év meglepetése volt. Hosszútávra az egyik kiszemelt. Z6 lenne még érdekes, de végül az XQD kártya miatt arról lemondtam.
-
hito
nagyúr
Ja és Marketplace-re most tettek fel egy A7R III-at 350-ért, úgyhogy siessetek, ne kereskedő vigye már el!
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33313 üzenetére
Arc még nincs, de a többi pipa. Most csak uncsi házfalakról lőttem, de fogok még csinálni mindenféléről. Mindjárt feltöltöm.
Egyébként X-H1-et pont ma vitték el, úgyhogy problem solved
Jövő héten jön valami FF Sony a helyére, ott picit nagyobb mozgásterem van ami a vázon belüli színkutyulást illeti
NX500 meg fixen a polcon skin tone referenciának
-
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg #33311 üzenetére
Próbálkoztam...még próbálkozom
Egyébként amire egyre nagyobb igényem lenne, az egy plugin Premiere Pro-ban, ami ha van egy referencia videóm, egyszerűen hozzámatcheli a színeket ahhoz a mintához. Nagyon nagy szívás a színkorrekció és rendre beletörik a bicskám. Szerintem lenne rá kereslet és nem lenne nagy durranás összerakni a deepfake videók korszakában.
-
Stauffenberg
nagyúr
Vectorscope, parade és a többi segéd van a többi szoftverben is, nem Premiere sajátosság.
A kör alakú vectorscope-nál látsz kb 11 óra irányába egy vonalat (a Y és az R között), ez a skintone vonal. Ha kimaszkolod a képen valaki arcát, hogy csak azt lásd, akkor csak azt mutatja és így könnyebb beállítani. De kis rutinnal már megy majd maszk nélkül is.
(A maszkolásnak nézz utána, én régóta Resolve-ot használok).
A lényeg, hogy minden ember bőrszíne erre a vonalra esik, európainak, arabnak, feketéknek, mindenkinek, ha ezek a színek ide esnek, akkor biztosan jók a bőrszínek. A te vectorscope-odról azt olvasom le, hogy inkább a sárgásabb irányba húznak a bőrtónusok (az a világosabb folt a vonaltól a Y tengely irányába).
Igazán jöhetne ilyen Photoshopba vagy Lightroomba is, mert portré fotóhoz is jól jönne.
-
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg #33309 üzenetére
Köszi!
Ez nekem kicsit expert még. Segítenél, hogy hol találom ezt a skin tone vonalat? Ilyet találtam:
Bár innentől inkább Premiere Pro topic témaEgyébként X-H1 is csak 8bit.
-
Stauffenberg
nagyúr
Vectorscope segítségével pillanatok alatt a helyére ránthatók a bőrtónusok alap WB/Tint korrekcióval. Ezen van egy "skin tone" vonal, ehhez kell igazítani a bőrtónusokat (legegyszerűbb ha kimaszkolod az adott részt és csak az jelenik meg a vectorscope-on).
Viszont ha már az arc különböző részeit külön-külön akarod, akkor muszáj lesz hozzányúlni a Hue vs Hue és esetenként a Hue vs Saturation eszközhöz is (ha megérted a működését, rájössz, hogy mennyire egyszerű használni). Nyilván ebben nagy segítség ha 10 bitben lőtted.
Kellett már interjú szituban Sony S-Log2 és Fujifilm F-Log felvételeket összelőnöm, szerintem ezzel volt a legtöbb vért hugyozás és mivel a Sony csak 8-bit volt (A7S II), ezért abban volt kevesebb mozgásterem és ahhoz kellett matchelni a Fujit. Mindkettőnek megvoltak a maga hülyeségei.
-
hito
nagyúr
válasz
hibavissza #33307 üzenetére
Mit nem lehet ezen érteni? Arc segítségével bárki ki tudja igazítani bőrtónust (rajtam kívül), az nem nagy etwas
Természetesen külön kezeltem a két dolgot (skin tones sample és Tuningernek egyéb sample)
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33304 üzenetére
Rendben! Kinti, arc nélküli is jöhet? Az még Motioncam előtti időkből van meg. Kedvenc volt, amíg meg nem jelent a MC, azon belül is új korszak jött el a DirectLog óta. Illetve azért használtam még utána is, mert tudtam kamera egységet váltani megszakítás nélkül és ez baromi hasznos volt. 14U-val viszont ez az előny is eltűnt, ez volt az utolsó szeg a koporsójában.
-
Tuninger
Topikgazda
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33302 üzenetére
Persze, logban10bit-en is, frame drop nélkül. Egyedül mcpro24fps-sel van problémám. 13 Ultra-val gond nélkül tudtam felvétel közben kamerát váltani, itt sajnos valamiért nem lehet. Ha kamerát akarok váltani, akkor az új snit. Ez a legfájóbb pontja a készüléknek.
Ma délután gyerekzsúr van nálunk (kínhalál smiley), de este megpróbálok csinálni néhány rövid sample videót.
-
hito
nagyúr
Sziasztok! Hogy tudom lehatékonyabban visszanyerni az természetes bőrtónust Premiere Pro-ban? X-H1 és Motioncam-nél (Xiaomi 14 Ultra) is az a fő problémám, hogy nagyon zöldes-sárgás lesz a bőrtónus beltérben rossz fényviszonyok között. Ilyenkor picit lilába húzom, állítok a WB-on és Hue vs Saturation segítségével megpróbálom korrigálni amit lehet. Eddig annyit sikerült elérni, hogy a sárgás maszlag eltűnik, de nem tudom visszanyerni azt a természetes rózsaszínes-pirosas "arcpírt" (nem tudok máshogy fogalmazni
), amit látni szeretnék.
Új hozzászólás Aktív témák
- Külpolitika
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Garmin topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Akciókamerák
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Anime filmek és sorozatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Samsung Galaxy J4+ 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest