Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#12101) Peethy válasza doc (#12100) üzenetére


Peethy
őstag

Az egyházi fenntartású intézmények nem "egyházak" kategóriába esnek, tehát minden esetben kötelesek számot adni minden forintról. Ne aggódj, olyan szinten kevés pénzt kap például a mi egyházunk által működtetett drogrehabilitációs intézet, hogy bőven viseljük mi is a terheiket, pedig mondhatni: semmi közünk azokhoz az emberekhez.

Egyébként tudtommal el kell számolniuk az egyházaknak is a pénzzel, amit kapnak. Ami titkos, az az adakozásból befolyt összeg, azt arra fordítod, amire akarod (persze a törvény keretein belül).

http://ungvaripeter.hu - brand, arculattervezés, marketing

(#12102) Noddy válasza doc (#12100) üzenetére


Noddy
senior tag

Én csak a saját gyülekezetemből indultam ki.
Komoly elszámolások vannak, ellenőrzések az állam és az egyház vezetőség részéről is.
Minden forinttal el kell számolni. Akár adomány, alapítványi pénz, perselypénz, pályázati pénz...

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#12103) degu válasza Noddy (#12102) üzenetére


degu
senior tag

Nem akarok kekeckedni,mert ezeket nem tudtam eddig,de pl. a pap,kantor,takaritono,stb. fizeteset ki finanszirozza?
Es ha mar erre a szintre altunk ra,akkor had kerdezzem meg /amirol soha,sehol,semikor/ nem hallottam,hogy egy pap mennyit keres?
Vagy pl. a Szent Istvan bazilika futeset,vilagitasat /ami tobb tarsashaz energiaigenyevel feler/mibol finanszirozzak? Es a papjanak mibol lehet luxusautoja?/ Mert ugye a kepviselok maguknak allapitjak meg a horribilis fizetest,de Ok az uralkodo osztaly!/ De egy pap minek az alapjan kapja a javadalmazasat? :F

[ Szerkesztve ]

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#12104) D1Rect


D1Rect
félisten

Trololo ;] :) , miről is szól valójában a magyarországi vallásszabadság korlátozása:[link]

Különösen tetszik, hogy kitér a papság pedofil ügyeinek valódi okára. :)

[ Szerkesztve ]

(#12105) Noddy válasza degu (#12103) üzenetére


Noddy
senior tag

Én pontosan nem látok bele a katolikus egyház pénzügyeibe, csak az én gyülekezetemet látom. Itt a lelkész és a felesége (hitoktató) a gyülitől kapja a fizetést (pontos elszámolással, adóztatással, fentről is ellenőrizve). Van egy szolgálati kocsi (8 éves opel zafira) az egyházmegyétől, mivel szórványban is szolgál, de természetesen minden költségét szintén a gyüli fizeti (benzin, biztosítás). A gyülinek a bevétele a perselypénz, egyház fenntartói járulék és alapítványi pénz (bár ebből inkább a nyári táborokon segítik a rászorulókat).
A lelkész itt el tud minden évben menni nyaralni, a gyerekeit tanítatja, saját lakása is van, de nincs boss öltönye és saját mercedese. Takarító nő sincs, mi seperjük és mossuk fel az imatermeket és a templomot. A kántor nem kap fizetést, se a többi szolgáló.
Azt mondhatjuk, hogy öneltartóak vagyunk.

A lelkész fizetése nem tudom mitől függ, biztos nekik is van valami bértábla, én se tudom, hogy egy ügyvéd mennyit keres, de biztos utána lehet nézni. Az elmondható, hogy a valamennyire a presbitérium és az egyházvezetőség szabja meg, és függ a gyülekezet méretétől. Biztos, hogy nem önkényes pénzosztogatás megy alsó szinten. Hogy a püspök mit csinál az már más tészta... ott vannak csúnya dolgok.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#12106) kymco válasza doc (#12098) üzenetére


kymco
veterán

azt felhaboritonak tartom, hogy lapatoljuk bele a penzt az egyhazakba, anelkul hogy akar csak a legkisebb modon is szamonkerhetoek vagy ellenorizhetoek lennenek.

Ez egy olyan állítás, ami hazugság... Kérlek, hogy támaszd ezt alá bármilyen ténnyel!

www.refujvaros.hu

(#12107) kymco válasza degu (#12103) üzenetére


kymco
veterán

A lelkészt a gyülekezet fizeti. A gyülekezet adja össza azt a pénzt, amiből megél. Ha nem megy a gyülekezetnek, akkor nincs pénz. Egy településen egy özvegy lelkész három gyerekkel fél év alatt csak háromhavi fizut kapott, mert nem volt pénze a gyülinek erre...

És a gyülekezet vezetői, nem a lelkész dönti el évről-évre, hogy mennyit kapjon. A mi lelkészünk 4 idegennyelvet beszél, most fog doktorálni, és kb annyi a fizetése, mint egy auchan pénztárosnak....

Csak turkálj nyugodtan a lelkészeink zsebébe.

www.refujvaros.hu

(#12108) kymco válasza doc (#12100) üzenetére


kymco
veterán

Ez sem igaz... De véleményed van... és még csak nem is titkolod...
Kabaré... :(

www.refujvaros.hu

(#12109) doc válasza kymco (#12106) üzenetére


doc
nagyúr

az egyház belső szabályai szerint szedett egyház-fenntartói járulékról, gyűjtött adományokról az állami, önkormányzati és közigazgatási szervek adatokat nem kérhetnek, és nyilvántartást nem vezethetnek
az egyház a számvitelről szóló törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletrendelkezéseinek megfelelően, elkülönítetten köteles nyilvántartani gazdasági-vállalkozási tevékenységének bevételeit, költségeit és ráfordításait

[link]
ugyanitt lathato a lista azokrol, amik NEM tartoznak a gazdasagi-vallalkozasi tevekenysegek koze - ez gyakorlatilag MINDENT lefed

Tájékoztatásul közöljük, hogy a legszukebb értelemben vett egyház-finanszírozási tá-
mogatás összege (ebben nem szerepelnek sem az egyházi oktatási, szociális és egészség-
ügyi intézmények támogatása, sem az egyházi ingatlanrendezés költségei) 1991-ben 1,127
Mrd Ft volt, 2008-ban 26,478 Mrd Ft.

[link]

Az Index úgy tudja, az elmúlt húsz évben mindössze egyszer tettek kísérletet arra, hogy összegezzék, kitől milyen címen milyen állami támogatást kapnak az egyházak, ám a 2008-as kísérletet végül Hiller István oktatási miniszter állította le
[link]

[link]

azt meg kulon koszonom, hogy azon vagy felhaborodva, hogy van velemenyem...

[ Szerkesztve ]

(#12110) AMD Power


AMD Power
titán

Nálunk pl itt mi egyházközségünknél bármelyik egyház tag belenézhet a könyvelésbe, mikor mire mi és mennyi lett elköltve stb....

(#12111) kymco válasza doc (#12109) üzenetére


kymco
veterán

azt felhaboritonak tartom, hogy lapatoljuk bele a penzt az egyhazakba, anelkul hogy akar csak a legkisebb modon is szamonkerhetoek vagy ellenorizhetoek lennenek.

Ebben hol szerepel az, hogy lapátoljátok bele a pénzt... Hol az a pénz, ami tőled van, és nem számol el vele a gyülekezet?
Esetleg adományt adtál? Egyházfennartói járulékot fizettél?
Szvsz egyiket sem. Ennek ellenére kelted a hangulatod, hogy lapátolod bele a pénzt, és még sok ember az egyházba, és nem tudja mire megy.
A valóság pedig az, hogy nem a te pénzedről van szó, tehát nem értem a felháborodásod, és aki pedig befizet, az ellenőrizheti, hogy mire megy.
Az adományról, egyházfenntartói járulékról, amit a gyülekezeti tagok önkéntesen befizetnek, igen is tudják mire megy el, mert nyitott a gyülekezet gazdálkodása. Nálunk havonta készül tájékoztatás a bevételekről és a kiadásokról. Van egy gyülekezeti bizottság, amely rendszeresen ellenőrzi a pénzforgalmat, és egyházi szinten is zajlik ellenőrzés.

Tehát még egyszer nem a te pénzedről van szó... tehát amiért felháborodtál, alaptalan. Amiről pedig most írsz, az nem a felhábordásodról szól, hanem a gyülekezeti tagok önkéntes pénzeiről.... És azok, akik lapátolják, tehát nem te, igenis utána tudnak járni, hogy mire megy a pénz.... :)

www.refujvaros.hu

(#12112) lao ce válasza kymco (#12108) üzenetére


lao ce
aktív tag

szerk: nem kymconak valaszolok igazibol csak ugy benyogom

azert vicces ezt olvasni, mert szepen irjak kymcoek hogy az allami resz nem jelentos a koltsegeikben. ha nem jelentos akkor talan lehetne maskent is megszervezni - csak az a baj hogy az meg maskent lenne rossz.

ha dokumentaltan az adoforintok az "egyhazi fenntartasu intezmenyek" fenntartasara mennek es nem a miseborra akkor inkabb koszonettel tartozik mindenki.
en nem csinalnam ezt a sok szart, az biztos. valoszinuleg rettenetesen kevesen latnak uzletet egy drogelvono uzemelteteseben, szoval at the end of the day vagy a hivok dobjak ossze a maradek 97%-ot, vagy az egeszet az allam allja.

szoval majd az allam.
ugye most viccelunk? a politikustol aztan varhatjuk hogy majd a sajat bomose helyett az alkeszekbe pumpalja a penzt. lehet persze almodozni az idealis allamrol (vagy az idealis egyhazrol), a szinte hosokkent viselkedo nemes politikusokrol, a tiszta tekintetu bolcs lelkeszekrol, de a vegen a bilibe log az ember keze. ugy van ahogy van pillanatnyilag, es attol fuggoen hogy hiszek vagy nem az o istenukben, megvan a helye annak amit tesznek.

a meggyozodesem szerint a legjobb amit az allam tehet az az, hogy kiadja berbe ezeknek a nem szavazatszerzo intezmenyeknek az uzemelteteset. az egyhazi uzemeltetes meg mindig olcsobb mint az alvallalkozo alvallalkozojanak az alvallalkozoja. lassatok szumtukkel.

nomost az iskolak kerdese azert sokkal erzekenyebb tema, mert megiscsak a jovo agyait mintazzak a suliban es egy befolyaltsag mentes, SEMLEGES vilagnezet minden homo sapienst alanyi jogon meg kellene illessen ezen a sargolyon addig amig fel nem no es el nem donti onmaga hogy merre hany ora. de, ugy erzem hogy olyan szepen irtam idaig, hogy most inkabb befogom es nem reszletezem ezt a dolgot.

[ Szerkesztve ]

nicht kompot

(#12113) doc válasza kymco (#12111) üzenetére


doc
nagyúr

Tehát még egyszer nem a te pénzedről van szó...

akkor szerinted azt az evi soktizmilliard forintot megis honnan teremti elo az allam? osszedobja a 386 kepviselo sajat zsebbol? :W

az adomanyokrol meg: elhiszem hogy a Te egyhazadnal errol pontos koltsegvetes van, ez szerintem minden kisegyhazra jellemzo.

az en nagypapam sekrestyes volt, o szamolta ossze a perselypenzt, tartotta nyilvan. de errol sem az egyhaztagok, es plane a kivulallok SEMMILYEN informaciot nem kaptak/kaphattak!

errol egyebkent megint csak ideznek, egy katolikustol, aki nyilvan veri az asztalt hogy minel tobb penzt kapjanak, mert az ugye 'jar':

Minden egyes forintot nem tudnak elkönyvelni, amit bedobnak a perselybe, nincs annyi munkaerő sem. Az állam és az egyház mellérendelt viszonyban van, az egyháznak vannak belső törvényei, amibe nem szerencsés beleszólni. Egyébként minek adóztassunk meg egy adózott pénzből fizetett adományt? Ezt sehol nem adóztatják meg.
[link]

egyreszt tehat fel van haborodva, hogy hogyan lehetne megadoztatni azt amit adozott penzbol fizetnek - persze ha en kapok penzt valamilyen altalam vegzett szolgaltatasert, arrol koteles vagyok adozni, mint ahogy barmilyen szervezet/ceg, es a beveteleket szamontartani is koteles. szerinted mit szolnanak ha en arra hivatkozva megtagadnam az adofizetest az elvegzett munkaert kapott penz utan hogy 'dehat az mar adozott penz' vag hogy 'nincs annyi munkaero hogy szamontartsam'

(#12114) doc válasza lao ce (#12112) üzenetére


doc
nagyúr

ha dokumentaltan az adoforintok az "egyhazi fenntartasu intezmenyek" fenntartasara mennek es nem a miseborra

az egyhazi fenntartasu intezmenyekre viszonylag jol szamontarthato osszegeket kap az egyhaz, plusz meg rengeteg mas jogcimen (pl. karpotlas, ingatlan, stb)
ezen FELUL kapja meg az elobb linkelt 28milliardot pl., ami csakis es kizarolag azert megy, mert 'ok vallas' - tehat pl. miseborra...

(#12115) kymco válasza doc (#12113) üzenetére


kymco
veterán

A pályázati pénzek nagyon szigorú elszámolás alá esnek. Igazolni kell, mire megy. Az iskola, kórház stb... szvsz tökéletesen átlátható, a pénzeket könyvelővel, könyv vizsgálóval és még ki tudja mivel kell hitelesíttetni, tehát a hőbörgésed igazából azt a pénzt érinti, ami nem a te adóforintod, aminek az elköltését azok, akik befizetik, ellenőrizhetik...

Csak könnyebb azt hazudni (csúsztatni, elkenni), hogy a perselypénzt nem látom mire költik, ezért az összes pénzt nem látom mire költik, nem látom, hogy mire megy az adóforintom....

De itt én ezt a meddő vitát lezárom. Ha ebből nem érted a felvetésed és érveid ellentmondásaiban rejlő komikumot, akkor nem én vagyok az, aki segíteni tud neked...

www.refujvaros.hu

(#12116) doc válasza kymco (#12115) üzenetére


doc
nagyúr

A pályázati pénzek nagyon szigorú elszámolás alá esnek. Igazolni kell, mire megy. Az iskola, kórház stb... szvsz tökéletesen átlátható, a pénzeket könyvelővel, könyv vizsgálóval és még ki tudja mivel kell hitelesíttetni, tehát a hőbörgésed igazából azt a pénzt érinti, ami nem a te adóforintod, aminek az elköltését azok, akik befizetik, ellenőrizhetik...
te szandekosan jatszod a hulyet? NEM a palyazati penzekrol, NEM az iskolakrol, NEM a korhazakrol beszelek, hanem tobbek kozott az EN adomrol (bar a fentiek is az en adombol (is) befolyt allami bevetelbol mennek), hanem az 'egyhazfinanszirozasi tamogatas' cimen kifizetett tizmilliardokrol

hol van itt az ellentmondas?

(#12117) kymco válasza doc (#12116) üzenetére


kymco
veterán

Vond le a kárpótlást, vond le az 1%-ot, vond le a hitoktatást, vond le a kulturális örökségi rekonstrukció költségét, és ami marad, azt pedig szíved joga firtatni.
A határon túli magyar gyülekezetek támogatását, és a kistelepülések lelkészeinek támogatását... szíved joga firtatni ezen kiadások szükségességét, bár megjegyzem, hogy Gyurcsányék se nagyon tiltakoztak ezen költségek ellen, de te keményebb vagy náluk....
Tegyed... mondom szíved joga....
De én is adózom, és én jónak tartom, hogy pld kistelepülések, határon túli magyarság megtartásának érdekében van ilyen lehetőség... az én adóforintom is megy erre. Vedd úgy, hogy az enyém megy erre, meg sok más hozzám hasonlóan adózóé, akiket szintén képvisel a törvényhozó....

www.refujvaros.hu

(#12118) doc válasza kymco (#12117) üzenetére


doc
nagyúr

jo lenne ha legalabb neha elolvasnad amit linkelek, de legalabbis amit azokbol idezek...
a karpotlas, oktatas, rekonstrukcio, stb. KULON megy. EZEN FELUL kap az egyhaz tizmilliardokat, pusztan azert, mert egyhaz

es hogy visszakanyarodjunk a kiindulo kerdeshez: MILYEN JOGON??
ha egy vallast a sajat hivei nem kepesek eltartani, az megerett a pusztulasra

(#12119) kymco válasza doc (#12118) üzenetére


kymco
veterán

Vsz neked kellene olvasnod, amit linkelsz, de hagyjuk... már két hsz-szel előbb is ezt mondtam, most már tartom is magam ehhez.

www.refujvaros.hu

(#12120) doc válasza kymco (#12119) üzenetére


doc
nagyúr

termeszetesen elolvastam az osszes cikket amit linkeltem (szerinted hogyan ideztem beloluk, hasrautessel? :F ), de tenyleg hagyjuk, miutan egy eldontendo kerdesre sem voltam hajlando valaszolni, a tobb oldalrol bizonyitott tenyekre kozlod hogy hazugsag, ezek utan tenyleg nincs ertelme hova folytatni...

(#12121) kymco válasza doc (#12120) üzenetére


kymco
veterán

Én konkrétan válaszoltam, arról nem tehetek, hogy kétbites válaszokat akarod megérteni csupán. Én nem kerültem a választ, csak csökönyös vagyok... én szerintem rendesen válaszoltam...
A többiről már tényleg nem érdemes beszélni.
Bocsánatot kérek a többszöri "hazugság" jelzőért... elhamarkodott voltam...

www.refujvaros.hu

(#12122) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
őstag

Sziasztok!
Annyi lenne a kérdésem,hogy ezt le lehetne-e tölteni valahonnan?
De nem szeretnék szerzői jogokat sem sérteni.
[link]

(#12123) Vladi válasza doc (#12081) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

"te mennyire tartanad jogosnak, hogy a Te adodbol iszlam mecseteket epitsenek az orszagban? vagy pl. a Te adodbol emeljen uj templomot a Mormon egyhaz?"

Tegyük fel, hogy így van. Akkor kb 87,6%-ban tartom jogosnak.

Amennyiben nincs így, értelmetlen a kérdés.

Jah nem nekem ment, akkor bocsi. :DDD

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#12124) Vladi válasza lao ce (#12112) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

"a suliban es egy befolyaltsag mentes, SEMLEGES vilagnezet minden homo sapienst alanyi jogon meg kellene illessen ezen a sargolyon addig amig fel nem no"

Nem értek egyet! Csak utána. Addig egyszerűen szüksége van arra, hogy valamit tanítsanak, ilyen értelemben. Világnézetet, vallást, erkölcsöt, bármit, ami mentén egyáltalán kialakulhat a személyisége. Nagyon rossz lenne, ha egyáltalán nem csinálnának ilyet, csak tényeket közölnének. A gyereknek egyszerűen szüksége van a szabályrendszerre. Aminek serdülőkorban nekimegy, optimális esetben felnőtt korára valami a tanulthoz hasonlót magáévá tesz, kicsit jobb formában.

De mondom a semleges világnézet oktatásától csak személyiségzavaros és neurotikus embertömeget kapunk.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#12125) Noddy válasza Vladi (#12124) üzenetére


Noddy
senior tag

Úgy mint az óvodában, az új gender ideológia jegyében. Nehogy a kisfiú kisfiú legyen, vagy a kislány kislány, döntse el mi akar lenni 3-4 évesen maga... Az ilyennek tényleg csak identitás és személyiség zavar lesz a vége.
Nem jó, hogy Isten dönti el, hogy kit teremt férfinak és nőnek.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#12126) cucka válasza Noddy (#12125) üzenetére


cucka
addikt

Úgy mint az óvodában, az új gender ideológia jegyében.
Nem, nem úgy, viszont a nyílt vallási propagandának és indoktrinációnak semmi keresnivalója egy állami iskolában.

Nem jó, hogy Isten dönti el, hogy kit teremt férfinak és nőnek.
De, jó az is, de akkor hogy is van az a történet a melegek jogaival?

(#12127) Vladi válasza cucka (#12126) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

Nem a nyílt vallási propagandáról indultunk, hanem a másik végletről, a semleges neveléstől.

"Nem jó, hogy Isten dönti el, hogy kit teremt férfinak és nőnek.
De, jó az is, de akkor hogy is van az a történet a melegek jogaival?"

Melegek esetében két azonos nemű létesít párkapcsolatot. Tehát férfi-férfival, nő-nővel. Mi a kérdés? :P

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#12128) degu


degu
senior tag

En az amator-hitteritoket szoktam azzal elkuldeni,hogy ha Isten ilyen vilagot,es embereket teremtett,akkor nincs miert *beszelgetni* Vele,es a segitseget kerni... :(

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#12129) kymco válasza degu (#12128) üzenetére


kymco
veterán

Én erre azt válaszolnám, hogy látszik a világon, hogy mire jut az ember Isten nélkül...

www.refujvaros.hu

(#12130) cucka válasza Vladi (#12127) üzenetére


cucka
addikt

Nem a nyílt vallási propagandáról indultunk, hanem a másik végletről, a semleges neveléstől.
A végletek sosem jók - ez nem csak a vallások/egyházak tevékenységével kapcsolatban igaz, hanem ellentétes irányban is.

Melegek esetében két azonos nemű létesít párkapcsolatot. Tehát férfi-férfival, nő-nővel. Mi a kérdés?
Az egyházi propaganda szerint mindenki legyen olyan, amilyennek Isten teremtette. Kivéve, ha melegnek teremtette, mert az bűn. Ez nekem nem tűnik igazságosnak, még akkor sem, ha 4000 évvel ezelőtt a közel-keleten ezt a kérdést halálra kövezéssel zárták rövidre. (Ugye ez lenne az az erkölcsi zsinórmérték, amire oly büszkék a keresztények)

(#12129) kymco
Én erre azt válaszolnám, hogy látszik a világon, hogy mire jut az ember Isten nélkül...
Na hova? Mondj egy történelmi kort, ahol a többség követte az isteni tanítást és jobb volt az élet. :U

[ Szerkesztve ]

(#12131) degu válasza kymco (#12129) üzenetére


degu
senior tag

Semmi kifogasom a hited ellen,sot! Irigyellek-bizonyos fokig,de neked politikusnak kellett volna menned,mert mindenre van egy okos ,latszolag odaillo,magyarazattal szolgalo valaszod.
Vagy egyszerubben fogalmazva,mindent meg tudsz magyarazni... :R

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#12132) Noddy válasza degu (#12128) üzenetére


Noddy
senior tag

[link]

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#12133) degu


degu
senior tag

Anne Graham: "Úgy hiszem, Istent nagyon elszomorítja, ami velünk történt, ám évek óta azt mondjuk neki: menj ki az iskoláinkból, menj ki a kormányunkból, és távozz az életünkből. És ő, mint aki tiszteli szabad elhatározásunkat, csendben hátrahúzódott. Miképpen várhatjuk el Istentől, hogy áldását és védelmét adja, ha kizárjuk az életünkből?

Mar megbocsass...de az emberek mondjak meg,hogy Isten mit csinaljon?
Hat nem O a Mindenhato? :F

[ Szerkesztve ]

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#12134) Vladi válasza cucka (#12130) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

"A végletek sosem jók - ez nem csak a vallások/egyházak tevékenységével kapcsolatban igaz, hanem ellentétes irányban is."

Ezzel egyetértek és részemről megbeszéltük. A többit nem vágom mire írod, mit akarsz vele. :F
Főleg nekem. :D

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#12135) Noddy válasza degu (#12133) üzenetére


Noddy
senior tag

Nem az emberek mondják, meg hogy Isten mit csináljon. Nem tudom honnan sikerült ezt a következtetést levonnod?

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#12136) kymco válasza degu (#12133) üzenetére


kymco
veterán

Kizárható az Isten az ember életéből. Nem fogja rátörni az ajtót, ha nem akarod...
Jézus mondja:
"Íme az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz...." Jel 3,20a.

www.refujvaros.hu

(#12137) lao ce válasza Vladi (#12124) üzenetére


lao ce
aktív tag

"Addig egyszerűen szüksége van arra, hogy valamit tanítsanak, ilyen értelemben. Világnézetet, vallást, erkölcsöt, bármit, ami mentén egyáltalán kialakulhat a személyisége"
gondolom a te vallasodrol a te vilagnezetedrol meg a te erkolcsodrol van szo, ugye? azt kellene tanitani nemdebar? :)

"De mondom a semleges világnézet oktatásától csak személyiségzavaros és neurotikus embertömeget kapunk."
nem gondolom hogy ez igy van. lelkibeteg embereket akkor kapunk ha agymosast vegzunk a gyerekeken az iskolakban erkolcs meg szemelyiseg meg vilagnezet vagy a vallas neveben.

vilagnezet tanitas. hat persze. mert meg nem volt eleg ugye?

[ Szerkesztve ]

nicht kompot

(#12138) Vladi válasza lao ce (#12137) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

Nem, nemdebár. Valamilyen erkölcsöt, világnézetet. Lehetőleg elfogadott, elterjedtet. Ezt a részét nem tudom pontosan körülírni neked, de lényeg az, hogy valamilyet. Tőlem akár butthizmust is taníthatnak.

Ezt az agymosás részét nem értem. Mire gondolsz? Sima hittanoktatástól még senki sem lett személyiségzavaros, vagy neurotikus, pláne nem pszichotikus.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#12139) lao ce válasza Vladi (#12138) üzenetére


lao ce
aktív tag

az elterjedt vilagnezet tanitasa. mire gondolsz, szocializmusra vagy kommunizmusra? vagy mast akarsz valasztani? miert? ami az egyiknek eletforma a masiknak agymosas.

erkolcs. no az meg a masik. nem hiszek abban hogy az emberek kitalaljak az erkolcsoket es az jo. hasonlo a problema: ami az egyiknek eletforma a masiknak kaloda. korlatolt ostobak vesszotemaja az erkolcs, ez a meggyozodesem.

mi van meg itt... "hittanoktatastol senki sem lett meg szemelyisegzavaros". mit lehet kezdeni egy ilyen kinyilatkoztatassal? amen. senki sem lesz beteg ha hulyesegeket kell tanulnia addig amig nem hiszi el es csak rohog rajta. viszont aki elhiszi annak lehetnek problemai mivel raeroltetnek valamit ami nem neki valo. nehany szerencsetlen csori meg annyira komolyan veszi hogy meg is akar annak felelni aminek nem is kellene. ez az agymosas ebben a temaban es ettol lesznek lelki betegek sokan.

az egyetemes erkolcs es vilagnezet oktatas. gondolom arctalan de atszellemult tekintetu gyerekeknek akik mind ugyan olyanok, ugyan azokkal az igenyekkel, raadasul ugyanolyan tarsadalomba kell majd szocializalodniuk. mekkora zsakutca ez a tema. kar idot pazarolni ra.

nicht kompot

(#12140) Peethy válasza lao ce (#12139) üzenetére


Peethy
őstag

Tehát azt állítod, hogy nincs egyetemes értékrend, bármi lehet normális, amit az ember eldönt, hogy az. Zseniális, ezért tart ott az egész nyugati civilizáció, ahol, mert ha már azt mondjuk, hogy ragaszkodunk az értékeinkhez, az egy antiliberális, elnyomó társadalmat jelent. Lelki betegek attól lesznek sokan, hogy azt se tudják, mit kezdjenek magukkal az életben, mert semmilyen viszonyrendszerhez nem tudják magukat kapcsolni, sem nemzeti, sem vallási, sőt, még nemi vonalon sem, nem pedig amiatt, mert egy keresztény kultúrában megtanítjuk vele, hogy az Evangéliumok az Újszövetségben és nem az Ószövetségben vannak.

Van egy kis különbség szabadság és szabadosság között.

[ Szerkesztve ]

http://ungvaripeter.hu - brand, arculattervezés, marketing

(#12141) cucka válasza Peethy (#12140) üzenetére


cucka
addikt

Tehát azt állítod, hogy nincs egyetemes értékrend, bármi lehet normális, amit az ember eldönt, hogy az.
Hogyne lenne egyetemes értékrend (vagy legalábbis a mi országunkban/kultúránkban egyetemesnek tekinthető). Az más kérdés, hogy ennek iskolai oktatását nem vallási fejtágítás keretei között képzeljük el.

Zseniális, ezért tart ott az egész nyugati civilizáció, ahol
Na, kymco után tőled is megkérdezem: hol? Mi a baj a nyugati civilizációval?
(Mert érted, azt ne kiáltsuk már ki egyetemes értékként, hogy régen a technológiai hiányosságok vagy a körülmények miatt más volt az élet, mint napjainkban)

Lelki betegek attól lesznek sokan...
Szerintem lelki betegek attól lesznek sokan, mert megtehetik (illetve megtehetjük, mi, mint társadalom).
Régen, amikor az újszülöttek fele nem élte meg a felnőttkort, akkor nyilván nem igazán került felszínre a lelki betegségek problémája.
Továbbá régen aki nem kívánt az (akár az egyház által) előírt viszonyrendszerhez alkalmazkodni, azt kiközösítették vagy megölték, nyilván ettől a lelki betegségek problémája egy csapásra megoldódott.
Érted, oda szeretnék kilyukadni, hogy attól, mert a lelki betegségekre régen nem fordítottak időt vagy mert még nem tartott ott az orvostudomány, még nem jelenti azt, hogy ezek nem léteztek volna.

nem pedig amiatt, mert egy keresztény kultúrában megtanítjuk vele, hogy az Evangéliumok az Újszövetségben és nem az Ószövetségben vannak.
Nem, ettől nyilván nem lesz lelki beteg senki, viszont felmerül a kérdés, hogy minek fölösleges marhaságokkal tömni a gyermek fejét. :U

[ Szerkesztve ]

(#12142) degu válasza Noddy (#12135) üzenetére


degu
senior tag

Idezem ismet Annat:
- ám évek óta azt mondjuk neki: menj ki az iskoláinkból, menj ki a kormányunkból, és távozz az életünkből.-
Innen sikerult levonni a kovetkeztetest!
Nem ertelek,hogy mit nem ertesz... :F

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#12143) degu válasza lao ce (#12139) üzenetére


degu
senior tag

-az egyetemes erkolcs es vilagnezet oktatas. gondolom arctalan-

Pontosan errol van szo! Nem arctalan,hanem EGYETEMES!
Tehat mindenkor fuggetlen a kor erkolcsetol /ami mindig mas,es mas/ valamint egy adott vilagnezettol /ami lehet szocialista,kommunista,vagy kereszteny alapu /
Mert a kereszteny hit /es minden vallas/ vilagnezet.A valamilyen hiten alapulo vilagnezet.
Az egyetemes vilagnezet /ilyen ma meg nincs! :K / fuggetlen mindenfele hittol! :R

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#12144) lao ce válasza Peethy (#12140) üzenetére


lao ce
aktív tag

"Tehát azt állítod, hogy nincs egyetemes értékrend, bármi lehet normális, amit az ember eldönt, hogy az"
idaig nem allitottam semmit egy egyetemes ertekrendrol.

szerintem az ember a peldadban aki semmit nem kezdett magaval azaz semmire sem vitte mert nem azzal toltotte az eletet hogy masok szemeben megfeleljen; nem kapcsolta magat semmilyen viszonyrendszerhez, azaz sem nemzeti sem vallasi eloiteletek nem befolyasoltak a tettet es gondolatait; es a nemiseget a maga termeszetessegeben elte meg es nem valamifele lokalis tarsadalmi vagy vallasi erkolcsi elvaras szerint, az az ember kozelebb van az egyetemes ertekrendhez mint legtobben.

te le-lelkibetegezed itt es ostoba erkolcsoket akarsz a fejebe gyomoszolni meg szovetsegekrol papolni elkepzelt szemelyekkel.

en azt mondom o legyen a tanitonk.

[ Szerkesztve ]

nicht kompot

(#12145) Vladi válasza lao ce (#12139) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

"szocializmusra vagy kommunizmusra?"
Tessék mondani, c válasz nincs? :DDD

De most komolyan. Mesélj már, mit gondolok még? :P

Már nem igazán vágom, hogy miről beszélsz, annyit mondtam, hogy a nihil tanítása elég káros.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#12146) Vladi válasza Peethy (#12140) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

Lényegében ezt mondom én is.

más: ha már szóba került, egy sört fizetek annak, aki megmondja, mi a vallásom. :DD

(#12144) lao ce:

Vaaagy: az illetőt pszichiátrián kezelik. Jó persze van olyan eset, ahol ez így igaz, így megáll, de ez kb. az emberek 0.001 %-ra igaz. Attól még nem lesz a többi kevesebb.

[ Szerkesztve ]

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#12147) lao ce válasza Vladi (#12146) üzenetére


lao ce
aktív tag

"de ez kb. az emberek 0.001 %-ra igaz"
pont ez a problema lenyege.
az emberek 99.999%-a az egesz eletet azzal tolti hogy lehetetlensegeknek akar megfelelni amit onjelolt profetak orditanak vilagga. "tanitanak", eeerted.

"Vaaagy: az illetőt pszichiátrián kezelik"
nem is csodalnam :)

bepirulazzak, lekotozik, fejere nyomjak a nedves elektrodakat es jol megmagyarazzak neki hogy FOGJA MAR FEL azzal a buta fejevel hogy:

nincs isten
azaz csak egy isten van
nem mert tobb van
egy, de nem ott
ott, de nem az
az, de nem ugy nez ki
mikor szabad dugni
hova szabad dugni
maszturbalni nem szabad
szabad
szabad de csak ketszer
hetente
naponta
ha buzi akkor beteg is
nem is beteg
nem csak beteg hanem nem is igaz magyar
egyen marhat
azt tilos mert szent
inkabb halat
inkabb mangalicat
hust ne is
de megis, penteken ehet csirket
de akkor bojtoljon legalabb husvetkor
akarom mondani jom kippur napjan
vagy ha azt sem akkor legalabb ne dolgozzon vasarnap
csak ha akarjak neki hogy dolgozzon
szoval inkabb szombaton ne
ami penteken van am
mert a nap az estevel kezdodik
a reggellel
a het meg a vasarnappal
nem a hetfovel
no jo de legalabb estenkent a bibliat olvasgassa
azaz a korant
a torat
a vedakat
a vinajapitakat
a tao te kinget
inkabb a kodzsikit
az uj magyar alkotmanyt

van aki ebbol ki akar venni mittodmen minden masodik sort es tanitani egyetemes ertekkent. csak profeta lehet o is :)

nicht kompot

(#12148) Vladi válasza lao ce (#12147) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

"pont ez a problema lenyege."
Ez pont, hogy nem probléma. Ez így van, így működik az ember. Elfogad bizonyos szabályrendszert, normákat, erkölcsöt stb. ahogy tetszik.

"lehetetlensegeknek akar megfelelni amit onjelolt profetak orditanak vilagga"
Ezt nem egészen értem, hogy honnan veszed, illetve, hogy mire válasz. Nem erről beszéltünk.

Amit meg felsorolsz, azt hiszem értem, de ez inkább a mai nihil világra jellemző hozzáállás. Kvázi annak a terméke, amiből kiindultunk, hogy semleges világnézetet kell tanítani, hogy választhass. Agyrém.

Egyébként ez meg többnyire 1-2 sor vonatkozik egy világvallásra. Hát ezt seholse tanítják mindet egyszerre. :U

[ Szerkesztve ]

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#12149) lao ce válasza Vladi (#12148) üzenetére


lao ce
aktív tag

szerk: ahh, mindegy. jo igy ahogy van. amit akartam mar leirtam :)

[ Szerkesztve ]

nicht kompot

(#12150) Horka1 válasza lao ce (#12147) üzenetére


Horka1
tag

Ez tetszik...

Valóban ez a célja a vallásoknak.
Keretbe zárás, ám azt se felejtsük el, hogy vannak olyanok, akiknek erre szükségük van, és van olyan ember aki jó, hogy ilyen keretek között van...

Ez a metodika a Judaista vallások sajátja, azért az Indiai vagy akár a Kínai világszemléletek sokkal szélesebb körűek...

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.