Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
amikor éppen nem megy a szerver/hálózat valamilyen okból (mert hub nélkül is összekapcsolódna a kapcsoló és az izzó)
Igen, nálam eleve így jött ez a hibrid ötlet, illetve innét közelítettem. Szeretnék én is failover megoldást (ha minden behal, akkor működjön "buta" módban a világítás). Ezt úgy tervezem kivitelezni, hogy a monitoring rendszerből adok valamilyen sok eseményből absztraktált infót a Shellynek (egy "SYSTEM OK" szintre sűrítve). Ha ezt nem kapja meg, VAGY nem tudja lekérdezni, akkor úgy veszi, hogy issue van, és átvált "detached" módból simába. Ehhez persze bele kell nyúlni a Shelly firmwarebe, de nem tűnik vészesnek a feladat (csak legyen elég memória hozzá, annyira még nem mélyedtem bele). Illetve B opció még, hogy megírom nekik az ötletet feature requestben, hátha...
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
végül találtam egy kb 40 eurós (mondjuk a shellynél drágább, de még valamivel a fibaro alatt van) zigbee dimmer relét, ami kapcsolóval tud bármilyen dimmelhető izzót dimmelni, de akár hue izzó is köthető rá:
iluminize 511.201 vagy ROBB ROB_200-004-0 vagy Sunricher SR-ZG9101SAC-HP vagy iCasa ICZB-IW11D
(elvileg ugyanarra az alapra épülnek, csak átcimkézésnek tűnnek, mondjuk hivatalosan a legelső variáns nincs még benne zigbee2mqttben, de ha jól látom egy fórumbejegyzésben, akkor belerakható, és ha valaki beküldi a pull requestet, akkor bekerülhet a releasebe)
-
fo_di
őstag
ez már nem hangzik rosszul, talán az igazán tuti egy zigbee shelly-jellegű cucc lenne, mert így akkor hue/xiaomi izzóval össze lehetne bindolni, így akkor is menne a villany, amikor éppen nem megy a szerver/hálózat valamilyen okból (mert hub nélkül is összekapcsolódna a kapcsoló és az izzó)
bár ha erre az útra lépek, akkor már vennem kéne egy UPS-t, amivel a szervert meg a wifit legalább néhány extra percig életben tartom és kíméletesen lekapcsolom, mert múltkor is volt egy áramszünet és utána megmakkant a zwave és zigbee stickem, aztán két-három reboot kellett, mire összeszedték magukat, na addig akkor nem lenne villanykapcsoló sem, csak full világos/sötét power-on beállítástól függőenegy sima izzót okosan dimmelő kapcsoló annyiból jobb lenne, hogy az nem igényel aktív szerver/hálózatot az alap működéshez, mert ő maga lekezeli a kapcsoló és dimmer kezelését (csak mellé távolról is kapcsolható)
-
addikt
Esetleg egy Shelly detached módban + tetszőleges okosizzó? Így full controllod van az izzó tápja felett is, illetve a Shelly elküldi a mqtt-n a gombnyomást, és ha longpress van, akkor azt is (double press-t külön nem, de az meg amúgy is detektálható HUB oldalon sw-ből). Ezeket felhasználva tudod dimmelni az izzót a saját protokollján a kapcsoló nyomkodása (hosszú nyomás, rövid nyomás, dubla nyomás, stb..) alapján. Valamint e mellett ugye értelemszerűen bármikor dimmelheted/színezheted (meg amit tud) a kapcsolótól függetlenül is az izzót.
Kell hozzá egy Shelly és egy tetszőleges pillanatkapcsoló. Ha 5eFt-t számolsz az utóbbira, akkor 8-ból megvan, és elég robusztus/rugalmas megoldás, valamint a feleségfaktor is rendben lesz, mivel nem mindenféle kínai szirszar kerül a falra, hanem normális, halandó emberek által használt kapcsoló
Tudom, az eredeti kérdezőnek nem opció a vintage design izzó miatt (abból nehezen lesz Z*-s, vagy wifis).
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
válasz freemanone #11895 üzenetére
köszi, asszem ezzel már én is találkoztam
mondjuk ez már effektíve a fibaro dimmerek árában van, és a 14-18k/kapcsoló azért meredek, és asszony előtt nehezen védhetőszóval ha max 10k/kapcsoló árig lát bárki bármit, ne tartsa magában (már azon is gondolkodtam, hogy amerikai dimmerkapcsolókat építek be, mert van pár, ami bírja a 230at is, de az meg rondán nagyobb az itthoniaknál)
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
én egy z-wave dimmer kapcsolón gondolkodtam, de még nem vágtam bele eddig (tkb tz35s)
szívesen látnék én is valami megoldást, amivel a nem okos led körtét lehetne okosítani dimmelhetőnek (vagy direktben okos kapcsoló, vagy egy shellyszerű, nem túl drága cucc, lehetőleg nem wifis, de a wifis is elmegy, de semmiképp sem rf)[ Szerkesztve ]
-
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Hogyan álljak neki dimmelhető vintage jellegű izzó integrálásának HA alá. A Hue dimmer kapcsolójáról szeretném vezérelni. Van olyan shellyhez hasonló relé, amivel dimmelhető lesz és befér egy dobozba? Vagy más irányba induljak?
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
enesbcs
tag
válasz kniisa #11886 üzenetére
Nem tudom hogyan szeretnéd használni, de az alábbi dzVents kód a "teszt_kapcsolo" (normál switch) Be állapotba hozásakor RGB 250,10,10 színre állítja az "rgb_kapcsolo" nevű RGB eszközt.
return {
on = {
devices = {
'teszt_kapcsolo'
}
},
execute = function(dz, switch)
if (dz.devices('teszt_kapcsolo').state == 'On') then
dz.globalData.rgbRed = 250
dz.globalData.rgbGreen = 10
dz.globalData.rgbBlue = 10
dz.devices('rgb_kapcsolo').setRGB(dz.globalData.rgbRed, dz.globalData.rgbGreen, dz.globalData.rgbBlue)
dz.log(dz.globalData.rgbGreen)
end
end
}
A fényerőt szerintem a .dimTo(percentage) parancs segítségével tudod állítani, még sose próbáltam. -
vampire17
addikt
válasz SwissAirplan #11885 üzenetére
UID-s a kamera... felejtos... ganyul lehet integralni es meg haza is beszel.... Olyat kell venni, ami Onvif-es!
Olcsobb alternativanak sztm erdemes megnezni a Reolink RLC-410-5MP-t. 17.000 Ft
Onvif-es, 5MP, PoE. Van EU lerakatban (UK, DE) 3-4 nap es itt van. Ennyiert nagyon megeri.
[ Szerkesztve ]
-
kniisa
csendes tag
Nagyon sokat segít ez a fórum a saját rendszerem fejlesztésében.
De most elakadtam. Van Magic Home és Shelly RGBW2 led szalag vezérlőm is. Mindkettő saját fw-el és a Domoticban (Version: 4.10717 Build Hash: b38b49e5 Compile Date: 2019-05-09 13:04:08 dzVents Version: 2.4.19 Python Version: 3.5.2+ (default, Sep 22 2016, 12:18:14) [GCC 6.2.0 20160927]) pluginokkal (Arilux AL-LC0x és Shelly MQTT) csúszkával és színkörrel tudom vezérelni a fényerőt és a színt is.
Szeretném ezt sctriptből (Lua vagy dvVents) is megtenni, a be/ki kapcsolás megy, de a fényerő és a szín változtatás nem. Sokat kerestem már az interneten is de nem találtam megoldást. Van esetleg vkinek működő kódja? Lehet-e ezt Domoticból egyátalán vagy más rendszert kéne választanom?
Előre is köszönöm a segítséget. -
SwissAirplan
aktív tag
válasz SwissAirplan #11884 üzenetére
HA jól tippelem olyan kamerát kell keressek ami IP-cimen kommunikál és usernape/pasword tartozik hozzá..
Kaptam most egyet kölcsönbe.. WiFi-s meg ilyen aplikációval kommunikál ( QR kódot kell beolvastatni stb stb) de nem tudom rávenni hogy app-on kívül is működjön.
A routerhez csatlakozik, de a router nem látja az IP-címét
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Tudnátok javasolni olyan IP/WIFI kamerát ami domoticzal jó esélyel működik?
Tesztre kellene nagyszülőkhoz ugyhogy első körbe olyan 15-22 E Ft kategóriába nézelődnékKöszönöm
-
-
wroadd
csendes tag
válasz freelanced #11879 üzenetére
zwave dongle mehet a pc-be, a HA natívan kezeli, itt a lista:
https://www.home-assistant.io/docs/z-wave/controllers/
Én everspring z-wave dongle-t vettem a német amazonon. gyorsan ideért és működött rögtön.
Zigbee kicsit körülményesebb, mert nincs konkrét kész dongle.
Borsosabb megoldás pl a Vera Plus, igaz viszonylag gyorsan felmászik a a HA alá és nagyon sok zwave és zigbee eszközt ismer.Gurulunk, Waze?
-
freelanced
addikt
Üdv!
vampire17
Köszönöm, ránézek ha lesz időm rá majd.
Tetszik eddig az egész, kérdés mennyire lesz bonyolult a későbbiekben.
Sok idő volt mire működött a másolás anélkül elég fárasztó volt mindent begépelni
Más:
Nincs valamilyen külön zigbee és vagy zwave gateway eszköz ami gyorsabban beszerezhető mint az Alis megoldás?[ Szerkesztve ]
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
vampire17
addikt
válasz freelanced #11874 üzenetére
Elso korben folvennek valami idojaras API-t, mert ahhoz nem kell eszkoz es ra tudsz erezni hogy hogyan is megy ez a dolog
Pl ezzel probalkoznek, gyakorlasnak
-
Janaboy
veterán
Rflink wl102t lehet vhogy tesztelni?
Van egy somfy rts redőnytaviranyirom.
Eszközök között látom a távirányító. Sőt ha ranyomok hogy hozzaadas, akkor mutatja h hozzaadtam, de Domoticz nem vezérli.Janaboy
-
szuszinho
őstag
Üdv Urak,
Olvasgatom a fórumot, igyekszem képben lenni a dolgokkal.
Jelenleg Pi Zeron fut Domoticz. Kapcsolódik hozzá Alexa, RFLINK, RM Mini. HTPC-t (AsRock Q1990m, SSD, HDD, Ubuntu szerver), TV-t, erősítőt, STB-t, rádiós aljzatot vezérelek velük (egyelőre minden eszközt csak ki-be), illetve vannak hőmérséklet és páratartalom mérőim. A nyílászáró érzékelőket még nem szereltem be, illetve tervezek majd egyéb dolgokat beszerezni.
Érdemesebb lenne a HTPC-re költözni Docker + HA felállásban, vagy el fogja bírni a Pi a későbbiekben is a rendszert a bővítések után?
-
vampire17
addikt
Ilyen arkategoriaban keresek hasonlo tudasu idojarasallomast, amit garantaltan tamogat valamilyen RF vevo (Sonoff RF bridge lenne a legjobb)
Ez jo lenne amugy, csak semmi infom nincs rola, h ismeri-i es nem akarok random venni...
-
vampire17
addikt
válasz freelanced #11869 üzenetére
Na alakul
-
szjoci
őstag
válasz tatu611088 #11867 üzenetére
Szia!
Van Mijia gw-m és aqara eszközökkel (mozgásérzékelők, hőmérsékletszenzorok, nyomógomb, cube) használtam. Mindegyik Kínából lett rendelve, gond nélkül működnek együtt.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Ma végre megérkezett az előrendelt Sonoff Mini.
Érdemben csak hétvégén fogok tudni vele foglalkozni egy kicsit.
Azt nem ígérem, hogy be is szerelem valahova, mivel jelenleg egyik kapcsolóhoz sincs behúzva a nulla. Fel kell derítenem pontosan a lehetőségeket. -
tatu611088
tag
A xiaomi mijia gateway-hez kompatibilis az aquara eszkozok is? Vagy mindegyik csak a sajat eszkozet tudom csatlakoztatni?
-
wroadd
csendes tag
válasz freelanced #11863 üzenetére
Nálam egy HP Compaq 8200 Elite CMT PC fut egyelőre csak a legkisebb procival (i3 2100) és 16GB memóriával.
Plex, HA, Nodered, Graphana,Innodb,postgresql, mqtt szerver, jackett, radarr, deluge, sonarr,lms fut dockerizálva, röcögés nélkül. szóval van rá esély, hogy a Brix is tudni fogjaGurulunk, Waze?
-
freelanced
addikt
válasz wroadd #11859 üzenetére
wrroadd
A Brix jó.
Ha HomeServert csinálsz(és nem csak HA fog futni rajta), akkor érdemes nem Celeron alapút venni, mert gyorsan elhasal egy komolyabb műveletnél (pl plex transzkódolás).
Fogyasztásuk egyébként 35w körül van, az izmosabbak olyan 75 w fogyasztanak óránként teljes terhelés mellett.Szóval akkor lenne arra lehetőség, hogy futtassam a HA-t és mondjuk egy Plex-et is mellette? Az nem lenne rossz
Akkor igazából össze is rakhatnék valamit igazából, ha találok jó alkatrészeket. Vannak jók csak ritkán van fenn / drágák. Pl. egy Ryzen 2200G + ITX lap - Node 202 ház meg valami SFX táp jó párosítás lenne csak ez már 50 feletti még használtan is.
Szóval elég lesz az a Brix
Janaboy
Xiaomi Mi Box 3 és társaira gondolsz?
De amugy rpi miert nem jo ssdvel?
Igazából jó lehet nincs vele gond, csak egyik kolléga írta, hogy akkor már egy Brix vagy hasonló erősebb és árban hasonló lehet.Ahogy néztem olyan 15 körül van a Pi, meg kéne még adapter, egy kis ház se árthat hozzá stb, és akkor máris olyan 20-25-nél áll az ember, akkor egy kicsivel többet már megérthet egy Brix, sőt ha használtan találni esetleg akkor főleg.
fo_di
Pontosan ahogy írod, én is a 2009-es modelleket nézegettem, de ha a Brix jobb akkor tárgytalan, mert csak kicsivel olcsóbb nála, és ráadásul használt. Csak mivel nem leltem rendes használt Mini PC-t ezért néztem át a Mac-ek világába
-
fo_di
őstag
válasz Degeczi #11856 üzenetére
30ért már az aprón is core2duo alapú mac minik kaphatóak (late 2009), amik bőven nem powerpc alapúak (azokat már inkább csak gyűjtők pörgetik)
ugyanakkor elnézve pár hirdetést, azok a core2esek kb a j3355 vonallal vannak lassan pariban, szóval valószínűleg jobb egy brix hasonló pénzért -
Janaboy
veterán
válasz freelanced #11857 üzenetére
Esetleg android boxra Armbian?
De amugy rpi miert nem jo ssdvel?Janaboy
-
Degeczi
nagyúr
válasz wroadd #11858 üzenetére
Igen, az a kulcs, h nekem a munkám során is bele kell másszak a docker világába, ezért adta magát, h akkor a saját hobbyprojektben se akarjam elfedni ezt a felületet, és tanuljak belőle, mi-hogyan-miért történik, szóval nekem nem nyűg
De abban egyetértek, h a többség nem így van vele, szóval önmagában jó az irány, hasznosak az addonok
-
wroadd
csendes tag
válasz freelanced #11857 üzenetére
A Brix jó.
Ha HomeServert csinálsz(és nem csak HA fog futni rajta), akkor érdemes nem Celeron alapút venni, mert gyorsan elhasal egy komolyabb műveletnél (pl plex transzkódolás).
Fogyasztásuk egyébként 35w körül van, az izmosabbak olyan 75 w fogyasztanak óránként teljes terhelés mellett.Gurulunk, Waze?
-
wroadd
csendes tag
válasz Degeczi #11852 üzenetére
na de éppen ez a lényeg, az addonok külön dockerként futnak, kontrollálhatóak ugyanúgy, csak nem kell bepüfölnöd a docker-compose.yaml-ba vagy cli-be.
A supervisor egyébként annyit tud ebben az esetben is, hogy az levezényli a HA docker frissítését, letöltését és egy network alá pakolja az addonokkal együtt. emellett service-ként fut, hogy ha valamelyik elhasal, akkor újra tudja indítani.
Röviden: Aki nem akar nagyon belemászni a docker lelki világába, az tudja így is kezelni a container-eket viszonylag egyszerűen.
Persze ez a felállás is tud galibát okozni (sima container editálás után elfekszik a rendszer (a docker ugye ilyenkor új container-t hoz létre és a supervisor már nem tudja kezelni))Gurulunk, Waze?
-
freelanced
addikt
válasz Degeczi #11856 üzenetére
Köszi, akkor nézegetem tovább, csak egyelőre nem találtam hasonlót használtan.
Ő mondjuk jó lehet teljesítmény terén? [link]
Bár jobban örülnék ha találnék valamit használtan.
Ezek mennyit fogyasztanak amúgy?
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz freelanced #11855 üzenetére
0-24 működő eszközről van szó, célszerű alacsony fogyasztású típust választani, ezért linkeltem nemrég egy olyat.
Ráadásul ha egy Mac Mini ennyire olcsó, az nyilván még PowerPC alapú, nem Inteles (ettől még lehet, h futtatható rajta, nem tudom, de ha még nincs ilyened, fölösleges bonyolítanod az életed) -
freelanced
addikt
Milyen lenne egyébként Mac Minivel futtatni a Hass-t? Az már olyan 30 körül is van.
-
szjoci
őstag
válasz kicsi kecske #11842 üzenetére
Kiegészíteném még (#11844) wroadd hozzászólását azzal, hogy célszerű a mélyebb dobozokat berakatni, úgy kényelmesen elfér a szerelvény mögött pl egy shelly.
-
Degeczi
nagyúr
válasz wroadd #11850 üzenetére
Azokra ugyanaz vonatkozik, mint magára a HA-ra: külön dockerként jobban kontrollálhatóak (az addon egyébként sem más, az is docker integrálás, csak elrejtett felülettel). A supervisor nem tudom, mit ad, de teljesen jól felügyelhető a HA magában is, ill. mellétett Code Serverrel, amivel mindennél kényelmesebben szerkeszthetőek a file-ok távolról is.
-
freelanced
addikt
válasz vampire17 #11849 üzenetére
Köszönöm nektek!
Ha hazaesek este majd ránézek újra, az a baj a neten sok a forrás de jó része inkább Ubuntura vonatkozik ahogy láttam.
Magát a HA-t hogy tudom majd indítani?
Remélem ma jobban megy majd.
A probléma még az volt, hogy nem voltam a sudoers listán és társai, bár ezen elvileg átrágtam magam.
Némelyik videóban látom, hogy kidobja az ilyen listákat egy szöveges dokumentum szerű módban, úgy picit átláthatóbb. Ez a MAC sajátja vagy hogy van ez?
A "SET UP THE REPOSITORY" rész nekem nem kell csak konkrétan innen:
"INSTALL DOCKER ENGINE - COMMUNITY
Note: This procedure works for Debian on x86_64 / amd64, Debian ARM, or Raspbian.Update the apt package index."..........
-
vampire17
addikt
válasz freelanced #11847 üzenetére
Uhh itt mar van egy kis kavar...
A docker telepitese utan ennyi kellett volna csak:
sudo mkdir /opt/ha/
sudo docker run --init -d --name="home-assistant" -e "TZ=Europe/Budapest" --restart always -v /opt/ha/:/config --net=host homeassistant/home-assistantEzek utan minden config file-od a /opt/ha konyvtarba kerul, ami kivul van a conteneren, tehat barmikor ujrakrealhatod (frissebb image-bol is) .
A time zone nyilvan a magyar kell, + bele tettem meg egy restart kapcsolot, hogy elinduljon automatikusan a contener.
Docker managementhez pedig jo a Portainer:
sudo docker volume create portainer_data
sudo docker run -d -p 8000:8000 -p 9000:9000 --restart always -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock -v portainer_data:/data portainer/portainerA hass.io telepitos script nekem tul "automatikus" igy sokkal letisztultabb, egyszerubb a dolog. Sztm.
[ Szerkesztve ]
-
wroadd
csendes tag
válasz freelanced #11847 üzenetére
A /home/Hassio/home-assistant könyvtárban lesz a config, Amit így a docker container-en kívülről is tudsz szerkeszteni.
Javaslom a portainer-t feltenni (sudo docker pull portainer/portainer; sudo start portainer; )
A portainer web UI a 9000-s port-on érhető el[ Szerkesztve ]
Gurulunk, Waze?
-
Degeczi
nagyúr
válasz freelanced #11843 üzenetére
A -v meghajtót (volume) csatol be a kettőspont utáni útvonalon a containerbe, és a mivel a HA "/config" alatt fogja keresni a config file-okat amik még valahol a külső, host gépeden elérhetőek (hiszen ott fogod szerkeszteni) ezért kell itt megadnod, hogy a gépeden hol szeretnéd tárolni ezeket a beállításfile-okat.
Ennek csak saját környezetedben van értelme, más példájával nem jutsz előrébb.
-
wroadd
csendes tag
válasz freelanced #11843 üzenetére
Annyit ne szenvedj vele, ezt indítsd el:
sudo curl -sL https://raw.githubusercontent.com/home-assistant/hassio-installer/master/hassio_install.sh | bash -s -- -d /home/Hassio>
hivatalos repo
[link][ Szerkesztve ]
Gurulunk, Waze?
-
wroadd
csendes tag
válasz kicsi kecske #11842 üzenetére
Ha javasolhatok valamit: kapcsolók mellé legalább egy érpár illetve 0 és föld. (végtelen sok mindent fel lehet fűzni az UTP cat5 4 érpárjára vagy a 2 érpárral rendelkező, megfelelően szigetelt vezetékre) akár sorosan is később (a legtöbb buszos megoldás:knx vagy Chameleon vagy Kaméleon...) vagy ha csillagpontos maga a villanyhálózat is, akkor még egyszerűbb(akkor az összes,csillagpontos megoldást kínáló rendszer, mint a Loxone, Fibaro, stb is szóba jöhet később, így nagyobb S mozgástered)
Én már nagyon bánom, hogy 4 évvel ezelőtt ezt nem tettem meg. (Azóta végig jártam az összes vezeték nélküli megoldást, de tökéletes még nem volt)Egyébként elég egy Shelly1 és sima alter kapcsolás, a Shelly1 megy a lámpa szál elé és a kapcsolóról lejövő feszültség a kapcsolási pontra. (Ha majd tudja a Shelly1 a wifi mesh-t, akkor mehet a többi alter kapcsoló alá is és nem kell a router kiesésétől félni)
Gurulunk, Waze?
-
freelanced
addikt
válasz wroadd #11841 üzenetére
Üdv!
Elvileg most a Docker működik, de megint leragadtam a Hass.IO telepítésnél
Amúgy ez a line hogy kéne, hogy kinézzen tudtok példát hozni?
$ docker run --init -d --name="home-assistant" -e "TZ=America/New_York" -v /PATH_TO_YOUR_CONFIG:/config --net=host homeassistant/home-assistantKöszi!
[ Szerkesztve ]
-
kicsi kecske
tag
válasz wroadd #11839 üzenetére
Néztem egyébként, hogy több gyártónak is van ilyen kapcsoló mögé épített Zwaves reléje, viszont a Shelly kb fele annyiba került mint pl a Fibaro controllere.
Ledhez rendeltem a múltkor Fibaro RGBW controllert amazonról kb 13ezer olt szállítással. Itthon 17+posta alatt nincs sehol. De láttam ilyen MCU márkát (Alis) ami ugyan azt csinálja és Zwave, az kb 30$ tehát ugyan ott vagyok mint a Shellyvel csak az Wifis.
A fizikai kapcsolót mindenképp megtartanám, FEF (találó rövidítés ) miatt. Kivéve ha van olyan Zwave fali kapcsoló ami Zwave nélkül köthető alternatívba ha bármi baj lenne OH-val akkor megmaradjon a normál funkciója. Ha meg flancolni akarom akkor az a lehetőség is legyen meg. A konnektorok/kapcsolók helyét tegnap rajzoltuk fel a villanyszerelővel, héten vésik, dobozolják utána megy rá a vakolat. Tehát a lehetőség még nyitott, nem vagyok "annyira" elkésve“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”
-
wroadd
csendes tag
válasz freelanced #11838 üzenetére
nem találja a repository-ban a docker-ce-t. Nyilván utána nem ment.
először hozzá kell adni a docker PPA kulcsát a repository listához:curl -fsSL https://download.docker.com/linux/debian/gpg | sudo apt-key add -
Ez megvolt? Mert ott van elírva a dolog és ezért nem lesz jó további.[ Szerkesztve ]
Gurulunk, Waze?
-
tboy72
aktív tag
válasz kicsi kecske #11836 üzenetére
Én Sonoff T1-et raktam és rf érintős távirányítókat hozzá. Így kész lett az alternatív kapcsoló.
-
wroadd
csendes tag
z-wave és shelly is tud segíteni az alternatív kapcsolásban, sőt a zigbee is.
A kérdés az, mit is szeretnél (főleg hosszú távon).
Egy biztos, a vezeték nélküli megoldásoknál szükséged lesz valamilyen hub-ra (még ha az a wifi routered, akkor is)
Az alternatív kapcsolás ki van-e már alakítva (van aljzat a falban) vagy csak felragasztanál 2 helyre egy-egy gombot?
Ahhoz hogy a FEF (Feleség Elfogadási Faktor) ne a 0-hoz közelítsen, mindenképpen gondoskodni kell arról, hogy fizikailag is lehessen kapcsolni (legalább egy helyről) a világítást, így jó a megközelítésed.Gurulunk, Waze?
-
freelanced
addikt
válasz its_grandpa #11835 üzenetére
MIndegy, úgy sem ment
-
LouiS22
veterán
Szerintem a z-wave relékkel (relay) ezt ugyanúgy meg lehet oldani mint a Shellyvel, de olvasd át a kézikönyveiket. Fibaro, Aeotec, Quibino biztosan gyárt ilyet. Nyilván drágább lesz, mint ha Shellyt teszel a hagyományos kapcsoló mögé.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
kicsi kecske
tag
Sziasztok!
Még mindig okos otthon/világítás/vezérlés téma.
Tegnapi napig azt hittem, letettem a voksom a Zwave-s kapcsolók mellett. Alin a coolcam neo-t már ilyen 20-30 $ér be lehet szerezni, van belőle 1-2-3 gangos is. Aztán tegnap rájöttem, hogy ezekkel a kapcsolókkal nem lehet megoldani az alternatív kapcsolást.
Nálunk a leendő házban három helyen is szükség lenne erre. Úgy tudnám csak megoldani, hogy az kapcsolót masterbe teszem a többit meg slavebe és a slave kapcsolók csak a mastert kapcsolják. Viszont ha itt valamiért leáll a központom akkor egyből ugrott a fele kapcsoló a házban, ezért ezt így elvetettem.
Most ott járok, hogy minden hagyományos billentős kapcsoló mögé teszek be egy shelly-t amivel a központon keresztül tudom majd őket kapcsolni, asszonynak meg a rokonságnak pedig megmarad a kézi kapcsolgatás. Nem lesz olyan fancy érintős mint először terveztem.. de valamit valamiért.Vagy esetleg van olyan megoldásotok ahol megoldható alternatív/kereszt kapcsolás okos kapcsolónál? Zwave-ben nem igazán találtam ilyet. Sonoffnál vannak wifis kapcsolók, de azt inkább kihagynám.. nincs kedvem kézzel FWelgetni 20db fali kapcsolót telepítés előtt.
“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”
-
its_grandpa
tag
válasz freelanced #11834 üzenetére
Persze, typo (elírtad az url-t).
Ilyen van -> https://download.docker.com/
Ilyen meg nincs -> https://dowload.docker.com/
-
wroadd
csendes tag
Okosotthon témában hallgassatok bele a podcast adásainkba! https://okosotthon.club
ha van témajavaslatotok, akkor szívesen vesszük[ Szerkesztve ]
Gurulunk, Waze?
-
gabro0
őstag
válasz layerke #11831 üzenetére
Ja értem Így mindjárt más, azt hittem ilyen advanced rajzolója/bővítménye van a Domoticznak. Mindesetre elég pofás rajz lett.
A távvezérelhető relé kérdés még él mindenkinek. Lehet rájuk egyszerűen saját firmware-t rakni? ESP8266 alapúak talán, nekem meg ESP32-esem van, ezzel van tapasztalatom (és kódom).
-
layerke
aktív tag
válasz gabro0 #11825 üzenetére
Ezt paintben rajzoltam, illetve illesztettem össze a neten vadászott alapokból. Domoticz esetében fel kell tölteni az alaprajzok mappába és utána a webuiban az alaprajzok menüben tudod rárakni az érzékelőket a rajzra. Nem nagy ördöngősség, csak már régen volt nálam domoticz, nem biztos, hogy mindent jól mondok, a többiek majd segítenek
-
freelanced
addikt
válasz vampire17 #11827 üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Eszek aztán nekilátok ha lesz hozzá energiám
Aztán lehet, hogy becsúszik még egy Smartthings kíváncsiságból majd, mert most a Zigbeet is legalább egy hónap mire használni tudom ha egyáltalán időben érkezik Aliról.
Persze az sem lesz tökéletes de legalább van valami és közben tudok mókolni ezzel.
De aztán még meglátom.
Azért sok funkció jobb Hass-ban ahogy látom, meg a ST sem egy leányálom átláthatóság terén. Bár gondolom az automatizálások könnyebbek.
-
Vodike
tag
válasz freelanced #11826 üzenetére
Domoticz esetében tedd fel simán telepítéssel: http://www.domoticz.com/downloads/ vagy docker [link]
Utána játhatsz a pluginekkel: [link]
HA esetében telepítés docker: [link]
exTiga
-
Degeczi
nagyúr
A docker linuxos kernelre alapul, ezért Windows alatt elég kacifántosan, nem ideálisan működik (de egy próbára persze tökéletesen megfelel, csak nem végleges kiépítésnek)
-
vampire17
addikt
1. VMWare player:
https://www.vmware.com/products/workstation-player.html
2. Csinalsz vele VM-et, pl Debian alapon (Raspbianhoz eleg kozel all )
3. Raksz fol Docker-t, ez alapjan. (Install Docker Engine - Community tol olvasd)
3. Home Assistant telepitese Docker ala: [link] (neked a "Linux" resz kell)
Ha ezzel megvagy, vegy egy mely levegot, pihenj kicsit es majd folyt. kov...
Szurok be egy kis motivaciot is
[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
válasz Vodike #11816 üzenetére
Üdv!
Akkor ma elkezdem nézegetni,próbálgatni, a kérdés, hogy hogy álljak neki?
Jelenleg adott egy Windows 10-es gép.
Nem várom el, hogy mindent leírjatok, sőt ha olyan forrás felé irányítotok ami értelmezhető és átlátható azt megköszönöm.
Illetve akkor lehet, hogy érdekelne ez Docker-es megoldás ha ez segít a későbbiekben is.
Legalább meglátom, hogy mennyire megy ez az egész.
Köszönöm!
-
gabro0
őstag
válasz layerke #1079 üzenetére
Szia!
Ilyen fűtési rendszer ábrát hogyan lehet összerakni Domoticzban? Mondhatni semmi tapasztalatom vele, épp csak felraktam, még nem látom át.
Egyébként én is valami hasonlót szeretnék, csak egyszerűbbet. Van a lakásban egy kombi gázkazánunk, amit a mostani meglehetősen buta termosztát helyett valami távvezérelhető relével kapcsolgatnék. Milyet érdemes manapság beszerezni? Eddig a Sonoff és a Shelly azok, amik tetszenek, bár nem nagyon ástam még bele magam.
-
Haugland
aktív tag
Sziasztok,
szeretném megkérdezni tőletek, hogy valamelyikőtök esetleg nem szokott mikrokontroller programozást vállalni maszekban?Házfelújításban vagyok és terveim szerint lenne összesen 4db elszívó ventillátor a wc és fürdő helyiségekben, illetve 1-2 befújó ventillátor a háló és konyha helyiségekben.
Ehhez szeretnék egy vezérlést, ami nézi a kinti/benti hőmérséklet és páratartalom értékeket és az alapján működtetné a ventillátorokat...
....és hát kb 0 elképzelésem van a megvalósításról...Ha valaki lát benne fantáziát, kérlek jelezze nekem privátban aztán megbeszéljük, hogy hogyan tudnánk ebben közösen előre haladni.
-
addikt
Lehet, hogy vótmá', de én csak ma futottam bele: beemeltek egy workaroundot a zigbee2mqtt által is használt cc2531 firmwarebe, amivel az IKEA Tradfri E1524 végre normálisan használható lett.
Ez szerintem egy piszok jó kis cucc, kapunk 5 gombot, masszív gumírozott házban, mágneses rögzítési lehetőséggel. Viszont nagy gond volt vele sokáig, hogy csak komoly szívások árán lehetett használni z2m-el (egy sniffer firmwares cc2531 kellett hozzá, amivel le kellett sniffelni az eszköz zigbee group ID-ját, majd fel kellett vinni kézzel a configba, ráadásul minden resetnél el kellett ezt játszani), most viszont ez megszűnt, szépen joinol is működik mind az 5 gomb
[ Szerkesztve ]
-
wroadd
csendes tag
-
freelanced
addikt
Egyébként a Smartthings nem funkcionál véletlenül Gatewayként ha ráköti az ember később a Hass-ra? Mert ugye tud Zigbee-t és Z-wave-t is.
Más:
Ez milyen lenne Pi helyett? [link]
[ Szerkesztve ]
-
guess.who
senior tag
válasz golya87 #11797 üzenetére
Ez a három link szerintem nagyjából lefedi a kérdéskört:
https://forum.fhem.de/index.php/topic,46098.0.html
https://wiki.fhem.de/wiki/EBUS#Platine
https://techniczny.wordpress.com/2017/10/06/laczenia-kotla-vaillant-z-raspberry-pi-przez-ebus/
Nyákot kicsit nehéz vadászni hozzá (ha nem tudsz valakit, aki az áramköri rajz alapján megtervezi és legyártja).
-
Degeczi
nagyúr
válasz Janaboy #11811 üzenetére
Manapság már inkább ahhoz kell jó ok, miért ne docker alá telepítsen vki... bonyolult rendszerek, sok külső függőséggel, ami komoly gondot okozhat már egy frissítésnél is, hát még egy újratelepítésnél - míg dockerrel az égvilágon semmit nem veszel észre belőle, az image mindent tartalmaz, amire szükség van hozzá, és semmi nem ütközik semmivel.
-
Vodike
tag
válasz freelanced #11812 üzenetére
Tenyleg probald ki, meg fogsz lepodni, hogy akik itt termeszetesen beszelnek mar rola es azt hiszed ez konnyu, olcso moka, ok is honapokat, eveket szivtak mar. En az utobbi eset vagyok, regota tolom mar, de meg mindig kerdezem, fejlodok, stb. Sosincs kesz, ahogyan azt layerke mondja. No meg ki kell talalnod, hogy okos taviranyitot akarsz vagy automatizalt okosotthont, nagyon nem ugyan az!
[ Szerkesztve ]
exTiga
-
Vodike
tag
válasz Janaboy #11811 üzenetére
Építettem egy NAS-t OMV-vel, aztán kicsit overkill lett. Így jött az ötlet, hogy használjuk is ki és akkor már kicsit csökkentek a rackben lévő gépeken, régi Synokon, rpi-okon, felügyeleteken.
És átnéztem pontosan miket is használok elszórva programokat, amikből jó, ha van mentés naponta, probléma esetén viszonylag gyorsan újra tudok építeni mindent, jó lenne, ha automatikusan frissülnének, stb. Így esett a választás a dockerre ami pluginként fut az OMV-n és jelenleg 19 konténert futtatok.
exTiga
-
layerke
aktív tag
válasz freelanced #11812 üzenetére
Itt szerintem a társaság nagy része úgy van vele, hogy az épületautomatizálás projektje sose lesz kész. Mindig változik, fejlődik, modernebb lesz, de kész soha
-
freelanced
addikt
válasz Vodike #11809 üzenetére
Köszi!
Ez most őszintén kicsit elbizonytalanított.
Lehet, hogy mégis jobb út a Smartthings
Az nem gond ha mókolós de azt hittem hogy azért az alap funkciók, integrálások a netes források alapján könnyen programozhatóak meg az egész backupolható aztán könnyen visszahozható a működő stádium.
Na de az hogy akár egy HUA Hassba tételénél / vezérlésében is megakad a bicskám meg hogy mire kész már jobb cuccok is lesznek mint a Tado na ez kissé elgondolkodtatott
Persze nem is a kész részén aggódom de az alap funkciók azért működhetnének. Mármint tudjam vezérelni a dolgokat.
Layerke
Én úgy képzeltem el hogy inkabb az extra funkciok meg az automatizálás és társai azok melyek ilyen bonyolultak nem az alap termosztát, philips hue, alexa csatlakoztatás.
[ Szerkesztve ]
-
Vodike
tag
válasz drogery #11808 üzenetére
Mondom én, hogy facepalm eset lesz. Nem így, az OMV webes felületén docker addonnál pull-olom a homeassistant/home-assistant-ot és beállítom neki a run image-nél (szintén webes felületen), hogy a /config az hol legyen. És nem ott lesz...benne marad a container-ben ami változásnál elvész, sima újraindításnál is.
exTiga
-
Vodike
tag
válasz freelanced #11806 üzenetére
Én azt mondom neked először vagy tegyél fel egy virtuális gépbe valamilyen linuxot amin fut a HA és/vagy a domoticz és kezdj el ismerkedni vele.
Windowsra is felteheted, nem lényeg, úgysem fogsz olyan szintre eljutni, amit már érdemes backupolni, sőt gyakorolni sem baj, ha van teszt rendszered.
Nekem pl van mindkettőből teszt rendszerem, nem az éles házvezérlésen gyarkolatozom, mert volt már végzetes összeomlásom és mindent kezdhettem elölről. Azért is költözöm dockerbe, mert azt könnyebb backupolni, újraépíteni.
Tényleg itt annyi tanulandó van, hogy mire eljutsz egy Tado v3 váráslásához, addigra már lesznek jobb cuccok is :-) lesarkítva, mert a Tado v3 tényleg jó :-)
exTiga
-
Vodike
tag
válasz drogery #11805 üzenetére
Most pakolgatok át mindent dockerbe (plex, unifi, tasmoadmin, mqtt, duckdns, stb) amit OMV alatt futtatok és eljutottam a HA-ig aminél nem jövök rá hogyan tudom kiszervezni a /config-ot, hogy container frissülés esetén (amit lefrissít automatikusan a watchtower), ne vesszenek el a beállítások. Plexnél, unifi-nál sikerült, de HA esetében valamiért nem :-) Egy kis segítség jól jönne, tuti valami facepalm-al állok szemben.
[ Szerkesztve ]
exTiga
-
freelanced
addikt
válasz Vodike #11804 üzenetére
Köszi a tanácsot!
Backupra nincs lehetőség?
Honnan érdemes ezeknek nekilátni?
Az a baj amíg nincs gateway úgy voltam vele hogy ráér hiszen úgy sem tudok mit kezdeni vele.
De akkor ezek szerint érdemes már most nekilátnom.
Ha SSDre csinalom most a gépről az egészet akkor az kesobb atdugva a Pibe vagy a Mini PCbe menni fog?
Más: Milyen SSDt használtok ilyen célra? Vagy mindegy? Rackbe menne.
[ Szerkesztve ]
-
Vodike
tag
válasz freelanced #11802 üzenetére
Mindenféle megbántás nélkül, de nagyon messziről indulsz, ami persze nem feltétlenül baj, de:
- szerintem érdemes lenne először venned egy rpi vagy még jobb, hogyha inkább először a saját gépedre teszel fel egy domoticz-ot vagy HA-t
- eleinte érdemes bekötni olyan cuccokat amihez nem kell hardware, hogy ismerkedj a rendszerekkel (olyanokra gondolok, mint storm report, időjárás cuccok, ping modulok, stb), úgyis 200x fogod újrahúzni a rendszer...
- aztán, ha még nem kaptál agyfaszt a yaml, dzvents, lua programozástól, akkor érdemes venni egy HUE vagy Tradfri HUB-ot és izzót, gatewayt és akkor már elkezdeni az ismerkedést hardware-ekkel, mert azzal is lesz szívás. Pl.: zigbee2mqtt cucc flashelése, ilyenek
- aztán jöhet az mqtt beüzemelése mosquittoval, nodered és haosnló nyalánkságot
- ha ezeken is túlvagy, akkor jöhetnek a keményebb cuccok, mint fűtésvezérlés, tasmota relékkel, öntöző, redőny, stb amihez már lehet, hogy erősáramot is kell szerelned..
- aztán beköthesz hangvezérlést, stb.Ezt csak azért írom, mert ez a hobby egyrészt nem olcsó, másrészt tényleg sokat kell tanulni és építkezni alulról felfelé és könnyen tönkre is lehet tenni dolgokat.
Más:
Valaki használ rajtam kívül HA-t dockerben? Esetleg OMV-n? Lenne egy kérdésem amire nem jövök rá egyelőre :-)[ Szerkesztve ]
exTiga
-
veterán
Sziasztok!
Adott egy csillar, melyet egy hagyomanyos kapcsoloval kapcsolok fel es le. Ezt szeretnem modernizalni, hogy a fizikai le/fel kapcsolas es a hangalapu vezerles is megoldhato legyen.
Ehhez a Sonoff T1 EU / TX szeriara gondoltam, am ezekhez kell nulla vezetek a falba. Jelenleg nem kapnam szet a kapcsolomat, igy a kovetkezo lenne a kerdesem:
Ha nincs nulla vezetekem, akkor milyen opcioim vannak? Okos izzot nem szeretnek, annak koltseges csereje, es korabbi rossz tapasztalataim miatt.Masik kerdesem is hasonlo: Adott egy fali lampa, mely egy huzokapcsoloval rendelkezik. Az aramot konnektorbol kapja. Hogy tudnam megoldani a hangvezerlest es a fizikai kapcsolhatosagot?
Egy okoskonnektorra megoldhato a hangvezerles, de az folyton elveszi az aljzattol az aramot. Akkor nem megy a fizikai fel-lekapcsolas. Ha a lampa folyton ON allasban van, akkor meg csak hangvezerlessel megy a fel-lekapcs (tfh. az okoskonnektor elerhetetlen helyen van). Ha valaki fizikailag lekapcsolja, akkor en kapcsolhatom fel, majd utana vezerelhetem hanngal.Olyan megoldas kene, ami nem ennyire maceras.
Koszi!
Udv. core2
-
freelanced
addikt
válasz vampire17 #11801 üzenetére
Mármint a Tado? Hmm, siman relésen miért nem tudja mint mondjuk az Amazonos linkelt?
Pontosabban mi a különbség az egyiknél meg a másiknál? Tegyük fe a sima termosztátot 25 fokra rakom, ha a homerseklet 24.5 - 24 re esik mar kattan is és fűti 25-re. Mi okozza hogy a Tado folyamatosan akarna vagy hogy kell ezt elkepzeni?
Mennyiben elavultabb mint a v3? Nem nagyon látom a különbséget. Az app elvileg frissíthető.
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz freelanced #11799 üzenetére
persze mukodne, csak az lenne amit irtam, kattogtatna mint allat a relet...
A V2-t mar nem nagyon ajanmom, eleg kifutott cucc...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- World of Tanks - MMO
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Path of Exile 2
- Asszociációs játék. :)
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD FX
- Házimozi belépő szinten
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- További aktív témák...
- Secretlab TITAN Evo "Classic" Regular méret Vadi új Bontatlan Számlával
- Tado Smart Radiator Thermostat X
- Asztali lámpa 15W vezetéknélküli beépített töltővel új 6hó jótállás!
- Delonghi Autentica Cappuccino (ETAM 29.666.T) magyar nyelvű automata kávéfőző
- Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG LED facelift, új vezérlés, sérülésmentes
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest