Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
layerke
aktív tag
válasz mekkGyver #1259 üzenetére
Azért, mert nem mindenki szereti keverni az épület működtetésével kapcsolatos hálózatot a mezei wifivel. Szerintem nem is egészséges egyébként, ne legyen köze bármiféle wifinek a házhoz, mert nem arra van a wifi kitalálva. A házzal kapcsolatos hálózat legyen más protokollon.
@Spuri2000: köszi a segítséget/tippet, ezt jó tudni, nagyon hasznos funkció.
-
Spuri2000
senior tag
válasz mekkGyver #1267 üzenetére
433Mhz eszközökre gondoltam, ahol elküldöd a jelet de válasz nem jön.
Van pl egy elektromos kapum, amire el tudom küldeni a jelet de nem tudom hogy tényleg átment e a parancs vagy sem.
Próbáltam több gatewayt használni, de ugyanaz a helyzet.
Szerintem itt egy visszacsatolás kellene a kapunyitó motortól, hogy elindult vagy elérte a végállást. -
layerke
aktív tag
válasz mekkGyver #1265 üzenetére
Nem kívánom keverni a kettőt, a szerver alhálózaton van és a netről nem elérhető, mert nincs miért elérni. Attól, hogy a piacon "minden" okos eszköz wifivel kommunikál, még nem ez a követendő példa feltétlenül és nem is biztos, hogy jó irány. Azért megy "minden" wifivel, mert a végfelhasználónak így könnyebb dolga van és nem kell odahívni szakembert, aki egy normális vezetékes buszhálózatot kiépít és felprogramozza az egyes eszközöket a rendszerre.
Olajradiátor fogyasztás téma: létrehozol egy virtuális "counter" eszközt és így szkriptet (python, lua, dzvents), ami számolja másodperc alapon a bekapcsolás és kikapcsolás között eltelt időt és egy felhasználói változóban tárolja, amit a counter figyel vagy nem kell a felhasználói változó, mehet közvetlenül a counterbe is a frissítés.
[ Szerkesztve ]
-
layerke
aktív tag
válasz mekkGyver #1276 üzenetére
Ezt nézd meg, erre gondoltam.
-
itanczos
senior tag
válasz mekkGyver #1324 üzenetére
Ilyen tengely kell, nem nagy befektetés : [link]
Ne felejts el hozzá tengely véget is venni csapággyal együtt: Dugó és csapágy
Ja és a motornál és fém tengelynél nem lehet a lécet közvetlenül a tengelyre csavarozni. Ezért kellenek akasztós redőny feltolás gátlók: [link][ Szerkesztve ]
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
mekkGyver
aktív tag
válasz mekkGyver #1360 üzenetére
(Inkább nem válaszként írom.) Többször szóba került már 1-2 dolog, amit pontosítani kéne.
Először is:
Az, hogy a kommunikáció kétirányú, szerintem alap kéne, hogy legyen. Még egy szenzornál talán nem annyira fontos, de egy kapcsolónál, ami kapcsolható szoftveresen, telefonról, mechanikusan... fontos visszajelzést kapni az állapotáról. Én, ha ránézek a floorplanre a Domoticzban, akkor látom a kapcsolók és egyéb eszközök állapotát, és az alapján tudok kapcsolni ki/be, amit kell. Egyirányú kommunikációnál sosem lehetsz biztos benne. Az egész MQTT kommunikáció alapja ez.
A másik sokat emlegetett dolog a "MySensors". Úgy tűnik, hogy páran valami márkának, vagy kommunikációs eszköznek gondolják. Ha eltekintünk attól, hogy egy "community" magáévá tette a nevet, a mysensors csak egy úgynevezett Library, amit Android fejlesztőkörnyezetben a forráskódhoz csatolva nem kell magunknak leprogramozni a különböző eszközöket, a libraryn keresztül egyszerű utasításokkal megtehetjük. Sem a mikrokontrollerek, sem a perifériák nem a mysensors termékei, azok fillérekért beszerezhetőek, mint fejlesztőpanelek.
A harmadik dolog, amit hangsúlyoznék, hogy a neten/youtube videókban található tutorialok alapján épített "jumper kábeles" összedugdosást el kell felejteni. Tesztelésre, fejlesztésre van kitalálva, hosszú távon nem egészséges, garantált a kontakthiba előbb, vagy utóbb. Akit érdekel, tudok ajánlani 2500 forint körüli áron olyan forrasztópákát, ami kezdőknek tökéletesen megfelel, akár SMD-re is.
Még annyit, ami a saját véleményem/tapasztalatom, hogy sokan ragaszkodnak még az AVR boardokhoz (Arduino). Ma már ott tartunk, hogy lassan drágábban lehet megvenni egy Arduino Nanot, mint egy ESP alapú Wemos D1 minit, vagy egy NodeMcu-nak nevezett lapot (2-3$). OK, hogy kevesebb a GPIO, meg a D/A, de van WiFi, és alap dolgokra bőven elég, és az Arduinos támogatottsága is lassan jobb, mint az eredeti lapoknak.[ Szerkesztve ]
Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.
-
Gh0sT
addikt
válasz mekkGyver #1418 üzenetére
Nem én leszek az embered, mert én még az útkeresés fázisában vagyok. Elektronikát nem tanultam, forrasztani nem tudok, szóval tök logikus a kérdésed. Viszont amire eddig rájöttem: a Xiaomi cuccaimnak erős korlátai vannak, szeretnék kipróbálni más platformokat is.
Szívesen veszek mindenféle építő jellegű iránymutatást, ezért arra szeretném kérni a topiklakókat, hogy vázolják fel, hogy az alábbi feladatot hogyan oldanák meg.
1. feladat: éjszakai "irányfény" készítése, melynek funkciója nagyon egyszerű. Lelépek az ágy mellé én vagy párom, felkapcsol az ággyal szemben egy ledsor fél percre, majd mozgás hiányában kialszik. Fontos, hogy ezeknek telepről kell működnie. Ezt követően ha fél perc alatt eljutok a mosdóig (még világít az ágy melletti irányfény), akkor az ott lévő mozgásérzékelő felkapcsolja a mosdóban lévő mennyezeti lámpát 1 percre, mozgás hiányában kikapcsolja.
Amivel kísérleteztem:
Xiaomi mozgásérzékelők vannak most az ágy lábához telepítve, viszont azok az ON állapotot legkorábban az OFF állapot után egy perccel hajlandóak felvenni. Magyarán van egy perces holtidő, amikor a szenzor nem érzékel semmit. Ezen kívül a gatewaybe épített fényérzékelő frissítési gyakorisága is enyhén szólva hagy kívánnivalót maga utánA fenti feladat hálószobai részét szenzorok tekintetében két mozgásérzékelővel, egy fényérzékelővel és egy relés kapcsolóval oldanám meg jelenlegi ismereteim szerint. Mindegyiket építeném, a tápellátást 3 db 18650-es cella biztosítaná. A kommunikációért egy RPi-re telepített Domoticz, illetve egy szintén épített serial gateway felelne.
A fürdőben lévő mennyezeti lámpa kapcsolására még ötletem nincs.Ennek pl. hogy állnál neki?
[ Szerkesztve ]
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
layerke
aktív tag
El. Ez másnál is szóba került már, hogy miért jó egy ódivatú lassú 8 bites arduinoval barkácsolni egy mysensors libraryt használva, amikor egy wifis önálló 80 MHz-es kütyü kijön kevesebb pénzből és még többet is tud.
Lehet, hogy én nem gondolom jól, de úgy gondolom, hogy nem mindig kell ágyúval verébre és nem mindenre megoldás a wifi. Én soha az életbe nem fogok wifis kütyüket kötögetni egy házautomatizálás rendszerbe, mert nincs ott helye wifinek. Amennyire lehet, különválasztom a helyi hálózatot a házétól, mert nem dolguk együttműködni. Arról nem is beszélve, hogy a wifis dolgok nagyon energiazabálók, míg egy hosszabb hullámú rádióadáshoz kevesebb áram kell, maga az üzenet is néhány bájt a mysensors esetében, így nincs szükség hogy úgy mondjam atomreaktorra a tábortűzhöz. -
itanczos
senior tag
A válasz sokkal prózaibb, mint ideológiai!
Amikor a mysensors-ot kitalálták, még nem volt elterjedve az esp8266, vagy talán még nem is létezett.
Ott is nyitnak már az ESP felé, már van wi-fi gateway is. Pont azzal próbálkozom.
De elég bugos sajna a mysensors lib. Nálam az ESP-n a 2.0.0 nem jól működik, a 2.1.1 pedig lefagy 10-15 másodpercenként.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
válasz mekkGyver #1425 üzenetére
Egyet értek veled!
Nekem is ezek miatt a kedvenceim a Sonoff cuccok!Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
layerke
aktív tag
válasz mekkGyver #1423 üzenetére
A telefonos példa szerintem abszolút nem helytálló, itanczos is leírta, hogy a mysensors idejében még nem volt esp egyrészt, másrészt én már nem 2 hónapja foglalkozok ezzel és eleinte az esp ahogy te is írtad, egy bugos vacak volt. Neked nem prioritás az elem vagy akksi, mert mindenhova van vezetéked vagy 230as dugaljba dugsz mindent, nekem nem ez a vonal van, én nem akarom szétfúrni a falakat, mert nem tervezek felújítani, ezért jó a rádiós is. Ha sikerül megoldani, hogy bírja 2 évig elemről egy hőmérő, akkor nyert ügyem van szerintem.
Az, hogy többségetek nem csak automatizál, hanem telefonnal is vezérel, az legyen a többségetek választása, amihez minden jogotok megvan. De akkor ne köss bele abba, ahogy én csinálom, mert nekem is megvan ez a választási jogom és lehetőségem, ami neked és a többieknek.
Az én olvasatomban a telefonnal villanykapcsolás sima parasztvakítás és éppen nagyon kevés haszna van, viszont ha földnedvesség és várható időjárás alapján van megöntözve a fű, akkor amikor a legkevesebb a párolgási veszteség és mindezt nem nekem kell vezérelni, hanem egy számítógépnek, akkor szerintem helyben vagyunk, mert szerintem ez az automatizálás.
Telefonról irányítás témában még egy dolog, nekem is elérhetők házon belül egy adott porton a lehető legbiztonságosabb módon az eszközeim és az internetre vpn-en keresztül van kiengedve a házautomatizálás. Ennél többet én a saját eszközeimmel és tudásommal nem tudok elérni, de nekem ez egyelőre elég is. Ha bármi probléma adódik, akkor leválasztom teljesen és kész, nem vagyok kíváncsi rá, hogy bedugva maradt-e a vasaló, mert ki szoktuk húzni, a redőny meg majd leereszkedik magától, amikor kell, én ugyan nem fogom huzigálni.Az egész monológomat a tisztánlátás végett írtam és nem támadni akarok, csak közelíteni egymás álláspontját.
-
krisztián28
csendes tag
Nekem például azért szimpatikusabb a mysensors mert sokkal inkább realtime mint az espeasy-s esp8266.
Magyarán ha mondjuk mysensors-al kapcsolgatok egy fényforrást domoticz-on keresztül akkor azonnal felkapcsol a világítás, míg espeasy esetében vagy egy kis késés 1-1,5mp. Vagy pl. volt olyan hogy hirtelen ki-be kapcsoláskor megbolondult az egész espeasy és diszkóba illő fényeffektet varázsolt a nappaliba (folyamatosan ki-be kapcsolgatott amíg újra nem indítottam).
Lehet, hogy ha írnék egy saját programot az esp8266-ra akkor ez a hiba pl. kiküszöbölhető lenne... Egyetlen problémám, hogy nem tudok programot írni, így "hozott anyagból dolgozom".
Mellékesen jegyzem meg, elképzelhető, hogy csak én bénáztam el valamit és azért volt vele negatív tapasztalatom. Lehet az is, hogy ha MQTT-vel vezérelném akkor másképp viselkedne, de sajnos fogalmam sincs, hogy mi az az MQTT.
Az espeasy-ben tetszik, hogy egyszerre több érzékelőnek be tudom hívni az adatait vagy több dolgot tudok vele kapcsolgatni, vagy "mindent" vegyesen "egy" eszközzel meg lehet oldani.
A mysensors-nál is gondolom van erre lehetőség csak ott meg a programíráshoz kellene konyítani, legalább annyira, hogy több előre megírt programot össze tudjak ollózni és így lehetne 1 db arduino-val szintén több dolgot írányítani vagy több féle érzékelő értéket kiolvastatni. De programozás tudásának hiányában ez is felejtős...
Így marad az hogy minden érzékelő kap 1 arduino-t[ Szerkesztve ]
-
Gh0sT
addikt
válasz mekkGyver #1456 üzenetére
Ha ezt előbb tudom...
Amit most linkeltél powerbank szerű megoldást, az ha jól értem a behelyezett 18650-es cellából mindenféle forrasztás nélkül csinál egy 5V-os kimenetet az USB ágon, amit már köthetek a ledekre, a relére és az Arduino raw lábára? Ráadásul helyben tölthető lenne...Most már csak az a kérdés, hogy vajon egy cellával meddig menne el az Arduino.
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
fecus
őstag
válasz mekkGyver #1549 üzenetére
ESPEasy-ről tudok Tasmotára frissíteni OTA vagy szét kell szerelnem a falikapcsolót?
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
itanczos
senior tag
válasz mekkGyver #1556 üzenetére
Azért kicsit macerás, mert az rx-tx-et is forrasztani kell és a "flash button"-t is.
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
fecus
őstag
válasz mekkGyver #1558 üzenetére
Stimmel. Nekem elfért egy rövid tüskesor, így az bent is maradt beforrasztva. Láttam egy jó trükköt: Blu-Tack, más néven gyurmaragasztó segítségével zárta a GPIO0-t addig amíg feltöltötte a progit.
És amikor Tasmotáról Tasmotára upgrade az megy OTA?
Ha WiFi-t váltok akkor a miatt újra kell fordítanom?[ Szerkesztve ]
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
fecus
őstag
válasz mekkGyver #1567 üzenetére
Ez jól hangzik. Van egy linked ahol ez kissé részletesebben le van írva?
-
itanczos
senior tag
-
fecus
őstag
válasz mekkGyver #1578 üzenetére
Mindegyik érdekel, de kikeresem magam, csak hátha néztél, olvastál valami jó cikket, videót.
Megjött a SonOff kapcsolós aljzat. Azon most kitanulom a Tasmota-t és ha beválik átállok a fali kapcsolóval meg a minivel is."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
itanczos
senior tag
válasz mekkGyver #1589 üzenetére
Nekem pont 3600-as Tplink szarakodik...
-
itanczos
senior tag
-
qqzs
őstag
válasz mekkGyver #1631 üzenetére
Amit negativumnak mondanak higy 15fps de az engem nem erint meg usb drivera is tud menteni sd mellett es amit meg sajnos nem sikerult beuzemelni meg higy motorosan tud kovetni mozgo objektumot. Forumokban is panaszkodnak hogy a frissites miatt. Remeljuk megjavul. Egyebkent szep kepe van hangkommunikacio is jo oda vissza. Ja es reddot awardos
Eladó: GTS450
-
alcsapalcsa
tag
válasz mekkGyver #1679 üzenetére
Akkor ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy veszek egy pl. wemost, azon egy gpio-ra kötöm az egyik vezetéket, a másokat a gdn-re? Ha van egymás mellett több ablak, akkor mehet uarra a gdn-re és más-más gpio-ra?
Egyébként néztem ebay-en, de kb ott is hasonló áron van, csak ott szemét módon a 10db 5pár, persze nem néztem végig és így is kb egy árban vannak, csak nem kell 20 párt venni egyszerre ez a 11.11 meg tényleg béna, bár amiket vettem nem voltak drágábbak, de sajnos a felárazások miatt meg kellett várni az elmúlt hetekben a 11.11-et.
-
itanczos
senior tag
válasz mekkGyver #1708 üzenetére
Ezeken a relé modulokon sajnos nincs eléggé el szeparálva a gyenge áram az erős áramtól.
Ezért nem ajánlják.
Nekem olyan opto csatolós moduljaim vannak, amelyikek külön tápfeszről üzemelnek. Így nem terhelik meg annyira az mcu-t.
A sonoff relé simán vezérli.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
Yoshida
aktív tag
válasz mekkGyver #1746 üzenetére
1 perc múlva a grafikonon leesett 1 fokot pont az érték, ebből gondoltam hogy stimmel. Meg előtte nem mínuszba hanem pluszba adtam hozzá, és még magasabb lett az érték.
Itt volt asszem, 1 perc alatt ment le 1 fokot (0.9, gondolom közben emelkedett 0.1-t):
Más:
Volt szó az nrf hatótávról, most 8 méterre egy gipszkaron fallal elválasztva, low power settingen stabilan jönnek a hőmérséklet adatok. Antenna nélküli verzió, de a tápon van egy kondi! Azt írták az kell, hogy stabil legyen. 22uF asszem amit találtam hirtelen, 4-40 között bármi jó, ha jól emlékszem.
qqzs:
milyen vastag lett a hőszig? Ha elég jó, akkor a szobánkénti szabályzás egyre inkább értelmét veszti, pláne ha nyitva tudjátok hagyni az ajtókat napközben. (szerintem)[ Szerkesztve ]
-
Norby-007
tag
válasz mekkGyver #1821 üzenetére
Akkor azt nem értem miért lehet wifis és rf-es váltókapcsolót kapni, akkor annak mi értelme van?
[link]Ha van két ilyen váltókapcsoló betéve a két eredeti sima váltó kapcsoló helyére és alexával az egyik kapcsolót kapcsolgatom, akkor így is úgy is lekapcsolja függetlenül annak állásától, nem? Nem kell a központnak tudni, hogy fel van-e vagy le van kapcsolva. Sőt a broadlink Rm proval nem is kell semmi központba mennie a jeleknek. Valamit nem jól látok itt? Meglehet mert amikor időm engedi olvasgatok a dolgokról, de egyelőre még csak hajóznak a cuccok így még kézbe semmit sem fogtam.
Viszont miután rendeltem cuccokat utána néztem ki ezt az Alexát és a Broadlinket amikkel jó pofa cuccokat lehet művelni. Most még tegnap elcsábultam a Google Home Mini felé is, de mivel az annyira új és nem lehet csak chromecasttal hangot áttolni hangfalra belőle, meg nagyon kevés még hozzá az infó (illetve az alexára is rá lehet tenni a google keresést és a youtube-os ingyen zenét, videót), hogy inkább Alexa mellett döntöttem :-)
Van egyébkén tapasztalat itt a GHminiről már?
Köszi. -
Norby-007
tag
válasz mekkGyver #1891 üzenetére
Szia,
Köszi, közben kiméregettem hogy nálam sincs nulla a kapcsolóknál, így nehéz ügy. Én ezt találtam [link] a de az a baja, hogy a kapcsolók helyére kell egy elemes rf kapcsoló amiben mindig cserélgetni kell az elemet. Az általad fejlesztett kapcsolás alternatív kapcsolókhoz is működik. Sajnos nekem a kapcsolók kötődobozához semmit sem tudok beépíteni, mert nincs rá hely. Viszont amit most fogok kiépíteni a ház átalakításánál gipszkarton dobozolással oda mindenhova tudok nullát vinni, oda érintőkapcsolós rf kapcsolókat fogok tenni és azzal lehet majd a led lámpákat és led szalagokat kapcsolgatni, de a nappaliban étkezőben ami egybe van olyan messzire kell mennem (na jó 10 méter) a kapcsolóhoz, hogy jó lenne automatizálni hangvezérléssel, de azért nem fogom szétvésni a falakat, hogy be tudjam tenni a sonoffot a kötődoboz mellé. -
-
félisten
válasz mekkGyver #1949 üzenetére
Őszintén kívánom, hogy ne kerülj olyan helyzetbe, hogy a hangutasítások komoly kényelmi funkciót, neaggyisten életminőségbeli tényezőt jelentsenek!
Nem piszkálódásból, de nagyon sok ember számára jelentenek az ilyen (és egyéb, nem rászorulók által lefikázott szolgáltatások) komoly segítséget a mindennapi életben.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
-
válasz mekkGyver #2000 üzenetére
Ahogy irtam is tisztába vagyok azzal, hogy nagyon szerteágazó a terület, de valami leirás info tanács csak fellelhatő olyanoktol akik már használják a rendszert és tapasztalatuk van benne.
Mert nekem jelenleg csak annyi infom van, hogy vannak kütyük amiket lehet vezérelni programokkal.
DE nem tudom, hogy arra amire szeretném használni ahhoz mire van szugségem.
Ahogy olvasgatom avnnak az ugynevezett ready to use kütyük amiket csak fel kell ismertetni a hálózattal és a telefon programmal lehet állitgatni, meg vannak amikhez meg kéne bontani az elektromos hálózatot meg saját programokat kell irni hozzá és vannak a wifis meg a rádiós cuccok.DE ezen kivül semmit nem tudok .Infó hiányában meg nem tudok rendelgetni cuccot hogy majd valamire jó lesz.
esetleg van valami olyan alkalmazás amivel virtuálisan lehet szimulálni a dolgokat és mikor abban a környezetben minden kiépitésre kerül akkor lehetne átültetni a valóságba már egy kész beállitást?Egyébként gázos konvektorokat hogyan lehetne, felokositani , hogy stabilabban és pontosabban tartsa a kivánt hőfokon a szobát?Pelgrim és FÉG régi tipusu.
-
félisten
válasz mekkGyver #3702 üzenetére
mekkGyver, enesbcs!
Az biztos, hogy társasházi környezetben külön művészet összehozni a használható wifit, és egészen mások lehetek a körülmények a lakás egyik és másik sarkában.
Egy jól megtervezett ÉS erre felkészített eszközökre (pl. Ubiquiti) épülő hálózat persze sok segítő szolgáltatást tud nyújtani, de az már költségoldalon sem mindig megoldható.
Nekem szerencsém van, mert családi házban élek, ugyanakkor egyetlen router lefedi a teljes területet, összes szintet.
Ha viszont ez az eszköz kifut, vélhetően én is elmozdulok az eggyel komolyabban menedzselhető irányba.
Az AP-okról azért még annyit, hogy ahol nincs roaminglehetőség, ott nagyon nem ajánlott azonos SSID-ket adni nekik -- így meg a fixen telepített IoT eszközöket jó eséllyel rá lehet hergelni a hozzájuk legközelebb működő AP-ra.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest