Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#4401) Kharg


Kharg
tag

Engem végül is az érdekelne, hogy mi baja a keresztényeknek az ateistákkal és a más vallásúakkal?
Az a szomorú, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint a híres felebarát szerető keresztények :(

Az epikheirema entimémákból álló elliptikus szillogizmusok lánca, vagy olyan rövidített poliszillogizmus, amelyben legalább az egyik premissza entiméma.

(#4402) kymco válasza Kharg (#4401) üzenetére


kymco
veterán

Szerintem semmi bajuk a keresztyéneknek más vallásúakkal és az ateistákkal... mert ugyanolyan emberek.... (egészen jól kijövök a kollégáimmal és a szomszédaimmal is... és nem keresztények ők sem)

www.refujvaros.hu

(#4403) Dalai Láma válasza Kharg (#4401) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Úgy van, ahogyan kymco leírta. Tapasztalataim szerint épp fordítva szokott lenni a konfliktus, minket néznek hülyének, mert hívők vagyunk. Egy keresztény ember felé pedig sokkal magasabbak az elvárások is, és minden hibát, botlást felrónak, és orrunk alá dörgölik, hogy lám, egy keresztény ember nem viselkedhet így. És ilyenkor nem érdemes elkezdeni elmagyarázni a kereszténység mibenlétét, mert úgysem hallgatnának meg.

Természetesen nem minden ateista ilyen, nem lehet őket így beskatulyázni, és biztosan vannak olyan hívők is, akik nem jól reagálnak, mint ahogy biztosan vannak hívő gyilkosok is. Talán az arányokat érdemes megnézni ilyenkor.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#4404) ponix


ponix
aktív tag

Főleg ha sikerül kideríteni, hogy mi is a kereszténység tulajdonképpen?

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#4405) kymco válasza ponix (#4404) üzenetére


kymco
veterán

Mert?

www.refujvaros.hu

(#4406) ponix válasza kymco (#4405) üzenetére


ponix
aktív tag

Arra gondolok, amit Dalai kollégával diskuráltunk, nevezetesen, hogy szerinte ahány ember annyi kereszténység, így végül is nem tudni jelenleg, hogy milyen magatartásforma is az autentikus ebben a témában! Meg hát ez adódik a biblia (szándékos és vétlen) változásainak problémájából is!

[ Szerkesztve ]

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#4407) ponix válasza Dalai Láma (#4403) üzenetére


ponix
aktív tag

Tegnap éjjel egy kvíz játékban kérdés volt, hogy ki volt az első pápa? És szent Pétert jelölték meg helyesként, ami a katolicizmus történetét figyelembe véve igaz is! De hogyan lett Péter apostolból pápa? Ezt sosem tudtam, hogy hogyan is alakult ki a pápaság intézménye? Ha ennyire még szóba állsz velem elmondanád ezt a történetet?

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#4408) kymco válasza ponix (#4406) üzenetére


kymco
veterán

Hányféle szerelem létezik? Az emberek emberi kapcsolatai mennyire uniformizálhatók? Van értelme ennek egyáltalán? Megélheti-e másképpen Istennel való kapcsolatát egy szangvinikus ember, mint egy kolerikus vagy esetleg melankolikus? És gondot jelent-e, hogy a kereszténység megélésére hatással van a népcsoport kultúrája, közös múltja?

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#4409) ponix válasza kymco (#4408) üzenetére


ponix
aktív tag

Hogy hány féle szerelem létezik, nem tudom, csak a sajátomat ismerem, de már kezedem elfelejteni :D

"Az emberek emberi kapcsolatai mennyire uniformizálhatók?"

Ez jó, mert ez már egyfajta megközelítés! Valóban nem olvasni olyat a bibliában, hogy egyformának kell lennünk, sőt néhol az apostolok személyisége markánsan elkülönül! Végül is az aláírásunk sem egyforma! Egy egyszerű példával élve: Bár különböző habitusú favágók léteznek, a baltát mégis csak belevágják a fába, és a fa végül is kidől! A nagy különbözőségekben mégis vannak közös momentumok! Mondjuk alapelvek, ami szerint a keresztény kereszténynek nevezheti magát joggal! Ezeket az elveket végül is Jézus egyértelműen megfogalmazza, már amennyiben jelen korunkban elérhető bibliákat hitelesnek tekintjük! Én azokat a részeket hitelesnek tekintem amelyeket rendszerbe tudok foglalni, egymással harmonikus viszonyba! Ha viszont úgy áll a dolog, hogy az alapelvek megvannak, akkor nem értem, hogy miért van mégis annyi ágazata a kereszténységnek? Miért nincs egység mégse, holott a szerveződés neve egyház, bár szerintem ez is a katolicizmus találmánya, mely eredetileg idvház volt, vagyis az idvesség, üdvösség háza! Mondjuk ezzel az elnevezéssel, máris elkülönültek a szervezők a nagy Jézust követők közösségétől! Arra gondolok, hogy a sokféleség oka, a másoktól való elkülönülés vágya! Pedig az alapelv egyértelműen a közösség alkotásra buzdít, és nem az elkülönülésre!

Apostolok Cselekedetei 4:32-től
"32A hívõk sokaságának pedig szíve-lelke egy vala; és senki semmi marháját nem mondá magáénak, hanem nékik mindenök köz vala. 33És az apostolok nagy erõvel tesznek vala bizonyságot az Úr Jézus feltámadásáról; és nagy kegyelem vala mindnyájukon. 34Mert szûkölködõ sem vala õ közöttük senki; mert valakik földek vagy házak birtokosai voltak, eladván, elhozák az eladottak árát, 35És letevék az apostolok lábainál: aztán elosztatott az egyesek közt, a mint kinek-kinek szüksége vala. "

Egyértelmű, hogy az elkülönülés, nem szolgálja Jézus munkáját! Tulajdonképpen ebben az igében található a legfőbb jelenlegi társadalmi problémánk, amit ha jelen rendszerünkből kivennénk, megszüntetnénk, nem volna többé semmiféle válság a világon! Ez a MAGÁNTULAJDON! Gondolj csak bele, ha nem volna magántulajdon, nem volna kapzsiság, nem volnának pénzérdekből tévtanítók, Német Sándorok, és katolikus meg református, meg egyéb társaik! Nem lenne gazdasági bűnözés, kifordulna a sarkából a világ! És a javakat szétosztani, kinek-kinek szüksége szerint! Na ez belefér a szeretet koncepciójába!
Ha mindenki követné az alapelveket, a sokszínűségből mégis csak egység, keresztény világközösség formálódna, de amíg van magántulajdon, addig mindig lesznek harácsolók, akik pedig nem harácsolók, azok rá vannak kényszerítve, hogy ellenszolgáltatásért végezzenek mondjuk munkát, és itt lép be a rendszerbe a Pénz...

"És gondot jelent-e, hogy a kereszténység megélésére hatással van a népcsoport kultúrája, közös múltja?"

Igen gondot okoz, és itt is az elkülönülés szándéka, a másképpen gondolkodás, az alapelvektől való eltérés a probléma! Valaki a távoli múltban sokat gondolkodva rájött, hogy a leghatásosabb elkülönülés, ha új identitással látja el a csoport egy részét, a liberalizmus megjelenése! És kitalálta, hogy de itt kevés a legelő, meg nem jó itt lenni mert fúj a szél, meg hasonló érvekkel maga mellé állította a csoport egy részét, és elvándoroltak másfelé, majd abból a csoportból is kiváltak, és így tovább! Precedens értékűvé vált az elválás, már történelmi érvként lehetett használni! Hmm! Aztán országokat alapítottak, nemzetekké váltak, tökéletesen elszigetelődve egymástól ideológiailag! A közös pont érdekes módon az egymás közötti kereskedelem, a magántulajdon, mint jogi intézmény és a pénz, mint gazdasági intézmény használata! Igazából egy identitásnak kellene lenni, egy nagy közös identitásnak! EMBER! Sajnos ez mára teljesen elfelejtődött! Ha tudnánk magunkat emberként definiálni, akkor már köthetnénk magunkhoz, az emberhez méltó erkölcsiséget! EGY mumus nem engedi ezt, és ebből eredeztethető minden probléma ami a világban van! MAGÁNTULAJDON! A PÉNZT IS IDE LEHETNE VENNI, DE A PÉNZBŐL EREDŐ PROBLÉMÁK NINCSENEK, HA NINCS MAGÁNTULAJDON!

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#4410) ponix válasza ponix (#4409) üzenetére


ponix
aktív tag

Sőt a pénzt eleve a magántulajdon hozta létre, tette szükségessé!

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#4411) kymco válasza ponix (#4409) üzenetére


kymco
veterán

Még mindig nem látom, hogy milyen különbözőségeknél akad ki nálad a tű?
Az egyház fogalmára az Újszövetség sokszor az eklézsia szót használja. Ezt rögtön háromféleképpen. Megjelent gyülekezeti tagok közössége, a helyi gyülekezet közössége, és tágabb értelemben Isten népének összességét.
Máshol az egyházat Jézus egy test tagjaiként ábrázolja... és ezek a testrészek igen különbözőek, de egy est részei... Sokszor nem is lehet egykönnyen hasonlóságot észrevenni pld a kéz és a szem között, másképp néznek ki, másképp reagálnak az ingerekre, másképp működnek, pedig együtt alkotják a testet.
Így én nem botránkozom meg Isten népének sokszínűségén. Sőt azon sem, hogy nem tudnak esetenként jól kijönni egymással. Ha Jézus tanítványait nézzük, ott sem volt minden tiszta. A zebedeus fiúk tepertek a jobb helyekért, a többiek megnehezteltek rájuk. Péter Jézust akarja kioktatni arról, hogy mit tegyen vagy mit ne....
És mindezt Jézus fizikai jelenlétében. És ha ez a tizenkettőnél sem volt tökéletes, nem hinném, hogy milliós nagyságrendnél, 5 földrész esetén, eltérő kultúrájú, habitusú emberek esetén jobb lenne.
Persze a viszály nem jelent jót. Nem büszkélkedhetünk ezzel. Jézus is azt mondta, hogy arról lehet felismerni, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást. De é nem tudok általában szeretni. Én konkrét embereket tudok szeretni/vagy nem szeretni... így számomra a felfogható méret a gyülekezetem közössége... És az egyház ezt is jelenti...
Szerintem önmagában nem az ágazatokkal van a gond, hanem azzal, ha nem tudnak Jézusban közösséggé lenni.
Szerintem az élhető közösségi méret a gyülekezet közössége egyébként is. A ref egyház, a gyülekezeteinek laza közössége...

A magántulajdonnál az az érzésem, hogy a felszín kapargatásánál maradsz meg. Nem a magántulajdonnal van gond, hanem az emberi motivációkkal. A magántulajdon max lakmuszpapír, ahol látható az ember személyes nyomorúsága, és ez alól én sem vagyok kivétel. Isten azt mondja, hogy a nyomorunk forrása nem kézzelfogható. A nyomorunk forrása az, hogy mi akarjuk eldönteni, hogy mi a jó és mi a rossz... az, hogy istenné akarunk lenni ezáltal.... ez volt anno az első emberpár vétke is... és ez ma is. Isten nélkül akarunk élni. A magántulajdon Istennel áldássá lehet.

Ha nincs magántulajdon szította kapzsiság, akkor lesz a zebedeus fiakon is látható tülekedés, hogy ki üljön Jézus jobb és bal oldalán, ami egy király esetén hatalmat jelentett... A bűnesetnél sem a magántulajdon okozta az elbukást, hanem az istenné létel vágya.

www.refujvaros.hu

(#4412) Dalai Láma válasza kymco (#4411) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Csak úgy eszembe jutott: annál gazdagabb az ember, minél kevesebb dologra van szüksége. És ez mennyire igaz! Bár ez nem tudom, hol kapcsolódik a témához. Talán úgy, hogy Jézus úgy állt mindenek és mindenki felett, hogy közben semmije sem volt. És Jézus szegény volt? Mindene megvolt, amire szüksége volt.

Szerintem fontos, hogy mindenkit tudjunk szeretni. Persze nehéz. Nem csak neked nem megy. Hazudnék, ha azt mondanám, nekem megy. Sajnos nem. Viszont úgy gondolom, törekedni kell erre, fejlődni kell, hogy egyszer eljussak oda, hogy képes vagyok rá.

És ezt főleg úgy nehéz megvalósítani, hogy nem csak távolról szeretem az illetőt, hanem képes vagyok vele közösséget vállalni valamilyen szinten. Könnyű mondani, hogy szeretem az illetőt, csak épp olyan nagy ívben kerülöm, hogy sosem tudunk érintkezni.

Nem könnyű, de Krisztus követése nem mindig a legkönnyebb út. Viszont azt látom, hogy az egyetlen út, amit követni érdemes. Még ha ezerszer elbotlok is, megpihenek, vagy reménytelennek látszik. A lényeg nem is az, hogy minél előbb a célba érjünk, hanem, hogy haladjunk az úton, ki-ki a maga erejéhez mérten.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#4413) ponix válasza kymco (#4411) üzenetére


ponix
aktív tag

"Még mindig nem látom, hogy milyen különbözőségeknél akad ki nálad a tű?
Az egyház fogalmára az Újszövetség sokszor az eklézsia szót használja. Ezt rögtön háromféleképpen. Megjelent gyülekezeti tagok közössége, a helyi gyülekezet közössége, és tágabb értelemben Isten népének összességét."

A mutató ott akad ki nálam, amikor valamilyen oknál fogva, az egység osztódik! Ha az Isten egy kifejezést használ a hozzá kötődő sokaságra, azt gondolom, hogy azért mert az a sokaság valamiben egységes! Például szeretetben, illetve a fogalom értelmezésében! Ha te azt mondod az a szeretet, hogy adsz valakinek egy tányér levest ha éhes, de egy másik úgy értelmezi, hogy az is szeretet, ha nem rúgsz bele az éhezőbe, sőt még sajnálod is, eklatáns példa, a hajléktalanokhoz való viszonyunk! Ezzel az értelmezési különbséggel, már a szeretetközösségek is meg vannak osztva, attól függően, hogy ki milyen neveltetésben részesült, meg milyen kultúrából érkezik stb... Tehát erre mondom én azt, hogy valahol ott van a probléma, hogy nem az Isten jól körülhatárolt alapelvei szerint élnek a különböző társadalmak! Természetes, hogy a nagy létszám szükségessé teszi a vándorlást, és helyi közösségek nemzetek létrejöttét, de az alapelv attól még nem változik! Ha valaki egy mért föld útra kényszerít, menj el vele kettőre! Ez Kanadában is ugyan azt jelenti, mint Kazahsztánban! Az emberek lehetnek mások fizikailag, mások is, de az alapelv az alapelv! Más módon is tehetik amit tesznek, de, hogy mit tesznek, abban egységesnek kellene lenni világszerte, persze az sem árt ha a metodika is egységes!

A bankok kölcsönöket adnak! Ebben minden bank egységes, hogy hogyan milyen feltételekkel, az már persze lehet nagyon eltérő is! Ezért nem egységes a bankvilág, ez adja az emberek manipulálhatóságának az alapját! Ez is a megosztás ideája szerint működik!

Tehát alapvetően a megosztottság, és az egységesség áll egymással szemben!
A káoszt nem lehet eklézsiának nevezni! A másságok, illetve a másmilyenséget nem tolerálja az Isten koncepció! (Széles út tágas út) Az eklézsia nem pusztán egy halmaz, hanem a tagok egymásra-hatásából eredő élettér, életközösség! Közös cél, közös metodika, ez az eklézsia! Ez az egység! Nem lehet, hogy te így értelmezed, én úgy, mások meg másként, és ahányan annyiféleképpen! Egy az Isten, egy céllal, ehhez a célhoz, meg egy úton lehet eljutni! Egyféleség jellemzi az Isten koncepciót! A sokféleség a megosztó ellenség koncepciója! Egyébként a másik nagy egység teremtő erő, a közös ellenség! hatásosabb, mint a közös cél!

"Péter Jézust akarja kioktatni arról, hogy mit tegyen vagy mit ne...."

Ez melyik részben van? Nem emlékszem rá!

"És mindezt Jézus fizikai jelenlétében. És ha ez a tizenkettőnél sem volt tökéletes, nem hinném, hogy milliós nagyságrendnél, 5 földrész esetén, eltérő kultúrájú, habitusú emberek esetén jobb lenne."

Én hiszem, hogy lehetséges, amennyiben mindenki hallgatna a vezetőjére, aki ugye nem ember, hanem a szentlélek! Ő az aki "lesz néktek világító szövétnek!" Jézus jó pár helyen hívja fel a figyelmet a szentlélek munkásságára, megjelenésének céljára, és a hozzá való helyes viszonyulásra! Olyasmi ez mint a matek! 2x2=4 ez a világon mindenhol így van!ettől egységes a matematika! Így lehet matematikusokat nevelni, akik egységes tudással fognak rendelkezni, képességeik szerint persze, ki milyen mélységig jut a témában! "Némely mag a tövis közé, némely az útra, némely a jó földbe esik"

"Szerintem önmagában nem az ágazatokkal van a gond, hanem azzal, ha nem tudnak Jézusban közösséggé lenni."

Pont azért nem tudnak közösséggé lenni, mert ágazatok! Külön-külön identitással rendelkeznek! Külön vezetőik vannak, külön tanításaik, és különbözőképpen tanítanak a tanítók a "közösség érdekeinek megfelelően" Ahogy nyilván a megszorítások a mi érdekünkben vannak! Vicc! na de hagyjuk a politikát! Bár a különbségtétel mindig politikai indíttatású!

"hogy szeretitek egymást. De é nem tudok általában szeretni."

Mi a szeretet? Érzés? Cselekvés? e kettő kombinációja? Mit mond Jézus? Hogyan definiálja a szeretetet?

"A bűnesetnél sem a magántulajdon okozta az elbukást, hanem az istenné létel vágya."

A tulajdonlás, birtoklás, ergó a magántulajdon! nem csak fizikai magántulajdon, privilégium lehet! Cím, hatalom, képesség! Mivel is lett behúzva Éva az csalitosba?

"Azért nem ehettek, mer olyanok lesztek, mint az Isten, jónak és rossznak tudói!"
Tehát birtokolhatjátok azt a tudást, hatalmat, képességeket, amit Isten nem akar veletek megosztani...

A birtoklásivágy maga a motiváció!

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#4414) Dalai Láma válasza ponix (#4413) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Sok példáját láttam annak, hogy miként lehetünk közösség úgy is, ha különböző felekezetekhez tartozunk. Mások a szokásaink, vannak eltérések, mégis van közös pont, és képesek vagyunk ezt együtt megélni. Nem egy olyan eseményen vettem részt, ahol reformátusok, evangélikusok, katolikusok egységbe kovácsolódtak. Tisztában vagyunk a különbségekkel, de a közös megvan bennünk, és ez Jézus.

Amiről beszélsz, az meg nem létezik. Egy ikerpár már a születése utáni pillanatokban is különbözik, sőt már előtte is. Az agyuk másképp strukturálódik. Az asztal egy elég általános dolog. De ahány ember, annyi féle képpen kódolja, mindenki egy kicsit más asztalra gondol a szó hallatán, amikor eltárolódik ez az információ az agyukban, akkor más-más mintázatban történik minden embernél. Más az agyunk huzalozása. Tökéletesen egyezőek ezért nem vagyunk, és nem is lehetünk. Ilyennek vagyunk teremtve.

Az egység az anyaméhben elkezd osztódni, és csak osztódik, és osztódik. És így egy bonyolult szervezet jön létre a végén. Ebben minden sejt ugyanazt a célt szolgálja, de mindegyiknek más a szerepe, funkciója.

Továbbá nem feltétlen megosztottság és különbségek vannak, hanem különböző szintek, fázisok. Egy gyerek és egy felnőtt között általában különbségek vannak a hitük terén. A hit is fejlődik, folyamatosan változik az ember élete alatt, és mindenki más szinten áll. Persze vannak megnevezett és definiált hitfázisok, de egy ilyen fázison belül is vannak alszintek.

El kell jutni arra a szintre, hogy a mérföldes példád megvalósuljon. Erre törekszünk mind, de ezt nem könnyű elérni, nem egyik pillanatról a másikra következik be, és valakinek az is nagy előrelépés, ha nem rúg bele az éhezőbe. Mert mást hozott magával. De neki ez mégis hatalmas előrelépés, és lehet, hogy sokat kellett magában dolgoznia, hogy elérjen idáig. Másnak meg könnyen megy, hogy adjon egy tál levest.

Szóval különbözőek vagyunk, különböző helyről jöttünk, és a tempónk is más. Ezért a fontos az, hogy rátaláljunk az útra, és azon haladjunk. De ennek a keretei sokfélék lehetnek. Katolikusként épp úgy lehet haladni az úton, mint reformátusként. A különbségek ellenére.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#4415) Vladi válasza ponix (#4347) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

"Ami régen varázslásnak minősült, okkultizmusnak, és mindenki felismerte, azt ma egyetemi szinten tanítják, kommunikáció, meg újságírás, meg pszichológia néven!"

Mert mi a varázslás meg okkultizmus, teszem azt hazugság a pszichológiában? Érdekelne.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#4416) Vladi válasza kymco (#4402) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

Én viszont pont az ellenkezőjét tapasztaltam. 2 különböző beállítottságú keresztény pappal is beszéltem erről. (Ez egy pongyola megfogalmazás így. :DDD )
Ők elég "lekicsinylően" nyilatkoztak már világvallásokról.

Engem leginkább ez zavart. Elég intoleránsan álltak hozzá a kérdéshez. :U

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#4417) ponix válasza Vladi (#4415) üzenetére


ponix
aktív tag

Manipuláció, és ami aljasabb, hazugságon alapuló manipuláció! Ez amit ma média néven emlegetünk! A reklámokkal, filmekkel, hírekkel, és úgy ahogy van, az utolsó szóig hazugság! Az a médiavilág, ahol vannak jobb és bal oldali csatornák, eleve támogatják a megosztás ideáját, Még ha igazat is mondanak, hazugságot támogatnak vele, így az a kevés igazság is hazugsággá válik! Varázslás, szemfényvesztés, képességek, amivel a szellemvilággal vehető fel a kapcsolat, elképesztő dolgok! Mind hazugság! Karizmatikus körökben úgy magyarázzák, hogy bár fellehet venni a kapcsolatot szellemekkel, de azok nem az elhunyt rokon szelleme, hanem egy démon, aki a helyébe lép! Tulajdonképpen ilyenkor egy démonnal kommunikál az ember szerintük! Akárhogy is van, hazugságon és becsapáson alapul az okkultizmus! Vannak "szakemberek" akik ezt mesteri szinten űzik, bibliai szempontból az ezoterikával foglalkozók is ilyesfélék!

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#4418) kymco válasza ponix (#4413) üzenetére


kymco
veterán

Péter története: Mk. 8,32-33
Jézus nyíltan beszélt erről a dologról. Péter ekkor magához vonva őt meg akarta dorgálni;
ő azonban megfordulva tanítványaira tekintett, megdorgálta Pétert, és ezt mondta: „Távozz tőlem, Sátán, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint.”

Szerintem a probléma túl van dimenzionálva, de persze ezzel nem azt mondom, hogy nem létezik.
Nálunk semmi probléma nincs az ökumenizmussal, és ahol megfordulok általában ott sincs probléma. Az alap dolgokban egyetértünk, és vannak eltérőt radícióink, amik többnyire nem okoznak problémát.

A gondot szvsz inkább az okozza, hogy mit tekintünk mi egyháznak. Az egyház része az az ember is, akinek semmiféle lelki kötődése nincs Istenhez, de jár alkalmakra és van véleménye a szomszéd település katolikus papjáról? Vagy reformátusnak tekinthető-e, aki csak épp azért esett be a templomba, mert meg akarja kereszteltetni a gyerekét, mert ezzel le tud a részéről mindent?
Vagy kereszténynek tekinthető-e az az ember, aki meg akarja tartani Isten törvényeit erőből, és fogalma sincs arról, hogy mi a kegyelem?

Gyülekezethez, eklézsiához, egyházhoz tartoznak-e a nem hívő, de "szimpatizáns", kultúrkeresztény emberek is?

Ezek az igazi kérdések.

Mert kereszténynek lenni szabadságot jelent és egyszerű az alapelve... szeress, és tégy, amit akarsz (Szent Ágoston), vagy bővebben: szeresd az Urat .... és szeresd felebarátodat. És ezt lehet eltérő vérmérséklettel, eltérő érzékenységgel, eltérő kulturális hatásokkal fűszerezve izgalmasan megélni.
És ez egy életen keresztül zajló program. A hívő emberek nem tökéletesek. Számos történet van Isten lelkével teli bibliai személyekről, akik bizonyítják is egyben, hogy a Bilia emberábrázolása nem idealista. Mózesnek is gondjai akadtak indulataival, aminek a vége az lett, hogy nem lépett be az ígéret földjére, de a másik nagy bibliai személy Illés is pont egy hatalmas csoda megtapasztalása után roppan össze és gyengül meg annyira, hogy ezt a mai orvostudomány depressziónak is hívja. De a legeklatánsabb példa Dávid paráznasága és gyilkossága... A legnagyobb zsidó király, Krisztus előképe.....
És érdemes elmélyedni a zsoltárokban... Jézus nyájában nem az a biztos, hogy a nyáj egyedei nem indulnak el időnként rossz irányba, sokkal inkább az, hogy Jézus utánuk megy....

A teremtéstörténetben Isten ezt parancsolja az embernek a bűnbeesés előtt:
1 Móz. 1,26
És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.
Nem bűn uralkodni, ha ez kiegészül a másik két édeni paranccsal: az "őrizni" és "művelni" feladatokkal.

És a bűnbeeséskor nem a magántulajdon vágya csábította az első asszonyt a tiltott gyümölcsre, hanem a kísértő azon mondata: olyanok lesztek, mint az Isten....

www.refujvaros.hu

(#4419) kymco válasza Vladi (#4416) üzenetére


kymco
veterán

Mit értesz lekicsinylő alatt... mert nem mindegy.
Én értékesnek tartom a humanizmus eszmerendszerét, de zsákutcának tekintem, mert nem vezet sehova... hasonlóan gondolkodom a világvallásokról. Sok mindent tisztelek a buddhizmusban, látok komoly értékeket az iszlámban stb... de zsákutcának tekintem őket.....
Ha ilyesféle vélekedést lekicsinylőnek tartod, akkor ezzel vitatkozom, ha másról van szó, kíváncsian várom válaszod.....

www.refujvaros.hu

(#4420) Dalai Láma válasza ponix (#4417) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Minden manipuláció, ha úgy vesszük. Ha mondasz valakinek valamit, manipulálod. Ha valamiről elmondod a véleményed, manipulálod, mert hatással vagy rá, és ezzel megváltoztatod. A fórum-beli tevékenységed pedig kifejezetten manipuláló hatású, mert ha mást nem, válaszreakciót vált ki, a válaszadó átgondol olyan dolgokat, és úgy, ahogy eddig nem tette, és változni fog. Ha így nézzük, minden szó hazugság.

Kicsit azt érzem most, mint amit te érezhetsz a bűn-témával kapcsolatban. Egyfolytában feljön nálad a hazugság kérdése, a világot hazugnak mondod, túl sokat foglalkozol a hazugsággal. Ennek analógiája, hogy szerinted egyesek túl sokat foglalkoznak a bűntudatukkal, és a bűnbánással.

A világ olyan, amilyen. Az eszközök tárháza szélesedett csupán. És résen kell lenni, gondolkodó embernek kell maradni, és akkor nem lehet nagy baj. Most akkor mondhatnád, hogy a hit is olyan dolog, amit egy racionálisan gondolkodó embernek el kell vetnie, és sosem fog megtérni, mert ugyan miért is hinné el, hogy egy istennek van egy fia, aki valamilyen furcsa okból megöleti magát állítólag értünk. Teljes képtelenség. De úgy gondolom, a hit kialakulásához Isten is kell, ő szólít meg, ami által meg lehet érezni, hogy ez más, ez valóságos dolog.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#4421) Vladi válasza ponix (#4417) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

A média nem érdekel, nem azt kérdeztem.

Ezt a szellemvilág dolgot hogy érted? Hogy jön ez a pszichológiához?

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#4422) Vladi válasza kymco (#4419) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

Na bingó. :D

Pontosan erről beszélek. Mert mi az, hogy zsákutca? Miért az?

Ilyen dolgokat gyakran hallok keresztényekről. De valahogy nem kapok választ, legalább arra, hogy miért gondolod (gondolják) így. Nos?

Én magam ezt egyszerűen intoleranciának látom, nem egyébnek. Szerintem bármelyik világvallás eléri azt a szintet, amit a kereszténység. Hasonlóan színvonalas választ ad az élet kérdéseire mind. Csak a világ egész más pontján, más közegben alakult ki.
Nos?

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#4423) Dalai Láma válasza Vladi (#4422) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Jézus az út, az igazság, és az élet. Nagyjából erről van szó.

Egyébként meg nehéz kérdést feszegetsz, mert ha jobban belemegyünk, akkor láthatjuk, hogy Isten minden embert egyformán szeret, és a keresztényeket nem szereti jobban. A bűnösöket sem szereti kevésbé, mint a bűntelenebbeket. Az meg, hogy ki üdvözül, egyedül Istenen múlik, gondoljunk is akármit erről.

Nyilván a személy szempontjából mégsem lehetnek egyenlők az utak, mert ez azt sugallná, hogy teljesen mindegy, milyen vallású vagyok, igazából buddhista is lehetnék. Buddhistaként pedig érezhetném azt ezzel a gondolatmenettel, hogy semmivel sem célravezetőbb az utam, mint egy zsidóé.

Tovább menve, nem más vallásokkal szemben kell meghatározni az utat, hanem megnézni, és ha azt látom, hogy ez a jó út, akkor menni rajta. Nyilván következik ebből, hogy ha ez a jó és a helyes út, hogy a többi útról ezt nem mondhatom el. Legalább azért nem, mert azokon nem jártam végig.

Én nem tudom, hogy Isten számára a buddhisták útja mennyire jó, vagy nem jó, főleg akkor ,ha a keresztény értékek szerint élnek, és úgymond Krisztus követően élnek.

Jézus azt is mondta, hogy aki hisz őbenne, az üdvözül. Ez a hit nem az a hit ,hogy elhiszem, hogy ő létezik, sokkal inkább egy bizalom, és a bizalom által az ő útjának követését jelenti. A buddhistákról nem mondott semmit, miért is mondott volna.

Kicsit azért nehéz ezt megfogalmazni, mert nem emberi logika szerint működik, nincs olyan jellegű osztályozás, hogy jók, és rosszak, a szeretetből egyformán részesülünk, ugyanúgy, mint Jézus megváltásából. Minden ember egyforma mértékben. Ugyanakkor vannak igehelyek, amik a jutalmazásbeli különbségeket emeli ki.

Továbbá, ha elfogadom, hogy ugyanolyan jó választ ad a kérdésekre a buddhizmus, és a kereszténység, akkor a kapott és elfogadott válaszokkal leszek bajban, mert nem csengenek egybe. A lélekvándorlás, és annak mikéntje nem illeszthető a kereszténység mellé. Tehát dönteni és választani kell, vagy ez, vagy az. Nem mondhatom azt, hogy mindkettő egyformán igaz. Én, földi halandó nem mondhatom ezt. Számomra, és a logikám számára ez feloldhatatlan ellentéteket szül.

Persze Isten ezeken nyilvánvalóan úrrá lesz, mert ő azt is integrálni tudja, amit mi képtelenek vagyunk. Isten az a "hely" ahol a paradoxonok feloldódnak.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#4424) kymco válasza Vladi (#4422) üzenetére


kymco
veterán

Zsákutca az üdvösség szempontjából. Szinte minden vallás (ez túlzott általánosítás) azzal foglalkozik, hogy az embernek mit kell tennie azért, hogy kapcsolatba kerüljön a természetfelettivel. A Biblia arra tanít, hogy az Istentől való elszakított voltunk miatt ez lehetetlen. Nem tudunk normális kapcsolatot kiépíteni magunktól. Annyira nem, hogy az Istennek kell végül kezdeményezni, és nem is akárhogy. Jézus Krisztus halála mutatja, hogy ennek mekkora ára van. Tehát nem nekem kell tepernem, hanem Isten lép felém, nem is kicsit.
És háromgyerekes gyakorló apaként tudom, hogy az áldozatvállalás valahol a gyermekeim életénél éri el a csúcsot nálam. És Isten az egyszülött Fiát adta értünk. Valahol írja a Biblia, hogy Jézus az egyedüli út, és ha eljátszunk a gondolattal, hogy Isten van, és hogy helyre kell állítani a kapcsolatot valahogy vele és Jézus a Fia, akkor egy ilyen haláleset a maximális tett a helyreállítás érdekében. Ha lenne más mód, akkor Isten tuti, hogy nem ezt választotta volna... Tehát ha a meditáció, a vallásos cselekedetek elegendőnek bizonyultak volna, akkor nem kellett volna a kereszthalál. Én megbizonyosodtam arról, hogy Isten van, és arról is, hogy Jézus az Ő Fia, és pont az tett engem kereszténnyé, hogy felismertem, hogy Jézus valóságos szenvedése és halála miattam és értem volt. Ezek után nem kétséges, hogy nincs más út Istenhez, ha lenne, apaként biztos megtaláltam volna...
Ezért zsákutca... de ettől még lehet emberileg értékes...

www.refujvaros.hu

(#4425) ponix


ponix
aktív tag

Hát nézegetem a hozzászólásokat, és nem akartam egyből reagálni, hadd ülepedjen bennem a dolog! Legyek késedelmes a szólásra, így betartva a Jézusi kommunikációs alapelvet! Eleve azt gondolom, hogy Jézustól nem idézgetni kellene, hanem az elveket magunkévá kellene tenni, és saját részünkként kezelni, aztán tudomásul venni, hogy ilyenek vagyunk! Ilyen Jézusiak! A kereszténység alatt Jézus követését értjük! Azoknak az elveknek, és életpályának a kvázi megélést, amit Jézus bejárt! Én azt mondom, most éppen, hogy A kereszténység gyakorlatilag a Jézussá válás folyamata! Isten is azt mondja, hogy nem nevez minket szolgának, hanem barátnak nevez, majd a barátság kiteljesedéseképpen fiakul fogad el minket! Hogy a nőknek se legyen gondjuk ebből valószínű, hogy nem csak a hímnemű egyedeket kell ez alatt érteni, inkább gyermekéül fogad minket, és egyenrangúvá tesz minket majd Jézussal!

Ebből kiindulva ebben a hozzászólásban válaszolok mindenkinek az elmúlt két napban írt hsz-ekre!

Egyébként sem szoktam két mondattal elintézni a dolgot, de ez most valószínűleg bazi hosszú lesz :DD!

"(#4414) Dalai Láma válasza ponix (#4413) üzenetére
"
"Tisztában vagyunk a különbségekkel, de a közös megvan bennünk, és ez Jézus."

Hát ha vannak különbségek, és közös is, akkor el kell dönteni, hogy a különbségek, vagy a közösség alkotás mentén megy tovább a kapcsolat! Aztán egy nagyon fontos tényező! A protokoll! Szemtől-szemben egymásra vigyorgás, de a háttér mégis csak az, hogy bírálgatja egyik a másikat! Az ökumenizmus az pusztán protokoll! Én tanulok harcművészetet! Néha összejövünk egy közös eseményre, minden ágazat megtartja a maga előadását, és mindenki illedelmesen megtapsolja! Aztán haza megyünk, és apránkként kielemezzük, hogy mi miért vagyunk jobbak! Ez emberi viselkedés! Nincs másképpen sehol sem! Az ökumenizmus nem szolgálja Isten ügyét, és semmi köze Jézushoz! Ilyen alapon Jézus egyezkedhetett volna a farizeusokkal! Nem lett volna bántódása, de milyen példát mutat? Jézus egyszerűen nem is rendelkezik identitással, egyszerűen eszköznek tekinti magát az Isten dolgának beteljesítéséhez! Ha nincs identitásod, nem tudnak megsérteni, nem tudnak egy másikba helyezni! Neked adom a világot, ha engem szolgálsz, mondja a sátán, de ez már csak azért sem lehetséges, mert Jézus a teremtő eszközének tekinti magát, a teremtő céljainak megvalósulásához! Valamit adni, nem lehet egy eszköznek! Vagyis nem zsarolható, nem csábítható, nem manipulálható!

Micsoda zsenialitás! Az ugrott be, most, hogy gondolkodom, hogy Isten céljainak beteljesítéséhez, a legkönnyebb út, ha lemondasz mindenféle identitásodról, és Isten eszközének tekinted magad, így lesz képes az ember tökéletesen alárendelni magát Istennek"szánd oda magad okos élő áldozatul"!

"Az asztal egy elég általános dolog. De ahány ember, annyi féle képpen kódolja, "

Ez igaz, tudjuk, hogy mi a funkciója, nagyjából hogyan néz ki! Mindenképpen tudjuk, hogy mi nem asztal! Eléggé körülhatárolt azoknak az eszközöknek a típusa, amit még asztalnak lehet nevezni! Olyasmi ez mint a hit! Borzasztó sokféle lehet! Hihetem azt is, hogy a kólától bölcsebb leszek és időnként önkényes mérésekkel igazolhatom is! De Jézus tökéletesen körülhatárolja, hogy miféle hitre van szükség a vele való kapcsolathoz! Nem csak egy asztal kell nekünk, hanem egy bizonyos típus, más típusok, nem töltik be azt a funkciót, amire egy kereszténynek szüksége van! Széles út keskeny út! Meghatározott dolgokat, meghatározott módon kell tenni ahhoz, hogy kereszténységnek lehessen nevezni! Nincsen sokféleség! Nincs tarka Magyarország! Ami tarka az már tehén, nem Magyarország!

"Az egység az anyaméhben elkezd osztódni, és csak osztódik, és osztódik. "

Nincs baj az osztódással, ha az egységet hoz létre! És egy ember, csecsemő, mint élőlény eléggé egységes! Ez jó, ez az élet, és az élet fenntartása, és az első parancsolat betartása! Sokasodjatok szaporodjatok, töltsétek be a földet! ;)

Folytatás következik...

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#4426) ponix


ponix
aktív tag

Ezt csak úgy gondolkodni valónak szúrom be!

P Mobiltól, az Őshaza című esszé!

1. Introdukció
Azok a hegyek még ma is állnak,
Azok a folyók még ma is futnak,
Az a csillag még ma is mutatja az utat,
Az a nép még ma is él.

2. Őshaza
Túl az Üveghegyen, a Kék-kerek tengeren,
Az Égig érő fa alatt, egy szép helyen,
Ott ahol a világ Virágos Bölcsője állt,
Élt népével Puszta, magyar király.
Három fia volt az öreg Pusztának,
A vadászt hívták Jó Szél Fúvásának,
A kovácsot Szép Tüzek Lángjának,
A legkisebbet Szép Mező Szárnyának.
Szép Mező Szárnya jel alatt született,
Szívébe írva gyönyörű üzenet:
"A világon élni csak hősként érdemes",
Rajtad a sor, hallod, mondd tovább, Énekes!
Jóra rossz, örömre baj, nászra gyász, mosolyra jaj,
Árulás, ellenség rohan rád.
Fogy a nép mint a Hold, földje nincs mennyi volt.
Legelőt lovadnak nem találsz.
Fehér Ló Áldozat, jelöld meg utamat!
Könyörülj Istenem, jelet adj!
Jó remény Csillaga, Magyarok Pásztora,
Ígérd meg: aki megy, megmarad.
Szép Mező Szárnya szól, szeme ég, lángot szór,
Indulunk, lóra hát aki bír!
Elhagyom földemet, százezer ősömet,
Aranyos szegellet álma hív.

3. Vándorlások
Szólj Táltos, szólj az Úrhoz, hívd segítségül őt!
Ég, kardot küldj Hunornak, adj karjának erőt!
Hány fordult vissza félve, szél fújta el nevük.
Hány ment keletre, délre, hány törzs veszett velük.

4. Harcok
(hangszeres rész, szöveg nélkül)

5. Hazám, hazám - moldvai csángó ballada

6. Vérszerződés
Első vezér: TARJÁN
MÁsodik vezér: NYÉK
Harmadik vezér: KESZI
Negyedik vezér: KÉR
Örödik vezér: MEGYER
Hatodik vezér: JENŐ
Hetedik vezér: KÜRTGYARMAT
Évszázadokon át a maradék ment tovább,
Vívta utolsó csatáját, az utolsót.
Hány mezőn és harc után álltak a túlélők némán?
Reményük csak egy, a jövőt vérük váltja meg.
Hány folyón és hegyen át vezetett az út tovább?
Mit a hét törzs keresett, a nemzet kapta meg.
Puszta népe, utadnak vége,
A hegyen túl vár az Aranyos Szegellet!
Puszta népe, utadnak vége,
A hegyen túl vár az Aranyos Szegellet!

7. Újhaza
Állsz a hágón, az égbolt határán.
Tiéd lenn a völgy.
Népek élnek a két folyó partján.
Ekét vár a föld.
Hajtsd meg Álmos ősz fejed, élni csak velük lehet.
Hajtsd meg Álmos ősz fejed, élni csak velük lehet.
Viharok tépik mezőnek virágját,
Színe mint a vér.
Lobog a zászló a városod tornyán.
Otthon vagy, fivér!
Hajtsd meg Álmos ősz fejed, élni csak velük lehet.
Hajtsd meg Álmos ősz fejed, élni csak velük lehet.
Fogadj be föld! Fogadj be új hazám! Fogadj be föld!

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#4427) ponix válasza ponix (#4426) üzenetére


ponix
aktív tag

Egy ország van a lelkünk mélyén,
más országokkal nem határos.
Úgy épült fel a szívünk vérén
sok könny-falu, sok bánat-város.

Egy ország van a lelkünk mélyén,
úgy építgetjük napról-napra.
Csalódás-házak gond-falakból,
keserűség a tető rajta.

Amíg, hogy fa égig ne nőjjön:
alkony vigyáz a napsugárra.
Míg minden este gyújtott mécses
koromba fullad éjfél tájra.

REFR.:
Véren vett ország ez az ország,
önnön vérünket adjuk érte,
s addig fog bennünk egyre nőni,
amíg telik még könnyre, vérre.

Egy ország van a lelkünk mélyén:
más országokkal nem határos.
Véren vett ország ez az ország,
nagyon ködös és nagyon sáros.

REFR.:
Véren vett ország...

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#4428) ponix


ponix
aktív tag

Nincs kedvem szarakodni a szavakkal! Húsvétra vidékre megyünk, pár napig nem leszek gép közelben! Majd folytatjuk az ünnepek után!

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#4429) Dany007


Dany007
veterán

Ha már úgy is Húsvét van, akkor kiváncsi lennék, hogy jött a képbe a nyuszi, meg a tojás? : )
Vagy ez csak amolyan ráragadt hagyomány amiből jó biznisz lett az évek során? :s

(#4430) Dalai Láma válasza Dany007 (#4429) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Ennek nem sok köze van a valláshoz :-)

De gondolom te is tudod ezeket a dolgokat: tojás=születés, élet, termékenység, diadalmaskodás a halál felett. A locsolás is a megtisztulás, a megújulás szimbóluma, mindez tavasszal, kikeletkor, amikor éled a természet. A nyúl az egy sokkal későbbi képződmény, de az is szapora állat, szóval ide lehet erőszakolni őt is.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#4431) Dany007 válasza Dalai Láma (#4430) üzenetére


Dany007
veterán

Hát pont ez az. Fogalmam sincs hogy jött a nyuszi(!) a húsvéti ünnephez. Krisztus feltámadásához stb... Hogy jön ide a nyúl? A tojás okés, születés, de azt a csirke is tojik. A locsolás szintén... De a nyúl ? Egy újabb értelmetlen maszlag? Szokás hagyomány? De honnan jött?

(#4432) Dany007 válasza Dany007 (#4431) üzenetére


Dany007
veterán

Sőt, a nyúl elevenszülő.... Tehát orbitális baromság a nyúl meg a tojás... =/

(#4433) Dalai Láma válasza Dany007 (#4432) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Egyik verzió szerint egy félrefordítás következtében jött be a nyúl. Nem túl régi szokás. Egyébként a húsvéti nyúl nem tojik tojást, mint ahogy ajándékot sem, ő csak hozza. így viszont már nem orbitális baromság. Csak egymásra rakódott rétegek.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#4434) kymco válasza Dany007 (#4431) üzenetére


kymco
veterán

Nincs köze a Feltámadás ünnephez egyiknek sem... pogány és újabban fogyasztói társadalmi ünnep... (újabban már nem csak a "Jézuska" hoz ajándékokat, hanem a húsvéti nyuszi is...) ez utóbbi ragadománytól felfordul a gyomrom....

www.refujvaros.hu

(#4435) Dany007 válasza Dalai Láma (#4433) üzenetére


Dany007
veterán

na ja, így modifikálódik a hit, és a vallás... ;]
Mint a szájhagyomány útján terjedő mítoszok...
Egyszer kipróbáltuk a suliban, még álltalánosban, hogy a tanár kitalált egy 2-3 mondatos történetet. Ezt megsúgta az utolsó padban ülőnek. Majd kb 5-10 perc múlva elkezdeték padról-padra mondani a storyt. Mire végigment a 26 tanulón olyan orbitális baromság jött ki a végén, hogy mindannyian fogtuk a hasunkat a röhögéstől :)
Na persze ez csak 5 perc alatt zajlott le, nem 2000 év, és magyarról magyarra szállt.
/ ez csak egy enyhe célzás akart lenni/

(#4436) Dany007 válasza kymco (#4434) üzenetére


Dany007
veterán

látod ezzel egyet értünk.
Bár nem 'újabban' mivel ez a nyuszis hagyomány már van pár száz éves ha jóltudom... De legalább 150 az biztos.

(#4437) kymco válasza Dany007 (#4435) üzenetére


kymco
veterán

Azt azért vegyük figyelembe, hogy addig, amíg az írásbeliség nem érintett széles társadalmi rétegeket a szóbeliség volt az egyedüli megoldás, és ebben eleink nagyon profik voltak. Szó szerint voltak képesek megjegyezni hosszabb-rövidebb történeteket, megvoltak a módszereik és megvoltak a trükkjeik. Ez ma már a modern korban, a mai ember számára lehetetlennek tűnő feladat.
Az egyszerű zsidó családokban pld a pászka hagyománya (kérdés feleletre épülő hosszabb liturgia) hosszú évszázadokon keresztül sok esetben szóban történő átadás során szinte szó szerint megmaradt.

www.refujvaros.hu

(#4438) kymco válasza Dany007 (#4436) üzenetére


kymco
veterán

Engem a nyulaknál az a kérdés foglalkoztatott, amit a gyerekeim a nagyszülőkön és főleg az ovin, az ovis társakon keresztül kapnak a a húsvét lényegét illetően. Sokáig gondolkoztam, hogy hogyan kezeljem le a húsvéti nyuszi "legendáját"...

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#4439) Dany007 válasza kymco (#4437) üzenetére


Dany007
veterán

Na igen, de vegyük figyelembe, hogy az egész kereszténység mire is épül?
Biblia? Evangéliumok? Stb? Más nem nagyon van.
Ha jól tudom, ami nagy lökést adott az ügynek az a holt tengeri tekercsek volt, ami egy új forrása volt a bibliában leírtaknak, ergo bizonyítva az igazát.
Tehát azért 2000 év alatt megannyi fordítás, értelmezés...
Ott van nostredamus jóslatai. Aki szerint már 11 éve elpusztult a világ. Az ő írás stílusa és formája is olyan, hogy mindenki azt lát benne amit akar.

Az bosszant ebben a témában, hogy sokan a globális felmelegedést sem hiszik el, amit tudományos bizonyítékok és mérések alapján bizonyítottak. De a 2000 éves Bibliára épülő eszmét meg szinte szó szerint elhiszik...
Szal okés, higyjünk a Bibliában leírtakban, meg Istenben, meg mindenben, de akkor már ismerjük el a tudósok munkáját. Egy olyan módszertant, aminek a segítségével autókat vezetünk, eljutottunk a Holdra, aminek a segítségével az átlag életkorunk majd megduplázódott... és így tovább...

Az ilyen nagy 'megmondókkal' az a legnagyobb gond, hogy sohasem mondják meg nyíltan, egyértelműen a frankót.

(#4440) Dany007 válasza kymco (#4438) üzenetére


Dany007
veterán

Ezt én se értem. Se szeretem.
A húsvét Krisztus feltámadásának az ünnepe. Bár nem vagyok vallásos, de ha egyszer az, akkor az. A nyuszi, meg a tojás, meg az ajándékozás csak biznisz. Szerintem. És a lényegét már senki sem látja. Hasonlóan a karácsonynál, csak ott azért maga a szeretet is a biznisz része.

(#4441) Dalai Láma válasza Dany007 (#4439) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Kár ilyen összehasonlítást tenni, hogy a bibliában hisznek, bezzeg a tudományban nem.

A hit és a tudomány nagyon is megfér egymás mellett, és értem amit mondasz, sokak gondolkodásmódjába nem fér meg a kettő együtt. És van az a jelenség, mikor szívesen fordulnak az ezotéria felé, áltudományos távgyógyítóknak dőlnek be, de nem hiszik, hogy az orvos a gyógyszerekkel és műszerekkel hatékonyan tud gyógyítani. Tudom.

Ettől függetlenül nincs szembenállás a biblia, vagy íratnám a kereszténységet, és a tudomány között. A hit az hit, a tudomány pedig tudomány, ahol persze szintén megvan a hit, ami itt is inkább a 'bizalom' jelentésében érvényesül, azaz elhiszem a térképészeknek, hogy Afrika ilyen alakú, és a biológusoknak, hogy a szív így működik. Személyes tapasztalatom a legtöbb dologról nem lehet és nem is lesz. Ilyenkor el kell hinnem a hiteles és okos tudósoknak.

A másik dolog meg, hogy a hit, mivel hit, nem is feltételez tudományos megalapozottságot, és értelme sem lenne. Mert hogyan bizonyítanád, hogy Jézus az Isten fia? Genetikailag? Milyen az isteni genom? Nem, ez hit kérdése. A tudomány erre nem fog választ adni, vagy ha mégis, akkor onnantól már nem a hit területe a téma, és akkor el kéne felejteni a kereszténységet. Mármint, ha például minden kétséget kizáróan megtalálnák Jézus holttestét, és szent Józsefét is, és rokonságot állapítanának meg köztük.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#4442) Dalai Láma válasza kymco (#4434) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Én kis koromban nagyon örültem, hogy jön a nyuszi, csináltam neki fészket is, és bár sosem nagy ajándékokat hozott, mégis jó volt ajándékot kapni, örülni az ajándékoknak. A szüleim pedig örömet okoztak nekem ezzel. 3-4 évesen nem is tudtam volna mit kezdeni Jézus kivégzésével, és feltámadásával, meg hogy megváltotta a világot. Persze már óvodában tudtam ,hogy minek az ünnepe a húsvét, hisz emlékezetesek voltak a húsvéti nagymisék, körmenet, halleluja, az igazi örömünnep, kézzelfogható szinte a feltámadt Krisztus. Meg a körmenet, amikor az éjszakai sötétbe kimegyünk gyertyákkal megmutatni magunkat, és hirdetni az örömhírt. De 4 évesen csak jöjjön az a nyuszi. Később szépen átveheti a helyét a valódi tartalom.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#4443) Dany007 válasza Dalai Láma (#4441) üzenetére


Dany007
veterán

Értem h érted :) És nem is állítom szembe egymással. Sőt. Egyik segíthetne a másiknak.

Csak, mint írtam, számomra az a megdöbbentő, hogy a puszta hiten alapuló eseményeket jobban elhiszik az emberek, mint azt amit a tudomány bizonyított.
A különbség pedig benne van a leírtakban. A hit az 'csak' hit. Vagy elhiszed, vagy nem. Vagy hiszel benne, vagy nem.
De a tudomány az egy olyan dolog, amit akkor is észre veszel ha nem akarod, akkor is ha nem hiszel benne, az már van, és tény dolog. Ahhoz elég körbenézni.
És igen, ha lenne elég pénzed, akkor bizony megnézhetnéd Afrikát. De elég csak egy fénykép.
Persze v.színű neked se lesz lehetőséged kiutazni az űrbe és lecsekkolni a térképészek munkáját, de a lehetőség valós, és más emberek ezt már megtették.
Ezzel szemben Isten létezésére nemsok bizonyíték van (ebbe ne menjünk bele) és mégis milliárdnyian elhiszik. De a Holdra szállásban meg kételkednek...
Ez nekem olyan abszurd. Mint egy rossz angol poén.
Mittomén... "- okés kisfiam, elhiszem hogy tudsz repülni! - de azt nem hiszem el, hogy a papírlap fából készül... " vagy valami ilyesmi...

"Mármint, ha például minden kétséget kizáróan megtalálnák Jézus holttestét, és szent Józsefét is, és rokonságot állapítanának meg köztük."

Most ezzel azt mondod, ha bebizonyosodna, hogy a Biblia, Jézus története tényleg szó szerint valós, akkor el kéne felejteni a kereszténységet?
Szerintem ez csak megerősítené a hitet. Elvégre nem Isten maga szólna hozzánk. Hanem végre kapnánk egy _bizonyítékot_ a történetek igazára.
A hit megmaradna utána is ugyan úgy.
Attól még, hogy tudom hogy működik a lift még hiszek benne, hogy levisz a földszintre.
Sőt, mióta tisztában vagyok a működés elvével annál biztosabb vagyok benne, hogy le fog vinni.

(#4444) Dalai Láma válasza Dany007 (#4443) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Neeeem! :)

Jézus holtteste annak bizonyítéka lenne, hogy nem ment fel a mennybe. És az ,hogy szent József az apja volt genetikailag, a szentlélektől fogantatást lehetne megkérdőjelezni, azaz Jézus isteni voltát.

Mint ahogy felmegyünk az Olimposzra, és látjuk, hogy nem ül ott Zeusz és a többiek.

így gondoltam.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#4445) Dany007 válasza Dalai Láma (#4444) üzenetére


Dany007
veterán

Hoppá... :B

(#4446) Noddy válasza Dany007 (#4431) üzenetére


Noddy
senior tag

Én úgy tudom, hogy német nyelvterületen az volt a szokás, hogy Húsvétkor tojást és tyúkot (Huhn) kellet beszolgáltatni a földesúrnak, de mivel a nyúl hasonló hangzású (Hase) félrehallás miatt terjedt el a nyúl mint húsvéti jelkép.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#4447) kymco válasza Dany007 (#4439) üzenetére


kymco
veterán

A Bibliát sokáig úgy kezeltem, mint egy legenda gyűjteményt... és aztán kezdtem észrevenni, hogy olyan dolgokat változtat meg az emberekben, akik megnyíltak felé, amiről azt hitem, hogy megváltoztathatatlanok. Aztán, mikor én is megnyíltam a Biblia elé... és itt leírtam már többször is, az engem megkereső Isten felé, azt vettem észre, hogy engem is megváltoztat. A Biblia ereje a mögötte található Isten miatt más. Engem meggyőzött anno...
(itt most persze nem a tudománnyal szemben állítottam valamit, hanem a más legendákkal szemben)

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#4448) kymco válasza Dalai Láma (#4442) üzenetére


kymco
veterán

Engem Ranschburg Jenő gondolatai nyugtattak meg... A gyermek mágikus világképéhez ez hozzátartozik, az erre épülő hazugság nem fogja a gyermek személyiségét károsan befolyásolni, sőt az erőszakos racionalizáció hatna rá károsan... így nálunk van mikulás is még... amíg hisznek benne...

www.refujvaros.hu

(#4449) ponix válasza kymco (#4448) üzenetére


ponix
aktív tag

A gyerek világképét a szülő hozza létre! Ha az a világkép mágikus, azért a szülő felelős! Morális szempontból pedig a télapó, meg a jézuska, meg a húsvéti nyúl hazugság! Ettől lesz a gyereknek mágikus világképe? Akkor okkultizmus is ezzel traktálni a gyerekeket, a valóságtól elrugaszkodott, hazugságon alapuló "mágia"! Ezzel szemben a gyereknek nincs önálló világképe, csak az amit tanítanak neki! Mondjuk a szülőn kívül a média is erősen hozzájárul ehhez, a meséknek nevezett baromságaival!

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#4450) kymco válasza ponix (#4449) üzenetére


kymco
veterán

Szerintem baromságot írtál.
Aki tanult pszichológiát, az ezt helyből cáfolhatná, ha akarná. A gyermek mágikus világképe tény... és bár hatással van rá a környezet, ez nem a szocializáció terméke...
Annyira létező dolog, hogy a 137/1996. (VIII. 28.) Kormány rendelet 5. fejezete ki is tér az óvodás gyerek mágikus világképére, pedagógiai, pszichológiai tantárgyak tanulandó fejezete... szigorlati anyag.
Attól, hogy nem hiszel benne, még létező dolog.... :)

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.