Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#4441) Dalai Láma válasza Dany007 (#4439) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Kár ilyen összehasonlítást tenni, hogy a bibliában hisznek, bezzeg a tudományban nem.

A hit és a tudomány nagyon is megfér egymás mellett, és értem amit mondasz, sokak gondolkodásmódjába nem fér meg a kettő együtt. És van az a jelenség, mikor szívesen fordulnak az ezotéria felé, áltudományos távgyógyítóknak dőlnek be, de nem hiszik, hogy az orvos a gyógyszerekkel és műszerekkel hatékonyan tud gyógyítani. Tudom.

Ettől függetlenül nincs szembenállás a biblia, vagy íratnám a kereszténységet, és a tudomány között. A hit az hit, a tudomány pedig tudomány, ahol persze szintén megvan a hit, ami itt is inkább a 'bizalom' jelentésében érvényesül, azaz elhiszem a térképészeknek, hogy Afrika ilyen alakú, és a biológusoknak, hogy a szív így működik. Személyes tapasztalatom a legtöbb dologról nem lehet és nem is lesz. Ilyenkor el kell hinnem a hiteles és okos tudósoknak.

A másik dolog meg, hogy a hit, mivel hit, nem is feltételez tudományos megalapozottságot, és értelme sem lenne. Mert hogyan bizonyítanád, hogy Jézus az Isten fia? Genetikailag? Milyen az isteni genom? Nem, ez hit kérdése. A tudomány erre nem fog választ adni, vagy ha mégis, akkor onnantól már nem a hit területe a téma, és akkor el kéne felejteni a kereszténységet. Mármint, ha például minden kétséget kizáróan megtalálnák Jézus holttestét, és szent Józsefét is, és rokonságot állapítanának meg köztük.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.