Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#13351) kymco válasza Horka1 (#13347) üzenetére


kymco
veterán

Nézzük a Biblián alapuló állításod:
A Szentlélek temploma kifejezést Jézus használta, és a tömegeknek mondta Pünkösd előtt. Ezzel szemben később te módosítottad, hogy nem Jézus mondta, hanem Pál, és hogy az időpont nem is fontos, mert hogy Pünkösd után hangzott el.... Most én azt fogom cáfolni, hogy nem tömegeknek mondta Pál.
Pál alapította a korintusi gyülekezetet, ami vsz egy kis létszámú keresztény közösség volt egy nagyvárosban. Nem voltak tradíciói, nem hozta el a nagymama az unokáját évekig a templomba, nem volt kulturális háttere a kereszténységnek, nem volt politikai üzenete sem. Egy tengeri kikötővárosban, ahol mindenféle nép megfordult, egy vagon isten vagon kultusza virágzott... ebből egy volt a kereszténység kívülálló szemével, kis magként a magtárban.
Pál személyesen ismerte őket, és ráadásul elég jól, mert a levelei válaszlevelek olyan levelekre, amiket a korintusi testvérek írtak Pálnak. Kvázi egy magánlevelezést olvashatunk a Bibliában Pál és a korintusi gyülekezet között.
Jó példa erre, ahogy Pál fogalmaz...
1Kor. 1,11
"Mert azt a hírt kaptam rólatok, testvéreim, Khloé embereitől, hogy viszálykodások vannak közöttetek."
Személyes a megszólítás, konkrét személyre és konkrét hírre hivatkozik Pál... ez a sok személyes vonatkozás egyetlen kicsi példája... lehet keresgélni a levélben ezer más ilyen személyes részt.
A konkrét, általad is idézett rész az 1. korintusi levél 6. részében van.
A 6. rész konkrét esettel indít. A gyülekezetben az emberek egymással viszálykodnak, bíróságra járnak.
1Kor. 6,1
"Hogyan merészel közületek valaki, akinek a másikkal peres ügye van, a hitetlenek, s nem a szentek előtt törvénykezni?"
Honnan tud erről Pál? Erre a válasz a korábban idézett vers, Khloé embereitől kapta a híreket... ez elég személyes, és konkrét....
Majd folytatódik a 6. részben a személyes hangvétel. Konkrét ügyekre (amelyekhez ismert gyülekezeti tagok tartoznak) konkrét válaszokkal (akár személyes hangú intésekkel).
A 15. versnél kezd kibontakozni a vitatott fogalom.
1Kor. 6,15-19
"Vagy nem tudjátok, hogy a ti testetek a Krisztus tagja? Most tehát azok, akik a Krisztus tagjai, parázna nő tagjaivá legyenek? Szó sem lehet róla!

Vagy nem tudjátok, hogy aki parázna nővel egyesül, egy testté lesz vele? Mert - amint az Írás mondja - „lesznek ketten egy testté.” [1Móz 2,24]

Aki pedig az Úrral egyesül, egy Lélek ővele.

Kerüljétek a paráznaságot! Minden más bűn, amit elkövet az ember, kívül van a testén, de aki paráználkodik, a saját teste ellen vétkezik.

Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok?"
A gyülekezetben vsz Pál által is ismert gyülekezeti tagok, a megtérésük után is prostituáltakhoz jártak. A kapott hírekre reagálva nagyon is konkrét intést fogalmaz meg Pál. Tehát a korintusi gyülekezet megtért testvérei közül ahhoz a néhányhoz szól, akik ezt a konkrét bűnt továbbra is gyakorolják.

Nézzük az állításod: Jézus a tömegekhez szólt Pünkösd előtt (az időrend fontosságát itt: #13341hangsúlyoztad a konkrét igerészünk kapcsán), és ezzel alátámasztja a te elképzeléseidet.
Cáfolat:
NEM Jézus
NEM pünkösd előtt
NEM a tömegekhez szólt, hanem hívő emberekhez.
Érted miről beszélek, mikor azt sérelmezem, hogy kiragadsz félmondatokat, belehelyezed egy saját magad szülte kontextusba, és más jelentést kap?
Ezzel nincs is gond, csak akkor NE hivatkozz a Bibliára, mert akkor elferdíted az igazságot.
Az eredeti idézet egészen mást jelent, más üzenetet hordoz, ha benne hagyod az eredeti szövegkörnyezetében, mintha kiragadnád....

Veszélyes vizeken vagy. A módszereddel bármit bármivel igazolhatsz, és az ellenkezőjét is, csak éppen az igazság vész el. Nem az én igazságom, mert a Biblia meg tudja védeni magát, a Szentlélek munkálkodik... csak épp te maradsz hazugságban, az életed ilyen féligazságokra, hazugságokra építed. Ez számodra veszélyes, és azokra is, akik vakon, utánaolvasás nélkül hisznek neked....

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#13352) kymco válasza lao ce (#13342) üzenetére


kymco
veterán

Részemről ez nem vallásháború. Nem szeretném minősíteni sem más világvallásokat, se más individualista hiteket. Nem végzek térítést, ez a kommunikációs csatorna nem erre van kitalálva.
Részemről ez a keresztény hit védelméről szól. Sokan tudni vélik, hogy mi a kereszténység. Véleményük van a hitünkről, a hívő emberről, gyülekezeteinkről, felekezeteinkről, az egyházról, a Bibliáról. Önmagában ez nem probléma, a gond ott van, hogy ezek a vélemények attitűdökön alapulnak és nem tényeken némely esetben. Mikor valaki hall valakitől, valahol, valamit és ha ezt elég sokszor hallja, akkor tényként, autentikus információként kezeli.
Számomra erre a legegyértelműbb példa a hívő, keresztény ember fogalmán való vita... Sok egyértelmű tény sem zavarja a vitatkozókat abban, hogy ne fogadják el a Biblia, és a hívő keresztények által megfogalmazottakat.
Vagy sokan azt gondolják, hogy az egyház elnyom, kizsákmányol, lelki nyomorban tart, és hogy a papságnak csak a pénzünk kell, és égetünk boszorkányokat (ha lehetne), vallatunk az inkvizícióval (ha lehetne) stb...
Vagy hogy mit mond a Biblia. Nem szoktam elvontan (legalábbis nem szeretnék) érvelni. Szeretek tényekre hagyatkozni, szeretem a bibliai igéket szövegkörnyezetükben értelmezni...

Nincs személyes bajom a más vallásúakkal, El szoktam fogadni ha valaki másként értelmez bizonyos bibliai üzeneteket, mert megtapasztaltam, hogy Isten igéje gazdag üzenetekben. Azt nem fogadom el, mikor valaki valótlanságokat állít, és erre építi fel érvelését.
Itt konfrontálódom. És továbbra is teszem. És itt nem az én igazságomról van szó csupán, hanem hitvédelemről.
Ez több ezer éves hivatás. Már korán szembesültek a keresztények azzal, hogy pld bevádolták a császárnál őket, hogy embervért isznak az istentiszteleteken. El kellett magyarázniuk, hogy az bor, ami az úrvacsora része, és Krisztus kiontott vérét jelképezi... De Pál is élt sok esetben azzal, hogy "tisztába tette" azokat a valós morzsákon alapuló pletykákat, amik az emberek között terjedtek gyakorlatilag alap nélkül.
Muszáj megszólalni, mikor a Bibliáról, a hitről, a keresztényekről, az egyházról badarságokat állítanak.

Ez nem vallásháború, nem akarok senkit legyőzni, megsemmisíteni, csak a hitem védelme mellett állok ki.
Időnként érzelmileg elragadtatom magam, időnként indulatos vagyok, megbántok másokat. Ezt minden esetben nagyon megbántam, és sajnálom. De igen, vannak érzelmeim nekem is, engem is bánthat meg más félreértelmezhető mondata, és erre reagálhatok tüzesen... Bocsánatot kérek, azért most is, ha bárkit, bármikor személyében bántottam meg. Nem háborúzni akarok, csak szenvedélyesen szeretném tisztába tenni, hogy mit jelent kereszténynek lenni... és ez nem az én személyes kereszténységem, én nem építek magamnak nekem tetsző vallást, a nekem szimpatikus istennel az istenek közül. Ezt nem én választottam magamnak, Isten talált rám. És ez az a kereszténység, amit sok testvéremmel megélek, és bibliás alapokon áll.

www.refujvaros.hu

(#13353) JJános válasza kymco (#13351) üzenetére


JJános
addikt

Na ennyit a tudományról! :K

2007-05-06 óta itt!

(#13354) JJános válasza kymco (#13352) üzenetére


JJános
addikt

Teljes mértékben egyetértek, és támogatlak! :)

2007-05-06 óta itt!

(#13355) gaborbol válasza kymco (#13352) üzenetére


gaborbol
őstag

Sajnalom, de nem igy erzem. Te nem megszolasz, hanem azonnal nekiesel barkinek, aki a TE Bibliádról, a TE hitedről, a TE keresztény nezetedrol, a Te egyházadrol allit barmit, ami neked nem szimpatikus.

Igen is szent haborut vivsz, ha leirod meg szazszor, hogy nem akkor is ezt csinalod.

Irigyellek valamilyen szinten, hogy ennyire szilardan hiszel valamiben, csak az a baj, hogy ez csak a sajat hited. A te utad csak is az igazi ut, a tobbi mind torz, hamis... Mi a valos es valotlan es kinek a szamara?

Nem tudom melyik magyar iroval tortent meg, hogy beult a sajat muvenek elemzesere, halgatta halgatta aztan, amikor nem birta mar tovabb, akkor bekiabalta, hogy gondolta a fene!

[ Szerkesztve ]

(#13356) Noddy válasza gaborbol (#13355) üzenetére


Noddy
senior tag

Valószínűleg az érzéseidnek az az alapja, mint a többieknek is itt a fórumon. Mivel nem ismered a Bibliát és a keresztyénséget, akkor arról szerinted csak szubjektíven lehet beszélni. Pedig ez nincs így.
Ha valaki nyílvánvaló féligazságokat beszél abból senkinek nincs haszna, még akkor se ha a nagy kompromisszum jegyében teszi.

Lehet hinni az önmegváltásban, hogy az emberben lakik Isten, csak ehhez ne a Bibliát és ne a keresztyénséget használja fel. Lehet ez neked böki a csőröd, de te se örülnél neki ha valaki féligazságokat terjesztene rólad...

Az műelemzéssel kapcsolatban pedig teljesen igazad van, nem hiába merült fel korábban is az értve olvasás és a hermeneutika fogalma.

[ Szerkesztve ]

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#13357) D1Rect válasza kymco (#13331) üzenetére


D1Rect
félisten

Ha a "kód" Istentől van és a "képmására" teremtette az embert akkor van-e az embernek egy része ami Istentől származik?

(#13334) lao ce: Igen, az a "te".
A dolog akkor lesz érdekes amikor a "te" elválasztható a testtől a test halála nélkül. :)

(#13355) gaborbol: Tépjél sorszámot, a Bibliát sok ezer módon értelmezik és mindegyik értelmezés kijelenti magáról, hogy az az értelmezés a helyes, a többi itt-ott téved.

[ Szerkesztve ]

(#13358) lao ce válasza kymco (#13352) üzenetére


lao ce
aktív tag

kymco

te tudod hogy vicceltem a vallashaboruval, mert ez az egesz azert nem annyira komoly, csak egy forum. a lenyeg pont ez. az eszmecsere szorakoztato.

en nem talalok rossz emlekeket egyik vitamrol sem, sot, az en reszemrol barati a viszony itt mindenki fele. mindenki fele, pedig nekem nincsenek itt vallasos "cimboraim" :) viszont annal edesebb az egyetertes egy-egy kerdesben ha neha elojon. ezert probalok sohasem elsiklani a pozitivumokon, es megemlitem hogy miben ertunk/ertek egyet es jolesik az ilyet olvasni mastol.

veled meg igazan jokat lehet beszelni es vitazni. szerintem bocsanatkeresre semmi szukseg. aki ezeken a vitakon verig sertodik az tul komolyan veszi onmagat. mindannyiunkat elragad a hev neha, en is tudom magamrol milyen cinikusan es bantoan tudok fogalmazni neha (neha veletlenul, neha szandekkal).

hozzatartozik ehhez az is, hogy minden komolyabban hangzik irasban. szoban a gesztikulacio, a hangsuly meg hasonlok el tudjak venni a banto e'le't egy megjegyzesnek, irasban (talan) mindenki mindent a leheto legtamadobb ertelemben olvas.

en ket okbol vagyok itt (ha epp nem az egy-ket eves vakacioim egyiket toltom).
az elso az, hogy a vitak altal megismerjem masok szemelyes vallasat.
a masik hogy leirjam a taoizmus hogyan kozelit bizonyos kerdesekhez, csak arra az esetre ha ez valakit erdekelne.

nicht kompot

(#13359) kymco válasza gaborbol (#13355) üzenetére


kymco
veterán

Tényleg sajnálom... de ez nem az ÉN hitem, nem az ÉN vallásom. Ez a keresztény hit, amit nem én formáltam ilyenné. Én meghívottja, nem pedig formálója vagyok. Sokkal inkább én formálódom... És én nem szeretnék minősíteni más vallást...

www.refujvaros.hu

(#13360) kymco válasza D1Rect (#13357) üzenetére


kymco
veterán

Nem értem a kérdést. Az ember Isten teremtménye, tehát tőle származunk... De attól, hogy tőle származunk még nem vagyunk istenek...

A Bibliával kapcsolatos általánosságban elhangzott állításaid után várom a részleteket.... De lényeges eltéréseket hozz...
Mormonok nem ér, mert a Bibliánál van fontosabb könyvük... hasonlóan rossz példa az iszlám...

www.refujvaros.hu

(#13361) D1Rect válasza kymco (#13360) üzenetére


D1Rect
félisten

Isten a saját képmására teremtette az embert.
Szerintem ebben minden keresztény egyetért.
De abban is, hogy Isten "fizikailag" nem létezik. Nincs keze-lába.

A másik ami kiveri a biztosítékot, hogy Isten hogyan "tudhat mindent".

Erre létezik egy olyan magyarázat, hogy Isten mindannyiunkban elrejtette egy "apró darabját", amivel egész érthetően megközelíthető egy halom olyan kérdés, ami "kiveri a biztosítékot".

A Bibliához való viszonyról csak nézd meg a katolikus-református-evangélikus különbségeket.
Ugyanaz a Biblia, de 3 különböző vallás.

(#13362) kymco válasza lao ce (#13358) üzenetére


kymco
veterán

Sejtettem, hogy te ezt nem gondoltad annyira komolyan... nem is neked szólt igazából, csak apropó volt arra, ami már régen bennem van.
Tisztellek, adok a szavadra, jó, hogy itt vagy. Persze igazán annak örülnék, ha Krisztus téged is megszólítana... :) De ez nem az én hatásköröm...
Nem bántódtam meg szavaidon, csak a vallásháború szóról sok minden eszembejutott... és hát leírtam. :)

www.refujvaros.hu

(#13363) kymco válasza D1Rect (#13361) üzenetére


kymco
veterán

A hozzászólásod első felét nem értem, és remélem, hogy kicsit jobban részletezed... én írtam az istenképűségünkről, de ezt nem keverném azzal, hogy az ember, hogy ki tudja fejezni magát az Istent antropomorfizálja... De nem igazán jön le, hogy mire akarsz kilyukadni... várom a részleteket.

A katolikus hitvallás a Bibliát egynek tekinti a több kijelentés közül. Egyenértékű számukra a szent hagyomány, amit évezredek alatt építettek ki, és a pápa kinyilatkoztatásai. Ha utóbbi kettőt kivesszük, amit mi a Biblia tükrében nem fogadunk el egyenértékűnek... még egyszer: a hagyományt és a pápa kijelentéseit.... akkor nincs is olyan nagy különbség.

Az evangélikus és a református hitvallás pedig teljesen átjárható... szívesen olvasgatok Luthertől, Lutherról, együttműködik a teológiánk is tudtommal az övékével... Az meg senkit nem hat meg, hogy náluk van kereszt a templomban, nálunk nincs, de az sem, hogy nálunk kenyér az úrvacsora egyik eleme, nekik ostya.
A mi gyülekezetünk (református) havonta helyet ad az evangélikus testvéreknek, mert nincs templomjuk, így nálunk tartanak istentiszteletet. Jövő héten ökumenikus imahét lesz, ahol együtt szolgálnak a református, katolikus, görög katolikus, baptista, szabad keresztény gyülekezetek lelkészei a város lakossága előtt.
Nekem a felekezet ismeret tanárom azt mondta, hogy azért van annyi féle felekezet, mert sokféle habitusú, kultúrájú népcsoport van a világon. Más vérmérséklet, más hangsúly, de a ha a lényeg Krisztus, akkor nincs igazából különbség... és ezt én megélem a környezetemben...

www.refujvaros.hu

(#13364) F-ECT$ válasza kymco (#13363) üzenetére


F-ECT$
titán

"Nekem a felekezet ismeret tanárom azt mondta, hogy azért van annyi féle felekezet, mert sokféle habitusú, kultúrájú népcsoport van a világon. Más vérmérséklet, más hangsúly, de a ha a lényeg Krisztus, akkor nincs igazából különbség... és ezt én megélem a környezetemben..."

Ezt lehetne tovább is gondolni. Van olyan kultúra, ahová nem "illik" a kereszténység, és nem Krisztusban, hanem valami/valaki másban hisznek, nem a Bibliát olvassák, hanem valami mást, stb. De ha valóban egy az Isten, és ezt el is hiszed, nem csak mondod, akkor a nem keresztény vallásokat is ugyanúgy el kell fogadni, mint ahogy a fenti írás alapján a reformátusok és a katolikusok elfogadják egymás hitét.

Dive ever, work never.

(#13365) FehérHolló válasza F-ECT$ (#13364) üzenetére


FehérHolló
veterán

Azért van különbség a Biblián alapuló felekezetek és a többi vallás között. A keresztény felekezetek (nem a szekták) Krisztust helyezik középpontba, úgymond az Ő tanításán keresztül (illetve tanításainak segítségével) értelmezik a Bibliát, és így alkotnak istenképet. Más vallások istenképe azonban ettől meglehetősen eltérő. Annak ellenére, hogy - tegyük fel - monoteisták a hívei.

Fenébe, nem akartam hozzászólni.

[ Szerkesztve ]

Skynet is real. It's called Google.

(#13366) F-ECT$ válasza FehérHolló (#13365) üzenetére


F-ECT$
titán

Persze, a kérdés csak az, hogy ki dönti el, hogy melyik istenkép "helyes", vagyis melyik Istenben kell hinni?

Úgy is kérdezhetném, hogyha egy az Isten, akkor hogy "engedheti", hogy ennyiféle istenkép éljen egyszerre a világban?

Dive ever, work never.

(#13367) FehérHolló válasza F-ECT$ (#13366) üzenetére


FehérHolló
veterán

Hogy melyik istenkép a helyes, az vallás és hit kérdése. Nem hiszem, hogy erre a kérdésre valaki objektív választ tud adni. :)

A második bekezdésre a szabad akarat az ultimate válasz. Kicsit rövidre zárom a témát, jussunk el rögtön a "Hogy engedheti a keresztény Isten, hogy ennyi gonosz legyen a földön, amikor ő jó." kérdéskörhöz. Feltennéd, kérlek? ;)
(Erre is a szabad akarat és következményei lesz az általános válasz. Szegény kymco, aki reformátusként az eleve elrendelés mellett "tette le voksát". :) )

De akár privátban is, kérdezném kymco-t, hogy ő hogy áll a fenti (látszólag feloldhatatlan) ellentmondáshoz?

[ Szerkesztve ]

Skynet is real. It's called Google.

(#13368) F-ECT$ válasza FehérHolló (#13367) üzenetére


F-ECT$
titán

"Hogy engedheti a keresztény Isten, hogy ennyi gonosz legyen a földön, amikor ő jó."
Ez számomra nem kérdés.

Inkább csak arra akartam rávilágítani, hogy az, hogy hova születsz nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen vallású leszel. Ergó bár szabadon választhatsz a vallások közül, ezt nem befolyásoktól mentesen teszed, emellett nem is lehet megmondani, hogy ez a vallás jó, ez meg nem jó.
Tehát ha ezt tovább visszük, akkor megkérdőjeleződik a keresztény hit terjesztésének szükségessége (ez jobb lenne, mint a többi? miért? ki dönti ezt el?), ami ugye ellentmond a Bibliának: "Menjetek el azért, és tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében."

Én itt érzek ellentmondást, de erre meg az az ultimate válasz, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek :)

Dive ever, work never.

(#13369) kymco válasza FehérHolló (#13367) üzenetére


kymco
veterán

Mára kimerültem:), vár még egy biblia csoport beszélgetés, holnap le kell adnom egy informatikai állapotjelentést... azt hiszem 2 nap szünet jön nekem itt a fórumon....

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#13370) JJános válasza D1Rect (#13361) üzenetére


JJános
addikt

"De abban is, hogy Isten "fizikailag" nem létezik. Nincs keze-lába."

Téves. Van keze lába. Sokkal inkább létezik, mint te!

2007-05-06 óta itt!

(#13371) Mr X válasza JJános (#13370) üzenetére


Mr X
veterán

:W :DDD

Ezt te sem gondolod komolyan...

Egy élő ember nem létezik? :D

[ Szerkesztve ]

(#13372) JJános válasza Mr X (#13371) üzenetére


JJános
addikt

Komolyan gondoltam!

2007-05-06 óta itt!

(#13373) Mr X válasza JJános (#13372) üzenetére


Mr X
veterán

Miért lenne valóságos Isten, miközben egy élő, mozgó ember nem valóságos?

(#13374) JJános válasza Mr X (#13373) üzenetére


JJános
addikt

Rossz kérdés. A szerver érthetetlennek találta és visszadobta.

2007-05-06 óta itt!

(#13375) Mr X válasza JJános (#13374) üzenetére


Mr X
veterán

Köszönöm, megkaptam a válaszom. :)

(#13376) lao ce válasza D1Rect (#13357) üzenetére


lao ce
aktív tag

"A dolog akkor lesz érdekes amikor a "te" elválasztható a testtől a test halála nélkül. :)"
arra celzol hogy a "te" a lelek lenne? lehet. szamomra inkabb a DNS programotkodot (vagy egy reszet) testesiti meg, ez az "ereny". nem ereny mint erenyesseg, inkabb... amolyan igazsagerzet, osi belso ertek-ismeret.

am ahogy kymco irta, az ember felul tudja biralni ezt es donteseivel az a'r ellen tud menni. mi ezt ugy mondjuk hogy az emberek eltavolodtak a taotol, a regen elt emberek utjatol.

sok taoista tanitas arrol szol hogy vissza kell terni ehhez az eredeti, velunk szuletett, termesztes "te"-hez - erenyhez. ezert nincsenek tizparancsolat szeru dolgo sem, mert ha a "te" szerint el valaki akkor minden a helyere kerul, es ez a... root igazsag felsobb rendu mint az utolagos (eroltetett) szabalyozas. van egy kedvenc reszem... ideforditom, nem hosszu.
38 [...]
mikor a tao elveszett (vagy hianyzik) megjelenik (vagy marad) a szeretet
mikor a szeretet elveszett megjelenik az erkolcs
mikor az erkolcs elveszett megjelenik a szabalyok
a szabalyok csak ures porhuvelyek,
es a kezdetei a kaosznak.
[...]
a taoval valo eles jelenti a "te" szerinti cselekveseket. ez az optimum.
ha ez nincs akkor egy szinttel lejjebb, a szeretet vezerelhet. am a szeretetben mar ott van az onzes, az adas orome stb, szoval nem tiszta mar.
ha mar szeretet sincs akkor az erkolcsok uralkodhatnak. mondanom sem kell az erkolcs mennyire kaotikus fogalom mar, idotol helytol, nepektol, egyedi szituacioktol fuggo dolog.
ha az erkolcs sincs akkor maradnak az eloirasok, torvenyek, szabalyok, hagyomanyok stb.
azt mind tudjuk mennyire "bolcsek" a torvenyek.

mellesleg (bar nem errol van most szo) pontosan ezek a sorok amik igazoljak hogy a taoizmusban a szeretet nagyon fontos, de nem a kozponti es vegleges megoldas. ez pl egy kulonbseg a keresztenyseg es a taoizmus kozott.
... telefon... szoval befejeztem most :)

nicht kompot

(#13377) DrGonzo22 válasza lao ce (#13376) üzenetére


DrGonzo22
őstag

Tao, szeretet, stb. univerzálisnak tűnnek, mert annyira minimál élmények, hogy közel minden emberben biokémiailag azonosak. Viszont azt nem kellene elfelejteni, hogy a kiváltódásuk már egy annyira komplex dolognak az eredménye, mint az emberi agy egésze, és ezért más és más dolgokra jelennek meg, mint élmények, tehát a kiváltó okuk már nem univerzális, sőt totálisan szubjektív, kaotikus - még egyazon biokémiai rendszernek (xy agya) az időbeli kismértékű megváltozása is elég ahhoz, hogy módosuljanak a kiváltó okok. Éppen emiatt társadalmi szabályozás céljára teljesen használhatatlanok, illetve csak olyan tabunak számító viselkedéseket lehet velük szabályozni, ami közel mindenkiben egyformán működik, magyarul nem is szorul más szabályozásra. Az erkölcs már egy jobb "intézmény", mert kevésbé szubjektív, de még mindig valami olyanra apellál, ami szubjektív. A társadalmi szabályozás csúcsa egy (az ember kontingens biológiai felépítését figyelembe vevő) teljesen üres, önmagán kívül legfeljebb az ésszerűségre, praktikumra hivatkozó szabályrendszer, ami dinamikusan a környezet igényeihez igazítható - ezt a fejlettségi stádiumot kezdjük szépen lassan elérni.

Az általad leírt elgondolás alapján a világ legjobb társadalma a csak heroinfüggőkből álló kiadás... Ott aztán van összhang, szeretet, tao, isten, miegymás, csak azon kívül sajnos semmi...

(#13378) JJános válasza Mr X (#13375) üzenetére


JJános
addikt

Nem. Csak kaptál egy választ. De ilyen kérdést nem szabad feltenni egy hívőnek. :W

2007-05-06 óta itt!

(#13379) Mr X válasza JJános (#13378) üzenetére


Mr X
veterán

Ha kaptam egy választ, akkor mire írtad, hogy nem? :D Megkaptam a választ, vagy nem? :D Ilyesmire is számítottam.

Sejtem, hogy mire gondoltál, csak kicsit eltúlzottnak érzem, amit írtál. Ha azt írod, hogy Isten ugyanannyira élő, mint mi, azt elfogadom. :)

[ Szerkesztve ]

(#13380) lao ce válasza DrGonzo22 (#13377) üzenetére


lao ce
aktív tag

a tao nem erzes ami kivaltodik az agyban es nem is jelenik meg benne. a taonak nincs kivalto oka az agyban es nem vonatkoznak ra a testben lezajlo biokemiai folyamatok. legalabbis a taoista tanitasok nem emlitenek ilyesmit.

fuggosegben elni a herointol nem resze az osi ertekeknek amit a "te" principiuma kepvisel. azt gondolod vagy sugallod hogy a vallasom arra biztatja az embereket hogy kabitoszerezzenek? biztosithatlak hogy ilyesmirol nincs szo.

azt mondod hogy te szabalyrendszerben akarsz elni mert annyira nem tudod mar eldontani onmagad hogy mi a helyes es mi a helytelen hogy neked kulon el kell magyarazni tizmillio paragrafusban ami dinamikusan valtozik 300 kilometeres korzetekben a fold felszinen keresztul kasul.

"A társadalmi szabályozás csúcsa [...] ezt a fejlettségi stádiumot kezdjük szépen lassan elérni."
feltetelezem hogy te azt hiszed hogy egyszercsak meghozzak majd az utolso szabalyt es onnantol kezdve csak maszatolnak, mert kesz lesz es tokeletes lesz a tarsadalom. a "csucs". szerintem ilyen sohasem lesz, sot egyre tarthatatlanabba es hatastalanabba valik ez a rendszer.

a taoizmus tanitasai szerint ez messze nem idealis helyzet, mert nincs harmoniaban a taoval. gondolom te nem vagy taoista, szoval pont errol van szo.

nicht kompot

(#13381) JJános válasza Mr X (#13379) üzenetére


JJános
addikt

Nem! Isten sokkal inkább valóságos, mint te, vagy én! Ez egy hívőnél alap.
Ő az aki volt, van, és lesz.
Rajta kívül senki nem mondhatja ezt!

2007-05-06 óta itt!

(#13382) Mr X válasza JJános (#13381) üzenetére


Mr X
veterán

Na ez most tényleg érdekel. Mitől valóságosabb, mint te vagy én? Hiszen mi valóságosak vagyunk. Élünk, lélegzünk, sétálunk.

(#13383) DrGonzo22 válasza lao ce (#13380) üzenetére


DrGonzo22
őstag

Az, hogy én, vagy xy mit gondol helyesnek/helytelennek egy teljességgel lényegtelen kérdés, amire nem szabadna, hogy tekintettel legyenek a társadalmi szabályok. Éppen ezért nincs is szükszég magyarázatokra, iránymutatásokra, csak nyers szabályokra, ezek természetesen ütközhetnek xy személyes vágyaival, világról alkotott elképzeléseivel, stb. Utolsó szabályt nem lehet hozni, mert a szabályoknak dinamikusan követniük kell a változó körülményeket, de ezt már írtam.

Mivel xy világa nem más, mint az agya, ezért, ha a tao nincs az agyban, akkor xy számára nincs tao sem. Amúgy a tudatban lévő dolgok természetesen nem léteznek, ugyanolyan jellegűek, mint a színek, azok sem léteznek. Az egyedüli létezők a fizika által posztulált legelemibb entitások, nincsenek misztikus matematikai, vagy logikai szabályok sem, ezek egyszerűen csak a fizikai világ valós természetéből kifolyó "mintázatok". Kényszerítő erejüket is abból merítik, hogy a világ olyan, amilyen. Természetesen nincs tudat sem, "én" sem, az ember semmivel sem kitüntetettebb, mint egy asztal. A tudati létezés csak illúzió, azaz még az sem, egyszerűen csak nem létező.

Természetesen nem vagyok taoista, nem gondolom, hogy egy sajátos agyállapothoz kéne igazítani bármit is a világon. A leírásod alapján a taoizmusnak pont annyi értelme van, mintha azt mondanám, hogy a világ akkor van "harmóniában", ha minél több embereknek van vizelési inger élménye. Ez persze nem csak erre a hitre vonatkozik, hanem bármelyik másikra is. A világ az, ami, teljesen függetlenül attól, hogy nekünk milyen érzéseink, hiteink, stb. vannak róla. A világ feltárásának pedig van egy konkrét módszere, a természettudományos megismerés. Attól, hogy én azt hiszem, hogy "x A esete", attól még x bármi lehet, a modális állítások ilyenek - kivétel nélkül. A világról pedig egyedül a termtud tett eddig nem-modális állításokat...

(#13384) lao ce válasza DrGonzo22 (#13383) üzenetére


lao ce
aktív tag

bevallom hogy nagyon nehezen dekodolom amit irsz. pontosan irod le a gondolataidat de mire kizippelem leizzadok.

a tarsadalom a szemelyek altal mukodik az osszes szabaly amire szukseg van mindenkiben eredendoen megvan. a taoista tarsadalomban az emberek onmagukbol jovo kesztetesre nem artanak a masiknak. nem zombik, hanem ertelmes erzo lenyeg onallo merlegelesi kepesseggel akik a tetteik kovetkezmenyeit kepesek merlegelni.

"Éppen ezért nincs is szükszég ... csak nyers szabályokra..."
minel tobb a szabaly annal szemelytelenebb, korlatozobb es ezaltal automatikusan es elkerulhetetlenul embertelenebb is a vilag.
minel tobb a szabaly annal (be)tarthatatlanabb a vilag. annal tobb szabalybetartato kell. minel lehetetlenebb megfelelni a vilagnak, annal kegyetlenebb a szamonkeres a szabaly-betartatoktol.
bekoszont a lagervilag.

vegulis... meg tobb jogszabaly kell! csak 15 eves kortol lehet egyedul hagyni egy gyereket. tilos seggbe dugni a hazastarsadat ha azt mondja faj a feje. tilos a zsebedben hordani a vibratort. tilos a noknek fuzos szandalt viselni nyilvanosan. tilos szoptatni nyilvanos helyen. sort es perecet tilos egyidejuleg arulni. tilos tancolas kozben kalapot viselni. tilos hat nonek egy hazban laknia. a homoszexualitas kihagas. tilos elaludni a sajtuzemben.
akarsz meg beszelgetni a szerinted annyira fejlett jogszabalyaidrol?

-------
"Mivel xy világa nem más, mint az agya..."
az teny hogy a vilagrol csak egy lenyomatunk van. de ettol meg a vallasos tanitasok nem csorbulnak vagy ertektelenednek el, sot, ha barminek is eselye van arra hogy valosag legyen es ne csak egy delibab az a termeszetfeletti.

a ringben bokszolunk nem a nezoteren.
----
"A világ feltárásának pedig van egy konkrét módszere..."
a vallasok... oke huzzuk ezt at. az en vallasom legalabbis arrol szol hogyan legyunk boldogok az eletben (a harmonia altal... bla-bla, tudod). a taoizmusban csak a tao letezeset kell elhinni - szamomra legalabbis minden mas logikus kovetkezmeny volt. a vallasombol megertem a miertet.

de a vilagot feltarni, azaz a hogyanra valaszolni nem a taoizmus feladata. a tudomany csinalja amit csinal. nincs olyan taoista tanitas tudtommal ami a tudomanynak ellentmond beleertve a taoista teremtestortenetet is.
----
"A leírásod alapján a taoizmusnak pont annyi értelme van..."
a leirasom alapjan nem lehet osszerakni a taoizmust. gondolod kepes vagyok osszefoglalni az egeszet egy forumhozzaszolasban? nem tudom a huszonpar ev taoista tapasztalatomat kondenzalni ot sornyi hozzaszolasban.

mindenki a maga utjat jarja. nem valtoztat akarmit is irok. szepen irja a tao te ching, hogy a mester szavak nelkul tanit. en nem vagyok mester... c'est la vie :)

[ Szerkesztve ]

nicht kompot

(#13385) D1Rect válasza kymco (#13363) üzenetére


D1Rect
félisten

Csak annyit akartam, hogy a "saját képmása" szerintem nem a humanoid felépítésre vonatkozik.
/persze ott van a "gyíklényes verzió", ahol lehet értelmezni a humanoid formát/

(#13368) F-ECT$: Ezért veszélyes amikor "übervallást választunk".
Mindenkinek a saját vallása az "über". Persze ennek a magyarázata eltérő lehet.

(#13370) JJános: Megmondanád, hogy fizikailag hol van Isten?

(#13376) lao ce:
"a taoval valo eles jelenti a "te" szerinti cselekveseket. ez az optimum."
Igen, ez a szellemi lény által hordozott etikai kód.(silány leírást adtam, de kb. erről van szó).
Ez torzulhat idővel, de helyreállítható.

(#13377) DrGonzo22: Az emberi agy egy érdekes dolog, de inkább úgy írható le mint egy "ingerátvivő központ" az elme és a fizikai test között.

(#13383) DrGonzo22: Így megvan, ismerem ezt a világképet.
Meg tudod mondani, hogy hol vannak az emlékképek?

(#13386) JJános válasza Mr X (#13382) üzenetére


JJános
addikt

Figyelj rám. Ha te összekalapálsz otthon egy kisszéket. Akkor a kisszék lesz valóságosabb, mert rá tudsz ülni?
Nem tudom hogyan gondolkodsz. Gondolom istentagadó vagy. Akkor a trollkodásodhoz én nem fogok enni adni.

2007-05-06 óta itt!

(#13387) JJános válasza D1Rect (#13385) üzenetére


JJános
addikt

Meg tudom mondani hol van Isten fizikailag. Igen! De a trollt nem etetem.

2007-05-06 óta itt!

(#13388) D1Rect válasza JJános (#13387) üzenetére


D1Rect
félisten

Akkor megmondanád?

(#13389) F-ECT$ válasza D1Rect (#13385) üzenetére


F-ECT$
titán

Így van: veszélyes. De sajnos a sok vallás része, hogy "menjél és térítsd a hitetleneket"...

Dive ever, work never.

(#13390) JJános válasza D1Rect (#13388) üzenetére


JJános
addikt

Nem etetem a trollt. Mondtam.

2007-05-06 óta itt!

(#13391) D1Rect válasza JJános (#13390) üzenetére


D1Rect
félisten

Tehát létezik Isten fizikailag, tudod is hol van, de nem mondod meg.
Tudod ezzel az a baj, hogy a "hitetleneknek" ez nagyon "furcsa".

(#13389) F-ECT$: Nem is lenne ezzel baj, ha:
- meg tudják mondani, hogy miért lesz jó a "hitetlennek".
Erre a kérdésre pedig a hittérítőknek általában nincs konkrét válaszuk.
- nem akarják azt is megtéríteni aki nem akar
Van amikor a nemet nem fogadják el.

De alapvetően ennek a kérdésnek az elfajulása a vallási összetűzések.

[ Szerkesztve ]

(#13392) Mr X válasza JJános (#13386) üzenetére


Mr X
veterán

Jellemző ... Válaszolni nem tudsz, de köpködni igen...

[ Szerkesztve ]

(#13393) JJános válasza Mr X (#13392) üzenetére


JJános
addikt

Ez pont rád jellemző.

2007-05-06 óta itt!

(#13394) hallari válasza F-ECT$ (#13389) üzenetére


hallari
tag

"De sajnos a sok vallás része, hogy "menjél és térítsd a hitetleneket"..."
Mi ebben a veszélyes? A lényeg, hogy ne erőszakkal történjen. Jézus is így tett. A dolgok később csúsztak el, a mi feladatunk, hogy visszatérjünk az alapokhoz és újra úgy hirdessük az igei tanításokat, hogy az egyének jogai ne csorbuljanak. Ma egyébként különben sem a kereszténységgel van a gond, hanem jelentős részben az agresszív (és gyakran gyilkos) iszlámmal.

(#13395) DrGonzo22 válasza lao ce (#13384) üzenetére


DrGonzo22
őstag

Nem vagyunk egyformák, sőt az is lehet, hogy egymás dolgait el sem tudjuk képzelni, vagy ha meg is értjük, könnyen lehet, hogy butaságnak, vagy egyszerűen csak taszítónak tartjuk. Ennek ellenére mégis jól megférünk egy társadalmon belül, és biztosan sok a közös pont is. Szerintem még azzal sincs semmi gond, ha az egyik ember enyhén lenézi a másikat, az igazi gond csak ott kezdődik, ha már nem is tiszteli, mert úgy már nem lehet együtt élni, az már a háború előszobája. Egy ember milyensége pedig igazán akkor nyilvánul meg, ha hatalomhoz jut.

(#13396) lao ce válasza DrGonzo22 (#13395) üzenetére


lao ce
aktív tag

igy van, nem vagyunk egyformak.
a haborurol nekem csak az oldokles jut eszembe meg a marha jo kifogasok. bekapcsolom a tv-t es allandoan megy a emberolok magasztalasa. igy aztan nem is nagyon kapcsolom be.
egy ember milyensege akkor valik nyilvanvalova mindenkinek amikor hatalomra kerul. elotte senki sem foglalkozik vele igazan, legfeljebb a kozvetlen kornyezete.

nicht kompot

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.