Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rowon: AXAGON EE35-GTR 3.5 külső merevlemez ház bemutatás
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
Új hozzászólás Aktív témák
-
hibavissza
veterán
válasz
nozs23 #32895 üzenetére
A redőny elhagyása teljesen abszurd egy ilyen lassú szenzornál. S5-ön szinte mindig elektromos zárat használok, de képes fura dolgokra. Élő dolgok fotózására alkalmatlan, még portrénál is van mikromozgás. Ez így megtévesztés. Camcorder vázban kellett volna piacra dobni.
Felvétel idő korlátozása egyszerűen nevetséges. Elegánsabb megoldás lett volna egy hőfokszenzor adatát kiírni a kijelzőre ami lekapcsolási érték előtt vörösre vált, figyelmeztetve a usert. Nem mindegy, hogy nulla fokon vagy 35 fokban használják.
Elszomorító ez a termék. Valamiért szeretem a márkát. Még a hajnyíróm, is Panasonic....nem kéne kinyírni a Lumix részleget úgy mint a Technics-et. FF-en eddig jó irányba mentek a dolgok. Félek az MFT részleg marketinges bolondját átköltöztették a FF részlegre. -
nozs23
addikt
válasz
p_adam #32896 üzenetére
Nem hiszem, hogy erre XLR-t gondoltak volna. Meg egy Jack is sincs rajta monitorozni (USB-vel sem megoldhato).
Sigmanak van egy-ket rohadt minosegi kompakt obija (azert nem palacsinta). 45mm f2.8, 24mm f/3.4. Arban is jok.
A korlatozasok ellenere is szimpibb lett volna a gep, ha egy 30-40mm koruli f2.8-3.4 koruli minosegi AF pancake-el erkezett volna a dobozban.
Na mindegy, par honap mulva ha lemegy a hype szerintem deal-ben 400 korul elhozhato lesz. -
p_adam
addikt
válasz
nozs23 #32895 üzenetére
Lehetne rá tenni XLR interfészt (ahogy egy Canon R8-ra), vagy mondjuk egy elektronikus keresőt, amit még a NEX-5N idejében is lehetett, bár tényleg annyira limitált a fotó funkció, hogy mindegy... Az egész sokoldalú kompakt koncepciónak a modularitás lenne a lényege, ahogy a Sigma fp esetében is.
Ehelyett a lényeg, hogy limitáljuk be, amit lehet. Így garantált, hogy lecserélik, ha jön a sokkal jobb második generációs modell.
Valamint a Nikon Zf probléma itt még jobban fennáll: igazán kompakt optikák terén a Panasonic sincs eleresztve egyáltalán, az RF 28mm f/2.8 egy fém bajonettes, fényévekkel használhatóbb cucc, mint amit ehhez hozzácsapnak (igaz, egyes helyeken ingyen, de kb. majdnem annyit is ér). -
hibavissza
veterán
válasz
nozs23 #32891 üzenetére
Nincs ezzel semmi baj csak az àra. S5II àrànak feléért teljesen jó ajànlat lenne. Evf-fel, két kàrtyàval, vakuval és egy éles, nem decenteres pancake zoommal s5 àrban lenne piaca. Soķaknak jobban bejön a tégla váz.
Nekem nagyon hiànyzik belőle a zv1 high framerate-je is. -
-
nozs23
addikt
válasz
Kukcaman #32890 üzenetére
Jo is lehetett volna. Csunyan elbant vele a cripple hammer.
Fotosokat elidegeniti, hogy nincs zar, videosokat a record limitek. Hobbistak draga, profiknak keves. Tenyleg a burzsuj tiktoker lett volna a celkozonseg? Ok varnak az X100VI szallitmanyra (ami amugy egy sokkal jobb vetel).
Egyeduli pozitivum, hogy az ibis maradt franko. -
Kukcaman
senior tag
Panasonic S9 contentekkel elárasztották a youtube-t
- fotoplusnál meg 660guriga.
Camera conspiracies-nek valahogy nem jött be -
Kukcaman
senior tag
30napos videónaplós téma teljes verziója. [link]
Készítés közben már körvonalazódott egy következő videó, már rendes formátumban és tartalommal. -
-
vond
MODERÁTOR
válasz
qnadam #32883 üzenetére
Legjobb.
Nagy ritkán nekem is vannak ilyen megbízásaim. Jöhetne még több, nagyon adnám az ilyeneket. Élvezem is csinálni, tapasztalatnak, gyakorlásnak is jó, de még sincs rajtam az a full para és nyomás a folyamat alatt végig, és nem utolsó sorban nem kell utána még napokig, hetekig szopni az utómunkával, ami - ismerve a
precizitásra való állandó törekvésempöcsölésem - általában sokkal több időt emészt fel, mint kellene.Gondolom, Budapesten kellene beugrani, pedig szívesen mennék.
-
nemrég volt egy csodálatos munka, aminél csak a felvételt kérték tőlem, más vágja. legjobb. mondjuk itt nem is én adom át a saját nevemmel
egyik kedvenc melóm egy tévéműsor volt, amiben volt kameratechnikus (mondtam, hogy ott legyen a kamera, és egyszercsak ott lett), a nap végén kikapcs, és nem kellett gondolkoznom utómunkán, letöltésen, akkutöltésen, semmin. plusz a rendező élőben nézte mi készül, rögtön tudta mondani a fülembe, hogy mit szeretne, tehát még utólag se jöhetett morgás, hogy nem erre gondoltunk. a hang se az én dolgom volt, imádtam. ha még a műsor is jó lett volna...
és akkor most kellene valaki, aki felvenne egy háromnegyed órás előadást a jövő héten, mert én nem biztos, hogy átérek a másik helyszínről
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #32881 üzenetére
"mindenki másként lát, lehet neked nem tetszik amit csinál"
Ezért nem adtam ki eddig még egyetlen vágási feladatot sem. Pedig sokszor már nagyon a végét járom, mind időben, mind energiában. De előbb-utóbb úgyis meg kell lépnem, ha tovább akarom építeni a vállalkozást. Csak sokszor még alap dolgokra sem képesek az emberek, hiába hangoztatják, hogy mekkora májerek a szakmában.Múlt héten is összerántott a haverom/kollégám pár embert, hogy fotózzanak futóversenyt, hogy aztán utólag lehessen árulni a képeket. Jöttek "hivatásos", helyi médiáknál dolgozó fotósok, aztán ilyen képeket adtak le, és rögtön utána kérték is a jussukat. Én meg beugrottam gyorsan két munka között, hogy segítsek ingyen, aztán csináltam ilyeneket. Azóta sem győz hálálkodni a srác.
nozs23: Na, ez viszont már tényleg jó ár, köszi!
Ha nem kéne most elvernem bútorokra 200+ ezret, már venném is.
qnadam: Tényleg, basszus. Na majd legközelebb.
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #32874 üzenetére
XH2s / A7s3 meg 10 ms alatt megy, az már tényleg mindenre elég
Így igaz, videónál nem annyira para, van rolling shutter korrekció is, de fotónál az két nagyságrend különbség.
nameg én nem áldoznék be a global shutterért 1ISO-nyi zajt és 1ISO-nyi dinamikát,
Ezt is megértem. Egyik kezünkkel az ISO-t csavarnánk le miközben a másik kezünkkel tekerjük fel a vND-t.....
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #32872 üzenetére
Igen, a következő külső kamera mikrofon már nálam is valami kicsit komolyabb darab lesz, nem egy újabb Boya. Nem több százezres tétel, hogy nagyon szívni kelljen miatta a fogam, viszont jó esetben elhasználom hosszú évekig.
Szuper lenne mondjuk egy Sony ECM-B10 is, főleg, hogy ott még kábelezni sem kellene, de basszus 90 ezres árral, és elvileg csak a Sony gépeken tudom használni (nem néztem utána).
Kemény dió azért ez a One Man Crew, meg hogy legyen minden helyzetre eszközöd. Tegnap is mondtam a megrendelőnek forgatás közben, hogy most például - ideális esetben - 3-4-5 ember munkáját csinálom egyedül. És akkor még abban az utómunka 1-2 fője benne sem volt. Plusz megint kivittem magammal 3+ millió forintnyi cuccot a helyszínre. És akkor sokan csodálkoznak, hogy miért ennyi az annyi. Hmmm... (Kapcsolódó Insta videó, amit a minap láttam.)
-
nozs23
addikt
válasz
hibavissza #32873 üzenetére
10 ev.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32873 üzenetére
az nekem már a 97-es honda civicemben is van.
a mai gyro alapon kompenzálható rolling shutter mellett már nem akkora probléma hogy nem global shutter van mint mondjuk az IBIS előtti időkben volt, illetve az új vázak már sokkal gyorsabban olvasnak ki, 15-18ms környékén járunk manapság, az előző gen vázak mennek 20-30 között amivel a topic felhasználók javarésze rendelkezik.
XH2s / A7s3 meg 10 ms alatt megy, az már tényleg mindenre elég.
nameg én nem áldoznék be a global shutterért 1ISO-nyi zajt és 1ISO-nyi dinamikát, mint ami látszik az Sony A9-nél, DJI-nál (ami nem is global shutter), Red Komodonál. -
hibavissza
veterán
Taskam DR05X sokkal jobb hangot rögzít saját mikijével. Gond, hogy drágább, nagyobb, nincs rá normális deadcat és a H1n-hez később amúgy is venni akarok egy mikrofont.
Deity D4 mini nagyon jó lenne, de szélzajban nem teljesít olyan jól, mint a Rode.Boya azért nem ez a liga. Az rendben van, hogy fele árban van, de az a fél 12 ezer forint. Nekem az annyira nem számít egy tartós fogyasztási eszköznél, inkább megveszem a jobbat. Kérdés, hogy a ZoomH1n mennyire alapzaj mentes az S5-höz képest. Lehet ott rothad el a fiókban...
Tuninger, kész a teszt. 11 perc lett. Már csak alá kell mondanom a szöveget. Az időzítés miatt megírtam előre. Durva tempóban kell hadarni, hogy ne legyen rétestészta. Kéred a DR fájlt vagy elég lesz a YT link?
-
p_adam
addikt
válasz
Tuninger #32870 üzenetére
Jövőbeli kamerákról nehéz nyilatkozni, de ugye itt van az R5II, ami a rétegelt szenzort teheti az eddiginél elérhetőbb méret- és árkategóriába, miközben a túlmelegedésre is figyeltek, ennyit rebesgettek róla, hogy "így már felesleges az R5C".
És van még másik bejegyzett olcsóbb modell is, erről csak találgatni lehet.
A másik nagy kérdés meg a Z6III-mal kapcsolatos pletykák.
A hőelvezetés miatt szépen fog gyarapodni minden irányban, ennyi biztos.
De ez akkor most azt jelenti, hogy tényleg lesz új szenzor, oversampled 4k60p és FF 4k120p képes? És nRAW formátumban is tudja ezt kártyára rögzíteni, mint a Z8?Ha ez igaz, akkor kb. az összes olyan kamera kaphat utódot, ahol a régi Sony szenzor kapott helyet.
Egy S5 fölé helyezett Panasonic hibrid (lehet S5R jön előbb) egy új Sigma fp
Sony fronton is lesz még valami ZV-E10II mellett is
Stb. stb. -
p_adam
addikt
válasz
#79563158 #32867 üzenetére
Kérlek szépen én ezt nézem, ebből indul a dolog
https://www.cined.com/blackmagic-cinema-camera-6k-40-global-discount/
Itt is ugyanez a kedvezményes ára, de valójában csak az USA-ban ekkora a kedvezmény, EU-ban nem, ha ÁFA-t is fizetsz, az aktuális EU-s ár bruttó 2250€.Ettől még nem rossz, csak a 40% clickbait, persze még mindig jobb, mint amiket Black Friday-kor írnak ki. (Sőt, aki vissza tudja igényelni, annak kb. itthonra jön ki legolcsóbban.)
-
p_adam
addikt
válasz
#79563158 #32865 üzenetére
Erősen megtévesztő, mivel EU-ban csak nettó árra jön ki 40% kedvezmény.
Magyarországra szállítva 21% áfát számol fel (legalább nem 27%...) így az aktuális bolt árhoz képest 22% a valós kedvezmény. Tűrhető, de valószínűleg később is lesz ennyi, amennyi jó kamera várható folyamatosan. -
törölt tag
Black Magic Cinema 6K kapott 40% kedvezményt. Az ünnepek miatt még nem sok helyen látszik az európai boltokban, de itt ott már látni. Gyakorlatilag használt áron lehet majd hozzájutni újonnan. A tippért cserébe felesleges Resolve Studio licenszt elfogadok.
-
válasz
Stauffenberg #32823 üzenetére
anno az oneplus 3t-t nagyopn szerettem, specifikációban semmi extrát nem tudott a kamerája, egyszerűen csak kellemes képek jöttek belőle
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #32861 üzenetére
Köszi.
Jó lesz az a Zoom H1n.
Legalább egy ilyen rögzítőnek lennie kell a repertoárban. Nekem is már rég vennem kellett volna, csak még nem döntöttem el, hogy melyiket kéne, meg mennyit szánjak rá.
Ma kimentem a lehet, hogy sokáig utolsó, hazai Hali meccsre, és a pályán vettem észre, hogy eltört az egyik Boya BY-MM1 piros tartó műanyagja. Pedig nem emlékszem, hogy nagyon gyömöszöltem volna. Most megint egy van, lehet rakosgatni egyik vázról a másikra.
Ja, ha valakit érdekel egy kis melegedés teszt a Sony ZV-1-gyel: Kültéren, árnyékban minden gond nélkül végig vett egyben két és fél órát 4K25-ben. Otthon, a 22-23 fokos szobában azért nem ment ilyen sokáig (bő fél óra). Gondolom, az a kis légmozgás jót tett neki ottkint. FullHD50-ben viszont kimegy a világból. Beltéren öt óránál betelt a kártya, de rögzített volna tovább. Mindkétszer powerbank-ről táplálva.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Márton #32857 üzenetére
Köszi. Ja, oda is készült. Látom, hogy ez már olyan képminőség.
Amúgy is jóval gyengébb, mint a sima FullHD, ráadásul itt még a fény is elég kevés volt. ISO 2500 és 4000 között kellett mozognom, hogy tartani tudjam az 1/1000-et. Az 1 inchen már elég csücskös sajnos. Az 1000 fps-t nem is érdemes erőltetni, az tényleg már csak bohóckodásra jó.
Ez a HFR képesség is egy plusz pont volt nálam a Mark I-es ZV-1 mellett. Már a II-esből is kivették, azt hiszem (talán 250 fps-t tud maximum).
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Kukcaman #32854 üzenetére
Köszi. Örülök, ha így is tetszik.
Ja, azzal készült (más cuccom nem is tud 250, 500, meg 1000 fps-t), már ha újnak nevezhető egy 4 éves, használtan 150 ezres gép.
Cuki kis motyó egyébként, de ahhoz képest elég nagy tudással rendelkezik.
Gondoltam egy nagyot pár hete, és kvázi lecseréltem egy első generációs ZV-1-re a komplett MFT szettemet (már ami még megvolt belőle). Ugyanolyan színek, ugyanaz a menü, kezelés, minden, mint az A7III-aknál. Viszont ezzel fel tudok egyben venni akár több órás anyagokat is, ráadásul ezt biztos, hogy sokkal is többet fogom magammal vinni, mint a batár G9-et (fotózni is). Szerettem azt is nagyon, de jobb lesz ez így, úgy érzem.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #32852 üzenetére
Köszi.
A napokban rászántam pár órát, és beállítottam mindent. Nem mondom, elbírnék még 1-2 funkciógombot, de azért meg lehet szokni.
Írtam is gyorsan a Falco-s kontaktomnak, hogy kimennék, és itt is van a videjjjó.
A képminőség azért elég gatya, de mobilon jó lesz a pórnépnek.
Azt mondjuk még szoknom kell, hogy csinálok egy ilyen börsztöt, aztán fél perc malmozás következik. De hát valamit valamiért.
Az Arénásoknak meg szólok, hogy cseréljék ki a szar kínai ledeket, mert villog szinte az összes 1/200-os záridő felett.
-
vond
MODERÁTOR
500fps » 25fps teszt a tegnap esti kosárlabda döntőn.
Minden snittet szpídrempelni sajnos nincs időm, pedig úgy lenne az igazi.Szósöl média kálvária:
Jól elhatároztam, hogy ezt direkt csak Tyúkszarra töltöm fel, így állóban is forgatom (a kosármeccsnek úgyis jól áll a formátum). Csináltam is egy bő másfél perces verziót. Feltolom, erre rögtön letiltja az Envato Elements-en megvásárolt zenét, hogy rohadna le az egész kóceráj a francba. Oké, akkor feltöltöm YouTube shorts-nak, meg FB/Insta Reels-nek. Naná, hogy oda meg 90 másodperc a maximum, nem 3 perc. Jó, akkor vágok egy rövidebbet, csak akkor meg dobhatok ki egy rakás jó snittet. Szuper. Köszipuszi a modern internet és mobilok világának. Persze, tudom, egy vén boomer vagyok. -
Kukcaman
senior tag
30napos kihívásos téma harmadik felvonása
Hibavissza: Rodemicro-m van, ha tesztelgetni akarod.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32848 üzenetére
az a baj hogy az elképesztően halk. Anno millió évvel ezelőtt próbáltunk felvenni B-rollhoz hangokat, de pl az A7 III + mikivel rögzítve nagyon magas volt az alapzaj. Neked is az lesz a kérdés hogy mennyi az alapzaja a kamerának felvételkor. Emiatt én is H1N fele mennék
-
válasz
hibavissza #32844 üzenetére
vedd meg stockban
trs vagy trrs? elvileg a füleskijáraton egyiknek se kellene problémának lennie. -
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #32844 üzenetére
És ha vennél egy Zoom H1n-t ~23 ezerért? Úgy hallottam, árához képest nagyon jó minőségben képes hangot rögzíteni. Vagy annyi már nincs a buliban?
-
hibavissza
veterán
válasz
qnadam #32843 üzenetére
Próbàltam màr mindenhogy. Egy bizonyos zajt kéne felvennem. Füllel jól hallható, de s5, telefon, Boya lav felvételekkel utómunkàval sem tudom jól hallhatóvà tenni. Az a gond, hogy egy jó mikrofon túl dràga. Pencil ultrakardioid lenne jó. 60-tól mennek a jobbak. Még megpróbàlom, hogy a Lav mikit szivacs nélkül, oldalàt körbetekerve szigszalaggal teszem közelebb, tàvolabb. Ott elajadtam, hogy bedugom a headsetet az s5-be és nem hallom a felvételt. Ĺehet megzavarja a TRS jack? TS nincs is itthon.
-
válasz
hibavissza #32841 üzenetére
ha nem visszhangos a hely, akkor jó a puska is, főleg 3 méterről (bár... mekkora a gép?)
ha visszhangos, akkor egy kevésbé irányérzékeny mikrofonnal sokkal közelebb kellene menned. ha tartanod kell a 3 métert, akkor viszont lehet, hogy jobban jársz utólag egy kis eq-val, mint egy visszhangos felvétellel. szóval nem ilyen egyértelmű a helyzet
-
válasz
hibavissza #32835 üzenetére
nem tudom, mennyire zajos gép, de ha nem rettentően hangos (hogy ne tudja kezelni, és torzuljon), de nem is nagyon csendes (a környezet alapzaja fölé emelkedik), simán lehet, hogy a kamera saját mikrofonja is jó lesz.
-
hibavissza
veterán
[link] Kis fejtágító mikrofonokról. Puskamikrofon nekem nem is jó.....
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32835 üzenetére
Szerintem a Boya verhetetlen ár/értékben, de ha többet adnál érte se biztos hogy a Rodeot venném, a Deity feljebb jobb ár/értéket képvisel.
De állítom neked hogy a telód egy hang felvévő appal teljesen jó lehet a feladatra. mikor fiatal voltam és kellett a pénz én telóval rögzítettem audiot. Persze a szélzaj ellen védtelen volt.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32833 üzenetére
-
hibavissza
veterán
Puskamikrofonnal érdemes szórakozni van valami olcsó és érzékeny? Vagy inkàbb egy Zoom H1?
-
Kukcaman
senior tag
válasz
qnadam #32831 üzenetére
Köszi szépen
Már kész van. Itt is van a második része.
Milyen napi fotós projektet csinálsz? -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32829 üzenetére
Elég ha megvagy vele ma délig.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
ooooobi #32827 üzenetére
Nagyon köszönöm hogy megnézted, mindig is kiváncsi voltam hogy az M1hez képest hol helyezkedik el a 1060. Csak azt reméltem hogy pariban vannak
Majd össze szeretném rakni egy táblázatba a mindenki által mért eredményeket, csak várom hogy hibavissza postolja a videót, amiért teszteltünk.
-
Kukcaman
senior tag
Elöző hónapban készítettem egy "kihívásos" videót.
Minden nap legalább egy jó felvételt csinálni, aztán szépen összefűzni egy egésszé.
A feltételeket a leírásba raktam.
Minden napra jut egy hatos pakk, mert úgy láttam túl hosszú lenne. [link]
Tuninger szemét azért kölcsönvettem a fényelés kapcsán, itt is köszi -
_q
addikt
válasz
hibavissza #32818 üzenetére
Ha más miatt nem kíváncsiságból érdekelne azért, illetve ha nem tudok asztali gép elé ülni, jelenleg esély sincs videót vágni vagy rendesen képet szerkeszteni, mert a 8. gen windows laptopnál szaggat vagy el se indul. Emellett az unix rendszer miatt szimpatikus, fejlesztésre linux-ot használok, ami miatt a mac os szintén egy pozitív dolog a windows-al szemben. De látom egyéni preferencia, ki mit részesít előnyben. Köszi hogy megosztottad a tapasztalatod.
-
hibavissza
veterán
válasz
qnadam #32820 üzenetére
Maga az OS nem annyira érdekes ma már. Egyik sem fog korlátozni önmagában. M1-en még mindig bugzik pár Adobe app, vagy nincs natív support. (SilkipixSE)
Mai napig nincs rá normális egér. Főleg 60 Hz fölötti képernyőre. Béna ablakkezelés. Hirtelen. És a szarhalom csúcsán a 256 GB SSD áll. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #32822 üzenetére
Az Androidot jobb operációs rendszernek tartom, 14 év után jöttem át, de nem kizárt, hogy ha eljön megint a csere ideje, akkor a teljes piacon nézek körül és ha lesz számomra jobban tetsző Android deal, akkor visszaváltok.
A kamerát már elengedtem, engem irritál a túlerőltetett tone mapping, amit már egyre több gyártó a RAW-ban is alkalmaz. Persze lehet hagyományos RAW-t is lőni (third party appal), de ezeknek az 50, 100, 200 megapixeles szenzoroknak nem kifejezetten áll jól (de nekem a Lightroom is csak 12 megapixeles DNG-t csinál, hiába 48 megapixeles a szenzor, ott is van az adat, meg nem is, zajos is, meg moirés is, gyanítom fingja nincs, hogyan kéne ebből rendes kimenetet gyártania).
Az utolsó telefon amit szerettem a OnePlus 5-öm volt, békebeli régi 16 megapixeles szenzor, Quad Bayer fütyfürütty nélkül, nyilván a dinamika szűkös volt, meg zajos is a kimenet, de a highlight rolloff mesésen szép volt, Instagramra 1080p felbontásban tökéletes volt.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #32821 üzenetére
Tovább fűzném. Olyan "szorult" helyzetben vagyok, hogy választhatok céges telefont jutányos áron augusztus végén. Megy a dillemmázás S24 Ultra, iPhone 15 Pro/Max között. Folyamatosan nézem a teszteket, a cégnél is folyamatosan teszteljük a telókat néhány fanatikus kolegával.
Tegnap teszteltünk S22 Ultra, iPhone 14, iPhone 11 Pro, OnePlus 8 Pro, iPhone 15 Pro-t. Az androidok a MotionCammal, az iPhone vagy natív (11 Pro/14) vagy Blackmagic Appal (15Pro).
Jobb képminőség, természetesebb kép, jobb képstabi hozható ki az androidokból a motion camnek hála. De biztos hogy akarok én szívni a post processinggel, mint gyroflow stabilizálás, zajszűrés, amikor a 15 Pro képe több mint jó (LOGban) és airdroppon átdobva azonnal szerkeszthető?Szóval megint ott tartunk hogy almánál egyszerűen kapsz korrekt eredményt, míg androidon sokkal magasabb az elérhető minőségplafon, csak sokkal körülményesebben. Mint Macbook vs PC viszonylatban.
A Macbookon az ujjlenyomat a kártyás fizetésnél vagy bármilyen feloldásnál, a kijelző lehajtásnál azonnal sleep, és 1 hét múlva is ugyanott van az aksi, felhajtod a kijelzőt azonnal vághatsz tovább, egy másodpercet nem kell várnod, kb mintha nem is sleepben lenne, írsz egy jegyzetet itt, látod egyből ott, a másik szobában hagytad a telót és csörög, felveszed a Mac-en, de írhatsz SMSt a Macről az iPhoneon lévő kontaktlistádba ezek az apróságok adják a jóságát.
Mondjuk az airdroppot megoldottam androidra is, mert most speciel OnePlus 8 Prot próbálgatom 2 hete mint főtelefon. Hátha az S24 Ultra lesz a befutó. First world problems.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
qnadam #32820 üzenetére
Nekem soha nem volt igazán komoly Windows gondom, de én tökéletesen megszoktam a MacOS-t és jobban is kedvelem. Minden rendszernek megvannak a maga baromságai, az már tök szubjektív, hogy kit-mi idegesít jobban (mellesleg a MacOS baromira testre szabható nagyon állat pluginekkel). A rendszer teljes szélességében működő color management nekem például (most a Rec709 "gamma bugtól" eltekintve) hatalmas szívszerelem a Windows teljes telibeszarása helyett. De az a rengeteg bloatware sem tetszik amit előre feltelepít vagy telepíteni akar, meg ha jön egy nagyobb update és utána jön egy 15 perces challenge, hogy átverekedd magad a next-next-next képernyőkön, amikor Office előfizetést, telemetriát, reklám nyomkövetőket és egyéb dolgokat kell hullámokban visszaverned.
A MacOS legalább békén hagy és rohadt drága minden Apple kütyü, de az upselling nem az arcodba dobott "légyszi vegyél meg" képernyőkkel megy, hanem azzal, hogy van egy komplett ökoszisztéma, ami jól összedolgozik, aztán döntsd el mennyi pénzed van a feneked kinyalására.
Ha iPhone is van mellé, akkor tele van rengeteg kényelmi funkcióval ami Windowson messze nem ennyire kidolgozott (vagy third party app kell mindenre). A múltkor utaztam valahova, felnyitottam a MacBookot és azonnal megkérdezte, hogy látja nincs internetem, be akarom-e húzni a telefonomról és egy kattintással lezongorázták egymás között a hotspot módot (telefonhoz hozzá sem kellett érni) vagy mondjuk tegnap éppen fotózni voltam egy cégnél és amikor kimentünk ebédelni, már jelzett, hogy helló-helló, elhagytam a MacBookot és rögtön jelölte a térképen hol van éppen (az otthont és az irodát tudja, akkor nem nyaktat). De azt is bírom amikor simán átadja a bejövő hívást a laptopra, nem kell hozzá Airpods, hogy kéz nélkül telefonálj, de az Airdrop is jól működik meg az eszközök között megosztott vágólap is zseni.
Ezek azok a dolgok, amikről egy jobb deal miatt le tudok mondani, mert nekem nem akkora érvágás valami hasonló funkcionalitást összebütykölni. De engem ma már idegesít a Microsoft üzleti modellje annyira, hogy ne tartsam jobbnak, mint a csillagászati összegekért adott többlet RAM-ot az Apple gépekben. Máshogyan szar.
-
válasz
azért én még bízom benne, hogy a belakott win szintjére is eljutunk, csak lassan 30 éve használok wint
viszont valószínűleg szerencsém volt, mert se épített, se brand gépemet nem döntötte össze frissítés.
-
hibavissza
veterán
válasz
Ja annyit még, hogy csak azért nem Linuxoztam desktop PC-n, mert az Adobe nem hajlandó rá kiadni a programjait. Régi laptopomont Linux Mint volt. Szerettem.
-
hibavissza
veterán
Jobb energiahatékonyságon kívül csak hátránya van egy Win-Mac váltásnak. Ha üzemidő, zaj, méret paraméterekben kompromisszum kész vagy rengeteg pénzt spórolsz és nem kell a Mac Os primitív dolgaival kínlódni.
Windows ellen a frissítési para szól. A végtelen ciklus végén mindig lutri mi nem fog pár hétig működni. Ez egy brand laptopnál mondjuk nem annyira jellemző.Anno én is csak azért ugrottam bele, mert a bányásztéboly idején egy 3060 ára alatt megvolt egy 3060-nal szerelt Win Pc teljesítménye. Én nem hiszem, hogy visszaváltok WinPC-re a hulladék Mac Os ellenére sem. Idővel hozzá lehet szokni, használhatóvá lehet tenni pár darab 10 dolcsis applikációval. Egy belakott Win szintjét persze soha nem fogja elérni.
-
otto14
őstag
válasz
kovsol #32816 üzenetére
Szóval az alany egy Lenovo Legion Slim 5. Performance módban, hálózatról maximum 94W -ot ír a HWInfo, de inkább 80W körül mozgott. Lehet melege van, de 71°C fölé nem ment. Így volt 145s a render. A fentebbi 152s volt a balanced mód. Akkuról pedig 186s kellett a kész munkához.
-
kovsol
titán
válasz
Tuninger #32813 üzenetére
Csodát nem kell várni, mert egy mobil 4060 egy asztali 2060 és 2060 super / 1080 között van kb félutón referencia szerint, de gyártók közt is kurva nagy az eltérés.
GeForce RTX 4060 Mobile 80W = 1545-1890 MHz
GeForce RTX 4060 Mobile 90W = 1620-2010 MHz
GeForce RTX 4060 Mobile 105W = 2115-2250 MHz
GeForce RTX 4060 Mobile 115W = 2295-2370 MHzDe van ahol akár 140W -t is enged neki a noti. Gyártótól függően igy akár 5-600 vagy mégtöbb Mhz eltérés is lehet közben névre meg azonos papíron.
Plusz az se lepne meg ha jóval előbb valami hőmérsékleti limitbe ütközne.
-
otto14
őstag
Mértem én is egyet, mobil RTX 4060 8GB, 32GB és Ryzen 7 7840HS: 152 sec.
-
Stauffenberg
nagyúr
Fizetősek az NTFS-t rendesen kezelő szoftverek, de ez Windowson is ugyanúgy igaz ha APFS támogatás kell.
Egyébként nekem mindenre lett alternatíva vagy eleve van Mac-re is. Én egyedül az Alt + Tab hiányát nem tudtam megszokni (Mac-en más logikával működik, az inkább egy app váltó, nem pedig ablak). Ki nem találjátok mi a plugin neve ami megoldja a gondomat: AltTab. Fél évig próbálkoztam megszokni a Mac megoldását, nem ment, ezt felrakva instant 30%-ot ugrott a produktivitásom.
-
van pár dolog, ami hetek után is idegesít, de alapvetően megugorható a váltás, egyelőre mindenre meglett az alternatíva, ha nem volt belőle mac verzió. a total commander hiányzik, olyan színvonalú alternatíva nincs sajnos, és wine alól hajlamos furcsa dolgokra, minden más le van fedve (nekem legalábbis). ha mégsem, akkor meg kéznél van egy virtuális win. nagyon rossz esetekre meg van itthon windowsos laptop
ha ntfs-t akarsz írni normális sebességgel, megbízhatóan, arra költeni kell, de a gép árához képest az is filléres dolog (tuxera 15€, paragon 12ehuf). a win meg apfs-t nem kezel egyáltalán -
_q
addikt
válasz
Stauffenberg #32804 üzenetére
Persze lehet azon lamentálni, hogy mennyivel több nyers erő jön ki egy azonos árból épített PC-ből
Erre értettem a PC vs MAC vonalat. Gondolkozok is a windows laptop leváltásán, mert amire nekem kell ott a mac biztos jobb lenne a laptopnál, csak tartok tőle macera lenne az átállás és a szoftveres támogatottságot se ismerem. Lehet elég lenne csak utána nézni, amit eddig nem tettem még meg. Egyébként a mostani használt árakat elnézve air nem is igazán van "jó áron", nem tudom Tuninger hol látott 200-230 ezer Ft-ért
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #32802 üzenetére
nincs semmilyen probléma, sőt, amit effekteket használok, nekem teljesen folytonos a timeline
Ez a része érdekesebb, mert nekem a timeline-t akadozva játszotta le és ez számomra fontosabb, mint hogy 2 perccel több lesz-e a renderelési idő. 1080p esetén nincs gond, de a 4k-nál egyből észreveszem. Ilyenkor jönnek a mindenféle "butítások", hogy a vágási képet lerontom, cserébe folytonos marad a kép.
-
Stauffenberg
nagyúr
PC-re nincs MacOS (a Hackintosht hagyjuk), amit egy jobb operációs rendszernek tartok az igényeimhez. Persze lehet azon lamentálni, hogy mennyivel több nyers erő jön ki egy azonos árból épített PC-ből például export idők tekintetében, de engem inkább a timeline teljesítmény érdekel és nem szoktam nagyon GPU intenzív dolgokat csinálni (minimális node mennyiséggel beleszínezek az anyagba).
De nekem a videó nem annyira elsődleges, inkább a fotószerkesztés, meg hát használom a vasat minden másra és jobb Mac-en létezni (játékra van PS5-öm). Nincs Windows iszonyom, használom azt is napi szinten az irodában, de a saját gépemnél örülök, hogy Mac.
-
Tuninger
Topikgazda
Nem, validálni próbálom hogy nem volt ez hibás döntés
De azért ez komplexebb, ez full gpu terheléses teszt, általános vágásnál nincs semmilyen probléma, sőt, amit effekteket használok, nekem teljesen folytonos a timeline, a render időim is rövidek. Arra amire én használom a Macbook egy tökéletes eszköz és jó hogy nem külön van laptop + PC mint amiről fent beszélgettünk.
Viszont az is látszik a tesztből, ha épít valaki egy i5 + 12xxx + RTX3060 konfigot, kb bármit meg tud vele csinálni resolveban, ráadásul belátható render időkkel. Vagyis nem kell toptoptop gép ahhoz hogy videós bizniszt vihess.
Visszakanyarodva kicsit a topic témájához. A fenti konfiggal a legtöbb consumer váz legtöbb codecjét vajsimán kell tudnod vágni. iGPU viszi a dekódolást, GPU viszi az encodeolást. Talán csak a 8K RAW esik ki a Nikontól / Canontól, bár nem lehetetlen hogy azt is jól vigye.
Mondjuk azt nem tudom milyen a timeline performance. Réges régen nekem az i7 3770 + GTX1070-el gondolkodós volt a timeline még 1080p 50fpses 8 bit h264-es videóknál is, kellett pár tizedmásodperc míg magára talált a GPU gyorsítás. De ott valszeg a proci nem volt elég combos. Most aki tesztelt az hogy érzi, nála milyen a timeline az enyémhez képest?
Új hozzászólás Aktív témák
- IKEA Livboj vezetéknélküli mobiltöltő eladó
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Black & Decker töltőt keresek
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest