Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38820) Frawly válasza Marcsello31 (#38811) üzenetére


Frawly
veterán

Megerősítem, Total Commander helyett Double Commander, abból is lehetőleg Gtk-s verzió Ubuntun.

Képernyőképet legközelebb ne telefonnal csinálj, hanem screenshot programmal .png-be, csak az adott ablakról, screenshot alkalmazás be van építve Ubuntun is, de mivel én Archot használok dwm-mel, ezért nem tudom most neked fejből mondani, hogy mi a neve ennek Ubuntu, melyik menüből éred el. Talán PrnScr gombra röffen be, mintha ez rémlene.

De még kép se kell, pont az lenne a lényege a karakteres alapú terminálnak, hogy a kimenete egyszerűen kijelölhető, kimásolható szimpla szövegként (hasonlóan egy fórumos hozzászóláshoz), vagy elmenthető plain text fájlba. Ez nem Windows, ahol mindenről csak screenshotot tudsz csinálni.

Egyébként megy a Total Commander legújabb 64 bites változata terminálban, de a Wine-t 64 bitesre kell újrakonfigolni (alapból csak 32 bites), és elég szuboptimális, mivel a Total Commander nem kezeli a linuxos jogosultságokat, symlinkeket, meg lassabbak benne a fájlműveletek, mivel nem natív API-val fut. Mondom, Double Commander a TC-nek 99,99%-os klónja, natív linuxos program, simán feltelepíted sudo apt install segítségével.

De nem baj, ahogy ismered meg alaposabban a Linux világát, úgy tapasztalod ki ezeket. Ezt nem lehet erőltetni, ez egy fokozatos átszokási folyamat. Pont ez a Linux buktatója, hogy nem elég feltenni a Windows helyére, és utána hátra lehet dőlni. Az egész gépet máshogy használod Linux alatt, más programokat kell megszokni, más a workflow. Nincs registry, nincs C: meghajtó, nincs .exe fájl (csak Wine alatt), nincs weboldalakról installer összevadászása (helyette tárolókból telepítünk csomagkezelővel csomagokat), nem kell drivereket vadászni, az egész Linux mögött gyökeresen eltérő a logika a Windows ellenében. Ez nem azt jelenti, hogy rosszabb, csak egyszerűen más, meg kell tanulni, meg kell szokni, ez az, ami sokaknak nem megy, nincs hozzá türelmük. Windowosos szemmel ez eleinte idegennek és nehézkesnek tűnik, de nem az, megszokás után látható, hogy nem hogy rosszabb, de jobb a Windowsnál.

A Starcraft pedig fut Wine alatt, az a titka, hogy a legújabb Wine-t kell használni (ubyegonnak ez egy csapás lenne, mert mi az, hogy friss verzió kell valamiből, az fetisizmus) és a Starcraftból lehetőleg a remastered kiadást kell használni, beszerezni.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.