Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zirowe
nagyúr
válasz vampire17 #10596 üzenetére
Azt majd megnéznéd ha megjött, hogy itt tényleg bekötésre került a földelés vagy továbbra is kamu, mint a többi ebayes átalakítóban?
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
guess.who
senior tag
válasz sambenez #10592 üzenetére
Az biztos jó ötlet, hogy a jellemzően inkább csak 1–2 méternyiről látszó BT jel legyen az alapja egy (vélhetően) az egész lakásban elszórt hőmérő-csoportnak? Ráadásul ott még falak is vannak, ami vasbeton (pláne vályog) esetén még egy viszonylag erős WiFi jelet is hazavághat.
-
LouiS22
veterán
válasz vampire17 #10587 üzenetére
Nemigen létezik, de pl. a Heiman nevű kínai cég gyárt ilyet (több gyártó árulja az ő verziójukat átmárkázva). Sajnos az első verzió firnware hibája két hét alatt küldte nullára az elemet (firmware-t meg te nem tudsz frissíteni). Ezt azóta javították (leveleztem velük), de pont emiatt nem ajánlom, mert nem tudhatod, hogy javított verziót kapsz-e.
Amúgy a működési logika hasonló a xiaomihoz: x időközönként, és feltételek teljesülése után küld infót.
Szerintem ilyenre a legolcsóbb kész megoldás egy 433mhz-es hőmérséklet/páramérő: 48 másodpercenként fog adatot küldeni, két AA elemről évekig röhögve elketyeg.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
vampire17
addikt
Tudtok esetleg olyan Z-wave (elemes) homerseglet paratartalom merot, ami gyakrabban jelent mint a Xiaomi fele?
[ Szerkesztve ]
-
freemanone
addikt
válasz Degeczi #10584 üzenetére
Félreértés ne essék, nem akarok senkit lebeszélni róla, se rá.
Csupán én kellemetlenül éreztem magamat amikor megvettem és rájöttem a limitációira. Ezért gondoltam megemlítem.
Így belegondolva, lehet a HUE-nál is csak azt nézi egy szabály HUB-on, hogy az utolsó "signal" óta eltelt idő alatt nem jött újabb, tehát lekapcsol és nem a HW tud többet.Ettől függetlenül a fontosabb szerintem hogy lassú volt a 3 perces poll rate. Nálam ott vérzett el a lakásban ez az elemes RF érzékelő.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Degeczi #10584 üzenetére
+1
Nagy öröm volt, amikor megpatkoltam a riasztómat ezzel, mert onnét használhattam a HA-ban a rákötött PIR-ek státuszát, és hálisten az előző tulaj rakott ezekből gazdagon Több helyen használom időzített világításvezérlésre, ezek is csak addig küldenek jelet amíg mozgás van, de teljesen jól működik a dolog.
-
Degeczi
nagyúr
válasz freemanone #10582 üzenetére
Ontopik esetben ennek a vezérlőszoftverben a helye.
A hardverben akkor van létjogosultsága, ha külön rendszer nélkül akarod megoldani pl. a bejárat megvilágítását: ahhoz kaphatsz olyan, relével (vagy akár lámpatesttel is) egybeépített mozgásérzékelőt, amin beállítható az időtartam és a világossági küszöb is.
De okosotthonhoz fölösleges. -
fecus
őstag
Az elemes üzemre jobb a 433Mhz vagy a 868Mhz, de mysensors alapon és ahhoz forrasztani kell.
Azok a modulok megbízhatók ha eredetik."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
freemanone
addikt
válasz Degeczi #10576 üzenetére
Arra gondolok, hogy például egy HUE mozgásérzékelőnek két "eseménye" van. A mozgást érzékelt és az hogy X igeje nincs mozgás, az X pedig állítható.
Ez meg küld egy RF signalt az éterbe, hogy esemény történt, azt viszont látásra.Nem mondom hogy teljesen használhatatlan, csak jó tudni a képességeit mielőtt valaki többet várna.
[ Szerkesztve ]
-
pook20
aktív tag
Sziasztok!
ismerkedek az okos otthon témával és mivel pont aktuális a villany vezetékezés igy szeretnék bele vágni a dologba és az elsö ilyen eszközöm a következö lenne: Sonoff TH16 Smart Wifi Switch Monitoring Temperature Humidity Wifi
viszont több féle érzékelö kapható hozzá és emiatt a következö lenne a kérdésem:
AM2301 és a Si7021 között mi a különbség?Válaszaitokat elöre is köszönöm szépen!
asrock 970 extreme4 AMD Phenom(tm) II X2 555 Processor /3700 MHZ/ ATI Radeon HD 5570 (1024 MB)CORSAIR 16GB Vengeance DDR3 1866MHz CL9 KIT CMZ16GX3M2A1866C9 +LG optimus 3D /P920 /
-
Gyurman75
csendes tag
válasz Degeczi #10579 üzenetére
köszönöm. Figyelem már egy ideje a topikot, visszaolvastam az elejétől fogva, de arra még nem vettem a bátorságot, hogy belevágjak egy saját szerver felprogramozásába, akár HA, akár Domoticz úton elindulva. Ilyen szintű programozói képességeim (még?) nincsenek, bár olvasom, hogy sokakat rabul ejt ez a történet és igyekszik mindig tökéletesíteni a rendszerét. De ha a leírt módon működik a történet, akkor belevágok egyelőre kicsiben, a Sonoff rendszerével.
-
Degeczi
nagyúr
válasz Gyurman75 #10577 üzenetére
A topic túlnyomórészt pont arról szól, h nem Ewelink vagy Smarthome alkalmazást használunk Kínán keresztül, hanem saját automatizálási szervert, aminek részben épp az az egyik fő lényege, h egybegyúr, összefog teljesen különböző rendszereket.
De kezdetleges módon az Ewelink is alkalmas arra amit szeretnél, igen, Sonoff wifis kapcsolót persze, h tud vezérelni. -
Gyurman75
csendes tag
válasz freemanone #10575 üzenetére
igen, erre az érzékelőre gondoltam. Egy Sonoff RF Bridge+ érzékelő kombó, ami fel tudná oltani a világítást például a fürdőszobában (itt Sonoff Touch kapcsoló van), majd egy idő után, ha nincs mozgás, akkor lekapcsolja a kapcsolót.
-
Gyurman75
csendes tag
válasz Degeczi #10574 üzenetére
szia!
köszönöm válaszod. Időközben sajna átgondolva a dolgot az egyéb wifis mozgásérzékelők nem biztos, hogy működnek. Ezek az eszközök a TuyaSmart/SmartHome appot használják, a Sonoff pedig a saját eWilink applikációt. Vagy tud esetleg valaki olyat, amiben már összegyúrták e két programot? Ne tartsa magában...
Viszont akkor ez tud úgy működni, hogy a Sonoff mozgásérzékelő (vagy valamilyen más 433 MHz-es érzékelő) mozgáskor jelet küld a Bridge irányába, ami ezt továbbítja a kapcsoló felé? A weboldalon [link] a folyamatábra ugyan úgy mutatja, hogy bárhonnan wifin keresztül kapott jelet a 433 MHz-en továbbítja az eszköz felé (wifin át jel---> Sonoff Bridge átalakít 433-ra--->kiküldi a 433-as eszköz irányába). Ha ez visszafelé is működik, akkor minden ok (433 MHz-es érzékel--->Bridge átalakítja a jelet wifire--->továbbküldi a kapcsolónak, ami felkapcsol). Azt látom, hogy értesítőt tud küldeni a bridge a telefonra bárhová, ha mozgást érzékel. De akkor elvileg arra is képesnek kellene lennie, hogy a wifis kapcsolót működésbe hozza, jól gondolom? A megerősítést előre is köszönöm. -
Degeczi
nagyúr
válasz freemanone #10575 üzenetére
Milyen "esemény végére" gondolsz?
Minden PIR szenzor azt figyeli, az infratartományban érzékel-e változást: nem jelenlétérzékelők tehát, mert ha teljesen mozdulatlan vagy, nincs ismételt jel - hiszen nincs változás. Itt értelmezhetetlen fogalom a "vég": egyszerűen impulzusokat küldenek a mozgásra, ennyi a feladatuk. Ezért mozgásérzékelők.Ettől még alkalmasak világításvezérlésre az alább említett módon (x időre fölkapcsolva), ha olyan helyre kerül, ahol mozgás jellemző (pl. konyhában vagy előtérben, kültérben tökéletes. Lakószobában értelmszerűen nem, hiszen ott gyakori a viszonylagos mozdulatlanság)
[ Szerkesztve ]
-
freemanone
addikt
válasz Gyurman75 #10572 üzenetére
Ha erre a csodára gondolsz akkor jó ha tudod:
- csak egy jelet küld ki (ALARM!!!! nincs semmi egyéb megkülömböztetés és esemény végét sem tud jelezni, semmit! van ON és kész!)
- lassú a mintavételezés, vagy eszi az elemetTavaly nyáron foglalkoztam vele azóta ott vannak a fiók alján. Arra jó, hogy ha van egy ritkán használt fészer, "csipogjon" valami, hogy esemény volt.
Lakáson belül világítás kapcsolásra szó szerint alkalmatlanok. -
Degeczi
nagyúr
válasz Gyurman75 #10572 üzenetére
De, az alább említett esetleges hátrányt bevállalva jó lehet a tetszőleges 433-as mozgásérzékelő + Sonoff Bridge kombó, hiszen utóbbi pont azért "bridge", mert hidat képez a 433 és a wifi között, vagyis csak wifis eszközök is vezérelhetőek vele (de a gyári állapotában asszem csak 4 db 433-as forrás jele párosítható hozzá. Lecserélt firmware-rel és saját automatizálási központtal már nincs ilyen limit)
-
Degeczi
nagyúr
válasz LouiS22 #10571 üzenetére
Alapvetően egyetértek, de pont a mozgásérzékelő és mondjuk a nyomógomb, ahol könnyen bevállalhatóak a 433 MHz-es megoldás hátrányai.
Egy nyomógombnál magad vagy a visszacsatolás: ha másik eszköz adásával ütközés miatt nem reagál, max megnyomod mégegyszer.
A 433-as mozgásérzékelők pedig szerencsére nem várnak fél percig, hanem pár mp-en belül ismét adnak, így ott is legföljebb késik pár mp-et a kapcsolás, de ez általában nem nagy gond (pláne amikor már csak a fönntartásról van szó, tehát pl. az utolsó mozgásérzékelés után mondjuk egy percig bekapcsolva tartani a világítást)
A nyitás már inkább gáz, ott ne legyen fals visszajelzés egy ajtó vagy ablak állapotáról a kimaradt rádiójel miatt - de oda jól beválnak a Xiaomi érzékelők is (igaz, kb. 3x áron egy 433-ashoz képest, de az még mindig nem vészes) -
Gyurman75
csendes tag
válasz LouiS22 #10571 üzenetére
köszönöm válaszod. Nem is erre építenék, itt a cél az lenne, hogy például egy wifis mozgásérzékelő[link] , mint akár ez is, küldjön egy jelet a kapcsolónak, hogy bekapcsoljon. Illetve egy bizonyos idő után jelet, hogy kikapcsoljon. A kérdés az, hogy vajon ez így működhet-e? Azt már közben látom, hogy a Sonoff saját mozgásérzékelő+bridge kombo ebből a szempontból nem jó, mivel az csak RF képes és RF jelet küld olyan eszköz felé, ami képes azt fogadni. A Sonoff T1 képes erre, de a Sonoff Touch nem. Köszönöm, ha valaki megerősít, illetve segít ebben, hogy jól gondolom-e.
-
LouiS22
veterán
válasz Gyurman75 #10570 üzenetére
IFTTT-re és 433mhz-re ne építs "okosotthont": előbbi egy ingyenes szolgáltatás, semmi nem garantálja, hogy a trigger biztosan át is ér azonnal, onnantól okafogyott az egész. A 433mhz-es nyitásérzékelőknél meg az a probléma, hogy egyirányú a kommunikáció, azaz nem fog megerősítést küldeni, hogy a parancs rendben teljesült-e (bónuszként az 1 forintért kapható alis szenzorok többsége tényleg olyan csippel van csak szerelve, ami 1 parancsot értelmez, azaz nem fogja tudni megkülönböztetni a nyit/zár-t). Tetejébe a 433as tartomány olyan zsúfolt, hogy egy adott pont után ütközéseid lesznek, akkor meg azért fog kimaradni az üzenet. Ha valóban fontos a mozgásérzékelés, nyitásérzékelés, akkor érdemesebb a z-wave irányába mozdulnod (és nem, a Xiaomi zigbee sem lesz jó megoldás: az ő termékeik úgy spórolnak az akkuval, hogy x időn belül csak egy parancs tud lefutni, tehát mondjuk 30 másodpercen/percen belül nem fog mozgást érzékelni).
Egyébként megoldható az, amit szeretnél, de kell egy szerver hozzá (bőven elég hozzá egy raspberry pi), amin a neked szimpatikus szerveralkalmazás fut (Domoticz, OpenHAB, HomeAssistant, stb. - nem sorrendben írtam, ez a három az, ami nagyon népszerű, ízlés kérdése, hogy ki merre indul el).
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
Gyurman75
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném az alábbi ügyben:
a lakásban wifis (de csak wifi képes) Sonoff Touch kapcsolók lettek bizonyos helyiségekben felszerelve (illetve 1 db Sonoff T1, ami RF képes is). Milyen mozgásérzékelő, esetleg ajtónyitó érzékelő illik ezekhez? Csak a gyári Sonoff, amik RF jellel működnek, ha jól láttam? Viszont ahhoz gyanítom szükség lesz egy RF Bridge-re is, igaz?
A weben kapható wifis mozgásérzékelők alkalmasak lehetnek esetleg a kapcsolók vezérlésére? Talán IFTTT-n keresztül? Viszont annak mindig futnia kellene valamilyen eszközön (pl. telefon), igaz?
A lakásban van Google Home és Alexa is, hanggal, illetve a telefonon keresztül jól is működik a kapcsolók vezérlése, de szeretném, ha automatikussá válna bizonyos lámpák le- és felkapcsolása. Alexában sajnos csak hangra működő "scene"-eket találtam, így gyanítom a Bridge-re azért lehet szükség, mint például a Xiaomi rendszerében a fali Hub-ra (ahhoz kapcsolható mozgásérzékelő, ami az izzókat vezérli). Jelen esetben viszont a kapcsolókat (amik wifisek) kellene vezérelni a mozgásérzékelőknek.
Egyáltalán megoldható ez?Előre is köszönöm a segítséget és az ötletelést.
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
Ezt nem hiszem el basszus....
2 napja megrendeltem a Blink XT-t, erre most:
A lenyeg:
What is the difference between the XT and the XT2?
The Blink XT2 has two-way audio and the ability to record while in live view. The XT2 camera also features customizable motion detection and double the battery usage of the XT on a single set of batteries when recording video.
Ha ez igaz, akkor siman elkepzelheto, hogy az Unofficial API-t frissitve menne az, hogy mas mozgaserzekelore elinduljon a felvetel... (ezt a sima XT nem tudja, API val csak snapshotot tud csinalni az aktualis keprol)
-
guess.who
senior tag
válasz tboy72 #10561 üzenetére
Fura, nekem már többször simán működött utána a Domoticz. Jól írtad be a parancsokat?
Mondjuk attól, hogy a domo shelljét leállítod és újraindítod, nagyon nem kellene másnak is megpusztulnia. Nem lehet, hogy ott valami komolyabb gond is van? (SD kártya vagy tápfesz ingadozás stb.) -
tam@s
tag
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, igazán sokat segítettetek. Ahányan válaszoltok, annyiféle megoldás van, de mindenkitől tudok hasznosítani sokmindent. A kliensek elemről történő ellátását nagyon szeretném, nem akarok kockáztatni...Lehet, hogy elengedem az ESP-t, és a Digoo, vagy hasonló 433-as eszköz lesz a megoldás.
Ha esetleg tud valaki valami jó tápot az ESP-hez, szóljon, később talán jól jön valamihez.
Vettem néhány HLK-PM01/HLK-PM03/HLK-PM12 AC-DC 220V to 5V/3.3V/12V Mini Power Supply Modult, egy ismerős ajánlotta, de nem bízom benne sem.[ Szerkesztve ]
-
mekkGyver
aktív tag
Az elgondolás szerintem jó, ráadásul a hőmérsékletmérésen kívül még több dolgot is elláthat az az ESP. Az akkus megoldást viszont jól gondold meg. Egyrészt én biztos nem kínlódnék azzal, hogy havonta figyelgessem/cserélgessem az akksikat, másrészt gondolj bele, hány eszköz van még a háztartásodban, amiben hasonló kapcsolóüzemű táp van. Semmi különös veszélyt nem hordoznak, csak max nem az alulméretezett 1$-os tranzisztoros vackot kell rendelni.
Ja, amúgy te még nem láttál lítiumion cellát lángolni? Ha ennyire aggódsz, akkor csakis gombelem, vagy napelem...Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.
-
Yoshida
aktív tag
1. ha már van pi-d, akkor sok egyébb megoldás lehet, pl. z-wave (usb sticket kell venni), vagy a xiaomi gateway-t (asszem ez is egy usb stick, volt itt szó róla) ami által a zigbee-s cuccait tudod integrálni domoticzba. Ezek a hőmérők szerintem 1 évet is elmennek elemről, bár nem 18650 van bennük hanem gombelem sztem. Wifis mindig többet fog enni. z-wave, zigbee, vagy a kedvencem a barkácsolós mysensors.org-os verzió mind elmegy elemről.
2.-re annyit merek mondani, hogy a telefontöltő nem tápegység, illetve nem úgy nem arra való. Vegyél egy rendes tápot.
Volt itt, vagy a pi topikban is szó olyan UPS-ről, ami a pi-hez való, barkácsolható, talán pont 18650-esekkel akár.3. van igen, hőmérőknél edit arra amit állítani akarsz, és ott van alul, hogy adjustment.
6. ez itt offtopik, routerben meg kell nézni (bár a pi is használható erre), hogy milyen dynamic dns szolgáltatót támogat, és annál regisztrálva mindig elküldi a megváltozott ip-det egy erre való dns szerverhez, és így a kapott dns név pl. xyz.dyndns.com mindig az aktuális ipre fog mutatni. Ezen felül portokat kell nyitnod a routeren. Még jobb ha raksz a pi-re openvpn-t de akkor a telefonokra is kell vpn kliens, kicsit bonyolítja a dolgokat.
[ Szerkesztve ]
-
tam@s
tag
Sziasztok!
Egy családi ház 4 szobájában szeretnék hőmérsékletet mérni, és szeretném, ha ezt távolról is, mobilról láthatnám.
Jelenlegi megoldásom erre egy RPi3+Domoticz+Wemos D1 mini + EspEasy + DS18b20 + telefontöltő+Wifi.
Problémáim, amiben szívesen fogadnék ötleteket:
1) Van ennél jobb/elegánsabb megoldás hőmérséklet mérésére?
2) Tápellátás: Szeretném valamilyen akkus megoldással kiváltani a hőmérőket, de úgy, hogy legalább 1 hónapig bírja egy akkuval. 18650 van otthon egy csomó. A jelenlegi konfival max 1 napot bír ki az akku. Nem szívesen hagyom otthon a házat úgy, hogy nekem már több telefontöltő is pukkant el, ezért ragaszkodnék az akkus megoldáshoz, meg így szabad maradna a konnektor is. A neten a deepsleep-es megoldásokról csak ilyen félig megírt cikkeket találtam.
3) 0,5 fok a szórása a DS18b20-nak, egymás mellé tettem 3-at. Lehet a Domoticzban kalibrálni, vagy módosítani az értékeket, hogy egyformát mutassanak?
4) Orange Pi Zero jó központnak? Írnak róla mindent...
5) Van két Lidl/Aldi-s időjárás állomásom 433 Mhz-en talán, ennek a külső hőmérőjét nem lehetne integrálni?
6) Hogy lehet távolról elérni, ha nem fix az IP-m?Szívesen fogadnék javaslatokat másra is, lehet, hogy erre már vannak kész megoldások, csak elkerülték a figyelmem.
-
zsepii
tag
Sziasztok!
Egy Sommer STArter+ kapunyitómotort szeretnék beintegrálni egy HomeAssistant alapú okosotthon rendszerbe. Ennek a megvalósítási lehetőségeivel kapcsolatban szeretnék tőletek tanácsot kérni.
A gyártó érdeklődésemre a következőt írta a motorral kapcsolatban:
Egy programozható relé van benne, mely zárt véghelyzetet tud visszajelezni (vagy akkor van NC kontaktus amikor zárt véghelyzetben van, vagy pedig akkor amikor nincs zárt véghelyzetben). Gyárilag nem így van beállítva a relé, így azt át kell programozni, egy TorMinallal.
Külső relén keresztül lehet parancsot adni neki (impulzus, illetve csak nyitó vagy csak záró irányú parancsot). Teljesen mindegy, hogy milyen relé, az a lényeg, hogy potenciálmentes érintkezőkkel rendelkezzen (záró kontaktus esetén reagál a vezérlés).Eddig két megoldást eszeltem ki (Google segítségével), csak nem tudom jó-e:
1. Kültéri WiFi Access Point + Shelly 2.5
2. Egy Raspberry alapú megoldás, ami a következő fő elemekből állna:
- Raspberry Pi 3 B+
- DSLRKIT PoE HAT
- OpenH Rubicon ház a Pi-nek
- SainSmart relé modulA 2. megoldáshoz az ötletet innen vettem.
A 2. megoldás őszintén szólva azért tetszik jobban, mert így a Bluetooth LE-s jelenlét érzékelés is megoldódna, ami a kapu kinyitását indítaná be többek között, csak azt nem tudom mennyire életképes? A Bluetooth LE alapú jelenlét érzékelés azért lenne nálam nyerőbb, mert párocskám hajlamos kikapcsolni a WiFi-t a telefonján, szóval egy WiFi alapú jelenlét érzékelés előnyeit nem tudná élvezni.
Persze egyéb ötletekre is nyitott vagyok.
Köszönöm előre is a segítséget, ötleteket!
-
mekkGyver
aktív tag
Jaaaa, értem. De ha HomeAssitantot akarsz, akkor feltételezem, hogy okos eszközöket is, ez esetben mit számít az a pár watt, rakj be egy Pi-t! Szerintem jobban is jársz, ha nem terheled ilyennel.
[ Szerkesztve ]
Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.
-
Immy
őstag
válasz mekkGyver #10543 üzenetére
DS118-am van, realtek cpu-val. A docker és virtuális gép futtatás az intel cpu-val rendelkező NAS-ok privilégiuma.
Degeczi: Ebben az esetben várok és hátha kijön a synology egy frissített python-al nem akarok plusz egy "server"-t beállítani ami fogyasztja az áramot még ha RPi3+ is van szó, aminek nagyon kicsi a fogyasztása.
Chal: most kezdek ismerkedni az IOT világgal és első körben a fő szoftveres platformot akarom megtalálni, ami a legjobban támogatott.
Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
Magga
aktív tag
Szervusztok!
A korábban ingyenes szolgáltatás megszűnt ugye a wundergound-on, ezért átálltam Darksky-ra. Eddig sajnos nagy csalódás. Az elmúlt három napban folyamatosan esett az eső és szépen jelezte is napközben 16-17 mm csapadék, aztán egyszer csak visszaáll pl. 2 mm re.
Szóval ez sajnos használhatatlan az öntöző vezérléséhez.
Találtam egy esőérzékelőt amit szeretnék integrálni a vezérlésbe kép
Ez a képek alapján egy NC kapcsoló, amit ha víz ér kinyit és szakítja az áramkört. Ezt egyszerűen be tudnám kötni a rendszerbe, de szeretném ezt Domoticzban is látni. Ha ezt az érintkezőt rákötöm egy Sonoff Basic valamelyik GPIO-ra akkor pl. egy ESPEasy-vel, nyomógombot beállítva tudok egy dummy kapcsolót működtetni vele?? -
guess.who
senior tag
válasz kbhuinfo #10547 üzenetére
Összetévesztettél valakivel, én éppen azt írtam, hogy nem jött be az espurna, vissza is tettem inkább a Tasmotát... Lehet, sőt valószínű, hogy az espurna felülete jóval többet tud, mint a Tasmota, de nekem pl. nem jött vele össze az RF-tanítás az RFBRidge-en (olyan eszközzel, amit a Tasmota kezel szépen), úgyhogy bukott.
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Jól gondolom, hogy ebbe a kódba szükséges még a
#define MY_NODE_ID xx
sor?[ Szerkesztve ]
-
mekkGyver
aktív tag
Mi az, hogy docker hiányában? Synologyn szépen megy a docker, sőt nekem jobban tetszik, mint bármelyik másik NASon!
Megnéztem, HomeAssistant (3.7 pythonnal) a legfrisebb verzió egy órával ezelőtti[ Szerkesztve ]
Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.
-
guess.who
senior tag
válasz Degeczi #10538 üzenetére
Igen, a linked olvasgattam már korábban is, csak az a baj, hogy ömlesztve van egymillió parancs, és senki nem ér rá az egészet bebiflázni azért, hogy egyszer majd valamikor kell esetleg két sor belőle. Ráadásul a webes felületről csak pár kattintás egy-egy dolog, ha nem kell parancssorral bajlódni, az azért jóval gyorsabb. Nincs gondom a konzollal egyébként, de picit lassúbb onnan konfigolni.
Mindegy, az IP-t legalább már fogom tudni. Köszi! -
Degeczi
nagyúr
Játszásdiból rakd föl az asztali gépeden dockerben, és közben szerezz be egy olyan vasat amin majd végleg használni fogod. Akár egy filléres Raspberry is megteszi, csak a háttértár ne SD kártya legyen, ha pedig hosszú távra sokmindent tervezel, vmi x86 alapú minigép (az sem vészes, használtan 30e környékén)
Tavaly februári HA verziót nincs értelme használni, pont ez a leggyorsabban fejlődő platform
-
addikt
Javaslom hogy keress más platformot, brutális ütemben halad a fejlesztés, havi 500-600 commitot tolnak a kódba. Az egy dolog, hogy ezekről lemaradsz, de ha elkezdesz építeni egy komolyabb configot, akkor nagyon sok munkaórát fog elkérni a dolog, amikor a jövőben mégis frissítesz egy platformváltás miatt. Ugyanis rengeteg dolgot változtatnak folyamatosan (átneveznek vagy törölnek opciókat, függvényeket, stb..).
-
Immy
őstag
Sziasztok, home asistant-ot akartam feltenni elsőkörben a synology nas-omra, de docker és virtuális gép hiányában csak magára a NAS-ra tudnám feltenni. Azonban van egy olyan limitáció, hogy a synology-n csak a python 3.5.1 fut, ami meg nem kompatibilis a home asistant-al...Így az utolsó verzió a 0.64 volt:
https://www.home-assistant.io/docs/installation/synology/
Azt látom, hogy a legújabb verzió már lasan eléri a 0.92.2-es verziót, de szerintetek van értelme a 0.64-re építeni vagy inkább keressek valami más platformot, ami támogatja a legújabb home asistant kiadást?@LouiS22: köszi a tippet, annyit már sikerült kideríteni, hogy nekem az international verzió kell. Ami viszont kevésbé tetszik, hogy eléggé bumfordi alakja van, ami miatt szinte esélytelen, hogy "észrevehetetlenül" elbújjon valamelyik növény mögöt...
Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
Degeczi
nagyúr
válasz guess.who #10537 üzenetére
Persze. Ezeket szoktam kiadni egy Tasmota telepítés után a konzolján:
IPAddress1 192.168.x.x
NtpServer hu.pool.ntp.org
TimeZone 99
TimeDST 0,0,3,1,1,120
TimeSTD 0,0,10,1,2,60
Longitude 19.x
Latitude 46.x
Itt részletes leírás van az elérhető parancsokról. Mivel úgyis csak egyszer kell beállítani, teljesen jó így is, nem hiányzik ezekhez webes adminfelület. -
guess.who
senior tag
válasz Degeczi #10536 üzenetére
Nem tudom, hogy jól értettél-e, de akkor ez most már engem is érdekel: hol tudok fix IP-t beállítani a Tasmotában egy eszköznek? Vagy valami konzolos parancs van hozzá?
Mert most éppen azon morgok, hogy egy RaspAP van fent az RPI-n, annál meg nem találtam olyat, hogy MAC-hez rendeljek IP-ket, ő osztja DHCP-vel, pedig jobban szeretném, ha én tudnám egyesével megadni, hogy melyik eszköz milyen IP-n csücsüljön.
Hopp, közben már meg is találtam:
- a konzolban az "IPAddress1 x.y.z.q" paranccsal vagy
- böngészőből a "http://sonoff.ip.címe/cm?cmnd=IPAddress1 x.y.z.q" paranccsal.És működik is. Szuper, köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
guess.who
senior tag
válasz nszero #10528 üzenetére
Közben kipróbáltam az ESPurnát... Röviden: rettenetes. Az egy dolog, hogy eszközspecifikus a firmware, nem gond, megkerestem a megfelelőt. Az, hogy a WiFi-t tudom belülről fix IP-re állítani, nagyon pozitív.
Viszont csak 8 virtuális nyomógombot enged, és nem hajlandó egyiknél sem a Learn gombra meglátni és megtanulni a csengőgombot - annak ellenére, hogy az RFBridge piros LED-je felvillan, tehát valójában "hallja" a jelet. A konzolja is úgy csinál, mintha semmiféle bejövő jelet nem fogott volna - a Tasmota konzoljában viszont azonnal és szépen láttam ugyanennek a csengőnek az adatsorát...
Szóval engem sajnos nem sikerült meggyőznie. Annak ellenére sem, hogy a firmware frissítésénél megadtam neki a Tasmota .bin-jét és zokszó nélkül felflashelte, sőt: a korábbi Tasmotás beállításaim is visszakaptam. -
addikt
válasz malnabokor #10533 üzenetére
Ez a teljesítményméréses alap a motor szempontjából amúgy nem káros egyáltalán, vagy rizikós?
Kétféle "elakadás" van, az egyik ugye a végállásoknál, a másik pedig akkor ha valami a redőny alá kerül mozgás közben. Az elsőre mechanikus végálláskapcsoló van a butamotorokban is, beszereléskor neked kell beállítani két kis csavarral a végállásokat. Erre rájön még a Shelly figyelése is, bár ugye ha jól van beállítva, akkor a mechanikus érzékelő miatt az soha nem fog aktiválódni.
A másik az akadály: ezt a beépített elektronika is csak teljesítmény alapon tudja figyelni, hiszen nincs a lefutókban szenzor. A Shelly + butamotor esetén annyi történik csak, hogy a funkció kihelyeződik a Shellybe. Szóval ezzel a megoldással kapsz egy okosabb, nyitottabb, profibb vezérlőt, ahhoz képest mintha valami all-in-one okos csőmotort vennél. Cserébe nem a csőben van, hanem külön, de ennél nagyobb baja sose legyen
[ Szerkesztve ]
-
malnabokor
senior tag
Köszönöm szépen, közben követtem a kialakult beszélgetést is.
Jelenleg nincsen meglévő fali kapcsoló, mert a mostani redőny kézzel mozgatható. Valamint kívülről kaphatnak áramot a redőnymotorok a jövőben, mert a légkondik kábel-csővezetése kb 10 centivel van csak a redőnyök felett, szóval lehet nekem is egy olyan opció jönne szóba, mint a kollégának, hogy nem kapcsoló mögött elhelyezett okosítás.(Most Zigbee-s Xiaomi és IKEA-s dolgaim, valamint pár wifis Yeelightom van, minden gyáriként, és bár kacsintgatok egy RPI3 + HA, vagy ilyesmi felé, de egyenlőre nem szeretnék kódsorokat látni, valamint kicsit félek a megbízhatóságtól is (a Xiaomi Gateway és csatlakoztatott eszközök kb 2 éve működnek úgy hogy áramszünetek, wifi, internetproblémák, stb. után magától feláll a rendszer, frissítések automatikusak, egyetlen egyszer volt csak valami gond a 2 év alatt, de az is egy kikapcs-bekapcscsal megoldódott. Ugyanezt a szintet el tudnám érni saját rendszerrel?) Minden esetre ha mégis belevágok, akkor mindenképp Zigbee vonalon képzelném el, így a Fibaro és Z-Wave nálam kiesik.
Szóval így maradna a Shelly 2.5, ami azért is szimpatikus, mert amíg kitalálnám, hogy a fizikai kapcsoló kérdését hogyan oldjam meg, addig is tudom Amazon Alexával (és telefonnal) vezérelni a redőnyt (gondolom). Ez a teljesítményméréses alap a motor szempontjából amúgy nem káros egyáltalán, vagy rizikós?
köztudott hogy az elektromos dolgok füsttel működnek, azaz ha egyszer kijön a füst nem működnek többet.
-
vampire17
addikt
Sziasztok.
Kicsit off. Mobil Fi relét keresek, kazánhoz. Olyan kellene, ami nem old le aramszunet eseten (a mobilok alapbol leoldanak mindig, ha aramszunet van)
Sima Fi rele nem jo, mert nincs kulon kor a kazannak sajnos. Az egesz hazra meg megint nem lehet tenni...
Gondoltam arra is, hogy egy kis dobozt teszek, sima fi relevel, kozvetlen a kazan ele, de a kazan a furdoben van, nem lenne eleg esztetikus...
[ Szerkesztve ]
-
guess.who
senior tag
válasz szjoci #10520 üzenetére
Éppen az bosszant, hogy a hozzárendelés elméletileg megvolt a konzolból, de hiába nyomom a hozzárendelt virtuális gombot, úgy nem csenget a beltéri, azaz mintha hozzá sem lenne rendelve... Illetve a másik bajom, hogy az RF Bridge konzoljában ugyan látom, hogy fogja a kapucsengő gombnyomására az adatcsomagot, de azt nem továbbítja a Domoticznak, mert az ottani logban már nem jelenik meg egyáltalán semmi, és így nem tudom kezelni sem a csengetést.
-
Spuri2000
senior tag
-
vampire17
addikt
Nyilvan esszel kell csinalni. Pl nalam a Sonoff-ok firmware-je cserelve van mindig (reszben mert konnyu cserelni, reszben mert a kinaiban en sem bizom 100%-ig ) De pl Tado, Shelly, Xiaomi (tudom, Kinai, de mas kategoria.. ), etc... cuccok gyariak is, az mellett, hogy Mind font vannak Domo alatt.
Amogy pont Tado-val volt egy sztorim... Nem ment az OpenTherm vezerles, ezert irtam a supportnak, hogy segitsenek. Erre visszairtak, hogy beallitottak a megfelelo protkollt a termosztatomon (??!!!) es most mar mennie kell.... Hazaerek es latom, hogy at van allitva relesrol OpenThermre.... (mondjuk ezt en elotte probaltam es nem ez lett a megoldas, de ez most lenyegtelen.) Nem kicsit ledobbentem azert, hogy kb engedely nelkul beleptek a lakasom termosztatjaba tavolrol es atallitottak.... Ok, hogy en kertem segitseget, de akkor is...
[ Szerkesztve ]
-
layerke
aktív tag
Rövid tömör verzió felsorolás jelleggel:
- a KNX/EIB szabványú eszközök közti kompatibilitás nagy vonalakban úgy van megvalósítva, hogy van egy keretrendszer, amin belül fejleszthetnek a gyártók és a terméket sorozatgyártás előtt tesztelik, hogy a rendszerbe illeszthető-e pikk-pakk. Itt ez olyan szinten jelenik meg, hogy pl van rengeteg eszköznek alarm bit-je és beállíthatóak egymáshoz ki mit tegyen, ha ez vagy az az eszköz alarmot jelez és lejátsszák a beprogramozott eljárást.
- működik szerver nélkül, mert hozzátanítod pl a kapcsolókat a redőnyökhöz. Tehát egy bináris bemeneti eszköz 8 bemenettel egy 4 kimenetű redőnyaktort tud vezérelni és csak azt, ha be van neki tanítva.
- a szerver - ha kell - akkor nagyon drága, kb félmilliótól felfelé
- előbbi kikerülhető egy IP gateway-jel, ami csak 80 ezer és ezen keresztül bekötheted a Home Assistantba vagy más kompatibilis rendszerbe és így vezérelheted az eszközeidet nyugodtan telóról is.
- a bekötése szerencsére nem problémás, húzol egy hurkot a házban és leágazol az eszközökhöz, színre-színt, ez nem egy nagy művészet.
- otthoni használatra irreálisan drága szerintem
- szakembert igényel a beállítása főleg a program drágasága és nehézkes kezelhetősége miattÉn is szeretem a rezet, de a zwave rendszer elemeit használom (nem akartam a már meglévő kész házat szétvagdosni) és meg vagyok vele elégedve.
-
addikt
válasz layerke #10523 üzenetére
Engem érdekelnének azért a tapasztalataid, még ha negatívak is. A gyártók között kompatibilitás teljes, vagy ugyanaz mint pl. a Zigbee, ahol már protokoll szinten támogatott lock-in? A minap amúgy láttam valahol Legrand KNX fali kapcsolókat valami 18kHUF környékén, azért az már nincs messze egy normálisabb minőségű egyéb okoskapcsoló árától, bár tudom hogy nem csak ennyiből áll a történet
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Spuri2000 #10522 üzenetére
A példád helyesen: ennyi erővel kínai cloud-on keresztül működő zárat + trackinget teszek a kocsira, hiszen az ilyenekből még soha senkinek semmi baja nem volt
Illetve a felől se jó példa, hogy az autója ellopása ellen szinte minden ember védekezik, ha nem túl régi és alacsony értékű járműről van szó, akkor a nagyrészének még cascoja is van lopás ellen. Ehhez képest IT területen közel sem ilyen jó a helyzet biztonsággal kapcsolatos tudatosság terén.
[ Szerkesztve ]
-
layerke
aktív tag
Szívesen tartok egy rövid kiselőadást a KNX rendszerről, hogy miért jó és miért nem az. 5 eszközig ingyenes a tervező/programozó program, te is kipróbálhatod milyen programozni. Kellően bonyolult és rugalmatlan, azon kívül, hogy vezetékes és üzembiztos, nem sok jót tudok elmondani róla. Otthonra overkill szerintem. Maga a szabvány és a minden mindennel kompatibilis elv elsősorban ipari és irodaházi alkalmazásra teszi alkalmassá. Ehhez egy nyamvadt villanykapcsoló is 50 ezer... Én nem foglalkoznék vele a helyedben.
-
addikt
Tudom, hogy már a könyökötökön jön ki, de ezt szerintem nem lehet elégszer hangsúlyozni
Szóval soha ne felejtsük el: ezek az eszközök kapcsolódnak a gyártó szerverére, ez által onnét bárki (a cég dolgozói, a kínai hatóság, hackerek, stb..) tudnak visszafelé is kapcsolódni. Logikailag és műszakilag totálisan ugyanolyan lehetőségek állnak nyitva, mintha Chang a nappaliban a kanapénkon ülne a hálózatunkon a laptopjával, vagy mintha egy bot/vírus futna egy a pincénkbe lerakott pc-n. Magyarul minden ilyen eszközzel egy kaput nyitunk a saját otthoni privát hálózatunkba, és csak nagyon nagyon távoli emberek jóindulatán múlik hogy mit kezdenek ezzel a lehetőséggel, ráadásul olyanokén, akik előszeretettel folytatnak ezen a területen hadviselést. Tényleg gondoljátok át, hogy megéri e. Ha egy Mikrotik vagy Cisco router firmware lehet annyira bugos (véletlenül vagy szándékosan), hogy a fenti scenariot sikeresen megvalósítsák, akkor szerintetek egy Ewelink cloduban vagy hasonló egyéb csodában milyen lehetőségek rejlenek?
[ Szerkesztve ]
-
szjoci
őstag
válasz guess.who #10513 üzenetére
Szia!
Én is sokat keresgélek, mert a programozás számomra eléggé magaslabda
Ha elküldted a sync, low, high, data adatokat, akkor utána az rfbridge konzolján az
rfkey<x> 4
paranccsal el tudod menteni egy gombra (plrfkey3 4
a 3-as gombra menti az utolsó beérkezett rf jelet).
Az rfbridge-be érkező jelekhez pedig nodered-del csinálok idx-eket, és küldöm tovább mqtt-n a domoticz-ba. Ehhez is vannak tök jó leírások, de segítek én is szívesen priviben, ha nem megy -
-
vampire17
addikt
En meg azt javaslom, hogy erdemes ugy csinalni, hogy meghagyni a kulonbozo ingegralt, "egyesitett" rendszerek "gyari" vezerleset is.
(Tudom, hogy sokan huzodoznak itt attol, hogy kinai szerver, meg adatbiztonsag.... nyilvan ez is szempont, termeszetesen)
En pl ugy csinaltam majdnem minden rendszeremmel, hogy a gyari appjaval, vezerlesevel stb... is mukodik, de integralva van Domoticz ala is. Ehhez persze feltetel, hogy olyan gyari megoldasokat kell nezni, amik illeszthetoek a "home made" cuccok ala is. (azert a legtobb dolgot tamogatjak)
Igy, ha a kozponti vezerlo (Domo) leall, meg eltud minden ketyegni ilyen "semi-automatic" modban is.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Ahogy írták már előttem is. A knx és a HA vagy Domo nem zárják ki, hogy “heftigölj”.
De ha valóban megbízható rendszer kell, akkor ha drágább is érdemes az ipari szabványok felé nézelődni.
Kell hozzá egy szakember. De az nem kell minden alkalommal, talán csak az első telepítésnél.A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
addikt
Még mindig kevered szerintem, van egy alap infrastruktúra, ami a saját magad által épített ESP alapú wireless szenzoroktól és kontrollerektől az rs485-ön át a KNX féle megoldásokig terjed. Az egy teljesen más kérdés, hogy ezek "tetején" Home Assistant vagy Domoticz van e, vagy valami zárt megoldás. A fenti Home Assistant linken is jól látható, hogy van KNX integráció. Nem mélyedtem bele, de a githubjukon jelenleg 52db lezárt knx vonatkozású issue van, és 12 nyitott. Ez alapján eléggé úgy tűnik, hogy foglalkoznak vele.
Amúgy azt is csinálhatod, hogy utánaolvasol, megnézel pár eszközt, és azok doksiját, esetleg kész megoldásokra példákat és terveket, akár KNX, akár valamely konkurens protokoll/megoldás vonatkozásában. Így lesz egy képed a kábelezésről legalább fejben. Simán lehet, hogy tudsz olyat tervezni, ami sokféle rendszerre ad lehetőséget, és ráérsz később kiválasztani a konkrétat. Mindezek mellett hibrid megoldásban is érdemes gondolkodni, én pl. a kritikusabb dolgokat tenném valamilyen ipari(bb) vezetékes megoldásra, a kevésbé fontos dolgokat meg lehetne Z-Wave, Zigbee, vagy wifi alapra tervezni.
[ Szerkesztve ]
-
enesbcs
tag
válasz guess.who #10513 üzenetére
Én is használok Domoticz-ban RF csengőnyomót, sőt RF nyitásérzékelőt és RF mozgásérzékelőt, csak saját Bridge-en keresztül, aminek az összeállítása nem került sokkal több munkába, mint a Tasmotát rágányolni egy Sonoff Bridge-re, csak ez így ESPEasy alapú, de ugyanúgy RCSwitch libraryval, mint ami a Tasmotába van beheggesztve. Tanítás helyett kiolvasom a kódokat a Log-ból és beírom a Rules-ba, hogy mit csináljon, ha látja a kódot. Ennyi.
-
Gh0sT
addikt
válasz kleinguru #10511 üzenetére
Ha nekem nem is rossz, attól félek, hogy a pénztárcámnak nem lesz jó. Bár tegyük hozzá nem láttam még KNX alapú rendszert, fogalmam nincs hogyan működik és sajnos nem is ismerek senkit, aki ilyet használna.
Javítsatok ki, ha tévedek, de KNX szabvály használatához jó eséllyel szakemberre lesz szükségem. Komoly tervezés, szabályosított eszközök használatával, vezetékezéssel, jó előre gondolkodással lehet egy zárt és megbízható rendszerem.
HA, Domoticz vonalon mozogva valószínűleg sok szopás, utána járás, olvasgatás után lehet egy félig meddig magam által épített rendszerem, amit szabadon bővíthetek, barkácsolhatom saját magam, állítgathatom a szabályokat, kísérletezhetek bármivel.
Fogalmam nincs melyik a jobb. Az olcsóbbra van tippem. A megbízhatóságra is. Mi az előremutató manapság? Miben jobb egyértelműen a KNX, mint a home-made megoldások? Hol vérzik el egy HA, vagy Domoticz?
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
guess.who
senior tag
válasz szjoci #10505 üzenetére
Kicsit kapcsolódnék ehhez én is: biztos vagyok benne, hogy a megoldás itt van az orrom előtt, csak nem látom.
Adott egy Sonoff RF Bridge (Tasmotával), egy kommersz vezetéknélküli kapucsengő (433 MHz-en) és egy RasPi Domoticz-cal, Mosquittoval.
Addig eljutottam, hogy a csengőgomb jelét látom az RF Bridge konzolján, megvan a Data, Sync, Low, High adat. Viszont a 16 virtuális gombhoz nem tudom hozzárendelni, mert ha tanító üzemmódba állítom, akkor a csengő beltérije elveszíti a hozzárendelést. Próbáltam volna az adatok alapján az IP/cm?cmnd= parancsokkal megadni a fenti adatokat (Sync stb.), illetve hozzárendelni egy gombhoz, ekkor fura módon a csengő beltérije megszólalt, de az adott virtuális gomb lenyomására már nem. Melyik lépés marad ki vajon?
A másik: nyilván az RF Bridge-től szeretném eljuttatni Mosquitto-n keresztül a csengőgomb lenyomásának tényét a Domoticzba, viszont (hiába működik jól a Mosquitto és a Domoticz is), oda már nem jut el.Napok óta leírásokat böngészek, de sehol semmi használható, pedig tutira mindenki használ csengőgombot a Domoticzban.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Sajnos túl rövid ahhoz az élet, hogy olyan rendszerekből faszázzam ki magam, ami itt nálam soha nem lesz, szóval passz Rossz példát láttam már sokat ismerősi körben, de azzal nem mész sokra. A topicban egyébként általában ez a jellemző, mindenki "hozott anyaggal" (házzal/lakással) dolgozik, oda meg csak a wireless hackelés a belátható kényelmesen (nagy tisztelet a kivételnek aki tégláig bont ).
Aztán ha mégis van valaki, akkor majd reagál talán. Abban azért kb. biztos vagyok, hogy ennek semmi köze a HA-hoz meg a Domo-hoz, azok függetlenek ettől a "rétegtől". Keress olyat amit tudsz ezekbe integrálni, biztosan van vezetékes profi megoldás is, aminek van nyitott(abb) api-ja. A HA és KNX pl. úgy nézem hogy jóbarátok.
[ Szerkesztve ]
-
Gh0sT
addikt
"A helyedben belemélyednék inkább abba, hogy milyen egyéb jó ár/érték arányú vezetékes rendszerek vannak a piacon, hiszen most még azt csinálsz amit akarsz a kábelezéssel."
Létezik vajon olyan, ami annyi szabadságot ad, mint egy HA, vagy éppen Domoticz? Nem zárt, nem vagyok rákényszerítve arra, hogy csak egy bizonyos gyártótól szerezzek be eszközöket? Kombinálhassak zigbee-t, RF-et, Wifit, stb? Ne kelljen szakembert hívnom, ha új eszközt szeretnék berakni a rendszerbe, mert valamit fel kell hozzá programozni?
A kivitelező KNX szabvány irányába szeretne terelni, csillagpontos rendszer, meg mittudomén mi...
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Mivel a dobozban ott lesz a vezeték, ezért utólag bármikor dönthetek úgy, hogy hagyományos kapcsolót rakatok fel, ha kellene. Ez így akkor ok ugye?
Én is így csinálnám, azzal a kiegészítéssel, hogy legyen nulla szál is minden kapcsolónál, és a normálnál mélyebb szerelődoboz. Akkor tényleg bármikor válthatsz bármilyen más rendszerre vagy megoldásra.
Konnektor: a Shelly jó, de annyit hozzátennék, hogy ha zöldmezős beruházásról van szó, akkor lehet hogy megérné egy kicsit jobban átgondolni a rendszert. A HUE, a Shelly, és az összes ilyen eszköz amikkel mi itt jellemzően foglalkozunk, arra vannak kihegyezve, hogy meglevő (régi) állapotra adjanak vezérelhető/okos megoldást. Ezáltal vannak limitációik. A helyedben belemélyednék inkább abba, hogy milyen egyéb jó ár/érték arányú vezetékes rendszerek vannak a piacon, hiszen most még azt csinálsz amit akarsz a kábelezéssel.
zigbee2mqtt vs. hue bridge: én is gondolkodtam rajta, de elvetettem, a HUE bridge az egyetlen amit meg fogok tartani hosszú távon. Roppant stabil, jó benne a vas, és openwrt fut rajta gyárilag. Ezen kívül nagyon jó dolog még benne, hogy ha teljesen megszűnik a LAN kapcsolata (akár ki is húzhatod belőle a kábelt), a kapcsolókat és az izzókat akkor is kezeli önállóan, az utolsó általa ismert config állapotnak megfelelően. Talán az automatizált funkciókra is tudja ugyanezt, de erre nem mernék megesküdni, mert nem próbáltam, nálam azok HA-ban vannak. Szerintem ebben a kategóriában talán a SmatThings lehet csak ami felette van, az is inkább csak a rengeteg plusz funkcionalitásban, és eszközlefedettségben.
[ Szerkesztve ]
-
Gh0sT
addikt
Nincs még kapcsoló sem. Építkezünk, most kellene megterveznem a villanyszerelőnek, hogy mit hova kössön.
Elképzelésem (nem ismerem a szakszavakat, elnézést): lehúzatom a kapcsolóig dobozba a vezetőket az izzóktól, de nem tetetek fel rendes kapcsolót, hanem a dobozban rövidre záratom ahogy írtad. Hagyományos kapcsoló helyett Philips Hue dimmer switch menne fel mindenhova. Mivel a dobozban ott lesz a vezeték, ezért utólag bármikor dönthetek úgy, hogy hagyományos kapcsolót rakatok fel, ha kellene. Ez így akkor ok ugye?Konnektorok: nem találok értelmes áron falba süllyeszthető okos konnektort, ezért arra gondoltam, hogy a nagyobb fogyasztók mögé betetetek egy Shelly 1PM-et. Igazából nem is feltétlenül kapcsolgatni szeretném őket, a cél inkább az lenne, hogy tudjam, hogy a buta TV vette-e az infra távirányító jelét és sikeresen bekapcsolt, vagy kikapcsolt (persze nem hátrány a fogyasztás monitorozás sem). Bepattintanék még egyet a hűtő, mosógép, szárítógép mögé, csak a fogyasztás miatt. Ez működhet ugye?
Szerk:
Hue bridge: zigbee2mqtt bridge-el nem tudom kiváltani teljesen, vagy nem érdemes?[ Szerkesztve ]
-
addikt
Az egyetlen értelmes használati mód az, ha leszereled a régi kapcsolókat, rövidre zárod mögötte a kapcsolt szálat (pl. wago-val), és a helyükre mindenhova hue dimmert raksz. Cserébe sajnos pakolgatni kell mindegyikbe az elemet évente, és ha megáll a bridge, akkor sötétben maradsz (ezért fontos, hogy mindig legyen a fiókban tartalék, amit pár perc alatt be tudsz üzemelni).
A B verzió, hogy meghagyod a régi kapcsolókat, de úgyis mindenki le fogja kapcsolni, ezzel agyonütve az egésznek a lényegét.
[ Szerkesztve ]
-
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Philips Hue világítás kiépítésénél szükségem lesz hagyományos fali kapcsolókra? Van erre bármilyen előírás, vagy rakhatok mindenhova dimmer kapcsolót?
-
szjoci
őstag
válasz szjoci #10500 üzenetére
Problem solved:
Csináltam sh fájlokat, amikbe mosquitto_pub paranccsal elküldöm a jelet az RF bridge-nek, Ezeket a fájlokat hívom meg scriptként a kapcsoló beállításánál. Fenti példánál így néz ki a fájl tartalma:mosquitto_pub -t "RFbridge/cmnd/Backlog" -m "RfSync 8500; RfLow 300; RfHigh 840; RfCode 1866510"
-
vampire17
addikt
válasz LouiS22 #10499 üzenetére
IFTTT tenyleg bizonytalan, viszont talaltam ilyet:
https://flows.nodered.org/node/node-red-contrib-viseo-blink
Mivel meg nincs kameram, nem tudtam teljesen tesztelni, viszont a kamera nelkuli dolgok (login, network check, etc...) mennek vele szepen.
PoE kamera lenne az igazi, de kulterre kerulne, megpedig homlokzatra. Sem csovelni, sem vesni nem akarok.
Sztm a sok triggerrel nem lesz gond, van egy Reolink Argus 2-om (szinten napelemes )a garazson (ahol szinten nincs aram) a kutya kb folyton "triggereli" (szabadon van) es meg telen sem merult 80% ala...
A Blink et sem akarom folyton (pl 5 percenkent) triggerelni, azt akarom, hogy egy, a kameratol tavolabb levo (tehat a kamera PIR-jenek a hatokoren kivuli) PIR triggerelje, ha mozgast erzekel. Legyegeben ez kb olyan lenne, mintha az "external PIR" helyere tennem a kamerat...
Itt a solar panelrol is egesz jokat irnak: [link] bar nem gyari (az nincs is hozza) de jol mukodik.
-
Zirowe
nagyúr
válasz Janos250 #10502 üzenetére
+Chal : köszönöm a válaszokat!
Közben feltérképeztem a kapcsolókat és elvileg egyet leszámítva mindenhova tudok vinni nullát és talán az az egy is megoldódik kókányolás nélkül.
Közben meg rájöttem, hogy nulla nélkül a sonoff basic-ek se mennének, szóval jobb is ez így.We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Janos250
őstag
válasz Zirowe #10485 üzenetére
"Hétvégén fogom szétszedni a többi kapcsolót, de ha esetleg azokban nincs nulla, akkor sehogy se lehet megoldani a touch bekötését ezeknél?"
Rövid válasz: nem.
Hosszabb válasz: lehet, de macerás, esetleg szabálytalan.1. Triviális megoldások (Valahonnan vinni kell egy nulla , kék vezetéket. Ha vékony a cső, lehet a lehető legvékonyabb kék vezeték is, mert csak a kapcsoló elektronikájához kell):
a.) legegyszerűbb a mellette lévő konnektorból átvezetni
b.) a hozzá legközelebb eső fali dobozból behúzni a csőbe a meglévők mellé egy kéket is (mármint kihúzni a bennlévőket, és újra behúzni egy kékkel együtt)
c.) a lámpához mindenképpen megy nulla, ezért ha megoldható, a lámpa és a kapcsoló közötti csőbe kell behúzni egy nullát is2. Ha mindezek nem megoldhatók, akkor láttam már ilyet is (teljesen szabálytalan, ne csináld, stb.):
a.) ha a lámpa egy kétáramkörös csillár, akkor a kapcsolóból a lámpához menő két lámpavezetékből az egyik a lámpánál rákötve a nullára, és ez adja a kapcsoló nulláját, a másik meg fixen fázisra. Ezt azért nem szabad, mert akkor a lámpától a kapcsolóhoz menő FEKETE vezeték nulla lesz, ami megtévesztő, veszélyes lehet. Nem elég a fekete vezeték végeire kék szigszalagot tekerni! Mindamellett lesz a lámpánál egy olyan vezeték, ami akkor is feszültség alatt lesz, ha a kapcsoló le van kapcsolva. Ez veszélyes lehet!
b.) ha nem kétáramkörös a lámpa, de a lámpához könnyebb valahonnan fázist vinni, akkor oda a fázis, a nulla pedig a.) verzió szerint. Ugyanúgy szabálytalan.
Ezek mindamellett, hogy szabálytalanok, még azzal a kényelmetlenséggel is járnak, hogy akkor a kapcsoló nem tudja "hardveresen" kapcsolni a lámpát, a lámpához kell pl. Sonoff Basic, amit vagy a kapcsoló direktben irányít WiFi-n, vagy MQTT-n keresztül.Összegezve: próbálj valahonnan nulla vezetéket vinni a kapcsolóhoz.
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Zirowe #10463 üzenetére
"Másik kérdés, hogy a touch-nak gombonként csak 1 funkciót lehet megadni, vagy itt is több fajta érintés van, mint a xiaomi switch-eknél? (sima nyomás, dupla nyomás, hosszú nyomás, együttes nyomás, stb)"
Igen, ha írsz rá Arduino alatt egy programot, vagy módosítod a Tasmotát. Az első sima ügy, az utóbbit egyszer elkezdtem, de elakadtam, azóta nem is próbáltam.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- EAFC 25
- Samsung Galaxy Z Flip4 - tavalyi göncben flexelsz?
- BestBuy topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen monitort vegyek?
- Call of Duty: Black Ops 6
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest