Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
carl18
addikt
válasz
balojazz
üzenetére
Igen , én is erre gondoltam ha nagy a hőmérséklet különbség akkor valami beépítési hiba lehet.
Csak azért poszoltam ide, mert tökre vicces én aki nem vagyok szakmabeli csak youtube videókból meritve jobban csináltam meg a beépítést mint aki szakmabeli.Két családtag is van akinek lett új ablak berakva, amit most a topikba beküldtem az a 2021-es beépítés. És Jéghideg belül a párkány, ez főleg azóta érezni jobban mióta volt -5-15 Celcius.
A Másik családtagnak idén 2025 nyarán rakták be a új műanyag ablakot+ajtót, ott szintén ki lett rakva ilyen járólappal. Megfogdostam és 18 Celcius belső hőmérséklet mellet szó szerint az is jéghideg volt.
Csak valahogy zavaró ha vannak szakemberek akik "Be tudják építeni esztétikusan a nyilás zárót" De se toktoldó se párazáró fóliát nem raknak. És mellé kapsz ajándékba egy komoly hőhídat azért hosszú távon meg fogja bosszulni magát nem?

A másik "Vicc" hogy mikor a áthídaló alá teljesen feltolták az ablakot/ajtót és "Nincs közte purhab".
Ha van itt hozzá értő ez így mennyire szakmai?
Ezt a képet mondja pont a Google Street autója csinálta. 
(Én a saját ablakom esetén) Direkt megcsináltam a mérést és mikor Kint volt -18 Celcius bent meg 23 Celcius akkor se volt komolyabb lehülés az ablak belső találkozási pontjain.
Amúgy én nagyon ajánlom akinek van lehetősége cseréljen ablakot, ha jól van beépítve hatalmas komfortnövekedést lehet vele elérni.
Vagy ha találnak Normális szakembert aki képes jól be építeni.
Tudtomal még az ablakoknak kéne egy külön párkányfogadó profil is, mert ez tudja megszakítani a párkány hőhídas állapotát.
-
balojazz
aktív tag
válasz
carl18
üzenetére
Egy jól beépített ablaknál minden felületnek (üveg, keret, párkány, fal) egyenletesen kb szobahőmérsékletűnek kell lennie. Pl a kinti mínusz 15 fokban a belső párkányon bármilyen szobanövénynek jól kell éreznie magát, még ha a levelei az ablakhoz is simulnak, és jégvirágnak, párának, víznek tilos megjelennie (kivéve persze fürdés után a fürdőablak, de onnan is el kell tűnnie szellőztetés után rövid idő múlva).
-
carl18
addikt
Üdv!
Régen én nyitottam a topikot, gondolom vissza térek már!
Tavaly nyáron magamnak építettem be a 2 műanyag ablakot...Decco 71 Profil 2 rétegű üveg. 90X90CM és 2 darabot raktam be belőle...
Életembe elsőnek raktam be ablakot, 4 tökrögzitő csavarnak megfurtam a helyét és mivel nem volt "Szerzám" a 20cm tökrögzitő csavart kézzel kellet becsavarni.
Nem tagadom a végére hányingerem volt. MInden esetre, ezek után felraktam az ablakot és utána fujtam körbe purhabbal, miután a purhab száradt külső kávát körbe raktam XPS-el.
Ez után jött a bel és kültéri javítás és társai.De viszont most írok egy vicces példát!
Én amatőr, aki tényleg nem szakmabeli és életem első beépítése volt ,mértem kicsit a ablak tok-Fal találkozási pontál hány fokos is a perem.
Nálam otthon (Saját munka) 16-18 Celcius belső 22-23 Celcius esetén.
De erre van egy vicces példa "Egy rokonnak" 4 éve rakott be egy Brigád 110X150cm Kömmerlinger ablakokat. Pár hete voltam megnézni, és úgy voltam vele mivel láttam magamnak hogy csináltam megnéztem "Náluk" Milyen a beépítés minősége?
110cm széles az ablak és mikor néztem "Sehol sincs tokrögzitő csavar".

Nyítás után néztem kerestem de sehol se találtam, aztán fogdostam meg mértem az ablak és fal találkozását mint nálam otthon, és nagyon hideg 6-8 Celciusra volt lehűlve.Az igazán "Brutális" az ablak belső párkánya volt amit járólapból raktak ki a mester emberek. Kezemet ráraktam gyakorlatilag jéghideg volt, 110cm hosszú 25 mély "ajándék" hőhíd.
0 fok körüli hőmérsékletre lehül, de külön érdekesség a tulaj is mondta érzi az ablaktól jön a hideg.De külön érdekesség hogy hogy az Ablak keret és az alsó "esztétikus párkány között volt egy pár mm rés ahonnan ki is jött egy pici pók.

Ez egy 4 éves beépítés, ennek nem így kéne kinéznie nem igaz?
Az biztos a belső párkány jéghideg, szomorú az ilyen brigádok ilyen munkát hagynak maguk után.Pár emberrel beszéltem és ilyenkor (valaki mondta) Nem jó a műanyag ablak.
Pedig nem az ablak hibája ha nem megfelelő a beépítés.
-
pjen
félisten
-
vzsryl
nagyúr
Sziasztok!
Átalányt fizetek a gázra. Havi 144m3 van beállítva, így fixen ~15k-t fizetek minden hónapban. 3 éve vettem a házat, mindig januárban van az éves leolvasás, és mindig bőven belefértem a kvótába. A mostaninál a tavaly február, és az idei január miatt kezdek nagyon közel kerülni a határhoz. Szeretném bediktálni az évest, hogy ne léphessem túl a kvótát. De az MVM fiókomban ez fogad:
“Nincs diktálási időszak”
”Éves leolvasási időszak: 2027.01.16 - 22.”
“Utolsó mérés: 2025.01.12.”Az ideit elfelejtették, vagy mi történhetett? Én rontok el valamit?
Pár napja írtam az MVM-nek, de válasz még nem jött, és mivel sürget a kvóta, ezért gondoltam rákérdezek, hátha tudtok valamit.Szerk.: Nekem is késve jött a számla, tegnap. 10-e szokott lenni a határidő, de most 10-én kaptam csak meg.
-
313313
addikt
Anyuék 10*10-es kádárkockába laknak. "Bloktégla" saralt tető, hozzá van építve még 7*4m (adatok bruttó méret) ablakok lettek cserélve, meg új radiátorok kondenzációs kazán. 1700-1800m3 gázból fűtik kb 21 fokra, melegvíz+ főzés megy még gázról.... Bosch Condense 5000 van nekik meg egy "Boshít" 7000 a fűrdőben melegvíznek...
-
asdf_
veterán
válasz
xandrush0831
üzenetére
Nálam (szigeteletlen kádárkocka 60-70 m2, + egy Ytong+10 centi EPS 35 m2 szoba) az október, november, december hónapokra szokott kb. 675 m3-nyi fogyni. Egyetlen hónapra 446 m3 az nagyon meredek. Nálunk kb. erre az időszakra 350 m3 szokott, idén csak 240 (igaz, pont emiatt fel lett szerelve 2 klíma besegíteni, csak az egyik ment, csak nappal, jó, enyhébb idő is volt most, mint tavaly, de mégis kétharmadnyi fogyasztás jött csak össze. Ha holnap felrakatsz egy klímát fűteni, az visszahozza az árát még a szezonban kb. ezt így hagyni továbbmenni pénzégetés. Havi 180 ezrek mennek a semmire, miközben egy frankó klíma 370e körül van szereléssel, egy fűtős frankó meg 500e körül, szintén felszerelve (disclaimer: szürkeimportos mindkettő). De ha a födémen nincs semmi, akkor az a leggyorsabb és legolcsóbb (akár ingyenes is a HEM-es mókával).
Mi ugye fizetjük a hétszeres piaci gázár című átverést, közben pont ma írta az újság:
A hazai gáztárolók töltöttsége január 8-án valamivel 57% felett alakulhatott, ami körülbelül 4 milliárd köbméteres készletszintnek felel meg. A tartalék december közepe óta alig zsugorodott, mivel az alacsony nemzetközi gázárak miatt megéri nagyrészt a piacról fedezni az ellátást.Közben persze meg megy az elmebeteg népriogatás, hogy jajjj, ha nem lesz orosz gáz, akkor világ vége, mind meghalunk

-
Attila2011
aktív tag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Ha jobbféle kondenzációs kazán van, akkor kicsit sok, de egyébként lehet valós. Szigeteletlen házat nem lehet kifűteni kellemesen melegre kedvezményes gázból, hanem sajnos bőven fölé megy a fogyasztás, amiért (piaci árnak csúfolt) horror árat fizetsz, mint a számlán is látszik.
Megoldani teljesen a padlásszigetelés se fogja, de farag majd le belőle bőven. Éjjelre is vissza veheted kicsit a fűtést. -
Catman
aktív tag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Én csináltatnék a helyedben egy hőkamerás felmérést, amíg még hideg van. Talán kiderül, hol szökik el a meleg. Szerintem ez még szigeteletlen házhoz képest is nagyon sok...
Esetleg azt is megnézheted, hogy ha minden gázfogyasztót kikapcsolsz, teker-e az óra, nincs-e valahol szivárgás (bár azt valószínűleg éreznétek).
-
313313
addikt
válasz
xandrush0831
üzenetére
Novemberben még hideg sem volt.... December végén kezdődtek a napközbeni fagyok....
Szinte az utcát fűtitek... -
rmihaly
tag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Rosszul vagy beállítva a szolgáltatónál. Nem számol a számlában rezsivédett mennyiséggel - vagy nem csinálták meg a felhasználóváltást normálisan /nem maradt így kedvezményes gázod/
Be kell menni ügyfélszolgálatra és amig nem matekozza ki ügyintéző a ténylegesen megjáró kedvezmény érvényesítését, addig nem kell otthagyni.
Mondjuk a 417m³ így is fog piaci részt tartalmazni, de nem olyan mértékben mint most, ergo a szigeteléssel akár be is férhettek a keretbe.
Ha kondenzációs a kazán lehet alacsonyra venni az előremenőt 40-45C környékére, lehet ezzel is meglenne a kedvezményes mennyiség.
Ha van gyerek lehet kérni rá plussz 300m³-eket is. -
xandrush0831
aktív tag
Köszi mindenkinek! Akkor bepörgetjük a födémszigetelés projektet, aztán meglátjuk mennyit segít.
-
Frankie50
tag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Üdv!
Ez rengeteg! Nekem ahogy előbb írtam kicsit nagyobb a ház, a hmv viszont villanyos, de az éves fűtésem kijön a kéthavi számládból a kandallóban elégetett fával együtt. Ha még nincs födémszigetelésed, gyorsan csináld meg!
Közben látom neked sincs benne a hmv, akkor még több. A födémet Te is meg tudod csinálni egy nap alatt, 100-150 e forintból, egy téli számládból visszajön, ha nem szintes a ház. Nekem sincs homlokzatszigetelés, sőt fa nyílászáróim vannak, de a közelében nem vagyok a számaidnak, pedig most is alsógatyában és pólóban írom ezeket a sorokat
-
313313
addikt
válasz
xandrush0831
üzenetére
Az rengeteg, akkor szigetelni, és valami szagemberrel átnézetni mit lehet még tenni.
Tetőn megy el a meleg nagy része amúgy... Sokat dobhat a spóroláson.Szerk.: ha van egy éves fogyasztás, utána átálni egyenletes résszámlázásra. 12 hónapra egyenletesen fizetnéd a gázfogyasztásod....
-
xandrush0831
aktív tag
válasz
Janusz001
üzenetére
Nincs, de most jelentkeztünk az ingyenesre. Csak az a gond, hogy nem hiszem hogy az annyit jelentene hogy értékelhető szintre csökkenjen a számla. Talán ha lemenne a felére, azt mondanám hogy oké.
A "hiszem" az tényleg hit. Most jöttem a panelből, azt se tudom milyen rendezvényen vagyok.
-
313313
addikt
válasz
xandrush0831
üzenetére
Hány m3 gáz fogyott el, mit mutat az óra?
Ablakok vissza vannak javítva?
Nálam:
125m2 1250m3 gáz fűtésre+hmv (gáz kb negyede melegvízre ment el...) erre elfogyott még 980kwh villany télen-nyáron.(kb fele ment fűtésre, kicsit több, tetőteret csak klíma fűti) Termosztát 23 fokra állítva, padlófűtés...
Vakolat, 6-7cm cementes kenderlap/kenderbeton, 30cm vasbeton, 3-4 cm cementes kenderlap, vakolat, glett, festés. -
Janusz001
őstag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Valami nem kerek szerintem, ez rengeteg, nálam 125m2, ugyan szigetelve 10cm eps -el, de 120k ból megvolt az éves gáz hmv -el, termosztát 22 fokon, padló+radiátor kondenzációs kazánnal, 37 fok előremenővel.
Födém szigetelve van? -
xandrush0831
aktív tag
Sziasztok!
Vettünk egy házat, ez az első telünk itt. Előző hónapban 200k, most 187k lett a gázszámla a fűtés miatt. Ez valós lehet egy 108 négyzetméteres szigetelés nélküli téglaházban, vagy valamivel gond lehet? Jól záródó új műanyag ablakok vannak, csak a szigetelésig még nem jutottunk el. A termosztát 21 fokra van állítva. Tél előtt átnézettem egy szakemberrel, de nem talált semmit. Még mondta is hogy ez a gázkazán szerinte nem ment többet 2 télnél eddig. -
Frankie50
tag
Most alhangon a külső szigetelés, + nyílászáró csere lenne nekem 10 misi, és abba a belső javítások nem biztos, hogy beleférnének. A tavalyi éves gázfogyasztásunk volt 1350 m3, az ugye 135 e forintocska, ehhez elfogyott 2 erdei méter tűzifa, az volt kb 120 e.
Ha megfelezem a az összes fogyasztást akkor cirka 80 év a megtérülés. Persze azt nem tudjuk, hogy miként fognak alakulni az árak akár a közel jövőben, akár később. Arról nem is beszélve, hogy nekem még gázkonvektoros fűtés van. Ennek a teljes átalakítása nem tudom mennyibe kerülne. A szomszédok tavaly előtt vették meg a lakást, akkor több mint 3 misi volt csak az anyag költsége a fűtés és víz rendszer átalakításának. Nem tudom hogy jönne ki a matek, de egyenlőre nem tervezzük, hogy belekezdünk. -
313313
addikt
Az biztos nem, csak a komfort. Nyílászáró cserét azért be kell vállalni, már az is sokat dob fűthetőségen.
Ha jó helyen van a ház és 30-40 évre tervezel, beleférhet.... Ennyi pénzt egyben még nem láttam... 7 éve 35-be vettük a házunkat, 125m2 megyeszékhely, nyílászáró cserélt... Mondjuk volt mit rákölteni
-
313313
addikt
Ez ennyi máshol is, anyu kádárkockában cseréltetett fa nyílászárókat redőnnyel 2014-ben 1,2-1,3 milláért....
Nyílászárók drágák... Gyerek osztályfőnöke nyáron cseréltetett 2db 63*128-as tetőtéri ablakot, meg berakatott másik 2db-ot, az volt 1 milla, 4 ablak... és nem Velux, Schindler... -
pjen
félisten
Persze, de például egyik szomszédom szinten 90 ben épített. 36cm vastag poroton fal perlit vakolat. Az akkori előírasoknak megfelelő fa nyílászárók. 3 szint 1,5 métert kiemelt pince, benne kazán és garázs is. Összességében jó állapot. Kompiett szigetelésre, nyílászáró cserére, fűtés korszerüsítesre 30 milkás ajánlatot kapott.
-
Frankie50
tag
válasz
313313
üzenetére
Nálam már októberben meg volt az éves elszámolás, vissza is adták a túlfizetést, ezekkel a részekkel rendben is vagyok. November, december számla rendben volt, csak még a januárban fizetendő nem jelent még, pedig a hónap utolsó napjaiban meg szokott jönni a az értesítés. Ráadásul a decemberi befizetés sincs még könyvelve, november az utolsó. De én ráérek később is fizetni
ha nem hiányzik nekik
-
Frankie50
tag
Üdv!
Érdeklődnék, hogy aki havi átalányt fizet gázra mvm felé, az kapott-e e-számlát már erre a hónapra? Eddig mindig meg szokott lenni már a hónap első napjára, most meg még az oldalon sincs fent. -
-
asdf_
veterán
Úgy gondoltam, hogy mivel korlátos a szabad villanymennyiség, minek most rossz COP-val villanyt égetni, jó lesz az majd ha megint 5 fok felett vagyunk, meg lehet, márciusban már nem is kell majd klímázni, mert sikerült a gázfogyasztást annyira levinni, hogy befér a keret alá. Abban a ködös, párás időben ami volt pár hete tudna szenvedni (de itt még akkor sem, mert csendesben megy kizárólag, úgy meg korlátos a kivehető teljesítmény, nem itt fognak jégtömbök képződni a kültérin). De amúgy meg nem fűtős klíma, se karter- se csepptálcafűtés nincs benne, más kérdés, hogy a tapasztalatok alapján elvan nélküle -nyilván főleg az utóbbi nélkül, a meleg olajat indításkor (csak nappal megy, így hidegen indul naponta) azért megköszönné ez is -).
-
balojazz
aktív tag
Na most végre jön valami keményebb hideg. Ez már a negyedik tél, hogy várom, hogyan teljesít a ház izmosabb téli hónapban. Talán ez a hónap végre jó kis terheléses teszt lesz, 120 m3 fölé eddig nem ment a ház januárban.
-
asdf_
veterán
Járásra szerintem vagy az útvonalon, ahol kell, cserélsz padlapra, vagy kivágsz egy 10x10-es darabot a gyapotból és EPS-ből raksz egy téglalapot a helyére és fölé meg deszka pallónak.
-
GEPESZ66
veterán
Pár hete megcsinálták nálam az ingyenes padlásszigetelést 2 réteg kőzetgyapottal.
A ház kádár kocka, beton tálca födém.
Sajnos a cserép alatt nincs fólia.
Ha benyúlok a szigetelés alá érzem, hogy a födém langyos.
Ebből kindúlva sok hőt megfoghat.
Viszont gondot is csináltam magamnak, mivel ugye nem járható.
De néha fel kell menni, ha a cserepet meg kell igazítani.
Most is láttam, hogy 2 db cserép kicsit lejjebb csúszott, de még takarásban van.
A következőt találtam ki.
Vettem 2 tábla járható hőszigetelő táblát, s ha kell ezeken megyek végig a szigetelésen.
Úgy néztem, hogy vissza emelkedik a gyapot, ha leveszem róla a táblát.
Először gondoltam, hogy a páraáteresztő fólia nem kell rá.
De sajnos kell, mivel a porhót a szél néha behordhatja.
Megigazítottam úgy a páraáteresztó fóliát, hogy legalább 15cm legyen egymáson az átfedés.
Így ha a járható hőszigetelő táblát rakok rá, s rálépek, nem csúszik el annyira a fólia, hogy ne takarjon.
Kell vennem alu létrát, amit a padláson fenn tartok, így nem kell kínlódnom a felcipeléssel.
A lábai alá rakok szintén hőszigetelő táblát, ill. a lábai alá deszkát, hogy ne lyukassza ki a táblát. -
balojazz
aktív tag
Úgy ám! Készen kell állni. Jut eszembe, tavasszal leraktam végre a 2 éve parlagon heverő +10 cm üveggyapotot a padlásra. Inkább komfort miatt: kisebb eltérés a földszinti hőmérséklethez képest, egyenletesebb vertikális hőeloszlás a pára ellen, lehetséges hőhidak kiküszöbölése a koszorú mentén. Lustaság miatt még csak 95%-ban van kész, de idén befejezem. Talán emiatt is kevesebb, de ez csak több év átlagában derül ki, ha egyáltalán kiderül valami.
-
balojazz
aktív tag
Én mindig 2-án olvasok gázt.
- 2023.01.02: 110 m3
- 2024.01.02: 90 m3
- 2025.01.02: 100 m3
- 2026.01.02: 85 m3
Itt ugye a tavalyihoz képest 15% csökkenés, noha 1-2 hete beütött a hideg. Mielőtt beütött, ha maradt volna az enyhe idő, 70-75 lett volna. Szép kerek számok, mert az első 2 év átlaga is 100, az első 3 is, csak a mostani rontotta el a matekot. -
emre
veterán
Helységtől változó.
"A szilárd padlószerkezetek jobb hővezetést biztosítanak, alacsonyabb vízhőmérsékletet, általában 30-35 °C-ot igényelnek. A padlóhőmérséklet a tartózkodási zónában 19-29 °C között változhat, míg a szegélyeknél 34-35 °C felületi hőmérséklet is megengedett. Fürdőszobák kellemes talphőmérséklete 30-32 °C."
forrás -
axioma
veterán
Decemberben szokott lenni az eves leolvasasunk meg elszamolo szamla. Novemberben lecsereltek az orat, utana volt egy nov diktalas 2 oraallast is tartalmazo, az se elszamolo, meg a decemberi sem. Csak jo lett volna egy osszesito hogy egesz evre ennyit fogyasztott a haz, mert eladni keszulunk... volt valami atszervezes,? Pest megye.
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Gyúrósok ide!
- Óra topik
- Le Mans Ultimate
- Őrült módjára szabja át AI-ra a GeForce-okat Kína
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- 156 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S25 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű Dell Latitude 5420 - i5 1145 G7 ,16-32GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Csak azért poszoltam ide, mert tökre vicces én aki nem vagyok szakmabeli csak youtube videókból meritve jobban csináltam meg a beépítést mint aki szakmabeli.
Ha van itt hozzá értő ez így mennyire szakmai?
Ezt a képet mondja pont a Google Street autója csinálta. 

Nem tagadom a végére hányingerem volt. MInden esetre, ezek után felraktam az ablakot és utána fujtam körbe purhabbal, miután a purhab száradt külső kávát körbe raktam XPS-el.
Én amatőr, aki tényleg nem szakmabeli és életem első beépítése volt ,mértem kicsit a ablak tok-Fal találkozási pontál hány fokos is a perem.
Ez egy 4 éves beépítés, ennek nem így kéne kinéznie nem igaz?