- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- eBay-es kütyük kis pénzért
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
stopperos
senior tag
válasz
lolka1980 #16034 üzenetére
1. Raspbian az érintett elsősorban.
2. A magyar felhasználók nagy része router mögött használja a pi-t, otthoni hálózatban. Ott nincs kinn az interneten direktben, csak a routeren keresztül.
3. Sokkal nagyobb gond, hogy sokan maradnak a pi/raspberry user/pass-nál. Ezt kell kiírtani. -
Celtis
veterán
válasz
lolka1980 #16036 üzenetére
Persze, hogy az. Nap mint nap SSH lépek be, mégsem jutott eszembe
Kár aggódnod. Még ha be is kapcsoltad az SSH elérést, az internet felől ez nem látható. Legfeljebb a családtagjaid jelentenek fenyegetést, hogy ellopják az Openelec belépési jelszavadat és átkonfigurálják a Kodi-t. -
azbest
félisten
válasz
lolka1980 #16036 üzenetére
openelec alatt külön kell bekapcsolni az ssh elérést. Megnézheted a beállításoknál, hogy nálad be van -e kapcsolva. Ha be van és alapértelmezetten maradt, akkor bármilyen kulccsal könnyű lesz belépni
ha nem direktben van az interneten, hanem router mögött, akkor megintcsak nem sokat számít, mert nem érhető el. Kivéve, ha direkt beállítod a routereden, hogy legyen elérhető.
Ha valaki úgy érzi, hogy kulcsot kell cserélnie, akkor akár pécén is generálhat és átteheti a helyére.
-
-
-
válasz
lolka1980 #11156 üzenetére
---
Ma megjött a PI2. Gyorsan vettem egy 16GB-os kártyát, a hozzá rendelt 2A-es töltő nem jött meg így egy 1A-el próbáltam beröffenteni, ami csak másodikra sikerült. Win alatt a cégnél letöltöttem aaz 5.04-es img fájlt, és az ajánlott progival kiírtam. Be is bootolt, kiírta hogy átszabja a partíció méretét és újraindul. Meg is tette, de a bal felső sarokba kiírta a verziószaámot, és a logót is kirakta középre, de semmi. Folyamatosan világított a piros és zöld LED is. Kikapcsoltam, aztán OS X alol dd-vel írtam ki ahogy a manuel írja. Így már a második reboot után beröffent, de közben pislantott 1-et a piros LED. Ez ugye a gyenge táp jele?
Egy vezetékes bill.el próbálok rájönni mi hogyan merre, de érzem a rádiós bill./egér kombó kelleni fog.
Van külön topikja, vagy itt még belefér ez a téma?Annó AppleTV-n is próbálgattam az openelec-et, ott úgy rémlik volt euronews "plugin". Itt nem találom.
Elképzelhető, hogy a horizon.tv bekerül a kínálatba, vagy böngészővel(van ilyen plugin?) behozható? -
erikke17
őstag
válasz
lolka1980 #10108 üzenetére
Lehet fáradtság teszi
Ez valami más amit linkeltél.
Én olyasmire gondoltam az előbb, hogy pi-n Openelec van htpc-nek használom. Majd olyan jutott eszembe, hogy mi lenne ha például játszom PC-n pi-n keresztül tudnám TV-re küldeni a képet...
Hogy létezik e ilyen nem tudom azért kérdezem csak...
-
-
azbest
félisten
válasz
lolka1980 #9288 üzenetére
a windows alapból tud megosztást, azt látja az xbmc is mint samba megosztást...
intézőben jobbklikk a mappára és megosztás..
a hálózat részen
Vezérlőpult\Minden vezérlőpultelem\Hálózati és megosztási központ\Speciális megosztási beállítások
lehet állítani, hogy milyen megosztások legyenek.A jelszó nélküli megosztást publikus hálózatban nem ajánlom
-
moli.hu
őstag
válasz
lolka1980 #9211 üzenetére
1 TB = 1000 GB = 930 GiB mar helybol! (1*1000^4/1024^3) tehat 970 semmikepp se lehet, csak ha a hdd-gyarto megbolondult es nagylelku volna veled. de nem az.
a mertekegysegekrol: http://en.wikipedia.org/wiki/Binary_prefix (magyarul)ebbol meg lejon a filerendszer altal foglalt terulet (metaadatok) es az 5%, ami nem csak a rootnak van, hanem fragmentacio ellen is! ezt az 5%-ot tudod allitani 0%-ig, de akkor fragmentalodni fogsz.
-
bambano
titán
válasz
lolka1980 #9211 üzenetére
egyrészt gyakran van, hogy az egy terás diszk csak 10^3-nal számoval 1 tera, 2^10-nel számolva közel sincs annyi.
másrészt a unixok rendszerint lefoglalnak 5% területet a diszkből arra az esetre, hogyha az userek teleírnák, a root még be tudjon jelentkezni rendet rakni. -
trance89
őstag
-
trance89
őstag
válasz
lolka1980 #9100 üzenetére
http://wiki.openelec.tv/index.php/Updating_OpenELEC
röviden: mielőtt frissítenél ajánlott factory resetelni az openelec-et, (settings -> openelec menüpont) mert főverziót ugrasz, utána pedig csak leszeded a .tar fájlt ([link]), nem a diskimage-et és ha be van kapcsolva a pi akkor csak hálózaton bemásolod az update mappába, ezután csak újraindítod a raspit (lenti kikapcs ikon -> reboot), semmi bonyolult -
nihill
őstag
válasz
lolka1980 #8663 üzenetére
Megvan a hiba, valamiért nem volt jó neki a tápegység amit rádugtam. (5V 3A) Kicseréltem egy 1,2A-es telefon töltő tápegységre, azzal már elindult.
Viszont itt van a következő probléma. A desktop nem tölti ki a képernyőt, pár centis fekete keret van körben, bármit is állítok a TV-n. A raspberry-n viszont nem tudok állítani, mert a képernyő felbontás menü helyett egy olyan hibaüzenet jön fel, hogy "nem tudom lekérdezni a monitor adatait".
-
moli.hu
őstag
válasz
lolka1980 #8341 üzenetére
elo (mountolt) rendszeren csak kulon fileokat tudsz menteni. erre milliard letezo script es package van az interneten es akar mar benne a linuxodban is. de akar te is irhatsz sajat scriptet, tok egyszeru megoldasokkal.
elo rendszerrol blokk-szintu mentest kesziteni nem szabad.
a temaban a tovabbiakban ajanlom ezt a topikot, mert ez innentol nem raspi-specifikus kerdes. -
moli.hu
őstag
-
-
stopperos
senior tag
válasz
lolka1980 #8134 üzenetére
ps -ax parancs segítségével ki tudod listázni a futó dolgokat, nekem pl ez a sor a minidlna-ra:
1501 ? Ssl 0:00 /usr/bin/minidlnad -f /etc/minidlna.conf -P /run/min dlna/minidlna.pidA /etc/minidlna.conf fájlban pedig egyedül csak a media_dir= kezdetű sort szoktam állítani. A network meg az ip cím részt hagyd kikommentelve.
Ellenőrizd a /etc/default/minidlna fájlt, hogy a service indítás engedélyezett e.
Újraindítani a sudo service minidlna restart paranccsal tudod.
Illetve a /var/log/minidlna.log fájlban nézelődhetsz hibák után.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AliExpress tapasztalatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Motoros topic
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Linux Mint
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- E-roller topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged