2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Kínai X99 lap + Xeon E5 V3/V4 + ECC DDR4

  Nagyon sok ilyen szervert selejteznek, melyekből kedvező áron erős gépet építhetünk magunknak.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 éve 190

 • Régi 14.4V-os Parkside (Lidl) csavarozógép akksi feltámasztás

  Van egy régi - 2013-as - Parkside csavarozógépem. Akkuija 14.4V-os (4db 18650 Lítium cella), sajna nem kapható tartalék hozzá. Új 20V-oskkal nem kompatibilis. Egy ideje nem használtam, bekapcsoltam meg sem nyikkant. Feletettem a töltőjére, egyből zöldre váltott, de nem töltött rajta semmit sem.
  Megmértem 14-15V helyett 3V volt mérhető az akkuban.

  Szerencsére a háza csavaros.

  Gondoltam egyesével megpróbálom feltölteni a cellákat, de több gond is akadt.
  Sajna az egyszerű Liitokala töltőmbe csak az akkupack két szélső celláját lehet beletenni, ott is egy kicsit játszani kell. Sajna a túlmerült cellákat a Liitokala sem töltötte :(
  Fogtam egy 5V-os TV box adptert és néhány percet töltöttem krokodil csipesszel a 18650-es cellákat, amíg úgy 3V-ot el nem ért a feszültségük. Ezután a ét szélsőt 4.1V-ra fel tudtam tölteni a Liitokalával.

  A középsők töltéséhez krokodil csipeszes kábelt és kis mágneseket vetettem be.

  Folytatás...

  kenand 3 éve 18

 • Dohányzóasztal maradék faanyangokból, házilag

  Fiúk lakásiban összeraktam 1-1 konyhabútort: IKEA LERHYTTAN (kőris fa ill. furnér fekete-barna pác), munkalapnak olajozott akácot (Bauhaus) ill. IKEA diófurnéros munkalapot választottam.

  ill.

  A mosogató és főzőlap kivágásakor szép darab lapok estek ki, nem akartam őket veszendőbe hagyni.
  Elhatároztam készítek egy-egy konyhabútorhoz passzoló dohányzó asztalt. (Mindkét lakás kicsi konyha és nappali egy légtér: "amerikai konyha")

  Szüleim kiselejteznek egy fehérre festett kb. 40 éves polcot, kiderült vörösfenyő van a festék alatt, 2 polcot lecsiszoltam és felhasználtam az asztalokhoz.

  Szép kész asztal lábakat a Zatik faáruházban találtam (ezek újak, bár a lakkot le kellett csiszolnom) A lábakat 45cm-esre levágtam.

  Folytatás...

  kenand 3 éve 21

 • Kenderpálma után saját termésű magból Cordyline Autralisaim is vannak...

  Cordyline autralis nagyon szép növény, Yucca-k távoli rokona, megjelenésük is hasonló. Fagytűrő - azaz 0 fokon fűtetlen helyiségben teleltethető, vagy védelemmel ki is ültethető.
  Yuccak többségéhez hasonlóan törzset is nevel, növekedése gyorsabb, így néhány éven belül szép növényünk lesz, virágzik, és hazai rovarok elvégzik a beporzást (yucca-k esetén sajna nem)

  Nálam 3 éve virágzik és saját magokból növényeim is vannak már ( kenderpálmához hasonlóan)


  2018


  2019


  virág


  2021

  Folytatás...

  kenand 3 éve 3

 • Legjobb olcsó, low profile, one slot VGA ?

  Szert tettem egy mini gépre: HP Thin Client t620 Plus. ver 1 alaplap, így az NGFF és mini PCIe slot mellett van egy mSATA is.
  HP t620 Plus a simától abban különbözik, hogy szélesebb a ház és 610 Plushoz hasonlóan van egy PCIe slotja is. (CPU is magasabb órajelen ár)
  Gyárilag egy AMD FirePro 2270 van benn (opcionálisan), elég gyengus VGA , ráadásul nem DVI hanem DMS-59 a kimenete (átalakító kell hozzá).
  NGFF->SATA vagy mSATA->SATA vagy miniPCI-e->SATA átalakítóval 2.5" HDD is bele hackelhető, 1 biztosan elfér, de lehet 2 db is. Így lehet belőle Xpenology(Synology) házi szervert faragni.

  De sokkal izgalmasabb, hogy egy VGA-val mini retro játékgép is faragható belőle.

  Azonban csak 1 slotos, low profile VGA megy bele, max 170-175 mm-es hosszban.

  Egyik legjobb választás a Nvidia GT 1030-as kártya újonnan 25-30E FT, használtan 10E-20E között lehet kifogni. Jó áron hamar elkapkodják. (egyelőre nekem sem sikerült levadászni :( )

  Folytatás...

  kenand 3 éve 10

 • Mediterrán növények a hazai kertekben

  Szeretünk tengerparton nyaralni, pálmafák alatt sétálni, déligyümölcsöt fogyasztani. Egy részük nálunk is tartható.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 3 éve 23

 • Gigabyte BRIX CMOS elem csere

  Van 2 db használat -olcsón vett - Gigabyte BRIX-em, egy 3000-es és egy 3150. Mindkettőn Xpenology fut. (Home Assistant, Surveillance Station 2-2 kamerával, Transmission stb.) . Monitor, billentyűzet nincs hozzájuk kötve, nincs is nagyon hely ezekre ott ahol vannak..
  Ugyan van szünetmentes áramforrás, de pl. 2 hete 2 órás áramszünet volt. 3150-ben a CMOS elem lemerült, sajna a gép nem tudott újra indulni magától, lemerült elem miatt megakadt RTC hibával. Olyankor monitort és billentyűzetet kellett odacipelnem, kézben tartanom, sőt a fiamat is általában be kellett fogni :(
  2-3x megcsináltam már, úgy gondoltam elég!

  Szétszedtem a Brix-et, HDD miatt már kaptam szét korábban is, csak 4 csavart kell kihajtani. CMOS elemhez még az alaplapot is is kell szedni. Nem nagy ügy, még 2 csavart kell kivenni, és az alaplapot ki lehet húzni. Kicsit szorul, de kijön.
  Lap hátulján van a CMOS elem


  Alul a kivett, felül az új.


  Alaplapi CMOS elem csatlakozó.

  Folytatás...

  kenand 3 éve 16

 • In memoriam Koko cica

  Nagyon szomorú vagyok.
  Ma délután egy autós elütötte a 6 hónapos kiscicánkat Kokót.
  Sajnos Koko is hibás volt, mert akkor akart átrohanni az úttesten amikor jött az autó, de kertes övezetben, egy zsákutcában lakunk, az autós legalább 50 km/h-val ment, nem lassított, pedig láthatta, hogy egy kisállat van az út szélén.
  A kerék át ment rajta, érezhette, de nem fékezett, csak elhajtott....persze szegény cicán nem lehtett volna segíteni.

  Nem voltam otthon, elmentem egy kicsit, kinn játszott a kertben, nem akartam bezárni...van is lelkiismeret furdalásom, persze ez holnap is megtörténhetett volna..
  A ház kamerája felvette a gázolást...

  Nagyon helyes, játékos, barátságos kiscica volt. Éjszaka a lakásban volt, de nappal szeretett kinn játszani.
  Sokat vagyok kinn, akkor mindig ő is ott volt, aztán eltűnt egy kicsit, majd visszajött. Sokszor támadott meg viccesen lesből. Este ha hívtam, rohant haza.
  Szembe velünk üres telek van, ott is szeretett vadászni, hancúrozni. Sajnos ez és a figyelmetlen autós lett a végzete.

  Édesanyáméknál született a nyáron, befogadott utcacica gyermekeként.

  Néhány képpel emlékezek rá.

  Folytatás...

  kenand 3 éve 73

 • Kert ÉPÍTÉS házimunkában

  Lejtős telken nem egyszerű kertet építeni, mivel támfalakat, lépcsőket és teraszokat kell létrehozni. De a végeredmény kárpótol.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 4 éve 150

 • Vidga a balul sikerült IKEA karnis....

  Kedvelem az IKEÁ-t, 20 év alatt többször költöztünk, több ingatlant felújítottam és nagyon gyakran választottunk IKEA termékeket.

  A VIDGA karnis viszont tragédia, főleg ha hosszú az ablak, toldanod kell és csak plafonra tudod rögzíteni.
  Ha az ablak fölé is rakhatod, az ablak rövid, akkor egészen jól használható.

  Sajnos nem olvastam el a vásárlói véleményeket - pedig 3-4-en már nagyon lehúzták és belefutottak abba amibe én - maradéktalanul megbíztam az IKEA-ban.

  Egy kis műanyag pöcökkel lehet plafonhoz felakasztani és a másik részével akasztani és toldani a karnist, ami nagyon gyenge, csak 2/db karnis jár (140 cm-re az is kevés), azaz a toldáshoz nincs, ráadásul nem is kapható külön! Vevőszolgálaton kell kuncsorogni érte. (Utólag kiderült feleslegesen, mert toldásra nem alkalmas)

  Plafon akasztáshoz használható kis alkatrész szintezésre nem ad lehetőséget, ha a fal egy picit is egyenetlen/lejt nem lehet vele úgy összeilleszteni a sínt, hogy a görgő átmenjen rajta.

  Fiam BP-i lakásában szerettem volna karnist, a redőnytok nélkül, csak plafon rögzítés jött szóba.

  Folytatás...

  kenand 4 éve 0

 • Mai napon saját lábra álltam a kenderpálma termesztésben!

  Kikeltek az elő kis kenderpálma csemeték ami saját termésű magból keltek.

  A büszke apa a porzós terméssel:

  Egész alakos fotó, (már virág nélkül) cicuka éppen mászni gyakorol :)

  Termős virág:

  és a büszke anya:

  Idén egyébként mivel 2 apa is volt -nagyobb porzósom is virágzott- sokkal több termés várható:)

  Folytatás...

  kenand 4 éve 4

 • Egy ház új téglaruhája

  Szeletelt téglával szépen fel lehet csinosítani egy épület külső megjelenését, akár házi kivitelezésben is.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 4 éve 104

 • 12v-os Makita Ni-Cd akkumulátor felújítás/modding egyszerűen

  Van két régi 12V-os Makita fúró/csavarozóm: Makita 6271DWALE és egy 6270DWALE.


  Szépen teszik a dolgukat, de sajnos az aksi nem bírja örökké az évek alatt tönkrement. (Egy 9.6V-os zöld Bosch 3 hónap alatt adta be a kulcsot :( ). Szétszedtem kimértem a cellákat és egy teljesen halott volt, kicseréltem, egy ideg jó is volt. De egyre több cella adta meg magát, a javítás nem volt rentábilis. Új aksi itthon elég drága, gyorsan vettem egy kínait, ami ha nem is olyan jó, mit az eredeti volt, de azért működik.

  Gondoltam jó lenne tartalékot készíteni, jó áron szereztem bontott (új) 18650-es Li cellákat. Érdemes forrfülest beszerezni (mindenkinek-ahogy nekem sincs- nincs otthon ponthegesztője).
  A Makita aksi házával 2 gond van- nem csavaros, így csavarhúzóval kell szétpattintgatni, másik hogy nagyon neccesen fér el 3db 18650-es cella.

  Folytatás...

  kenand 5 éve 81

 • ASUS Zenbook UX32 WiFi gyorsítás

  Kisebbik fiamnak vettem egy használt ASUS Zenbook UX32-t, miután a RAM-ot sikeresen bővítettem egy 8GB-s modullal 10 GB-re (alaplapon 2 GB van és az egyetlen slotban egy 2GBs modul volt), gondoltam felgyorsítom egy kicsit a notebook Wifi-jét. Itt egy teszt ahol látható- többek között- a 6235 vs. 7260 5Ghz wifi közötti sebesség különbség. A Lenovo Yoga 2 13-hoz hasonlóan Intel 7260 AC Dualband kártyára esett a választásom.
  Lenovotól eltérően az ASUS BIOS-a nem whitelist-es, azaz nem kell csak Lenovo számára gyártott WiFi kártyát vadászni. Yoga 2-től eltérően nem 7260NGW (M2 slot), hanem 7260HMW (PCIe half mini) kell a Zenbookba.


  Bal oldali a half mini PCIe, jobb oldali az M2)

  Folytatás...

  kenand 6 éve 0

 • Lenovo Yoga 2 13/pro Windows 10 bluetooth gond ->Wifi upgrade

  Lenovo Yoga 2 13 ill. a Pro remek kis gép. Már nem gyártják, de megkímélt darabokat -akár garanciával- vehetünk 100 000Ft körül. Egy teszt itt olvasható. A gép Windows 8.1-gyel érkezett (kulcs a BIOS-ban), sokan frissítették Windows 10-re ingyen. Több Wifi chip-pel szerelték:

  Realtek RTL8723BE (FRU 04X6025 PN 20200570)

  Sajnos ez a legproblémásabb :( és nekem ez volt benne. Már Windows 8.1-nél is voltak gondok, de Windows 10 alatt a Lenovo driverrel egyáltalán nem lehet hozzá bluetotth eszközt kapcsolni (Xiaomi MiMouse-t szerettem volna) . Neten levadászott legutolsó driver is problémás, kapcsolódik, de a gép újraindítása után már nem.... használhatatlan.

  Atheros AR956x (FRU 04X6022 PN 20200558)
  Realteknél ez sem jobb sajnos.

  Intel 7260 N (FRU 04W3830 PN 20200409)
  Ez már probléma mentes, Win. 8.1 és Win. 10 esetén is.

  Folytatás...

  kenand 6 éve 0

 • IKEA MOD 3: a PAX új ruhája

  Szeretjük a PAX gardróbszerkény családot. Nagyok jól variálhatók-már mint a belső részük.
  Időnként az ajtókat lecseréli az IKEA, kiárusításkor azokat jó áron lehet beszerezni.
  A stílus váltás miatt azonban befuthat az ember abba, hogy nem tud a korábbihoz hasonló ajtót venni.

  Jól bírja a gyűrődést, és a harmadik lakásba is cipeltük magunkkal a PAX gardróbjainkat.
  Második lakásban nagyobb hely volt, így tovább gondoltuk a PAX szekrényeket, mivel az ajtó már kifutott az eredeti fehér lamellás mellé 3 üveg ajtó került. A fehér szekrény színnel még nem volt gond, passzolt a szobába lévő többi bútorhoz (és az általam épített egész falas Ytong polchoz)

  Folytatás...

  kenand 7 éve 0

 • IKEA MOD 2: Mini tálaló-bárszekrény

  Volt egy üres falunk az ebédlőben konnektorral, és az előszoba átrendezése után hiányzott egy "mobil töltőállomás is"...
  Gondoltam kellene oda valami..... KIKA-ban láttam egy kiárusított komódot hozzánk passzoló "fehér-barna" stílusban, de nem passzoltak a méretek.
  IKEÁ-ban sétálva kaptam inspirációt.


  Ezt a szekrényt az IKEA így nem árulja, nem kapható, a munkások kreálták.
  Konyha felső szekrényekből, munkapultból és takaró lapokból áll.

  Gondoltam elkészítem a magam példányát...

  Hozzávalók:
  METOD Faliszekrény+polcok/2 üvegajtó, fehér, Bodbyn törtfehér 60x60x39cm
  + még egy ugyn ilyen szekrényváz, de 1db 60x60-as Bodbyn törtfehér ajtóval
  1db 39x240-es FÖRBÄTTRA takarólap (fontos, hogy FÖRBÄTTRA legyn, mert van fényes fehér is!)

  Folytatás...

  kenand 7 éve 0

 • IKEA MOD

  Bevezetés

  Kedvelem az IKEA bútorait. Egyszerűek, de célszerűek. Tény kell hozzá egyfajta hozzáállás, mivel magunknak kell összeszerelnünk őket. (Bár van összeszerelő szolgáltatás Budapesten..... de azért az IKEA nem erre épít)
  Kimondottan kedvelem a jól kombinálható, variálható bútorcsaládokat, valamint azokat amelyek nincsenek felület kezelve, csak előkészítve, így az estleges pácolás/lakkozás után sokkal több stílushoz beilleszthetők.

  Használt, nem új házat vettünk, sok minden adott volt és mindent nem tudtunk kicserélni, nem volt rá keret. (Kivételesen úgy tudtam rajta dolgozni, hogy nem laktunk benn.) A fehér amerikai stílusú craftmaster ajtók is maradtak...... így a vidéki amerikai stílusú berendezés: fehér+sötétbarna fa kombinációja lett megálmodva, majd kivitelezve. nem vagyunk USA fan-ok, de ami szép, az szép. (Néhány régi bútort is moddolni kellett : csiszolás/pácolás/lakkozás, pl: "TV" komód a régi házban és az újban)

  Folytatás...

  kenand 7 éve 4

 • Jumper Ezbook 2: "Macbook klón"

  Tablet szívvel, töredékáron, de a költségek csökkentése erősen érződik, nagy példaképtől messze van.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 8 éve 137

 • Chuwi Hi8 Pro: 8" tablet 2 rendszerrel

  Az Intel dobja az Atom termékvonalat, így Chuwi Hi8 Pro-hoz hasonló, olcsó, de jó tabletek el fognak tűnni.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 8 éve 355

 • Cube iWork 10 Flagship/Ultimate

  Nagy felbontású IPS képernyő, 4 GB RAM, 64 GB tár, elfogadható CPU, Windows 10 és Android 5.1, jó wifi, USB 3.0.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 8 éve 206

 • Onda Obook 10: nem minden arany ami fénylik....

  Úgy néz ki mint egy Macbook Air, funkcionalitásában pedig az ASUS Transformer Book T100HA-ra akar hasonlítani.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 8 éve 80

 • Brain turbó: Intel Xeon CPU asztali alaplapban

  Intel Xeon processzorait asztali alaplapba is beletehetjük, így jó áron juthatunk jelentős teljesítmény többlethez.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 8 éve 128

 • Építsünk 8 magos Dual Xeon munkaállomást

  Olcsón építhetünk viszonylag magas több szálú teljesítménnyel rendelkező munkaállomást sok RAM-mal, SAS/SATA Raid vezérlővel.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 9 éve 150

 • Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában

  Ha többet szeretnénk kihozni régi LGA775-ös alaplapunkból és nem akarunk sokat költeni, tegyünk bele LGA771-es, négymagos Xeon CPU-t!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 9 éve 16858

 • Android TV BOX (MeLE a2000G) újratöltve

  Amire készítették a MeLE a2000G Androidos TV Boxot, arra nem használható, de okosítva igazi linuxos házi mindenes.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 10 éve 102

 • Olcsó kétmagos, Androidos tablet

  Olcsó tablet 2db Cortex A9 maggal (2x533Mhz), 7"-os kapacitív kijelzővel, természetesen Kínából.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 13 éve 77

 • Guitar Hero OSX/PC-n gitárral

  Guitar Hero OSX-en és PC-n, vezeték nélküli gitár kontroller segítségével

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 13 éve 45

 • A nagyképű média lejátszó

  A Bmorn megújult, BM-888 F10 típusú Full HD, érintő képernyős média lejátszóját mutatom be.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 14 éve 41

 • Magyarul tanuló, olcsó média lejátszó

  A Window G89 nevű, olcsó PMP-t mutatom be, melyhez magyar felhasználói felületet készítettem.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 14 éve 54

 • Ramos T13FHD a jóképű média lejátszó

  A Ramos T13FHD-t szeretném bemutatni, ami nagyon szépre sikeredett és a magyar feliratokat is támogatja.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 14 éve 43

 • Érintő képernyős MP4/PMP teszt

  Az Ainol V9000HDA 4.3" érintő képernyős+ nyomógomb vezérlésű MP4/PMP készüléket mutatom be.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 14 éve 40

 • Cube H900HD PMP teszt

  Hihetetlenül fejlődik a PMP piac, de kis hazánkban majdnem teljesen ismeretlenek ezek a lejátszók.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 14 éve 18

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.