Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-08-02 12:58:01

LOGOUT.hu

Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#29301) Pulsar válasza azbest (#29300) üzenetére


Pulsar
veterán

aha, igen, és ezt néztem akkor be, mert 1.3-ast rendeltem, gondolván, hogy a harmadik ez lesz. Hát nem nyert :)
Köszi a segítséget :R

(#29302)



senior tag

Na hamár megérkezés ...
Rendeltem kb 100 USD értékben egy rakás cuccot aliról. Volt egy Pi 3 , meg rengeteg kütyü hozzá. Ilyen olyan szenzorok, displayek, infrás cuccok, morotok, relék, miegymás. Most jött meg az utolsó csomag, ami [ő volt]
Nem tidom ki rendelt már ilyet, de a vezetékek minősége olyan katasztrofálisan szar, hogy gyakorlatilag a protoboard és a t-extender használhatatlan. Eleve ott kezdődik hogy a csatlakozó tüske olyan vékony, hogy lötyög a panelon, és gyakorlatilag hol érintkezik hol nem. Másik, hogy 3 próbából két vezetéknek esett le a tüskéje, a műanyag elrepedt, stb. Nem megoldhatatlan probléma, de elég dühítő, hogy gyárthatok le egy rakás kábelt. Fogtak volna fél méter egysoros ic foglaltot és világbajnok kábeleket csinálhattak volna.... Nem hiszem el hogy megérte az a 3 Ft spórolás... :(

(#29303) vadkörte válasza (#29302) üzenetére


vadkörte
addikt

"Nem hiszem el hogy megérte az a 3 Ft spórolás..."

Megvetted nem? Te is és még n+1 vevő. Szóval megérte. Neki... :((

Üdv. V. Körte

(#29304) válasza vadkörte (#29303) üzenetére



senior tag

A kérdésem inkább teoretikus volt

(#29305) vadkörte válasza (#29304) üzenetére


vadkörte
addikt

Sejtettem... :DDD

Üdv. V. Körte

(#29306) toth_janika


toth_janika
őstag

Szeretnék egy gondolat erejéig hozzászólni a "NAS-Médiaplayer-all-in-one" témához. Én egy éve használok egy RPi3-at NAS-ra (1TB 3.0USB vinyó) és médiaplayernek (OSMC). A vinyó NTFS-re van formázva, mert szeretném WIN alól is használni. Nincs aktív hub, egy Samsung 2A-s telefontöltő hajta meg. A sebesség olyan, amilyen. Nagyon kompromisszumos, de együtt tudtam vele élni. Egyszer történt vele olyan, hogy megsérült a vinyón "valami", ami miatt nem láttam semmilyen adatot semmilyen rendszeren (win, linux, macos). Itteni kolléga tanácsára sikerült visszaállítanom az adatokat, de akkor döntöttem el, hogy kell egy célhardver a NAS-hoz, ugyanis a kis RPi-ben nem bízok többet. Lehet, hogy a vinyó a hibás, lehet, hogy a lap, ezért inkább mindkettőt lecserélem. Drágák az adataim...
Úgyhogy a jövő hónapban jön egy Thecus 2 tálcás NAS, 2 WD RED-el.

Nekem a médialejátszó tökéletesen működik. Az rendben teszi a dolgát. Arra jó.

Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/

(#29307) vadkörte válasza toth_janika (#29306) üzenetére


vadkörte
addikt

RPi3-hoz lehet kicsit kevés lesz az a 2A-es mobiltöltő. Az ajánlott maximális feszültség/áramerősség érték Pi3 esetén 2,5A/5,1V (a minimum 1,25A/5V) Okozhatott a nem megfelelő tápellátás - pláne, hogy nem akív HUB-ról megy a HDD - is hibát.
Aktív HUB nélkül el sem indult sem az azóta jobblétre szenderült 160GB-os Hitachi, sem az 1TB-os Seagate 2,5"-os HDD-m (ez van most a "NAS"-ban) a 2A-es Huawei mobiltöltőről. Még az LE is dobálta a villámot. Már egy e-Bay-es noname 2,5A-es táp is megoldotta a problémát.

Üdv. V. Körte

(#29308) kovbandi82 válasza vadkörte (#29307) üzenetére


kovbandi82
őstag
LOGOUT blog

Elvben elégnek kellene lennie, ha a perifériák aktív HUb-on vannak. Nekem mondjuk 2.4A-t kap, egy vinyója van de az is aktív HUB-on.
A Bpit raktam át ma egy 2A-es tápra, SATA-n van egy vinyó, a többi HUB-on. Megmértem, terhelés alatt - szedtem le full sávszélességgel egy filmet -1,4A-t vett fel a Bpi, gondolom az Rpi is hasonlóan fogyaszt.

(#29309) Yoshida válasza toth_janika (#29306) üzenetére


Yoshida
aktív tag

5-10 éve még nem volt igazán stabil az NTFS írás linux alól, lehet ez ma már nincs, de én nem tesztelnék fontos adatokat így :)

Akkor már olyan nas legyen, ami raid1, raid5-öt tud, az egy jóval biztonságosabb dolog. (és emellé is külön backup kellene :) )

Nekem várakozáson felül teljesít a PI3, tényleg a két korlát ami - egyelőre nekem nem - zavaró, a 10Mbyte/sec másolás/letöltés, és a max FullHD tartalom lejátszása kodival.

Nekem egyelőre túlélt 1 év alatt 4 áramszünetet is a PI3, az oprendszere, az adatok, minden, pedig fut rajta influxdb adatbázis is.

(#29310) Norby-007


Norby-007
tag

Sziasztok,

Azt hogyan tudom elérni, hogy az RPI-n futó home assistant smart home program újrainduljon ha elment a net és utána visszajött?
Adva van egy RPi-n futó Home Assistant program ami figyeli az érzékelőket, ha elmegy net akkor a gatewayemre kötött érzékelőket elveszti, mivel a gateway neten keresztül kapcsolódik egy szerverhez. Ha nincs net elmegy minden beállítás. És miután visszajön na net már az RPi-n futó programban nem szerepelnek, nem működnek. Ezért szükségem lenne arra, hogy ha elmegy a net és utána visszajön, akkor némi késleltetéssel (mire a gateway összeszedi a device-okat) újra induljon a program, de akár az egész RPi?
Milyen megoldások lehetnek erre és hogyan kell megoldani?
Köszi.

(#29311) Szakbarbár


Szakbarbár
aktív tag

Üdv

Olyan problémám lenne, hogy a pi zero-ra aktív usb hubon csatlakoztatott 2,5” Hdd folyamatosan veszettül kattog. A hub tápja 5v 2A. PC-re vagy tv-re kötve sima usb-n tökéletesen csendben vannak a hdd-k. Valami szoftveres baj lehet, vagy csak simán nem bírja el áramerősséggel a hdd-t?

Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.

(#29312) sonar válasza Szakbarbár (#29311) üzenetére


sonar
addikt

Én kipróbálnám másik táppal.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#29313) Yoshida


Yoshida
aktív tag

29310re: Nem értek linuxhoz, de ha a net szolgáltatás dns szerver IP címét pingeli egy Script, és ha észleli hogy elment a net majd visszajott, akkor ez tud triggerelni egy ha restartot

[ Szerkesztve ]

(#29314) sonar válasza Yoshida (#29313) üzenetére


sonar
addikt

A folyamatos pingelés nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Azt egy idő után a routerek stb-k szépen eldobják. Percenként esetleg? V vmi fix pontot kellene keresni.
Esetleg ilyenkor a home assistant nem-e generál vmi eventet stb amit mondjuk már lehetne periodikusan lekérni? Ahogy ránéztem elég okos cucc. Nem gondolnám, hogy pont erre ne gondoltak volna a fejlesztők.

szerk: python-ból az API-n keresztül szinte mindent le lehet kérdezni.
Én lekérdeznék periódikusan (5-10-30... percenként) egy két sensort HA-n keresztül, ha nincs válasz akkor megnézném a gateway-t és ha visszajött a kapcsolat akkor service restart.

[ Szerkesztve ]

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#29315) toth_janika válasza Yoshida (#29309) üzenetére


toth_janika
őstag

Bízom benne, hogy változott azóta a világ, de nem vagyok benne biztos. :) Mindenesetre emiatt is fogalmazódott meg a "normális NAS" gondolata.
@vadkörte:
Igen, lehet, ez is közrejátszott a témában. Szeretnék egy aktív hub-ot, de nem tudom melyik lenne a legjobb...

Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/

(#29316) wassermann


wassermann
Topikgazda

Korábban írtam itt, hogy az RPi3-momon teljesen használhatóvá tettem a Raspbian-on futó Chromium böngészőt. Mivel a netezésen kívül másra nem is használom, kipróbáltam mi a helyzet ha a ZRAM konfigurálásánál 20%-al még többet adok neki (a méretet megadó sorban az 1024-es szorzót átírtam 1280-ra). Újabb szédületes gyorsulás: megnyitva 10lap és hasít : )

(#29317) bbalint18


bbalint18
újonc

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy hogyan és miként álljak neki az RPi-nek?Utóbbi napokban rengeteg videót, projektet néztem róla és eldöntöttem, hogy én is szeretnék RPi-re fejleszteni.Milyen nyelveket kell tudni hozzá?Eddig csak HTML,CSS-el van tapasztalatom de azt itt egyáltalán nem fogom tudni használni.
Szóval valaki tudna segíteni? :)

(#29318) vadkörte válasza bbalint18 (#29317) üzenetére


vadkörte
addikt

Mit szeretnél vele megvalósítani?

Üdv. V. Körte

(#29319) bbalint18


bbalint18
újonc

smart mirrort :DD
de nem csak azt szeretnék a későbbiekben hanem egyéb ötleteim is vannak, meg egyszer majd egy robotot is szeretnék, de az sokkal komolyabb

(#29320) petya220 válasza bbalint18 (#29317) üzenetére


petya220
senior tag

Szia!
Python, C, bash.
Így hírtelen csak ezek jutnak eszembe :D

"Neked is pörög az agyad a szarokon, amíg a mosoly a szádra kanyarodik."

(#29321) Aryes válasza sonar (#29267) üzenetére


Aryes
nagyúr

Elég a 3310 zöld (hívásindító) gombjára forrasztani egy vezetéket, két nyomásra felhívja a híváslistán szereplő utolsó számot, ennél egyszerűbb a világon nincs. :DDD Csak a billentyűzárat kell kikapcsolni. ;]

(#29322) sonar válasza Aryes (#29321) üzenetére


sonar
addikt

Egyszerűnek egyszerű, de ezeröccász egy ilyen GSM modul: [link]
És lényegesen több mindenre tudod használni, megbízhatóbban.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#29323) Heraldry


Heraldry
tag

Megosztanám a hétvégi pozitív élményemet. Egy pi3-at használtam eddig mozizásra opelnelec-el. Mivel van egy ideje spotify előfizetésem, feltettem rá a spotify plugin-t és azt tapasztaltam hogy nem csak az kodi felületén működik hibátlanul, hanem a spotify connect-en keresztül bármilyen eszközről rá tudom küldeni a zenét.
Az egyetlen gond hogy alaphelyzetben ugye a HDMI-n keresztül jött a hang, ehhez pedig be kell kapcsolni a tv-t. Mivel volt egy elfekvő hangfalpárom, vettem egy Hifiberry AMP2-őt és rátettem a p3-ra. Teljes hétvégi mókolásra számítottam, de itt lepődtem meg mert, de a kodi hangforrások között egyszerűen csak megjelent a hifiberry. :Y
Így folyamatosan megy a pi, Spotify is és a mozi is ráküldi a hangot.
(Beviteli eszközre évek óta egy rádiós billentyűzetet használok ezen a +/- -al egyszerűen változtathatom a hangerőt, nem kell tv-t itt sem bekapcsolni a Spotify esetén.)

Nincs olyan hogy "felhő" csak olyan van, hogy valaki másnak a számítógépe... - "I love the way the Earth rotates... It really makes my day."

(#29324) zichie válasza Heraldry (#29323) üzenetére


zichie
senior tag

Én is openelec-et használok. A Spotify Plugint külső forrásból telepítetted? Nekem a telepíthető audio add-on-ok között nem volt Spotify, csak Tidal.

(#29325) Heraldry válasza zichie (#29324) üzenetére


Heraldry
tag

Igen extra repo-t kell feltenni hozzá.
Innen vagy közvetlenül a készítőtől.

Nincs olyan hogy "felhő" csak olyan van, hogy valaki másnak a számítógépe... - "I love the way the Earth rotates... It really makes my day."

(#29326) zichie válasza Heraldry (#29325) üzenetére


zichie
senior tag

Köszönöm. :R Sikerült feltenni, de volt egy kis probléma, mert a számok váltásánál volt a számok elején minden esetben hanghiba.
A "/storage/.kodi/userdata/" könyvtárba létre kellett hozni egy advancedsettings.xml állományt az alábbi tartalommal:

<advancedsettings>
<audio>
<defaultplayer>videoplayer</defaultplayer>
</audio>
</advancedsettings>

Ezután megszűnt a hanghiba.

Már csak arra nem sikerült rájönnöm, hogy hol lehet megnézni vagy állítani, hogy milyen minőségben játssza le a zenéket. Spotify esetében ugye van a normál, magas és a kitűnő minőség. Erre nem találtam lehetőséget.

(#29327) zichie válasza azbest (#29248) üzenetére


zichie
senior tag

Egyszerűen magától helyrejött, pedig nem csináltam semmit. Újra lejátssza a problémás youtube videókat.

(#29328) azbest válasza zichie (#29327) üzenetére


azbest
félisten

hát, még némelyik vlogger is emlegette, hogy a feltöltéssel is voltak bajok mostanában youtube-on, lehet a reklámozási rendszer megváltoztatása miatt, valami mellékhatásként nem indította a lejátszást egyeeseknél.

Vagy autoupdate volt az addonon kodiban :)

[ Szerkesztve ]

(#29329) Norby-007


Norby-007
tag

Sziasztok,

Erre esetleg valaki?

Azt hogyan tudom elérni, hogy az RPI-n futó home assistant smart home program újrainduljon ha elment a net és utána visszajött?
Adva van egy RPi-n futó Home Assistant program ami figyeli az érzékelőket, ha elmegy net akkor a gatewayemre kötött érzékelőket elveszti, mivel a gateway neten keresztül kapcsolódik egy szerverhez. Ha nincs net elmegy minden beállítás. És miután visszajön na net már az RPi-n futó programban nem szerepelnek, nem működnek. Ezért szükségem lenne arra, hogy ha elmegy a net és utána visszajön, akkor némi késleltetéssel (mire a gateway összeszedi a device-okat) újra induljon a program, de akár az egész RPi?
Milyen megoldások lehetnek erre és hogyan kell megoldani?
Kösz

(#29330) Yoshida válasza Norby-007 (#29329) üzenetére


Yoshida
aktív tag

Ezt találtam neked: [link]

Ezzel a hivatkozással zárták le: [link]

Viszont én nem használom ezeket, szóval nem tudom ettől még, hogy mit kell csinálni. Ezért nehéz segíteni, mert 800 féle rendszer variáció létezik.

(#29331) zsopu


zsopu
tag

Szerintem megdöglött a PIm, a pi be!
Volt ma egy áramszünet, aztán visszajött az áram 1mp re és elment megint aztán vissza.
Azóta nem ad képet a pi3. (a piros világít, a zöld villog, de kép az nincs)
Táp, hdmi kábel, sd kártya jó.
Valakinek valami ötlet?

(#29332) Norby-007 válasza Yoshida (#29330) üzenetére


Norby-007
tag

KÖSZI megnézem majd

(#29333) Egy-két válasza zsopu (#29331) üzenetére


Egy-két
tag

Eléred SSH-n?
Mert ha igen akkor valószínű hogy csak más kimenetére küldte ki a képet.
Meg erős gyanúm hogy a pi 3 áram vesztes miatt nem megy tönkre :) még a filerendszere se sérülhetett meg szerintem :)

(#29334) zsopu válasza Egy-két (#29333) üzenetére


zsopu
tag

SSH-n nem próbáltam elérni, de ha bedugom a LAN kábelt nem világít a led... (este azért kipróbálom)

(#29335) petya220 válasza zsopu (#29334) üzenetére


petya220
senior tag

Ha nem linkel, akkor Ip-t sem fog kapni a készülék.

Én megpróbálnám egy újra telepítéssel, lehet, hogy valami elment a karin.
Ha próbáltad, ha nem, lehet, hogy nem látszik

[ Szerkesztve ]

"Neked is pörög az agyad a szarokon, amíg a mosoly a szádra kanyarodik."

(#29336) Yoshida válasza petya220 (#29335) üzenetére


Yoshida
aktív tag

de szivárványképet kéne adnia még sd kártya nélkül is, nem? Ráadásul az egyetlen bedugott hdmi-n kéne kiadnia.

Még tavaly nyáron raspian jesse alatt párszor reboot után sikerült ilyesmit összehoznom, konkrétan reboot után nem tudott újraindulni rendesen, és nem adott képet, szivárványt se, tápot kihúzva majd visszadugva is csak kb 3-4edszerre!

Szóval még esetleg azt meg lehetne próbálni, hogy párszor pár percre kihúzni a tápját, majd újra próbálkozni vele.

(#29337) doberman válasza zsopu (#29331) üzenetére


doberman
senior tag

sok lehetőséged nincs:
próbáld másik kártyával, másik rendszerrel.
cserélj tápot.. - ez még csőbe húzhat..

8lnu

(#29338) Fecogame


Fecogame
veterán

Nektek Raspbian alatt melyik samba verzió van fent?

samba -V

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#29339) Egy-két válasza Yoshida (#29336) üzenetére


Egy-két
tag

Sd nélkül meg se mukkan. Egy darab led villanás sem lesz. Nem hogy szivárvány :D

(#29340) petya220 válasza Yoshida (#29336) üzenetére


petya220
senior tag

háát. nem tudom, nekem rossz oprendszernél nem szokott szivárványt adni... :DD
Szóval nem tudom :W

"Neked is pörög az agyad a szarokon, amíg a mosoly a szádra kanyarodik."

(#29341) Yoshida


Yoshida
aktív tag

Ok akkor rosszul emlékeztem. Bocsika

(#29342) zsopu válasza doberman (#29337) üzenetére


zsopu
tag

azt hiszem megvan a hiba!
A képen látható U14-es dupla tranzisztor adta meg magát...(lerobbant a sarka! :D )
Még szerencse, hogy a cégbe vannak villamosmérnökök... 100Ft-os alkatrész.
(bocs a gyenge minőségű képért.)

[ Szerkesztve ]

(#29343) bbalint18


bbalint18
újonc

Sziasztok
Nem tudtok semmit, hogy a 4-es rpi mikor jelenik meg?

(#29344) MaCS_70 válasza bbalint18 (#29343) üzenetére


MaCS_70
félisten

Lehet, hogy 2018. szeptember 4-én...

Komolyra fordítva a szót: az Alapítvány eleve nem nagyon szokta előre beharangozni az új modelleket. Emellett most a találgatások is elég bizonytalanok, hogy mégis mit lehetne egy új generáció szintjén fejleszteni úgy, hogy az ár és a kompatibilitás is maradjon és értelme is legyen.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#29345) bbalint18 válasza MaCS_70 (#29344) üzenetére


bbalint18
újonc

köszi, akkor van értelme még pi 3-at venni?vagy várjak a 4-ig?

(#29346) MaCS_70 válasza bbalint18 (#29345) üzenetére


MaCS_70
félisten

Szerintem nincs értelme várni, akkor kell megvenni, amikor szükséged van rá. (Hacsak nincs valami biztos tipp arról, hogy a rendelkezésedre álló időn belül jön a új, de ilyesmiről most nincs szó.)

Ettől persze még jöhetnek meglepetések, de erre számítani most nem érdemes.

Szerintem... :F

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#29347) golya87 válasza MaCS_70 (#29346) üzenetére


golya87
őstag

Ilyenkor adták ki előző években az új verziókat. Most semmi nem jött, így szerintem idén ennyi volt, talán jövőre.

(#29348) zsopu


zsopu
tag

csináltam egy kicsivel jobb képet! (telefon+loupe 10x)

(#29349) vadkörte válasza zsopu (#29348) üzenetére


vadkörte
addikt

Javítod, vagy kuka a Pi?
OK, hogy 100+ Ft-os alkatrész, de SMD. Van a javításhoz felszerelés? Egy sima pákával nem biztos, hogy neki mernék állni. :D

Üdv. V. Körte

(#29350) Gyula84 válasza vadkörte (#29349) üzenetére


Gyula84
veterán

egy pillanatforrasztó pákával simán kicserélném :D

[ Szerkesztve ]

Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.