Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Intel Xeon 2673v4 best buy, avagy 20 mag 6eft-ért
- lezso6: Kamu AI ismeretterjesztő shorts videók
- sziku69: Szólánc.
- gban: Mentsünk meg egy 1151-es alaplapot
- V.Milán: Lányok 2026-ban...
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
2900 - 2801
25173 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-02-08 12:00 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogkefe21
csendes tag
Igazad van lehet ezt jól csinálni pl. csehek. Bár elég sokat költenek arra, hogy a cseh korona kb még erősödjön is az euróval szemben. Ott nem épül ez bele a várakozasokba, inflációba az árfolyam romlása. Versenyképességet viszont mindenképpen növeli.
10 éve egy multi idejött és azt látta, hogy 3000 euró bruttó bruttó egy munkavállaló, ma szintén 3000 euró. Mondjuk évben adó csökkentés is közre játszott, de versenyképessebbek vagyunk sok államnál emiatt, hogy ide jöjjön a tőke. Ami persze már nem fog jönni nyugatról a kormánynak hála csak Kínából, szóval ezt is jól elcseszték. Euró párti vagyok én is maximálisan, de több közgazdász kimondta már pl. Zsiday is, hogy ha egy ország jól tud gazdálkodni a saját pénznemével, akkor jól jön az válságos időszakban amikor pénzt tud ezáltal nyomatni. -
fogkefe21
csendes tag
Ezt sokan kimondták már előttünk. Ha valamelyik ország jól tud gazdálkodni a pénzével, akkor felesleges az euró, de ha valaki csak arra használja, mint Magyarország, hogy a pénze folyamatos romlásával növeli a versenyképességet, akkor az nyilván nem jó a lakosságnak és úgy lesz vele, hogy legyen euró. Aztán a vezetők tudjanak kitalálni mást a fejlődésre, mert Szlovákiánál látszik, hogy mennyire gyengébben fejlődtek szinte minden gazdasági mutatóban mint Magyarország. Igaz ha az árfolyam romlással korrigálok már más a helyzet és kiderül nem voltak ők annyira rosszak, csak a bevezetési utáni időszakot kell jól menedzselni.
Mindenesetre megnyugtató, hogy ameddig a lakosság eurót akar, addig a kormány nem tud majd azzal választást nyerni, hogy az unióból ki kell lépni, mert az unió rossz.
-
Ringman
félisten
[link]
A kormányt is meglepte, hogy mennyire elfogyott a lakosság pénze az elmúlt hónapokban, és ettől egyáltalán nem független a magyar gazdaságpolitikát elmúlt hónapokban jellemző kapkodás. Az látszik, hogy a kormány elkötelezett az állam pénzügyeinek rendezése mellett, hiszen még olyan politikailag fájdalmas intézkedéseket is hajlandóak meghozni, mint a családi otthonteremtési kedvezmény és a babaváró hitel jelentős visszavágása. Az idei büdzsé stabilizálását célzó intézkedések ugyanakkor jövőre okozhatnak problémákat a kormánynak, amikor viszont már az uniós szabályok felfüggesztése érvényét veszti, és újra 3 százalék alatt kell majd tartani a hiányt. -
buherton
őstag
[Telex - A sima lakossági betéteket is megfogta a kamatstop]
A lap szerint a szeptember végéig meghosszabbított kamatsapkát azért vezette be a kormány, hogy megakadályozza az intézményi befektetők pénzének és a privátbanki ügyfelek megtakarításainak jegybanki betétben történő elhelyezését. A bankok ugyanis a nagyobb – jellemzően több tíz- vagy inkább százmilliós – vagyonú magánügyfelek esetében felajánlották, hogy a betétjeiket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egynapos betéti tenderén elérhető kamaton kötik le. Ez tavaly ősszel még 18 százalékos volt, azóta két lépésben 16 százalékosra csökkent.
Ehhez a kamathoz az átlagos lakossági ügyfelek nem fértek hozzá, csak a kiemelt ügyfélkör. Vannak azonban bankok, amelyek számukra is előálltak két számjegyű kamatot kínáló lekötött betéti ajánlatokkal. -
Ringman
félisten
Adopting the euro will mean that Hungary will lose a part of its identity
Adopting the euro will mean that Hungary will lose control over its economic policy
valamennyire nyilván, de ez nem feltétlenül baj.nyilván kb. minden lakosnak jó lenne a magyar euró.
-
julius666
addikt
Te írtál példát a mondanivalód alátámasztására, amit írtál az fals volt és egyébként alátámasztásnak se volt megfelelő, sőt. Szerintem az nem kioktatás, ha ezekre valaki rámutat.
Emvy egyébként szépen összefoglalta, annyit tennék még talán csak hozzá, hogy a kísérlet sok esetben nem csak nehéz, hanem egyáltalán nem is opció. Inkább múltbeli történések, statisztikák feldolgozása folyik, olyan modellek alkotása amik ráillenek a mintákra. De erősen kétlem Róna erre célzott volna amikor a természettudományos módszer korlátairól beszélt, ő értékrendekről meg hasonlókról papolt.
Egyébként az ég egy adta világon nincs azzal semmi baj ha neked szimpatikusak a gondolatai, ezt ne vedd személyes sértésnek. Viszont szabadjon már elvárni egy bizonyos általános minimumot, amibe adott esetben Róna már nem feltétlenül fér bele. Szerintem te is vérig lennél sértve, ha valaki Bogár Laci bácsit hurcolná ide, vagy bármelyik másik hasonló dilinyóst a túloldalról.
Részemről OFF vége, peace!
-
emvy
félisten
A sztori lenyege az, hogy az alapveto tudomanyos modszer, amivel tarsadalmi dolgokra modelleket csinalsz, ugyanazon az elven alapul, mint egy termeszettudomanyban. A tarsadalomtudomanyok azert nehezek, mert nehez jol kontrollalt kiserleteket csinalni. Kb. ugyanugy, mint a taplalkozastudomanyban.
Semmifele alapveto kulonbseg nincs egy jol vegzett tarsadalomtudomanyi kiserletben egy taplalkozastudomanyi vagy egyeb kiserlethez kepest -- csak minel kevesbe tudsz kontrollalni, annal nehezebb.
-
forceberg
veterán
de vélhetően ha ma x enegria kell a leváláshoz, akkor holnap is ugyanannyi fog kellene, nem azon múlik egy atom viselkedése, mint, hogy épp ma melyik ember kelt bal lábbal.
Megint tökéletesen mellément, atomi (kvantum) szinten kizárólag valószínűségeid vannak. Azt nem tudod egyáltalán megmondani, konkrét atomod konkrét időpillanatban hogyan fog viselkedni, csak nagy átlagban. Pont mint ahogy egy közgazdaságtani/társadalomtudományi modell se próbálja azt megjósolni, forceberg éppen milyen lábbal kelt fel szombaton...
Persze mondhatod, hogy a konkrét példa most lényegtelen, csak ha ennyire képben vagy a természettudományos területtel (természettudomány = mindent mindig precízen mérnek), akkor azért az erősen aláássa az érvelésedet azzal kapcsolatban, mire lehet természettudományos eszközöket alkalmazni és mire nem...
Értelek, de ez kb. semmire sem vezet, max. kioktatásra, hogy a hozott példa nem megfelelő, mert ott is csak sejtéseid lehetnek, hogy épp az atom milyen állapotában van.
-
emvy
félisten
Biztos ezt mondta, vagy ezt értetted ki abból amit mondott?
"A modern kozgazdasagtannak a kiindulo pontja az, hogy azt lehet ugy tanulmanyozni, hogy az hasonlitson a termeszettudomanyokban talalhato torvenyszerusegekhez."
"A kozgazdasagtan nem a termeszettudomany torvenyszerusegeire hasonlit".
"A tarsadalom mukodesebe eleve be van kodolva egy ertekrend. Egy atomnak nincs ertekrendje, egy vegyszernek nincs ertekrendje. Egy embernek van. [...] A modern kozgazdasagtan tagadja [azt, hogy az embereknek van ertekrendje]."
Ezeket mondta szo szerint.
De tenyleg annak is eros gyanut kell kelteni, ahogy folyamatosan Oxfordrol beszel, meg hogy a koteteit a Springer kiado adta ki, mindket esetben az adott nev presztizset hasznalja, pedig ugye Oxfordban az egyetem es az egyetemi tanszekek az erdekesek, nem a fizikai lokacio, a Springer meg mar regesreg semmire nem garancia.
-
julius666
addikt
Sikerült a mondandó lényegét megfogni...
Az hogy tudományosan nem állja meg a helyét a példa, az egy másik dolog, ebbe kár belemenni, mert nekem bővebb ilyen ismereteim nincsenek az elektronok viselkedéséről, de vélhetően ha ma x enegria kell a leváláshoz, akkor holnap is ugyanannyi fog kellene, nem azon múlik egy atom viselkedése, mint, hogy épp ma melyik ember kelt bal lábbal.de vélhetően ha ma x enegria kell a leváláshoz, akkor holnap is ugyanannyi fog kellene, nem azon múlik egy atom viselkedése, mint, hogy épp ma melyik ember kelt bal lábbal.
Megint tökéletesen mellément, atomi (kvantum) szinten kizárólag valószínűségeid vannak. Azt nem tudod egyáltalán megmondani, konkrét atomod konkrét időpillanatban hogyan fog viselkedni, csak nagy átlagban. Pont mint ahogy egy közgazdaságtani/társadalomtudományi modell se próbálja azt megjósolni, forceberg éppen milyen lábbal kelt fel szombaton...
Persze mondhatod, hogy a konkrét példa most lényegtelen, csak ha ennyire képben vagy a természettudományos területtel (természettudomány = mindent mindig precízen mérnek), akkor azért az erősen aláássa az érvelésedet azzal kapcsolatban, mire lehet természettudományos eszközöket alkalmazni és mire nem...
-
szabi__memo
nagyúr
-
forceberg
veterán
Ha egy elektront zseblámpával megijesztesz a sötétben, csak nem ugrik át egy másik atomra.
Ez elég rossz példa volt mert konkrétan de, lol. Ha "megvilágítasz egy elektront a sötétben" (=elkezdesz fotonokkal bombázni) akkor gerjesztett állapotba kerül, magasabb energiaszintű elektronpályára ugrik. Ha elég energiát viszel a rendszerbe akkor le is válhat az atomról. Hogy ezt te fizikai ismeretek alapján próbálod megmagyarázni, vagy "ijesztésnek" hívod, esetleg megpróbálod Xenut is beleszőni a sztoriba az már a te egyéni dolgod, az nagyon max téged minősít, meg a világhoz való hozzáállásodat.
Az emberi viselkedést is lehet ám modellezni, sőt, konkrétan a modern közgazdaságtannak komplett ágai jóformán csak ezzel foglalkoznak (behavioral economics). Azért nagyon rég túllépett már ez a tudomány a mikmak első féléves Marshall-kereszt szintjén... Mondom ezt úgy, hogy még csak eladni se próbálom magam hozzáértő (oxfordi) professzornak...
Sikerült a mondandó lényegét megfogni...
Az hogy tudományosan nem állja meg a helyét a példa, az egy másik dolog, ebbe kár belemenni, mert nekem bővebb ilyen ismereteim nincsenek az elektronok viselkedéséről, de vélhetően ha ma x enegria kell a leváláshoz, akkor holnap is ugyanannyi fog kellene, nem azon múlik egy atom viselkedése, mint, hogy épp ma melyik ember kelt bal lábbal. -
julius666
addikt
Még nem néztem meg, de előre a véleményem, ami tudom, olyan, mint a fing.

Pedig van benne igazság, az emberi tényezőt nem szabad leértékelni.
Ha egy elektront zseblámpával megijesztesz a sötétben, csak nem ugrik át egy másik atomra.
Vagy a föld körüli pályát csak úgy ígérgetéssel nem lehet elhagyni, de választást lehet nyerni csupán mellébeszéléssel. Szóval a gazdaságot meg igenis lehet ide-oda rángatni a szereplők megtévesztésével.
Ezt meg már teszik egyre szofisztikáltabb akár AI bevonásával is.Ha egy elektront zseblámpával megijesztesz a sötétben, csak nem ugrik át egy másik atomra.
Ez elég rossz példa volt mert konkrétan de, lol. Ha "megvilágítasz egy elektront a sötétben" (=elkezdesz fotonokkal bombázni) akkor gerjesztett állapotba kerül, magasabb energiaszintű elektronpályára ugrik. Ha elég energiát viszel a rendszerbe akkor le is válhat az atomról. Hogy ezt te fizikai ismeretek alapján próbálod megmagyarázni, vagy "ijesztésnek" hívod, esetleg megpróbálod Xenut is beleszőni a sztoriba az már a te egyéni dolgod, az nagyon max téged minősít, meg a világhoz való hozzáállásodat.
Az emberi viselkedést is lehet ám modellezni, sőt, konkrétan a modern közgazdaságtannak komplett ágai jóformán csak ezzel foglalkoznak (behavioral economics). Azért nagyon rég túllépett már ez a tudomány a mikmak első féléves Marshall-kereszt szintjén... Mondom ezt úgy, hogy még csak eladni se próbálom magam hozzáértő (oxfordi) professzornak...
-
emvy
félisten
Én ezek mélységeibe nem mentem bele, fogalmam nincs a munkásságától, de, hogy amit mondott abban nincs semmiféle zavar az biztos. Ugyanis nem azt mondta ami itt bele van magyarázva. Azt mondta hogy nem lehet természettudományi leírni. Ez tény. Szó szerint ez volt amit mondott: a társadalom működésének megértésével lehet a közgazdasági folyamatokat megfelelően megérteni.
Azt is mondta, h termeszettudomanyos szemlelettel nem lehet megkozeliteni a kozgazdasagot. Milyen az a termeszettudomanyos szemlelet, amirol beszel?
-
szabi__memo
nagyúr
Én ezek mélységeibe nem mentem bele, fogalmam nincs a munkásságától, de, hogy amit mondott abban nincs semmiféle zavar az biztos. Ugyanis nem azt mondta ami itt bele van magyarázva. Azt mondta hogy nem lehet természettudományi leírni. Ez tény. Szó szerint ez volt amit mondott: a társadalom működésének megértésével lehet a közgazdasági folyamatokat megfelelően megérteni.
-
emvy
félisten
Mivel ugye a közgazdaságtan az nem természettudomány hanem társadalomtudomány a megjegyezések meglepően komolytalanok
Persze, de Rona rendszeresen a tudomanyos modszer ellen lazadozik. Ugyanugy lehet matekot hasznalni arra, hogy a farol leeso alma viselkedeset modellezd, mint arra, hogy a bivalybasznadi szentgyonasokon bevallott paraznalkodasok evkozbeni elofordulasat vizsgald.
-
szabi__memo
nagyúr

Vagy a föld körüli pályát csak úgy ígérgetéssel nem lehet elhagyni, de választást lehet nyerni csupán mellébeszéléssel. Szóval a gazdaságot meg igenis lehet ide-oda rángatni a szereplők megtévesztésével.
Ezt meg már teszik egyre szofisztikáltabb akár AI bevonásával is.Mivel ugye a közgazdaságtan az nem természettudomány hanem társadalomtudomány a megjegyezések meglepően komolytalanok
-
forceberg
veterán
"azzal kezdi, hogy a kozgazdasagot nem lehet termeszettudomanyos szemlelettel megkozeliteni" - kb. eddig néztem Róna bácsit. Értem én, hogy a közgáz nem (csak) színtiszta matek, de akinek volt makro és mikro vizsgája, az tudja mekkora butaságot mondott.
Jól előadja az oxfordi prof-ot, de ne dőlünk be neki pls

Ezt meg már teszik egyre szofisztikáltabb akár AI bevonásával is. -
:AMF:
senior tag
Én végignéztem, már csak kíváncsiságból is. Az első kb. 35 perc teljes marhaság, az atomos/istentől kapott lekiismeretes agymenésekkel. A maradék részben sem mond semmi újat, de annak legalább van valóságalapja, különösen az EU-val kapcsolatos részeknek. Abban pl. igaza van, hogy valószínűleg nem fogunk semmiféle pénzt kapni idén sem, és aban is, hogy hazánk totál egyedül maradt az EU-ban, nincs egyetlen barátunk sem, elszigetelődött az ország és az egyetlen utat próbálják tolni ami még maradt, ez pedig kína. De a kínai függőségnek és a kínai "beruházásoknak" jó vége nem lesz.
De a kínai függőségnek és a kínai "beruházásoknak" jó vége nem lesz.
Nekem erről a hazai akkumulátor gyártásról mindig az jut eszembe, amikor a vas és acél országa akartunk lenni vasérc és koksz nélkül. Annak se lett jó vége. -
Vesa
veterán
Én végignéztem, már csak kíváncsiságból is. Az első kb. 35 perc teljes marhaság, az atomos/istentől kapott lekiismeretes agymenésekkel. A maradék részben sem mond semmi újat, de annak legalább van valóságalapja, különösen az EU-val kapcsolatos részeknek. Abban pl. igaza van, hogy valószínűleg nem fogunk semmiféle pénzt kapni idén sem, és aban is, hogy hazánk totál egyedül maradt az EU-ban, nincs egyetlen barátunk sem, elszigetelődött az ország és az egyetlen utat próbálják tolni ami még maradt, ez pedig kína. De a kínai függőségnek és a kínai "beruházásoknak" jó vége nem lesz.
-
julius666
addikt
+1, sose értettem mit esznek ezen az ürgén annyira idehaza. Én egyébként azt hittem, itthon a hülyeségeit csak valami politikai becsípődésből nyomja, a kinti munkája azért legalább tényleg legit. Ezek szerint még az se igazán, ez eléggé lol.
Ma is tanultam valamit, innentől tudatosan fogom ignorálni mindenét, nem kell nekem hülyének éreznem magam ha szembejön valamilyen csatornán.
-
stingy2
senior tag
Nem vezetek, de szerintem te nem vagy tisztaban azzal, hogy az 'Oxford' az pontosan mit jelent. Rona Peternek tenyleg van oxfordi affiliacioja, de nem arrol van szo, hogy valami meno egyetemi tanszeken vezet kutatast, hanem egy kicsi, vallasos emberek altal penzelt csoportban -- nem az egyetemi tanszekeken! -- csinal olyasmiket, amik ezeknek a tamogatoknak szimpatikusak.
Semmifele komoly, elismert kutatoi tevekenysege nincs, publikacioi nincsenek. Az 'oxfordi tanar' dumaval csak beszopatjak a laikusokat.
Ez Rona Peter statisztikaja a ResearchGate-en:
Random masik, viszonylag ismert kozgazdasz:
Csak total random osszeveteskent pl. valaki, aki kb. 10 evet toltott kutatassal, nem csinalt kulonosebb karriert, nem ismeri senki, es epp a szomszed szobaban nez Netflixet:
Rona Peter a tudomanyban egy senki, amivel nincs semmi baj, sokan vagyunk ezzel igy, de ezoterikus marhasagokat beszel.
Erted, azzal kezdi, hogy a kozgazdasagot nem lehet termeszettudomanyos szemlelettel megkozeliteni, mert egy atomnak nincsenek ertekei meg lelkiismerete, de az embernek van, merthogy kaptunk Istentol.

"azzal kezdi, hogy a kozgazdasagot nem lehet termeszettudomanyos szemlelettel megkozeliteni" - kb. eddig néztem Róna bácsit. Értem én, hogy a közgáz nem (csak) színtiszta matek, de akinek volt makro és mikro vizsgája, az tudja mekkora butaságot mondott.
Jól előadja az oxfordi prof-ot, de ne dőlünk be neki pls
-
emvy
félisten
Nem vezetek, de szerintem te nem vagy tisztaban azzal, hogy az 'Oxford' az pontosan mit jelent. Rona Peternek tenyleg van oxfordi affiliacioja, de nem arrol van szo, hogy valami meno egyetemi tanszeken vezet kutatast, hanem egy kicsi, vallasos emberek altal penzelt csoportban -- nem az egyetemi tanszekeken! -- csinal olyasmiket, amik ezeknek a tamogatoknak szimpatikusak.
Semmifele komoly, elismert kutatoi tevekenysege nincs, publikacioi nincsenek. Az 'oxfordi tanar' dumaval csak beszopatjak a laikusokat.
Ez Rona Peter statisztikaja a ResearchGate-en:
Random masik, viszonylag ismert kozgazdasz:
Csak total random osszeveteskent pl. valaki, aki kb. 10 evet toltott kutatassal, nem csinalt kulonosebb karriert, nem ismeri senki, es epp a szomszed szobaban nez Netflixet:
Rona Peter a tudomanyban egy senki, amivel nincs semmi baj, sokan vagyunk ezzel igy, de ezoterikus marhasagokat beszel.
Erted, azzal kezdi, hogy a kozgazdasagot nem lehet termeszettudomanyos szemlelettel megkozeliteni, mert egy atomnak nincsenek ertekei meg lelkiismerete, de az embernek van, merthogy kaptunk Istentol.

-
SzGee
aktív tag
-
emvy
félisten
Off-ba teszem, mert nem hír, de remélem maradhat, mert nem pártpolitika. Nyugati szemmel, közgazdász és jogász szemmel az elmúlt 30 évünk (is). 1 óra, de szerintem érdemes megnézn, tanulságos. Tegnapi
„Nem tudják, miről beszélnek!”Kibaszott sarlatan ez az ember... össze-vissza beszél, teljesen logikátlan dolgokat mond, mint egy konkrét bolond (sajnálom, hogy őt sikerült kiállítani Novák Katalin ellen)
nyilván több dologban is igaza van, de ez kb véletlen
-
sambenez
addikt
Off-ba teszem, mert nem hír, de remélem maradhat, mert nem pártpolitika. Nyugati szemmel, közgazdász és jogász szemmel az elmúlt 30 évünk (is). 1 óra, de szerintem érdemes megnézn, tanulságos. Tegnapi
„Nem tudják, miről beszélnek!”Ezen a hozzászóláson ledöbbentem:
"Jól döntöttem tavaly, hogy hetven évesen elhagytam az országot!"Nem kis bátorság kellett hozzá.
-
szabi__memo
nagyúr
„Nem tudják, miről beszélnek!” -
sambenez
addikt
Érdekes, mert ugye 300Ft vizitdíj probléma volt, az internetadó probléma volt, ez meg mindegy. Pedig azért nem ugyanaz a probléma nagyságrende sem
A MANYUP-ot is benyelték az emberek, ezt miért ne nyelnék be?
-
szabi__memo
nagyúr
Érdekes, mert ugye 300Ft vizitdíj probléma volt, az internetadó probléma volt, ez meg mindegy. Pedig azért nem ugyanaz a probléma nagyságrende sem
-
dugo_
veterán
Azt még én meg is értem, mert leszarja mi lenne jó az országnak. Na de a nép?! Azzal mi van, hol van?
No de ez itt eléggé off, viszont nagyon elszomorító, mert ehhez azért tényleg nem kell közgazdász diploma -
szabi__memo
nagyúr
Még az Eurostat szeint is közel ötszörös a magyar infláció az eurozónához képest. Tehát akkor összefoglalva: "Legyen béke, ez nem a mi háborúnk, nem küldünk fegyvert", ehhez képest:
- csak nálunk van közel ötszörös infláció
- csak nálunk van háborús vészhelyzet, rendeleti diktatúrával kézivezérelve
- csak nálunk emelkedtek az élelmiszerárak 30% feletti mértékben.Zseniális ez a bölcs vezér...
Azt még én meg is értem, mert leszarja mi lenne jó az országnak. Na de a nép?! Azzal mi van, hol van?
No de ez itt eléggé off, viszont nagyon elszomorító, mert ehhez azért tényleg nem kell közgazdász diploma -
Vesa
veterán
Még az Eurostat szeint is közel ötszörös a magyar infláció az eurozónához képest. Tehát akkor összefoglalva: "Legyen béke, ez nem a mi háborúnk, nem küldünk fegyvert", ehhez képest:
- csak nálunk van közel ötszörös infláció
- csak nálunk van háborús vészhelyzet, rendeleti diktatúrával kézivezérelve
- csak nálunk emelkedtek az élelmiszerárak 30% feletti mértékben.Zseniális ez a bölcs vezér...
-
attiati
veterán
-
David89
tag
Portfolio-s cikk a török gazdaságról, kicsit több kontextust ad az ottani helyzetnek, hogy mint amit nyugaton általában gondolunk róla. Nekem érdekes/hasznos volt.
Összevetve a gyorsan növekvő, jóval fiatalabb lakossággal, és azzal a ténnyel, hogy a Líra egy hónap alatt 25%-ot is képes esni, annyira azért nem impressive.
-
HussarF
addikt
Portfolio-s cikk a török gazdaságról, kicsit több kontextust ad az ottani helyzetnek, hogy mint amit nyugaton általában gondolunk róla. Nekem érdekes/hasznos volt.
-
BlackV
őstag
Egymás után ez a negyedik négyéves terv, de most végre sikerül majd a nyugati rabruhát levetni magunkról...

(#2856) WasabiTrsr: Nekem meg egyből az jött le, hogy Ringman 4x-es ingaltanáras linkéjére bemutatta, csak nem írta le megjegyzésként, hogy közben a bérek csak alig több, min 2x-esére nőttek.
Önmagában az a két adat relativizalja a 4x lakasaremelkedest, mert számos fontos elemre nem tér ki pl, hogy a 2013ban elkezdett fundamenta és egyéb megtakarításai az embereknek, hogyan teljesítettek az aremelkedeshez képest. (Ezen nem változtat, amit elnéztem.)
Az adatközlés pofonegyszerű, az adatelemzés a hozzáadott érték.
-
j0k3r!
őstag
-
Ringman
félisten
-
forceberg
veterán
Egymás után ez a negyedik négyéves terv, de most végre sikerül majd a nyugati rabruhát levetni magunkról...

(#2856) WasabiTrsr: Nekem meg egyből az jött le, hogy Ringman 4x-es ingaltanáras linkéjére bemutatta, csak nem írta le megjegyzésként, hogy közben a bérek csak alig több, min 2x-esére nőttek.
-
törölt tag
Egyetertek veled, a bedobott adat akar azt is jelenthette volna, hogy "de nezzed má! a berek is nottek!!4". Nekem is ez volt az elso gondolatom.
Mindenki magából indul ki. Itt a topikban ennél magasabb színvonalon targyalják ezeket a témákat, nem trash facebook kommentek szintjén.
-
j0k3r!
őstag
Úgy látom megint szabadságharcolunk Brüsszelben, remek...
-
WasabiTrsr
csendes tag
Egyetertek veled, a bedobott adat akar azt is jelenthette volna, hogy "de nezzed má! a berek is nottek!!4". Nekem is ez volt az elso gondolatom.
-
BlackV
őstag
- Majd elmegyek szemészetre, nemtom minek olvashattam tegnap száz néhányezernek, négyszeres beremelkedest láttam rá elsőre Ringman posztjára adott válaszra, elnézést.
- Eszem az majd lesz, ha sokat járok ide, mert osztasz te azt eleget.
-
törölt tag
-
axioma
veterán
Mar van nominalis korrekcio. Sok eve beallitott hirdetesfigyelom [55+m2 panel Bekas 40M-ig] evekre kiarazodott, most par honapja ujra hoz napi 1-3-5 talalatot, most mar 35-37 a kevesbe puccos a'ra.
-
attiati
veterán
Teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete telephely területe szerint - Budapest
2013 - 195 314 Ft
2022 - ~419 740 Ft- 40% kp-s vevő volt, nem bérből vettek
- adózás változása? Sok katás lett, ami szerintem ezekben a bérstatisztikákban nem látszik.
- kamatkörnyezet változás?
- ingatlanpiac fehéredése?
- ingatlanpiaci infláció ≠ infláció ≠ béremelésValahol a 2,5x-es béremelés és 4x-es ingatlan árak között lehet az igazság.
-
Drizzt
nagyúr
Az adatok szerint már egyértelműen csökkentek nominálisan is átlagban Budapesten a valós tranzakciós árak. Mondjuk lepkefing mértékben, meg bőven volt honnan. Persze ha elég széles idősávot veszünk, lehet csak egy oldalazás völgy része lesz.
-
Mercutio_
félisten
Valamennyit fognak, már most nőtt az alku %-os mértéke, illetve maga az, hogy alku van egyes lokációkban/lakás kategóriákban jelzés.
Az, hogy nominálban mennyi lesz a korrekció nagy mértékben függ attól, hogy mekkora és mennyi ideig tartó recesszió lesz. -
BlackV
őstag
Egyébként én megleődnék, ha nominálisan tudnának a budapesti lakásárak korrekciózni ~20% ksh-s infla mellett. Max évek alatt stagnálás nominálisan és az infla intéz valamennyit. De a 4x az már elszaladt. Szerintem.
-
BlackV
őstag
-
j0k3r!
őstag
-
Ringman
félisten
Ezt nem teljesen értem. Amit írtam az csak egy adat, emellett legalább ilyen fontosak az aktuális jelzáloghitel kamatok is például.
#2840 Ringman: Remélem hagyják most pár évig működni a piacot, azaz (igény esetén) engedni esni, ha éppen akar és nem fogják erőszakosan az egekben tartani. Minél tovább iktatod ki a korrekció intézményét, annál nagyobbat fog az inga visszalengeni és itt most nem is csak feltétlen az anyagi oldalra célzok.
nem hinném, majd lesznek a devizahitel-károsultak után csok-károsultak, kamatstop-kivezetés-károsultak; valamint megvédések.
egyre több minden hatósági áras, irány a tervgazdálkodás
-
BlackV
őstag
-
j0k3r!
őstag
-
BlackV
őstag
Ezt nem teljesen értem. Amit írtam az csak egy adat, emellett legalább ilyen fontosak az aktuális jelzáloghitel kamatok is például.
#2840 Ringman: Remélem hagyják most pár évig működni a piacot, azaz (igény esetén) engedni esni, ha éppen akar és nem fogják erőszakosan az egekben tartani. Minél tovább iktatod ki a korrekció intézményét, annál nagyobbat fog az inga visszalengeni és itt most nem is csak feltétlen az anyagi oldalra célzok.
Kb úgy jött le, hogy kiütötted a lakásárak megnégyszereződésének jelentőségét azzal, "hogy de hát a fizetések is
négyszereződtek."ráadásul még csak nem is 4x -
j0k3r!
őstag
-
BlackV
őstag
Teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete telephely területe szerint - Budapest
2013 - 195 314 Ft
2022 - ~419 740 FtSzerintem ez egy kicsit demagóg, mert a 2013-ban megkeresett 195 nettóját nem tudta megnégyszerezni egy átlagos megtakarító, ez a nem mindegy.
-
Ringman
félisten
2013 - 195 314 Ft
2022 - ~419 740 Ftjókor kell lenni jó helyen, kb fél generáció kiesik/kiesett a játékból ingatlanszerzés szempontjából.
+ vedd azt is hozzá, hogy kereset kisebb arányában lehet eladósodni.
-
j0k3r!
őstag
2013 - 195 314 Ft
2022 - ~419 740 Ft -
BlackV
őstag
-
aAron_
őstag
"Ugyan a felpattanás már június 6. környékén elindult, a rali igazán csak az első negyedéves eredmények közzététele után gyorsult be. Az Opus portfoliójával lefedett minden ágazatban jelentős hatékonyságjavulást mutattak fel a cégcsoport érdekeltségei 2023. első negyedévében. A vállalat mind a működési bevétel, mind az EBITDA szintjén jelentős emelkedést ért el az előző év azonos időszakához képest.
2023 első negyedévében 71 százalékkal magasabb működési bevételt ért el az Opus, mint az előző év azonos időszakában. Ezzel párhuzamosan az EBITDA több mint duplájára nőtt, az adózott eredmény pedig 10,8 milliárd forint lett, szemben az egy évvel korábbi 207 millió forintos veszteséggel." - Portfolio.hu
És ha már Portfolio, szerintem egy érdekes interjú Oszkó Péterrel: Költözik az OXO Technologies, Hollandiából terjeszkednek tovább
-
bandus
veterán
-
Ixion77
Topikgazda
-
ngaba
aktív tag
"Opus közben brutál rallit mutat."
Ez valóban érdekes. Gyanús, hogy a "piac" tud valamit, amit mi nem...
-
julius666
addikt
Kellene a ~top10 tényező, ami miatt lehető váltak az alacsony kamatok.
Majd megnézni, hogy:
- ezek a tényezők visszatérhetnek?
- ha igen, akkor mikor? (év, évtized)
- nem, mert egyszeri és kiugró esemény volt a 2010-es években?1. Globalizáció - A hidegháború lezárása után indult el a globalizációs index száguldása. Nem jó hír, ha tartósan kétpólusú világ indul.
2. Innováció - Talán ebben lesz a legkisebb törés. Nehéz gazdasági helyzetben és nemzetközi versengésben még erősödik is szerintem.
3. Monetáris lazítás --- GDP arányában lenne hova visszahúzódni. (5. ábra).
Svájci jegybank nincs rajta, de eszerint 130% körül lehetnek.
4. Népesség gyarapodás, olcsó munkaerő - ebből lesz bőven és az AI amúgy is rásegít.
Hacsak el nem durran a nyugati demokrácia és vége lesz a migrációnak (munkaerő globalizációnak.)5. Olcsó energia - passz, inkább nem lesz (a 6. pont miatt).
(Esetleg az AI talál valamit vagy a fúziós energiával eljön az örökélet, ingyensör.)6. Környezetszennyezés externális költségeinek figyelmen kívül hagyása -- ennek tuti vége
A monetáris lazításon kívül egyik pont se jellemezte jobban az elmúlt évtizedet, mint az azt megelőzőket. Sőt, egyik-másik pont még kevésbé is. Pl. externália költségek tekintetében biztos, hogy már nehezített volt a pálya zéró kamatok évtizedében a szigorodó szabályozások miatt (bár ezek egy része még kijátszható volt Kínában termeléssel), energia költségek se voltak éppen olyan rendkívül alacsonyak (lásd olajárakat pl.: [link], de a zöldenergia terjedése is inkább csak drágított a költségeken, lásd Németország)
Persze lehet ezen pontoknak a jövőben szerepe az eddigieknél magasabb inflációs pálya fenntartásában, de az elmúlt 10 év alacsony kamatait - az említett monetáris lazításon kívül - nem magyarázzák.
#2829 j0k3r!
Lapul a görbe, jön a (valódi, nem csak technikai) recesszió idehaza? -
emvy
félisten
-
attiati
veterán
Link: [link]
Itt mi történt az elmúlt 1 hónapban? Ha ez így megy tovább, akkor el fog veszni a kamatelőnyünk a többi devizához (USD, EUR, CHF) képest, ha az MNB is folytatja a kamat csökkentést, nem?
Van egy olyan érzésem, hogy idén még kell lapátolni annyi devizát, amennyit csak lehet, mert hamarosan el fog pattanni a forint árfolyam.
Többi régiós devizában is lejjebb tolódott a hozamgörbe.
Igaz, hogy mi többet jöttünk lefelé, így például a PLN-el szembeni kamatfelárunk már közelíti a békeidőket.más:
Opus közben brutál rallit mutat.
70% júniusban.
(Lopható) EU-s pénzek a láthatáron? -
j0k3r!
őstag
Link: [link]
Itt mi történt az elmúlt 1 hónapban? Ha ez így megy tovább, akkor el fog veszni a kamatelőnyünk a többi devizához (USD, EUR, CHF) képest, ha az MNB is folytatja a kamat csökkentést, nem?
Van egy olyan érzésem, hogy idén még kell lapátolni annyi devizát, amennyit csak lehet, mert hamarosan el fog pattanni a forint árfolyam.
-
j0k3r!
őstag
Ha valaki szeretné a meg nem értett zseni mögé látni
Már rögtön az első kérdésre adott válaszát cáfolták ma a meghatározó jegybankárok, nem tervezik az inflációs célt módosítani egyátalán: ECB Forum on Central Banking - Wednesday 28 June [VIDEÓ] - pontos timestamp sajnos nincs, de valahol talán a közepe körül volt erről szó
-
attiati
veterán
Majd megnézni, hogy:
- nem, mert egyszeri és kiugró esemény volt a 2010-es években?1. Globalizáció - A hidegháború lezárása után indult el a globalizációs index száguldása. Nem jó hír, ha tartósan kétpólusú világ indul.
2. Innováció - Talán ebben lesz a legkisebb törés. Nehéz gazdasági helyzetben és nemzetközi versengésben még erősödik is szerintem.
4. Népesség gyarapodás, olcsó munkaerő - ebből lesz bőven és az AI amúgy is rásegít.
Hacsak el nem durran a nyugati demokrácia és vége lesz a migrációnak (munkaerő globalizációnak.)5. Olcsó energia - passz, inkább nem lesz (a 6. pont miatt).
(Esetleg az AI talál valamit vagy a fúziós energiával eljön az örökélet, ingyensör.)6. Környezetszennyezés externális költségeinek figyelmen kívül hagyása -- ennek tuti vége
*lehetővé
-
attiati
veterán
Globalizáció, Kína - nekem ezek a tippjeim, de valószínűleg ennél sokkal komplexebb hatások eredője volt. Illetve az, hogy máshol jelent meg az infláció: az eszközárakban (ingatlan, részvények, stb.)
A probléma ezzel az, hogy a COVID rávilágított, hogy nem szabad teljesen függeni más országoktól, mert bármikor jöhet egy nem várt globális esemény, ezért beindult az "onshoring" és "nearshoring". Amerikában is mennek bele $T dollárok a gyárépítésekbe államilag támogatva, és biztosan lesznek még ilyen "bill"-ek ebben az évtizedben.
Majd megnézni, hogy:
-
HussarF
addikt
Globalizáció, Kína - nekem ezek a tippjeim, de valószínűleg ennél sokkal komplexebb hatások eredője volt. Illetve az, hogy máshol jelent meg az infláció: az eszközárakban (ingatlan, részvények, stb.)
A probléma ezzel az, hogy a COVID rávilágított, hogy nem szabad teljesen függeni más országoktól, mert bármikor jöhet egy nem várt globális esemény, ezért beindult az "onshoring" és "nearshoring". Amerikában is mennek bele $T dollárok a gyárépítésekbe államilag támogatva, és biztosan lesznek még ilyen "bill"-ek ebben az évtizedben.
Ugyanaz a körforgás, mnit az államosítás - privatizáció.
Amikor már sok gyár lesz otthon és megnyugodnak a kedélyek, akkor majd újra rájönnek, hogy azért alacsonyabb árszínvonalú helyeken mégiscsak olcsóbban lehet gyártatni, ami versenyelőnyt jelent. És elkezdik újra kitelepíteni a gyárakat. És így tovább.
-
tomazin
veterán
Nyaralas tema ha jol emlekszem itt volt:
Most mondta az olasz neni, h egyre tobb magyar megy be hozzajuk kajalni. Mondtam neki,h nem csoda, hiszen annyiba kerul a balaton, mint a garda es kicsit mas... -
j0k3r!
őstag
-
szabi__memo
nagyúr
-
Kukipapa_rr
tag
Én osztom azt a véleményt, hogy a 2010-es évek szárnyalása közvetlenül ill. közvetve is a QE hatása volt.
-
Ringman
félisten
A kormányt meglepte, hogy a lakossági fogyasztás ennyire visszaesett, ezt most erősíteni akarja.
-
Ixion77
Topikgazda
"Izgulok" kinek lesz igaza
Sokkal magasabb inflációt vár a GKI, mint a kormány, és recessziótBeérik egy "átszervezés", vagy "tulajdonosváltás" a GKI-nál, ha így rázzák a pofonfát...
-
attiati
veterán
Lehet a többiek elmentek mellette, azért én pöttyintenék ide egy köszönömöt a cikkért. Nagyon-nagyon jó. Még így, hogy a negatív kilátások tekintetében egyetértek a szerzővel is azért van benne pár elgondolkoztató elem. Pl. hosszú kötvényeket én is kockázatosnak tartom (historikusan nem kiemelkedő a hozam, csak az elmúlt 10 évhez képest), de a szerző által írtak mindenképp mérlegelendők azoknak, akik ilyesmiben gondolkodnak. Befektetők többsége visszapillantótükörből próbál vezetni és könnyen lehet túlságosan nagy tétet tesz arra, hogy visszatér a 0 kamatok kora, holott ez nem garantált.
Belenéztem, de nagyon hosszú volt.
Arra jó lenne valami magyarázatot találni, hogy a 2010es években miért tudtak ennyire alacsonyak lenni a kamatok.
Vajon az volt az új norma és képes-e visszatérni? -
julius666
addikt
Lehet a többiek elmentek mellette, azért én pöttyintenék ide egy köszönömöt a cikkért. Nagyon-nagyon jó. Még így, hogy a negatív kilátások tekintetében egyetértek a szerzővel is azért van benne pár elgondolkoztató elem. Pl. hosszú kötvényeket én is kockázatosnak tartom (historikusan nem kiemelkedő a hozam, csak az elmúlt 10 évhez képest), de a szerző által írtak mindenképp mérlegelendők azoknak, akik ilyesmiben gondolkodnak. Befektetők többsége visszapillantótükörből próbál vezetni és könnyen lehet túlságosan nagy tétet tesz arra, hogy visszatér a 0 kamatok kora, holott ez nem garantált.
-
attiati
veterán
ennyire risk onba kapcsolt a vilag vagy hogyhogy bement 10% ala a rovid hozamunk?
technikai oka van, befalapok kötvényportfóliójának átterelése rövid papírokba
-
Ringman
félisten
A Magyar Hullámtermékgyártók Szövetségének (MAHUSZ) álláspontja szerint súlyos következményekkel járna, ha a ma ismert formában lépne életbe július 1-jén a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) díjtételeit meghatározó rendelet.
A csomagolószerek után a kötelezettek 2021-ben 42,5 milliárd forint termékdíjat fizettek be a költségvetésbe. Ezzel szemben az új rendelet alapján a csomagolások után fizetendő EPR-kötelezettség elérheti a 240 milliárd forintot. Ez a növekedés olyan drasztikus, hogy a gyártók kénytelenek lesznek beépíteni az áraikba.
Azaz a termékek csomagolásának ára nőni fog, ami a kereskedelmi árrést és a 27%-os áfát is figyelembe véve akár 5%-os inflációt okozhat a szervezet számításai szerint. -
concret_hp
addikt
ennyire risk onba kapcsolt a vilag vagy hogyhogy bement 10% ala a rovid hozamunk?
-
szabi__memo
nagyúr
-
Vesa
veterán
Mesés becslések...
Nyomokban sem korrelál a valósággal. 
-
Vérboci
addikt
-
szabi__memo
nagyúr
-
JoinR
őstag
22Q4-ben már inkább nem is jeleztek semmit?

-
bandus
veterán
tok ugyesen eltalaltak
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Ringman
félisten
-
Mercutio_
félisten
Hat konkretan a tultoltes kizarta(-ja?) a visszateritest tobb bank eseteben is - amugy szerintem inkabb a porgetes (full kihasznalas, visszafizetes egy idoszakon belul tobbszor) volt divat, ismerosnek mondta'k ezert fel - de a tobbseg azert csak a(z idoben szetszorastol eltekintve) 1x lehasznal, idore visszatolt algoval ment.
Es sokan mikor kizartak a visszateritesbol, visszaadtak a hitelkartyat, sztem az tobb mint 5 eve volt. Most meg mar nem lehet felepiteni. Nekunk meg az infla racionalizalta a szumma osszeget... emeles mar nincs, fizu meg mar tobb mint 2x-es.
Csak szerintem nagyon-nagyon off vagyunk.visszafizetes egy idoszakon belul tobbszor
Erre gondoltam túltöltés alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
2900 - 2801
25173 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Megkímélt HP EliteBook 855 G7 Fémházas Strapabíró Laptop 15,6" -65% AMD Ryzen 3 PRO 4450U 16/256 FHD
- Retró számítógép hardver pakk egyben
- Szép! Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -50% i5-1135G7 16/256 +Toll
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objektív
- 256GB Macbook SSD - Áfás számlával
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest

Ixion77