Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#4411) kymco válasza ponix (#4409) üzenetére


kymco
veterán

Még mindig nem látom, hogy milyen különbözőségeknél akad ki nálad a tű?
Az egyház fogalmára az Újszövetség sokszor az eklézsia szót használja. Ezt rögtön háromféleképpen. Megjelent gyülekezeti tagok közössége, a helyi gyülekezet közössége, és tágabb értelemben Isten népének összességét.
Máshol az egyházat Jézus egy test tagjaiként ábrázolja... és ezek a testrészek igen különbözőek, de egy est részei... Sokszor nem is lehet egykönnyen hasonlóságot észrevenni pld a kéz és a szem között, másképp néznek ki, másképp reagálnak az ingerekre, másképp működnek, pedig együtt alkotják a testet.
Így én nem botránkozom meg Isten népének sokszínűségén. Sőt azon sem, hogy nem tudnak esetenként jól kijönni egymással. Ha Jézus tanítványait nézzük, ott sem volt minden tiszta. A zebedeus fiúk tepertek a jobb helyekért, a többiek megnehezteltek rájuk. Péter Jézust akarja kioktatni arról, hogy mit tegyen vagy mit ne....
És mindezt Jézus fizikai jelenlétében. És ha ez a tizenkettőnél sem volt tökéletes, nem hinném, hogy milliós nagyságrendnél, 5 földrész esetén, eltérő kultúrájú, habitusú emberek esetén jobb lenne.
Persze a viszály nem jelent jót. Nem büszkélkedhetünk ezzel. Jézus is azt mondta, hogy arról lehet felismerni, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást. De é nem tudok általában szeretni. Én konkrét embereket tudok szeretni/vagy nem szeretni... így számomra a felfogható méret a gyülekezetem közössége... És az egyház ezt is jelenti...
Szerintem önmagában nem az ágazatokkal van a gond, hanem azzal, ha nem tudnak Jézusban közösséggé lenni.
Szerintem az élhető közösségi méret a gyülekezet közössége egyébként is. A ref egyház, a gyülekezeteinek laza közössége...

A magántulajdonnál az az érzésem, hogy a felszín kapargatásánál maradsz meg. Nem a magántulajdonnal van gond, hanem az emberi motivációkkal. A magántulajdon max lakmuszpapír, ahol látható az ember személyes nyomorúsága, és ez alól én sem vagyok kivétel. Isten azt mondja, hogy a nyomorunk forrása nem kézzelfogható. A nyomorunk forrása az, hogy mi akarjuk eldönteni, hogy mi a jó és mi a rossz... az, hogy istenné akarunk lenni ezáltal.... ez volt anno az első emberpár vétke is... és ez ma is. Isten nélkül akarunk élni. A magántulajdon Istennel áldássá lehet.

Ha nincs magántulajdon szította kapzsiság, akkor lesz a zebedeus fiakon is látható tülekedés, hogy ki üljön Jézus jobb és bal oldalán, ami egy király esetén hatalmat jelentett... A bűnesetnél sem a magántulajdon okozta az elbukást, hanem az istenné létel vágya.

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.