Hirdetés
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz DanielLong #3198 üzenetére
Hát igen, ezek mind problémák, de mind orvosolható is, ahogy írtad. Van már ennyire fejlett az emberiség hogy ezt megoldja. Egyébként az emberi faj egyik legnagyobb evolúciós előnye az alkalmazkodóképesség. Elindultunk Afrikából és az egész bolygót benépesítettük. Még olyan helyen is él ember ahol nincs semmi, csak jég, és az étrendjük csak fókából áll. A klímahisztizők alábecsülik az embert.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Oppenheimer
nagyúr
Jaj, ne hisztizz már!
A téma a magyarországi klíma változásáról szólt most, ezért maradjunk ennél. Olvass vissza ha nem hiszed el.Te is válaszolhatsz a kérdésekre a flamelés helyett.
Adjatok tételes listát az itthon megoldandó problémákról.Szerintem mindenki tisztában van vele hogy sokrétű változásokat fog okozni, de próbáljuk meg megközelíteni pragmatikusabban.
-
DanielLong
senior tag
válasz Oppenheimer #3193 üzenetére
Azért kezdjük ott, hogy a melegebb nyár és tél miatt a fél hazai gyümölcs termesztést ki kéne dobni és helyette pl. fügét ültetni. A kártevőkről, betegségekről ne is beszéljünk. Gabonafélék ugyanez, plusz itt a hirtelen nagy esők miatt a gazdáknak sokkal felkészültebbnek kéne lennie. Persze ezt is meg lehet oldani, meg akinek van pénze, az majd megveszi az importot. Szvsz Magyarország egész jó helyen van még, egy okos vízgazdálkodással a nagyobb problémák megoldódnának, persze az átlaghőmérséklet nőni fog, de drasztikus éghajlati változás nem lesz talán akkor sem, ha megáll a Golf áramlat.
-
Ra3
őstag
válasz Oppenheimer #3195 üzenetére
Nem csak a felmelegedésről van szó, azért hívják inkább már klímaváltozásnak, elég megnézni hogy most pár napja mi volt Olaszo. északi részén, teniszlabda nagyságú jég azért nem volt jellemző eddig, oké hogy nem Mo. de csak idő kérdése és itt is ez lesz.
Pár nap alatt lezúduló havi esőmennyiségekről, villámárvizekről meg sose látott időjárási szélsőségekről nem beszélve.
Tény hogy lehet ezek nagy része ellen is védekezni, de rengeteg pénz meg akarat, ha a politika nem áll be mögé akkor pl esélytelen.''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
bandus
veterán
válasz Oppenheimer #3195 üzenetére
“De ilyen egyszeru” —> ne nevettess mar, hogy ezt a globalis jelenseget magyarorszagra leszukitve akarod magyarazni az “egyszeruseg kedveert”. ilyennel kiegeszitve, hogy vannak orszagok ahol “melegebb van, mint nalunk”, jelentsen ez barmit is.
attol, hogy mashol melegebb van, nem ez az egyetlen megoldatlan problemajuk. annyira szerteagazo ez a kerdes, kezdve a tengerszinttol, ivoviz es elelmiszerhianytol, buodiverzitas csokkenestol az ezek okozta migracioig, hogy nagyon. kicsit megemelkedik a folyok homerseklete, a halak feldobjak a papucsot, az aram ara meg szepen megugrik magyarorszagon, meg egesz europaban mert a franciak ugyanezzel szenvednek, es nem csak a paksi eromu termelmkevesebbet.
szoval ez az ovodas megkozelites igazabol csak flamelni jo, nem is folytatom.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Ringman #3194 üzenetére
De ilyen egyszeru, nezz meg olyan orszagokat ahol melegebb van mint nalunk.
Bontsuk reszekre azt hogy mit okoz a felmelegedes es nezzuk meg hogy lehet oket kezelni. Kivancsi vagyok, melyik problema lesz velemenyed szerint kezelhetetlen? Egyszeruseg kedveert maradjunk most MO-nalhttps://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Ringman
nagyúr
válasz Oppenheimer #3193 üzenetére
Ez nem ilyen egyszeru, hogy melegebb van es majd lesz 2 2-3 fokkal, majd tobbet megy a legkondi, ezzel mar be is nyelted a propagandat.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Ringman #3192 üzenetére
El kell valasztani a klimihisztinel a valos es velt problemakat.
Melegebb van? Nem erdekel senkit, lehet elni melegebb idoben is.
Nincs ho "telen"? Szinten erdektelen valtozas. (szvsz inkabb pozitiv)Nincs csapadek? Ez mar problema. Rendes vizgazdalkodasba kell kezdeni. Egyebkent megoldhato problema, csak foglalkozni kell vele.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
így néz ki az idei év, nem szép: [link]
a klímahiszti az ugyanaz, mint az "autósüldözés", politikai hívószó, hogy ne legyen szükség változásra.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Celithrandi
addikt
válasz julius666 #3188 üzenetére
emlékeim szerint a Német és a Belga jegybank ezt már rég meglépte, így nem ők követik a mi, hanem mi követjük az Ő példájukat.
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
julius666
addikt
válasz PredatorZoli #3187 üzenetére
Szerintem nem arról van szó, hogy "korlátlanul lehet negatív", hanem hogy "ideiglenesen". Aztán persze a gyakorlatban simán lehet az utóbbiból az előbbi. De biztosan nem így lesz eladva a piac felé.
Hagy legyek kicsit az ördög ügyvédje: 2008 óta hány ilyen addigi normákat felrúgó intézkedést nyelt már le simán a piac? És itt most nem csak Magyarországra gondolok, mint ahogy simán lehet követik majd nyugatabbra is a példánkat, hiszen ez ott is probléma nem csak nálunk. Márpedig ha a money printerhez hasonló "bevett gyakorlat" lesz a veszteséget görgető jegybank, akkor kétlem különösebben izgatná a piacot. Ez lesz az új norma, mint ahogy az is gond nélkül normává tudott válni, hogy visszafizethetetlen adóssághegyeket görgetnek maguk előtt a fejlett országok.
-
PredatorZoli
senior tag
Ha korlátlanul lehet negatív, akkor az egész súlytalanná válik, hisz mindent meg lehet tenni következmények nélkül. Ez hitelességvesztést és drasztikus devizaromlást eredményez.
Most arra kényszerültek, hogy 19-re lapot húzzanak. Ha a kövi 3-5 évben valóban helyreáll a mérleg vagy legalább jelentősen javul, akkor oké, de ha nem és nem is lesz pénz kifizetni, akkor akár drasztikusabb devizapiaci következményei is lehetnek. -
aAron_
őstag
válasz Ringman #3184 üzenetére
Ez a "lehetőséget adnának, hogy 3-5 év alatt kitermelje a veszteségét" még durvábbnak hangzik, mint a pár évre kitolva lesz kifizetve a vesztesége forgatókönyv.
Így lesz egy jegybank mandátuma árstabilitás helyett a profitabilitás?
Egyébként én még továbbra sem értem, miért ne maradhatna örökre negatív ennyi erővel a jegybank tőkéje?
What is your ikigai?
-
Ringman
nagyúr
Varga Mihály törvényt módosítana, hogy ne kelljen kifizetniük az MNB 2300 milliárdos veszteségét
Január elsejei hatállyal módosítja a kormány a nemzeti bankról szóló törvényt, hogy annak a veszteségeit ne kelljen a költségvetésből fedezni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Reuters-nek adott interjúban. A Magyar Nemzeti Bankkal abban állapodtak meg, hogy nemsokára egy közös javaslattal keresik meg az Európai Központi Bankot. Ebben az MNB-nek lehetőséget adnának, hogy 3-5 év alatt kitermelje a veszteségét és addig negatív saját tőkével működjön.
-
stingy2
senior tag
Szerintem is blöff. Összekaksizták magukat a tizensok % kamat mellett is megrottyanó HUF-tól, és mivel pénz az már nincs, marad a verbális intervenció. Mindeközben a forint spexek...
INTJ
-
dugo_
veterán
-
Ringman
nagyúr
úgy kéne erősíteni v szinten tartani a forintot, hogy közben csökkennie kellene a kamatnak, nem tudom mennyire lesz ez működőképes.
-
Sisco2
tag
Varga Mihály: "a gyenge forint stratégiája az exportélénkítés érdekében már a múlté"
"stabil forintra van szükség ahhoz, hogy a gazdasági szereplők tervezni tudjanak."Úgy látom próbálják most erősíteni a forintot MNB -vel karöltve, ezekkel a szóbeli intervenciókkal. Az más kérdés hogy a piac nem hisz nekik, vagy legalábbis a HUF árfolyamra ránézve nem ezt látom ma.
-
Shadowbull
addikt
válasz David89 #3177 üzenetére
Én is.
"8 év alatt meg lehet kiválóan tanulni a nyelvet, elvégezni bármilyen szakmát, és a társadalom hasznos tagjává válni."
Így van, és ez rengeteg szír menekültnek sikerült és sikerül. Jobb az arány a körükben, mint a 90es évek jugoszláv menekültjek körében.
"Ami a segélyt illeti, azt biztosan nem fogják lecsavarni,"
Nem is kell.
Amúgy jelenleg a szír menekültekről nem beszél senki, a téma le van zárva. Aktuálisan az ukrán menekültek a téma.
7-8 év múlva meg az sem lesz téma, majd akkor jön az új menekülthullám, máshonnan. Remélhetőleg nem Magyarországról.https://marharepaszerint.blogspot.com
-
David89
tag
válasz Shadowbull #3176 üzenetére
Én a 2015-ös menekültekről beszéltem. [link]
8 év alatt meg lehet kiválóan tanulni a nyelvet, elvégezni bármilyen szakmát, és a társadalom hasznos tagjává válni. Ha ez nem sikerül, akkor az igen nagy gond a jövőre nézve.
Ami a segélyt illeti, azt biztosan nem fogják lecsavarni, lásd Franciaország. Többek között ezért is marad le Európa, mert a kieső munkaerőt nem lehet így pótolni.
-
Shadowbull
addikt
válasz David89 #3173 üzenetére
"Jelenleg az akkori menekültek 25%-a dolgozik valamit egyáltalán."
Tévedni méltóztatol. 55%-uk dolgozik. Jelentős részük képzésben van, és persze sok köztük a gyerek, ők speciel iskolába járnak.
De ez amúgy is irreleváns, ők menekültek, ha egyik sem dolgozna akkor sem lenne semmi.
https://marharepaszerint.blogspot.com
-
Dare2Live
félisten
válasz David89 #3173 üzenetére
ld 28500Ft rendszeres szoc segély. Ha nem dolgozol éhenhalsz. Ez egy politikai döntés és máris nem lóg senki se csecsen.
Nekem egy barátom van kint neki kellemesek a tapasztalatai. Szír orvoshoz jár van Szír munkatársa. Amikor a turbomagyarok rákérdeznek a migránsra annyi a válasza, hogy jól kijövök magammal hisz ő is az.
De persze baromi nagy probléma és rengeteg a rossz tapasztalat és németország vagy jól integrálja őket vagy "németország 30év múlva nem lesz németország". btw MO se lesz 30év múlva MO de ez mondjuk fix.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
aAron_
őstag
válasz Soulfly842 #3172 üzenetére
Mióta határozza meg bárki integritását, szakértelmét az állampolgársága? Ha jól látom, csak ezt kritizálod benne.
What is your ikigai?
-
David89
tag
válasz Dare2Live #3168 üzenetére
Értékteremtő és dolgozó bevándorlókra van nagy szükség, csak ez nem minden esetben jön össze. Emlékszem még 2015-ben hogy nyomták a mantrát a rádióban, hogy a szírekből lesznek a hiányzó szakmunkások. Jelenleg az akkori menekültek 25%-a dolgozik valamit egyáltalán. Ebből nem lesz nyugdíj, nekem főleg nem. Mostanra állt elő az a nem kívánatos helyzet, hogy egyszerre van munkaerő- és lakáshiány, mindkettőnél több százezres nagyságrendben. Ebből nehezen lesz gazdasági fejlődés.
A klímaváltozást nem tagadom, de annak a hisztériának, ami ezzel kapcsolatban megy, semmi értelme. Az aszfaltra ragasztáson kívül nem sok eredményt lehet látni, amellett, hogy a világ 90%-át hidegen hagyja a probléma. Régen a világot meghódítani akarták, most meg megmenteni, egyik sem fog menni.
-
Soulfly842
addikt
Komoly vitát okozott az amerikai közgazdász brüsszeli kinevezése, majd lemondása
Pedig szépen nézett volna ki, egy ilyen amerikai az Európai bizottság versenypolitikai főgazdászaként
Igazságtalanság, biztos felvirágozta volna Európát a helyes döntések hosszú sorával. Minden döntése pártatlan lett volna! - s mindent alá is rendelt volna ennek!
[ Szerkesztve ]
-
travix
aktív tag
válasz Shadowbull #3170 üzenetére
egyik napról kirúgták őket, de úgy hogy 3 hónapig teljes fizut kapnak
-
Shadowbull
addikt
-
julius666
addikt
válasz Shadowbull #3167 üzenetére
Hát ja, csak nincs társadalombiztosítás, nincs semmiféle szakszervezet, nincs normális munkaidő, nincs szabi, gyakorlatilag rabszolga vagy, akit bármikor utcára lehet tenni, és ha kapsz valami komolyabb betegséget akkor az elszegényedés garantált.
Ez így tök jól hangzik de IT-ban kurvára nem igaz (legalábbis eddig nem volt, hogy 5 év múlva mi lesz meg senki nem tudja). Konkrétan a magyarisztáni állapotokra jobban illik amit leírtál, csak bejelentettként itt még a fizu se túl acélos. Hozzánk képest nem dupla a pénz hanem 3-5x.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz David89 #3163 üzenetére
Europának nincs külpolitikája. De amíg pl egy ország kvázi bármit blokkolni tud addig az EUnak se lehet. Szerintem még egy 80% túlnyomó többség is erősen necces.
A bevándorlókra nagyon nagy szükség lenne nagyon gyors az elöregedés.
pl mert friss. [link]
vagy [link] általánosságban EUban ahol nincs bevándorlás ott azt a GDP nagyon meg fogja érezni és ahol erre még rájön, hogy pl kirovó/elosztó nygugdíjrendszer alapja ott 30éves távban óriási gondok lesznek a nyugdíjrendszerrel.
Nem az a gond, hogy csecsen lógnak hanem, hogy nincs elég. btw ha vkit a csecs zavar akkor azt politikailag bármikor el lehet zárni. pl MOon éljen meg bárki 28.500Ftból meg cspből. Éhenhaláshoz is kevés.Klímaváltozásnál szerintem azért van hiszti mert úgy van leszarva az egész ahogy van. Fullba megy a greenwashing. Ha a klassszikus autóiparon múlna 30év múlva is csak belsőégésű motorok lennének. Közben a német zöldek legnagyobb érdeme, hogy nincs atomipar Németországban. Söté(zöld)ek és nem kicsit. Mindeközben elsikkad, hogy már most nagy gondok vannak és gigantikusak lesznek. Tény jelenleg még csak Romáig van van Afrika de lesz az 20-30év múlva MO. És felénk most még csak pár évente megy tönkre a búza/kukorica mert túl meleg van, nincs elég csapadék. Ehez képest 150éve a túl sok esőt minnél gyorsabban elvezetni volt a cél. És a folyamat még emberöltőre is baromi gyors. Teli vagyok fényképekkel 87-93 közt ahol minden évben nagyobb volt a hó mint én. Novemberben leesett a hó az autók letaposták és márciusban olvadt fel. Voltak évek amikor a falu kiásta magát a hóból. Én azon áltam a buszmegállóban minden reggel évi 4-5hónapot!!! 20-25év alatt megszűnt a tél MOon. De biztos csak hiszti az egész.
"Hiszti+1": Ha ilyen ütemű lesz a változás és nem látom mért ne lenne akkor 25-35év múlva felénk is lesz nyáron Afrika. Hogy tartós 42 vagy rekord 48C azt nem tudom de a jelenlegi mezőgazdaságnak fixen vége. A velencei tónál se azért foguk sipitozni, hogy megdőlt a mindenkori rekord és 49cm hanem, hogy nincs. Akkor se ha belevezetjük a szenyvizet. És erős a gyanúm, hogy a Balaton is hasonló sorsra jut csak késve.
@Shadowbull kb mint a kínai 996. Viszont ez nem csak fizuban üt vissza hanem szerintem egyik oka annak hogy pl SAP/ASMLen kívül nincs érdemi/TOP EUs cég ITben.
Teszem hozzá MOon sincsenek jogaid, munkaidőkeret, hiába adózol k*sokat nincs érdemi EÜ, lerokkansz élhetsz 168.000Ftból, gyerekeidnek az oktatás szinvonala sokkal rosszabb mint USben... Szóval szerintem ami nálunk van az mindkét vonalon lose/lose.[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Shadowbull
addikt
válasz Dare2Live #3164 üzenetére
"uaz a meló, cég, gyakorlattal még a német fizuhoz képest is 50-100%al többet keresnek USben."
Hát ja, csak nincs társadalombiztosítás, nincs semmiféle szakszervezet, nincs normális munkaidő, nincs szabi, gyakorlatilag rabszolga vagy, akit bármikor utcára lehet tenni, és ha kapsz valami komolyabb betegséget akkor az elszegényedés garantált.
Hát, baromira nem vonzó ez még dupla annyi pénzért sem.
https://marharepaszerint.blogspot.com
-
User_2
tag
FED QE > ECB QE
ECB oldalon nincs szükség akkora QE-re, US-EU Trade balance egyenleget is a FED pumpálja
nemkisrizikó
nemhiggyelmindentamitstatistikábanelédtolnak -
julius666
addikt
Választási ciklusra gondoltam. Csak hogy még teoretikusan se merülhet fel hogy esetleg irányt váltana a vezetés, hiszen politikusok számára belátható időhorizonton belül gyakorlatilag esélytelen az euró bevezetése idehaza, csak beégni lehetne egy ilyen vállalással (gyakorlatban meg úgy gondolom mint te, nem is akarnának ilyet).
Hogy a propagandaminisztériumból euró bevezetős cikkekre ment ki megrendelés a szócsövekhez kizárólag (ideiglenes) bizalomépítésről szólhat a forint irányában.
#3159 attiati
Így van. Azt viszont jól jelzi mennyire elkeserítőnek találják a helyzetet, hogy érdemesnek látták kvázi hivatalosan is felvállalni, hogy éveken át szándékosan rontották a forintot, meg újra bedobni az euró témát. Az ilyen apróságokon keresztül lehet belelátni vezetőink fejébe. -
Dare2Live
félisten
Mondjuk a poorer erős túlzás inkább helybenjárás van Görögök lejjebb, németek... feljebb de ezzel együtt is überdurva.
IT vonalon ~1éve téma volt, hogy uaz a meló, cég, gyakorlattal még a német fizuhoz képest is 50-100%al többet keresnek USben. Másik része ennek persze az, hogy USben 5nap szabi van a napi 10h vagy több óra munka ezen a vonalon sokszor elvárás....Viszont a második grafikon nagyon kemény akkor is ha beleveszek mindent is.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
David89
tag
A törtető Amerika mellett Európa egy joviális, naív nyugdíjasnak tűnik. A lemaradásnak ezernyi oka van, többek között: súlytalan külpolitika, elöregedő társadalom, a bevándorlók között rengeteg az állam csecsén élő ballaszt, túltolt klímahisztéria, ami megfojtja a gazdaságot, háború, túlságosan kényelmes munkakultúra, teljes lemaradás az IT-ban. A listát még lehetne folytatni, az USA meg pont az ellentéte, aminek az eredményét a linkelt grafikonok szépen kiadják.
-
Ajándékok
aktív tag
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem. Nem tudom ide való-e, de nem találtam jobb helyet.
A KSH oldaláról van ez a 2 idézet:
"2022-ben átlagosan 14,5%-kal nőttek az árak"
"2022. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbit."
Mennyi volt 2022-ben az infláció?
KöszönömNagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
julius666
addikt
válasz attiati #3122 üzenetére
Még ennek a sztorinak a margójára: a függetlennek álcázott kormánypropiban érezhetően elkezdődött a "stabil forint, majd euró" üzenet erőltetése: [link] [link]
Hasonlókat jellemzően akkor láthattunk, ha
- szondáztatni akart a NER valamilyen témát, köztudatba bedobni majd a kis belső közvélemény-kutatási eszközeikkel megmérni, mennyire rezonál rá a választókorú lakosság
- célzottan manipulálni akarták a közvéleménytElsőt szerintem kizárhatjuk, az euró bevezetés ebben a politikai ciklusban már garantáltan nem merül fel realitásként, de azt elnézve, hogyan csuklóztatja az EU szerencsétlen románokat, illetve milyen a magyar kormány viszonya az EU-val lehet még a következőben se. Kétlem ebből politikai ügyet akarna csinálni a kormány, pláne hogy az elmúlt években a szöges ellenkezője volt nyomatva minden csatornán, amit a törzsszavazói bázis erősen magáévá is tett.
Marad a manipuláció. Meglehetősen bizalomgerjesztő hogy ilyen eszközökhöz kell nyúlnia a vezetésnek a forintba vetett bizalom visszaépítéséhez...
-
attiati
veterán
válasz HussarF #3014 üzenetére
mea cupla
[2022-ben nagyot kaszált néhány hazai élelmiszergyártó, ezért is szállhattak el az élelmiszerárak]
Ezt benéztem, ugyanis két húsipari céget választottam véletlenszerűen, de a húsiparban pont nem volt profit növekedés.
"Az üzemi tevékenység eredménye 56 százalékkal nőtt 2022-ben,... 228 milliárd forintról (2021-es adat), 348 milliárd forintra. Ha összevetjük a bevételt és az eredményt, azért az is látható, hogy a szektor jövedelmezősége igen alacsony maradt."
Árnyalja a képet, hogy a 120 mrd növekményből egy növényolaji cég egyedül elvitt 30 mrd-ot.
[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
Én még mindig nem hiszek hosszú távon az aktív vagyonkezelésben, de tény, hogy ezeket most szépen elkapták a HOLD-nál. Lengyel piacot is sokat vették az alján, amennyire az After Hours podcastből kivettem.
HOLD Expedíció alap 1 éves HUF hozama 38%... Lehet forintra hedge is jól jött ki, ha ilyet csináltak, nem tudom.
What is your ikigai?
-
David89
tag
válasz stingy2 #3150 üzenetére
Ezért is írtam így, hogy "olcsó". Nyilván egy alacsony PE-be alacsony növekedést áraz a piac, vagy inkább döglődést, így el lehet dönteni, hogy kell-e. Ha már value, akkor a görögöknél vannak sokkal jobb alternatívák. Másik véglet Nvidia és társai, ott is majd kiderül, hogy összejön-e az árazott növekedés.
-
axioma
veterán
válasz Ringman #3144 üzenetére
na ilyet se lattam me'g: _tudja_ hogy jelenertekesites nelkul nem szabad a hiteltorlesztoket osszeadni, 'az egyszeruseg kedveert' me'gis megteszi ne'mi magyarazkodas mellett... legalabb csak a varhato infla es thm kozti kulonbozetet dobnak ra... van felar a hitelresz miatt de messze nem ennyi
-
stingy2
senior tag
válasz David89 #3148 üzenetére
A különféle mutatók, mint pl. P/E, PEG, P/B stb. semmire sem jók *. Próbáltam évekkel ezelőtt. Finviz-en be is állítottam több szűrőt, ami ilyen-olyan paraméterek alapján leválogatta az alulárazott(nak gondolt) részvényeket.
Aztán demoban megvettem, majd el is felejtődött ez az irány, de a Finviz-en ott maradt a portfólió. Pár év múlva ránéztem, és kb. sehova sem ment, miközben a SP500 évekig ralizott.
Nekem ez is a következőt bizonyította ('mer olyan rég nem idéztem már semmit):"Keynes nyomán, a tőzsde egy olyan szépségverseny, ahol nem azt kell kitalálnod, melyik a legszebb lány, hanem azt, hogy a zsűri kit gondol legszebbnek. Ezt a különbséget nagyon fontos megérteni. Ha valamilyen istenadta véletlen folytán te hajszálpontosan meg tudod jósolni, milyen gazdasági következményei lesznek egy krízisnek, sajnos nem jutsz messzire ezzel az információval. Nem számít, hogy neked igazad van-e. Csak az számít, hogy a legnagyobb piaci szereplők mit gondolnak. Ha tévednek, attól még az történik, amit ők gondolnak. Ha a legszebb lány medve, akkor medve lesz, ha bika…"
* Pontosabban egy jelenlegi statikus állapotot mutatnak, amiből semmi sem következik a jövőre vonatkozóan, vagy vannak un. előretekintő mutatók (FWD P/E, EPS growth next 5 years stb.) amik majd vagy bejönnek, vagy nem .
[ Szerkesztve ]
INTJ
-
avl
senior tag
válasz David89 #3148 üzenetére
igen, ezekert sem a "Mibe tegyem a megtakarításaimat" topicba, hanem ezen "bulvarosabb, hiresebb"-be tettem
-
David89
tag
Annyira azért mégsem olcsó, hogy a bejáratott value etfekre alternatívát nyújtson. Meg vannak más hasonló "olcsó" fejlett országok tőzsdéi, mint pl Ausztria vagy szektor, mint Stoxx 600 automobiles, ahol a P/E hányados 6 alatti. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a görögöket anno ki kellett menteni a csődtől, és most nyakig el vannak adósodva.
-
Ringman
nagyúr
Szerintem tudod te is, hogy meddig, lasd meg: [link]
a magantulajdonrol eleg keplekeny a velekedesuka cegek megprobaljak arazni a kockazatot, nezd meg barminek az arat. Jobb hijan en is ezt probalom ajanlatadasnal tenni.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
Portfolio cikk a lakasarakrol, tldr: aki lemaradt, annak nagyon draga mar az ingatlan. [link]
-
Vesa
veterán
válasz Ringman #3142 üzenetére
Ha ez esetleg nem valid, akkor is valami hasonló várható. Ennek amúgy semmi jelentősége nincs, a kérdés sokkal inkább az, hogy ezen felül meddig képesek elmenni...hogy az emberek pénzéhez hozzájussanak, kisegítendő a kreténségük miatt porszáraz államkasszát!
Ki, és hogyan árazza be ezt a kockázatot?
A tudomány a valóság költészete!
-
Ringman
nagyúr
via tumblr, nem tudom mennyire valid.
---
közben a spanyol infláció - via vakmajom: [link]Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
j0k3r!
senior tag
válasz PredatorZoli #3139 üzenetére
Az eredeti hozzászólásban van egy link a nyers adatokhoz. Gyakorlatilag a 2010 óta tartó időszakban átlagoltam, hogy mennyi volt. Konyhanyelven úgy fogalmaznék, hogy 2.5% környékén simul a legjobban egymásra a két egyenes.
#3140 attiati: Cash az cash, mert hála a jó magyar kormánynak nem szórakozok vele. IBKR fizet rá valamennyi kamatot, ebből talán nem kell adózni
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
j0k3r!
senior tag
Kb. 50% egyedi részvény (ebben van pár százalék opció is), és 50% cash. Nincs ETF-em, bár múltkor már gondolkodtam rajta, hogy talán kiépítek egy ilyen lábat is, de még aludni kell rá párat Ja meg van PMÁP is, de azt most fogalmam sincs a többihez képest hány százalék, de nem sok.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
1)
2) ...csak a value :-)
3) es akkor Neked szeles ETF-ben / bef.alapban / US szeles ilyenben van-e/mennyi % ? cash ?
nekem kb. 86%-nyi rv(félében), ebböl ~10% egyedi rv.-ben, a többi széles rv.-re irányulókban (XDEV, JPGL, AW1R, VWCE, ZPRV, 5MVL, ...)
cash-em ~1.8%-nyi, ebben DKJ is benne, PMAP-ban < 4%-nyi -
j0k3r!
senior tag
Érdekességképpen frissítettem az év eleji "teóriát".
Jelenleg
10Y: 3.8%
Equity risk premium: 2.5%
"Implied" P/E = 100 / (2.5 + 3.8) = 15.87
S&P 500 EPS = ~$180
"Implied" S&P 500 price = $180 * 15.87 = ~$2850De, ha úriember leszek és kerekítek felfele egy 18-as P/E-re és $200-os EPS-re, akkor is csak $3600 jön ki.
Eredeti számítás ábra (nyílik az aligátor szája):
#notafinancialadvice
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Ha jól értelmezem, akkor az X tengely mutatja az időt, az Y pedig az S&P500 2023-as EPS előrejelzést. Látszik, hogy tavaly tavasszal-nyáron még $220 feletti EPS-t vártak az évre, de ahogy haladunk előre az időben úgy revidiálták ezt $180 környékére.
Ezért nem szeretem, amikor forward P/E-re hivatkozva vezetik le, hogy milyen olcsó ez meg az.
[ Szerkesztve ]
-
robag93
aktív tag
válasz Oppenheimer #3130 üzenetére
Megállítottuk őket
-
Ringman
nagyúr
-
attiati
veterán
ON
-
attiati
veterán
válasz julius666 #3125 üzenetére
és a rezsim összes (fiskális és monetáris) hibáját el tudták fedni az EU-s pénzekkel
Gdp 5-6%-a évente !Átlag ember annyit érzett ebből a rekord összegű lóvéból, hogy ugyanúgy élnek, mint régen. Vagy picit jobban, mint a 2008-as válság idején.
Ideje lenne kimondani, hogy ki a hibás....
#3126Ringman
Magyar emberek számára ez lenne a kánaán.
fidesz szempontból meg vége lenne a dalnakés mit választanak az emberek?...
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz attiati #3124 üzenetére
poltopikban már írtam, de sajnos gazdpol. is, mert konkrétan adófizetői pénzbe kerül, ill a drágulások egy része is ezzel indokolható:
amúgy az eu tényleg nem sokat kér a pénzekért, kb:
1. ne legyen rendszerszinten lopás
2. független hatalmi ágak, érdemi jogorvoslati lehetőségek
3. mindenkit vegyenek emberszámba (jogi szempontból is)
és ez a megugorhatatlan feladat.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
julius666
addikt
Durva, hogy (szerintük?) eddig a forintrontásnak ennyire nem volt hatása az árakra. Mégis hova tűnt akkor? Import cuccokon én egyértelműen viszontláttam a forintrontást, hazai szolgáltatások meg bőven átlag felett drágultak már COVID előtt is, azok tuti nem húzták le az átlagot. Saját zsebemen igazából éveken át nem is azt éreztem, amit a statisztika mutatott...
Azon mondjuk nem lepődök meg, hogy a tavalyi forint szabadesésben a kereskedők, szolgáltatók megpróbáltak talpon maradni és emeltek mint a bolond, a szokásosnál hamarabb/jobban követték le a devizamozgásokat... Nem vetném a szemükre, senki se tudta hol áll meg a történet, óránként meg nem lehet újraárazni minden terméket...
Mindenesetre Matolcsyék is először magukba nézhetnének, éveken át szórakoztak az árfolyammal, illetve tavaly is kétszer alávágtak jó alaposan a forintnak ("vége a kamatemelésnek"). Ezeket nem kellett volna és akkor talán nem úgy mozogna a fizetőeszközünk a nagy devizákhoz képest mint valami shitcoin, meg nem menne rá a gatyánk is a horror kamatokra...
-
attiati
veterán
válasz Oppenheimer #3123 üzenetére
Jó eséllyel maradunk, de nem a 375-ös EUR miatt.
Hanem a fiúknak le kéne szokni a rendszerszintű lopásról (ami nem fog megtörténni, hisz' ez a rendszer működésének az alapja. 100 dolgozik, 1 jól él, 1-et eltartunk külföldön).
De arra is rájöttek, hogy a forintgyengítés háromszorosan visszaüt nagyon rövid idő alatt, így nem éri meg.
Ebből tartós életszínvonal lemaradás jön a régióban.
És politikai zsonglőrködés (pl a fidesz számára előnyös nemzetközi alkukat kötni, amivel ki lehet fizetni a oroszokat / kínaiakat pénz nélkül. Vagy EU-s pénzért kuncsorgás, hogy pénzzel fizessenek. Vagy eladni az országot kilóra, gazdasági alkukkal. Lásd kínai FDI az EU-s pénzek helyett)
-
Oppenheimer
nagyúr
Igen, erről tárgyaltunk a másik topikban is (jó lenne ha az ilyen híreket nem oda linkelgetnék...)
És akkor most Magyarország marad a legdrágább ország közép európában, vagy mi a terv ezzel ha a forint 375 marad?
-
attiati
veterán
[Tabudöntögető írás jelent meg az MNB-től: semmire sem jó a forintgyengülés]
"JELENLEG 1 SZÁZALÉKKAL LEÉRTÉKELTEBB ÁRFOLYAM 0,25–0,35 SZÁZALÉKKAL EMELI MEG A FOGYASZTÓI ÁRAKAT EGY ÉV ALATT. KORÁBBAN EZ A HATÁS MINTEGY 0,1–0,2 SZÁZALÉK KÖRÜL ALAKULT.
Az árfolyam árakra gyakorolt hatása így megduplázódott, emellett pedig a hatás sebessége is kétszer gyorsabb lett. (Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt egy év gyors inflációjában kiemelt szerepet játszott a forint leértékelődése - a szerk.)"
A szerkesztő megfogalmazta a lényeget.
Az írásról azt gondolom, hogy az MNB minden szóbeli intervenciós lehetőséget megragad, hogy átsegítse a forintot a holtponton.Tudják ők is, hogy egy önfenntartó folyamat sokkal egészségesebb lenne, mint erőből (kamattal) védeni a forintot.
De a lényeg a kormány térfelén pattog, mert a forintgyengülés jelentős része diplomáciai, politikai eredetű.
[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
válasz sambenez #3117 üzenetére
hat en azt tudom, hogy a covid elott egy hasonlo auto az alig tobb mint fele ennyi volt, mondjuk 6-7Mbol jott le valami kedvezmeny... de ez itt erosen off, max annyiban nem, hogy ahogyirtam par honapja, most pl. 2 ok miatt nem veszek autot:
1, aresesre szamitok, 2, most jelenleg havi 50 000 ft annak az alternativa koltsege, hogy 5 millaval dragabb autom legyen, ami ahhoz kepest, hogy atlag tobb mint 1 honap telik el 2 tankolas kozt, meglehetosen sok
vagy fullba vagy sehogy :D
-
adalbert1
veterán
válasz concret_hp #3116 üzenetére
A fentebb említett Skodánál is a készleten lévő modellek árait elnézve 10 millió alatt kb. a Fabia/Scala/Kamiq hármas van leginkább, nagyobb modellekből talán elvétve 1-2.
Arról mondjuk fogalmam sincs, hogy készleten lévő autóknál mennyit lehet alkudni a kiírt árból, 20%-ot vajon lehetséges?
-
Hi!King
őstag
-
sambenez
addikt
válasz concret_hp #3116 üzenetére
Mennyi kellene legyen ha egy hasonló suzuki is 10 fölött indul?
-
concret_hp
addikt
es mindez alig tobb, mint 10 millio huf
egyik baratom az elozo valsagban ugy vett autot, hogy dec 15 korul bement egy szalonba, mondta hogy tudja, hogy meg par autot el kene adniuk iden, szoval menny ikedvezmenyt tudnak adni? tenyleg tudta, de akar bloffolhetett is volna, mert minden autoszalonban ez volt
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Drizzt
nagyúr
Facelift, de elsosorban motorikusan:
- 5th gen hybrid vs. 4th gen.
- Aksi technologia csere(nem tudom pontosan milyenre, szerintem NiMH -> valoszinuleg Li ion).
- Erosebb elektromos motor.
- 122 -> 140 LE osszteljesitmeny.
- Gyorsulas 0 -> 100Kmh: 11 vs. 9.1 sec.
- Fogyasztas: 4.5-5.3 L/100Km -> 4.5-4.9 L/100Km.
- Elvileg jobb hangszigeteles.Nem motorikus resz:
- Nagyobb es gyorsabb fedelzeti szamitogep.
- Talan a kliman is valtozott valami.Kivulrol szerintem nem is nagyon lehet oket a kozeptablet kinezeten kivul megkulonboztetni. Bar a szinek sincsenek teljes atfedesben a korabbi modellel.
[ Szerkesztve ]
I am having fun staying poor.
-
Drizzt
nagyúr
válasz Dare2Live #3111 üzenetére
Lehet eddig igy volt, sot lehet ahol meg most is igy van. En voltam Corolla MY23 hybridet tesztvezetni par hete, akkor azt mondtak, hogy 1-2 honapos hataridovel tudnak hozni. gyartasbol, tobb masik helyen meg keszleten is van. Illetve azt is mondtak, hogy nem nagyon talalkoznak kereslettel jelenleg es a kozeljovoben nagyobb kedvezmenyekre szamitanak az arak tekinteteben, de hivatalos listaar csokkenesre nem. Persze ez csak egy darab videki szalon, de hat a gyartas az globalis. Meg meg a 4.9-os THM lizinget ajanlgattak nagyon, ami egyebkent tenyleg nem hangzik rosszul.
Viszont annyira nem gyozott meg az auto, hogy rohanjak lecserelni a 2019-es modellt. A hasznalt autoert viszont alapvetoen baratsagosabb arat adnanak, mint amire szamitottam volna.I am having fun staying poor.
-
Drizzt
nagyúr
[Es nem csak a Toyota es a Kia]
"Skoda-márkaigazgató: komoly harc indul a vásárlók kegyeiért, óriási akciózásba kezdtek a kereskedők"
Bar azert Octaviak olcso tomegeire varni nem erdemes, az meg mindig nagyon nepszeru, foleg ceges autonak.I am having fun staying poor.
-
Ringman
nagyúr
év végi inflációs előrejelzés - via portfolio: [link]
-
stingy2
senior tag
válasz Kukipapa_rr #3106 üzenetére
"100% tőzsde vs partvonal"- ez alapvetően hibás meglátás. Nincs olyan, hogy 100% tőzsde. Olyan van, hogy 100% rv, vagy 100% kötvény, vagy 50%rv-40%kv.-10% arany és x^n variáció.
INTJ
-
Kukipapa_rr
tag
válasz PredatorZoli #3079 üzenetére
Bocsánat, de ez így sántít: korábban kifejtetted, hogy stratégiát követsz (nagyon helyesen).
Ha nagy zuhanás lenne, akkor sem vennéd ki. Ha úgy gondolnád, hogy rossz a gazdasági helyzet, akkor sem vennéd ki.
Részemről tavaly januárban kezdtem befektetni, ha akkor mindent betoltam volna, még mindig mínuszban lennék. Most 10% pluszban vagyok (90% tőzsdére szánt pénz befektetve + PMÁP-ban is vár egy részvényre szánt adag).
Van puskaporom, ha beesne, profitálok, ha új ATH jön.
Mindezt azért írom, hogy rávilágítsak, hogy nemcsak végletek vannak (100% tőzsde vs partvonal).
-
attiati
veterán
tök független ez a lap, mi a baj vele?
Makronóm Intézet FB oldalán ennyi áll:
"A Makronóm Intézet egy konzervatív think-tank, melynek missziója, hogy a hazai patrióta gazdaságpolit"
Sajnos a mondatot nem fejezték be, így nem tudjuk meg a missziójukat
Ezeket mi fizetjük adófizetői pénzből. -
KMT
addikt
[link]
Nem is értem, hogy merünk eladni forintot... -
KMT
addikt
válasz PredatorZoli #3101 üzenetére
Az egy dolog, hogy mit tartok valószínűnek, az viszont egy másik dolog, hogy ezt milyen arányban "játszom meg".
-
Segal
veterán
Majd ahogy közelednek a választások a "szigetlakóknál" úgy indítják be a nyomdagépeket
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti játékok OFF topik
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Villanyszerelés
- SSD kibeszélő
- Milyen egeret válasszak?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- DIGI internet
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- Zalman ZM650-EBT (hibás) eladó
- Újszerű ASUS OLED Zenbook! Csak 1 kg! 13,3 coll/i5-1135g7/512SSD/16GB 4267Mhz RAM
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest