Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#4751) Dany007 válasza Noddy (#4749) üzenetére


Dany007
veterán

Pedig biztos, hogy több van. A teremtésre mi? A Biblia? És? Szó szerint értelmezve baromság, ami a teremtés részben le van írva. Képletesen nézve pedig mindenki azt lát benne amit akar. Akárcsak Nostredamus jóslataiban...

(#4752) KilgoreTrout válasza Noddy (#4749) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Volt már ebben a topicban hosszabb vita az evolúcióról, tudományról. Nem biztos, hogy mindenki örülne, ha megint elkezdődne...

"De ne mond, hogy több bizonyíték van mellettük mint a teremtés mellett."
Ezt kapásból tudod cáfolni te is... Milyen bizonyíték van a teremtésre? A Biblia és annyi.
Ezzel szemben az evolúcióra millió és millió fosszília, csontvázak, stb, ami mind ellentmond annak, ami a Bibliában le van írva.
Egyedül a bizonyítékok "erősségén" lehetne vitatkozni, a számukról nem igazán.

[ Szerkesztve ]

(#4753) kymco válasza Dany007 (#4746) üzenetére


kymco
veterán

Mivel nem először beszélgetünk, tudod, hogy az a fixa ideám, hogy beszélgetek Istennel, személyes kapcsolatom van vele.... tehát nem feltételezésekben élek... ezt is kitárgyaltuk egy párszor....
A halál egyébként elér mindenképpen. A bekövetkezte alapvetően nem valami gonosz dolog, természetes, az élet része... Tehát önmagában az a tény, hogy autóbaleseten meghal valaki még nem bizonyíték arra, hogy Isten nem létezik... még akkor sem, ha hívő volt az illető. Nem a halál az ítélet...

Sok kegyetlen halál pedig ránk vezethető többnyire vissza, embrekre... és erről is tárgyaltuk már.

És van olyan, hogy a kegyetlen halált is megengedi Isten, mert több ennél az, amit Isten adni tud. Atz arénákban meghaló mártír keresztények vére magvetés volt.... számos tapasztalt, megkérgesedett lelkű római katona jutott hitre a hitvallók halálát látva....

www.refujvaros.hu

(#4754) kymco válasza Dany007 (#4751) üzenetére


kymco
veterán

A "baromság" kifejezés elég barátságtalan hozzáállás egy elvileg a kereszténységet le nem néző hozzászólótól.

www.refujvaros.hu

(#4755) kymco válasza KilgoreTrout (#4748) üzenetére


kymco
veterán

A keresztény hit nem egy egyre halványuló lelki élményre épülő történet, sokkal inkább személyes kapcsolat a Úrral.... ami valahogy, pld egy ilyen élménnyel elkezdődött...
A feleségemmel való első találkozás sem tekinthető különlegesnek, mert sok fiú találkozik mapról napra sok lánnyal, de ez mégis egy olyan élmény lett, ami napi szintű személyes kapcsolattá nőtte ki magát.... És erre jönne valaki és kétségbe vonná, hogy különleges, életet formáló találkozás lett volna... :)

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#4756) Dany007 válasza kymco (#4754) üzenetére


Dany007
veterán

Igazad van, de a lebetegezés sem az. Igaz az nem tőled származik én meg neked írtam...

Nem azzal cáfolnám Isten létét, hogy olyan ember is meghal aki hívő.
Ezt csak arra mondtam, mert fórumtárs szerint őt az ima, illetve Isten mentette meg egy vihartól. Csak mert imádkozott hozzá...
Erre mondtam, hogy szerintem egy repülő szerencsétlenség előtt is elég sokan imádkoznak hozzá, többek közt hívők is, mégsem menti meg.
Ergo ez erre nem lehet bizonyíték. Nem jelentheti ki egyértelműen, hogy igen ez az ima és Isten miatt volt, mert így (bizonyíték stb nélkül) szintén csak feltételezés lenne. Légbőlkapott dolgokat én is tudok mondani... Sajnos néha szoktam is.

Amiben még félreértettetek az az, hogy sose mondtam, hogy én tudom miként jött létre az ember vagy hasonló. Csak azt mondtam, hogy biztosan nem Isten teremtette, és biztosan nem úgy, ahogy a Bibliában le van írva.
Az evolúciót ti kevertétek bele :)

(#4757) KilgoreTrout válasza kymco (#4755) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Ha Isten is elmosogatna utánam, egyből elfogadnám létezését...:)

[ Szerkesztve ]

(#4758) kymco válasza KilgoreTrout (#4757) üzenetére


kymco
veterán

Vsz a lustaságod lesz a veszted... nem Istennek van szüksége rád, ne várjad, hogy pitizni fog a hitedért cserébe... :)

www.refujvaros.hu

(#4759) Noddy válasza KilgoreTrout (#4752) üzenetére


Noddy
senior tag

Rendben, nem akarom én se az értelmetlen vitát tovább szítani, de mivel a teremtés kutatásnak is ugyan az a tudományos alapja mint az evolúció hívőknek ezért természetesen ugyan az a bizonyíték halmaz bármilyen meglepő és persze a Biblia és természetesen semmi ellentmondás nincs, csak vannak emberek akik ellentmondást szítanak.
Ha érdekel a teremtés kutatás tudok küldeni pár linket. Részemről a vita lezárva.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#4760) Rive válasza kymco (#4732) üzenetére


Rive
veterán

Kár lenne, ha félreértenéd, ez nem személyes. Csak marha nehezen felejtek.

A tapasztalatok szerint a térítés azokon a területeken eredményes, ahol az eredeti hitrendszer már bomlóban van. Szóval az jelentene valami olyat, amit itt látni szeretnél, ha mondjuk a közelkeleten menne olyan jól az a szekér. Ott ugye van egy nagyon is élő iszlám kultúracsokor. Ha gátat akarsz figyelni, hát ott lehet.
Afrikában amúgy az iszlám gyorsabban terjed, mint a kereszténység.

A másik, amiben tévedtél, hogy nincsenek jók, csak egy a jó, az Isten. Így nem büntetheti a jókat.... max a kevésbé rosszakat.....
Neked definitive az 'jó', aki épp a keresztény istenben hisz, ezek szerint. Szerintem meg az, aki kerüli a rosszat és teszi a jót. Ez utóbbi lehet bárki, bármilyen kultúrában. Szóval neked akkor azt kell eldönteni, hogy az, aki ilyen, de soha semmit se hallott - vagy hallott, de kultúrálisan más irányban determinált - az itteni vallásosságról, az pokolra jut-e ezért.

Illetve azt, hogy az erkölcsös élet cimkézhető-e rossznak, ha nem keresztény hozzá valaki.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4761) Rive válasza JJános (#4736) üzenetére


Rive
veterán

Neked itt ahhoz, hogy a rögeszmédet igazold arra kéne példát hoznod, ahogy egy pogány, de adakozó szivű erkölcsös életet élő kultúrának tart be Isten. Lehetőleg az újszövetségi.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4762) KilgoreTrout válasza Noddy (#4759) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

A bizonyítékok (fosszíliák, csontvázak, új fajok keletkezésének élő megfigyelése) ugyanazok, a tudományos alap különbözik. Az evolúció a bizonyítékok megfigyelésén alapszik, míg a teremtéskutatók a Bibliában leírtakat próbálják "ráerőszakolni" a fent említett bizonyítékokra. Ha olvasol a témában te is láthatod, hogy ami nem illeszkedik épp aktuális elméletükbe, azt egyszerűen figyelmen kívül hagyják, támadják.
Az egyre több bizonyíték az evolúciós elméletet finomítja, a kreacionizmusnak meg egyre több áthidalandó akadályt jelent.
A másik meg, hogy kik hisznek egyikben és másikban. Míg az evolúciót elfogadók az általánosan tudományos körökben elismert emberekből kerülnek ki (azok közül, akik a cecelégy párzási szokásaiból a leukémia elleni orvosságot fejlesztenek ki), addig a kreacionizmusnak egyrészt nincs is egységes álláspontja (számtalan teremtéskutató számtalan elméletet vall), másrészt ezek nem tudományosan elismert emberek (hanem mindenféle teremtéskutató intézetben diplomát szerzett, elsősorban teológiai vonalról jött emberek).

Másrészt szerintem a vatikán álláspontját sem kellene egy hívő embernek teljesen figyelmen kívül hagynia.

Egyébként nem lenne ellentmondás a vallás és a tudomány között, ha a vallás nem próbálna meg beleszólni a tudomány dolgába. (Mint ahogy a tudomány sem szól bele spirituális dolgokba. Az, hogy nincs isten, úgysem bizonyítható.)

(#4763) Dany007 válasza KilgoreTrout (#4762) üzenetére


Dany007
veterán

:R :R :R

(#4764) kymco válasza Rive (#4760) üzenetére


kymco
veterán

Soha nem írtam, egyetlen bibliai könyv sem mondja, hogy jó az az ember, aki Jézus Krisztusban hisz... sőt maga Jézus sem mondja magát jónak... pedig ő tehetné....
Az iszlámban azért nem lehet a kereszténység térhódításáról beszélni, mert ott eg volt iszlám áttért az ottani törvények szerint aláírta vele a halálos ítéletét.... itt Európában pedig.....
Egyébként sok iszlámból lesz keresztény, de ezt nem lehet publikálni.... a fentiek miatt...

www.refujvaros.hu

(#4765) kymco válasza KilgoreTrout (#4762) üzenetére


kymco
veterán

A vatikán álláspontja annyira hat rám, mint a kirgiz elnök szavai...na jó ez túlzás, de nem igazán számít....

www.refujvaros.hu

(#4766) JJános válasza Rive (#4761) üzenetére


JJános
addikt

Rögeszméd csak neked lehet, mert rögeszméssen akarod bizonyítani a légből vett dolgaid. Részemről innentől tárgytalan az, hogy szóbaálljak veled. Bár eddíg is te szólítottál meg, illetve támadtál le.
És nekem innentől semmire nem kell példát hoznom, mert majd én eldöntöm, hogy mit akarok csinálni. Szerintem.
Nem fogod tudni magad igazolni, bármennyi hívő embert támadsz le.
Tévelyegsz.

2007-05-06 óta itt!

(#4767) JJános válasza KilgoreTrout (#4762) üzenetére


JJános
addikt

Engedd meg, hogy reagáljak én is.
"Az egyre több bizonyíték az evolúciós elméletet finomítja, a kreacionizmusnak meg egyre több áthidalandó akadályt jelent." Én pont fordítva látom.
"Másrészt szerintem a vatikán álláspontját sem kellene egy hívő embernek teljesen figyelmen kívül hagynia." Szégyen, és gyalázat, hogy a vatikán támogatja az evolúció elméletét.

Szerintem a tudomány nem számítja be azt, amikor özönvíz volt a földön. Az özönvízről minden kulturában szó esik. Az özönvízkor akkora írtózatos nyomás nehezedett, az elhalt világra, hogy minden megkövesedett. Ez a tudósokat persze abban is befolyásolja, hogy az időérzékük is gyakorlatilag nulla lett. Évmilliókról beszélnek, mikor pedig csak évezredek teltek el.
Józsué idejében még kőkések voltak.
A tudósok megneveztek egy kőhal nevű élőlényt, hogy ez volt az elődje a szárazföldre úgymond kijött élőlényeknek. Aztán pár év múlva kifogtak egy ilyent a tengerből, ami hajszál pontosan megegyezett azzal a hallal, ami már meg volt kövesedve.

2007-05-06 óta itt!

(#4768) Rive válasza JJános (#4766) üzenetére


Rive
veterán

A menekülés is módszer, tudom én.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4769) kymco válasza Rive (#4768) üzenetére


kymco
veterán

Mééé kell személyeskedni?

www.refujvaros.hu

(#4770) JJános válasza Rive (#4768) üzenetére


JJános
addikt

Próbálj normálisabb hangot, és válaszolok. Nem menekülök el, itt leszek.

2007-05-06 óta itt!

(#4771) Rive válasza kymco (#4764) üzenetére


Rive
veterán

És sok keresztényből lesz muszlim hitű. Most tényleg, csak ennyire telik? Mert ezt semennyire nem érinti azt, amiről beszélünk épp.

A kereszténység jól tud terjedni ott, ahol a meglevő kultúrális rendszerek gyengék. Nem tud terjedni ott- ha szőrszálat akarunk hasogatni: a sporadikus ingázáson kívül nem tud terjedni -, ahol a meglevő kultúrális rendszer erős, sőt, sokszor még vissza is szorul ilyen helyeken.
A kultúrális determináltságnak meglehetős szakirodalma van. Az ebből fakadó gátakat tagadni olyan, mintha az esőt tagadná valaki.

Jó vagy nem jó, döntsd el végre, hogy akkor egy pogány, aki a felebarátait segíti, másokért él, másoknak segít, nem öl, nem lop, nem hazudik, magának javakat nem gyűjt, tiszta szívvel él, satöbbi: az akkor erényes ember-e vagy sem. Nevezéktanba bújni nagyon nem menő.
Hasonlóképp döntést igényel akkor az is, hogy egy a fenti erényeket mélyen tisztelő (pogány) kultúra akkor mi a fene.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4772) Rive válasza kymco (#4769) üzenetére


Rive
veterán

Semmi személyeskedés, pusztán tények rögzítése.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4773) Rive válasza JJános (#4767) üzenetére


Rive
veterán

Szerintem a tudomány nem számítja be azt, amikor özönvíz volt a földön. Az özönvízről minden kulturában szó esik. Az özönvízkor akkora írtózatos nyomás nehezedett, az elhalt világra, hogy minden megkövesedett. Ez a tudósokat persze abban is befolyásolja, hogy az időérzékük is gyakorlatilag nulla lett. Évmilliókról beszélnek, mikor pedig csak évezredek teltek el.
Na ne. Ez már-már vicces.

Ui.: tudod, van egy nagyon jó kis mondás. A tudomány hozott anyagból dolgozik. Ha valami nem tetszik, reklamálni Istennél tessék.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4774) kymco válasza Rive (#4771) üzenetére


kymco
veterán

Nekem nincs szándékomban számháborúzni, mert nem ez dönti el a lényeges dolgokat.... Anno a keresztények egy kisbuszra felfértek volna, ma is él. És ha Európában vissza is szorul, ha Afrikában jobban is terjed az iszlám, akkor sincs halálra ítélve... te pont a hozzászólásom motivációját nem érted.
A korábbi hozzászólásom arra a gondolatra reagált, hogy az eltérő kultúra akadály... szvsz nem akadály, ezért írtam Afrikáról, Ázsiáról....
Szerintem a megtérés nem kultúrafüggő, erre is adtam példát a hozzászólásomban. Nem én hoztam be a kulturális krízisben lévő népek kérdését... mellesleg ezzel sem értek egyet, mert mint mondtam nem kultúrafüggő a dolog alapvetően. Egy keresztény család gyermeke nem lesz automatikusan keresztény, egy iszlám hitű, vagy más világvallású ember simán megtérhet... mert ami az embernek lehetetlen, Istennek lehetséges...

www.refujvaros.hu

(#4775) KilgoreTrout válasza JJános (#4767) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Ha minden megkövesedett, gondolom akkor ez minden szárazföldi élet megszűnésével járt együtt. Kivéve persze Noét és bárkáját. Tehát az összes ma élő szárazföldi élőlény a bárkáról származik? Vagy Isten teremtett még azért párezer fajt ezután?
A kormeghatározás nem időérzék alapon működik:).
Számos módszer van rá és mind azt mutatta, hogy a Föld idősebb pár ezer évnél.

Az homo sapiens kialakulását kb 140ezer évvel ezelőttre teszik.
Az, hogy él ma is kőhal (bár nem találtam rá forrást, hogy ez lenne az őse a szárazföldi élőlényeknek), miért jelentené azt, hogy nem lehetett elődje a szárazföldre kijött élőlényeknek?
Szerinted hogy működik az élet? Egy kőhal kimászik a partra, majd fel a fára, lejön és kész az ember? Lehet, hogy mindnyájan több milliárd éves kőhalak vagyunk? :)
A különböző fajok különböző időkben alakultak ki a környezeti változásoknak megfelelően.
Új fajok keletkezésekor nem feltétlenül hal ki az a faj, amiből kialakult, sőt.

[ Szerkesztve ]

(#4776) kymco válasza Rive (#4772) üzenetére


kymco
veterán

Az a véleményed, hogy menekülésnek címkézel egy reakciót nem nevezhető ténynek...
erre több hsz-t nem szánnék

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#4777) JJános válasza Rive (#4773) üzenetére


JJános
addikt

Ez már Istenkáromlás.

2007-05-06 óta itt!

(#4778) JJános válasza KilgoreTrout (#4775) üzenetére


JJános
addikt

A szárazföldi élet megszünt. Csak amik a vízben éltek élték túl, ezenkívül amik a bárkában megmaradtak.
Csak az én véleményem mondom, de a dinók már az első özönvízkor kihaltak.
A gond, hogy szerintem ilyen özönvíz kétszer volt. Az évmeghatározói a tudósoknak nem jól műxik, mert Ádám kábé 6000 éve született. Erre irtam, hogy rosz az időérzék.

"Ebből hogy csinálnak évmilliókat.Számos módszer van rá és mind azt mutatta, hogy a Föld idősebb pár ezer évnél." Maga a föld lehet több millió éves. De az Ádámi faj, nem.

"A különböző fajok különböző időkben alakultak ki a környezeti változásoknak megfelelően.
Új fajok keletkezésekor nem feltétlenül hal ki az a faj, amiből kialakult, sőt." Ezt te mondod, és az evolúció csak elmélet csupán, és nem bebizonyított tény, bár sokan sokféleképp próbálták.

Sok a hiányzó láncszem! És ha az a faj nem hal ki amiből másik faj lett, az már csúfolja az evolúciót. Szvsz.
Mert éppen az már nem tudott tovább fejlődni, ami továbbfejlődött? Ez zavaros, de nagyon.

2007-05-06 óta itt!

(#4779) fordfairlane válasza Noddy (#4749) üzenetére


fordfairlane
veterán

Ez tévedés, az evolúciót több megfigyelés is alátámasztja, a teremtéstörténetet semmi, ha csak nem az, hogy a Bibliában ez van írva.

x gon' give it to ya

(#4780) JJános válasza fordfairlane (#4779) üzenetére


JJános
addikt

"Magának az evolukciónak egyik legnagyobb hibája, hogy pont az eleje van elkenve a dolognak. Az őslevesben nyomás, hő, villámok hatására létrejövő (legalábbis laborkökülmények között) aminósavak és az első reprodukcióra képes szervezet között akkora a szakadék, amihez képest a faék a nyolcmagos processzor korai változata.
De ha van is egy ősi, kezdetleges baktériumunk, akkor az elméletben feltételezett kedvező mutációk hosszú sorozata (még a mellékállomásokkal, kitérőkkel együtt is) annyira valószínűtlen, hogy a valószínűségéről szinte nem is illik beszélni. Még akkor sem, ha a kutatási adatok alátámasztják."

"A mágneses mező erősségét először Karl Gauss mérte meg 1835-ben. Azóta 10-15 évenként újra megmérik. Ezek a mérések azt mutatják, hogy a mágneses mező ereje exponenciálisan gyengül, radioaktív bomláshoz hasonlóan. Földünk belső mágnesének 1400 év a felezési ideje, azaz 1400 évenként felére csökken az erőssége. Ez a hanyatlás nagyon gyors. Azt jelenti, hogy például 7000 évvel ezelőtt a mágneses mező 25=32-szer volt erősebb mint napjainkban. Időben visszafele kivetítve azt kapjuk, hogy 20.000 évvel ezelőtt a mágneses mezőt keltő áramok erőssége akkora lett volna, hogy a termelt hő következtében az egész Föld cseppfolyós állapotúvá vált volna. Ebből következik, hogy a Föld 20.000 évesnél fiatalabb."

[ Szerkesztve ]

2007-05-06 óta itt!

(#4781) JJános válasza fordfairlane (#4779) üzenetére


JJános
addikt

"A Föld forgási sebessége — amely jelenleg 1600 km/h (1000 mérföld óránként) az egyenlítőnél — csökken. Ezt a közeli égitestek — mint például a Nap, a Hold — tömegvonzása idézi elő, valamint más tényezők. Ha a Föld több milliárd éves lenne, már régen megállt volna forgásában. Időben visszavetítve, 5 milliárd évvel ezelőtt bolygónk olyan gyorsan forgott volna, hogy alakja lapos palacsintáéhoz lett volna hasonlatos. Földünk nyilvánvalóan nem több milliárd éves."

2007-05-06 óta itt!

(#4782) fordfairlane válasza JJános (#4780) üzenetére


fordfairlane
veterán

Az evolúció még egész jól áll a teremtéstörténethez képest, a teremtéstörténet ugyanis semmire nem ad magyarázatot. Nem magyarázza meg pl. régmúlt leleteit. Nem magyarázza meg a fajok sokszínűségét, nem magyarázza meg a régi fosszíliákat, hogy miért nem találni hasonló állatokat ma, miért halnak ki a fajok, illetve miért változnak, miért lehet őket nemesíteni, miként lehet őket génsebészeti eljárásokkal megváltoztatni, hogy miért más a neandervölgyi ember koponyaformája. Arra ad a legkevésbé magyarázatot, hogy a fajok miért változnak. Úgy egyáltalában véve semmit nem magyaráz, mindent a teremtőre "ken". Ez pedig manapság már sokaknak nem ad választ.

A Föld forgásának lassulása és a mágnese mező csökkenéséből történő matematikai extrapolálás pedig nem valószínű, hogy jobban igazol bármi más kormeghatározó módszernél.

x gon' give it to ya

(#4783) Sir Pocok válasza JJános (#4736) üzenetére


Sir Pocok
őstag

"Olvasnál bibliát tudhatnád, hogy Isten népeket irtott ki kulturájukkal együtt, Sőt egyszer víz által egy egész földet mindenestől.
Miért, mert megromlott elmékkel, megromlott erkölcsel éltek. Azt gondolták, hogy nekik mindent szabad, mert az ő kultúrájuk nem semmi."

Egy ilyen fajta Isten kép minden jó érzésű ember számára elfogadhatatlan.

Keresztény gondolkodókat, amikor erről a témáról kérdeztem egyértelműen kijelentették, hogy Isten minden ember felet áll mind tudásban, bölcsességben, szeretetben, stb…

Ezzel szemben a te elmondásod alapján egy bosszúálló ember jellemvonásai jelenek meg Istennel szemben.
A keresztény logikából kiindulva Isten sokkal magasabb szinten áll az embernél, mégis ilyen pitiáner dolgokat követ el.

Most lehet, hogy sokan a pokolra fognak kívánni, de Isten ebben az aspektusban nem különbözők se Sztálintól, Hitlertől.

Miért is?

Azért mert a fentebb említett két idióta is azért ölt meg embereket, mert az ő értékrendjük számára nem voltak elfogadhatóak.

A te hozzászólásodban Isten ugyanezt teszi.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#4784) kymco válasza Sir Pocok (#4783) üzenetére


kymco
veterán

Sztálin és Hitler Istennek képzelték magukat, ez a hasonlóság alapja... semmi más a motivációjuk főleg nem....

www.refujvaros.hu

(#4785) JJános válasza fordfairlane (#4782) üzenetére


JJános
addikt

"Az Egyesült Államokban a lakosság közel fele nem fogadja el az evolúció tanait, és ez a magatartás egyre jobban, mélyebben épül be az oktatási rendszerbe, sok államban ugyanis az evolúciót törölték az állami iskolák tananyagából. A jelenség miatti értetlenség dühödt reakciókat váltott ki a "keresztény" Európában, ahol tudományos és nem tudományos lapokban nem éppen udvarias hangnemben folyik a vita az evolúcióról és az intelligens tervezésről."

2007-05-06 óta itt!

(#4786) Rive válasza JJános (#4777) üzenetére


Rive
veterán

Ez az élet. És tudod, hol reklamálj :K

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4787) Rive válasza kymco (#4776) üzenetére


Rive
veterán

Ezt az érvelést kellene reflektíven értelmezni a kollégának, és akkor előrébb jutna a kinyilatkoztatásai értékét illetően.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4788) Sir Pocok válasza kymco (#4784) üzenetére


Sir Pocok
őstag

Értem amit írsz, de szerintem az Ószövetség Isten képét szerintem akkor is fenntartással kell kezelni.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#4789) Dany007 válasza JJános (#4781) üzenetére


Dany007
veterán

Atya világ. Van még ilyen szép idézet? :)
Most konkrétan a mágneses mező gyengülésére gondolok...
Meg, hogy 20. ezer évnél nem lehet idősebb a Föld...

Erre egy egyszerű, és sablon választ adok. Dinoszauruszok. Bizonyított tény (többszörösen), hogy a föld rétegződései az idő előrehaladtával változnak. Lásd Északi-sark jégminték stb... Ebből meg lehet állapítani, hogy hány ezer - százezer - millió éves az adott kőzetréteg.
És míly meglepő, a dinoszaurusz csontok, megkövesedett fosszíliák több millió, esetekben száz millió évre tekintenek vissza. A radiokarbon kórmeghatározás ~ 10.000 évig pontos. De a természetben is megtalálható sugárzó anyagok felezési ideje több ezer, 50.000 év is lehet, amiből szintén kiszámítható egy nagyjáboli időpont.

Matematikában is van ilyen. Nemtom már hogy hívják. De nem azt akarom bizonyítani, hogy volt / van evolúció, hanem azt, hogy a Biblia szerintit teremtés nem létezett! Nem kell evolúciót bizonyítani ahhoz, hogy el lehessen ismerni a teremtés kételyeit.
A dinoszaurusz példa mára már közhely, de a vallás nemigazán tud vele mit kezdeni.

A különbség az, hogy amikor a Bibliát meg ezt az egész mesét kitalálták kb annyit tudtak a világról, mint egy hangya! De ma már a saját szemünkkel láthatjuk, ahogy más világokban bolygók, csillagok keletkeznek!
Elég saját magad körül körülnézni, ha a tudomány, a technika nem lenne valós alapokon, akkor most nem írhatnánk ide se ! Nem ülhetnénk autóba! Nem ihatnánk üdítőt! Nem nézhetnénk TV-t.
Az összes létező technológia, a keréktől a repülőn át, a számítógépeken keresztül a Hubble űrtávcsőig azt bizonyítja (kézzel foghatóan), hogy a technika a fizika és összességében a tudományok szabályrendszere működik! A felismert szabályok, törvények működnek, létezőek, különben nem hozhattuk volna létre ezt a 'világot' amiben élünk!
És bizony ezek a szabályok és törvények alapján jön ki az is, hogy a Föld bizony több milliárd éves, és az életnek, az embernek a kialakulása is ismeretes tény!
De ha vannak is ismeretlen rések, sötét lyukak, az a tény akkor is biztosan állítható, hogy nem Isten teremtette mindezt, de legalábbis nem úgy, ahogy a Bibliában le van írva.

(#4790) JJános válasza Sir Pocok (#4783) üzenetére


JJános
addikt

Tévedsz!
Gondolj Sodoma-Gomora példájára. Persze nekik sem volt elfogadható, de ez a tény Istent nem zavarja.
Ha egy fazekas elront egy edényt, földhöz vágja, és kezdi elölről, és lehet hogy eddíg csuportot akart épp készíteni, és most tál lesz belőle. Joga van ehhez? Igen!

Mivel mindent Isten alkotott, joga van ahhoz, hogy azt tegyen amit akar. Még a te akaratod ellen is. Isten nem ember, hogy hazudjék, de Ő nem arra teremtett, hogy azt tegyél az életeddel amit akarsz..
Ha te figyelmen kívül hagyod az Ő akaratát, akkor Ő is figyelmen kívül hagyja a tied.
Ennek majd te fogod a levét inni.

"Egy ilyen fajta Isten kép minden jó érzésű ember számára elfogadhatatlan." Egy ilyen fajta Isten kép elfogadható minden hívőnek. Hacsak ezek nem jó érzésüek? Te ezt is tudod.

2007-05-06 óta itt!

(#4791) Rive válasza kymco (#4774) üzenetére


Rive
veterán

Ha nem akarsz számháborúzni, akkor miért hoztad fel a statisztikát #4732 magasságában?
A kultúrális gát ott válik fontossá, hogy kismillió ember számára nem létezik választás azt illetően, hogy most akkor egyáltalán megismerkedik a kereszténységgel vagy sem. Áttérésről ezen a ponton még szó sincs. Akkor ezek életüktől, szívük milyenségétől függetlenül mehetnek a pokolba, vagy sem?

De a hozzászólás lényegével nem foglalkoztál megint. Jó vagy nem jó, döntsd el végre, hogy akkor egy pogány, aki a felebarátait segíti, másokért él, másoknak segít, nem öl, nem lop, nem hazudik, magának javakat nem gyűjt, tiszta szívvel éli ezt, satöbbi: az akkor erényes ember-e vagy sem. Nevezéktanba bújni nagyon nem menő.
Hasonlóképp döntést igényel akkor az is, hogy egy a fenti erényeket mélyen tisztelő (pogány) kultúra akkor mi a fene.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4792) [lAyCsI]


[lAyCsI]
addikt

pont most néztem meg egy filmet a címe The Man From Earth volt,
érdekes okfejtések és párbeszédek voltak benne a vallással kapcsolatban is,
amúgy jó kis múvi volt...

ezt az egész vallás dolgot meg elég egyszerűen látom: ha valakinek szüksége
van arra hogy egy pár száz oldalas könyv megmondja milyen erkölcsi normák szerint
élje le az életét, vagy éppen szüksége van valamire/valakire amiben/akiben hinni szeretne hát egészségére... peace:)

-= No way back from Here =-

(#4793) JJános válasza Dany007 (#4789) üzenetére


JJános
addikt

Ne haragudj. Te mindezt elhiszed? :(

2007-05-06 óta itt!

(#4794) Dany007 válasza JJános (#4785) üzenetére


Dany007
veterán

"nem éppen udvarias hangnemben folyik a vita az evolúcióról és az intelligens tervezésről.""

Az intelligens tervezés nem magyaráz meg semmit. Ez itt a legnagyobb gond.
Rámondani valamire, hogy így volt azt kész, a legkönnyebb dolog, egy5 éves is képes rá.
Az ID csak tesz egy plusz ismeretlent az egyenletbe! Semmi mást.
Ha megmondaná, hogy miként is zajlott ez a bizonyos tervezés, akkor lehetne elméletnek nevezni, de még erre sem képes. Bizonygatja, hogy ezt a komplex világot csak egy tervező lett volna képes létrehozni.... De arról már nem írnak semmit, nem bizonyítanak semmit, hogy még is hogyan történt.
Én meg azt mondhatnám, hogy az embereket UFÓk, génmanipulációval hozták létre 10.000 évvel ezelőtt. Olyan lények, akik ~ több ezer évvel előttünk állnak technológiailag. Na? Be tudom bizonyítani? Nem! Megtudod cáfolni? Nem. Vagy is nem ér semmit...

@(#4793) JJános : mire gondolsz konkrétan? :)

[ Szerkesztve ]

(#4795) fordfairlane válasza JJános (#4785) üzenetére


fordfairlane
veterán

Az Egyesült Államokban időnként előveszik az intelligens tervezést, és megpróbálják tudományos elvvé átminősíteni, aztán ez rendszerint elbukik. Ez előfordult már több áltudomány esetében is, nem csak ebben a témában, a probléma csupán az, amit az előzőekben írtam: a hiedelmeken kívül semmi nem támasztja alá, az evolúciótörténet hiányosságait próbálják befogni saját vitorlájukba, ennyi. Mint ahogy az orvostudomány problémáit használják ki a különféle gyógyító áltudományok képviselői, a pszichológia problémáit a szcientológusok, és még sorolhatnám.

Hát felőlem, ha ez örömet okoz nekik. :U

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#4796) JJános válasza [lAyCsI] (#4792) üzenetére


JJános
addikt

Persze, igazad van. Én is ezt mondom.
Nem kell egymásnak esnünk, felesleges. Mi meg vagyunk győződve igazunkról.
Aki nem kér Istenből, az az ő dolga. Csak nem kéne nekünk azt bizonygatni, hogy nincs Isten.
Peace!

2007-05-06 óta itt!

(#4797) JJános válasza Dany007 (#4794) üzenetére


JJános
addikt

Nem tudom bebizonyítani, megcáfolni sem. És butaság is.
Ufók. Ha tudnád kik állnak mögötte, nagyot néznél. De nem mondom meg, mert ezzel is nekemesnél csak.

2007-05-06 óta itt!

(#4798) [lAyCsI] válasza JJános (#4796) üzenetére


[lAyCsI]
addikt

ennyi:)
mindenki abban hisz amiben akar

-= No way back from Here =-

(#4799) ádyz válasza JJános (#4797) üzenetére


ádyz
addikt

Kivancsi vagyok ra, mondd el legyszi.

Ugye nem az ukranok azok? :F
Vagy az amcsik? :F

[ Szerkesztve ]

(#4800) JJános válasza fordfairlane (#4795) üzenetére


JJános
addikt

Azért az elgondolkodtató, hogy a 20.-21. században nem engedik az evolúciót tanítani, ami mellesleg nem is elfogadott. Egyfajta tudomány, amit az emberek egy része elfogad, és támogat, más része viszont nem fogadja el, és cáfol.

2007-05-06 óta itt!

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.