- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
3000 - 2901
24628 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-02-08 12:00 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
avl
senior tag
[ÓVAKODJUNK A GYENGE CSÜTÖRTÖKI KERESKEDÉSI NAPTÓL AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ HETEKBEN]
persze nekem csak kis szines, nagyon nem idözitgetek
(értsd: a portfolio jelentös reszevel nem, hisz az befektetve van; neha idözitgetek uj penzzel, ami a portfoliom ~ 0.1%-a) -
Ringman
félisten
Egyáltalán nem akar fizetni a kormány Matolcsyéknak
Fél éven belül másodszor módosíthatja a kormány a jegybanktörvényt. Tavaly decemberben azért nyúlt hozzá, hogy a Magyar Nemzeti Bank várható brutális veszteségét ne egy összegben, azonnal, hanem öt évre elhúzva pótolhassa ki. Most már egyáltalán nem fizetne.
ez is biztosan sokat fog segíteni a forinton, hogy zéró egyeztetés után ilyenek húznak elő a cilinderből. -
Celithrandi
addikt
Nos, az elmúlt két napi eseményeket nézve, két kérdés merül fel bennem:
1. Az adott gazdasági hírek indokolják e ezt a volatilitási szintet adott időegységen belül. (Itt hozzátenném, hogy azok a szakértő elemők akik pár hete még 360as eurót prognosztizáltak ma már arra hajlanak, hogy most történik meg a valós kompenzáció és inlább 400a megfelelő irány ami a szekértelem és a gerinc hiányát is igen felveti.)
2. Az adott környezet indokolja e a czk, pln, chf, eur, usd stb. ilyen mértékű kilengését. Ha figyeltétek a forinttól elvonatkoztatva a két nap eseményeit igen érdekes chf, eur, usd mozgások történtek pillanatokon belül.
A lényeg, hogy az elmúlt években ilyen összevissza bonyodalmat és egymástól elváló szinteket csak két alkalaommal láttam, azoknak pedig "viszonylag" nyomós oka volt.
-
concret_hp
addikt
-
attiati
veterán
Mert az MNB kijött egy ábrával a 22Q4-es inflációs jelentésében, miszerint nőtt a feldolgozóipar profitja.
Se előtte, se utána nem közölték ugyanezt az ábrát, nem is része a rendszeres negyedéves inflációs jelentéseknek. Jó eséllyel egyszeri tételek hatása látható benne, alacsonyabb áron beszerzett készletek miatt.Pogátsa pedig magáévá tette az ábrát.
Egyébként azóta is várom HussarF reakcióját a válaszra
Anno linkeltem a Pick és a Kometa negyedéves jelentését. Azokban nem látszik profit növekedés.
[link] -
Ringman
félisten
-
travix
aktív tag
-
j0k3r!
őstag
NorthCast Market Update: Bull Trap? [VIDEO]
Habár főleg technikai elemzéssel foglalkozik Sven, de pár fundamentális okot is megemlít a videóban.
-
forceberg
veterán
-
Ringman
félisten
forint szárnyal tovább, érzi hogy holnap váltanék
-
Celithrandi
addikt
így logikus, ettől függetlenül nagyon sok kiskereskedőnél látom, hogy a bevételezett árhoz igazítja az eladási árakat. pl, ott a sarkon a hemörájt festékből az arany ami a polcon áll egy éve 40% al olcsóbb mint az antracit amiből a készlet kimegy egy hét alatt, vagy pl az egy decis festékek liter ára 20%al a 4 decis alatt van, mert ilyen kocsit kevesen vesznek. Ez nem egyedi eset, sok helyen tapasztaltam kkv szektorban.
-
julius666
addikt
Ez tök korrekt magyarázat, ilyen mélységben én pl. nem gondoltam bele (nem dolgoztam kereskedelemben).
Azt megértem politikusok miért erőltetik ezt az extraprofit mémet, de ha ennyire egyszerű a magyarázat akkor az egyéb, érdekeltséggel nem bíró, elvileg szakértőnek számító figurák mint pl. a Pogátsa Zoli miért?
-
User_2
aktív tag
egy kereskedő 1kg szöget vett nagyker áron 100Ft-ért
az infláció 10%, most már nem tud 100 ft-ért venni 1kg szöget, csak 110 Ft-ért.
mit tehet? eladja a 100Ft-ért vett szöget 110Ft-ért 10% marzson? mint eddig?
ha így tesz már nem fog tudni 1kg szöget venni 110 ft-ért mert a marzs egy része elment rezsire. de 1kg a minimum rendelési egység. következésképp, ha nem emel árat arra a szögre is amit még csak 100-ért vett a kereskedő tönkre megy, mivel nem tudja visszapótolni a raktárkészletet az eladáskor kapott pénzből. ésmivel már van egy inflációs várakozása a 110-ért vett szöget sem a szokásos marzson árulja, a marzsra is rátesz egy biztonségi tartalékot arra az esetre, ha váratlanul 120 lenne a következő adag szög ára.
így az inflációs időszak elején megemelkedik a profitja az inflációnál is jobban akár. -
Sisco2
tag
Szerintem az elmúlt hónapokban kicsit pozitiv hangokat is lehetett hallani hogy van előre lépés stb, ehhez képest most ez más hangulatú ez a kiszivárgott jelentés.
De sokszor nem egyértelmű hogy hogy jön ki a matek a nagy befektetőknek akik forint eszközöket tartanak, illetve shortolják a forintot. De most valamiért ugy érzik hogy itt az ideje újra keresni ezen egy kicsit, holnap este hitelminősítői döntés is emiatt sem olyan rizikó nekik hogy erősödne a forint és ellenük menne ilyenkor amugy is gyengülni szokott kicsit.
Úgy gondolom a forint alapvetően mindig is gyengülni fog amíg a nagy szereplőknek itthon ez az érdeke a befektetőknek/tradereknek a HUF short oldalon ez ad némi biztonságot úgymond támogatja ezeket a tradeket a gazdpol. akarat. Viszont azt hittem ez a még mindig magas O/N kamat azért ad némi stabilitást a HUF-nak és szépen lassan tud majd évi 3-4% -ot gyengülni. Hát nem. Durván volatilis most is 5% -ot mozgott 2 nap alatt, egy ilyen nem is túl meglepő hírre.
-
aAron_
őstag
Nem emlékszem ilyen indoklásokra nagy mennyiségben, de eleve nem is kell indokolnia egy piaci, versenyző cégnek, hogy miért emel árat. Azt csinál, amit akar.
Infláció öngerjesztő tud lenni, teljesen normális, hogy a kisker láncok ilyenkor margint növelnek, egy darabig, amíg tudnak.
Hogy ezt lehet-e észszerűen szabályozni valahogy? Kétlem. Hasonlókba belepiszkálás hosszú távon inkább kontraproduktív szokott lenni történelmi tapasztalatok alapján.
Ha a fiskális és monetáris politika megfelelően viselkedik, vissza fog térni előbb utóbb minden a megszokott mederbe.
-
Ringman
félisten
-
aAron_
őstag
Piaci szereplők közül ezek szerint még sokan gondolták úgy, hogy kapunk EU-s pénz? Amennyire én látom, hazai gazdasági szakértők, független újságírók közt elég nagy a konszenzus, hogy nem jön semmi, csak elkenik, mint a rétestésztát.
Vagy lehet nem, de ezt mégis most sokan egy jelzésnek vették, hogy ideje a HUF pozíciókat csökkenteni. Carry trade kánaánnak úgy is végé lassan, forró pénzt lehet vinni máshova.
#2982HussarF: Mármint az, hogy az inkompetens politikai vezetés a gazdasági szereplőket okolja az inflációért?
-
HussarF
addikt
BoE's Bailey accuses some retailers of overcharging as inflation bites
Úgy tűnik, nem magyar jelenség.
-
törölt tag
-
Sisco2
tag
Leginkább ennek hatására fordult most gyengülésbe.
https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20230705/paros-labbal-beleall-magyarorszagba-az-europai-bizottsag-kiszivargott-a-jelentes-626153 -
Ringman
félisten
forintgyengulesnek van vmi specifikus oka azon kivul, hogy a fantasy-koltsegvetesben nem lesz jo a matek?
a nem-megszoritasokra kivancsi leszek, mar igy is recessziokozeli allapot van.
-
Celithrandi
addikt
nagy mennyiségű chf/huf shorttal ragadtam bele így rémlik, ezt követően dupláztam meg a depozitomat, 413ig ment a chf. Viszont annak volt háttere, ez most esőtánc, a napi swap tenderek nem lettek megnyírva, gyenge a forint, erre repülnek rá a nagybefektetők, akik minden esőtáncot is szeretnek eltáncolni ki tudja miért.
-
Vesa
veterán
A márciusi kiugrás óta (400-as EUR pár nap alatt) már bármit el tudok képzelni.
-
Celithrandi
addikt
-
Vesa
veterán
-
forceberg
veterán
-
törölt tag
Ma is nagyobbat lengett ki a forint mint a bitcoin
-
Celithrandi
addikt
-
dugo_
veterán
Nekem ezt a linket megfogta az Avast phisinggel. Egyébként a múltkori földrengés kapcsán felszínre került építőipari szabályok be nem tartásának árnyékában nem tudom, hogy az olcsó isztambuli lakás tényleg olyan tuti tipp-e.
-
Celithrandi
addikt
-
Celithrandi
addikt
-
Mercutio_
félisten
Engem ezek az 5-10 éves Isztambuli lakások érdekelnek
havert viszont a bergeni szerintem, mert a lánya arrafelé menne egyetemre
-
tomazin
veterán
Mondjuk pont ezzel offolod szet, hogy nem linkeled be, mert ha belinkelned akkor akit erdekel megnezi es nem egyesevel keregetik el a linket.
-
Celithrandi
addikt
-
bandus
veterán
-
Celithrandi
addikt
-
pictigjis
őstag
küldjed csak, voltunk már norvégiában és izlandon is, sajnos megvan, mennyi az annyi

-
Ra3
őstag
Kanári szigeteken már egy jó ideje nincs teljes adómentesség, a dohány meg alkoholtermékek amikre nincs vagy nagyon kevés az áfa, meg van talán még pár termékkategória.
Ugyanakkor Spanyolországban általánosan egy csomó alapvető élelmiszer áfája átmenetileg az infláció mérséklése miatt 2023 eleje óta 0%, mondjuk ez látszik is, valami 6% az infláció. -
Celithrandi
addikt
átküldöm privátban a helyi ingatlanos oldalt, de azzal számolj, hogy elég magas az ingatlanadó (egy nagyobbacska házra évi 7-800ezer forint, de a hirdetéseknél az ár mellett a rezsi és az adó is mindig ki van írva) + ugye a szolgáltatás nagyon drága, tehát étterem, fodrász stb akár százezres tétel is lehet. Cserébe 2ezer pénz egy kiló garnéla 😁
-
student
őstag
-
pictigjis
őstag
ilyen bergeni hirdetést mutass lécci, mert akkor oda mennénk, kedveljük a környéket
-
Celithrandi
addikt
ok, de tenerife adómentes azt se felejtsd el, arra már nem emlékszem, hogy minden adómentes e vagy csak bizonyos termékek, de ha érdekel valakit megkérdezem, két ismerősöm is kiköltözött az elmúlt években. Én igazából azon csesztem fel az agyam most, hogy pl Istanbulban egy 5-10 éves 120nm-es lakóparki lakás 20-25 millió forint, egy 0-2 éves 25-35 millió. Bergen környékén ami árban azért egészen más mint törökország, 20-60 millió között fjordra néző nagy telkes szép házakat lehet kapni, itt meg a faluban 80-120 millió egy minimál telkes vacak ikerház.
-
Vesa
veterán
Tenerife detto...a legfelkapottabb óceán-parti település kellős közepén, ami kb. a legdrágább része a szigetnek, egy I. osztályú kajálás annyiba került mint itthon egy pizzéria (májusi adat elsőkézből). A szupermarketekben pedig átlag 20-25%-al olcsóbb volt minden, de ha kicsit odébb mentünk, akkor már 30-35% volt a difi.
Ennyit erről... -
Celithrandi
addikt
-
aAron_
őstag
-
buherton
őstag
Azért azt a cikkben nem tették hozzá, hogy ez jó részt Kolozsvárra és Bukarestre vonatkozik. Az előbbi meglepő, mert brutális fejlődésen ment keresztül az elmúlt kb 10 évben. A többi város, mint Temesvár, Nagyszeben, Jászvásár, stb. egy picit más kategória.
Itthon is lenne mit vagdosni a nullákból. BTW a mostani RON-t már nem lehetne WC papírnak használni, mert műanyagból készült.
Azt egyik statisztika sem adja vissza, hogy a város és a vidék között óriási szakadék van. A pásztorkodás, meg a lovaskocsikázás még mindig a napi élet része falun. Azt viszont nem győzöm mondani, hogy Kolozsvár viszont ultra-brutál, de még annál is jobban. Már metrót akarnak építeni egy ~300k-s városban.
-
Ixion77
Topikgazda
EURHUF, PLNHUF, bármi: Gyönyörűen növekszik az elvtársak, ideje megjutalmaznunk magunkat!
Amúgy TA alapon én úgy látom hogy most kellene gyorsan megfogni az esést, különben csúnya vége lehet ennek. Azt hittem, a ma belengetett megszorítások segíteni fognak, de egyelőre úgy tűnik hogy a legkevésbé sem. Inkább úgy értelmezte a piac hogy beismertük hogy nagy bajban vagyunk. Nekem úgy tűnik hogy ez már a végjáték, de én Mo. ügyében permabear vagyok.
-
Vesa
veterán
Szerintem kifejezetten hasznos volt az esetedet átbeszélni, sokhasznos konzekvenciát le lehetett vonni, illetve tanulni lehetett belőle!

-
julius666
addikt
Úgy magasabbak a bérek, hogy az árak meg jóval alacsonyabbak, lol...

Emlékszem gyerekkoromban (2000 körül) jártam kint, iszonyat csóróság volt meg hatalmas infláció. Jobboldali családból jövök, enyhén szólva lenéztük a szerencsétleneket. Ha jól rémlik akkoriban vagdosott nullákat a Leiből a jegybankjuk mert úgy értéktelenedett a pénzük, hogy már számolni se lehetett vele kb., WC-papírnak gúnyoltuk. Elég nagyot fordult a világ.
-
Ringman
félisten
lassan dolgozni is a hanyatló
nyugatra:
Románia szívhatja el a magyar mérnököket, mert magasabbak a bérek -
julius666
addikt
Az irány számomra se volt kérdés, a mérték már inkább. Azért az nem újdonság, hogy a hazai szállások, szolgáltatások irreális árazásúak. Viszont statisztikákban ez eddig nem látszott meg, csak most idén fordult a kocka, hogy a rekord infla + forint erősödés kombóval abszolút túlfutott ez a folyamat, sokszor már tényleg számszerűen is lehagytuk a hanyatló nyugatot, nem csak ár/érték arányban.
Egyébként durva, hogy úgy volt ennyire erős a forint az elmúlt hónapokban, hogy a határ közelében tömegek külföldre járnak vásárolni, meg szinte mindenki külföldön nyaral.
-
Lavar
aktív tag
Most hogy hogy sehol nem látok összefosta magát a forint híreket?
Egy hete még 369 volt, ilyenkor már beszoktak indulni a fostolók.szerk. Ja, megvan, csak nem címlapos, sorry.
-
David89
tag
Ezen azért nem lepődök meg, mert a Balaton és a Bodensee között kb eltűnt az árkülönbség, hogy ha azonos minőségű szállásokat hasonlítom össze, a jobb helyek 150-200 €/éj mennek, 5* vagy azzal egyenértékű meg 300-tól kezdődik. Gasztró se olcsó, 15 € alatt nincs már lassan főétel, 5 ercsi az import csapolt sör, és erre még rájön a 12% szervizdíj.
-
:AMF:
senior tag
-
törölt tag
-
julius666
addikt
A belföldi turizmus már masszívan recessziós számokat hoz: [link]
Mindezt úgy ráadásul, hogy H1-ben még fűtötték a szép kártyás pénzek... Illetve nemzetközi turizmus (még?) nem fogott padlót, ez némileg szépít az eredményen (egyelőre?), bár inkább csak BP-n.Aki csóró, annál a nyaralás egyáltalán nem is opció lassan, aki megteheti, annak meg fel se merül Magyarország. És kétlem könnyű menet lenne ennek a feloldása, úgy elszálltak idehaza az árak egész egyszerűen, hogy ezen egy 10-15%-os forintromlás se fog tudni segíteni. Saját helyzetemet tekintve lazán feleződnie kéne a hazai áraknak (vagy dupláznia a külföldieknek), hogy felkerüljön a térképre nálam az itthoni nyaralás...
Elég egyértelmű számomra, hogy megint a 7 szűk esztendőt tapossuk, max az a kérdés, hogy hova datáljuk a kezdetét.
-
Celithrandi
addikt
-
Ringman
félisten
eü-re vonatkozóan írtam - a jövő évre prognosztizált adatok alapján: [link]
Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász a magyar egészségügy aktuális állapotáról adott reális képet a szerdai IME Egészségpolitika és egészségügyi rendszerek konferencián. A legnagyobb visszhangot a szakmai közönség körében egy adat közlése váltotta ki: számításai szerint jövőre az állam a GDP arányában 3,6%-ot fog költeni az egészségügyre.
így is sereghajtók vagyunk pl. rákban való halálozási mutatóban
szerk:
nyilván a teljes kiadás nagyon sok, de jövőre sem a versenysportra szánt, a propaganda- és az egyházi kiadások fognak csökkenni -
stingy2
senior tag
A parasztozással nem engem minősítesz, hanem saját magad.
A válasz olyan mint a kérdés: semmi érdemi információ arról, hogy milyen típusú jövedelem, mi a tevékenység, de azért oldjuk meg okosba...Bocs, de hosszú évek tapasztalata, hogy a trollok kezdik így. Az agresszív folytatás meg szintén ismerős, de már immunis vagyok rá
Nyilván aki tényleg külföldön kereskedik, az tisztában van/kellene lenni ennek az adóvonzatával. Nem, nem a könyvelőnek kell tudni, mert Mo-on a könyvelők nagy része ilyen téren fogalmatlan, tapasztalatból mondom.
Alap, hogy nem ETÜ esetén árfolyamnyereségre van szochó és szja is, és még egy csomó hátrány, pl. hogy nem állíthatod szembe a nyereséget a veszteséggel. Persze ha egy 200-szoros tőkeáttételes számlával kereskedő forexes daytradernek soha nincs árfolyamvesztesége, akkor nem szóltam
. Ezért "menekülünk"
most pl. az USA-ból, mert dec.31-el megszűnik a kettős adóztatást kizáró egyezmény. Seychelles-el sosem volt.
Okosban magyar adórezidensként akármit megcsinálhatsz te vallod be, a papír mindent elbír-, csak tudd, hogy a NAV rálát a jövedelmedre, sőt az AEOI esetén a számlán lévő tőkére, bejövő, kimenő utalásokra is.(persze csak ha akar)
Nem tudod elrejteni, mert amelyik ország nincs az automatikus adatcserében benne, oda hidd el, nem is vinnéd a pénzed.
Úgy tűnik, a lehetőségek sem világosak, de segítek: vehetsz te akárhol a nagyvilágban állampolgárságért házat, condót, akármit, amíg életvitel szerűen Mo-on tartózkodsz több, mint 183 napot/év, addig itt adózol. És hogy jobban elkeserítselek: a 183/nap külföldi tartózkodás sem jelent kb. semmit, ugyanis a ravasz NAV azt mondja, hogy akkor is magyar adórezidensnek számítasz, ha (idézet következik):
"Az előzőekben felsoroltak közé nem tartozó magánszemély akkor magyar illetőségű, ha...
a magánszemély létérdekeinek központja Magyarország, azaz a magánszemélyt a
legszorosabb személyes, családi és gazdasági kapcsolatok Magyarországhoz fűzik
akkor, ha a magánszemélynek egyáltalán nincs, illetve ha Magyarországon és más
államban is van állandó lakóhelye,
• a szokásos tartózkodási helye belföld, ha az előzőek alapján illetősége nem állapítható
meg"- érted, gumiszabály. Nagggyon kinn kell ahhoz élni, hogy a NAV egy ellenőrzésnél el is higgye, hogy nem vagy hazai adórezidens. Nem gondolom, hogy emberünk fogalmatlan lett volna, és biztos jobb ügyvédei és könyvelői voltak, mint neked, aztán mégis...
Érted: létérdek! Ha itt van feleség, gyerek, itt fizeted a TB-t, itthoni telefonszámot használsz, etc...A 183 napos szabály kb 3., 4. a sorban.
Az állampolgárságot nem is értem miért kevered ide: igen, lehet venni sok-sok pénzért, de kb.0 értelme van. Ha van egy 130.000$-ért vásárolt vanuatui, vagy egy 100.000-es dominikai vagy akármilyen állampolgárságod, akkor mivel vagy előrébb azon kívül, hogy elköltöttél 40M Ft-ot? Semmivel, lásd fenti szabályok.A "mindent IS fizetned kell és még többet meg egyszerűen azt jelenti, hogy ha nincs adóegyezmény, akkor a külföldi országban is adóznod kell, meg még magyarisztán is megadóztatja a már adózott jövedelmet. Nincs ebben semmi sértő, csak értő olvasás, meg némi tájékozottság szükséges.
És tényleg próbáltam a lehetőségekhez és a parasztozós hsz-edhez képest finoman, ha besértődsz rajta, az a te bajod. Peace
-
törölt tag
-
Celithrandi
addikt
A kérdésem az volt,.hogy ha tud valaki módot a magyar adó csökkentésére akkor ne tartsa magába. Ehhez képest már ott tartunk hogy tőkeáttétekröl kell beszélgetni, de a kérdésre valójában nem tudott érdemben senki se válaszolni. Tehát köszönöm a segítséget, de nem grafomániám van csak kérdésem volt, de már nincs. Köszi.
-
julius666
addikt
sok millió magyar úgy fizet minden hónapban különboző adókat egész életében, hogy fogalma sincs róla, hogy mire, miért és mennyit
Mert nekik szükségük sincs rá mezei munkavállalóként.Nekem pl a könyvelőm egy szót sem szólt arról hogy ETÜ-n kívüli kereskedés.
Mert mezei könyvelőknek nem dolga, hogy ilyen extrém nemzetközi ügyletekkel kapcsolatban adótanácsadást nyújtsanak. Ha képes lenne rá, akkor nem a cégeid ÁFA bevallásával piszmogna, hanem sokszorosát keresné mint tanácsadó...A kockázat pedig értelem szerűen attól függ hogy mekkora kockázatot vállalsz és mekkora háttértőkéd tartozik egy adott összegű pozícióhoz.
Kivéve ha szarul méred fel a kockázatokat, ami így külső szemlélő számára azt elnézve, hogy bele se gondoltál, hogy a pénzed random egzotikus országokba mozgatása adó vonzattal járhat nem egy olyan hihetetlen gondolat...De ha profi vagy legalább kereskedés terén se fogod tudni tökéletesen felmérni a kockázatokat, mert nem lehet. Black swan események mindig lesznek, 200x tőkeáttéttel meg elég egyszer belenyúlni egybe és szevasz, game over. Stop loss, anyámkínja se véd meg ha gap van. 2015-ös CHF árfolyam tréfa idehaza is elég sok profi tradernek törte ketté a karrierjét...
Nyilván te kockázatod, te dolgod, csak azért írtam le, hogy ne maradjon itt a levegőben lógva egyedüliként a te véleményed, ha valaki betéved, akkor ne gondolja, hogy általánosan elfogadott ebben a topikban az, amit csinálsz. Részemről ezt a szálat nem is folytatnám.
Már csak az lenne ami előre mozdítana ha valaki a kérdésemre is tudna válaszolni. Köszi.
Kaptál már választ. Mit szeretnél még hallani? -
j0k3r!
őstag
Nem lenne egyszerűbb egy hozzáértő adótanácsadót megkeresni? Biztosan egy fórum hozzászólás alapján szeretnél pénzügyi döntést hozni? Lehet, hogy én vagyok régimódi, de akármennyire is jó az itteni fórumozó csapat, azért adótanácsot nem fogadnék el tőlük (még ha igazuk is lenne).
-
Celithrandi
addikt
-
Ringman
félisten
Mélyrepülésbe váltott a budapesti újlakás-piac
---
ún. felkészülés az eu-s pénzek nélküli időre: [link]Meglehetősen érdekes határozatot hirdetett ki a kormány a kedd esti közlönyben. A közkiadások hatékonyságának felülvizsgálatát tervezte be a kormány a következő évekre, és ennek keretében a költségvetés legfontosabb területeit tekintik át a Pénzügyminisztérium vezetésével és egy új munkacsoport felállításával.
"A határozat számszerűsített célokat is tartalmaz az idei évre vonatkozóan is. Az egészségügyi kiadásokat azzal az elvárással vizsgálják felül, hogy egyes kiadási részterületeken legalább 3 százalékot lefaragjanak.”
wtf, így is sereghajtók vagyunk gdp-arányos kiadásban -
attiati
veterán
Június 21-én belevett a vezig helyettes is.
Alapesetben azt mondanám, hogy nincs összefüggés a vezetői részvényvásárlás és az árfolyam mozgása között. De ez az opus, ami kormányközeli megrendelésekből és indirekt módon EU-s forrásokból él.Egyébként érdekes, hogy az RRF EU-s forrásokat már tavaly elkezdte költeni a kormány, pedig még nem is folyósította az EU.
-
Celithrandi
addikt
Lényegtelen, mindent leírtam. A tőkeáttét meg gondolom tudod hogy nem jelent semmit ha megvan mögötte a szükséges fedezeted. A különbség annyi hogy ha magas az áttét a fedezet nagy részét tárolhatod.külső számlán pl banki lekötésben, így nem kell a trade cégnél tartani és még egy kis kamatot is hoz. A kockázat pedig értelem szerűen attól függ hogy mekkora kockázatot vállalsz és mekkora háttértőkéd tartozik egy adott összegű pozícióhoz. De úgy gondolnám ez a tőkeáttétes kereskedés első szabálya amivel megismerkedik mindenki.
-
HussarF
addikt
Most carry trade-ről van szó vagy mi ez, ami véleményed szerint magas hozam alacsony kockázattal?
Minél kisebb a tőkeáttét annál nagyobb a kockázat a zárolt tőke miatt, csak valahogy ezt félreértik a kezdők.
Bro, what
-
Celithrandi
addikt
Azt azért hozzátenném, hogy az is hihetetlen lehet akkor számodra, hogy sok millió magyar úgy fizet minden hónapban különboző adókat egész életében, hogy fogalma sincs róla, hogy mire, miért és mennyit
Nekem pl a könyvelőm egy szót sem szólt arról hogy ETÜ-n kívüli kereskedés. Mentségére legyen mondva, hogy nem ez a szakterülete és a cégeink könyvelését tudja vinni. Pl az ilyen problematikák miatt keresek most olyan könyvelőt vagy nemzetközi adószekértőt aki ehhez ért, mivel nekem is elkerülte a figyelmem, hogy az itthoni adózás szempontjából számít, hogy mely országban van a kereskedés. Viszont jó hogy itt beszéltünk, mert így előkerült a szochó kérdése ami miatt akkor nekem kell majd osztalékot kivennem nem asszonynak, hogy ne fizessünk duplán szochót.
-
Celithrandi
addikt
Akkor vállalsz nagy kockázatot ha nem tudsz számolni és nem tudod hogy mihez mekkora háttérösszeg kell. Minél kisebb a tőkeáttét annál nagyobb a kockázat a zárolt tőke miatt, csak valahogy ezt félreértik a kezdők. Abban pedig igazad van, hogy neü tudtam hogy ha cyp számlát sey re váltok akkor megváltozik az adózás menete. Nem könyvelő vagyok.
-
julius666
addikt
Témában nem vagyok mélyebben jártas, de nem hiszek abban, hogy létezne extra kockázat nélkül piaci feletti hozam, pláne tartósan. Te a 200-as szorzóval iszonyat nagy kockázatot vállalsz valójából. Ebben az egészben az a gyönyörű ráadásul, hogy ha fordul a széljárás és mégis buksz, akkor is adózhatod majd le a megelőző parádés hozamokat.
Számomra őszintén szólva elég hihetetlen, hogy valaki ilyen kockázatú ügyleteket toljon úgy, hogy közben nincs pontosan tisztában legalább az adóvonzattal.
-
Celithrandi
addikt
Ez a sokat szidott p500, de a chf/huf magas nightswap ja miatt kellett most nekem. A Cyp számlájukon 1:20 a tőkeáttét a sey en pedig 1:200. Viszont igazából a szochó maximalizált mértéke itt is mérvadó, így csak 5,568M bevételig kell megfizetni, tehát ez nem fáj, a kiegyenlítés se, mert valójában tökeáttétes kamatoztatom a pénzt, nincsenek negatív zárások.
-
julius666
addikt
Pontosan miről van szó amúgy? Részvény? Forex? Eddig nem írtad. (Hogy daytrade, vagy hosszabb tartás az adó szempontból tök irreleváns)
Tőzsdei adózásról: [link]
Most kíváncsiságból utánanéztem, úgy nézem ha nem ETÜ, akkor forex után is szochózhatsz, meg ugyanúgy nem állíthatod szembe a vesztes pozíciókat a nyertessel: [link]Jó mélyre nyúltál ezzel a brókerrel. Meg szabad kérdezni mi alapján döntöttél úgy, hogy jó ötlet a Seychelle-szigeteken forgatni a pénzed?
-
Celithrandi
addikt
ahh, most esett le. Korábban Cyprusi számlám volt amit a tőkeáttét szabályozás miatt átváltottam Sey-re. Viszont így az etü bróker alól átlerülte egy nem etü leányvállalathoz
-
Sub-S
senior tag
Nem tudom mi volt a szöveg szerkesztés előtt, de ha most meglévő írásokat ha nézi valaki akkor szerintem nem stingy2 stílusa a problémásabb...
-
Celithrandi
addikt
-
julius666
addikt
Jövő évtől esedékes nyereségedet le tudod adózni odakint (vagy más országban) ha életvitelszerűen kiköltözöl oda, lesz kint bejelentett lakhelyed miközben itthon nem és bizonyítani tudod hogy az év nagyobbik részében kint laksz.
Idén ezt már nem tudod megtenni, előző évekbeli nyereségeddel kapcsolatban pedig pláne nem. Ha idehaza élsz, akkor (minimum) idehaza kellene adóznod, ami a seychelle-szigeteki számlával kapcsolatban elég nagy szopás lesz, ezt stingy2 nagyon jól leírta. Ha a neveden volt a számla akkor szerintem legális opcióid nem nagyon vannak. Esetleg elhúzol olyan országba ahová nem ér el a NAV keze és elfelejted Magyarországot amíg el nem évül az ügy. Kétlem sokan tudnának itt ilyesmiben segíteni.
Egyébként különösebben nem volt személyeskedő szerintem stingy2 válasza. Idehaza meglehetősen szokatlan szituáció az, amibe kerültél. Szerintem nem kéne meglepődnöd azon, ha értetlenkednek egyesek, főleg nem, ha amúgy rendes választ kapsz tőlük (mert stingy2 egyébként nagyon jól leírta, mi a helyzet adóügyben)
-
Celithrandi
addikt
én is így gondoltam köszönöm. Tehát ha valakinek van megoldása a problémámra szívesen fogadom. Bármi érdekes lehet, tehát ha akár az is játszik ha valahol ingatlant kell vásárolni állampolgárságért stb. A pénzt amúgy se az EU ban szeretném elkölteni, így nem vonz az se hogy itt adózzam le.
-
Ixion77
Topikgazda
Ha folytatni szeretnétek, akkor legyetek szívesek kulturált és személyeskedést nélkülöző stílusban tenni!
-
Celithrandi
addikt
-
stingy2
senior tag
Ez most komoly, vagy trollkodsz?
1, Mo. és a Seychelle szigetek közt NINCS kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény (ezért a ker. számlán történő kereskedés nem tartozik ETÜ alá)
2, Mo. és a Seychelle szigetek közt érvényben van az OECD automatikus adatcsereegyezmény (2018-tól jelentenek, csak a NAV-on múlik, hogy kivesznek-e)
Mindent IS fizetned kell és még többet, ha magyarországi adórezidens vagy.
És nem, nem tudod ott leadózni okosban, ha mo-i adórezidens vagy. -
Celithrandi
addikt
Sziasztok,
a kérdésem a következő: Adott egy SEY kereskedési számla. Amit ezen termelek profitot le kellene jelentenem az adóbevallásomon és SZJA-t fizetni, ha minden igaz SZOCHO-t ez után nem kell. A kérdés tehát, hogy le tudom e ezt adózni a Seychelle-szigeteken valahogy, vagy van e valami legális esetleg szürkezónás megoldás arra, hogy rendben legálisan megszerzett jövedelem legyen, de kedvezőbb feltételekkel. Köszi.
-
julius666
addikt
Persze. Osztrákoknak sem szalad a szekér, de nekik van is terük bénázni, illetve érezhetően szűkölő ollóról továbbra sincs szó:

Románokkal szemben egyértelműen durván szűkül az olló. Náluk tegyük hozzá gyakorlatilag most is euró van már (évek óta áll az EURRON árfolyam mint katiban a gyerek), csak ezt ők egyelőre zsebből finanszírozzák.

Lengyelek is rég beértek minket (ott kb. ua a nemzeti stratégia mint nálunk, nem akkora meglepetés ez az együttmozgás)

Itt lehet nézelődni ha valakit érdekel: [link]
Szerk: a fentebbi chartokhoz tegyük hozzá, hogy a magyar görbe teljesítményében durván benne van az is, hogy az elmúlt évtizedben gyakorlatilag kiöntötték betonnal az országot (nagyrészt EU-s pénzből). GDP-t ez egy az egyben közvetlenül fújja, míg az EU-s támogatások egyéb felhasználási módja nem feltétlenül. Nem véletlen, hogy ahogy elzárultak a pénzcsapok gyakorlatilag technikai recesszióba is fordult a gazdaságunk...
-
bandus
veterán
-
julius666
addikt
Igaz ha az árfolyam romlással korrigálok már más a helyzet és kiderül nem voltak ők annyira rosszak, csak a bevezetési utáni időszakot kell jól menedzselni.
Itt van a kutya elásva. A forint rontás szépen elfedte a rideg valóságot:
Egyébként nem Szlovákia eredményét javítja ha közös devizára hozva nézzük a GDP növekedést, hanem a miénket rontja. USA vs Mo. ugyanezen időtávon:
A 2000-es évek emerging boomján kívül valójából nem volt itt semmilyen közeledés a nyugathoz. A szép százalékos növekedések amiket a média lehoz egyszerűen csak az elértéktelenedő csokitallérjainkban voltak mérve.
-
Ringman
félisten
-
attiati
veterán
ez a baj a rezsimekkel, hogy nincs, aki nemet merjen mondani a főnöknek.
Nem vették észre, hogy az elmúlt 12 év eredményei főleg az EU-s pénzeknek köszönhetőek és nem a saját eredményeik.
Legalábbis arra biztosan jó volt az EU-s pénz, hogy elfedte a kormány azdaságpolitikai hibáit.Nem veszik észre, hogy a teljes szélirány megváltozott? Nincs többé hátszél.
-
fogkefe21
csendes tag
Pontosan, hála kormányunknak. Lehetne ezt máshogy is azért vannak jó példák csehek, lengyelek akik saját deviza ellenére is elég jól boldogulnak és bőven van ellenpélda is. A lényeg szerintem nem az, hogy euró vagy nem euró, hanem legyen egy értelmes kormány. Ettől függetlenül nem bízom a kormányba, ebbe sem, a következőben sem, tehát euró párti vagyok, hogy szándékosan ne tudjanak azzal játszani, hogy leértékelik a forintot.
-
Ringman
félisten
lengyeleknél az inter épít gyárat, nyilván meg sem fordult a fejükben, hogy Mo-ra hozzák a technológiát (gondolom elsősorban a magyar külpolitikai szerepvállalás és megbecsültség miatt)
hogy előre tudjuk mekkora ívben fognak szarni az európai környezetvédelmi illetve munkaügyi normákra, törvényekre.
így van, zéró védelem lesz, ha az érdek úgy kívánja -
Mercutio_
félisten
-
Ringman
félisten
[link]
Az állam kiadásai 1872 milliárd forinttal, azaz 26,5 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor. A pénzbeni társadalmi juttatások 436 milliárd forinttal (23,4 százalékkal) nőttek, főleg azért, mert az infláció miatt sokkal több nyugdíjat fizettek ki, és jól látszik, hogy egyre nagyobb a baj a kamatok körül:
a kamatkiadások 395 milliárd forinttal, azaz 113 százalékkal nőttek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
3000 - 2901
24628 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Filmgyűjtés
- Nyolcmagos CPU-val és 32 GB RAM-mal is munkára fogható az MSI egykártyás gépe
- Autós topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Még 2026-ban megérkezik a karcsúsított Commodore 64 Ultimate
- AMD FX
- EU: senki ne használjon Huawei és ZTE hálózati berendezéseket!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Drón topik
- További aktív témák...
- SK Hynix, Samsung és más 16GB DDR4 so dimm 3200MHz modulok számlával, 6 hó garanciával
- Wanbo Vali 1 Pro projektor
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go 512GB SSD kézikonzol garanciával, hibátlan működéssel
- 278 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Kivancsi leszek tenyleg folytatodik a lefele menet es meddig.

havert viszont a bergeni szerintem, mert a lánya arrafelé menne egyetemre