- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vjozsef
senior tag
-
steveetm
őstag
Köszönöm mindenki a válaszokat, sokat haladtam előre és át is gondoltam pár dolgot.
Eddig az rpibolt.hu-t nézegettem, viszont kerestem hirtelenjében kínai árakat és így már lehet, hogy egészen más irányba is el tudok indulni, illetve hirtelen negyedére csökkent minden költség (Ha számolok rá áfát és vámot)
Biztos jövök még a napokban majd pár további hülyeséggel
Üdv.: steveetm -
azbest
félisten
válasz
vjozsef #8395 üzenetére
Az csalóka lehet. Terhelés nélkül lehet megvan, de az ellenállás miatt terhelésre leesik alacsonyra.
Egyébként az utp sem rossz, ha tényleg réz. Csak sokszor az eladós sincsenek ezzel tisztában és állításuk ellenére is rézbevonatú alumíniumot adnak. Power over ethernet tápolású routereknél szívtunk ilyennel. Szóval meg kell nézni a vágást a végén, hogy a drót belseje is réz-e -
steveetm
őstag
Nagyon prózai oka van, mert van belőle sok-sok méter, ingyen
Viszont van másfajta kábel is, az utp csak azért volt szimpi, mert 4 érpárt kapok egy húzással, szóval ráfér 1-wire + táp és még van szabad ér egy kábelnél is.
De természetesen rugalmas vagyok kábel tekintetében, szerintem ez a legkisebb problémám
Köszi az észrevételt!
azbest
félisten
válasz
steveetm #8390 üzenetére
Sok számlacsomaghoz van / lehet kifejezetten netes fizetésre való kártyát is kérni, amiről csak annyit tudnak levenni, amit te rámozgatsz. Paypal pedig kifejezetten ajánlott a vásárláshoz, oda van beregisztrálva a netes kártyám.
Amikor megnyomom az ebay-en a vásárlást, akkor a paypal-on kersztül fizetek, a paypal leveszi az összeget a netes kártyámhoz tartozó elkülönített számláról. Két szinten is védve vagyok így a visszaélések ellen. De sok sima kártyával is lehet paypalon keresztül fizetni. Van külön topic is azt hiszem ilyesmiről.Rengeteg filléres kacatot vettem már kínából magamnak. Sokminden van, ami ott 1-2 dollár, itt meg 2-6 ezer formintról indul. Van hogy ténylegesen ugyanazt az árut látom a magyar webshopban sokszoros áron. Kis értékű kütyüknél teljesen jó, csak sok türelem kell hozzá, mert 2-6 hét is lehet simán a szállítás. Ha gond van akkor az ebay/paypal rendszerén át reklamálva általában korrekt megoldás születik. A vaterásokkal sokkal rosszabbul lehet járni, mert ott nincs semmi vásárlóvédelem.
-
azbest
félisten
-
steveetm
őstag
válasz
steveetm #8387 üzenetére
Elbeszélgetek is magammal közben...
Rájöttem, hogy elsőnek teljesen túlkomplikáltam azt a 12V megoldást amit írtál. Elvileg ez a relé elvisz 12V DC-t is, szóval 16os verziót benyomok rpi mellé, 12V-ot pedig leköldök utp-n, ott pedig mágneses relékek guberálok kb bárhonnan. Azthiszem
Szóval köszi
steveetm
őstag
Értem. Sajnos ahogy olvasgattam, kérdezgettem, én is hasonló eredményre jutottam. Esetleg valami ötlet, hogy a gpio portot elvigyem távolabb? Valami kapcsolás a pi és a másik oldalra? Nyilván külön tápot is meg tudok oldani mindkét oldalon, szóval nem kell a pi-nek kiizadnia mindent
Bármi megoldás érdekelne. Ja, természetesen az ár is egy lényeges faktor, de erre még gányolnék is, ha kell
Mondjuk közben átgondoltam amit elsőnek írtál, ha esetleg találok jó áron egy relé modult, amin van sok relé és 12 voltot kapcsol, akkor lehet mégis levezetem inkább azt, és megpróbálok keresni másfajta 220as relét. Csak az a gondom, hogy mindig ezekhez az optocsatolásos relékhez lyukadok ki :/
steveetm
őstag
válasz
vjozsef #8383 üzenetére
Nézd, játszik, csak elmondom, hogy nekem mi a bajom.
Egy sima két csatornás relét kapok max 3000 forintért, ami nekem megéri.
A legolcsóbb rádiós relé amit találtam az 2 csatornáért 9000 forintot kér, amiben még nincs benne az xbee és a pi oldali xbee modul. Ez már sok.
Tehát nekem a költség ami belefér az relénként 2000 forint max, ha rádiós akkor még jó is, mert nyilván marha kényelmes, hogy 0 kábel. De ilyet sajnos nem találtamHa van javaslatod, szívesen fogadom!
(Illetve, ha a gombokra gondoltál, akkor ugyanez áll fent, én csak az említett xbee-t ismerem, mint rádiós alternatíva, az nekem sajnos drága)
Szóval kell, hogy legyen a rendszerben valamekkora skálázhatóság, minimális költségen. Az 1-wire ezt maradéktalanul teljesíti, semmi gondom sincs vele, csak ugye a gombok mint extra
A relé is belefér ebbe, mert max behúzok még egy utp-t, és HA meg van oldva a gpio távolra való elvezetése, akkor ez is max relé költségen bővíthető.Remélem érthetőek a problémáim
Ha tudsz alternatív rádiós megoldást, akkor szívesen veszem, csak megköszönnék akkor valami linket is, hogy mit és hol keressek.
azbest
félisten
válasz
vjozsef #8379 üzenetére
A ralink wifi sokat fogyaszt és nagyon melegszik. A realtek már sokkal jobb ilyen szempontból. Egy multiméter nagyon hasznos a pi mellé, mert sokszor az alacsony feszültség okoz instabilitást.
Kínából pár dolcsiért lehet kapni már multimétert, de azt csak alacsony feszültséghez szabad használni, mert a 220 mellett agyonvágja az embert a védelem és szigetelés hiányosságai miatt. Például ezel [link].
-
steveetm
őstag
válasz
vjozsef #8378 üzenetére
Szia!
Igen, (U)TP-n oldom meg az egészet, bontásból lett fasza STP kábelem, nem gagyiA problémám igazából nem ez, hanem, hogy
1) rpi-től MESSZE vannak a gpio-n csatlakozó eszközök.
2) 1-wire buszon szeretnék gombokat is. Találtam már kapcsolásokat 1-wire gomb hackelésre, de nekem inkább kéne out-of-box cucc, amit csak bepattintok egy dobozba, mint DIY összegányolós panel
Ha ilyen nincs, akkor GPIO lenne a sok gomb is, az viszont SOK GPIO port lesz, ami már biztos nem elég a rpi-n. Szóval akkor meg GPIO portból kell varázsolni még +10-et, legalább. És akkor hatványozódik az első probléma, a GPIO-n ülő gombok MESSZE lesznek a pi-től. (Hogy mondjak egy konkrét példát, akarok a kert végébe egy gombot, amit ha megnyomod, történik valami a pi-n. Ilyen gombból lenne pár, a gombok közelében meg lennének relék, illetve a gombok előtt/mögött szenzorok(már ha 1-wire-ön találok ilyet^^) ).Az iButton-t megtaláltam, meg is tetszett marhára, benn lesz egy másik projektben, de ez nem az amit keresek, bár nagyon hasonló.
xbee/zigbee cuccok faszák meg minden, tudom van reléhez is, de egy olyan árából 3x kábelezem be a kertet
Tudom, sokat akarok
steveetm
őstag
Nyilván nem akartam a 230as kábelcsatornába bevezetni a gpio szálakat
Egyébként ilyen reléket néztem ki:
linkNagyon szimpatikus, árban is. Ebből kötnék rá több 2 illetve 4es relé csomagokat a pi-re. A dupla relézés(12voltot kapcsolgatni, hogy az kapcsolgasson 220at) mindenképp kerülöm, akkor inkább már a 220as kábeleket visszahúzom a pi-hez, és egy dobozból indul minden.
Üdv.: steveetm
-
vjozsef
senior tag
Pl tplink tl-wn725n jo lehet nekes, vagy Ublink csoda de a nano meretu antennatol ne varj sokat.
Nekem erkelyen kintvan a raspi es bent 5 meterre a router de mar az ssh kapcsolat is szakadozik, ezert be kellett raknom kliens modba melle egy mobilroutert, ezzel normalisan megy.
Arrol mar nem is beszelek hogy a nano wifi sticktol a raspi usb aljzata meg maga a stick is iszonyuan felforrosodik.
-
azbest
félisten
wifi persze, ugyanolyan, mint a desktop gépeknél... az hogy melyik megy alapból vele, az attól is függ melyik oprendszerrel használod. A realtek 8188cus nano stickek keveset fogyasztanak, nekem ment közvetlenül a raspire dugva is. A ralink chipsetes külső antennásom viszont többet fogyasztott és nagyon leesett a feszültség ha direktben a pi-re dugtam. Én ebay-en, kínából rendeltem őket, mert 6 dolcsi alatt előfordulnak.
Az, hogy neked a B kell-e attól függ hogy lan kell-e, vagy úgyis csak wifivel használod. A lényeg, hogy ne gondold, hogy desktop gépet helyettesíthet, hanem inkább célfeladatokra lehet beállítani. Ha megvan mire kell, akkor hamar kiderült, hogy érdemes-e a nagyobbat vagy egyáltalán alkalmas lehet-e rá. Persze, ha hosszabb távon linuxszal, csináld-magad projektekkel kísérleteznél, akkor lehet a nagyobbat érdemes választani.Androidos kütyünél a tévé okosító cumókra gondoltam főleg, amit linkeltek is például. Ezekből is van sokféle.
-
rii
nagyúr
nagyon köszönöm! .-)
igyekszem magam átrágni az INFO-n, amit írtál .-)
hová van értelme az erősebbet, a "B"-t venni?
andoridos eszközöknél miket kellene néznem?
totál nem vagyok benne ezekben sem ...-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
(#8375) tvamos:
köszönöm, megnézem a TVbox-okat is .-) -
tvamos
nagyúr
Lehet, hogy erdemes nezni valami olcso TV boxot.
Radugod TV-re beallitgatod, es az is megy utana TV nelkul.
(Csak kell a TV, amig elinditod az SSH-t.)
Ezek kisebbek, mint a RasPi, benne van a WIFI, jack audio, pofas doboz...
Es persze filmezni is lehet rajta, vagy amit akarsz.Ezek a fiuk kenik vagjak a temat, tuti segitenek.
Jut is eszembe...
Raspberry Pi COMPUTE MODULE
Raspberry Pi HACKABLE CAMERA
Nagyon tetszik ez az uj compute module. Integralt eMMC-vel. -
azbest
félisten
Attól függ, hogy mi van hozzá, hogy milyen csomagban veszed. Alapból a raspi csak a boardot jelenti önmagában. Minden mást külön kell megvenni.
Csak a raspi "A" változat (1 usb-vel, lan nélkül, 256MB memóriával) közel 10 eft. Kitben (nagyobbik pi, ház, táp, sd kártya ) 20 eft körül van [link]
Persze sok helyről be lehet szerezni a pi-t és a kiegészítőket is. Van amit ebayről érdemesebb. A pi maga azt hiszem hasonló áron van mindenütt (ebayről sokszor még drágább is, főleg hogy akkora összegnél plusz áfa is mehet az árra). A pi analóg hangkimenete ráadásul zajos is lehet, rengeteg múlik a tápján is, mivel nem dac hanem pwm generálja a hangot.
A pi alapú netrádióhoz már van aki rakott össze szoftveres megoldásokat, érdemes a neten megnézni hogy mit tudtak kihozni belőle és a szükséges plusz kütyük áráról is lehet elképzelésed úgy, pl ez egy: [link], itt egy másik [link]...
Szerintem érdemes körülnézned androidos kütyü vonalon is, mert a pi akkor javasoltabb, ha szereted a kihívásokat és a csináld-magad megoldásokat.
-
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
steveetm #8366 üzenetére
Az RPi GPIO-jat semmilyen messzire ne vezesd, foleg 230-as kabelek kozeleben. Kapcsoltass a kis relekkel 12V-ot, azt vezetheted 40-50m-ert. Oda meg 12V-os magneskapcsolo...
(#8364) vjozsef
Ez nem biztos, hogy egyszeru lesz, mert nem tudod a kodolasat a meglevo szenzoroknak. Csinalhatsz arduinos szenzort, az vicces... (Vagy valami klafa MSP430-ast. Apropo MSP430... a MSP430 Wireless Development Tool olcso is, tudod tesztelni PC-n, ha atdugod az USB-t az RPI-be, akkor ott tudod folytatni a fejlesztest.... nem probaltam meg, csak PC-n.) -
rii
nagyúr
sziasztok
van Hi-Fi-m, de kellene rá netrádió
Raspberry Pi -vel ezt hogy lehet kihozni a legolcsóbban, és az mennyi lenne? .-/
a Raspberry Pi minden netrádiót lejátszik? úgy értem ha iTunes, vagy VLC lejátsza, akkor a Raspberry Pi is?
-
moli.hu
őstag
-
steveetm
őstag
Sziasztok!
A következőt szeretném megvalósítani rpi-vel:Adott egy rpi, amire lesz kötve jópár 1-wire szenzor, touchscreen lcd, relék és pár egyszerű gomb.
Igazából a problémám azzel van, hogy több relét szeretnék rákötni ÉS a relék fizikailag messze lennének a pi-től. Konkrétan 5m-től 40m távolságig lehetnének elszórva. Ami megoldást nem szeretnék, az a rádiós relé, illetve az, hogy a pi mellé teszem a relé(ke)t, majd a 220-at vezetem tovább. Szóval első kérdés az, hogy milyen messzire vezethetem a gpio kábeleket? Ha esetleg ez a távolság kevés, hogy tudnám kibővíteni?
Valamint, ha esetleg később bővíteni akarom a relék számát(sokra, tehát akár 20-30 fölé), akkor milyen megoldás javasolt?Ezen felül, az 1-wire buszra még keresnék olyan "szenzort", ami csak annyit tudna, hogy nyomógomb
gyk. a gombokat szeretném kiváltani, hogy ne kelljen 20 gombra 20 port. Van egy kiépített kábel, arra sorban fűznék fel párféle szenzort, és útközben, erre arra, szükségem lenne pár tök egyszerű gomb-ra. Nem szeretnék + kábelt húzni az összeshez és egyébként is "szebben" nézne ki így.
(Nyilván, amit az elején felsoroltam, még elfér az alap pi gpio portjain, csak sanszos, hogy később még hozzájönne mindenből jónéhány dolog, úgy meg már kevés. Egyébként a fő problémám a relék távolra szerelése)
Ha van tippetek, szívesen fogadom, köszi előre is!
tvamos
nagyúr
Soros terminalt hasznalok (putty). Ha eldobja a kapcsolatot a PC a RPi-vel, vissza lehet valahogy szerezni?
-
vjozsef
senior tag
Nezem ezt:
433Mhz RF transmitter and receiver kit
Pl bele tudok hallgatni a 433Mhzen mukodo kulso homerseklet szenzor tovabbitott jelebe?
-
harry
veterán
Én ilyen végtelen bonyolultságú cuccot használtam: [link] Van ezen kondi... csak a képpel ellentétben nálam a bemeneten 50V-os 100uF, kimeneten 35V 220uF.
A betápot egy értelmes 12V-ot MeanWell tápegység szolgáltatja, ebből állítok elő 5V (és másik áramkörnek 9V) feszültséget, sok hétig ment erről a raspberry, nem különösebben zavarta a dolog, jelenleg szét van szedve a rendszer.
Próbáltam egyszer egy sima 7805 stabira kötni, megfelelő bordával talán lehetne is, de ekkora különbséget azért nagy mennyiség elfűteni, egy kisebb (nem a legkisebb) borda pillanatok alatt forró lett, hogy nem tudtam fogni. 7W környéke lehet... nem tudom, ehhez mekkora hőleadó felület kell, vagy hogy számolandó ez. -
-
ivjoe
tag
Nem RPi, elektronika, erre van valakinek ötlete, véleménye?
-
-
trance89
őstag
válasz
bigdee888 #8227 üzenetére
pár napja próbáltam ki, a system-et felraktam az adata n005 pro 32gb 3.0-s kulcsomra (ami egy kib gyors 3.0-ás pendrive) és annyival lett lett gyorsabb hogy induláskor kb 5 másodperccel előbb megjelenik a főmenü, ezenkívül sehol máshol nem észleltem gyorsulást, bár nem is kell mert alapból eléggé hasít a sandisc kártyáról
amikor pedig elindítottam egy filmet a hálózatról (csakis azon keresztül filmezek) egyből újraindult a pi, azon nyomban ment is vissza a kártyára a rendszer, azóta semmi probléma
szóval nálam gyakorlatilag 0 előnye az usb-ről futtatásnak, sőt -
moli.hu
őstag
válasz
lolka1980 #8341 üzenetére
elo (mountolt) rendszeren csak kulon fileokat tudsz menteni. erre milliard letezo script es package van az interneten es akar mar benne a linuxodban is. de akar te is irhatsz sajat scriptet, tok egyszeru megoldasokkal.
elo rendszerrol blokk-szintu mentest kesziteni nem szabad.
a temaban a tovabbiakban ajanlom ezt a topikot, mert ez innentol nem raspi-specifikus kerdes. -
lolka1980
aktív tag
válasz
wassermann #8340 üzenetére
Na és a bizt.mentés?
Az rendben hogy visszatölteni illetve helyreállítani nem lehet na de ha működik közben menteni?. -
lolka1980
aktív tag
Szisztok!
Érdeklődnék biztonsági mentés után.
Az addik ok hogy kiveszem az sd és be pcbe majd Win32DiskImager vagy valami és mentés.
NA de akkor mi van ha fizikailag nem férek a raspberry-hez?
Lanon keresztül lehetséges ez a művelet?
Elnézést ha off csupán csak érdeklődöm. -
sanchomuzax
aktív tag
Az Alcor DTV Conax USB DVB-T cuccot valaki próbálta már RPi-vel? Jó lenne, ha menne, mert benne van a kártyaolvasó is.
http://www.bluechip.hu/termek/alcor-dtv-conax-usb-dvb-t -
-
tvamos
nagyúr
Hasznalja valaki a RPi-t aksirol?
Az erdekelne, hogy egy szimpla LiPo cellarol 3.7-4.2V elmegy-e, az 5V helyett.
Nem tudom, kell-e valaminek a panelon az az 5V... -
-
Kroni1
veterán
válasz
V.Stryker #8320 üzenetére
Miket állítottál be?! Ha esetleg véletlenül nem tetted volna, akkor tedd a rendszer beállításoknál Profi-ra a beállitások szintjét (igy több menüpontot lehet állitani) és a lejátszásnál állítsd be hogy képfrissités igazítása a filmhez: Mindig.
Nálam a 20GB-os 3D Avatar sem akadt, és a szintén 3D Gravitáció sem DTS hangal! Igaz nálam most maximális az overclock: 1000/500/500/6 és a force turbo is 1-re van állitva, de ha jól emlékszem alacsonyabb értéken sem volt gond.. Milyen eszközról játszod le? Hálózaton nekem a TP Link 3600-ról nem ment olyan jól mint most a My Cloudról, lehet ez is a hiba forrása..
-
tvamos
nagyúr
At tudom valahogy iranyitani a serial console-t az USB portra? Valaki csinalt mar ilyet?
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
V.Stryker #8314 üzenetére
A film velhetoen DTS hanggal van, es nem passthroughban adod ki a hangot, hanem a pi dekodolja.
Ha igazam van, akkor ennyit tud a pi. Ha passthroughban adod at, vagy nem halozaton nezed a filmet, akkor nem kellene neki akadni. Ebben az esetben probalj regebbi openelecet vagy xbiant.
Sajnos nincs DTS licensz a hardware dekodolashoz benne, pedig a raspberry-s sracok nagyon dolgoznak rajta(es a hardware tudna), hogy egyedileg is lehessen venni licenszet hozza, de...Itt erdemes elolvasni a peticiot es a beszelgetest.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Pi, licenszek megvéve, 900-ra felhúzva, openelec 4.0.6, gigabites kábeles hálózat és egy 1080p-s, 10gigás film akad. Van valami megoldás vagy ennyit tud a pi?
-
tvamos
nagyúr
Hasznal valaki ser2net-et SSH eleresre? Nem sikerult meg beallitanom rendesen.
Jo lenne, ha az USB porton menne, nem tudom, az megoldhato? -
morfológus
csendes tag
válasz
Jim Tonic #8290 üzenetére
Szia, azt azért tudom, hogy mi ez, mivel utánaolvasással kezdtem és csak utána kérdeztem itt, de jelenleg nem tud olyan funkciót betölteni amire szükségem lenne ezért nem is vettem eddig ilyet, ezt most mondhatni csak hozzám vágták .
Köszönöm még1x a hozzászólásokat! -
g0dl
addikt
válasz
Cyber_Bird #8298 üzenetére
Köszi az infót. Gondolom a vám-on kívül áfát-t is kell, és az a fájóbb. Engem a hummingboard érdekelne, de csak nem akar megjelenni.
Ha jól tudom ezen van spdif kimenet is. Tud olyat, hogy a hang (passthrough) kimegy hdmi-n és spdif-en is? pl zene lejátszáshoz ne kelljen a tv-t is bekapcsolni, ha az erősítő nem hdmi-s
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Jövedelem
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Renault, Dacia topik
- Battlefield 6
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- PlayStation 5
- Hardcore café
- További aktív témák...
- ASRock B560 Steel Legend + i5 11500 + ID-Cooling + 16 Gb Corsair Vengeance RGB Beszámitok!
- Asztali PC , i5 7400 , 1660 Super , 16GB DDR4 , 480GB SSD
- Iceriver KS3M
- Számítógép, ryzen 5 2600, RX 580 8GB, 16gb ddr4, 512gb ssd, 1tb hdd
- Gamer Intel Core i5 12400 / 16GB DDR4 / GTX 1660 SUPER 6GB / 256GB NVME SSD / 1TB HDD /
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB NZXT H710I Be Quiet 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3047, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest