- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: OAK Mozart Wavetable
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- weiss: Pant* rant
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PpenoO
őstag
A Fire stick 4k tudja 4kban a 4k Netflix, HBO és Youtube tartalmakat is streamelni, szerintem ez a legújabb Chromecastnek sem okoz gondot. Továbbá a Fire stick tud Kodival kadenciahelyesen lejátszani -> link
Na de nem akarom szétoffolni a málna topikot, mindenki olyan sticket vesz magának amilyet jónak tart. -
PpenoO
őstag
válasz
Bali27 #43806 üzenetére
Libreelec és OSMC alatt is zökkenőmentesen megy az HBO Max Rpi2 illetve 3on, gondolom akkor a 4en is. A lényeg, hogy ne a legfrissebb CDM legyen fent hanem a korábbi 4.10.2252.5 verzió.
Hátrányok: Nem lesz HBO Max alatt se full se 4k felbontás, max 960x540. Ha ez gond, akkor Fire TV Stick 4k és felfelé
-
PpenoO
őstag
válasz
wassermann #39275 üzenetére
Feltettem egy OSMCt és ott nincs ilyen bug HDMI & Analogue output választása és Sync Playback bekapcsolása esetén sem.
Magyarul ez egy Libreelec hiba.
Probléma megoldva, a segítséget köszönöm.
-
PpenoO
őstag
válasz
wassermann #39275 üzenetére
Annyival előrébb vagyok, hogy ez a nyávogás csak filmlejátszásnál jön elő. Beizzítottam a Kodi zenelejátszóját és azzal nyávogás mentesen szólnak a zenék.
Köszi szépen a tippet, benézek abba illetve a Kodi topikjába is, hátha tudja valaki a megoldást. Persze ha itt is tudja valaki, ne tartsa magába
-
PpenoO
őstag
-
PpenoO
őstag
A segítségeteket kérném, Pi2+Libreelec 9.2.4 analóg audio kimenetét egy Focusrite Scarlett 2i2 kártyára kötöttem. Nem tapasztalható semmiféle pattogás, sistergés vagy audio drop, viszont a hang csúszik, mármint ilyen mágnesszalag jellegűen nyávog, mintha egy magnó be akarná kapni a szalagot. Próbáltam már állítgatni az audio illetve a player szekciót de nem találom azt a beállításkombinációt amivel megszüntethetném ezt a macskanyávogást.
-
PpenoO
őstag
Gyári tápegységem úgy néz ki beadta a kulcsot így 4 év után, random módon befagy a KODI Rpi 2 alatt. Ideiglenesen amig meg nem érkezik aliexpressről ez az 5v 3a tápegység megfelel egy ilyen huawei töltő?
-
PpenoO
őstag
válasz
Flowtation #18704 üzenetére
Rendszer/Beállítások/Energiakezelés:
Alvó üzemmód: x perc (amennyire szeretnéd)
Alapértelmezett leállítási mód: alvó üzemmódÍgy fel kell tudnod éleszteni miután elaludt.
-
PpenoO
őstag
Nem bírtam ki rendeltem egy ilyet a közelgő nyárra való tekintettel
FEATURES:
-- 800% higher heat radiation efficiency than Copper/Aluminum heat sink;Instant get ügye?
Most stabilan idle módban 53°C-on fut:
gpu_mem=320
arm_freq=1000
core_freq=500
sdram_freq=500
over_voltage=2
force_turbo=0
initial_turbo=30Valakinek viszont így is elszaladgál:
gpu_mem=320
arm_freq=1100
core_freq=550
sdram_freq=600
over_voltage_sdram=5
sdram_schmoo=0x02000020
over_voltage=4
force_turbo=0
initial_turbo=0 -
PpenoO
őstag
válasz
szasanyi #18594 üzenetére
Hogy a lópikulába ne lehetne már tudni melyik az utód? Az előbb linkeltem be neked a Milhouse dev build topicot, eléggé egyértelmű az első hozzászólásból a dolog:
"A gondom nem az, hogy nem automatikus a DEV Update, hanem az, hogy nem lehet tudni melyik a fent lévő verzió utódja (legfisebb változata) vagy, hogy nem rake fel olyat ami nem jó / nem kell nekem." A mondatod utolsó része kifejezetten szórakoztató.
Szerintem beszélj Milhouseal és kérd meg külön fejlesszen neked egy szasanyi releaset és mielőtt kiadná, beszélje meg veled mi is legyen az adott frissítésben. Komolyra fordítva a szót, a frissítés nem írja felül a személyes beállításaidat, ha csak nem rosszul sikerül a release vagy konkrétan megköveteli a gyári visszaállítást. Azt meg nem te fogod eldönteni mi kerüljön bele és mi nem a frissítésbe. Ott a build log. Ha nem tetszik a frissítés, ne tedd fel.
"Alpha verzió vagy nem az szvsz elvárható lenne, hogy felismerje a kártyán lévő összetevőket és ne ajánljon fel ahhoz nem való frissítéseke."
Pont azért ajánlja fel, hogy tudjál downgradelni. Hogy miért? Hát pont azért mert alpha verzió. Hibák jönnek mennek. Ezek felismeréséhez elengedetlen annak beazonosítása, hogy melyik build generálta a hibát. Nem mindig lehet azonnal rájönni, hopp ebben a frissítésben ilyen meg olyan hiba van. 20-30 kiadással később derül ki, downgradel visszalehet fejteni, mikor és hogyan keletkezett a bug.
Ahogy már mondtam, ha bekapcsolod az értesítést, mindig a legfrissebbet fogja felrakni. Teszem hozzá, bármilyen műszaki területre tévedsz érdemes tisztában lenni milyen rendszerrel is van dolgod (Driver, OS, firmware stb). Azt meg ne várd el egy alpha verziótól, hogy bugmentes legyen. Fekete képernyőt kaptál? Járj utána miért. Szedd le a logfilet, küldd el Milhousenak és lehet segítettél egy hiba megtalálásában ezáltal hozzájárulva a rendszer fejlesztéséhez. BTW én is frissítettem ma és nem kaptam fekete képernyőt. Lehet user error is a dologban.
-
PpenoO
őstag
válasz
szasanyi #18591 üzenetére
Nem vagy egy könnyű eset.
Az Updatert belehet állítani (fogaskerék/Notifications/enable notifications) úgy, hogy jelezze ha kijött egy frissítés, két kattintás és települ is magától.
Alpha verzióról lévén szó, nem is értem miért várod el, hogy szó nélkül frissítsen...
Amennyiben mégis kézzel akarnál frissíteni/downgradelni (ügye a downgradet nem fogja magától felajánlani
), mivel Milhouse verziót tettél fel a 3D érdekében, nem nehéz kitalálni, hogy a milhouse buildek alatt találod meg a legfrissebb vagy azt a buildet ami korábban bejött. A legfrissebb a lista legtetején van, erre lehet amúgy következtetni is a számsor alapján.
-
PpenoO
őstag
válasz
szasanyi #18588 üzenetére
Ez alapján már feltetted a Kodi updatert. Itt kiválasztod a legutolsó millhouse verziót és up to date leszel. Hozzáteszem nem mindegyik update jelent előrelépést. Sőt, sokszor elszáll valami update után, például a 3D lejátszás. Mielőtt frissítesz nézd meg mik a beta (alpha) userek tapasztalata az adott frissítéssel kapcsolatban.
dugesz77: pedig van, felkell tenni az Openelec DEV Updatert és nem kell többet b@szakodni a kézi frissítéssel.
-
PpenoO
őstag
-
PpenoO
őstag
Mea culpa, igazad van, totál máshogy érthető az amit leírtam, mint az amit gondoltam. A Kingston szó elött kihagytam az azzal a mutató névmás ragozott formáját + egy határozott névelőt (köszi google). A lényeg, hogy azzal az "alap" C10es Kingstonnal amim van, sokkal lassabb a Kodi, mint amit tapasztalok a Sandisk illetve a Lexar kártyáimmal.
-
PpenoO
őstag
Első mondatod - én ilyet sose állítottam
. Viszont ha már itt tartunk a minőséget, megbízhatóságot igen és a Kingston ilyen szinten a sor végén kullog.
Második, harmadik mondatod - egyetértek, ezért is írtam korábbi hozzászólásomban, hogy Class 10esek között is van különbség.
Negyedik, ötödik mondatod - így van.
Hatodik, hetedik mondatod - átlagfelhasználó szinten igazad van, de beszélgess el egy fotóssal, ott nagyon de nagyon számít a kártya sebessége. Hasonló a dolog Pi-nél, nem elég, hogy class 10 legyen. Oprendszer fut rajta.
Nyolcadik mondatod - Nem a sebessége, hanem az apró fájlok kezelése számít a Pi-nél. azbest és wassermann kolléga hozzászólása is pont erre utal.
-
PpenoO
őstag
válasz
azbest #17562 üzenetére
Nem vagyok szaki, így a miértjét nem fogom tudni megmagyarázni de tapasztalatom az van (8GB class 10 Kingston, Sandisk és egy 16GB Lexar). Ha Kingstonnal kéne használom a Pit mint médialejátszó, lehet vennék egy dedikáltat helyette, annyira szaggat album tallózásnál illetve videók beletekerésénél. A Sandiskkel már sokkal jobb a helyzet, Lexarral meg még gyorsabb a rendszer.
-
-
PpenoO
őstag
Érdemes minél gyorsabb sd kártyát választani. Szemmel láthatóan fürgébb a Kodi, főleg BD50/BD3D iso és borítókezelésnél. Class 10/UHS-1 között is vannak sebességbeli különbségek, a Kingston nem szokott a lista élén végezni. Én javaslom a Samsung/Sandisk 48mb/s kártyákat, ez legyen a minimum. Ha van egy kis extra a tárcában akkor egy 16GB Sandisk vagy Lexmar 95mb/s kártyát nagyon meghálál a málna.
-
PpenoO
őstag
válasz
SunMount3r #17514 üzenetére
Ha nem is USBs de van.
-
PpenoO
őstag
Én a házra gondoltam, amit a kitben adnak. Deformálódó, csúnyán fröccsöntött, rosszul illeszkedő műanyag doboz.
Testbuildet feltelepíteni nem nagy kunszt, de szó szerint lépésről lépesre leírni így fejből nem fog menni.
A lényeg, hogy miután a stabil verziót feltelepítetted az sd kártyára Win32DiskImagerrel az openelecet, hálózatra dugtad és elindítottad az Rpi2őt a beállításokban engedélyezni kell az SSH és a Samba hálózati kapcsolatokat.
Ezután egy Win-es gépen ami szintén hálózaton van, megkeresed az Openelec elérést a hálózatok alatt és azon belül fogsz találni egy Update mappát. Ide kell bemásolni a letöltött teszt verziót.
Miután bemásoltad és újraindítottad a málnát, a tesztverzió szépen feltelepül. Ezután a rendszer/beállítások/rendszer alatt kell aktiválni a full HDMI frame packed 3D módot.
P.S.: elfelejtettem, hogy kadenciahelyesen játssza le a filmeket, bekell állítani a képfrissítési gyakoriságot mindig-re. ezt a rendszer/beállítások/lejátszás alatt találod.
-
PpenoO
őstag
Ezek a magyar málnashopok picit sokat kérnek, igaz all in one KIT ajánlatuk első ránézésre kecsegtetőnek tűnhet.
A médialejátszós topikban említetted, hogy kellene számla, írtam is neked, hogy akkor mindenképp az RS onlineról rendelj, ők a legolcsóbbak és gyári tartozékokat forgalmaznak. Az a ház amit a MálnaPC forgalmaz a suli KITben egy kalap szar, tapasztalatból mondom. Nem beszélve a tápegységről. Ilyen mellett tuti nem tudnék aludni.
Amennyiben nem céges számlára rendelsz, véleményem szerint az FDH kft a legjobb választás, akik gyári tartozékokat forgalmaznak.
MicroSD kártyát a Mymemorytól (EU forgalmazó, pár napos szállítás) vagy a sinceritytradingtől (Ebayes, hong kongi forgalmazó, megbízható, nagyon olcsó max 1 hónapos szállítás) rendelnék.
Mymemory.de bruttó árak, napi árfolyamon (ingyenes kiszállítás)
Sandisk 8GB 48mb/s - 2877,96.- Ft
Sandisk 16GB 80mb/s - 4190,93.- Ft
Lexar 16GB 95mb/s + USB stick - 5037,21.- FtSinceritytrading bruttó árak, napi árfolyam (ingyenes kiszállítás)
Samsung 16GB 48mb/s - 1406,29.- Ft
Sandisk 16GB 80mb/s - 2038,98.- FtRS online bruttó árak
Rpi2 - 10637,52.- Ft
Gyári táp - 1986,28.- Ft
Gyári ház, előrendelés - 2520,95.- Ft
Szintén gyári ház, előrendelhető és nagyon olcsó - 845,82.- Ft (nekem ilyen van és tényleg minőségi)FDH Kft bruttó árak
Rpi2 - 13712,19.- Ft
Gyári tápegység, fehér - 3078,48.- Ft
Gyári tápegység, fekete - 2713,99.- Ft
Gyári ház, előrendelés - 2988,31.- Ft
Nem gyári ház, fekete (Lego feeling) - 2419,35.- FtLegolcsóbb KIT (céges megrendelés + sd kártya Hong Kongból)
RSonline (olcsó, mégis gyári, minőségi fehér ház) + Sinceritytrading (Samsung 16GB) = 15875,00 Ft (1000 forintos szállítási díjjal számolva)Legolcsóbb KIT (magánszemély + sd kártya Hong Kongból)
FDH kft + sinceritytrading (Samsung 16GB) = 21752,00.- Ft (1500 forintos szállítási díjjal számolva)Sok sikert a vásárláshoz.
P.S.: olvasgatva az RS értékesítési feltételeit, lehet van remény magánszemélynek is rendelnie, idézem:
"Az RS Components Sp. z o.o. („RS”) Értékesítési és Szállítási FeltételeiAjánlatunk címzettjei olyan viszonteladók, illetve cég, vállalkozás vagy intézmény nevében érdeklődő végfelhasználók; akik az árut saját célra vagy szakmai, üzleti, hatósági, illetve szolgálati tevékenységük keretében használják fel.
§ 1 Hatály1.1 Az általunk meghatározott értékesítési feltételek kizárólagosan alkalmazandóak; a Megrendelő azoknak ellentmondó vagy azoktól eltérő feltételeit nem áll módunkban elismerni, kivéve akkor, ha azok alkalmazásához írásban kifejezetten hozzájárultunk. Értékesítési feltételeink abban az esetben is alkalmazandóak, ha a Megrendelő részére fenntartás nélkül úgy szállítottuk le az árut, hogy eközben a Megrendelőnek az általunk meghatározott értékesítési feltételeknek ellentmondó vagy azoktól eltérő feltételeiről tudomással bírtunk.
1.2 Minden olyan szóbeli megegyezés és nyilatkozat, amely az RS és a Megrendelő között a szerződéskötéskor vagy azt megelőzően létrejött, a Felek írásbeli megerősítése nélkül érvénytelen.
1.3 Az általunk meghatározott értékesítési feltételek egyúttal minden, az RS és a Megrendelő között a jövőben létrejövő ügyletben alkalmazandóak."
-
PpenoO
őstag
válasz
futizoli #16748 üzenetére
Sorry ha csőbe húztalak, kértem is ezen hozzászólások törlését. Nálam is csak akkor jelentkezett a szivárvány amikor a HDD mellé rádugtam a Yi akciókamerámat, akkor már szivárványozott és belassult. Jelenleg gyári 2A táppal etetem (az is strontonics), és a kamerát is bírja kezelni/tölteni rendesen. Amúgy az Ikeás töltő minőségi darab, és szerintem még mindig best buy, inkább ez mint bármelyik noname Aliexpresses, csak mint kiderült rpihez nem az igazi.
-
PpenoO
őstag
válasz
futizoli #16739 üzenetére
Rpi nem szereti a smart töltőket, neki fix amper kell. Itt többet olvashatsz, pont egy koppla töltőt teszteltek. Én is ezt a töltőt használtam de kiderült, hogy nem megfelelő az rpi2nek. Telefont viszont, megfelelő USB kábellel (20AWG) használva, vígan és gyorsan tölt, nálam 2,2A-ral, mivel ott a telefon vezérli a töltőt. Az rpi2 viszont nem vezérel semmit, adhoc módban zabálja/ná az energiát, ezzel egy smart töltő meg nem nagyon tud mit kezdeni.
-
PpenoO
őstag
DTS HDra nem tudom a választ. Openelec testbuilddel megy a frame packed 3D, szedd le a 1130 vagy a 1201eset. Táppal kapcsolatban nem érdemes variálni. Smart töltőt mellőzd és vegyél egy rendes 2A vagy 3A adaptert (Strontronics, Thepihut, Iroon Technology).
-
PpenoO
őstag
válasz
crissprivat #15805 üzenetére
OSMCvel próbáltad már?
-
PpenoO
őstag
válasz
crissprivat #15798 üzenetére
Szünetmentes nélkül próbáltad?
-
PpenoO
őstag
válasz
PpenoO #15613 üzenetére
Pár fotó a gyári tápegységről és a fehér málnás házikóról.
A táp jó súlyban van, illetve a tápkábel is jónak tűnik (20AWGX2C). Remélem ez tükrözi a minőséget.
A házikó is masszív műanyag, nem úgy mint elődje. Rendes tappancsokkal, minőségi illesztésekkel. Egyedül a proci nyílást lőtték egy picit félre. Aki procihűtőt használ és ilyen házra vágyik, az jó ha számol ezzel.
-
PpenoO
őstag
-
PpenoO
őstag
-
PpenoO
őstag
válasz
lord.lakli #15348 üzenetére
Nekem is volt Nexus S-em (wolfson audio vodooval de jó volt) de szerintem a hozzá adott töltő nem smart, stabilan adja le a 700mA-t, ami Pinél határeset. Dugj rá USBre egy fogyasztót (hdd, telefon, kamera stb) és szerintem villani fog a szivárvány kocka.
-
PpenoO
őstag
válasz
azbest #15342 üzenetére
Én úgy tudom, hogy smart töltő nem ajánlott Rpihez, mert az Rpiben nincs olyan elektronika mint a telefonok akkumulátoraiban ami információval táplálná a töltőt milyen teljesítménnyel töltsön. Egy smart töltőnek meg pont ez a lényege.Így viszont a töltő nem kap információt mekkora teljesítménnyel kell táplálnia az adott eszközt, így pedig minimumon üzemel. Rpinek nem töltő kell hanem adapter, stabil 5V2A vagy 5V3A. De javítsatok ki ha nem így van.
-
PpenoO
őstag
Ilyen tápot használ valaki innen?
-
PpenoO
őstag
Néztem a neten de nem nagyon találtam. Tudtok esetleg osmc alatt működő esztétikusabb ftp klienst? Ha jól emlékszem mc.vel lehetett ftpzni de egy 50es tvén kicsit retró feelingje lenne a dolognak.
-
PpenoO
őstag
válasz
Sk8erPeter #13220 üzenetére
Ezzel a paranccsal a media/mnt ownere nem az osmc lett a root helyett?
osmc@osmc:~$ sudo chown osmc /media/mnt
Gondolom még tudom módosítani a 777et, melyik legyen? 755, 666. 644?
-
PpenoO
őstag
válasz
Sk8erPeter #13179 üzenetére
Az, hogy asztali pcmen futtatott ftp klienssel nem tudom írni a Pi-re kötött meghajtót (553 could not create the file). Ezt szeretném megoldani.
-
PpenoO
őstag
válasz
vjozsef #13153 üzenetére
Szia, csak nyugodtan.
Megmondom a frankót nem tudom. Feltettem az OSMCt + az ftp addont és ennyi gondolván, hogy menni fog. Amúgy az alap usert használom (osmc) ahogy az le van írva az addon infóba.
Linuxhoz nem értek, de copy pastelni prímán tudok
gyurkikrisz: megvárnám a részletes instrukciót
Előr is köszi.
-
PpenoO
őstag
Erre esetleg tudja valaki a választ?
-
PpenoO
őstag
Pi2 + OSMC RC3 + külső hdd (ext4) + ftp server telepítve. Pi2 egy 1043nd routeren kapcsolódik az itthoni hálóhoz. Asztali pcről ftp klienssel látom a Pi2t azon belül a media/mnt könyvtárba a hdd tartalmát is de csak olvasni/letölteni tudom, írni nem (553 could not create the file).
fstab:
/dev/mmcblk0p1 /boot vfat defaults,noatime 0 0
/dev/mmcblk0p2 / ext4 defaults,noatime 0 0vsftpd.conf:
listen=yes
anonymous_enable=NO
local_enable=YES
write_enable=YES
dirmessage_enable=YES
use_localtime=YES
xferlog_enable=NO
connect_from_port_20=YES
ftpd_banner=OSMC FTP Server
secure_chroot_dir=/var/run/vsftpd/empty
pam_service_name=vsftpd
rsa_cert_file=/etc/ssl/private/vsftpd.pemValaki esetleg tudna segíteni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Épített PC - i7-8700k/32GB RAM, 500GB SSD - NO GPU
- Gigabyte Z370P + i7-8700K
- HP EliteDesk 800 G2 DM Mini PC, I5-6500T CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 2 év garancia
- HP EliteDesk 800 G3 DM Mini PC, I5-6500T CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, Win 11, Számla, 2 év garanci
- HP ProDesk 600 G3 SFF PC, I5-7500 CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, DVD RW, Win 11, Számla, 2 év garanc
- Apple iPad (9th Generáció) Wi-fi + Cellular, 1 Év Garanciával
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest