Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rowon: AXAGON EE35-GTR 3.5 külső merevlemez ház bemutatás
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Stauffenberg #32699 üzenetére
Ráadásul akkor is fogyaszt (relatíve sokat), ha csak a böngészőben netezel, míg a MacBook nem kér ilyenkor enni
a háttérben alszik egy bridge, photoshop, resolve, előtérben firefoxozok, saját kijelző lehajtva:
-
Stauffenberg
nagyúr
Az első generációs M1/M1 Pro gépek azért árban elég jók voltak, hogy felbolygassák a piacot, ma már drágultak annyit "plakát áron" dollárban is, hogy ez nem ennyire egyértelmű, viszont helyezzük másik síkra:
Fogyasztás/teljesítmény arányban továbbra is brutális a különbség. Vehetsz gamer gépet, de hangos lesz, búgni fog, melegszik mint a szubszaharai régió éghajlata, sokkal-sokkal-sokkal kevesebbet fog menni akkuról és kegyetlen fogyasztása lesz (egy barátomnak 240W-os töltője van valami ASUS géphez és ha nyélen fingatja, akkor éppenhogy tartani tudja az akkut az adott százalékon, beletöltést ilyenkor felejtsd el, de ennek hőmenedzsment okai vannak, nem az akkuból húzza ki ilyenkor a 240W-ot). Ráadásul akkor is fogyaszt (relatíve sokat), ha csak a böngészőben netezel, míg a MacBook nem kér ilyenkor enni, ha csak esténként 1,5-2 órát simogatod akkor hetente töltöd, de nekem simán lehoz egy egész munkanapot egy feltöltéssel és abban már egy kis Photoshop is benne van.Az egyetlen dolog, ami miatt haragszom a görvényképű Apple-re, hogy minden opcionális hardveres dolgot olyan keményen sarcol, hogy az már legalizált rablás, mert a rendelésnél kell eldöntened, nincs utólag bővítés. Tegnap volt a kezemben egy MacBook Pro 14" M3 Max 96GB RAM és 2TB SSD kombó (ez már a 2,2 milliós konfig). Ez ugye gyárilag 36GB és 1TB, szóval +60GB RAM-ért és +1TB SSD-ért 600.000 Ft-ot kérnek (HATSZÁZEZER, ízlelgessük). Sajnos nem az enyém lett (
) ment tovább egy külsős kollégához, de én már attól kivagyok, amikor az 500 ezres géped nagyon gyorsan 700 ezres lesz, mert kérsz bele +8GB RAM-ot és +256GB SSD-t.
Sőt, ettől jobban kivagyok, mert +8GB ugyanúgy 100 rongy, mint +16GB, csak utóbbihoz előbb meg kell venned a +8-at, így lesz a 8GB-os gépedből 200 ezerért 32GB-os. Ehhez képest a +60GB-ért 400-at kérni jobb ár/érték arány (6600 Ft / GB), mert előbbi esetben 8300 Ft / GB a bővítés ára. Ha kisebb alap konfigról indulsz, egy picivel mélyebbre tolják a dákót a garatod felé.
-
sajnos a mac ára a 36 gb ram miatt ugrott nagyot, de jövőállót akartam
meg tetszik a gondolat, hogy ez a 36 a vga memóriája is egyben.
ha nem szempont a hordozhatóság, akkor az asztali gép a jó irány egyértelműen. az asztali mellett egy xps ultrabookom volt, amivel a fhd korszakban még elvoltam alkalmi használatnál, de most 4k-val már proxyval is kellemetlen volt, meg a harmincvalahány megapixeles képekkel is.
kérdés még, hogy mit hasonlítunk össze pontosan, egy hasonló tudású zbook nem olcsóbb egyáltalán, sőt. használtan a mac értéktartása miatt már nem ez a helyzet, ha meg az erős asztali + nemannyiraerős laptop vs erős macbook, akkor is az előző nyer, de az már nem igazságos küzdelem -
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #32692 üzenetére
Én meg vettem még 32 GB RAM-ot a PC-be, és láss csodát, a Premiere is elkezdett normálisabban működni, a Resolve is gördülékenyebb, After is, Illu is, PS, LR, meg úgy kb. minden.
Durva, hogy mostanában már 64 gigában kell gondolkodni, ha sokat használod a gépet melóra. Mondjuk legalább olcsó volt a 3200-as DDR4 (~27k).
Lassan a 3700X-et és a 1660 Super-t is fejlesztenem kell.
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #32692 üzenetére
Ahogy olvastam az M1 mindenre is elég még se teljesen igaz (8/256GB), inkább vészmegoldás 16/512GB alatt, ami meg kb. nem elérhető vagy irreálisan drága. Persze 8/256GB-on legalább még mindig lehet vágni, ellenben egy hasonló laptoppal még nem annyira. Filmezésre és netezésre biztos luxus.
#32693qnadam
Hordozhatóság, komfort végülis ami nálad szempont volt. Magyarán spéci igényekhez jó a macbook, minden másra sima laptop + gamer PC jobb opció.Érdekesek ezek, mert úgy emlékszek 1.5 éve talán még ott tartottunk, hogy nagyon megéri a macbook még PC-vel szemben is, de azóta változtak a vga árak, használt piac stb.
-
amivel vásárláskor nem számoltam, de rettentően tetszik, az a mbp kijelzője, ami egy fantasztikus minőségű cucc. plusz előny, hogy teljesen csendben van, és ha épp nincs csendben (ehhez több percnyi render kell padlógázon, low power módban meg még úgy se), akkor se igazán hangos.
ami nálam negatív, az a macos, de kezdem megszokniviszont végre eljött az, hogy amikor aludnia kell, akkor tényleg alszik a gép, amikor ébredni, akkor rögtön ébred. windowsnál ez gyakran probléma volt.
meg cél volt, hogy ne legyen külön asztali gép és noti, mint eddig.
esetleg szempont lehet, ha az ember gyakran cserélget vasat (én nem), hogy a pc-knél sokkal jobban tartja az árát a mac.összességében meg tudtam volna oldani a gép kérdését valamivel kevesebbért, de hasonló minőségben és teljesítményben nem lett volna olyan sokkal olcsóbb a végeredmény.
-
Tuninger
Topikgazda
Jól is értelmezed meg nem is.
Bedugva egy (használtan) 500k-s gamer laptop lenyomja az (újonnan) 1.6 millás Macbookot.
Sőt egy 350 ezres asztali PC is.
Akksiról kb annyit megy a gamer gép mint a hasonló árú macbook.
ÁMDE a gamer gép mindegyik esetben csutkán pörgeti a ventiket és nem csak rendernél rántja meg csúnyán az aksit (konkrétan 80W fogyasztás mellett 1 óra alatt koppon van), hanem amikor csak vágogatnál Resolveban, akkor is sokat szipkáz az akkuból.Vagyis ha konnektortól távol akarod használni az eszközeidet és nem full rendert értek ezalatt hanem kis fotó szerkesztés, kis videó vágás, filmnézés, youtubeozás, a Macbook 2-3x annyi ideig elmegy aksiról. Ezt fizeted ki az applenél.
Minap megnéztem egy 50 perces sorozatrészt VLC playerben aksiról. 97%-ig merült a Macbook. Jó ez nem lineáris, de akkor is durva. Illetve a kanapén ülve is teljes értékűen tudom használni a gépet szinte néma csöndben.
Most én azt mondom hogy kell egy (használt )350K-s PC, mellé egy (használt) 200k-s M1 Macbook Air és bármit meg tudsz csinálni bárhol.
-
_q
addikt
válasz
Tuninger #32689 üzenetére
Rosszul értem vagy tényleg nincs előnye a macbook-nak ár/teljesítmény alapján vizsgálva egy "gamer laptophoz" vagy egy asztali géphez képest? Sőt, most nem értem hol jön ki az előny a fogyaszás/teljesítmény párost leszámítva, ami meg olyan hogy az nem egy nyomós érv szerintem.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
qnadam #32680 üzenetére
Ez így nagyon király, köszönöm, melyik appal nézed a fogyasztást?
Az is beszédes hogy az M3 Max low powerben annyit fogyaszt mint nekem alapból, de hamarabb végez 1 perccel.
Kontextusba helyezném:
M3 Max: 75W 100% (128 mp render)
M3 Max Low Power: 40W 69% (186 mp render)
M2 Pro / M1 Pro 10/16: 40W 52% (246mp render)
M1 Mac Mini: 25W 29% (415mp render)RTX3070 / 3070Ti Laptop: 126% 225/240W illetve 150W (101mp render)
Lehet meg kéne futni a tesztet cloudban egy 3090-el. Meglátom még rálocsolok e pár forintot.
-
válasz
hibavissza #32687 üzenetére
nem akartalak rábeszélni.
-
válasz
hibavissza #32685 üzenetére
ha nekiállnék valami újat tanulni, akkor az az avid lenne, de most épp nem érzem annyira.
az adobe olcsó volt, a davincit meg ajándékba kaptam egy forgatáson. ráadásul eredetileg hármat, de kettőt visszakértek -
válasz
hibavissza #32683 üzenetére
asszem a final cut nekem egy darabig ki fog maradni, főleg hogy most legális resolve-om és adobe csomagom is van egyszerre, egy harmadik már túlzás lenne
a resolve a 19 betában tud mindenféle hangjavító dolgot, meg abban is van remix, csak az stemekre szedi szét a zenét nem hibátlanul, de egész jól. már csak azt várom, hogy az adobe-féle remixet is megtanulja, és kényelmesen lehessen állítgatni a zene hosszát.
-
hibavissza
veterán
válasz
nozs23 #32682 üzenetére
Hater Alert! Egyszer végigcsináltam egy projektet FCPX-ben. Most megint abban csinálok egyet. Megfogadtam, soha többet nem piszkálom meg. Undorító, primitív szarkupac.
A Motion 5 külön megér egy misét. Megéri belekóstolni. Utána imádni fogod a Fusiont. Számomra ennyi értelme volt. Előbb nekiállok nulláról Blenderben bárminek, minthogy azt a gyötrelmet még egyszer használjam. -
nozs23
addikt
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #32678 üzenetére
Laptopban az a gond, hogy a gyártó attól függően, hogy milyen hűtőt tesz bele és mennyire engedi búgni, úgy szabályozza a feszültséget. A dedikált GPU-s laposokon a kártya típus megjelölése csak egy matrica.
Az említett 3070Ti elég jól installált, hogy hozza egy asztali 3070 sebességét. Általában egyel alámegy. Olyan 3060Ti-t tud játékokban. Igaz ez egy rövid render, itt még nem kell tartani a túlmelegedéstől, mint több órás fps game-nél. -
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #32678 üzenetére
1:41-1:43. Nincs különbség. Klippeket egymás után alaposan visszanézve nincs minőségkülönbség sem. Érdekes, hogy az Nvidia 264-es kimenetűt először szaggatva játszotta vissza a QuickTime sztán harmadjára, negyedjére összeszedte magát.
M3Max fogyasztása érdekes lenne. Legyen már valami előnye a Macnek
....amúgy hátam közepére hiányzik a nagy fekete zúgó-búgó porfogó...... -
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32677 üzenetére
na és mi a 4K render idő? mert ugye 1:41 a laptop 3070Ti ideje
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
qnadam #32672 üzenetére
Nálad hogy változik a fogyasztás ha futtatod pl hibavissza renderjét resolveban?
Nálam 55W a peak, low powerben pedig 48-50W, de aksiról csak 40W illetve 35W, ugyanakkor a render sebesség nem tűnik úgy hogy változna. Úgy tippelem hogy a CPU-t visszafogja de a GPUt nem és ez GPU heavy task.Amiket láttam teszteket, az M3nál felére esik a fogyasztás low powerben, de csak a 70%-ra a teljesítmény, kb mindig érdemes lowpowerezni.
Powermonitorilletve hibavissza, spolierezel számokat hogy össze lehessen mérni az asztali 3070et a laptop (150W) 3070Ti-vel?
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32670 üzenetére
ez meglep kicsit, 3080 Ti-re pozícionáltam volna. de lehet az inkább a fullos M2 ultra territóriuma.
-
hibavissza
veterán
Szép lassan haladok a teszttel. Érdekes tény, hogy Resolve alattt az M3Max ugyan azt tudja mint a 12400+3070.
-
Kukcaman
senior tag
DaVinci-hez sound library - ez azért elég hasznos. [link]
-
hibavissza
veterán
Final Cutban mi helyettesíti a tilde key-t? Magyar billentyűzeten az Opt+ú, de arra nem reagál a Final Cut. Magnetic Timeline-t kapcsolnám ki vele.
-
justgiveup
tag
válasz
qnadam #32666 üzenetére
Legtöbbször este lenne rá időm, ezért nem megúszható a lámpa, de amúgy ablak alatt van, szóval kipróbálni mindenképpen ki fogom így is. A függöny nagyon átlátszó, az meg inkább zavaró csíkokat eredményez, de ki fogom próbálni valami kevésbé áteresztő fehér anyaggal, az jó ötlet.
A Rode NTG1 és iPhone összekötésre van valami tipp? Egy XLR to jack és Jack to lightning okés lehet? Gyanús hogy XLR to Lightningot nem is találok -
vond
MODERÁTOR
válasz
qnadam #32664 üzenetére
Igen, elkezdtem írni én is, de töröltem. A kinti fényviszonyok eléggé bele tudnak szólni. Süt a nap, nem süt a nap. Árnyékos helyen van az ablak, vagy sem. Mozognak a felhők. Csak nappal lehet rögzíteni. Ilyesmi. De ha ez nem gond, akkor hajrá. Tény, hogy ez a legolcsóbb megoldás. Egy szép fehér függönnyel lehet jól szórni a fényt.
-
vond
MODERÁTOR
-
justgiveup
tag
válasz
Tuninger #32661 üzenetére
Igen, én sem szeretnék ágyúval verébre lőni
Elsősorban mindenképpen maradnék az iphonenál és az NTG 1-nél rögzítésre. Ami nem tűnik megúszhatónak az a fény. Ebből akkor nézelődök abban az irányban, amit tanácsoltatok.
Még amit kérdeznék, hogy össze tudom kötni az iphonet direktben a Rode-dal, Azon csak egy XLR kimenet van, azt lehet adapterezni lightningra anélkül, hogy nagyon lerontódna bármi? -
Tuninger
Topikgazda
Az a baj hogy a az SL60 az 60 pénz, a Zhyiun már 100. És ha mindenből csak kicsivel jobbra lövünk árban már százezrekkel vagyunk feljebb.
De ha belefér, akkor igen, Zhyin fények, egy 100Wos, egy 60W-os, mellé valami kisebb LED panel, hozzá fényformálók, állványok, kamerából mehet a step up egy használt EosR-re 330 körül, hozzá egy Canon 24-105 F4 130k körül.
Viszont előbb csinálj egy videót justgiveup az iPhonenal, nézd meg mi látványosan probléma amikor dolgozol. Van aki iPhoneos videóval tart 6 Millió feliratkozónál
-
vond
MODERÁTOR
válasz
justgiveup #32659 üzenetére
Én olyan nagy bumszlit ma már nem vennék, mint az SL60 és társai. Nekem is van, már a hátam közepére kívánom. Mondjuk én hurcolom is elég sokat. De ami még hátránya a mérete mellett, az az, hogy színhőmérsékletet nem tudsz rajta állítani. Mondjuk ha állandóan kontrollált lesz a környezet, akkor nem észvesztően fontos.
Én erre a felhasználásra minimum ilyeneket vennék (Zhiyun többi fénye is elég jó). Elé egy minél nagyobb softbox (méhsejtráccsal, ha csak az asztalra akarod koncentrálni a nagy szűrt fényt).
De ha softbox nem fér el, akkor egy szintén minél nagyobb sok-az-egyben derítőlapot, diffúzort is felrögzíthetsz az állványra, és azt meglövöd felülről a lámpával. Ebben az esetben a fény lehet led panel is a COB helyett.
-
justgiveup
tag
A kézműveskedés a fontos, az alany másodlagos és nem is must have. Jól nézne ki felülről is, de inkább felülről oldaról mutat jól ~45 fokból.
Ez az állvány tényleg jónak tűnik, főleg, hogy asztali és kicsit hely híjján is vagyok
Olcsó lámpa alatt te is a Godoxot javaslod vagy vannak más alternatívák is? -
vond
MODERÁTOR
válasz
justgiveup #32651 üzenetére
Mi a fontosabb, az alany, vagy maga a kézműveskedés? És utóbbi honnan nézne ki a legjobban? Lehet, hogy egy asztal feletti kamera jobb lenne (max. a szifont berakod szembe az emberrel.
Amúgy első körben én is sok YouTube videót javasolnék megtekintésre, "desk studio setup", és hasonló keresésekkel.
Lehet, hogy valami ilyesmi is segítene (példa videó). Két kamerát/mobilt tudsz rá rögzíteni, felülről meg belógatod a puskamikit, hogy épp ne legyen benne a képben. De tudsz rá pluszban is pakolni dolgokat. Valami olcsó lámpát+softboxot tegyél be szembe-fentre (akár egy is elég, csak akkor legyen minél nagyobb), esetleg oldalról 1-2 kisebb led fényforrás élfénynek, derítésnek. A világítás nagyon sokat számít.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
justgiveup #32654 üzenetére
Godox SL60 a legolcsóbb nagy teljesítményű lámpa + állvány + softbox ez is lesz egy 100-as
kamerából egy panasonic GX80 jó lehet az induláshoz kitt objektívvel, mellé elég lehet az iPhone.
ha tudsz többet rászánni akkor sony a6400 + kittobi, vagy zv-e10 mert akkor láthatod is magad, de itt már dupláztunk árban a panához képest. -
nozs23
addikt
válasz
#32652: Igen, ez lemaradt. Használt is játszik, keret pedig rugalmas, de első körben a minimum setupra lőnék.
Szerintem a minimum set-up-od megvan. Pontosan nem tudom, hogy mit akarsz felvenni, de szerintem próbáld meg az i12 minit beállítani úgy-ahogy szeretnéd.
Ha ez megoldható az állványoddal akkor hajrá, ha nem, akkor érdemes úgy állványt nézni, hogy később normális kamerát is tudjon fogadni.
A Rode NTG elvileg megy a telóddal is (mivel kábeleid nincsenek, ezeket szerezd be).
És +1 a világításra, az fog a legtöbbet hozzáadni (+ ahogy berendezed az egészet).
Blackmagic ingyenes alkalmazásával pedig több manuális lehetőséged lesz a videó beállításaihoz.Youtube-ra: how to light a youtube setup budget (és hasonlókra találsz majd több ötletes megoldást is). Mindenképp bele kell ásnod magad.
Használtan mondjuk: kamera + objektív olyan 150-200, ha kettő kell, akkor 300-400, fények, állvány 100. Most írtam valamit, de valahogy így képzeld el az alját. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Mi a cél felbontás? Mert a Sony A6000 például egy elég olcsó kis gép, már 100 ezer alatt is felbukkan, de csak Full HD-t tud, onnan lehet lépni később mondjuk az A6400-ra vagy ZV modellekre, utóbbiak kifejezetten Youtube tartalomkészítésre lettek kitalálva (az A6300-at is látom már használtan egész jó árakon, tud 4K-t, de az hajlamos túlmelegedni). De ha tudjuk mekkora a keret amit rászánsz, akkor lehet egyből valami modernebbre is menni ha belefér.
Én hamarosan meghirdetek egy komplett Panasonic MFT szettet objektívekkel, de azt nem javaslom kezdőként, mert az AF-re nem lehet annyira számítani, fix fókuszos setuphoz jó csak. Jó AF-re képes vázon sem javaslom a követő fókuszt, mert a legtöbb fotóra tervezett objektív "lélegzik" (focus breathing jelenség, nem szép) és a folyamatos oda-vissza élesség állítás zavaró lehet, de a régebbi Panasonic gépekkel megbízhatatlan az átélezés (fókusztávolság változtatása) videó közben, mindenképpen kell egy kezelő a kamera mögé aki beállítja kézzel.
Canon vonalon van még elég jó AF, de azt a vonalat nem annyira ismerem és EOS M rendszerbe már nem fektetnék pénzt, az EOS RF-be igen, de ezekkel az újabban megjelent APS-C vázaikkal nulla tapasztalatom van.
Szerintem a vakupapucsba rakott Rode NTG mikrofonod teljesen jó lesz az elején, ezért fontos, hogy legyen mikrofon bemenet a vázon (nem mindegyik olcsóbb gépen van).
Konkrét oktató videót nem tudok, nekem is csak néha feldobál érdekes videókat a Youtube, néha belenézek ezekbe és megdöbbentő, hogy némelyik 20 percben több értelmes dolgot mond el, mint nekem az egyetemen 2 félév Ádám bácsival. Csak kezdd el valahol és egyre többet fog feldobni az algoritmus.
-
justgiveup
tag
válasz
Stauffenberg #32653 üzenetére
Köszönöm a választ.
Vannak esetleg konkrét csatornák vagy videók is, amit ajánlanál?
Igen, hosszabb távon szerintem a kétkamerás beállás lenne optimális, de mindeképp csak eggyel kezdenék én is, maximum egy-két dolgot felveszek máshonnan.
Tudnál esetleg konkrét lámpát/fényképezőt is mutatni, amik alkalmasak már erre?
Őszintén szólva hasonló kép élt a fejemben, mint az első példában. Nem szívesen tolnám ennél sokkal jobban túl első körben. Nyilván fény kelleni fog, de ha a mikrofon nem kap külön állványt, azt gondolom az még nem lesz a világvége elsőkörös próbálkozásokhoz.
#32652: Igen, ez lemaradt. Használt is játszik, keret pedig rugalmas, de első körben a minimum setupra lőnék. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Én első körben egy tonnányi oktató célzatú Youtube videót javaslok, mert ha ott állsz a technikával, csak használni nem tudod, akkor az nagyon hamar kiábránduláshoz vezet. Első körben vennék két lámpát (LED-es, szabályozható fényerő, softbox-al és állvánnyal, nem őrült nagy beruházás), meg a legolcsóbb fényképezőgépet ami már tud normális videót és AF-et videó alatt, de ha jól értem akkor neked egy kétkamerás setup kell, szóval két váz és azokra objektív. Én az elején nem erőltetném a kétkamerás felállást, nehéz lesz. Nem lesz könnyű dolgod ha magadat akarod videózni, valamivel monitoroznod is kell majd a képet (pl: ki tudod lőni a képet egy laptopra) és akkor fog jól menni a tartalom előadása, ha már magabiztosan megy a technika kezelése.
Amit a Youtube-on látsz ezekben a témákban az:
1. Évek és a rutin miatt megy a videósnak egyedül és az éveket vedd szó szerint, tekerj vissza a csatorna elejéig, valószínűleg egy kamerával, vakupapucsba dugott mikrofonnal és egy-két lámpával kezdte (vagy még ennyivel sem).2. Stáb dolgozik vele, de stílusilag olyan, mintha one man show lenne. Rengeteg ügynökség foglalkozik tartalomkészítők menedzselésével, még a stúdiót is ők adják és rendezik be.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Mennyi a keret? Használt cucc játszik e?
-
justgiveup
tag
Sziasztok!
Szeretnék értékelhető mínőségű video kontentet gyártani social média megjeleneshéz a vállalkozásomhoz. Ez Insta, TikTok, YouTube videókat jelent. A képi minőség mellett a hang is elég fontos lenne, hogy jó minőségű legyen. Beszéd- és magának a tevékenységnek a hangját is jó minőségben szeretném rögzíteni.
Az lenne a kérdésem, hogy mikre lesz nekem ehhez szükségem?Kamera, telefon, mikrofon, állvány, fények, laptop, software és bármilyen kategóriában.
Amim van az egy iPhone 12 mini, egy Rode NTG puskamikrofon, laptop, egy elég instabil tripod, szóval a nulla környékéről indulnék, de például ezekhez kábeleim már nincsenek.
Amit rögzíteni szerenték az kézműveskedés, egy sima íróasztalnál asztalánál. Ezt kellene bevilágítani elfogadható mértékben és rögzíteni videókat 1-2 szögből, de az sem tragédia ha csak egyből.
Merre kellene elinduljak?Köszi a segítséget!
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32645 üzenetére
Bár megírtam privátban, legyen itt is meg:
14" Macbook Pro M1Pro 10/16:
DR_mac: 4:06 (40W fogyasztás)Gamer laptop i7 12700H + 3070Ti
DR_win, bedugva 220V-ba: 1:41 (150W)
DR_win akkuról: 4:31 (70W?)Meg kell néznem hogyan tudom bevinni a DR projectet FCPX alá.
BetterDisplay natívan hajtja 4K-t, tudtam is próbálni egy monitorral
-
válasz
hibavissza #32645 üzenetére
ha adsz linket, lerenderelem én is a mintát
fcp-ben nem, de resolve-ban igen.
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #32643 üzenetére
Youtube Rec709-et vár el. Az 2,4-es kimeneti gamma, 8 biten. Soha, semmi nem lesz tökéletes, mert a tömörítetlen gammához legalább 9 bit kellene.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #32638 üzenetére
Nos most kezdtem összeszabdalni. Ahogy ígértem a render idők a mintaprojektre:
DR_mac: 6.55
DR_win: 1.55
FCPX: kb. 16.00
Te nem mérted le, ha megvan még és kirendereled kijelzőt rögzítve akkor +sör.FCPX durván fos. Még M1-es Minin is eltángálja a Resolve. DE.....
- szerintem egyszerűbb eyecandy színeket behúzni benne. Valamit hupákol a háttérben.
- behúzom a hangot és jó. DR-ben még pimpelgetni kell. Valamit ügyköd a háttérben.
- TL-on picit gyorsabban rendereli ki a Cache-t. De nem mindig. Van amikor belefagy -
Stauffenberg
nagyúr
Na hát megvan miért ennyire más a VLC képe, mivel nem színmenedzselt app (bevallom nem szerettem soha, ezt is csak tesztelni tettem fel). Ez meg egy Display P3 monitor natív színtérre profilozva 2.2-es gammával (itt éppen, de amúgy van Rec709 + 2.4 gammám is).
Szóval a videód ebben az esetben attól függően fog így, úgy vagy amúgy megjelenni (és ez igaz Windowsra is), ahogyan a monitor be van állítva (natív, Rec709, sRGB, AdobeRGB, stb).
Ha úgy nézed össze a rendszereket Rec709-A output gammával, hogy a monitor Rec709-re és 2.4-es gammára van állítva, akkor a MacOS megoldja színmenedzsmentből, Windows pedig sehogyan, csak a monitor van az exportált anyaghoz jól beállítva. Ez csalóka, ez nem jelenti, hogy az anyag helyes lesz színmenedzselt környezetben, sőt!
Anyám... Apple...
Amíg fotóval foglalkoztam 99%-ban, tökre szerettem a színmenedzsmentjét.
-
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #32640 üzenetére
Nem ismeretlen terep nekem a color management, csak ugye amikor egy rendszer rosszul működik és megpróbálod megérteni a workaroundot, akkor azt néha szárazon kell beseggelni (pun intended). Ez most nekem elég is volt délutáni kávé helyett (újszülöttnek minden vicc új).
A Rec709-A kapcsán többször elhangzott ellenérv (amiket eddig olvastam), hogy egy öszvérmegoldás, mivel csak annyit csinál, hogy kikorrigálja a gamma shiftet, de csak Apple eszközön fog jól megjelenni az anyag. De mesélhetsz a saját tapasztalataidról (esetleg lehet a fellelt szakirodalom óta meg a Windows is lekezeli a Rec709-A-t és "ellenkorrigálja", de csak tippelek, viszont mindenhol azt olvastam, hogy nem lesz azonos az anyag megjelenítése az eszközök között).
Ez amúgy mindennek a megtestesülése ami tilos color managed környezetben, ez egy rosszul működésre kitalált ellen-rosszulműködés. De nem lehet vele mit kezdeni, ha eleve az oprendszer színmenedzsmentjében van egy súlyos elmaradás, hogyan kéne értelmeznie a Rec709 transzfer karakterisztikát. Főleg úgy érthetetlen, hogy az iOS és iPadOS már tudja.
Amúgy nekem az a tipp tűnik jónak és tesztelni fogom (csak izzítanom kell hozzá egy Windowsos gépet), hogy a local output legyen mindig annak megfelelő, amilyen eszközön nézni akarod, webre pedig 2.2-es gamma és akkor Windows és MacOS nem tér el túl látványosan egymástól (meg egyébként is sRGB gamma 2.2 a webes kváziszabvány).
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #32639 üzenetére
Érdemes úgy hozzáálni hogy amit a VLCben látsz azt látja mindenki ha az anyagodat nézi. És ha REC709A-ban van a timeline akkor azt látod a szerkesztőben is ami a VLC export lesz. Ha megpróbálsz elmélyülni a tényleg pontos megoldás megtalálásában (mert azért ez sem 100as...) akkor kivágod a kukába a végén az egészet...
A DPI skálázásra van van (természetesen) fizetős app, BetterDisplay
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #32638 üzenetére
Keveset fényeltem eddig még Mac-en, de nekem is feltűnt, hogy a videók gammájának kezelésével valami nem kerek és tök jó, hogy szóba jött a téma, mert így találtam rá ezekre az anyagokra:
rec709 vs rec709-A - Reddit
Quicktime Gamma Shift Bug – What Is It and How to Combat ItUtóbbit az egyik Reddites kommentelő írta. Hát... azt tudom erre mondani, hogy BAZDMEG Apple. Ez legalább akkora csontváz a szekrényben, mint a DPI alapú felbontás kezelés, ami miatt semmilyen szabványos monitor felbontással nem tud kompatibilis lenni a Mac és életlen a 4K kép.
Teljesen érthetetlen, hogy ha az iOS-nél már megváltoztatták a gamma kezelést (korrektre), akkor a MacOS-t miért nem intézték el ugyanazzal a lendülettel.
Hozzáteszem nálam a VLC brutálisan mást mutat, mint bármi más, de natív színtérben van a monitorom 2.2-es gammával, lehet beállítom fixen Rec709 + 2.4 gammára és megnézem majd úgy is (a screenshot korábbi).
Bal felső: Finder előnézete
Jobb felső: Elmedia
Bal alsó: IINA
Jobb alsó: VLC
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
qnadam #32637 üzenetére
Király lett a HDR-es drónos vidi! Én is most kísérletezem a HDR-rel, végre a Resolveban is lehet vele játszani a 14"-os Macbookkal, nem csak FCPXben.
REC709-A: valamiért ha Mac-en fényelsz, és REC709 a timeline / output gammád, akkor amikor bármi más, nem apple terméken nézed vissza, nem stimmel a kontraszt ahhoz képest amit a resolveban/premiere/fcpxben láttál. A legjobb példa ha a kiexportált videót megnyitod VLC playerrel és Quickplayerrel, más lesz a kontraszt/gamma. Elvileg 1.9es gammaként kezeli a felvételt ha quicktimeban nézed, a VLC pedig ignorálja a gamma taget.
Ha REC709-A az output gamme taged, akkor minden a helyére kerül, ugyanazt fogod látni az editorban is, mint utána youtubeon visszanézve egy windows laptopon.hibavissza: oszt a terheléses teszttel mi van?
-
válasz
hibavissza #32634 üzenetére
erről mesélj kérlek, nemrég lett mekem...
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #32634 üzenetére
Az nem a DR hibaja, hanem a Mac-é. Szoval rec709-a
-
hibavissza
veterán
DR 19-ben helyretették már a mekes gamma driftet? Vagy még mindig maradt Rec709A?
-
most, hogy lett alkalmas kijelző a háznál, ki kellett próbálnom ezt a hdr dolgot.
a nyersanyag 2 éve egy mavic 2 proval készült, egy számomra ismeretlen kijelzővel (dji rc), ez a precíz expón látszik isés persze 8 biten, mert úgy az igazi. resolve-ban némi zajszűrés, nagyon minimális fényelés, és ment fel yt-ra. feltöltés után még kb fél nap volt, mire a hdr verzió is elkészült...
megfelelő kijelzőn még a hibákkal együtt is egész látványos szerintem. vagy csak nekem újdonság ez az egész -
nozs23
addikt
válasz
Tuninger #32631 üzenetére
Igen. Itt többet megtudsz a videó vége felé a croppokról: [link]
Fullframe 1080p 50/60-ban van már PDAF? - Nincs.
1080p + High EIS-el rosszabb a képminőség? Vagyis utólag croppol bele a 1080p képbe?
- Passz, majd kipróbálom neked. Csak ritkán 120fps-re használok 1080-t. -
nozs23
addikt
S5II kapott egy masszív AF/IBIS frissítést. Ha valaki próbálná a gépet mindenképp updatelje, mert nagyot dob a teljesítményen. Nem csak a release note-ban látható új funkciók jöttek (animal eye/motor/auto AF, Active EIS, stb). De az általános AF/IBIS teljesítmény is sokkal jobb lett. Itt kis rövid videón látszik az új AF működés: [link]
Jött még proxy rögzítés és preburst is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #32626 üzenetére
Még nem próbáltam, de Windows-ban egy FFplay + LUT + Context Menu kombó működhet szerintem, legalábbis ha ugyanazokat a parancsokat ki lehet adni FFplay-ben, amit FFmpeg-ben (miért ne lehetne). macOS-ben egyáltalán nem vagyok otthon, de nem kizárt, hogy ott is megoldható ehhez hasonlóan.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #32625 üzenetére
Eszembe sem jutott!
Nyilván akkor kell, amikor ezért nem nyitnék meg egy vágószoftvert. De az IINA tökéletes lenne (főleg mert az adott könyvtár összes videóját le tudja játszani libasorban) ha nem kezdene szaggatni a videó amint bekapcsolom a LUT-ot, lehet csak valami beállítás kavar bele, de nem jöttem rá. -
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #32624 üzenetére
Davinci Resolve, Final Cut.
7 db klikk és jàtsza.
-
Stauffenberg
nagyúr
Tudtok olyan videó lejátszót Mac-re, aminek van LUT támogatása? Néha jól jönne, ha a Log-ot visszanézve rá lehetne dobni egy BT709 LUT-ot.
Az IINA tud ilyet, de annyira beesik a teljesítmény M1-en, hogy ilyenkor jó ha megüti az 5 fps-t a playback sebesség.
-
válasz
flash- #32615 üzenetére
quick and dirty: felveszed mindkettőt végig, fentebbi sávba teszed, amit kevésbé akarsz látni, szinkronba hozod. kikapcsolod a fentebbi sáv láthatóságát, végignézed az anyagot, ahova a közönséget tennéd, ott a pengével belevágsz a klipbe, aztán ahonnan már nem, ott megint. aztán egyszerűen kidobod azokat a nagyobbik részeket, ahol már nem akarod látni.
bonyolultabb esetben meg multicam -
FerNandor
őstag
válasz
hibavissza #32619 üzenetére
Annyira nem rossz monitoron, de észrevehetően más és nem voltam benne biztos, hogy most mi van.
Köszi mindenkinek a válaszokat.
TV-n minden ilyen javító cucc ki van kapcsolva. Kadencia helyesen mennek a filmek egy lejátszó segítségével. -
Márton
nagyúr
válasz
hibavissza #32619 üzenetére
Ha nem egész számú többszöröse akkor rossz, ugrál. Ennyi
1/25s nagyon ken, inkább 1/48 vagy gyorsab lesz az mozifilmnél is. -
hibavissza
veterán
válasz
FerNandor #32612 üzenetére
60/24=2,5. Nem kéne annyira rossznak lennie. Tévéken van mozgásjavító funkció. Az ki van kapcsolva? Másrészt a tévét általában messzebbről nézed mint a monitort.
Ha megállítasz egy crisp 24p mozifilmet monitoron, azt fogod látni, hogy full blur az egész. Olyan mintha 24p-t 1/25-ös záridővel vetted volna. Egy MILC kamerás felvétel 1/4000-res záridővel gyakorlatilag éles fotót ad, ha megállítod. -
Márton
nagyúr
Vond: jön az X4 jövő héten, hallottál róla? Itt a 8k!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
flash- #32615 üzenetére
Nagyon rég kitalálták már a filmezésben: Csapó!
De bármi jó rá, csettintés vagy csak a beszédnek a hangja, bejátszott zene, összeszinkronizálod őket időben és felteszed őket egymás alá-fölé a timeline-on, majd vagdosod ahol jónak érzed.
Vannak rá timecode stúdiótechnikai eszközök, nem akarod tudni az árukat.
-
flash-
veterán
Van egy belteri rendezveny amit panasonic v770 es videokameraval kerul rogizistesre.(memoriakartyara)
Itt van beszedes resz es zenei.
Ez a videokamera hatulról, az előadoval szemben helyezkedik el.
Ezzel felvett videot vegassal szerkesztem es vagom.
Eddig semmi extra.De ha szeretnenk még egy kamerát (akar valami felszerelt fixet) elhelyezni a kozonseggel szemben akkor azt hogy kell megoldani hogy vagasnal ne legyen sziszifuszi orakig tarto sakkozas hogy ha a videoban az egyik helyett par percig a masik kamera kepet akarom megjeleniteni, hogy az szinkronban maradjon?
Vagy kellene egy vezerlo egyseg ami rogzit es amin valtogatok egy ksttintassal hogy epp melyik kamera kepe rogzuljom?
De gondolom ez studiotechnika nagyon dragan..Egy egyszerű olcsó megoldas mi lenne?
Ha ez a kamera tamogat is másodlagos kamerát az gondolom valami kep a kepben dolgot csinal🤔Tehat mi lemne a legolcsobb használható megoldas?
-
vond
MODERÁTOR
válasz
FerNandor #32612 üzenetére
48 hertzre, esetleg 72-re lehet némi esély, de szerintem nem sok. Próbáld meg szoftveresen átállítani simán Windows-ban, vagy a videókártya beállításai között, vagy akár CRU-val.
A TV-ken eléggé általános már a kadenciahelyes lejátszás, meg azok tele is vannak ilyen "movie mode"-os fícsörökkel.
-
FerNandor
őstag
Most lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de van egy Dell U2722D monitorom. Egy T430-as lenovot szoktam rádugni, vagyis fordítva. Ez a monitor meg tud jeleníteni 24p tartalmat helyesen? Tudja ez így változtatni a frekvenciáját, vagy fix 60Hz?
Olyan, mintha nem tudná amúgy. Olyan érzésem van. médialejátszón, plazma tv-n más.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza #32610 üzenetére
Írtam, hogy nem is működik a külső mikrofon a Redmi Note7-esen az USB-C - jack átalakítóval. Sokat nem foglalkoztam vele. Lehet, hogy végig kellett volna túrni a menüt.
De most megnéztem újra, tényleg nem működik ez az átalakító bemenetként, csak kimenetként. Mondjuk nekem csak arra kellett. De nem igazán értem.
-
vond
MODERÁTOR
Azért a UFC-nél is van pénz rendesen (videós melókra is): 30-40 darab BGH1-gyel, meg Voigtländer Nokton lencsékkel van körberakva az oktagon.
Mondjuk ahhoz képest ez nem is olyan drága, hogy a Performance of the Night 300 ezer dollár.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #32607 üzenetére
Jajj ne is mondd, nem szoktam Sonyval forgatni, de a múltkor csináltunk egy barátommal klipet az új kislemezéhez és nappali felvételek a Fujimmal készültek, az éjszakai felvételek meg Sony A7S II-vel (ez a sajátja, ragaszkodott hozzá, hogy lőjük azzal).
Mire rájöttem, hogyan működik az AF/MF kapcsoló, hogy a közepén van egy gomb, ami körbe cirkulálja az AF módokat...
Ott tűnt fel, mikor csinált egy látványos huntolást, pedig nem kellett volna.
Amúgy rohadtul várom már, hogy a végére érjünk az utómunkának. Sima hobbi projekt mindkettőnknek, klipet még nem forgattunk, tök jó tanulás volt egy csomó minden benne és minden vele töltött nap végén le lehetett küldeni pár fröccsöt.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #32606 üzenetére
AF/MF kapcsolás kellene. Taperolod a kijelzőt, MF-ben van a váz és gombnyomás vagy nyomvatartás erejéig van csak AF-ed. Én mondjuk nem szeretem így használni, de pl Sonynál sokan erre esküsznek.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #32603 üzenetére
Sajnos az X-T3 videós AF-je elég buta, van egy zóna amit mozgatni tudsz és ezen kívül az AF-S/AF-C és MF kapcsolóval babrálni. Ráadásul a Sigma objektíveim huntolósak (azóta se tette gatyába firmware oldalon a gyártó, ugyanezek az objektívek szépen mozognak Sony vázon).
Jobban járok az AF-S móddal és oda fókuszálok ahova kell éppen, csak még nem jöttem rá, hogyan tudom a gimbalra programozni ezt, hogy ne kelljen felnyúlkálni a gépre. Főleg narratív dolgokat veszek fel, szóval inkább kényelmi dolog, nem finom focus pullra van szükségem (ha igen, azt megoldom gimbal nélkül). -
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #32601 üzenetére
Egyetértek Tuninger kollégával: nehéz és körülményes állandóan a fókuszt húzni gimbalon. Párszor próbáltam, elég is volt belőle, köszönöm.
Nekem is van focus puller kiegészítőm (Combo Kit-ben vettem a Weebill S-t), de nem használom. Ha kell jó áron, szólj.
Mondjuk hirtelen azt sem tudom, hol van.
-
Kukcaman
senior tag
Mekkora király frissítés - proxy-t is készít az S5II [link]
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Én A7 III-al használom, van fókusz motorom amit a zoom mozgatására használok és tökéletesen működik.
Ha viszont fókuszra akarod használni, szerintem nehéz, mert bár "pro érzés" (én Manual Samyang 35 T1.5tel próbáltam) az életbe nem reagálod le időben a fókuszból kicsúszást, arról nem is beszélve hogy nem látod a kritikus fókuszt field monitor nélkül. De ha látod is, kb F4-F5.6on kell menni hogy ne kelljen folyamatosan a fókuszt csesztetni.Egy szó mint száz: inkább megpróbálnám a legtöbbet kihozni az XT3 AF-jéből a helyedben, akár mindig az adott scenehez igazított AF móddal, mint MF-el küzdeni gimbalon. Arról nem is beszélve hogy + MF motor + field monitor + akkormár két kezes mod és jön a hátfájás, derékfájás...
-
_q
addikt
válasz
Pedig már azt hittem visszaküldöd és jön helyette a dji
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #32600 üzenetére
Itt van a megfejtés, csak egyszerűen ellenőrizni akartam a firmware verziót, de ezek szerint a menüben kotorászni sem lehet úgy, hogy ne legyen egy kibalanszolt kamera rárakva. Nem baj, csak most már tudom ezt is.
A haverommal (btw ő az audiós és B-cam emberem ha videózunk) egy kicsit szórakoztunk vele, de a szél annyira erős és köcsög volt, hogy 20 perc után meguntuk és beültünk fröccsözni.
Viszont az már most látszik, hogy az X-T3 AF rendszere nem erre van kitalálva, de az újabb vázak sem igazán tudnak videóban object trackinget, szóval most gondolkozom a Weebill S fókuszmotoron is... Sosem lesz vége a költésnek, de olcsóbb egy új váznál (pláne egy rendszerváltásnál).
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vigneau interaktív lokálblogja
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Gitáros topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Redmi Note 11 és 11S - biztos alapra jobb építeni
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- SzoftverPremium.hu
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás!Lenovo Legion 5 Gamer laptop! I5 10300H / GTX 1650Ti / 16GB DDR4 / 500SSD +1TB HDD
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest