- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
feco93
tag
A belseje nem lett szép! Azért nincs róla kép. Rendeltem ebayről rendes dórtót pi és lcd -é köz majd ha megjön lövök róla képet. De ha sok negatív kritika nem jön rá akkor rakhatok fel most is!
Az az érdekes hogy a Pi is teljesen megáll vagy az lcd drótja szedi össze a zajt s az okozza a leállást?
A drótozás vettem csatlakozó ellendarabot meg a kijelzőre is és s réz dróttal van összeforrasztva (maradék UTP kábel darabok)vjozsef:
Lcd világítás van a 4 szögben az alsó gomb! A gombok feliratozásának nem igen látom értelmét mert a előző következő a felsővel pedig a Pi-t lehet szabályosan leállítana majd a jobb alsóval teljesen áramtalanítani az egészet! Igen ez még fejlesztésre szorul hogy egy gombbal lehessen indítani mindent meg megállítani csak hát erre nem igen találtam épkézláb megoldást mert az oké hogy tartó kapcsolás kell de a Pi-t valahogy áramtalanítanom kell hogy elinduljon újra nem?
Én inkább szoftveresen szeretném vezérelni majd szép lassan hálózatról jó lenne ha tudna zenét lejátszani amit androidos telefonnal tudok vezérelni ehhez kellene nekem valami program. S ha már megy hálózatról jó lenne pendriveről is megvalósítani a dolgot! Itt a fórumon van egy cikk ami mindig be van linkelve majd abból szeretnék öltetett meríteni!
-
feco93
tag
Sziasztok!
Építettem egy ilyen internetrádiót ebből a zseniális szerkezetből! Ami most már egész jól néz ki tudása még kicsit hiányos!
Viszont mos egy olyan problémám van ha valaki elmegy előtte telefonnal akkor a egész meghülyül ez normális dolog? S csak egy újraindítás után tér vissza a minden.Üdv:
Fecó -
moli.hu
őstag
-
artiny
őstag
válasz
wassermann #8691 üzenetére
koszi
igenaztan rajottem,de lehet ardurinonal van ha jol tudom az ilyen fajta vég amit en linkeltem
-
pozsoka
senior tag
Üdv,
lehetséges, hogy hdmi-n csak a kép menjen át és jack kimeneten pedig a hang? -
artiny
őstag
Rendeltem egy Mini 2600mAh External Battery Mobile Power Bank-t , Ha majd ez akarom hasznalni a RB pi hez, egy ilyen kabel jo lessz hogy usb>>es a táp dugora szurjam?!? USB to 3.5mm 1.3mm
-
bambano
titán
Enyhe szótöbbséggel az új topicra esett a választás, ezért:
-
steveetm
őstag
válasz
bambano #8640 üzenetére
Mostanában akartam épp kérdezni valami hasonlót, mert nagyon megtudja dobogtatni a szívem egy + sata port, viszont beagle/cubie meg "túl drága". Ez viszont elég faszántosan néz ki, 33 juró nand nélkül, szóval eddig wow.
Ha van már minimális tapasztalatod vele, kérlek, mesélj róla!Igazából, ha lehet faragni az árból, akkor nekem a legjobb az lenne, ha semmi hdmi meg egyéb portkivezetés, csak sata+ethernet+gpio aztán szevasz. nand csak előny, nem feltétel, csússzon csak szépen lefele az árcédula
Üdv.: steveetm
-
nihill
őstag
Sziasztok!
Újabb problémába futottam bele. Ha nem csinálok semmit, pár perc elteltével bekapcsol egy fekete képernyővédő, amit nem tudom hol lehet kikapcsolni. A neten rákeresve nem vagyok egyedül a dologgal, találtam is egy csomó megoldást rá, írjak be különféle konfig fájlokba megadott utasításokat. Nekem egyik sem működött. Valaki tud erre használható megoldást?
köszönöm -
-
azbest
félisten
Azok után, hogy valaki pécén d-sub kiemetet konfigurált fel úgy hogy dvb-t mux-ot adjon ki, már semmit sem tartok lehetetlennek
http://www.bellard.org/dvbt/Persze lehet, hogy nem élőben modulálva, hanem előre legenerálva és azt visszajátszva.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
wassermann #8671 üzenetére
Igazabol azt mar 1-2 honappal kesobb megirtak hozza, ez "csak" annak a tokeletesitett + rds-el kibovitett verzioja.
-
-
wassermann
Topikgazda
Biztos meglesz a DAB is!
Visszanéztem ennek az FM-transmitternek a teljesen fapados, mono verziója majd másfél éve jött ki. Egy 2012. dec. 16-ai hozzászólásomban írtam, hogy valaki megírhatná az algoritmust a sztereo-vá alakításhoz. Most jött valaki aki ért hozzá és meg is csinálta... : ))
-
azbest
félisten
Az fm transmitter megoldásnál érdekesebb lenne ha a dab formátumú modulációt is tudnák. Ha jól értettem, akkor 1537 kHz a dab sávszélessége
Elvileg már le is járt a dab jogi védelme, már dab+ formában tolják manapság.
-
-
moli.hu
őstag
-
nihill
őstag
válasz
lolka1980 #8663 üzenetére
Megvan a hiba, valamiért nem volt jó neki a tápegység amit rádugtam. (5V 3A) Kicseréltem egy 1,2A-es telefon töltő tápegységre, azzal már elindult.
Viszont itt van a következő probléma. A desktop nem tölti ki a képernyőt, pár centis fekete keret van körben, bármit is állítok a TV-n. A raspberry-n viszont nem tudok állítani, mert a képernyő felbontás menü helyett egy olyan hibaüzenet jön fel, hogy "nem tudom lekérdezni a monitor adatait".
-
tvamos
nagyúr
válasz
bambano #8655 üzenetére
Valami A10-es fejleszto panel volt kinabol.
A WIFI-t dobalta el, es csak kezzel, vagy ujrainditassal tudtam ujra csatlakozni.
Csak kb. 2 hetig volt nalam, inkabb vissza kuldtem. (Paypal miatt, hogy visszaadjak a penzem.)
Nekem megy a malna, amennyire kell, szoval jobb. Igen. -
válasz
wassermann #8647 üzenetére
Az oké, de maga a vivő 100 MHz körül van, ezt mindenképp ki kell magából adni, hogy tudjad fogni. Egyébként próbálta valaki? Nálam pár másodperc sugárzás után nem ad tovább, de a procit eszi ugyanúgy
-
bambano
titán
válasz
wassermann #8647 üzenetére
szerintem nem tud kis sávszélességű sztereó hangot odatenni, mert a pilot az fixen ugyanott van.
-
wassermann
Topikgazda
Én is ezen gondolkoztam, de azt írja, hogy a sztereóhang sávszélessége mindkét csatornán 15 kHz, ami azt jelenti, hogy a jelváltozások jóval kisebb dinamika tartományban történnek, mint a Pi 800 MHz-es órajele. Valószínűleg emiatt a Pi simán elboldogul vele. Persze a GPIO nem erre való, kíváncsi lennék a minőségére...
-
-
moli.hu
őstag
válasz
bambano #8640 üzenetére
@bambano: olinuxino errol tudsz majd irni? miutan vegigklikkeltem az egesz listat, papiron nalam is ez lett az elsodleges.
nehany het mulva varhato a kovetkezo revizio, amin mar gigabit es 1gb ram lesz, kicsit dragabban. -
moli.hu
őstag
válasz
vjozsef #8637 üzenetére
nem, amikor mi a firmware-rol beszelunk, akkor nem a kernel/modul gyujtemenyre gondolunk, hanem az sdkartya fat particiojan levo "bios"-ra, ami a raspi melyszintu hardware-kezeleset es bootolasat vegzi. vagyis amikor firmware-t mondunk, akkor firmware-t gondolunk. a kernel mar az os resze, igy cserelheto is masra, mondjuk riscos-re, ami nem linux.
-
azbest
félisten
válasz
Proci85 #8636 üzenetére
A raspi esetén a firmware a következőt jeleni:
- a SoC-ban lévő beégetett rész, ezt a felhasználó nem tudja módosítani. Direkt azért, hogy ne lehessen elrontani. Ez tölti be az sd kártyán lévő következő lépcsőt.
- a /boot/bootcode.bin,felhasználja a config.txt és aztán a következő lépcsőt is tölti
- /boot/start.elf, ami már a kernelt tölti be. A kernel alapból szintén a /boot-ban van.Részletesebb leírás [link]
A firmware fájlok forráskódja nincsen közzé adva, az hétpecsétes ipari titok. A binárisokat viszont rendszeresen frissítik, javítják [link].
Ha jól emlékszem, akkor talán ígértek egy könnyített firmware változatot, aminek a forrását is kiadják. Persze amellé is lesz egy zárt bináris rész, ami olyan dolgokat kezel, amit jogi okokból nem lehet kiadni. -
Proci85
senior tag
Sziasztok
Többször hivatkoztok firmwarre, de nem tudom,h hogy fogalomzavar van vagy tényleg egy, a linux kerneltől eltérő dologra gondoltok?
A Raspberryhez létezik olyan, hogy firmware ami az alaplapon futó belső kódot frissíti? Tehát azt a kódot, ami nem az SD kártyán van? -
csimpas
tag
Tudnátok adni egy openelec működő configot?
Valamiért a blurayt most szaggatottan játsza le az xbmc :s
-
azbest
félisten
Elsőre azt hittem magára a raspberry pi-re gondolsz.
A rendszer ingyenes, bárki letöltheti. Persze rengetegen csinálnak jó üzletet a felhajtás körül. A sokféle webshop a sokféle pakkjával szépen el tud adni mindenféle hasznos vagy kevésbé hasznos készletet. Gondolom van egy kupac kártya amire felírtak valamit, aztán darab-darab alapon dobálják a csomagba.
-
azbest
félisten
Milyet? Eddig is így volt. A legelső raspbian kiadással is gondban lennél. A 256 vs 512 MB kétféle memóriamennyiség kezeléséhez is kellett frissítés. De a sokkal kevésbé feltűnő különböző ram chipekkel szerelt változatokhoz is kell firmware támogatás. A samsung, hynix mellett még vagy 4-5 féle memóriával szerelik, a vörös nyákos kínai változatokat is beleértve.
Egyébként a boot partición lévő firmware fájlok frissítése kell csak ehhez. Bár bizonyos kernelben történt változtatások is megkövetelik a frisebb firmwaret.
Amikor rájöttek, hogy valójában benne van az árban az mpeg4 felvétel licenszdíjat is, nem csak a lejátszásé, azt is egy firmware frissítéssel aktiválták.
szerk: a memória fajtáit tekintve lehet tévedtem és csak 3 gyártó sokféle chipje van rajta [link], de a firmware repository kommentekben mintha többféle szerepelt volna.
-
nihill
őstag
B+ igen. A gyári SD kártyán nem hozzá való rendszer lenne? Letöltöm a legújabbat akkor.
A táp 1,2A-es.
-
nihill
őstag
Sziasztok!
Vettem egy Raspberry-t, de rögtön az elején elakadtam vele. A gyári SD kártyáról bekapcsolás után feljön egy választó képernyő, hogy milyen operációs rendszert töltsön be, de se billentyűzetre se az egérre nem reagál. A billentyűzeten a num lock sem ég, mintha nem is kapna áramot (?). Mit csinálok rosszul?
-
ratkaics
senior tag
A 8591-es hsz-re esetleg valakinek van ötlete?
-
-
GyéBen
tag
"az sd kártyánál is gyakori az adatvesztés"
Egyáltalán nem gyakori az adatvesztés. Régebben valóban volt olyan, hogy egy "szabálytalan" leállításkor összeomlott a fájlrendszer, de ezt a problémát hónapokkal ezelőtt orvosolták a firmware-ben.
#8615:
A hír, amit linkeltél, majdnem két éves. Azóta elég sokat javítottak a problémás dolgokon a firmware-ben. -
tvamos
nagyúr
válasz
bambano #8613 üzenetére
Bocsanat! Ez szerint szerin nem megoldas az otletem, mert az Ethernet sem olyan vegtelen popec...
En mondjuk hardware-es vagyok, a soros portok szaman csak nagyon rovid ideig akadnek fonn. Ellenben, ha a Broadcom-nak az USB drivere a rossz, akor azzal nem tudnek mit kezdeni en sem.
-
tvamos
nagyúr
válasz
bambano #8613 üzenetére
Hat annyit elertunk, hogy en mar hozza merek nyulni ilyesmi dolgokhoz, es nem bamulok ilyedten a munkahelyen, hanem ha mondjak az okosok, hogy "aaaa... csak belepsz putty-al, ez az, su-, meg nezd meg hogy megy a screen, tudod, bla-bla! Egyszeru!" Szoval ilyenkor hozza merek nyulni, esetleg kerdezek toletek. Education...
De azt sajnalom, hogy te rosszul jartal jelen esetben!
A fiam jart ugy a multkor, hogy veletlen olyan csokit vittem neki, amibe ez a hulye sved sos fekete cukor darabok volttak belerakva. Na, az az o sztenderdjeinek sem felelt meg.
-
tvamos
nagyúr
válasz
bambano #8611 üzenetére
goal is to advance the education of adults and children, particularly in the field of computers, computer science and related subjects.
No offense please! Nem genyo akarok lenni, csak ez van a honlapon.
Amugy szerintem, ha otthon teszteled, es par napig megy siman, akkor nagy baj vele valoszinuleg nem lesz!
Jut is eszembe... minek neked USB ra? Nem tudom, milyen kartyakrol van szo, de sok soros portos kartyaolvaso letezik, akkor neked nem is kell az USB semmire. (Nekem siman jol meg a soros interface.)
-
-
FunkyBoy
tag
Sziasztok!
Egy kis segítség kéne, mert elakadtam az rpi+openelec kombómmal:
1, Létezik az, hogy openelec-re semmilyen vnc-szerű megoldás sincs? Eddig raspbmc-t használtam ami alapból tudja, gondoltam felokosítom az oe-t is de úgy tűnik mintha nem lehetne. (pedig jó dolog, hogy amig a TV-t használja a család én akkor is tudom szgépről konfigurálgatni.)
2, Illetve kérdésem lenne még, hogy torrent service rakható e openelecre amit transmission gui-val akár szgépről is tudnék kezelgetni?Előre is köszi a segítséget:
FB -
bambano
titán
logolás hálózaton menne, webservice-be. sávszélesség se kell sok, csak menjen egy karakteres ssh meg a naplózás.
de ha elkezdem kiszámolni, hogy munkaidővel, benzinpénzzel egyetemben mennyibe van ez a projekt, akkor kezdem tépni a hajam...
szerk: 36 rugóért már van alix pc alaplap a wireless-bolt-ban, és azzal minden megy elsőre.
vargalex: thx
-
vargalex
félisten
válasz
bambano #8602 üzenetére
Szia!
Nálam raspbmc-vel 100+ nap az uptime úgy, hogy elég gyakran nézünk filmet dlna-, vagy NFS megosztásról,valamint percenként a szerveremen lévő mysql adatbázisba menti a hőmérő szenzorok (jelenleg 4 db + CPU és GPU hőmérséklet) adatait.
Igaz, USB-s eszköz nincs a Pi-n. -
azbest
félisten
válasz
bambano #8602 üzenetére
hát figyu, a /boot/cmdline.txt -ba tedd be hogy dwc_otg.speed=1 . Ha nem kell gyors hálózat és gyors adatátvitel a perifériáknak, akkor lehet hogy ezzel már elég stabil lesz. A loggolást inkább rá dugott pendrive javasolnám, mert ott sokkal kevésbé jellemző, hogy sérüljönek a fájlok. Nálam így elég sokat ment, simán egy hónapokat is, úgy azt hiszem nem volt vele gond. Csak épp amire szerettem volna használni, arra 1.0 usb-vel alkalmatlan.
Egyébként odroid és pandaboard kapcsán is hasonlók a tapsztalataim, azokban is előfordil a fájlrendszer eldobás például. Bár azok keményen meg is vannak hajtva tesztelésre nálunk.
Csak logolásra lehet egy usb-s openwrt támogatású router is praktikusabb. Legalábbis azok hónapokat mennek újraindítás nélkül alapból is.
-
sztanozs
veterán
válasz
bambano #8598 üzenetére
Nem az a baj, hogy nem megy, hanem, hogy akár fél-egy nap alatt el tudja dobni. Főleg, ha a túloldalon az eszköz nem tudja problémamentesen lekezelni az USB hibákat (out of sync, integrity error).
Némely eszköz ilyen után csak kihúz-bedug-ra, vagy újraindításra tér magához.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Le Mans Ultimate
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Eredeti játékok OFF topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- iMac27 5K, 2019, 3,7GHz, 1TB SSD, 32GB RAM, 8GB video - HIBÁTLAN - erősebbik kivitel
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Gamer Gép- Gigabyte Z790, Intel i7 14700, 32GB DDR5, RTX 4070 Ti Super, 1 TB M.2 SSD, 1300W
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest