- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Azonos árketegóriájú (105-110.000 Ft-os) relatív olcsó telefonok kamerái
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- sziku69: Szólánc.
- Rap, Hip-hop 90'
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsombe
senior tag
válasz
UberMutant #46565 üzenetére
Havi 250 forint nem sok.
Bár a 900 forint se vészes (beleférek a rezsibigyóba) a mini pc fogyasztásra. Kérdés kell-e akkora teljesítmény nekem.
-
Zsombe
senior tag
válasz
UberMutant #46563 üzenetére
Kérdés az, hogy ér-e annyival többet, vagy elég lesz a célra egy Pi4 is.
-
Zsombe
senior tag
Torrent általában 40-50 aktív egyszerre.
FTP az csak egy felhasználós.
WEB szerver nem túlságosan terhelt, mert napi pár száz vagy ezer látogató és statikus az oldal.Gondolkodtam amúgy egy használt Lenovo Thinkcentre vételén is, csak félek a használt vásárlástól.
(amúgy 4k-s tartalmat ki tud szolgálni normálisan a jellyfin RPi 3B+-on is okostévén nézve, csak 20-30 percenként megáll pufferelni
)
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
5 év használat után úgy érzem kezdem "kinőni" a Pi3 B+ lapomat. Túl sok mindenre használom, amit már egyre kevésbé tud elviselni:
- webszerver (nginx, php, mariadb)
- qbittorrent és egyéb sallangok (pl. sonarr, readarr)
- navidrome
- FreshRSS
- jellyfin
- AdGuard Home
- unbound
- proftpd
- znc
- eggdropHomeAssistant-et már inkább le is szedtem, mert igencsak lassította már a rendszert.
Kérdésem érdemes Rpi 4B-re frissítenem (4 gigás verzió), vagy az sem bírná el ezeket?
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Tegnap végre rászántam magam és frissítettem a rendszert buster-ről bullseye-ra (maga az OS DietPi). Azóta viszont az Nginx 502-es hibát dob. A sima html oldalak betöltődnek, de pap alapúnál jön a bad Gateway üzenet.
Frissítés felülírt valamit az nginx-ben? Mit kellene javítanom? -
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Valaki próbált már Home Assistant-ot telepíteni meglévő rendszer mellé? Én dietpi alá próbáltam felrakni, de reboot óta elérhetetlen az rpi-m.
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
RaspberryPi 3b+ -ra mennyire ajánlott e-mail szerver telepítése? Nagyon erőforrás igényes lenne és inkább jobb nem használni erre a célra?
Jelenleg lighttpd, pure-ftpd, dropbear, Plex, Pi-Hole, fail2ban és eggdrop fut rajta. -
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Két hete újraraktam a rendszert, DietPi lett a kiválasztott (Pi3 b+). Viszont proftpd-vel van egy kis gondom, ugyanis ha kívülről szeretnék ftp kapcsolatot létrehozni, akkor a rendszer beenged, de nem listázza a könyvtárakat. Mi lehet a gond?
-
Zsombe
senior tag
válasz
wassermann #35584 üzenetére
Ez nem jó hír.
~másfél év alatt képes tönkremenni egy Sandisk SD kártya?
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Újra szeretnék rakni a rendszert, Raspbian helyett DietPi-t használnék, viszont az SD kártya formázásával meggyűlt a bajom. Sem Mac, sem PC alól nem sikerül formázni és Etcherrel rátenni a DietPi-t.
Windows alatt próbáltam a diskpart-ot, ott a disk 1-en (ami az SD kártya), lát négy partíciót is: egy primary-t (recovery) és 3 logikait (boot, root, settings). MiniTool Partition Wizarddal hiába próbálom törölni a partíciókat, illetve formázni, az apply után látszólag lefut minden, csak éppen minden változatlanul marad. A formázás szintén nem sikerül, Intéző formázója azt írja nem sikerül, az SD Card Formatter eljut 19%-ig, aztán failed üzenettel elszáll.
Én csinálok rosszul valamit, vagy az SD kártya ment tönkre?
-
Zsombe
senior tag
Pi-n az alábbit írja az nslookup parancsra:
Server: 127.0.0.1
Address: 127.0.0.1#53Non-authoritative answer:
Name: google.hu
Address: 172.217.169.195
Address: 2a00:1450:4017:801::2003iMac-en pedig az alábbit (itt most ki is vettem DNS kiszolgálók közül a Pi-t, mert akkor nincs net):
Server: 1.1.1.1
Address: 1.1.1.1#53Non-authoritative answer:
Address: 172.217.169.131Mac-en átjáró: 192.168.0.1 (router ip-je)
-
Zsombe
senior tag
Fix IP-je van a Pi-nek, router osztja, de MAC cím alapján a Pi-hez van társítva a fix IP.
Pi-Hole-hoz csatlakoztatott gépre gondolsz? Ott igazából csak a DNS-t változtattam a Pi címére, múlt héten így még működött, aztán pár napja már nem.
Latitude: igen olvastam, de korábban sem a Pi volt a DHCP szerver és mégis működött a PiHole.
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Múlt héten beállítottam a pi-hole-t egy RPi 3 b+-on. Minden jól is működött, az első újraindításig. System restart óta valamiért nem akar működni és bármilyen eszközzel csatlakozzak rá, sajnos elérhetetlen a net.
Ami a fura, hogy a pi-hole aktív, az admin panel továbbra is elérhető és az echo ">stats" | nc localhost 4711 parancsra az alábbit írja:
domains_being_blocked 3127564
dns_queries_today 2117
ads_blocked_today 4
ads_percentage_today 0.188947
unique_domains 51
queries_forwarded 1187
queries_cached 926
clients_ever_seen 1
unique_clients 1
dns_queries_all_types 2117
reply_NODATA 19
reply_NXDOMAIN 2
reply_CNAME 19
reply_IP 66
privacy_level 0
status enabled
---EOM---Vajon mi lehet a gond? Restart óta és előtte sem változtattam semmit a beállításokon és nagyon idegesít.
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok,
Frissítettem 10-es busterre, viszont azóta a WP alapú oldalam nem érhető el, az alábbi hibaüzenetet kapom:
Úgy tűnik, hogy hiányzik a MySQL kiterjesztés a PHP telepítéséből, pedig arra a WordPressnek szüksége van.
Ami a fura, hogy ha megpróbálom telepíteni a mysql kiterjesztést php-hoz, az alábbi paranccsal:sudo apt-get install mysql-server php-mysql -y
akkor azt az üzenetet kapom, hogy már a legfrissebb van telepítve.Apache2-t újraindítottam és a Pi szervert is, de mégsem oldódik meg a probléma. Van valami ötletetek, hogyan tudom a hibát megoldani?
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Kb. 2 hete vásároltam egy Pi 3+-t, edddig semmi gond nem volt vele. Most viszont sem a plex, sem az ssh nem megy rajta. Próbálok ssh-n bejelentkezni és azt írja kapcsolat visszautasítva. Pinggel elérhető a gép.
Mit lehet ilyenkor tenni? (fizikai belépés elég nehézkes lenne, mert se billentyűzetem, se monitorra nincs rákötve)
-
Zsombe
senior tag
Köszönöm a segítséget!
Akkor melyik Raspberry Pi 3 csomag lenne a megfelelő számomra? Elég 20k-ért az official csomag? Hűtés nem kell pluszban akkor sem, ha éjjel-nappal menne és htpc mellett cloud és backup dolgokat is ki kellene szolgálnia?
OS tekintetében akkor ráraknék egy Raspbiant és azt hegeszteném úgy tovább, hogy a céljaimnak megfelelő legyen.
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Adott egy LG LCD TV, ami nem okos (5-6 éve vásárolt), ellenben azzá szeretném tenni. Eredetileg Apple TV-n gondolkodtam, aztán eszembe jutott, hogy egy Raspberry Pi-vel olcsóbb és sokrétűbb megoldáshoz juthatnék.
Amire használni szeretném:
- FTP szerveren lévő filmek, sorozatok lejátszása a tv-n (Raspberry HDMI-n lenne összekötve a tv-vel)
- külső hdd-t csatlakoztatnék a Raspberry-hez, így az iMac-emmel backupként, Time Machine-ként használnám
- bárhonnan elérhető cloud szerverként üzemeltetés
- későbbiekben talán csatlakoztatnék rá otthonfigyelő kamerátErre melyik lenne a legalkalmasabb Raspberry? Pi 3-ban gondolkodom, csak a sok csomag közül nem tudom eldönteni melyik legyen, ami a célomnak a leginkább megfelelne. Eddig ezeket néztem ki:
Raspberry Pi 3 szerver plusz
Raspberry Pi 3 Cool Kit
sima Raspberry Pi 3 official csomagOS-nek valamilyen Kodi alapúban gondolkodom, pl. LibreElec, gondolom ez a felhasználásnak megfelelne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- BestBuy topik
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- PlayStation 4
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Gumi és felni topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest