Hirdetés

2024. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3595) vacsigusz


vacsigusz
csendes tag

Sziasztok!

Örömmel olvasom, hogy mások is felfedezték már Montenegró szépséges országát. Mi eddig 2x-er voltunk 2009-ben Ulcinjban és tavaly Herceg-Noviban. Addig menjetek el ebbe a csodálatos országba amíg az árak nem érik el a horvátországi árakat. 2009-hez képest jelentős drágulást állapítottunk meg.
2012-ben mi is Debrecenből indultunk, de ismerve a 47-es főút viszonyait más útvonalat választottunk. Debrecen-Nagyvárad-Arad-Temesvár. Ajánlom bátran ezt az útvonalat a Kelet-Magyarországon lakóknak, nagyon jó út, látszik hogy a románok jó helyre fektették az EU-s pénzeket. Morovitánál léptük át a Román-Szerb határt, Belgrádot jó messzire elkerülve Smedereovon keresztül robogtunk Uzice felé, átérve Bosznia-Hercegovinában megálltunk egy éjszakára Visegrad városkában, itt található egy nagyon híres kőhíd amit Szokoli Mehmed pasa építettet 1571-ben, erről hídról írt regényt Ivo Adric amit irodalmi Nobel-díjjal jutalmaztak, utazás előtt érdemes elolvasni, van feelingje ha tudod a hídnak a történetét mikor azon sétálgatsz. Visegrádban a szállás közvetlenül a hídnál 20 euró/fő reggelivel, őrzött parkolóval. Érdemes Boszniára is rászánni 1-2 napot nagyon kedves és bájos ország, de sajnos a háború nyomai még most erősen látszanak.

Nagyon érdekes dolog történt velünk Visegrádban. Sétálgatunk a hídon és egyszer csak velünk szemben jön Ian Wright a Travel Channel-en látható Globe Trekker műsorvezetője. Nagy kedvencem ez a műsor. Közös sörözés és fotó abszolválva. :) Boszniáról forgattak úti filmet, jó helyen voltunk jó időben.

Másnap reggel frissen kipihenten indultunk utazásunk talán az egyik leglátványosabb célpontjához a Piva-kanyonhoz. Nem lehet szavakba önteni a szépségét, vétek kihagyni. Haladva a Kotori-öböl felé felmentünk az Ostrog kolostorhoz, csak jó képességű sofőröknek ajánlott ez az út, fogalmazzunk úgy, hogy elég nagy a "kitettség" a felfele vezető szerpentinen, de megéri bevállalni.

Herceg-Novi városkája nagyon rendezett és szép hely, de a tengerpartja nem valami nagy durranás, mi csak a szállás miatt választottuk, 7,5K félpanzióval/nap/fő, de kiindulási pontnak tökéletes volt, Kb 40 perc kocsival Dubrovnik. A Zanjic nevű falucskához jártunk strandolni, vizitaxi jár oda, 5 euró az oda-vissza út, nagyon baráti, Zanjictól indulnak hajók a méltán híres Kék-barlanghoz, 3 euró/fő tarifával.

Mindenképp megér egy napot Kotor városa, felmászni az itt található erődhöz hatalmas élmény. Cevap sörrel + sopszka saláta, bőséges adag 6 euró/fő.

Nemzetközi zöldkártya kötelező, a határon kérhetik és ha nincs akkor nem engednek be, ha igazoltat a rendőr egyből ezt kéri. A rend éber őrei, a Balkánhoz képest jól beszélnek angolul, segítőkészek, nekünk nem volt bajunk velük, persze a KRESZ betartása kötelező, sok helyen mérnek. Ne filmekben látott balkáni rendőröket képzeljétek el, csak egy példa, glockkal és mp5-el rohangálnak, golf 5, land rover... stb
Akit megfognak valamiért csak óvatosan a megvesztegetéssel, találkoztunk egy német házaspárral a szállásunkon akik bepróbáltak egy rendőrt, fogda lett a vége + 1000 euró.

Akit érdekel itt egy videó a Visegrád-Kotor útról a minőségért elnézést. (tud jobb videót is az 5N ;] )

[link]

Itt pedig találtok 1-2 képet a fent említett helyekről.

[link]

"Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz. Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.