Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#12701) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
őstag

Üdvözlet mindenkinek!
Arra lennék kíváncsi,hogy amit a Biblia ír,hogy személyes kapcsolat Jézussal,az hogy nyilvánul meg?
Ha értitek,mire gondolok.

(#12702) degu


degu
senior tag

Hat en meg arra vagyok regota kivancsi,hogy hogy is van ez a dolog a szentharomsaggal?
Miert volt erre szuksege a keresztenysegnek,a vallasnak?/Vagy annak az iranyzatnak,amelyik vallja a szentharomsagot/
Ha van EGY igaz Isten,akkor miert van szukseg szentharomsagra? /Nem arra lennek kivancsi,hogy a hivok hogyan magyarazzak! ...azt ismerem./

[ Szerkesztve ]

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#12703) Noddy válasza degu (#12702) üzenetére


Noddy
senior tag

Miért beszélsz szükségről?

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#12704) Kezdő vagyok válasza degu (#12702) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Ez kikövetkeztethető a Bibliából,mármint a Háromság.

(#12705) hallari válasza degu (#12702) üzenetére


hallari
tag

Az Atya a trónon ül, ő nem mozdul onnan. A Fiú a közvetlen megbízottja, ő jött el a Földre, testté lett, beteljesítette a Törvényt és a testét áldozatul adta. Ezután fölment az Atyához és a jobbján helyet foglalt, ezért küldte el az Atya a Szent Szellemet, hogy a hívőket betöltse, vezesse, hogy mindig legyen személyes képviselője itt a Földön.

(#12706) doc válasza fordfairlane (#12699) üzenetére


doc
nagyúr

az teljesen mas, oda a legfanatikusabbakat viszik ingyenrabszolganak (lasd a nem keves szemelyes beszamolot az ott tortentekrol, az egyik legfrissebb egy magyar lanye, de boven talalni hajmereszto sztorikat)

ha rajossz hogy valami nem gombolyu a szciben, akkor az un 'etika' jon, ahol alapos lelki pusztitas utan elkuldenek meg jo sok auditalasra (jopenze') hogy kikuraljak beloled a sok 'arto' tettet/gondolatot :)

(#12707) degu válasza Kezdő vagyok (#12704) üzenetére


degu
senior tag

Irtam,hogy nem a *hivo*magyarazatra vagyok kivancsi! Nyilvan a bibliaban le van fektetve egy *elmelet* egy magyarazat erre.
A masik hsz,aki megkerdezi,hogy ...*szukseg*?
Ez megint a hivo koordinatarendszere,amiben minden a helyen van,minden osszepasszol,megkedojelezhetetlen,csak...hinni kell!
/Hat igy nem lehet vitatkozni,ha befordulok az *en sarkomba*,hatra sem nezek,fel sem nezek,mert az en sarkomban minden a helyen van,es csak az van ott,amit latni akarok!/

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#12708) kymco válasza Kezdő vagyok (#12383) üzenetére


kymco
veterán

A Szentlélekkel való kapcsolat nagyon sokrétű...
De kezdem a legelején. Isten még akkor is szeretett, mikor gimnazistaként kigúnyoltam őt, és a követőit. Birka népnek gondoltam a keresztényeket, és a kereszténységet pedig egy jól szervezett pénzlenyúlásnak.
És egy csomó minden történt úgy ezután az életemben, amik külön-külön nem voltak jelentősek, de később együttesen összeálltak egy egésszé.
Először is az első feleségem templomi esküvőt szeretett volna, ehhez pedig jegyesoktatás kellett. Hitetlenül ültem be, az atya frázisokban beszélt, de meg kellett vennünk egy könyvet, amiben nagyon jó dolgok voltak. Életemben először érdekelni kezdett a kereszténység.
Majd kezembe került egy megtörtént esetet feldolgozó könyv, ami egy 18 éves lány balesetéről, lebénulásáról, ennek feldolgozásáról szólt. Vitája Istennel, a hiába való reménység a felépülésben, dac, öngyilkossági gondolatok, harag a sorsa miatt stb... és valódi kapcsolat Istennel. Később láttam az ebből készült filmet is... A könyv írója, a film főszereplője maga a béna lány Joni volt.
Ez nagyon megérintett.
Ezután Magyarországon is járt. Egyszer csak talán, de akkor, amikor már olvastam a történetét, amikor már megérintett a sorsa, amikor már szerettem volna élőben is látni. Ez volt anno a Billy Graham népstadioni evangelizációja...
Nem tértem meg, de megindult valami bennem. Szerettem volna többet tudni Jézusról... Ekkor számomra máig érthetetlen módon felkeresett a református lelkészünk, és azt mondta, hogy anno az egyházközségben kereszteltek meg, lenne-e kedvem felnőttként konfirmálni, mert most indul egy felnőtt csoport... Ekkor úgy gondoltam, hogy ezzel letudom a kötelességem Isten felé, ha létezik...
Végigszenvedtem a konfirmáció előkészítőt, megtanultam egy csomó bibliai igazságot, igét, de semmilyen hatással nem volt rám. Lekonfirmáltam, és ezzel ki is konfirmáltam magam a gyülekezetből...

Felépítettem egy olyan életet, amiben úgy éreztem otthon vagyok. Elég jól ment a műegyetem villanykara. Majdnem kitűnő voltam, az évfolyamon az egyik legjobb tanuló. Házas ember voltam egy szeretni való feleséggel, volt lakásom, autóm... előttem fényes jövő.

Nem hiányzott Isten, mert nélküle is mindent elértem, és voltak céljaim, és ezekhez sem kellet Istenben hinnem. A konfirmációt letudtam, Joni története nem volt más számomra, mint egy romantikus, érzelmes emberi sors...

Majd az egyik egyik egyetemista csoporttársam megtért, és bizonyságot tett róla az egész csoport előtt. Nem értettem őt, de megérintett az, hogy Jézusról beszélt.

Ekkor az államvizsgát követő napon az én szeretni való feleségem bejelentette, hogy tűnjek el az életéből, mert mással képzeli el tovább azt. Már megvolt az utódom, és én megkaptam a címkét is: alkalmatlan vagyok a gyermekei felnevelésére.

Nem volt állásom, frissen végeztem az egyetemen. Nem volt jövőm, mert az épp megsemmisült, nem volt társam, és már nem volt lakásom és autóm sem, mert azokat az após adta... nem volt semmim sem.

Nos ekkor szólított meg Isten.
Már sok mindent tudtam róla, de nem állt össze soha a sok mozaik darab egy egésszé.

Először öngyilkos akartam lenni. Mivel a családomban ennek már hagyományai vannak, jó esélyem volt a sikerre. De nem jött össze hála Istennek.
Nem sokkal később rádöbbentem arra, hogy milyen hibák vezettek a részemről a házasságom tönkremeneteléhez. Ez szokatlan volt, mert a családomban szintén az volt a szokás, hogy mindig a másik a hibás, és ezt órákig lehetett ecsetelni. Én meg arról kezdtem gondolkodni, hogy én mit rontottam el. És ez nemtört össze, nem nyomott még lejjebb. Sőt... tudtam, hogy a bűneim ellenére Isten mégis elfogad és szeret. Nem értettem, hogy miért, mert én magamat nem tudom elfogadni az elkövetett hibáim miatt sem, de Ő igen. Ez se nem logikus, se nem hétköznapi gondolat.
Éreztem, hogy bár reménytelennek látszik minden, hogy képtelen vagyok talpra állni, de mégis ha Istenre gondolok, akkor érzem, hogy a reménytelenség szétfoszlik, és lehet Vele újat kezdeni.
A remény nem a házasságom rendbetételéről szólt, hanem arról, hogy Isten így is szeret, így is elfogad...
Ez is logikátlan, értelmetlen gondolat. A tökéletes ki nem állhatja a tökéletlent, min ahogy anno engem is zavart, ha valaki a tök érthető logikus összefüggéseket sokadszorra sem tudta megérteni, mikor valaki szerencsétlenkedett előttem az úton kocsijával, mikor valaki bénázott a pénztárnál (kiborította a véletlenül az aprót a földre, majd zavartan szedegette sokáig előttem). A tökéletes ki nem állhatja a tökéletlent... hol van már hogy én tökéletesnek gondoltam magam :) Miért fogadna el Isten, miért adna új esélyt. Magam előtt láttam a 17 éves pökhendi énemet, aki röhög a sok tökéletlen, nyilvánvalóan értelmi fogyatékos hívő embereken, én a tökéletes ember...

Nos nem értettem, hova ez a bizakodás és békesség.
Választ kellett keresnem, válaszokat kellett találnom.
Megkerestem a volt csoporttársamat, ami nem volt könnyű, mert a nevén kívül sok mindent nem tudtam róla, és már több éve nem találkozunk (idő előtt abbahagyta az egyetemi tanulmányait)
Csoda volt, hogy 24 órával azután, hogy elhatároztam, hogy megkeresem, személyesen tudtam beszélni vele...
ÉS párhuzamosan felvettem a kapcsolatom a konfirmálást adó gyülekezetemmel.
A mozaikok kezdtek összeállni.
Leesett, hogy azért bizakodhatok a jövőben, mert bár Isten tökéletes, és jelenlétében a tökéletlen nem állhat meg, de Jézus azért jött, hogy a bűneim, tökéletlenségem büntetését elhordozza. Ő az, aki megsemmisült az én bűneim miatt, és ezért van lehetőségem Isten jelenlétében élnem...

Hát "röviden" ennyi :B
Azóta eltelt 18 év, de ebben a döntésemben soha nem csalódtam, és tényleg van újrakezdés, és tényleg van új élet....
Hálás vagyok Istennek, amit tett és tesz azóta is az életemben...

www.refujvaros.hu

(#12709) kymco válasza degu (#12707) üzenetére


kymco
veterán

Azért hiszünk a Szentháromságban, mert a Biblia indirekt módon így jelenti ki. Egyértelműen benne van a Bibliában mind az Atya, mind a Fiú, mind a Szentlélek. Külön személyiségként beszél róla az ige, és mégis egységben van az egész. Nem emberi találmány, mert emberi logikával hülyeségnek látszik, mi több érthetetlennek. És gyakorlati jelentősége is szvsz csekély... de így van leírva egyértelműen.
Most gondolom nem várod, hogy egy tucat bibliai igével támasszam alá állításom, szvsz nem ezt várod...

www.refujvaros.hu

(#12710) D1Rect válasza degu (#12707) üzenetére


D1Rect
félisten

Ha feltételezzük, hogy van egy megfoghatatlan fátyolként elterülő valóság a látható univerzum mögött, akkor erre létezik valamiféle magyarázat.
Feltételezhetjük, hogy lennie kell valamilyen összefüggéseknek a másik "univerzum/dimenzió/stb"-ben.
Egy igazságnak lennie kell, ha tényleg van a világnak ez a "megfoghatatlan része".
A szentháromság leírja ezt, véleményem szerint -az akkori időkhöz képest- pontosan.

Ahol a kvantummechanika véget ér(measurement problem), ott kezdődnek a "szellemi tanítások".

(#12711) Noddy válasza degu (#12707) üzenetére


Noddy
senior tag

Én csak azt nem értettem a kérdésedben, hogy miért erről az oldalról közelíted meg a kérdést? Ha emberi kitaláció és vágy alkotta volna meg "Istent", akkor nyilván nincs semmi értelme a szentháromságnak. Eleve az egész Biblia túlságosan összetett és bonyolult, hogy mindezt emberi szükség kielégítésére lett volna kitalálva...

Te mit értesz az alatt hogy hinni kell. Szerinted mi a hit?

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#12712) Kezdő vagyok válasza kymco (#12708) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Köszönöm szépen a válaszod! :R

(#12713) Horka1 válasza Noddy (#12711) üzenetére


Horka1
tag

A hit egy állomás...

Jézus tanítása szerint, három lépcsőben juthat el az ember abba az állapotba, ahová Jézus (Az atya és Én egyek vagyunk)

A hit az ami lehet, hogy úgy van. Ezt követi a belső bizonyosság, ez a hitet felül írja, majd pedig a megvalósulás ami már a bizonyosságon is túl mutat. Praxis, gyakorlat, amit Jézus is csinált... Lázár jöjj ki, és a halott aki már oszlott, testi struktúrájában visszarendeződött, és újra élő testté lett...

Ez persze óriási misztérium, de olvasd el Balogh Béla, Végső valóság című könyvét, nagyon egyértelműen leírja, hogy ez miként lehetséges...

A biblia teljesen egyértelmű, a szent háromság pedig szimbolikus, ne személyeket keress benne. A három szellemi személy viszonyát írja le elsősorban. Azt, hogy teljesen egységben vannak. Nem gondol senki más, mint a másik egy cél érdekében dolgoznak úgy, hogy tökéletesen kiegészítik egymást...

Amúgy pedig a szeretet tökéletes megnyilvánulása...

Én ha egyedül vagyok, szerethetem magamat. Ha már ketten vagyunk, szerethetjük magunkat és már egymást is. Ha hárman vagyunk, szerethetjük magunkat, egymást, és ketten együtt szerethetünk egy harmadikat... majd mindannyian egymást...

Hiszen a világ ezért teremtődött, hogy Istennek legyen módja, hogy a szeretetét, ráirányítsa valaki másra, és ahogy olvassuk, Mi emberek az Ő teremtményeinek valami zsengéje egy új hajtása vagyunk... Talán a szeretet az egyetlen dolog, ami önmagát indokolhatja. De nem maradhat magában, hiszen csak akkor van értelme, ha az át tudjuk adni...

Ez az Isten maga, Önátadás, ez Jézus példája: Tökéletes önátadás. Az élet maga adás... Ha nem tudsz adni, egyedül maradsz... Isten egyedül volt kezdetben, és nem tudta magát átadni, ezért megteremtette a világot, amibe Önmagát adta.

Ezt nevezzük életnek. Isten nem egy szakállas öreg fickó a felhőkön, hanem az élet maga, az az erő és intelligencia, ami egyben tartja a sejtjeinket, ami magasabban szervezi a létezést, mint a sejtek önállósága...

Itt a misztérium... Magasabban szervezettség... Ahogy a szerveinket sejtek alkotják, a testünket a szerveink...

Egyre magasabban szervezett egységek...

Ebből lesz az EGY-ség. Vissza Istenhez (alfa és ómega) egyé válni vele, a legmagasabb szervezettség....

[ Szerkesztve ]

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#12714) Psych0 válasza D1Rect (#12710) üzenetére


Psych0
őstag

honnan jön ez a measurement problem dolog?

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#12715) D1Rect válasza Psych0 (#12714) üzenetére


D1Rect
félisten

Onnan, hogy bármennyire is okosak vagyunk nem tudjuk megmagyarázni a valóságot -materialistaként- még kvantummechanikával sem.

(#12716) Psych0 válasza D1Rect (#12715) üzenetére


Psych0
őstag

Pontosan mit nem tudunk megmagyarázni? És hogy jön ide a mérés?

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#12717) D1Rect válasza Psych0 (#12716) üzenetére


D1Rect
félisten

Nem akarok különösebben belebonyolódni, de rendkívül leegyszerűsítve és elnagyolva kb. attól jön létre a "valóság", hogy ránézel. Tudományos szempontból.

(#12718) degu válasza kymco (#12709) üzenetére


degu
senior tag

Ne haragudj,de mar a masodik szo a hsz-edben lenullazott!
Mi ez a vitaban?
*Azert hiszunk*...
Tudjuk-mi materialistak,hogy miert hisztek!
De ez a fogalom,hogy *hit*-mar megbocsass!
Nem atomfegyver,ami elsopor,eleget,es radioaktivva tesz minden ellenervet!
En egy logikai ellentmondasra kerestem a valaszt.
Ha Isten mindenhato,mindenutt ott van,mindent lat,es hall,mindenrol tud...akkor mi a fenenek Neki a Szentharomsag?
Meg Jezus belefer-logikailag- a dologba,mert Isten Ot kuldte le a Foldre,hogy megvaltsa buneiktol az embereket,es keresztre feszittessen./Hat Istent ciki lett volna kereszre fesziteni,mert igy oda lett volna a nimbusz!/
De minek ide meg a Szentlelek?
Isten kepviseloje?
De hat miert kene Istent kepviselni,ha O ott van mindenhol,mindent tud,lat,hall,
mindenkiben ott van,es... mindenhato?
A Szentlelek tan egy diplomata? :F

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#12719) Peethy


Peethy
őstag

Áldott Karácsonyt mindenkinek! :) Meg ne lássam hogy ezt a szép ünnepet vitatkozással töltitek ;] :D

http://ungvaripeter.hu - brand, arculattervezés, marketing

(#12720) kymco válasza degu (#12718) üzenetére


kymco
veterán

A hit eredeti szavának jelentései között ott a bizalom is. Ha Isten a Szentháromságban jelentette ki magát, én azt bizalommal elfogadom, még ha nem is értem minden részletében... Ez kb olyan, mint amikor anno elsődként bizalommal fogadtam el a tanítómtól a tanítást, vagy egyetemistaként az a professzor által felvázolt axiómák igazságát. Az első esetben egyetlen személy megbízhatóságába vetett bizalom volt, a másik esetben egy komplex, a matematika tudományának hitelességébe vetett bizalom vezetett ahhoz, hogy erre építhessem az összes tételt és azoknak bizonyítását...
Én nem becsülném le helyedben a hit értékét....

A Szentlélek sokszínű, úgy is hívják Vigasztaló, és úgy is mint aki segít abban, hogy végigéljük hitben az életünket. Megint kerülöm az idézeteket, de ha kívánod, majd az ünnepek után kifejetem. A lényeg, hogy a Szentlélek/Szentszellem velünk van fizikailag a hétköznapi életünkben, minden hívő ember általa tarja a kapcsolatot Istennel, vigasztal, segít.

És igen, Isten a Szentlélek által van jelen minden ember életében.... a mindenhatóságát ebben is láthatjuk...

www.refujvaros.hu

(#12721) Noddy válasza Peethy (#12719) üzenetére


Noddy
senior tag

Áldott Karácsonyt mindenkinek!

Ne felejtsük el miről szól, el jött Jézus Krisztus a földre. Isten megalázta magát, hogy nekünk életünk legyen. Örvendezzünk, mert megkaptuk a legnagyobb ajándékot.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#12722) hallari válasza Noddy (#12721) üzenetére


hallari
tag

Békés karácsonyt mindenkinek. Manapság talán az egyik legnagyobb hiánycikk.

[ Szerkesztve ]

(#12723) kymco


kymco
veterán

Áldott Ünnepeket kívánok!

www.refujvaros.hu

(#12724) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
őstag

Kellemes Karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!

(#12725) Psych0


Psych0
őstag

Boldog Karácsonyt

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#12726) D1Rect


D1Rect
félisten

Békés, boldog Karácsonyt!

(#12727) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
őstag

Gratulálok az Origónak,legendát csinált tudományosan Jézusból:
[link]
:((

(#12728) Peethy válasza Kezdő vagyok (#12727) üzenetére


Peethy
őstag

Ezzel rontották el az egész cikket. A történészek abszolút tényként kezelik Jézus létezését, persze a hitbeli részében és hogy ki hova helyezi, abban nincs egyetértés. A többi állítással meg nagyrészt nincs gond, Jézus tényleg nem 0-ban született, hanem i. e. néhány évvel.

http://ungvaripeter.hu - brand, arculattervezés, marketing

(#12729) CYBERIA


CYBERIA
őstag

Boldog karácsonyt!

APU: AMD, MB: AMG :) A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB beundrare. | A vér nem válik vízzé.

(#12730) kymco válasza Peethy (#12728) üzenetére


kymco
veterán

Én akkor röhögtem nagyot, mikor azt ecsetelgeti, hogy megbízhatatlan szemtanúk emlékezete a történtek után több évtizeddel... Nos ott esett le nekem, hogy a cikkíró max papíron történész. (Jav: később esett le, hogy nem történész, hanem csillagász.... így már érthető, hogy más szakmában hülyeséget képes mondani.)
Ugyanis semmit nem lehetne elhinni az ókori történelemből, mert minden több évtizeddel, évszázaddal, évezreddel később lett lejegyezve a történtek után... és ebben a Biblia még jól is áll. A 16-30 év gyakorlatilag elhanyagolható...
És egy történész azt is tudja, hogy miért... Mert az írásbeliség nem volt elterjedve abban az időben, és az emberek szó szerint tanulták meg, jegyezték meg a történeteket. Az emberi agy alkalmazkodott ehhez, profin jegyeztek meg az emberek anno szó szerint akár csak egyszer hallott történeteket is, és ez ma is igazolható olyan népeknél, ahol az írásbeliség aránya alacsony... Így csorbítatlanul tudott akár évtizedekig szóban öröklődni Jézus örömüzenete a szerkesztés előtt...
De nyilván itt nem erről van szó. Történészből sok van, sokan tudományos publikációkkal szereznek nevet maguknak. De ehhez tehetség, idő, és sok munka kell. Ahhoz, hogy valaki ezek nélkül is ismert legyen elég egy ilyet tenni. Az egyszerű origo olvasó nem fogja megkérdőjelezni... ugyanúgy, mint az egyszerű natgeo néző sem...

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#12731) Bokrász


Bokrász
csendes tag

Istentől Megáldott Boldog Karácsonyt kivánok minden erre járó embernek!!! :)
Legyen ez az ünnep a család, a lélek és az öröm ünnepe. Ajándékozzunk megbocsájtást embertársainknak és próbáljunk meg többet mosolyogni. :) :) :)

[ Szerkesztve ]

(#12734) Peethy válasza #71315456 (#12733) üzenetére


Peethy
őstag

Sziaviszlát!

http://ungvaripeter.hu - brand, arculattervezés, marketing

(#12735) Kezdő vagyok válasza Peethy (#12728) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Írták benne,hogy a Biblián kívűl nincs sehol se nagyon írott emléke,ahol megemlítenék Jézusról,hogy élt.
Ez azért így nem igaz.

"A korabeli történészek alig emlékeznek meg róla; a zsidók történetét megíró Josephus Flavius egyáltalán nem említi"
Na ez hülyeség.

[ Szerkesztve ]

(#12736) degu válasza kymco (#12720) üzenetére


degu
senior tag

Ha Isten a Szentháromságban jelentette ki magát, én azt bizalommal elfogadom, még ha nem is értem minden részletében...

Ebben az egy mondatban 3 megdobbento dolog van... :(
1./Isten a Szentharomsagban jelentette ki magat-ez fogalmak,cselekvesek,es megjelolesek osszefogasa egy logikatlan,es ellentmondasos felmondatban.
Hogyan jelentheti ki magat valaki?
Valaki-valamit kijelenthet magarol,vagy masokrol,de magat NEM jelentheti ki,mert ha ki tud jelenteni BARMIT is,akkor mar van! Ez egy logikai svedcsavar! Ez ravaszabb dolog,mint a
hit maga...
2./...en azt bizalommal elfogadom..hat csak igy fogadhatok el barmit is,ami teljesen ellentmondasos,es logikatlan.
3./ meg ha nem is ertem minden reszleteben - hat ez az egyetlen,amivel teljesen egyet tudok erteni!

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#12738) Noddy válasza degu (#12736) üzenetére


Noddy
senior tag

Miért mondod, hogy ellentmondásos és logikátlan, ha meg se próbálod megérteni. Ilyen alapon a relativitás elmélet is ellentmondásos és logikátlan annak aki meg se próbálja megérteni... Nem fél perc, foglalkozni kell vele, gondolkozni rajta. Csípőből rámondod, hogy logikátlan...
Még mindig nem definiáltad szerinted mit jelent a hit. Szerinted mi a hit?

[ Szerkesztve ]

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#12739) kymco válasza degu (#12736) üzenetére


kymco
veterán

Nem is szándékom meggyőzni téged erről. Te kérdeztél, én a képességeimhez mérten válaszoltam, te pedig a saját képességeid alapján értelmezted.
Látom, hogy nem értetted meg, de ennél többet nem tudok tenni...

www.refujvaros.hu

(#12740) degu válasza kymco (#12739) üzenetére


degu
senior tag

Ez egy nagyon korrekt,es bolcs valasz volt! :R
Nagy oromore szolgal olyanokkal vitatkozni,akik pontosan tudjak lehetosegeik/kepessegeik hatarait,es hogy mi az,amit nem tud megmagyarazni a vitapartnerenek ugy,hogy az meg is ertse,de mindezek ellenere nem tekinti sem vaknak,sem ostobanak,sem *szerencsetlennek*a masikat,tudomasul veve annak
korlatait...
Igen! Nekem itt vannak a korlataim! Nem tudom felfogni,megerteni azt,ami szamomra megmagyarazhatatla,erthetetlen,es bizonyithatatlan./De hat ez az antagonosztikus ellentmondas egy hivo,es egy *hitetlen* kozott./ De addig,amig tisztletbe tudjuk tartani egymas allaspontjat,akkor van ertelme vitatkozni,mert -ha nem is tudjuk meggyozni egymast-a latokorunk tagul,es tobbet megtudhatunk arrol,amit nem ertunk,es nem tudunk azonosulni vele.
A masik topiktars kerdese,hogy mi a hit-szerintem?
A hit-szerintem egy acelfuggony,egy egigero fal,ami elzarja a hivot a valosagtol,es a realitasoktol.
A hit-egy lelkiallapot!
Nagy jo dolog...a hivonek! Soha sincs egyedul,nem erheti kataszrtofa,mert van aki magasan felette all hatalomban,lehetosegekben,es ha hisz,es segitseget ker...akkor kap! Ha meg nem kap...akkor nyilvan nem erdemelte meg,mert Isten utjai/tervei egy halando szamara felfoghatatlanok,stb.
De van Valaki,aki atlat mindent,dont,ha kell,es ha megerdemlem,akkor segit.
Ez tk.ne mas,mint az elet,es a sors *csapdainak* elkerulhetosegebe vetett hit!
En ebben nem tudok hinni!
Most akkor szegenyebb,boldogtalanabb vagyok?
Raadasul a Biblia szovege kepekben fogalmaz,es peldabeszedekben,es igy sokfele keppen ertelmezhetok!
Mondhatnam az elobbiekre,hogy...*boldogok a lelki szegenyek,mert ovek a mennyeknek orszaga* Ez lehet igy is,meg ugy is ertelmezni.
En ugy ertelmezem,hogy a hivok a*lelki szegenyek* es ezert ovek a mennyek orszaga
De lehet ugy is ertelmezni,hogy a szellemileg visszmaradottak elfogadasarol szol...
En ugy ertelmezem,hogy nem vagyok lelki szegeny,es nekem EZ a vilag-itt es most kell,hogy boldog legyek!
Nem homalyos igeret a menyorszagrol,meg a feltamadasrol... :R

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#12741) Noddy válasza degu (#12740) üzenetére


Noddy
senior tag

Köszönöm a választ!
De ez eléggé beskatulyázósnak hangzik. És teljesen messze esik a valóságtól. Ha tényleg a világtól ellenének zárva a hívők akkor nem tudnának benne élni, pedig benne élnek veled együtt és ha nem tennének bizonyságot a hitükről észre se vennéd hogy azok... De másrészt igazad van a hívők nem ebben a világban élnek, mert a világ nem tudja befogadni őket, de pont azért amiért Jézust is megölték. Nem tudnak indulat nélkül elmenni mellette.
Nem tudom, hogy honnan veszed, hogy Isten az érdemeink miatt szeret vagy büntet... sehol nem volt erről szó...

De örülök, hogy szeretnéd megérteni a hívőket, szeretnéd megismerni Jézust.

A "lelki szegények" jó kérdés. Ahogy Jézus is mondta nem az egészségesekért jött, hanem a betegekért. Ha valaki tökéletesnek gondolja magát, nincs a lelkében szegénység annak nincs is rá szüksége. És ahogy te is leírtad, neked nem hiányzik semmi, ezért nincs is szükséged semmire, pláne nem lelki megnyugvásra: a mennyországra. Te nélküle is boldog vagy. Jézusnak vannak példázatai de nem lehet mindent el allegorizálni, mert el vész a lényege, szerintem ez igaz a lelki szegényekre is.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#12742) degu válasza Noddy (#12741) üzenetére


degu
senior tag

Ha valaki tökéletesnek gondolja magát, nincs a lelkében szegénység annak nincs is rá szüksége

Hat ez erdekes,es szamomra is meglepoen uj ertelmezese a *lelki szegenysegnek*!
Ezt ugy erted,hogy aki tokeletesnek gondolja magat,az ugy erzi,hogy *nincs a lelkeben szegenyseg*?
De a bibliaban nem errol van szo,hanem-mint irtam az elobb- ...*boldogok a lelki szegenyek,mert ovek a mennyeknek orszaga*
Itt szerintem nem azokrol van szo,akik tokeletesnek gondoljak magukat,hanem...
es ez az en ertelmezesem-
A lelki szegenyek /a bibliai,vallasos ertelemben/ - lehetnek a hit nelkuliek!
Ez azert boldogok,mert azt hiszik,hogy nincs menyorszag...es mino nagy meglepetes lesz szamukra,amikor az Ur ele kerulnek a...menyorszagba!
Annyira kaotikus,es felreertheto,ossze-vissza magyarazhato ez egy laikusnak.
Valo igaz,hogy ebben a kaoszban csak a HIT nyujthat eligazitast!
Na de ez az az egigero fal... :F
Azt,hogy en boldog vagyok,mert mindenem meg van,es nincs szuksegem semmire,meg a menyorszagra sem...?!
Akkor mit gondolsz? Miert irok ebbe a topikba ujr,es ujra?
Ne erts felre...nem *megterni* hinni szeretnek,csak szeretnem megerteni,hogy mi a fene teszi ennyire boldogga a *hivoket*?

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#12743) D1Rect válasza degu (#12742) üzenetére


D1Rect
félisten

"Ne erts felre...nem *megterni* hinni szeretnek,csak szeretnem megerteni,hogy mi a fene teszi ennyire boldogga a *hivoket*?"

Az, hogy a "boldogsághoz vezető út" valójában ott van a Bibliában.
Az Ószövetségből ismered a 10 parancsolatot.
Ha úgy élsz, nagy baj nem lehet belőle.

Jézus tanításait meg nem is ismerik az emberek. Komolyan olvasd végig egyszer, hogy legyen fogalmad arról, hogy "mit esznek" rajta ennyien. ;)

"Olvass el minden könyvet, amely vallásról, gondolkodásról, szellemről, lélekről szól. Ne légy tekintettel az egyik vagy a másik vallás külsőségeire, szabályaira, szokásaira és szertartásaira. Ismerj meg mindent és vizsgálj meg mindent. Hallgasd a gondolkodók, papok, bölcsek, aszkéták szavait. Ne vess el semmit. A gondolatokat éld át teljesen, azonosítsd magad velük, és csak akkor bírálj, ha már túl vagy rajtuk.
A sok tanítás közül válassz ki egyetlenegyet a magad számára, a többit pedig tedd szilárd elhatározással, visszavonhatatlanul félre, ahogy a sas a nyájból csak egyetlen bárányt ragad el, és a többit elereszti."

-Padmasambhava

(#12744) kymco válasza degu (#12742) üzenetére


kymco
veterán

A lelki szegény jelentése, lélekben szegény. Akinek hiány van az életében, akiket be tud tölteni Isten Lelke. A boldog mondások szétfeszítő ellentétekre építkeznek. Boldogok, akik sírnak... boldogok vagytok, ha üldöznek titeket stb...
A lelki szegénység anno az életemben azt jelentette, hogy rádöbbentem, hogy Isten nélkül nincs értelme semminek, hogy nélküle olyan kevés vagyok, mint a kánikulában a hópehely...
A lelki szegénység arra való rádöbbenés, hogy az életemben egy "Isten alakú űr létezik", amit nem lehet semmi mással betömni.
Nos ezt az Űrt töltötte ki nálam a Szentlélek, ha már anno a Szentháromságról beszéltünk.
Amíg az ember úgy gondolja, hogy nincs szüksége Istenre, addig nem lelki szegény, amikor rádöbben, hogy rá van utalva az Úrra, akkor döbben rá a szegénységére, amit betölt az Úr...
Ennyi...

www.refujvaros.hu

(#12745) Noddy válasza degu (#12742) üzenetére


Noddy
senior tag

Ahogy kymco is írta nézd meg a többi soron következő szavát Jézusnak.

A másik, egyes verseket kiragadni a Bibliából és önkényesen értelmezni, hát szóval elég meredek. Te se szereted, ha szavakat kiragadnak a szádból és butaságokat igazolnak vele.
Persze nem azt mondom, hogy egy igének ne lenne több féle magyarázata (én jobban szeretem a "mélységét" szót)...
Ha más ige versek alapján alá tudod támasztani, hogy lesznek emberek akiket meglepetésként fog érni, hogy a mennybe kerülnek, akkor hajrá, elfogadom az állításod. Az igemagyarázat nem hétvégi hobbi, de bárki aki leül és értelmezve, gondolkodva olvassa a Bibliát képes rá, de pont igék kiragadása nem vezet semmi jóra. Nem véletlen, hogy a tanítók is éveket töltenek tanulással, a bibliaiskolák se egy hétvégés kurzusok... A teológia, hermeneutika, exegézis nem véletlen tudományok.
De igazad van laikusként könnyen félre lehet magyarázni és kaotikusnak lehet a helyzet. Ezért van dogmatika, hitvallás, hogy minden egyszerűbb legyen annak is, aki csak most ismerte meg Jézust és csak annyit tud, hogy jobban megakarja ismerni. Ha pl. megnézed a helvét hitvallást, egy egy szakasznál 10-15 bibliai verset is találhatsz, ami mind igazolja azt az adott tanítást, nem a levegőből veszi a tanításokat, hitigazságokat. Nem véletlen vannak akik tanítók is, nem véletlen kell növekedni tudományban.

De ez még mindig nem az általad említett HIT.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#12746) vinikorn


vinikorn
aktív tag

Teljesen ingyenes androidos Biblia: [link]. Én is nehezen találtam rá, mert van fizetős verzió is.

(#12747) kymco válasza vinikorn (#12746) üzenetére


kymco
veterán

Köszi

www.refujvaros.hu

(#12748) JJános válasza degu (#12742) üzenetére


JJános
addikt

Ne haragudjál, hogy válaszolok soraidra. nem kioktatás akar lenni.

A lelki szegények értelmezése sokféle lehet. Sztem az az igazi szegény, aki éhes, és szomjas.
Aki éhezi, és szomjúhozza Istennel való kapcsolatot, az a lelki szegény. Sztem.
Isten ezeket az embereket elégíti meg. Ettől boldog valaki.
Aki Isten jelenlétét, kegyelmét, gondoskodását, személyével való kapcsolatot, szeretetét érzi, az az igazán boldog ember!

Mondhatnám úgyis, hogy a szellemi szegények, mert ebben az esetben nem a lélek-et kell érteni(értelem, érzelem, akarat).

Ha megtapasztaltad Isten újjászülését, azt sohasem felejted el.

Olyan ember nem lesz a menyben, aki ott jön rá, hogy oda került.
Mert odajutni ne sétagalopp. Ha Pál azt írta, hogy nem gondolja, hogy elérte volna már, akkor mi mit mondjunk? Isten fogja megmondani ki hova kerül.
Nem a jóság alapján, mert nincs jó ember. hanem a hit alapján.

Hinni kell abban aki elé járulunk majs, és Ő megjutalmaz.

2007-05-06 óta itt!

(#12749) degu válasza JJános (#12748) üzenetére


degu
senior tag

Semmi problema!
Elmondtad a velemenyed!
Ez a topik erre szolgal.
Engem az zavar rettentoen ebben az egeszben,hogy itt egy bibliai sorrol 3-4 fele ertelmezes hangzott el.Na de mennyire hiheto az,es mennyire ad *utmutatast*, ami ennyifele keppen ertelmezheto? :F

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#12750) Horka1 válasza degu (#12749) üzenetére


Horka1
tag

Az ember szubjektum. Másképpen látunk, másképpen értünk. Ez nem baj, sőt jó, ha ugyan is egyfélék lennénk, semmi szükség nem volna a fizikai létünkre, nem kellene ugyan is fejlődnünk.

A baj nem az értelmezésekkel van, hanem azzal, hogy ezt valaki versenyezteti és képtelen elfogadni, hogy egyiknek sincs kizárólagossága. Nincsen egyetlen út az Istenhez. Egyetlen cél van, de a megközelítés éppen annyiféle ahány ember él a földön. Az egyetlen cél pedig a Krisztus, vagyis az Isteni szeretet felébresztése magunkban.

Nem az utakkal kell foglalkozni, hanem a céllal, és máris nem lesz cél-tévesztett az ember...

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.