Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#4413) ponix válasza kymco (#4411) üzenetére


ponix
aktív tag

"Még mindig nem látom, hogy milyen különbözőségeknél akad ki nálad a tű?
Az egyház fogalmára az Újszövetség sokszor az eklézsia szót használja. Ezt rögtön háromféleképpen. Megjelent gyülekezeti tagok közössége, a helyi gyülekezet közössége, és tágabb értelemben Isten népének összességét."

A mutató ott akad ki nálam, amikor valamilyen oknál fogva, az egység osztódik! Ha az Isten egy kifejezést használ a hozzá kötődő sokaságra, azt gondolom, hogy azért mert az a sokaság valamiben egységes! Például szeretetben, illetve a fogalom értelmezésében! Ha te azt mondod az a szeretet, hogy adsz valakinek egy tányér levest ha éhes, de egy másik úgy értelmezi, hogy az is szeretet, ha nem rúgsz bele az éhezőbe, sőt még sajnálod is, eklatáns példa, a hajléktalanokhoz való viszonyunk! Ezzel az értelmezési különbséggel, már a szeretetközösségek is meg vannak osztva, attól függően, hogy ki milyen neveltetésben részesült, meg milyen kultúrából érkezik stb... Tehát erre mondom én azt, hogy valahol ott van a probléma, hogy nem az Isten jól körülhatárolt alapelvei szerint élnek a különböző társadalmak! Természetes, hogy a nagy létszám szükségessé teszi a vándorlást, és helyi közösségek nemzetek létrejöttét, de az alapelv attól még nem változik! Ha valaki egy mért föld útra kényszerít, menj el vele kettőre! Ez Kanadában is ugyan azt jelenti, mint Kazahsztánban! Az emberek lehetnek mások fizikailag, mások is, de az alapelv az alapelv! Más módon is tehetik amit tesznek, de, hogy mit tesznek, abban egységesnek kellene lenni világszerte, persze az sem árt ha a metodika is egységes!

A bankok kölcsönöket adnak! Ebben minden bank egységes, hogy hogyan milyen feltételekkel, az már persze lehet nagyon eltérő is! Ezért nem egységes a bankvilág, ez adja az emberek manipulálhatóságának az alapját! Ez is a megosztás ideája szerint működik!

Tehát alapvetően a megosztottság, és az egységesség áll egymással szemben!
A káoszt nem lehet eklézsiának nevezni! A másságok, illetve a másmilyenséget nem tolerálja az Isten koncepció! (Széles út tágas út) Az eklézsia nem pusztán egy halmaz, hanem a tagok egymásra-hatásából eredő élettér, életközösség! Közös cél, közös metodika, ez az eklézsia! Ez az egység! Nem lehet, hogy te így értelmezed, én úgy, mások meg másként, és ahányan annyiféleképpen! Egy az Isten, egy céllal, ehhez a célhoz, meg egy úton lehet eljutni! Egyféleség jellemzi az Isten koncepciót! A sokféleség a megosztó ellenség koncepciója! Egyébként a másik nagy egység teremtő erő, a közös ellenség! hatásosabb, mint a közös cél!

"Péter Jézust akarja kioktatni arról, hogy mit tegyen vagy mit ne...."

Ez melyik részben van? Nem emlékszem rá!

"És mindezt Jézus fizikai jelenlétében. És ha ez a tizenkettőnél sem volt tökéletes, nem hinném, hogy milliós nagyságrendnél, 5 földrész esetén, eltérő kultúrájú, habitusú emberek esetén jobb lenne."

Én hiszem, hogy lehetséges, amennyiben mindenki hallgatna a vezetőjére, aki ugye nem ember, hanem a szentlélek! Ő az aki "lesz néktek világító szövétnek!" Jézus jó pár helyen hívja fel a figyelmet a szentlélek munkásságára, megjelenésének céljára, és a hozzá való helyes viszonyulásra! Olyasmi ez mint a matek! 2x2=4 ez a világon mindenhol így van!ettől egységes a matematika! Így lehet matematikusokat nevelni, akik egységes tudással fognak rendelkezni, képességeik szerint persze, ki milyen mélységig jut a témában! "Némely mag a tövis közé, némely az útra, némely a jó földbe esik"

"Szerintem önmagában nem az ágazatokkal van a gond, hanem azzal, ha nem tudnak Jézusban közösséggé lenni."

Pont azért nem tudnak közösséggé lenni, mert ágazatok! Külön-külön identitással rendelkeznek! Külön vezetőik vannak, külön tanításaik, és különbözőképpen tanítanak a tanítók a "közösség érdekeinek megfelelően" Ahogy nyilván a megszorítások a mi érdekünkben vannak! Vicc! na de hagyjuk a politikát! Bár a különbségtétel mindig politikai indíttatású!

"hogy szeretitek egymást. De é nem tudok általában szeretni."

Mi a szeretet? Érzés? Cselekvés? e kettő kombinációja? Mit mond Jézus? Hogyan definiálja a szeretetet?

"A bűnesetnél sem a magántulajdon okozta az elbukást, hanem az istenné létel vágya."

A tulajdonlás, birtoklás, ergó a magántulajdon! nem csak fizikai magántulajdon, privilégium lehet! Cím, hatalom, képesség! Mivel is lett behúzva Éva az csalitosba?

"Azért nem ehettek, mer olyanok lesztek, mint az Isten, jónak és rossznak tudói!"
Tehát birtokolhatjátok azt a tudást, hatalmat, képességeket, amit Isten nem akar veletek megosztani...

A birtoklásivágy maga a motiváció!

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.