Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#13301) LocalNerd


LocalNerd
tag

Kedves fórumtársak! Először szólok hozzá a témához. Elnézést kérek, a korábbi eszmecseréket csak átfutottam - nagyon sok bejegyzés született, és sajnos nincs időm mindre. Mégis meg szeretném Veletek osztani néhány gondolatom.

Elöljáróban egy kellemes gondolatmenet: minket itt sok minden összeköt. Magyarországon élünk, vagy valamiért ide kötődünk. Sok esetben hasonló népcsoportok találhatók a felmenőink között. Mindannyiunkat foglalkoztat valamennyire a számítástechnika világa, de érdekel az emberi lét mibenléte is. Így vagy úgy, de a vallás témája is leköt, hiszen erről értekezünk. Ezek alapján kijelenthetem, hogy sok bennünk a közös vonás.

Ez ugye egy jóleső érzés. Jól esett?

Bizony megvan az ellenpontja is. Azokkal vagyunk sokszor a legkegyetlenebbek, akik közel állnak hozzánk - mert a csoport erős ösztöne tovább dolgozik, és megkeressük azt, amiben mások vagyunk. Még kisebb csoportra törekszünk... Kevesen gondolkodnak az emberiség egészében, vagy magában az élet tényében.

Egy pár szót magamról. Hivatalosan négy egyházhoz tartozom. Miért? Gyermekként így alakult az életem. Miben hiszek?

Hiszek abban, hogy a hardver és a szoftver, a test és az elme/lélek esendő. Hiszek abban, hogy közel sem vagyunk tökéletesek, és azt, ahogyan az életet megtapasztaljuk, valamint a (főleg ebből eredő) gondolatainkat és viselkedésünket véges lehetőségek korlátozzák. Nem könnyű kilépni a korlátaink közül. A szoftverünk nehezen birkózik meg olyan fogalmakkal, mint a végtelen, vagy a halál.

Ehhez képest a vallás kérdését egy alsóbb szintnek tartom. Egy igénynek, egy szükségletnek, egy fókusznak, egy keretnek, egy vigasznak. Mégsem állítanám, hogy nincs Isten, vagy egy adott vallási szentség ostobaság. Miért? Mert nem tudhatom. Ehhez kevés vagyok, az Isten definíciójában rendszerint benne van, hogy túlmutat azon, amit az ember felfoghat.

Én mégis törekednék arra, hogy megértsem a Lét lényegét, hogy felfogjam a végtelent, az időt. Legszívesebben magam dönteném el, mikor és miként érjen véget a saját létezésem. Bizonyos értelemben egy hangya vagyok a bolyban, ami akivá szeretne válni. Hiszem, hogy akár van Isten, akár nincs, ez egy nemes törekvés. Remélem, hogy akár mutáció, akár evolúció, akár egy felsőbb hatalom az oka annak, hogy tudatosan gondolkodom, a saját továbbfejlődésem nem teljesen lehetetlen, és nincs benne semmi negatív.

Az, aki segít másokat, az, aki nem gyűlölködik, az, aki nem erőlteti másokra az általa elfogadott játékszabályokat, na az a szememben jó ember. Nagyra tartom azt, aki arra törekszik, hogy túllépjen a játékszabályokon anélkül, hogy másoknak ártana. Még többre, aki másoknak is segít ebben. Az orvos, ki megmenti az életet, a kutató, aki meghosszabbítja, a tudós, aki lehetővé teszi az emberi nem fennmaradását a jövőben is, számomra "szent".

Törékeny a testünk, gyenge a szellemünk, az egyén és az egész emberiség léte bármikor véget érhet. Ha Istenben hiszel, talán nem zavar. Örülök neki, de még jobban örülnék, ha szintet lépne az egész "hangyabolyunk" végre, és túllépnénk a sok hibás félelmen és ösztönön. Egy jóságos Istennek ez aligha lenne ellenére.

Kérlek,tiszteljetek meg a véleményetekkel. Mit gondoltok minderről?

Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle.

(#13302) D1Rect válasza kymco (#13300) üzenetére


D1Rect
félisten

Az elfogadás mikéntje.

(#13303) kymco válasza D1Rect (#13302) üzenetére


kymco
veterán

Nem értem... kicsit konkrétabban. Közben leesett... :)
Eljárási hiba... nem a tartalmát kritizálta az alkotmánybíróság, hanem a későn beérkezett jelentősen módosító javaslat beépítését... és ezt sem tartalmilag kritizálták...
Ennyit a törvény alkotmányellenességéről...
Még egyszer: Szerintem sem jó a törvény, de jobb, mint a korábbi évek gyakorlata.

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#13304) hallari válasza LocalNerd (#13301) üzenetére


hallari
tag

"Az, aki segít másokat, az, aki nem gyűlölködik, az, aki nem erőlteti másokra az általa elfogadott játékszabályokat, na az a szememben jó ember. "
Emberileg igazad lehet, ha a humanizmus szemszögéből nézzük a dolgokat. Sőt, Jézus sem gyűlölködött, nem erőltette senkire a hitét. Egyvalamit viszont tett: kijelentette, hogy "Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam". Lényegében egyedül üdvözítőnek jelentette ki magát. Ezt fontos tudomásul venni, mielőtt továbblépsz. El lehet ezt utasítani, de ez az állítás befolyásolni fogja valamennyi egyéb vallással vagy az ateizmussal folytatott párbeszédünket, akik elfogadjuk ezt.
Magyarul az a tapasztalat, hogy akár családon belül is létrejöhetnek törésvonalak a hit mentén. Ez egy sajnálatos dolog, de tény. Isten Igéje azt mondja, hogy neki kell engedelmeskedni inkább, hogysem az embereknek. Mivel Ő élet-halál Ura, nem az emberek (tehát ez jólfelfogott érdekünk is).

Ismétlem: nem kötelező ebben hinni, de aki szembesült már a jó-rossz jelenlétével (akár magában), akit már utasított rendre a lelkiismerete (vagy egyszerűen csak jelzett neki), annak nehéz tagadni azt, hogy mi, emberek többek vagyunk egyszerű hús-vér valóságnál.

(#13305) Horka1 válasza hallari (#13304) üzenetére


Horka1
tag

Ez a lényeg!

"Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam"

De kicsoda is Jézus?
Gondolkodjunk csak el! Ott áll egy fiatal 30-as éveiben járó ember a tanítványok előtt, és mondja a fenti mondatot... És megkérdezik magukban: De hát ki ez az ember, hogy ilyet mer kijelenteni? És tovább... Ha igaz amit mond, akkor miképpen igazság, élet,és út ez az ember?

Azt mondta, hogy bálványozzatok engem, akkor juttok az atyához?
Nem!
Akkor miről is van szó?

Azt sem mondta, hogy ha hisztek ebben vagy abban akkor juttok az atyához...

Én vagyok... Én vagyok, az út, az igazság, és az élet!

Gondolkodjunk. Mit is akart mondani tulajdonképpen?

[ Szerkesztve ]

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#13306) LocalNerd válasza hallari (#13304) üzenetére


LocalNerd
tag

Köszönöm a véleményed. Örülök annak, hogy te megtaláltad a választ az élet értelmére.
Tudnánk erről többet is beszélgetni, ha én is elfogadnám ezt a választ, de itt valóban elválik a két fő vonal - a számomra a vallás nem adta meg az élet értelmét, én ezt egy jelenségnek tartom. Fontos azonban megismételnem, hogy Isten létének lehetőségét nem utasítom el.

Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle.

(#13307) D1Rect válasza LocalNerd (#13301) üzenetére


D1Rect
félisten

Bocsi, de mi nem érünk rá ilyen "apró-cseprő dolgokra", hogy ugyanonnan jöttünk-ugyanoda tartunk-ugyanoda vagyunk összezárva.

Ez a topik tipikusan arról szól, hogy "kinek van igaza". Sajnos.

(#13306) LocalNerd: "a vallás"?
Melyik vallás? :)

[ Szerkesztve ]

(#13308) kymco válasza D1Rect (#13291) üzenetére


kymco
veterán

A politika nem piszkos játék, hanem a társadalom leképződése. A politikus, mint külön faj nem létezik, hanem létezik egy társadalom, amely politikusokat ad a hazának. És amilyen az alapanyag, olyan a végeredmény. Nincsenek illúzióim. Nem nézek (már) idealista módon a politikára, nem érzem magam ugyanakkor részrehajlónak sem.
Nem lelem örömöm a keresztény szó lejáratásában, nem lelem örömöm a konzervativizmus lejáratásában.
Ugyanakkor látom, hogy az egyházügyi törvény nagyon nehéz történet.
Részleteibe nem megyek be, egy-egy kiragadott példába való kapaszkodásod is jelzi, hogy nem érdekel a szándék, nem érdekel a döntés miértje, egyetlen célod, hogy igazolva lásd a megvetésedet... Ebben nem tudok segíteni.

Jézus bűnbánatra és megtérésre hívná a politikusokat. A törvényben benne van a modern társadalmak nagy nyomora, nagyokat mondanak, nagyokat gondolnak és szerencsétlenül cselekednek. Nem lehet törvényekkel megoldani a gondokat. Ugyanakkor, ha törvénnyel nem él az állam, akkor mulaszt5ást követ el.
Lehet cezúrát húzni, és azt mondani, hogy elölről mindent. De a társadalom szövetét annyira átitatta az egyházak által nyújtott szolgáltatások sora (utálom ezt a szót, de csak ez nem kánaáni), hogy ezek működésének anyagi ellehetetlenítése a társadalom kárára lenne.
Példa:
Nem közfeladat a szülők tehermentesítése a nyári napközis táborokban. A gyülekezetünk 2001-től minden évben önkéntesekből szervezett keretekben napközis táborokat szervezett. Csak az étkezést kellett fizetni. Sok gyülekezetünkhöz, hithez nem kötődő szülő engedte gyerekét, mert pénze nem volt a flancos és drága táborokra, mi pedig a szabadságunk terhére, ingyen, táborokat szerveztünk. És a szülők meglátták, hogy nem az az egyház, aminek sokan lefestik úgy, hogy csak a kommunista propaganda anyagot mantrázzák.
Ennek a tábornak a hiányát az önkormányzat nem tudná pótolni vagy ha igen, akkor kb ötszörös összegért.
És számos ilyen "szövet" létezik, amikor is egy nem elfogult társadalmi ügyekért felelős szakember azt mondja, hogy ez jó. Jó a társadalomnak, jó a költségvetésnek, jó a gyülekezetnek, mi a fenéért dobjuk ki az ablakon?

A lelkészem, akinek a lelkészsége idején megtértem most halt meg. Közösséget épített a kerékpárjával. Rendületlenül járta a települést, igyekezett segíteni a bajban levőkön, kereste, hol találhatnak egymásra a segíteni vágyók a rászorulókkal. Én is neki köszönhetem, hogy rátaláltam a gyülekezetemre. Ezt ma milyen szociális munkás teszi meg teljesen ingyen? Még a halála előtti héten is házi alkalmat szervezett...

Sorolhatnám Böjte Csabát, aki összeszedi a csellengőket, vagy más példa, az éjszakai sortolást biztosító lelkész, aki az éjszakában levő fiataloknak ajánl drog helyett kosárlabdát, pingpongot, teát és zsíros kenyeret... és hatalmas siker....

Egy lelkiismeretes szakember döntéshelyzetben nem mond erre nemet. És vele szemben ott vannak a kis biznisz egyházak, a vajákos boszorkák, az éves éjszakai partijaikkal, a a szent paradicsom elhívottai, akik nem tettek a társadalomért semmit, csak papíron teljesítették a feltételeket... és ők is ugyanazt kapják, mint a fiatalokkal foglalkozó sportos pap egyháza...
Tudom, hogy nem jó a törvény, de jobb, mint volt.

www.refujvaros.hu

(#13309) LocalNerd válasza D1Rect (#13307) üzenetére


LocalNerd
tag

Sajnos, csakugyan. A vallás témája nekem személy szerint az élet definíciója és értelme miatt érdekes, illetve szívesen beszélek azokkal, akiket ez a téma foglalkoztat. De én nem teszek egyenlőségjelet a vallás és az Istenben való hit közé. Egyik vallás sem több a számomra egy pszichikai/társadalmi jelenségnél. Biztosra veszem, hogy vannak "felsőbb" dolgok, illetve azt is, hogy az ember több lehet, mint amit általában produkál (én legalábbis biztosan tudnék jobban is teljesíteni sok szempontból:), de azt is, hogy ezek a "felsőbb" dolgok nem definiálhatók ilyen hétköznapi módon. A János Evangéliumából idézett idézet például számomra nem több, mint egy idézet. Szavak papíron, amelyeket Jánosnak tulajdonítanak, aki Jézusnak tulajdonította, és mindenki nyilván úgy értelmezi, ahogy akarja (vagy mások akarják helyette).

Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle.

(#13310) lao ce válasza Horka1 (#13278) üzenetére


lao ce
aktív tag

ne haragudj de a bibliai elemzesed az isteni szintrol teljesen kusza a szamomra. ertem amit irsz de logikat (es ertelmet) nem talalok benne. azert nem reszletezem hogy mi a gondom vele, mert nem baj hogy nem ertem, ne erezz kesztetest hogy tovabb magyarazd - persze ha van kedved akkor szivesen olvasom.

"Azonban Te is ragaszkodsz az íráshoz, pedig nem is vagy keresztény"
en nem ragaszkodok a bibliahoz csak nem esik nehezemre beszelgetni rola (es nem szegyellek akar ervelni is mellette), mert nem vetem meg. amihez ragaszkodok az az hogy a lekvaros bab szar etel mert a szakacs rossz, akkor is ha neki izlik amit fozott :)
amit a fenti idezet utan levo reszben irtal azzal szinte teljesen egyetertek.

A bölcs alkot, de muvét nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült muvét nem félti, s mert magának nem orzi, el sem veszíti!
a bolcs jo szo, de magyarul inkabb okosat meg tapasztaltat jelent, altalanosan veve az elet minden teruleten. mester mar kicsit jobb szo mar csak azert is mert egy mesterhez nem feltetlenul kapcsolodik bolcsesseg.

a weores fele koltemenybol nehez erezni a taoista gondolatokat. csak ha mar nagyon jaratos valaki a tanitasokban akkor tunik elo hogy mirol van szo pontosabban:
2.
[...]
ezert a mesterek
elvegzik a dolgokat szorgoskodas nelkul (ra-eroltetes nelkul - wu wei)
(emigyen) tanitanak (minket) szavak nelkul
millionyi dologgal foglalkoznak, de nem uralkodnak ezeken
teremtenek, de nem birtokolnak
tesznek dolgokat, es nem varnak el semmit
elerik a celjukat, de nem sikeresek
es mert nem sikeresek ezert
csak elnek (leteznek) de nem telepednek ra semmire (es senkire).

ugye mennyi gondolatot ebresztenek ezek a sorok? vajon kik ezek a titokzatos mesterek, mikkel foglalkoznak, hol elnek, hogyan, milyen celjaik vannak? milyen profecialis kapcsolatban vannak a termeszetfelettivel? vajon jezushoz mennyire hasonloan elnek? megannyi misztikum! elmagyarazom, jo? :)

a mesteri kezelese az eletnek nem jelent isteni rangot vizen jarassal, gyogyitassal meg hasonlokkal. a tao te ching nem szol arrol hogyan vajunk istenne. a tao te ching arrol szol hogy hogyan eljunk harmoniaban a taoval. a legegyszerubb, legtanulatlanabb, leghaszontalanabb, legsikertelenebb, es legjelentektelenebbnek tuno emberek a legkedvesebb es legtiszteltebb mesterek. sot. a termeszetben megfigyelheto szamos jelenseg, az allatok vagy a novenyek is peldakepkent vannak tisztelve (ugye milyen furcsan hangzana a bolcs szot hasznalni ezekre).

ha meg esett volna le.
ezek a szavak legkevesbe egy vensegesen ven, hosszu szakallu bolcs remeterol szolnak aki minden foldi javat eladomanyozta, aki bogyokon el es egesz allo nap vagy medital, goygyit, vagy isteni profeciakat mond a korulotte ulo hivoknek. ezek a szavak egy (feltetelezem, hogy szerinted rettentoen sokaig reinkalodni fogo) manyi nenirol szolnak aki valoszinuleg semmit nem tud a taorol, gyertyat gyujt az isteneknek, viszi a haztartast, kapalgat a kertjeben, neveli a tyukokat, es az egesz eleteben sosem ment tul a falu hataranal.

ha van kedved, olvasd ujra a sorokat manyi nenirol.

ugye milyen egyszeru? semmifele misztikum nincs.
csalodas, mi? :)

[ Szerkesztve ]

nicht kompot

(#13311) D1Rect válasza kymco (#13308) üzenetére


D1Rect
félisten

A politika nagyon piszkos játék. Nagyon.
Volt szerencsém benézni a függöny mögé és találkozni olyannal aki képviselte azokat az érdekeket amik az egyik párt mögött voltak.

A politika jelen formájában nem egy bonyolult dolog, csak nem kell figyelni mit mondanak.
Csak azt mit csinálnak.

"Részleteibe nem megyek be, egy-egy kiragadott példába való kapaszkodásod is jelzi, hogy nem érdekel a szándék, nem érdekel a döntés miértje, egyetlen célod, hogy igazolva lásd a megvetésedet... Ebben nem tudok segíteni."
Továbbra sem érdekel, hogy mi az amit mondanak, hanem az amit tesznek.

Az elvégzett feladatok tényleg jó dolgok, de szerintem te is tudod, hogy a vitatott törvény pusztán politikai céllal készült és nem a társadalom, hanem a hatalom érdekét szolgálja.

(#13309) LocalNerd: Itthon sokan ugyanazt értik a valláson és a kereszténységen.

(#13312) LocalNerd válasza D1Rect (#13311) üzenetére


LocalNerd
tag

Igazad van, megfeledkeztem róla, hogy a kereszténység itt gyakran a vallás szinonímája. Én általános értelemben beszélek a vallásról. Az alábbiak alapvető dolgok, gondolom sokaknak egyértelműek, csak jól esik megfogalmazni:

A kommunikációt megnehezíti, hogy sokszor keverik az egyház, a vallás és Isten (istenek) fogalmát. Az első kettő sokszor köszönő viszonyban sincs a harmadikkal, szerintem. Príma dolog, ha egy református lelkész foglalkozik a drogos fiatalokkal, vagy a krisnások kaját osztanak, szar, ha kiderül egy papról, hogy pedofil, vagy erőszakosak a jehovisták, de (remélem) hogy Isten létéhez vagy nemlétéhez egyiknek sincs köze. Kiábrándító, ha valaki bele se gondol, hogy más vallások nevében is cselekednek jót vagy rosszat. Indiában utaztam a vonaton egy Yoda-szerű bácsikával 2004-ben, aki azért ment a cunami-sújtotta Chennaiba, mert hindu missziós munkája keretében segített a legszegényebbeknek. Punéban egy rendszergazda srác ezt megelőzően érdeklődött, minek megyünk mi oda, hiszen ott mindenki meg fog dögleni... Yoda mester rendes figurának tűnt (és adott házassági tanácsokat is:) ), és sok más rendes hinduval is találkoztam. Pedig még csak nem is egy Istenben hisznek, nahát.

Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle.

(#13313) lao ce válasza D1Rect (#13311) üzenetére


lao ce
aktív tag

Robert Kiyosaki...? ovatosan azzal a lufiemberrel, nehogy kovesd amit tanacsol.

nicht kompot

(#13314) D1Rect válasza LocalNerd (#13312) üzenetére


D1Rect
félisten

Én is szerettem volna elmenni kicsit Indiába, de valahogy mindig volt jobb dolgom itthon. :)

(#13313) lao ce: Mi a problémád vele?

(#13315) lao ce válasza D1Rect (#13314) üzenetére


lao ce
aktív tag

szemely szerint nekem semmi, de eleg egyertelmuen bebizonyosodott hogy szelhamos. gugli. csak ugy benyogtem hogy olvass mast is azert :), mert sokak szerint tanacsai kozott sok orulten kockazatos, sot van ami kifejezetten buntetendo.

nicht kompot

(#13316) D1Rect válasza lao ce (#13315) üzenetére


D1Rect
félisten

Ezt alátámasztanád bármivel?
Mert csak erősen általánosítva állítasz róla dolgokat.

Mondjuk ha arra gondolsz, hogy a "Rich Dad" nem élő személy arról tudok.

(#13317) lao ce válasza D1Rect (#13316) üzenetére


lao ce
aktív tag

nem akarlak meggyozni vagy ilyesmi :)

nem vagyok beteges robert tamado hogy fejben tartsam a reszleteket. emlekszem hogy felrottak neki dolgokat miszerint olyan befektetesekre es tranzakciokra hivatkozott a konyveiben amik sosem tortentek meg (viszont jo nagykaliberu laza csavonak festette le magat), az eletrajzi tenyek arrol szolnak hogy egy csodbement nagydumas es nem arrol hogy valami befektetesi virtuoz lenne.

olyasmiket ir hogy a haverodtol hallott belso infok alapjan fektess be, a 401k hulyeseg, lepj ki a melohelyedrol es kezdj befektetni meg hasonlo dolgok. ezek a dolgok bizonyos hevesebb vermersekletu befektetesi tanacsadok szerint kurva nagy atveresek. a mersekeltek szerint osszezavarja az embereket.

tudod hogyha ez a ficko egy befektetesi tanacsadoban dolgozna es ilyesmiket javasolna egy ugyfelnek az torvenyellenes (amerikaban)? konyveket viszont meg lehet tolteni a hasonlo hulyesegekkel szabadon.

pl a yahoon volt egy columnist csaj (elfelejtettem a nevet) evekkel ezelott, ott osztotta az eszt. "megdobbento", "modern", meg nem tudom milyen akart lenni az egyeni nezeteivel (pont mint robert, az "ar" ellen ment). aztan kiderult rola hogy valami volt roplabdas aki megvaltoztatta a nevet es hirtelen eladta magat mint befektetesi tanacsado, eleteben nem dolgozott se enterprise level vallalatban se befektetesekkel se semmit, ujsagiro volt divatlapban meg ilyesmi.

szoval csak ezert irtam hogy ovatosan mert amcsiban minden van. ha erdekel guglizd ki a scam meg fraud meg hasonlo szavakkal r.k. nevet.

en jobban bizok olyanokban akikrol ilyen cuccok nincsenek, pl ric edelman - nem, nincs erdekeltsegem :)

nicht kompot

(#13318) D1Rect válasza lao ce (#13317) üzenetére


D1Rect
félisten

Egyetlen könyvében sem olvastam hasonlókat, viszont remek stílusban ír olyanoknak akik világ életükben munkahelyen dolgoztak.

Konkrét befektetési tanácsot nem osztogat, inkább egy másik nézőpontot ad a pénzről mint ami az átlag fejében él. Egyszerűen, bárki számára érthetően.

Kigugliztam korábban, én annyit látok, hogy ismert lett és próbálnak kötekedni.
Rendkívül "veszélyesek" a nézetei, mint pl. ne bízd másra a pénzedet, ne vegyél fel hitelt fogyasztási cikkekre, hasonlók. Rég olvastam már, csak a benyomás maradt meg.

Igen, üzleti érdekeket sért, ráadásul nagy mennyiségben adja el ezeket a könyveket.

[ Szerkesztve ]

(#13319) Horka1 válasza lao ce (#13310) üzenetére


Horka1
tag

Úgy gondolom, hogy ha a Taoizmus pusztán filozófia, akkor az halott dolog önmagában, pont úgy mint a hívő számára a kereszténység, vagy bármi más vallás praxis nélkül. Az exoterikus tehát külső körön lévők világa. A cél még is csak a belső körbe való bejutás, az ezoterizmus lenne. Valódi ismeret, amit a külső körön lévők misztikusnak netán csodának neveznek. Hiszen Jézust is csodatévőnek tartották azok, akik nem ismerték a mögöttes erőket és ez így van a mai napig. Aki először lát villámot, tűzet, vizet, annak ezek is misztikusnak, csodának számítanak. A Kínai szellemi érát látva azt kell mondanom, hogy a Taoizmus, mint minden gondolatrendszer, alapját képezi ugyan az emberi létezésnek, de ez csak kiindulópont, erre egy komoly praxis épül. A Kínai gyógyászatban mutatkozik ez meg leginkább. Olyan emberi és kozmikus energiarendszerekről beszéltek már 5000 éve, amiről a nyugati társaik szinte semmit nem tudtak. Jól látszik, hogy a filozófia egy praxist szolgál, ha nem így lenne, nem volna értelme a létének. De ez nem csak a Taoizmusra jellemző, hanem minden gondolatrendszerre, a kereszténységen át a Buddhizmusig, a Hinduizmuson keresztül az Iszlám Sufi-ig. Minden filozófia előkészít egy sajátos gyakorlatot, ugyanakkor minden sajátos gyakorlat, ugyanazt az univerzális és kozmikus energiát és kozmikus, hadd ne mondjam Isteni törvényeket alkalmazza, és ugyanaz az egy Isten a célja az ilyen dolgokban jártas ember figyelmének, legfeljebb a más nyelvű, másként nevezi.

Képzeld el, hogy egy zsidó kabbalista rabbi, egy arab Sufi , egy Magyar, egy Periu, egy Chile-i sámán, egy Tibeti Láma, egy Hindu Guru, egy Gnosztikus beavatott, egy Egyiptomi, egy Perzsa mágus, egy Esszénus perfekt összeülnek, és nem tudnak más erőről beszélni, csak arról az egy mindent áthatóról, akit mi itt teremtő Istennek nevezünk, akiről János azt állítja, hogy kezdetben kizárólag ez a teremtő erő létezett, mint egy gondolat. Ha tehát ez az egy létezett és most sokféleség van, nem lehet más módon,csak úgy, hogy minden az Ég adta világon az ÉG ADTA, ebből az erőből származik.
Ami különbségeket találnak, az a forma ahogyan megközelítik ezt az erőt. Máshonnan más úton jutnak oda, de ugyanoda jutnak!

A benned megjelenő katyvasz annak köszönhető talán, hogy magad is a keresztényekhez hasonlóan ragaszkodsz a saját világképedhez, és nem összetartozónak látod a különféle irányzatokat. Valójában azonban ugyanannak a fának az ágairól beszélünk. Egyik ág sem mondhatja magáról, hogy csak Ő egyedül a fa része a többi az valami más. A Taoizmus a Tao-nak nevezi a legfelsőbb hatalmat, a Kereszténység ugyan ezt Krisztusnak nevezi A Hindu Shivának és így tovább.

A zen kiüresedés tana, megegyezik a Taoizmus wu wei tanával Jézus egyszerűen azt mondja: Csendesedjetek el… Add át magad okos élő áldozatul. Szüntesd meg az akarást, add át magad a legfelsőbb hatalomnak és erőnek, és ezután azt cselekedd… A rigvédában ez nagyon szépen megjelenik. Az áldozatiság, avagy az önátadás az alapja a Kereszténységnek a Taoizmusnak, és minden nagy filozófiának. Ez a mindenben megjelenő Krisztus, a feltétel nélküli szeretet, az önmagamról való lemondás, és a mások számára való odaadás... A rigvéda még tovább megy, hiszen önmagam feláldozása, még mindig a saját akaratom, tehát nem áldozom fel magam, hanem hagyom, hogy mások áldozzanak fel. A tökéletes áldozat, Krisztus áldozata...

Az ember feláldozása: Rigvéda X/90/15.
http://www.tarrdaniel.com/documents/Hinduizmus/rigveda.htm#X90

11.

Mikor az embert szétvágták,
Hány részre osztották fel őt?
Mily nevet kapott a szája,
Két karja, combja, lábai?

12.

Szájából lettek a papok,
Két karjából a harcosok,
Combjaiból közemberek,
Két lábából a szolganép.

13.

Értelme fényességes Hold,
Szeméből született a Nap,
Szájából Indra és a Tűz,
Leheletéből lett a Szél.

14.

Köldökéből a közti-tér,
Fejéből az Ég származott,
Lába a Föld, füle égtájak –
A világ rendbetétetett.

15.

Hét tűzelkerítő karó,
Háromszor hét tűzifa;
Az embert összekötözték,
S feláldozták az istenek.

16.

Istenek áldoztak az áldozattal
Ekkor születtek az első szabályok;
E hatalmak a mennyboltig felérnek,
Hol ősi szádhják, istenek lakoznak.

Ha egy filozófia, nem mutat a teremtő transzcendens hatalomra, akkor az ember, egyszersmint életellenes, tehát Isten ellenes. A Taoizmus nem az. A Tao Isten egy megformálása, hűen a régi zsidó hagyományhoz, amely korban az isten nevét nem volt szabad kimondani, ezért nevezték JHVH-nak, ami a Teremtő hatalom/Isten négy fő tulajdonságát jelzi, nem pedig Isten neve. JHVH = Jod He Vau He ennek az eredetét pedig a kabbala tanítja. A Torah az alap, arra épül a többi könyv. Misna, Gemara, zohár, Talmud, és ezen tudások összessége enged betekintés a kabbala belső világába. Ehhez mondjuk zsidónak kell születni… Nekünk Magyaroknak mindig is a négy elem mágia volt az utunk az Istenhez, ahogyan Jézus maga is használta a négy elem mágiát, és angyalok közreműködését…

Tiszta misztika az egész :))

Csalódás mi? :))

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#13320) Noddy válasza Horka1 (#13319) üzenetére


Noddy
senior tag

Olyan durva általánosításokat teszel, hogy az már félelmetes.
Az én részemről csak annyit, hogy azzal amit itt leírsz és hogy az embert olyannak tekinted mint aki egy szintre juthat Istennel, pont a bűnesetben a sátán szavait ismételgeted. Ez számomra félelmetes, de nem a magam féltése miatt, hanem te miattad. Az ember teremtmény és mindig az is marad, Jézus pedig Isten, aki mindig is volt. A mennyei trónra nem ülhet más.

Igazándiból, ami miatt elkezdtem írogatni a topikba, az az, hogy sokan mennyire félreértelmezik a keresztyénséget, Bibliát (nem tudnak róla semmit, de lökik a sztereotípiákat).

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#13321) Horka1 válasza Noddy (#13320) üzenetére


Horka1
tag

És mi van akkor ha Te értelmezed félre és Te nem tudsz semmit a kereszténységről?
Honnan tudod, hogy amit tudni vélsz az helyes?

Nem tudom elégszer idézni, nektek mindent tudóknak: Kezdetben vala az ige, az ige Istennél vala, és Isten vala az ige....

NINCS SEMMI MÁS, CSAK EZ. MINDEN EBBŐL VAN. KÉPES VAGY FELFOGNI AZ AGYADDAL A MINDEN KIFEJEZÉS JELENTÉSÉT?

Ha minden a kezdetben lévő Isten-anyagból van, akkor minden abból van. Nem lehet, hogy csak a kereszténység van abból, hanem minden más is!

Hallván nem hallanak és látván nem látnak... Elképesztő bigottéria...

[ Szerkesztve ]

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#13322) Noddy válasza Horka1 (#13321) üzenetére


Noddy
senior tag

Te pedig mi alapján ragaszkodsz a saját elképzelésedhez? :)
Az hogy Isten teremtett mindent abból nem következik, hogy bárkiből Isten lehet. Te pedig éppen ezt feszegeted.
Isten a leghatalmasabb, még az egek sem fogadhatják be, akkor egy nyomorult ember hogy fogadhatná be. Ugyan úgy, ahogy a tengert se lehet egy pohárba beletölteni. Lehet neked megalázó teremtménynek lenni, vagy nem tudom mi a frusztrációd oka...

[ Szerkesztve ]

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#13323) F-ECT$


F-ECT$
titán

Jópár évvel ezelőttről rémlik egy beszélgetés, amiben elhangzott, hogy a Bibliában van egy utalás arra, hogy a Föld nem lapos, hanem gömb alakú.
A történet szerint valahol aratnak épp, míg ugyanekkor máshol valami olyasmit csinálnak, amit csak este lehet/szokás.

Tényleg benne van ez vagy valami hasonló a Bibliában, és ha igen hol?

Dive ever, work never.

(#13324) Horka1 válasza Noddy (#13322) üzenetére


Horka1
tag

A tengert nem lehet beletölteni egy pohárba, de egy pohár tengervíz pont olyan mint az egész tenger. A volumen más, a nagyságrend más. De ha a poharat kiöntöd a tengerbe, vajon kitudod-e választani az egészből azt a pohárnyit amit az előbb bele öntöttél? Megkülönbözteti-e valami azt a pohárnyi vizet az egészben. A tenger tehát azonos önmagával, ha egy pohárnyi, ha az egész óceánról is van szó: Ugyan arról beszélünk...

A probléma az, hogy Te és mások itt a testeiteket tekintitek embernek, pedig az ember az isten képmása és hasonlatossága. Tehát szellemi lény, aki fizikai "ruhát" vett magára. Ahogyan Krisztus is fizikai testben jelent meg. Nocsak. Krisztust be lehetett szorítani egy emberi testbe? Nem jó úton jársz az értelmezéseiddel. A fizika fogja vagy, a transzcendensről meg azt állítod, hogy valahol nagyon messze van valahol, pedig Isten maga adja az életnek leheletét az emberbe. Így lesz, mi is? Élő lélek. Még mindig nincs szó testről... Élő lélek... És majd amikor a kiűzetés megtörténik, akkor írja: És Isten ada rájok bőrruhákat...

Isten benned van. Jézus mit mond? TI VAGYTOK A SZENT LÉLEK TEMPLOMA és még: AZ ISTEN ORSZÁGA BENNETEK VAN...

Döbbenetes ez az értetlenséged...

Világos a tanítás. Nem kívül kell az Isten keresni, hanem Önmagadban, és ha megtalálod a mustármagot, nincs más dolgod, minthogy engeded magadban az isten országát felnövekedni...

Olyan bonyolult össze rakni ezt egy képpé? Annyira egyértelműen le van írva a bibliában. Még csak apokrifekhez sem kell hozzá nyúlni, hogy valaki megértse, aki az értelmét használja... Te használod, az értelmedet?

[ Szerkesztve ]

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#13325) kymco válasza Horka1 (#13324) üzenetére


kymco
veterán

A Biblia azt írja, hogy az ember bűnös, és hiányzik belőle Isten dicsősége. Isten nincs alapból az emberben, nem szériatartozék. Csak akkor válik a Szentlélek templomává, ha befogadja azt, akkor lesz Isten gyermekévé, örökössé... de nem Istenné. Az egész Bibliával szembemegy, aki az embert isteníti. Azok a bibliai személyek, akik igényt tartottak Isten dicsőségére mind keményen megbűnhődtek ezért. Ez nem fenyegetés, csak tájékoztatlak, hogy amit írsz, az teljesen idegen a Bibliától, és saját magad viszed hazugságba, ha kiragadott egy-egy félmondattal akarod igazolni magad a Bibliából... mert max ezekre a kivágott fél gondolatokra számíthatsz, a kontextusába helyezett szöveg már cáfol...
Bármilyen könyvből ki tudod hozni a magad igazát, amennyiben eléggé jól forgatod az ollód, és kellően nagy a kukád a neked nem tetsző részek kidobására. Csak ez max játéknak jó.
A Biblia üzenete szerint az ember teremtmény. El akar szakadni Istentől, független akar lenni tőle, egy szintre akar vele emelkedni (a jó és a rossz tudása valamint a halhatatlanság gyümölcsi ezt szimbolizálják). Ezt az elszakadt állapotot nevezi bűnnek.
A Biblia szerint az ember soha nem válhat Istenné. Sőt, aki ilyet állít, azt tévtanítónak, hamis prófétának, öregasszonyos fecsegőnek, hazugnak, kísértőnek nevezi. Aki erre törekszik, az elbukik, mert Isten dicsőségét bűnös ember el nem tudja viselni.
Ez szinte minden bibliai könyvben konkrétan vagy áttételesen de olvasható. Nem egy könyv egy rész egy versének egy töredék, kiragadva a kontextusból.
A megváltás nem arról szól, hogy istenekké leszünk, hanem arról, hogy Isten helyreállítja benne a kapcsolatot (amit mi elszakítottunk). Újra Isten népévé válhatunk, nem pedig istenekké. A tanítványok is tiltakoztak (a Szentlélek vétele után), mikor a csodák következtében az emberek isteneknek hitték őket.
A megtérés nem más, mint hogy elismerem, hogy bűnös vagyok, elszakadtam Istentől, elhiszem, hogy Jézus értem, helyettem és miattam halt meg a kereszten, és ezzel helyreállított mindent. És ezt elfogadom, és a Lelket befogadom... aki segít, aki vigasztal, aki tat mutat, de embernek hagy, mert embernek lettem teremtve. Még csak angyallá sem válunk, és semmiféle szellemi lénnyé, "csak" Jézus barátjává, Isten gyermekévé. És ezzel helyre áll a teremtés rendje bennem. ÉS nem azt mondom ezek után Istennek, hogy kolléga, hanem hogy Atyám...

ui: A tengervíz állapota alapvetően megváltozik egy pohárba zárva... nem pont olyan, mint a tenger. Mert a tenger egyik lényeges tulajdonsága pont a volumene (hőtároló képesség, mozgási energia a hullámokban, a tengeri élővilág, ami nagyobb egy pohárnál). Rossz a hasonlatod...

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#13326) hallari válasza F-ECT$ (#13323) üzenetére


hallari
tag

Ésaiás 40:22 "Ki ül a föld kereksége fölött ..."
Az eredeti szövegben "gömbölyűség" szerepel (héber tanárom mondta).

A másik valószínűleg Jézus egyik példabeszéde lesz, amiben az elragadtatásról beszél, ami ugye egy adott időpillanatban fog megtörténni, miközben az emberek különböző napszakba illő tevékenységet végeznek.
Lukács 17:34-36 "34 Mondom néktek, azon az éjszakán ketten lesznek egy ágyban; az egyik felvétetik, és a másik elhagyatik.
35 Két asszony õröl együtt; az egyik felvétetik, és a másik elhagyatik.
36 Ketten lesznek a mezõn; az egyik felvétetik, és a másik elhagyatik."

(#13327) D1Rect válasza kymco (#13325) üzenetére


D1Rect
félisten

"Isten nincs alapból az emberben, nem szériatartozék."

Lelkiismeret?

(#13328) F-ECT$ válasza hallari (#13326) üzenetére


F-ECT$
titán

Köszi, ez a Lukács evangéliumi rész az :R

D1Rect: azt csak a neveltetésedből, megszokásból, tapasztalatból tudod, hogy amit tettél az jó vagy rossz azaz, hogy a többi ember jónak vagy rossznak gondolja-e szvsz.

[ Szerkesztve ]

Dive ever, work never.

(#13329) kymco válasza D1Rect (#13327) üzenetére


kymco
veterán

Az nem Isten, hanem egy "belénk kódolt" ősinformáció, egyfajta BIOS, amitől eltérhetünk, és gyakran el is térünk... és persze ezen sokat változtat a szocializációnk is...

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#13330) D1Rect válasza F-ECT$ (#13328) üzenetére


D1Rect
félisten

Én úgy figyeltem meg, hogy bizonyos szabályok neveltetéstől függetlenül benne vannak az emberben. Persze ki lehet belőle "nevelni".

(#13329) kymco: Honnan jön a BIOS kód?
Nem úgy van, hogy Isten a saját képmására teremtette az embert?

(#13331) kymco válasza D1Rect (#13330) üzenetére


kymco
veterán

A "kód" Istentől van. De ha én pld készítek a gyerek babaszobájába egy kis asztalkát fából, attól, hogy én csináltam, még nem lett ember az asztalka.
A "képmás" szintén nem azonosságot jelent. Egy viaszfigura jól vissza tudja adni a megmintázott ember képmását, de attól még nem lesz ember.
És itt a "képmás" itt Isten képviseletét és tulajdonjogát jelzi.
Add meg a császárnak, ami a császáré, mondja Jézus, mikor felmutatja a császár képmásával díszített pénzérmét (a pénz mégsem azonos a császárral). A pénzen a császár képmása, a pénz a császáré. Az ember Isten képmására lett teremtve, az ember Istené...

www.refujvaros.hu

(#13332) Horka1 válasza kymco (#13331) üzenetére


Horka1
tag

És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, s lehelt vala az ő orrába életnek lehelletét. Így lőn az ember élő lélekké.” 1Móz. 2,7 (Károli fordítás)

Most Én mondom, hogy nincs mit hozzád szólnom... No Én nem vagyok végletes, csak ebben a kérdésben... Majd folytatjuk ha magadhoz tértél, méla álmodból :))

Élet. Tudod mi az? Az a valami, erő, energia, ami az emberi szervezetet egyben tartja haláláig... Az asztalka nem élő, a pénz érme nem élő...

Rossz a példád, rossz a meglátásod. Erőlteted a rosszat...

[ Szerkesztve ]

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#13333) lao ce válasza Horka1 (#13319) üzenetére


lao ce
aktív tag

a tao szamodra eszkoz a sajat fantaziad megtamogatasara.

...a tao a hatalom.
...a tao egy isten, ami hu a zsido hagyomanyokhoz.
...a wu wei mint add at magad okos elo aldozatul.
...a cél... az ezoterizmus.

vegre ertem, kitisztult a katyvasz. a tao a hatalmas zsido isten aki azt oktatja hogy okos aldozatok legyunk jezushoz hasonloan a csodas misztikumok vilagaban.

en mar leirtam amit le kellett irnom, aki akarja megerti.
ha kerdes esetleg lenne szivesen valaszolok - persze csak amolyan foldhoz ragadtan (elveszitettem a varazspalcikamat ugyanis). :)

nicht kompot

(#13334) lao ce válasza D1Rect (#13327) üzenetére


lao ce
aktív tag

"Isten nincs alapból az emberben, nem szériatartozék."
"Lelkiismeret?"
a taoizmus ugy hivja: "te"
ereny, moralis "energia" ami belenk van kodolva szuletestol.

nicht kompot

(#13335) Noddy válasza Horka1 (#13332) üzenetére


Noddy
senior tag

Pont amit beidéztél, ott van, hogy a földnek porából. Tehát volt teste Ádámnak és Évának, nem alaktalan lelkek voltak.

Az Isten országa se Istent jelent. Hanem azt ami oda van írva Istennek az országa, azaz egy olyan terület aminek Isten az uralkodója. A te életedben Isten uralkodik és te neki alázatos szolgája vagy?

"Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?
Mert áron vétettetek meg; dicsőítsétek azért az Istent a ti testetekben és lelketekben, a melyek az Istenéi."
Istentől nyertétek... nem a magatokéi vagytok... áron vétettél meg, nem te fizetted ki saját magadat, hanem más fizetett. Jók a félmondataid, de sajnos csak fél mondatok.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#13336) kymco válasza Horka1 (#13332) üzenetére


kymco
veterán

A pénzes példával pont Jézus hozakodott elő... biztos ő is mélán aludt, még te világítottál... :)

Az élet lehelete más, mint a Szentlélek. A Szentlelket pünkösdkor vették a tanítványok... elég jól le van írva az újszövetségben, és előtte akkor biza nem volt... sőt az ószövetség különleges prófétai ajándékként élte meg a Szentlélek ajándékét... ott sem volt általános. Nem akarok valótlant állítani, de úgy emlékszem, hogy az eredeti héber szövegben sem azonos ez a lehelt lélek a próféták lelki ajándékával...

www.refujvaros.hu

(#13337) gaborbol


gaborbol
őstag

Minnel tobbet olvasgatom ezt a topicot, annal inkabb rajovok, hogy a szo amivel legjobban jellemezni tudnam az egeszet az a korabban elhangzott "loveszarok" lenne. Valahogy mast gondoltam errol a topicrol meg ugy a vallasos emberekrol is.Ha ezt jelenti a vallas es a hit, akkor ez nem az en utam.

Azert talatam olyat is ami szimpatikus:

"Az, aki segít másokat, az, aki nem gyűlölködik, az, aki nem erőlteti másokra az általa elfogadott játékszabályokat, na az a szememben jó ember. Nagyra tartom azt, aki arra törekszik, hogy túllépjen a játékszabályokon anélkül, hogy másoknak ártana. Még többre, aki másoknak is segít ebben. "

[ Szerkesztve ]

(#13338) Horka1 válasza lao ce (#13333) üzenetére


Horka1
tag

Egyetlen folyamattá degradáltad a különböző ideák egységét.

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#13339) kymco válasza gaborbol (#13337) üzenetére


kymco
veterán

Sajnálom.
Számomra hamis az az álláspont, hogy bárki bármit mondhat bármiről: peace...
Nem szólok bele abba, hogy a tao tanításai milyenek (alapvetően érdekel, de nem vitázom vele), önmagában se a buddhizmussal, se az iszlámmal nem foglalkozom. Sőt nem vitázom azon sem, hogy evolúció vs teremtés.
De szót fogok emelni ezek után is, ha valaki a Biblia Istenéről badarságokat mond. Még akkor is, ha ez nem konform. Ha visszaolvasol, láthatod, hogy nem különböző hiteket üköztetünk... én csak ahhoz ragaszkodok, hogyha valaki a kereszténységről, a Bibliáról beszél, igazat írjon...
Lehet, hogy ez békétlenségnek tűnik, de legalább nem maradunk a hazugság, félretájékoztatás béke látszatát adó bűzös iszapfürdőjében...

www.refujvaros.hu

(#13340) F-ECT$ válasza gaborbol (#13337) üzenetére


F-ECT$
titán

Ahogy látom itt (leg)felsőbb szinteken folyik a vita, a vallásos emberek 99%-a nem nagyon tudna érdemben hozzászólni. Természetesen nem (csak) ezt jelenti a vallás és a hit.

Mellesleg aki az emberek szemében "jó" ember, az is simán juthat pokolra ;]

Dive ever, work never.

(#13341) Horka1 válasza kymco (#13336) üzenetére


Horka1
tag

Nem is a szentlélekről beszéltem eddig sem. Hanem Isten jelenlétéről az emberben. Jézus a tömegeknek mondta, hogy Ti vagytok a szent lélek temploma, nem pünkösd után... Időrendre figyeljünk. Pünkösd Jézus halála után volt, de ezt jóval előtte mondta... És még egyet mondott. Az Isten országa olyan, mint egy mustármag. Tehát Isten nem a maga teljességében van jelen az emberben, hanem egy kis rész, de ez a rész az egész jellemzőit magában hordozza, ahogyan egy pohárnyi tengervízből az egész tengerre vonatkozó ismereteket szerezhetünk, és ha a vizet bele öntjük a tengerben, nem tudod, melyik víz molekula volt előzőleg a pohárban. Miért nem? Mert a pohárban lévő víz tökéletesen megegyezik a tenger vizével, Azonosak!... De a mustármag példája éppen arra mutat rá, hogy Isten felnövekedhet az emberben, annyira, hogy teljesen átminősíti, átlényegíti az embert, ahogyan Jézusnál látjuk, még a teste is teljesen átváltozik...

A pénzes példa konkrétan az adófizetésről szól, és a politikai identitását akarták kikezdeni, hogy vádolhassák valamivel...

Mindent a maga helyén kezeljünk..

A szent lélek akkor jön, amikor az ember kész arra, hogy elkezdjen praxist folytatni. Alkalmasság kérdése. Amikor Jézus kiküldi az apostolokat először, azt olvasod: És erőt ada nékik, hogy gyógyítsanak, és ördögöket űzzenek... Mi ez az erő, és hogyan lehet azt átadni, és mik ennek a feltételei? Nem csak úgy jön ez! Az ok okozat világában élünk, semmi nincs ok nélkül, és ha valamire okot adsz az bekövetkezik, de csak olyan dolog következik be, aminek van oka... Szellemi praxist folytatni nem egyszerű játék. Nagyon felelősségteljes dolog, nem véletlenül nem folytat mindenki, és marad a hit területén. Ott nincs felelősség... A hit tulajdoníttatik igazságul, az igazak pedig megtartatnak.. Hmm. Ne csinálj semmit, elég ha hiszel, vigaszágon így is a mennybe kerülsz :DD Isten intézi a többit, Te csak ülj a babérjaidon!!

[ Szerkesztve ]

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#13342) lao ce válasza gaborbol (#13337) üzenetére


lao ce
aktív tag

"Valahogy mast gondoltam errol a topicrol meg ugy a vallasos emberekrol is.Ha ezt jelenti a vallas es a hit, akkor ez nem az en utam."
gaborbol
ez csak egy forum. ide azert jonnek az emberek hogy elmondjak amit gondolnak: ez nem "a" vallas. a vallas otthon van es belul. :)

a forumon levo emberek sem "a" vallasos emberek csak vallasos emberek akik itt vannak es szeretnek vitazni meg okoskodni, meg ragaszkodni ahhoz hogy a bibliarol mit szabad mondani. :P

ez a modern vallashaboru, barki vivhatja, senki nem hal bele.
miert, csak katonakkal a terepasztalon lehet harcolni? :)

nicht kompot

(#13343) kymco válasza Horka1 (#13341) üzenetére


kymco
veterán

A templom épület, ami akkor is épület, ha üres. A Szentlélek kiáradása pünkösdkor volt.
A tanítványok egészen addig nem is igen értették Jézust. Ez az evangéliumi párbeszédekből egyértelműen lejön...
A mustármag képe pedig ráillik arra, hogy a 12 tanítványból világot átívelővé vált a kereszténység... kicsi Izraelből a világ végső határáig,

A pénz példa pedig tényleg az adófizetésről szólt, csak a történelemismerettel rendelkezők megláthatják ebben a jézusi csavart. Amin a császár képmása díszelgett, az a császáré. Hasonlóan, ahogy az állatokat is megbélyegezték egyedi jellel, és ez a tulajdonosra utalt. A pénz nem szent a zsidónak, mert a császár képe van rajta, és mivel a császár képe, bélyege van rajta a császáré. És pont egy ószövetségi képpel az ember istenképűségével csak vissza a farizeusokra, akik tudják, hogy a képmás tulajdonjogot jelent (ezért is lázadtak fel a zsidók, mikor a római helytartó a császár képeit függesztette ki Jeruzsálem szerte, és a császár is azért függesztette ki képeit, mert jelezte, hogy meghódította az országot). És ha a császárnak meg kell adni, ami a császáré (a császárképű pénz), akkor csak úgy érthető a jézusi folytatás, hogy add meg Istennek, ami az Istené... te magadat, aki Isten képű vagy... Istennek nem a pénzed kell, hanem te magad...
Én pedig teszem a dolgom, és hálás vagyok az Istennel való kapcsolatomért, hogy alkalmassá tesz a feladataim elvégzéséra, a szolgálatra. Kellő időben látással, bölcsességgel áld meg, vezet és velem van.
Nem vagyok tétlen. Reménységem, hogy végzem azt, amiért teremtettem.
És végül a Szentlélek akkor jön, mikor Isten akarja, és úgy, ahogy Isten akarja, mert szuverén Úr, nem az én pincsikutyám.

www.refujvaros.hu

(#13344) JJános válasza Horka1 (#13341) üzenetére


JJános
addikt

"Jézus a tömegeknek mondta, hogy Ti vagytok a szent lélek temploma"

Az én bibliámban ilyen nincs. te hol olvastad, ha szabad kérdezni.

2007-05-06 óta itt!

(#13345) hallari válasza F-ECT$ (#13340) üzenetére


hallari
tag

"Mellesleg aki az emberek szemében "jó" ember, az is simán juthat pokolra."
Ezt már Jézus is megmondta - a farizeusok (képmutatók) egyik fő bűne pont ez volt, hogy csak azt keresték, hogyan tudnának az emberek előtt minél előnyösebb színben feltűnni.

"Ahogy látom itt (leg)felsőbb szinteken folyik a vita, a vallásos emberek 99%-a nem nagyon tudna érdemben hozzászólni. Természetesen nem (csak) ezt jelenti a vallás és a hit."
Ezért mondja a Biblia a legegyszerűbben az embereknek a dolgokat, mint Jézus Tamásnak: "... ne légy hitetlen, hanem hívő." Az Apostolok Cselekedeteiben is ez dominál. Istennek elég egy őszinte, nyitott szív és egy őszinte száj - Ő válaszol. És egész életedben melléd áll, ha kéred. Nem kell nagy tudomány hozzá, Isten SZEMÉLYES közösségben szeretne lenni veled.

[ Szerkesztve ]

(#13346) JJános válasza hallari (#13345) üzenetére


JJános
addikt

"Isten SZEMÉLYES közösségben szeretne lenni veled"

Igen erre teremtett. De az üdvösség elnyerése nem ilyen egyszerű.
Kell a hit. kell az őszinte ember. De kellenek a hitbéli cselekedetek.
Ezekhez pedig hit társak kellenek, és emberek.
Képmutatás nélkül való szeretet.

A szeretet útja a legegyszerűbb, a paradicsomba. :)

2007-05-06 óta itt!

(#13347) Horka1 válasza JJános (#13344) üzenetére


Horka1
tag

Ugyan Pál mondja, de nem tanítványoknak, hanem a tömegnek...

"19. Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?"

1 korinthus 19.

[ Szerkesztve ]

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#13348) JJános válasza Horka1 (#13347) üzenetére


JJános
addikt

De az időrend így sem stimmel. :U

2007-05-06 óta itt!

(#13349) Horka1 válasza JJános (#13348) üzenetére


Horka1
tag

Az időrend nem is lényeges ebből a szempontból!
A hangsúly azon van, hogy nem megtérteknek prédikálja ezt Pál, hanem egy laikus tömegnek...

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#13350) JJános válasza Horka1 (#13349) üzenetére


JJános
addikt

Az sem igaz sajnos.

A korinthusi levél, a Korinthusban működő gyülekezetnek íródott tudtommal. Válaszul, mert a Korinthusi gyülekezetből kéréssel fordultak felé bizonyos kérdésekben.

2007-05-06 óta itt!

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.