Új hozzászólás Aktív témák

• Gyantusz

tag

válasz Van Der #2594 üzenetére

Én eddig úgy értettelek, hogy vannak a Gripen többfeladatú gépeink és kell melléjük egyfeladatú vadász.
    Az UBT egy kis matchbox-repülő, egyik feladatkörre sem igazán alkalmas teljeskörűen, bármit is mond a "reklám".

MiG-29-modernizálás alatt én azt értem, hogy teljeskörű szerkezeti átvizsgálás, struktúrális megerősítések (mint az F-16/18 MLU-nál), Fly by Wire rendszer kiépítése (a tervezések már megtörténtek, nem kell kitalálni, ld. szlovák MiG-29AS), új, jobb radar beépítése (Fazotron Zsuk-xy) és ezáltal a mai modern orosz légiharc-rakétákat is tudná alkalmazni. Jobb RD-33-akat berakni, a régiket kikukázni, odaadni akinek kell, persze nem inygyé'! Természetesen ez a 20-22 db megmaradt együlésesre vonatkozik, a 4 db UB-t esetleg UBT-re átépíteni...
    Az lenne a remek, ha a nyugati fegyvereket is integrálnák a ruszkik, elvégre a STANAG 3838 és a 3910 is be lett aplikálva az AS és UBS-ekbe (MIL-STD-1553B) => Gripennel azonos fegyverrendszer. Ha még az AMRAAM-ot nem is kapjuk meg, az oroszok is fejlesztenek ebben a kategóriában, de ott az izraeli Derby, Python 3 és 4 szintén remek fegyver, az Elbit nem mondaná azt, hogy nem adják ide, ha a románoknak is integrálták/eladták. Szóval vannak fejlesztési alternatívák.
    Viszont ha csak vadászbombázó feladatkörre kell gép, akkor a MiG-29-et el lehet felejteni. Hiszen a precíziós csapásméréshez integrálni kell célmegjelölő konténereket a gépbe. Ezt ugyan a román LanceR-ekbe is beraktak az izraeliek, van amerikai is, francia is, de ez már bonyolultabb két fokkal. Alapvetően a MiG-35 lesz erre képes, az meg nem mostanában lesz. Ha belegondolsz, az Eurofighter-eknél és a Rafale-nál is ez jelenti a legkomolyabb gondot. Mellesleg a Gripen tudja vinni a Litening 3-at, szóval ő képes is a támadó feladatkörre, ráadásul a radarkeresztmetszete is bőven kisebb, mint a MiG-29-esnek. Titkosított adatátvitelt már most tudnak... szóval.
    Az meg morbid lenne, mint amit a britek csináltak az Öbölben 1991-ben, hogy a Buccaner-ek világították be a célt, a Tornado-k meg lelökték rá a GBU-kat... Kicsit bonyolult eljárás.
    (ááááá Buccaner-ref.oldal!!!)

Új hozzászólás Aktív témák