Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#12601) zacsibá' válasza Psych0 (#12598) üzenetére


zacsibá'
csendes tag

Tudom hogy így van, mert le vannak démonizálva.. De ha a németek nyerték volna, akkor azt tanulnád, hogy usa egy szemétszarházi meg oroszország is... Ami természetesen igaz is, de ők a győztesek.

kymco: Amíg nem válaszolsz a kérdéseimre, addig mégis hogyan vegyelek komolyan? Nekem meg képzeld el 98 kezem van 36 péniszem 12 ánuszom és 6 fejem és ez IGAZ. De nem mutatok képet mert kinevetnél... Úram isten...

[ Szerkesztve ]

(#12602) D1Rect válasza zacsibá' (#12601) üzenetére


D1Rect
félisten

Az anyag-energia-idő-tér univerzumában nem tudod bebizonyítani "Isten" létét.

(#12603) zacsibá'


zacsibá'
csendes tag

(#12602) D1Rect : Egy nemlétező dolgot nem is lehet bebizonyítani. Én szerintem isten meg egy Láthatatlan Spagettiszörny. Hülyén hangzik? Igen, de az is hogy létezik egy felsőbbrendű izé.

‎"Ha egyvalaki szenved téveszmében, azt őrültségnek mondjuk. Ha sokan, azt vallásnak.

Robert M. Pirsing

"A mai agykutatás már meglelte az agy vallási, vagy Isten központját, amelyet ha egy ateista embernél ingerelnek, akkor elmosódik a tér és idő érzéke és eufórikus boldogság tölti el."

Mégis csak igaza volt Marx gyereknek az ópiummal kapcsolatban nem?

Ajánlom nektek a Kíváncsiság 1 részét ahol a világ legokosabb embere Steven Hawking beszél pont erről a témáról. Teljesen tudományosan közelíti meg és 45 perc alatt elmondja miért nem létezhet isten.

[ Szerkesztve ]

(#12604) fordfairlane válasza D1Rect (#12602) üzenetére


fordfairlane
veterán

Én továbbmennék: Isten létét nem lehet, és nincs is értelme bebizonyítani. Amint igazolódna a léte vagy a nemléte, az emberiség új misztikus dolgok után nézne. A spiritualitás egyik lényege a misztikum, anélkül nem működik. A spiritualitás pedig az ember lényege, mindig felszínre tör, különféle formákban.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#12605) D1Rect válasza zacsibá' (#12603) üzenetére


D1Rect
félisten

Oké.
Ki vagy te?
Mármint van agyad, kezed, lábad, tested.

Kinek van teste? :)
Kinek vannak ezen dolgai?

Az általam ismert nyelvek közül mind úgy fejezi ki, hogy az "enyém" a testem.
Miért?

(#12604) fordfairlane:
Pedig mindenki számára ott a nyitott ajtó, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem egy darab hús. De ne aggódj, halálod pillanatában úgyis kiderül.
"A spiritualitás pedig az ember lényege, mindig felszínre tör, különféle formákban."
Honnan tör felszínre? :)

[ Szerkesztve ]

(#12606) Gergő_ válasza zacsibá' (#12603) üzenetére


Gergő_
őstag

Hawking beteg, az agya csak a kvantumfizikának és matematikának él, ha úgy vesszük fogyatékos, nehogy már vallási kérdésekben mérvadó legyen.
Tiszteljük mint tudóst, aki az emberiséget segíti, de nem teljes ember.
Hawking-ot is bezárhatnák a Kocka 2-be kb. annyira zseniális, de az életben.

(#12607) zacsibá' válasza D1Rect (#12605) üzenetére


zacsibá'
csendes tag

Nem igazán értelek. Pontosítok, egyáltalán nem értelek.
Vagy most arra célzol hogy ezt teremtették? Egyház nem rég ismerte el az evolúciót mint valós dolgot, eddig nem ismerte el, sőt a legtöbb vallás nem ismeri el. De akkor rasszok sem létezhetnek illetve nem lehetne az embernek farokcsontja sem.. A nevezetes halról ne is beszéljünk akinek a lábcsonjai megvannak még..
Ha nem erre gondoltál nem értem :D

(#12606) Gergő: Épp ez a lényeg benne. Ő lényegében csak az agya. Neki nem köti le semmi más a figyelmét. Több ezer órát tud 1 adott dologra szentelni anélkül hogy azzal foglalkozna hogy mit vegyen fel vagy hova menjen szórakozni. Testileg fogyatékos, de ha magyarország összes lakosának összeadjuk a tudását, akkor sem tenné ki az övét.
És ő elég keményen filozofál is, nem csak tudományokkal foglalkozik. Vagy úgy gondolod egy ateista, testi fogyatékosságal rendelkező tudós nem szállhat be a vallási vitába, csak azért mert ateista testi fogyatékkal rendelkező tudós?
Akkor én az összes vallásos embert kizárom a vallásos vitából és hopp, máris csak azok maradnak akik nem hisznek a mesében. Nem értelek :N

[ Szerkesztve ]

(#12608) D1Rect válasza zacsibá' (#12607) üzenetére


D1Rect
félisten

Én a Biblia egy jelentős részét mint "babonát és mesét" kezelem, pár Jézusnak tulajdonított dologgal együtt.
Ebből korábban már volt vitám pár fórumtárssal.

Hawking: Tök jó, hogy ő töpreng a saját testének börtönében, de mi haszna van annak, hogy ő töpreng?
Szerintem minden elmélet annyira hasznos amennyire a gyakorlatban tudjuk hasznosítani, a többit akár ki is kukázhatnánk.

[ Szerkesztve ]

(#12609) zacsibá' válasza D1Rect (#12608) üzenetére


zacsibá'
csendes tag

De izé, nem értelek ebben az "enyém" dologban. Szerintem érdekes téma lenne ha elmondanád miről van szó, bár lehet pont nem lenne az de érdekel :D

Fekete lyuk. Nem rég még elmélet volt, ma már bizonyított. Féregjárat. Jelenleg elmélet de majd lehet tudják bizonyítani. Fénysebesség átlépése.. Elmélet volt, de ma már sikerült átlépni. Infrahanggal ölni? Elmélet volt, ma már bizonyított, hogy a tüdődet le tudja szakítani egy olyan hang amit még csak nem is hallasz.

Hát pontosan ennyi értelme van az elméleteknek.. Nem tudhatod mire lesz jó a jövőben mondjuk egy fekete lyuk... Senki sem tudhatja.

[ Szerkesztve ]

(#12610) kymco válasza zacsibá' (#12607) üzenetére


kymco
veterán

Amiket érvként mondtál nem bizonyítékok az evolúcióra, csupán magyarázatok olyan dolgokra, amiket másképp nem tudnánk megmagyarázni...
A kettő nem ugyanaz...
És az egyházat ne azonosítsd a római egyházzal, mert a kettő nem ugyanaz... van metszet, de nem az egész.... sőt a református egyházzal sem szabad azonosítani... mondom ezt reformátusként.... azért remélem a reformátusoknál kisebb a diszjunkt rész...

Neki nem köti le semmi más a figyelmét.: A betegség minden ember személyiségét megváltoztatja... egy ilyen betegség pedig elég erősen hathat a világképére, Istenhez való viszonyára is. Ne felejtsd el, hogy elsősorban ember, érzelmekkel, félelmekkel, fájdalmakkal, frusztráltsággal. Ezek hihetetlen módon befolyásolják őt... és mindenkit, aki hasonló bajban van...
Ha te Jézust bolondnak, őrültnek tartod, akkor ha következetes vagy, akkor őt sem fogod hitelesnek tartani.... Ha mégis, akkor nem vagy objektív...

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#12611) zacsibá' válasza kymco (#12610) üzenetére


zacsibá'
csendes tag

Veled nem szeretnék a közeljövőben vitázni.

Kérdésekre nem vagy hajlandó válaszolni, felvetésekre szintén. Gumifogalomként kezeled a kereszténységet.

Gratulálok, jó vita partner vagy! De innentől kezdve nem nekem.

(#12612) kymco válasza zacsibá' (#12611) üzenetére


kymco
veterán

Ezt már megtetted zöldként is...
Csak legyél következetesebb, mint előző életedben.... ;)

www.refujvaros.hu

(#12613) cucka válasza Gergő_ (#12606) üzenetére


cucka
addikt

Hawking a jelenkor egyik legnagyobb gondolkodója, így a véleménye mindenképpen mérvadó bármilyen témában. A betegsége miatt fizikailag leépült, de szellemileg nem.
Egyébként meg teljesen természetes, hogy ha egy embernek különleges szellemi képességei vannak, akkor más területeken hiányosságokkal fog küzdeni, például érzelmek, szociális képességek, stb.

(#12604) fordfairlane
Én továbbmennék: Isten létét nem lehet, és nincs is értelme bebizonyítani.
Dawkins teljesen véletlenül írt egy könyvet, ami arról szól, hogy sorra veszi a történelem során előjött érveket, amelyek Isten létezését szeretnék alátámasztani, majd mindegyiket megcáfolja, méghozzá elég elegánsan. (Mondjuk tőle szokatlan is lenne bármiféle primitív fröcsögés :) ) Innen nézve talán túlzás azt állítani, hogy nincs értelme, mert értelme van, ha más nem, akkor az, hogy elgondolkozol a témán. Az megint más kérdés, hogy definíció szerint Isten léte nem bizonyítható.

A spiritualitás egyik lényege a misztikum, anélkül nem működik.
A spiritualitás lényege, hogy higgy a misztikumban. Az egész varázslat addig működik, amíg hiszel benne, ez teljesen független bármiféle bizonyítéktól.

A spiritualitás pedig az ember lényege, mindig felszínre tör, különféle formákban.
Ez a "spiritualitás az ember lényege" kijelentés nagyon jól hangzik, csak sajnos értelmetlen :) . Mondjuk úgy lehetne mondani, hogy az ember hajlamos keresni a spiritualitást.

(#12554) kymco
Egyetértek. :)

[ Szerkesztve ]

(#12614) D1Rect válasza zacsibá' (#12609) üzenetére


D1Rect
félisten

Amint definiálni akarod az "én" részét a létezésednek kifogysz a fizikai dolgokból.

A fekete lyuk egy konszideráció.
A fénysebességet meg még mindig nem tudjuk átlépni.
Az "infrahanggal" nem tudom mi a pálya.

(#12615) fordfairlane válasza cucka (#12613) üzenetére


fordfairlane
veterán

Ez a "spiritualitás az ember lényege" kijelentés nagyon jól hangzik, csak sajnos értelmetlen :) . Mondjuk úgy lehetne mondani, hogy az ember hajlamos keresni a spiritualitást.

Szerintem meg a "hajlamos" az értelmetlen, amikor alapvető emberi vonásról, meghatározó társadalmi jelenségről beszélünk

x gon' give it to ya

(#12616) zacsibá' válasza D1Rect (#12614) üzenetére


zacsibá'
csendes tag

Fénysebességet sikerült átlépni mostanában voltak róla hírek nem? Pár hónapja.

Nem fogyok ki a fizikai dolgokból, mert a lélek amire te gondolsz, az nem más mint az agyad. Akkor mégis mi a tudat? Az agyban lejátszódó kémiai folyamatok. Nehéz megérteni de ez így van. Ha nem így lenne nem tudnál örömet okozni magadnak olyan drogokkal amik endorfint szabadítanak fel (minden drog na :DDD ) mert nem lenne semmi köze a lelkedhez.

A lélek egy más el nem ismerése annak, hogy minden meghal és utána nincs menyország meg ilyenek. Vége van ennyi, semmi több. Légyszíves senki ne tegye fel azt a kérdést, hogy akkor mi az élet értelme, mert ezek évezredekig lehetne vitatkozni. Aki azt hiszi van túlvilág vagy csak simán fél a haláltól és ezért hiszi ezt annak úgysem lehet elmondani hogy nincs, mert ha még tudományosan is be lenne bizonyítva akkor sem hinné el.

"A nagy teljesítményű, 7 hertzes infrahang pedig különösen veszélyes, mert a mentális tevékenységet teljesen össze lehet zavarni vele, és egyes források szerint nagy intenzitáson szerveket is képes leszakítan. És egyre inkább igazoltnak tűnik, hogy a megmagyarázhatatlan kísérteties érzést is infrahangok okozzák, sokak szerint több természetfelettinek hitt jelenségért az infrahangok felelősek."

Elég régóta fejlesztenek infrahang fegyvert. Mellesleg ultrahanggal lehet tömeget oszlatni, és oszlatnak is vele :)

[ Szerkesztve ]

(#12617) D1Rect válasza zacsibá' (#12616) üzenetére


D1Rect
félisten

Oké, ha "csak" az agyad, akkor honnan jött a csajnak a "spanyolulbeszélés a kóma után"?
Te mondtad, hogy az még talán nem is hoax...
Nem mondom, hogy nem az, de mindenesetre vannak dolgok amiket nem lehet megmagyarázni csak fizikai jelenségekkel.

Mit kezdesz azzal, aki azt állítja, hogy emlékszik pár korábbi halálára?

Az élet értelme, hogy "örömet szerezzünk".

A fénysebesség dolognak meg nézz utána pontosan. ;)

[ Szerkesztve ]

(#12618) zacsibá' válasza D1Rect (#12617) üzenetére


zacsibá'
csendes tag

Azt válaszolom: Jelenleg még nem tudjuk megmagyarázni. Az meg hogy én azt mondtam, lehetséges, hogy nem hoax nem jelenti azt hogy nem hoax.

Mit kezdek? Először is megkérdezem milyen szerek hatása alatt áll, utána pedig otthagyom.

Mindig az olyan dolgok a természet felettiek amiket az adott tudomány mellett nem tudunk megmagyarázni. 500 éve még a mágnes is természet feletti varázslatnak hathatott, de nincs benne semmi természet feletti (Vagy mittom én mikor találkoztak vele először).

Oké fénysebességnek utána nézek, mert az utolsó cikk amit olvastam róla az volt, hogy egy neutrínót sikerült felgyorsítani. Amúgy a teleportális is csak elmélet volt laza 100 évig, ma már mégis sikerült atom molekulát teleportálni A ból B be

[ Szerkesztve ]

(#12619) cucka válasza fordfairlane (#12615) üzenetére


cucka
addikt

Szerintem meg a "hajlamos" az értelmetlen, amikor alapvető emberi vonásról, meghatározó társadalmi jelenségről beszélünk
És azt honnan tudjuk, hogy a spiritualitás alapvető emberi vonás, nem pedig tanult dolog, úgy, mint mondjuk az angolvécé használata?

(#12620) D1Rect válasza zacsibá' (#12618) üzenetére


D1Rect
félisten

Meg tudjuk magyarázni, csak neked nem tetszik a magyarázat. ;)

(#12619) cucka: A legcivilizálatlanabb törzseknek is van valamiféle magyarázatuk a halál utánra, és/vagy a legfelsőbb lényre.

[ Szerkesztve ]

(#12621) zacsibá' válasza D1Rect (#12620) üzenetére


zacsibá'
csendes tag

Mindent meg lehet magyarázni felvetésekkel és a természetfelettivel. Csak az a baj ezek 100 éven belül 99%-ban beigazolódnak, hogy semmi természet feletti dolog sincs bennük.

Amikor feltalálták az elektomos égőt, akkor sokan egyből azt mondták hogy varázslat.
A puskaporran szintén így volt.
Amikor először vetették be a lángszórót akkor a másik fél azt hitte valami varázslat (volt anno Natgeon egy erről szóló hivatalos levél, amiben az egyik túlélő katona írta, hogy nem tudják mi volt. Ködben jött feléjük a tűz és végig égette a bújó katonákat hatalmas csóvával valami természet feletti dolog lehetett. Nem pontosan így írta mert nagyon rég láttam, de ez volt a lényege.

[ Szerkesztve ]

(#12622) fordfairlane válasza cucka (#12619) üzenetére


fordfairlane
veterán

És azt honnan tudjuk, hogy a spiritualitás alapvető emberi vonás, nem pedig tanult dolog, úgy, mint mondjuk az angolvécé használata?

Azért gondolom ezt, mert az emberiség egész történelmén végigvonul, és ma is számos megnyilvánulását látni. A vallások fejlődése is régre tekint vissza, ami pedig a mai, felvilágosultnak tekinthető, vagy mondható korszakot illeti, számos újhullámos vallás mellett ide sorolom a dogmatikus eszméket, az asztrológiát, a természetgyógyászat számos válfaját, a különféle babonákat, a sorozatban gyártott különféle összeesküvés elméleteket is.

Látszik, hogy az emberek, illetve az emberiség válaszokat keres, és legyártja őket, ha nem találja meg a tudományban. Számomra ezek a dolgok korszaktól függő, de ugyanannak az emberi attitűdnek a különféle megnyilvánulási formái.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#12623) lao ce válasza zacsibá' (#12621) üzenetére


lao ce
aktív tag

en azt gondolom hogy ezek meg masok amik a szenzacio kategoriaba tartoznak nem lenyegesek. a termeszetfeletti es az azzal valo kapcsolat nem errol szol. amik az ilyen fantasztikusan megjeleno jelensegekre epulnek azok altalaban a szemfenyvesztes kategoriaba tartoznak. de meg ha nem is az es veletlenul igaz, akkor sem szamitanak semmit mert nem jellemezik ezeket a dolgokat. kb olyan mintha egy gazkitoresbol probalnank kitalalni a gulyasleves receptjet.

mindenesetre azt hiszem te rossz helyen keresgeled a termeszetfelettit. ugy hangzik amiket irsz hogy te elvarsz valamiket a termeszetfeletti dolgoktol es amig azok nem hajlandoak ezeket eloadni de gyorsan am (szinesben, szelesvasznon, 3d-ben es surround sounddal) addig mintenki gatlastalan gyilkosok fattya ha nem a te allaspontodat kepviseli. el kell keseritselek, mert ilyen eloadas nem lesz. azaz lehet hogy lesz, de az mar tul keso lesz neked. teljesen rossz helyen kutatsz.

amugy a stilus szamit.

nicht kompot

(#12624) lao ce válasza fordfairlane (#12622) üzenetére


lao ce
aktív tag

lehet hogy a spiritualitasnak van evolucios elonye?

nicht kompot

(#12625) Psych0 válasza Gergő_ (#12606) üzenetére


Psych0
őstag

"Hawking beteg, az agya csak a kvantumfizikának és matematikának él, ha úgy vesszük fogyatékos, nehogy már vallási kérdésekben mérvadó legyen."

Na ez durva. :(

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#12626) Psych0 válasza lao ce (#12624) üzenetére


Psych0
őstag

Persze, ha azt hisszük, hogy a villámlás egy ránk dühös isten miatt van, akkor kevésbé megyünk ki a barlangból, hogy agyonb_sszon a villám, így kiszelektálódott a hitetlen.

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#12627) zacsibá' válasza lao ce (#12623) üzenetére


zacsibá'
csendes tag

Akkor mondj nekem természet feletti dolgokat.

Régen a Vikingek azt hitték amikor napfogyatkozás van, akkor valamilyen farkas isten kapja be a napot, és ha nem üvöltenek torkuk szakadtából akkor örök sötétség lesz. Hát ők szépen üvöltöttek mint az állat és elment a hold a nap elől, ezt ők betitulálták annak, hogy sikerült elkergetni a gonosz istent.

Nekik ez természetfeletti volt, pedig nincs benne semmi.

Ezért kérem, hogy légyszíves mondj nekem természet feletti dolgokat. Legalább 3-at kérek.

(#12628) Psych0 válasza zacsibá' (#12627) üzenetére


Psych0
őstag

Én csak egyet tudok: [link]

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#12629) tiv83us válasza zacsibá' (#12601) üzenetére


tiv83us
veterán

Ne gyere vissza, amig le nem jar az eredeti nicked tiltasa, kulonben repul az is veglegesen!

[ Szerkesztve ]

Always Outnumbered, Never Outgunned

(#12630) Psych0 válasza tiv83us (#12629) üzenetére


Psych0
őstag

leb_szás ezzel az avatarral... elég para :)

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#12631) lao ce válasza zacsibá' (#12627) üzenetére


lao ce
aktív tag

minek mondjak neked termeszetfeletti dolgokat? hogy mondhasd hogy nem igaz?
ha akarod megtapasztalni dolgozz rajta magad, vazze. :) ha meg ahhoz lusta vagy akkor meg maradj ugy ahogy vagy, az is jo. kurva egyszeru ulni a gep elott es kajabalni valamire hogy nem igaz, mert "itt ulok es nem jon". sajnos ez is olyan mint minden mas tudomany.

amugy, csak a vicc kedveert:
energia.
elet.
vilagmindenseg materializalodasa.

nicht kompot

(#12632) lao ce válasza tiv83us (#12629) üzenetére


lao ce
aktív tag

johettel volna kesobb, epp tarsalogtam vele.

nicht kompot

(#12633) tiv83us válasza lao ce (#12632) üzenetére


tiv83us
veterán

Bocs, majd legkozelebb hozzad igazitom :R

Always Outnumbered, Never Outgunned

(#12634) lao ce válasza tiv83us (#12633) üzenetére


lao ce
aktív tag

hehehe :)
az teny hogy kicsit hirtelenul itelkezik ez a kartars, dehat, azt hiszem jol erezte magat itt, szoval majd visszajon kesobb gondolom.

nicht kompot

(#12635) morhange


morhange
tag

Sokan nem ismerik a keleti vallásokat/tanításokat a buddhizmuson kívül, azoknak ajánlom ezt a rövid dok. filmet a taoizmusról és konfucianizmusról. Persze az ősi könyvek elolvasásánál nincs jobb megismerési módszer.

(#12636) CYBERIA válasza tiv83us (#12633) üzenetére


CYBERIA
őstag

Ez biztos valami tévedés lesz, leírta hogy ő nem az akinek hisszük: :N

”Nem erősen vagyok, de teljesen mind1. Mint mondottam biztos skizó lettem.”

APU: AMD, MB: AMG :) A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB beundrare. | A vér nem válik vízzé.

(#12637) hallari válasza lao ce (#12623) üzenetére


hallari
tag

"teljesen rossz helyen kutatsz"

Biztos vagy benne, hogy a srác kutat? :DDD :DDD :DDD

(#12638) hallari válasza lao ce (#12631) üzenetére


hallari
tag

"itt ülök es nem jön".

Fater is ezt szokta kiabálni a wc-ről, amikor egész nap csak hideget evett (kenyér+szalonna). Ezután kapja meg muttertől a jól megérdemelt beöntését. :DD

Lehet, hogy "erősen zöld"-nek is egyfajta "szellemi beöntés" kéne, hogy kimenjen az agyszorulása? :DD

(#12639) tiv83us válasza CYBERIA (#12636) üzenetére


tiv83us
veterán

Az IP-je, a stilusa es a korulmenyek mast mutatnak :K

Always Outnumbered, Never Outgunned

(#12640) lao ce válasza hallari (#12637) üzenetére


lao ce
aktív tag

nekem ugy tunik hogy kutat - kulonben mit keresne itt? ha mindenkit le tud ervelni akkor az ateizmus "nyert" valamit? nem hiszem hogy ezt gondolja. a hitetlensegnek nincs szuksege az o vedelmere es foleg nincs szuksege a hivok lehanyasara.
nekem ugy tunik hogy megerositest keres az ervrendszerehez mert valami nem kerek neki, es ezert van/volt itt.

nicht kompot

(#12641) D1Rect válasza lao ce (#12640) üzenetére


D1Rect
félisten

Mindenkiben ott van a "késztetés a végtelenként való létezésre".
Nagyon meg kell magyarázni magának, hogy nincs ez.
Sok formás cicit és kerek popsit kell nézegetni, meg hajkurászni a csillogó autót, hogy ezt elnyomd.

(#12642) lao ce válasza hallari (#12638) üzenetére


lao ce
aktív tag

nekem nem volt olyan szerencsem mint kymconak hogy egyszercsak megjelenne a tao elottem es onnantol minden megy flottul. ha belegondolok az nem is igazi hit ha mar csak ugy megy hogy a mobilszama is megvan a termeszetfeletti hatalomnak. :) az en "hivasom" rettentoen hirertek nelkuli volt, talan ugy irhatnam hogy radobbentem, ereztem minden idegszalammal hogy az igazsagot hallom, aztan olvasom.

kicsit furan hangzik ezekkel a szavakkal leirva, de en magamat kepeztem es kepzem a hitemben pont mint ahogy barmi masra is az eletben legyen az szakismeret vagy muveszet. a tao nem olyan mint egy isten hogy lehet vele diskuralni. szoval en a hitemet tudomanykent kezelem mert nem latok lenyegi kulonbseget. ezert is gondolom hogy mindenkinek van egy jo kis sajat hitbeli utja amit jar es neki valo. szamomra ez a taoizmus tanaibol is kovetkezik es logikus is.

de, visszaterve: van akinek csak ugy jon a nagy pillanat, hiszen irjak egyesek. a zoldembernek nem jott semmi (vagy jott csak nem vette eszre, vagy eszrevette csak megijedt, stb). szoval ha valamit akar akkor kutatni kell, figyelni aprosagokra, meg bizalommal lenni. es ez azt hiszem nagyon fontos, mert nem biztos hogy amit eszre kellene vennie az egy huszemeletes szakallas figura lesz aki egy hurrikan hatan kozeledik es a homlokara van tetovalva a nyertes vallas. erre is gondoltam mikor irtam hogy rossz helyen, rossz dimenzioban es meretekben keresgel. nyitottnak kell lenni :)

[ Szerkesztve ]

nicht kompot

(#12643) kymco válasza lao ce (#12642) üzenetére


kymco
veterán

Nekem sem megy mindig minden flottul :)

www.refujvaros.hu

(#12644) cucka válasza fordfairlane (#12622) üzenetére


cucka
addikt

Azért gondolom ezt, mert az emberiség egész történelmén végigvonul, és ma is számos megnyilvánulását látni.
Ez így van, viszont ugyanez igaz a beszélt nyelvre is - az emberiség történelmén végigvonul, a legprimitívebb törzseknek is van beszélt nyelvük, ettől még ez egy tanult képesség. Ezért vigyáznék én ilyen abszolut érvényű kijelentésekkel, mint hogy a "spiritualitás az ember lényege".

Látszik, hogy az emberek, illetve az emberiség válaszokat keres, és legyártja őket, ha nem találja meg a tudományban. Számomra ezek a dolgok korszaktól függő, de ugyanannak az emberi attitűdnek a különféle megnyilvánulási formái.
Tegnap megvettem Carl Sagan "Korok és démonok" című könyvét, ami alapvetően ezzel foglalkozik, illetve azt is boncolgatja, hogy miért van az, hogy a különböző korok hiedelmei miért tükrözik mindig vissza az adott kor gondolkodásmódját, technikai fejlettségét, fantáziátlanságát.

(#12624) lao ce
lehet hogy a spiritualitasnak van evolucios elonye?
Ez elképzelhető, sőt, így első ránézésre egész hihető :)

[ Szerkesztve ]

(#12645) Noddy válasza cucka (#12644) üzenetére


Noddy
senior tag

"Ez elképzelhető, sőt, így első ránézésre egész hihető"

Akkor ha az evolúció tényleg létező dolog, az ateisták ki fognak szelektálódni? :U

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#12646) morhange válasza Noddy (#12645) üzenetére


morhange
tag

Nem biztos, ha így lenne, már megtörtént volna. Ha van Isten, vagy egyéb módon nevezett valaki, vagy valami ami irányít, összetart, attól még nem kell ismerni, nem kell hinni benne, hogy hatását kifejtse.

(#12647) Psych0 válasza Noddy (#12645) üzenetére


Psych0
őstag

Az ember evolúcióját már 200 éve megállítottuk az orvostudománnyal, jelenleg csak korcsosul az emberiség, hiszen mindenféle ember szaporodik.

Ez a spiritualitás evolúciós előny, meg kb. ugyanolyan, mint a pókoktól/kígyóktól való félelem, ami szintén az evolúcióval alakult ki. A civilizált világban semmi haszna sincs, de amikor az ember még nem volt több, mint egy felegyenesedett majom, akkor nagyobb esélye volt a szexre, ha nem marta halálra egy vipera, mert oda se ment.

"ha az evolúció tényleg létező dolog"

nem bizonyításra váró elmélet, hanem bizonyított tény. A kvantummechanikában bezzeg nem kételkedtek, pedig az emberi agy el sem tudja képzelni az ott lezajló folyamatokat, csak matemetikailag tudja kezelni, mégis működik, mégis képes vagy írkálni a számítógépedbe. Akkor miért olyan nehéz felfogni, hogy akinek előnye van bármilyen téren, annak nagyobb az esélye a túlélésre, tehát a szexre, így az ő tulajdonságait fogja örökölni az utód.

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#12648) morhange válasza Psych0 (#12647) üzenetére


morhange
tag

Evolúciót nem lehet bizonyítani, sosem tudták teljesen, máig hiányoznak kapcsok belőle, néha, pár havonta lehet olvasni cikkeket main-stream médiában, hogy újabb láncszem az evolúciós elmélethez..., mióta Darwin élt azóta lehet ilyen cikkeket olvasni, tehát még mindig nem teljes, csak ez tűnik a jelenleg rendelkezésre bocsájtott leletek alapján a leglogikusabbnak. De vannak még érdekes dolgok.

(#12649) cucka válasza Noddy (#12645) üzenetére


cucka
addikt

Akkor ha az evolúció tényleg létező dolog, az ateisták ki fognak szelektálódni?
Nem, méghozzá két okból:
- A modern társadalomban nem működik a természetes szelekció
- Az ateizmus nem egy genetikai alapú tulajdonság.
Egyébként jól emlékszem, hogy te biológusnak készülsz? Nem zavarja a szakmai önérzetedet, amikor ilyen blődségeket kérdezel?

(#12648) morhange
Evolúciót nem lehet bizonyítani, sosem tudták teljesen
Ez is egy értelmetlen mondat. Ugyanezt a vezérfonalat követve egyik fizikai elméletünk sem bizonyítható, hiszen nem tudtunk méréseket végezni az univerzum összes pontján, nem tudjuk az univerzum összes atomját egyenként megvizsgálni, stb.

Az ufómagazinos linket inkább nem kommentálnám :D

(#12650) Noddy


Noddy
senior tag

Az a baj, hogy a természetes szelekciót keveritek az evolúcióval, kár hogy ezt magyarázni kell.

Egyébként a diplomám már megvan, a doktorimon dolgozok éppen.

[ Szerkesztve ]

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.