- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rosejbli
senior tag
válasz
Intel fan11 #31398 üzenetére
Kb a harmadáért meg tudod venni külföldről.
-
válasz
ludarazs #31392 üzenetére
1. helyi fájlokkal bele tudsz tekerni? Elképzelhető, hogy a hálózati lejátszója nem olyan okos. Ellenpróba lenne egy mésik lejátszón, pl. okostelefonon bele tudsz tekerni?
2. az mkv nem formátum, csak konténer, vagyis bármilyen videó és hang kódekkel készült anyagot belepakolhatsz. Valószínű belefutottál egy olyanba, amit a TV-d nem támogat. Pl. a MediaInfo-val megnézheted milyen kép/hang kódekkel készült a az adott anyag. Aztán ennek ismeretében keresel egy másik kiadást, vagy átkódolod magadnak olyanra, amit a TV-d is támogat.
-
válasz
Intel fan11 #31395 üzenetére
Ha megvetted a lapot, jelentkezz, és segítünk.
Elkezdtem írni egy cikket erről, a tapasztalataimat szívesen megírom, meg, hogy milyen módosításokat csináltam az alap rendszeren.
A készülékházat nem érdemes túlgondolkodni, akár kartonból is csinálhatsz neki, a lényeg, hogy ha pi3-at veszel, gondoskodj vmi hűtésről. -
rosejbli
senior tag
válasz
Intel fan11 #31395 üzenetére
Töltőből gyári ajánlott, de ha van olyan ami stabilan tud 5v 1,5v akkor az is simán jó. Micro usb aljzata van.
Gépről kell rárakni az sd-re, de ha rákeresel nagyon jó leírások vannak. -
rosejbli
senior tag
válasz
Intel fan11 #31393 üzenetére
Retropie oprendszert pont erre találták ki. Kell még hozzá micro sd, töltő meg kontroller. Az újabbak már a bluetooth kontrollerekkel is mennek.
-
Intel fan11
őstag
Üdv! Szeretnék 1 ilyet beszerezni magamnak! Célom régi c64es, nintendo játékokkal játszni tv-n controlerrel!
Miket kell vásárolnom hozzá és, hogy tudom ezt megvalósítani? -
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Ha már TV-s kérdések akkor itt az enyém is. Samsung tv-m van rpi-n megy a torrent, ami minidlna-n keresztül megy a tvre. Működik de két észrevételem is van amire nem találtam megoldást.
1. A lejátszott tartalmat /egyiket sem / nem tudom tekerni csak léptetni a következő ill. az előző filmre.
2. Néhány videó nem játszható le / a kiválasztott file jelenleg nem támogatott / üzenetet kapok a tv-n.
MKV a fileformátum.
Esetleg valakinek ötlete ?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #31389 üzenetére
A képet hagynám az európai 31-en (ez az 1080p / 50Hz), mert ha 60-ra teszed, minden 5.képkockát beszúrja mégegyszer 6.nak így készítve belőle 60-at... a hangot nem tudom én sem
-
Flowtation
őstag
válasz
wassermann #31384 üzenetére
LEnappali:~ # tvservice -m DMT
Group DMT has 5 modes:
mode 4: 640x480 @ 60Hz 4:3, clock:25MHz progressive
mode 9: 800x600 @ 60Hz 4:3, clock:40MHz progressive
mode 16: 1024x768 @ 60Hz 4:3, clock:65MHz progressive
mode 35: 1280x1024 @ 60Hz 5:4, clock:108MHz progressive
mode 39: 1360x768 @ 60Hz 16:9, clock:85MHz progressive
LEnappali:~ # tvservice -m CEA
Group CEA has 15 modes:
mode 1: 640x480 @ 60Hz 4:3, clock:25MHz progressive
mode 2: 720x480 @ 60Hz 4:3, clock:27MHz progressive
mode 3: 720x480 @ 60Hz 16:9, clock:27MHz progressive
mode 4: 1280x720 @ 60Hz 16:9, clock:74MHz progressive
mode 5: 1920x1080 @ 60Hz 16:9, clock:74MHz interlaced
(native) mode 16: 1920x1080 @ 60Hz 16:9, clock:148MHz progressive
mode 17: 720x576 @ 50Hz 4:3, clock:27MHz progressive
mode 18: 720x576 @ 50Hz 16:9, clock:27MHz progressive
mode 19: 1280x720 @ 50Hz 16:9, clock:74MHz progressive
mode 20: 1920x1080 @ 50Hz 16:9, clock:74MHz interlaced
mode 21: 720x576 @ 50Hz 4:3, clock:27MHz x2 interlaced
(prefer) mode 31: 1920x1080 @ 50Hz 16:9, clock:148MHz progressive
mode 32: 1920x1080 @ 24Hz 16:9, clock:74MHz progressive
mode 33: 1920x1080 @ 25Hz 16:9, clock:74MHz progressive
mode 34: 1920x1080 @ 30Hz 16:9, clock:74MHz progressive
LEnappali:~ #
Nekem ezeket dobta ki.
Ez pedig a status:LEnappali:~ # tvservice -s
state 0x12000a [HDMI CEA (31) RGB lim 16:9], 1920x1080 @ 50.00Hz, progressive
Ez a mode van beállítva, ez jó akkor gondolom, de akár átrakhatnám a 16-ra is, ugye? Annyit még kérdeznék, hogy ez mire vonatkozik:LEnappali:~ # tvservice -a
PCM supported: Max channels: 2, Max samplerate: 192kHz, Max samplesize 24 bits.
AC3 supported: Max channels: 6, Max samplerate: 48kHz, Max rate 640 kb/s.
DTS supported: Max channels: 6, Max samplerate: 48kHz, Max rate 1536 kb/s.
LEnappali:~ #
Ezek a supported audio formátumok, de ezt sem értem, mert az avr meg PCM 48 KHz-et ír ki, igaz kényszerből optikán van összekötve. -
zolka95
őstag
Hol lehet most a legolcsóbban RPi 3 B+ verziót venni?
ebayen első találat ez.
Dobozt, tápot, sd kártyát, hűtőbordát is vennék hozzá. Nem baj ha nem kit-be van. Ha egy webshopból lehet rendelni olcsón az érdekelne.Mit gondoltok, mennyire megbízható egy kínai ebayes eladó?
99.9%-os pozitív visszajelzés, sok eladott darab. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #31383 üzenetére
Talán a native jelöli azt a felbontást amelyik a panelhez leginkább való, a frissítési frekvencia lehet alacsonyabb, tehát 60 helyett 50
-
Flowtation
őstag
válasz
wassermann #31379 üzenetére
Ezekből ami native vagy prefer jelölésű lenne a megfelelőbb?
-
válasz
Flowtation #31374 üzenetére
Igen! Régebbi Samsung tv volt, amivel meggyűlt a bajom, azon nem volt semmi jelölés hátul, a használati utasításban írta egyedül, hogy csak a mittomén hányas HDMI port való pc kapcsolatra, mert a többinél nem lesz jó a kép.
-
kovbandi82
őstag
válasz
wassermann #31379 üzenetére
Köszi!
-
ajalberto
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Olyan problémám lenne, hogy eddig tökéletesen működött a hbogo plugin kodi 18 alatt, libreelec-en, raspberry pi 3(nem plus).
Majd egyik napról a másikra csak annyi működik, hogy kilistázza a tartalmakat(hozza hozzá a képeket is), de a lejátszás már nem működik.
Ma kipróbáltam egy verzió frissítést is, 8.90.005-re, de sajnos nem oldotta meg a problémát. Olvastam, hogy az inputstream adaptive pluginhoz van egy helper is, azt is beszereztem githubrol, telepitettem, de változatlan a helyzet.
Ötlet esetleg?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #31378 üzenetére
CEA (Consumer Electronics Association, the standard typically used by TVs):
hdmi_group=1hdmi_mode=20 <<< ez az 1080i (interlaced=váltott soros)
hdmi_mode=33 <<< ez az 1080p (progressive=teljes képkocka)Szerintem próbálkozz, aztán majd meglátod melyik a jobb! (ahogy visszanéztem, a gyerekszobai TV-d nem szereti a 33-at!)
A teljes lista [ITT] -
kovbandi82
őstag
válasz
MaCS_70 #31377 üzenetére
Arcal tisztában voltam, de a MHL-t ki kellett Googleznom.
A kisebbik TV dobozát előkerestem, azon 1366*768 áll. Csak akkor hogy tudhat 1920*1080 p-t? Lassan tényleg elveszek az információkbanJó lesz minkettőhöz az 1 és a 39-es érték a config.txt-ben?
A kisebbik TV-t is beállíthatom a KODIban 1080p-re a mostani 720 helyett? -
válasz
kovbandi82 #31373 üzenetére
Az ARC és az MHL a RPI szempontjából irreleváns. Az ARC a visszairányú dedikált hangtovábbítást, az MHL a mobiltelefonok által használt protokollt jelenti.
MaCS
-
kovbandi82
őstag
válasz
wassermann #31375 üzenetére
Pedig a gyerekszobai elven csak HD, a dobozán is az állt.
Viszont akkor a confug.txt-ben melyik adatokat adjam meg?
A másik, hogy a LG-n megoróbáltam 180p50hz-e állítani a Kodit, de úgy széthúzta a képet hogy kalibrálni se tudtam, annyira nem lehetett eltolni, szval marad az 59.9 -
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #31372 üzenetére
Ahogy nézem, mindkét TV tudja az európai CEA 20-t (ez a váltottsoros 1080i) és a CEA 31-et (ez a teljes képkockás 1080p)
-
kovbandi82
őstag
Van mit megemésztenem, az tuti itt a felbontás/hdmi portok témban. Reggel megnézem, van-e olyan port, amire azt írja PC.
Egyelőre jók a felbontások restart után is, remélem így is maradnak. -
válasz
Flowtation #31369 üzenetére
Olvastad, amit a tv HDMI portokról írtam?
-
válasz
Flowtation #31366 üzenetére
Ja hogy a kodin belül.... Szerintem ez átveszi annak a grafikus felületnek a felbontását, amiről indítva lett. De ugye ez raspbian lite alatt nem értelmezhető.
Most nincs a közelben kodi, de ha eltekered advanced vagy űber hacker módú (a fokozatok nevére sem emléxem)beállításokra, akkor nem lesz több opció ahol finomhangolni lehet ezt?
-
válasz
Flowtation #31364 üzenetére
Amit a konfigba írsz, azzal a felbontással inícializálja a hdmi kimenetet. De miután elindult a rendszer, a kodielteker(het)i olyanra, amit a kodinak beállítottál. A kettőnek nincs köze egymáshoz.
a felbontás desktop lesz He?
-
válasz
Flowtation #31350 üzenetére
Elképzelhető, hogy a felbontásváltás hozza zavarba, vagy nem tud mit kezdeni a nem HD jellel. Egy próbát ez is megér.
Számít. Az 50p az 1 másodperc alatt 50 teljes képkocka, míg az 50i az másodpercenként 50 félkép, ebből ál össze a 25p. [link]
Ugyanakkor ez gyakran csak a kodi felületére érvényes, mert úgy is be lehet állítani, hogy a kimenet leköveti az éppen játszott videó felbontását, fram rate-jét.
A config.txt-ben is célszerű olyan felbontást fps-t válastani amit a kodiban is beállítottal. az 1080p 50Hz:
hdmi_group=1
hdmi_mode=31 -
válasz
DasBoot #31359 üzenetére
Az usb csatlakozó külső fém részét próbáld meg fogóval nagyon picit, óvatosan (!!!) összenyomni. Illetve még a csatlakozón a kis fogakat, amik összedugáskor belekapaszkodnak az aljzatba, egy erős tűvel alányúlva kijjebb húzni. Nálam sok kontakt problémát oldott már meg.
-
azbest
félisten
válasz
DasBoot #31357 üzenetére
ha a pi csatlakozója hibás, akkor garanciális ügyintézés. De ha valami gagyi tápegység van hozzá, akkor érdemes kipróbálni másikkal is. Rámérni esetleg, ha van multiméter. 4.8v alatt elvileg a képernyőn is jelez egy ikonnal, hogy kevés a kraft, hacsak nincs ez letiltva.
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét, Mindenkinek! Néhány hónapja vásároltam egy Rspberry PI 3 Model B-t. Korábban olvastam, hogy régebbi típusoknál microUSB tápfeszültség csatlakozó nem volt üzembiztos, kimozdult, lötyögött, vagy valami ilyesmi. Sajnos az enyém is ilyet produkál és érintkezési hiba miatt "megáll". Némi jobbra-balra, ki-be mozgatás után helyrejön, de csak többszöri próbálkozás után. Ez a feszegetés, befeszítés nem igazán tesz jót a csatlakozónak. Ezért kérdem, hogy milyen praktikával lehet a biztos csatlakozást létrehozni, ki-, és hogyan oldotta meg az esetleges ilyen jellegű problémát? Nyilván nem szeretném, ha csatlakozó tönkremenne. Köszönöm a válaszokat és a segítséget. Üdv.: Joe
-
válasz
azbest #31351 üzenetére
Régebbi tv-ken ráadásul nem mindegyik HDMI port alkalmas minden felbontásra, érdemes megnézni a tv hátulján vagy a felhasználói kézikönyvben, hogy melyik a dedikált PC HDMI port! Kínlódtam már két órát egy tv-re kötött pc beállításával
(homályos volt a kép, bármilyen felbontást állítottunk a pc-n) úgy, hogy végül az volt a megoldás, hogy eggyel arrébb kellett dugni a HDMI kábelt. -
azbest
félisten
válasz
kovbandi82 #31345 üzenetére
azért előtte nem ártana kideríteni, hogy mi a tévék valós felbontása pc módban.
Vannak olyan tévék, amelyek az fhd bemenő jelet is meg tudják mutatni, de a natív felbontásuk meg például 1280x1024 (régi plazmák például). A Hd tévéknél pedig valóban volt 1366x768-as felbontású is.Ha kilóg a kép, akkor a tévén kell kikapcsolni az overscant.
Emlékeim szerint konzolban/ssh-val kilistáztatható, hogy milyen módokat támogat a kijelző.
Enter the following command to give a list of CEA-supported modes:
/opt/vc/bin/tvservice -m CEA
Enter the following command to give a list of DMT-supported modes:
/opt/vc/bin/tvservice -m DMT
Enter the following command to show your current state:
/opt/vc/bin/tvservice -s -
Flowtation
őstag
Szia!
Ez a fix beállítás esetleg segíthet nekem a múltkori problémámban? ITT írtam le a mi a problémám, aztán javasoltál pár config.txt sort, de egyikkel sem sikerült megoldani. Próbálkoztam mindennel, force, safe_mode, boost, edid, stb. Számít az, hogy 1080p vagy i? Az 50 Hz mit jelent? Mert egyébként azt én is tapasztaltam mint kovibandi82 fórumtárs, hogy indult olyan felbontásokban is a málna, hogy csak pislogtam mint hal a szatyorban. 800x600, meg ilyenek...Egyébként a kodiban én csak 1080p-t tudok beállítani, 50Hz-en, a config.txt-ben ezt felül lehet akkor írni?A hétvégén kaptam kölcsönbe egy zotac nd02 lejátszót, ezzel is ugyanaz a bajom. Számít az esetleg, hogy milyen rendszer (kernel?) van a gépen?
-
Patice
nagyúr
válasz
kovbandi82 #31347 üzenetére
A felcsatolásra lehet megoldás, ha configban 'wait for network'-ot használsz.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kovbandi82 #31347 üzenetére
Ezen az oldalon találod a felbontásokat (kicsit lefelé kell görgetni): [link]
Egy DVD vagy film az lehet 24 (48), 29 (59) ... vagy 30 (60).
Az európai sugárzott műsor vagy ebből felvett anyag alapvetően (25) 50Hz-es, azaz. 50 félkép/s (25db félkép a páratlan sorokkal és 25db a páros sorokkal, hogy ne villódzon). A korábbi hagyományos TV sugárzás (SD) = 576i , a FullHD = 1080i
Ha FullHD-nál kisebb a panel, akkor is az utóbbit kell beállítani. A TV vagy monitor hardvere leméretezi a saját panelméretére
-
kovbandi82
őstag
SSH-n ha kiadom boot után a sudo mount -a parancsot akkor felcsatolja. Max crontabba megadnám, hogy boot után legyen egy sudo mount -a, és megoldaná a problémát, de ezzel max akkor foglalkozok, ha a Raspbian alatt a boot utáni felbontást nem tudom beállítani.
Jelenleg a Kodi settingsben adtam meg a felbontásokat mindkét TV-n, ugye az egyiken 1920x1080 a másikon az 1280x720-t, csináltam pár restartot, idáig visszaálltak a felbontások.
A Képfrissítési gyakoriság jelenleg 59.94-en van az egyiken, a másikon 60-on, akkor azokat érdemes lenne 50-re állítani?Akkor a gyerekszobai TV-n
hdmi_group=1 hdmi_mode=19-re kell állítani a config.txt-ben a felbontást ha gond lenne? Ez lenne a 720p50Hz? -
válasz
kovbandi82 #31345 üzenetére
19 a 720p50Hz, viszont a
hdmi_group=2
hdmi_mode=39
már 1360x768 60Hz felbontást állítja be. Szerintem mozizásra nem túl előnyös a 60Hz, de ki kell próbálni.Elképzelhető, hogy osmc-n alapból nincs fent a samba? Ha csak betallózod a hálózaton, és úgy adod hozzá a médiatárhoz?
-
kovbandi82
őstag
Még annyi a kérdésem, a gyerekszobai TV sima HD, annak a HDMI_mode sornál mekkora értéket kell megadni?
Mellesleg megfigyeltem, a gyerekszobai TV amikor a Rpi bootol valami érdekes felbontást ír ki. Ugye HD az 1280x720, de ez valami 1366x768 körülit ír. Most a felbontást a rendszerben HD-re (1280*720) vagy a TV által kiírt felbontásra állítsam?Próbaképp felraktam egy másik SD-re az OSMC-t, gyorsabbnak tűnt mondjuk, persze nincs alatta még egy rendszer, viszont ott valamiért a /etc/fstab-ba beírt samba meghajtókat boot után nem csatolta fel. Persze ez csak hirtelen észlelt dolog, biztos a Google segítene.
Mindegy is ha így sikerülne megoldani a gondot, maradna a Raspbian -
válasz
kovbandi82 #31342 üzenetére
Azt már próbáltad, hogy a config.txt-be beírod a
hdmi_group=1
hdmi_mode=39Sorokat? Ez fix 1080i50Hz-re állítja a kimenetet. De lehet a kodi-ban is konfigurálni milyen felbontásban induljon, és ne a monitorról kérdezze le mit tud.
-
kovbandi82
őstag
AA következő gondom lenne. Pi3 Raspbian Strecht Lite + Kodi a rendszer. Reboot után - most legutóbb áramszünetkor - a Kodi felbontása elállítódik, nem látni semmit, újra kell kalibrálni. Sokszor egy reboot ugyan segít, de például ma nem.
Ez orvosolható valahogy, vagy ilyen, el kell fogadni? Mert utóbbi esetben lehet inkább megpróbálkozok egy direkt erre optimalizált rendszerrel, OSMC vagy LE ugye. Ez a felbontás dolog nem is nekem a gond, hanem a családnak, ha nem vagyok itthon.
Igazából csak az a baj, hogy 2 Rpin is ezt tapasztalom, és mindegyiken a háttérben fut még egyéb dolog is, egyiken egy Webszerver a másikon egy Google Drive szinkron, ha átálnék valamelyik kimondottan Kodi distrora, akkor ezeket buknám, vehetnék még egy eszközt. -
gazso75
aktív tag
válasz
Szőrös #31338 üzenetére
Szia, én a motion/motioneye kombót használom kb. 1.5 éve tökéletes semmi gond nincs vele.
1 USB, 1 routerre kötött USB, 1 IP kamera van rákötve.
Én még ráraktam, egy hangszórót is, és ha valaki belép az ajtón hangosan ráköszön az RPi.
Mikor ezt beizzítottam, a melóhelyen figyeltem, ahogy a gyerekek belépnek az ajtón suliból hazajövet -
Szőrös
veterán
Sziasztok, van valahol olyan leírás ami alapján egy láma is viszonylag könnyen meg tud csinálni pi3-al meg usb-s vagy ip-s kamerával egy házitátkol biztonsági kamera rendszert?
A pi3 adott, usb-s kam szintén, már csak valami jó megoldás kéne. Próbáltam keresgélni, de gondoltam itt már van aki csinált ilyet, vagy tudja hogyan kéne. -
-
válasz
cinemazealot #31325 üzenetére
értem, köszönöm.
már olvasok a javasolt program utánaryes de, elő, elő fordul
-
bisti79
tag
Hát akárhogy nézzük, az arm proci is csak egy nagyra nőtt mikrovezérlő (mégha sokkal okosabb is...), tehát nincs bios, uefi, vagy bármi egyéb. Opcionális beállításokat csak így lehet megoldani.
Ugyanakkor valószínűleg a +-os változat piacát sem akarták szűkíteni. Az gyakorlatilag ugyanez a vas minimális váltotatással. A felhasználók többsége nem veszi a fáradságot, hogy módosítsa ilyen mélységben a "deszkát" inkább megveszi az újabbat. -
-
Annak amúgy mi az oka, hogy az USB bootolás elvileg visszafordíthatatlan?
-
Aryes, Bisti, GunterBob!
Nagyon köszönöm a válaszaitokat!
Jól értem tehát, hogy megmarad a saját mSD-olvasójából történő bootolás?
Nekem az jött le az eddig hallottakból, hogy ha átbillentem az adott bitet, akkor az végleges, és soha többé nem fog az mSD-foglalatból bootolni.
Tudnátok valami forrást ajánlani, ahonnan okosodhatok?
Köszönettel: MaCS
-
cinemazealot
addikt
válasz
Pulsar #31323 üzenetére
"Mi a gond vele?"
Támadási felület a gép ellen. A MySQL Workbench (vagy bármelyik felülettel rendelkező adatbázis kezelő alkalmazás) pedig nem a szerverre telepítendő, hanem arra a munkaállomásra, amelyikről az adatbázisban turkálnál. Szerverre csak az való, ami a feladatai ellátásához szükséges. Az adatbázis turkáló alkalmazás (beleértve a phpMyAdmin-t is) fejlesztő eszköz, az munkaállomásra való.
-
bisti79
tag
válasz
MaCS_70 #31319 üzenetére
Pendrive-val még nem próbáltam, csak sata hdd-vel, viszont nagyon "válogatós" a pi: nem hajlandó bármilyen átalakítóval bootolni. Erről egyébként külföldi fórumokon is lehet olvasni.
Egyébként ha "átbillented" a bitet az USB-boot engedélyezéséhez, és utána mégis SD-vel akarod használni nincs érezhető sebességcsökkenés bootoláskor. -
-
Egy barátom nagyon rá akar venni arra, hogy a RPI 3-aimat állítsam át USB-n tartott rendszer-üzemmódra.
A gond ezzel csak az, hogy ez egy egyirányú utca, nem lehet visszacsinálni.
Nektek mi a véleményetek róla -- érdemes?
-
Luskan
tag
-
Sziasztok,
van egy pi1-esem ami legalább két éve megbízhatóan működik a sarokba, néhány általam írt alkalmazással, és weboldallal. Viszont erőforrásainak határait feszegetem, így gondoltam átköltözök egy Pi3-ra. Oprendszert feltelepítettem, apacke-ot, mysql-t, php-t. Látszólag minden szépen megy, de ahogy egy sel-es lekérdezéshez ér egy oldal, nem tölti tovább az oldalt. phpmyadmin megy szépen, és be is tudok lépni azzal a userrel, amit a php-ba a lekérdezéshez megadtam.
Valami ötlet még arra, hogy mi hiányozhat, vagy mit néztem be? -
A jack helye szerintem stimmel.
A hűtés viszont könnyen elképzelhető, mivel azzal én nem foglalkozom, tehát sima, nem hűtős házakat használok.
A kartonból hajtogatott ház meg kifejezetten jó ötlet, csak sajnos még nem találtam szabásmintát a neten. Tudnál ilyen ajánlani?
-
válasz
MaCS_70 #31311 üzenetére
Pontosan nem tudom, de nincs nagy különbség, ha jól tudom a visszajelző ledek elhelyezése, és a chipek helye-mérete miatt nem kompatibilisek egymással. Gondolom egy egyszerűbb műanyag háznál ezek nem jönnek úgy ki, de egy alu öntvénynél, ahol a ház a hűtés miatt mm pontossággal van kialakítva, hogy felfeküdjön a CPU-ra, már okozhat gondot.
Az egyik pi2-emnek kartonból ragasztottam házatés egy pi1-hez való "szabásmintát" sikerült találnom, kicsit át kellett rajzolnom, mert a ledek lyukai teljesen máshova estek, és asszem a jack csatlakozó sem illeszkedett teljesen a neki szánt lyukba, a nyomtatás máskülönben mérethelyes volt.
-
epy
csendes tag
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Pi2-ot cserelnek Pi3 B+ ra. A kerdesem, hogy a Kodi case illeszkedik-e hozza?
Azert kerdezem, mert a Kodi case uj "kiadasanal" a FLIRC Case-nel ezt irjak:
Does this case support the new Raspberry Pi 3B+?
Yes, included in the box is a new thermal pad labeled for the 3B+ that accommodates the small differences in the CPU height.Ha egy mod lenne ra, nem akarnek uj case-t venni, szeretem a Kodi-t (az is fut rajta...)
-
Tényleg, arra nem is gondoltam, hogy az arduino-s megoldás nem teljes, hanem csak IEC busz emuláció. De ahhoz sem lenne indokolt Rpi3B mint alap követelmény, mert még a komplett Vice emulátort is el tudja futtatni teljes drive emulációval egy rpi1/zero, és még annyi tartalék van is benne, hogy kb 2,5x sebességgel tud futni warp módban.
Én az eredeti C64 + emulált drive helyett inkább a teljes emulációt preferálom, az általam épített gép a viszonylag lagos usb kontrollerek helyett közvetlenül GPIO-ra illesztett eredeti C64 joystick-okkal alig észrevehetően lagosabb egy eredeti gépnél, de lehet, hogy nem vagyok elég keményvonalas retro rajongó.
-
Nem rossz ötlet a cikk, mert elég sok mindent tudnék róla mesélni.
Csak az a baj, hogy szerintem kellene mindenféle fotó a készítési folyamatról, de semmit nem készítettem közben (elég sok gányolás is van benne, amit nem szívesen mutatnék meg túl közelről). Na meg cikket sem írtam még.
Ha tényleg érdekel, írok egy blogbejegyzést, azt sem írtam még, egyszer el kell kezdeni. -
epy
csendes tag
válasz
bisti79 #31300 üzenetére
Igen ez egy teljes értékű 1541-es drive emuláció. Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb SD kártya illesztő az SD2IEC. Ezzel az a baj hogy nem 100%-os az emuláció, tulajdonképpen csak az IEC protokolt emulálja, de a drive-ban lévő CPU-t már nem. Így az utántöltős (turbós) demók és játékok többsége nem megy rajta. Ahogy mondod, egy teljes értékű drive emulátor nem olcsó. Viszont ezzel a Pi-s megoldással, a Pi árát nem számítva, fillérekből össze lehet rakni egy ilyen panelt. A Pi-t meg ugye másra is lehet használni, nem csak erre.
-
epy
csendes tag
Hát igen, csak erre az egy dologra eléggé pazarlás. Az arduino-t csak hallásból ismerem, de mivel 2-es Pi-n már nem megy ez a drive emuláció, gondolom erősebb hardver kell neki. Ahogy nézem a srác c++-ban írta, szóval nem tudom hogy lehetne amúgy gyorsítani rajta. Mondjuk a 1541-es Commodore drive is tulajdonképpen egy számítógép. ugyanaz a CPU van benne mint a C64-ben, szóval a teljes emulációja azért nem olyan egyszerű.
A C64-es Pi projektedhez csak gratulálni tudok. Látszik hogy mindent magad akartál megoldani. Nem holmi Keyrah meg előre legyártott 3D nyomtatott beépítő keret. Nem akarsz erről esetleg egy kis cikket írni? Tökre érdekelne.
Úgy értettem hogy foglalt, hogy GPIO-n keresztül kommunikál a Pi a C64-el. Igen, nem az összes tüske foglalt. Végül mégis csak megint ráforrasztottam egy tüskét a Pi-re, a RUN-ra. Ha földre húzom, akkor resetel a Pi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemlámpa, zseblámpa
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Hisense LCD és LED TV-k
- Villanyszerelés
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest