- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- MasterDeeJay: Asus Q170M-C coffeetime mod!
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-19 13:04 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yoshida
aktív tag
"Szóval negatÍv"
Domoticz min fut? (mintha raspberryd lenne) Mert az az eszköz is tudhat update-elni dyndns-t, amit én ingyenest használok elvileg http üzenettel is lehet update-et küldeni neki. (bár nekem a T-s sagemcom-ot sikerült rábírni az update-re, előtte a huawei T-set is) utána 3 parancs kb meg 5 válaszadás az openvpnre, kliens telefonra (cert átmásol), és megy minden mint otthonról.
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
segítsetek, visszakerestem, de nem találtam választ.
shelly dimmer 2.
Ezt írja a leírása a kapcsoló részre:
Button Type
• One Button mode: the device is controlled with a single
switch.
• Dual button mode: the device is controlled dual switch.
• Toggle switch one button: the device is controlled by a
single toggle switch.
• Edge switch: the device is controlled with an edge on/offEzek mit akarnak jelenteni?
egyrészt mi az hogy dual button mode, egyik ki-be kapcsol, másik meg a fényerőt?
De azt se értem, hogy button mode, vagy switch. Button nekem a push buttont, nyomógombot jelentené, de akkor miért switchet ír a mondat végén, ami meg kapcsoló, tehát kétállású.
És akkor ezekre jön a toggle switch, ami ide-oda kapcsolót jelent ha minden igaz. Akkor az első kettő lenne a nyomógomb mégis?
Edge switch, na ezt már pláne nem tudom mi lehet, nulla google találattal...
A lényeg az lenne, hogy nyomógomb van mindenhol, 1db nyomógombbal lehet kapcsolni és dimmelni is a dimmer 2-t? Nulla van neki, de tudom, megy anélkül is.
köszi
-
Yoshida
aktív tag
olvastátok, hogy az ingyenes IFTTT október 7-től csak 3 appletet fog engedni?
"To date, you’ve created more than 3 Applets. If you do not upgrade to Pro, all but 3 of your created Applets will be archived."
Fincsi... (még nem néztem meg mennyibe fog fájni a pro, de nekem az infrás rm-mini google home-al így van összekötve, van esetleg erre valami más alternatíva? tehát ifttt egy webhookot küld domoticznak, igazából domoticz kapcsoló ami aktiválódik, az ifttt csak a google home - domitcz kapcsolatot csinálja meg)
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
köszi, elvileg az augusztus 25 jó volt, viszont tényleg valami filesystem halódás van, 2 év alatt vagy négyszer húztam újra a rendszert ilyen miatt...
SD-n csak a /boot van, minden más át van költöztetve egy 1 terás noti winyóra, ami usb-n kapcsolódik a pi-re.
Viszont ez egy pi4-es, nem tudom megoldották-e már az USB bootot, mert akkor az SD egyáltalán nem kellene bele.(#18892) LouiS22 a noti winyót is újra kéne particionálni, vagy van esély kijavítani a hibát, ha átdugom pl. a másik pi-re?
(van egy csak tv okosítónak használva)pi@raspberrypi:~ $ sudo lsblk -o UUID,NAME,FSTYPE,SIZE,MOUNTPOINT,LABEL,MODEL
UUID NAME FSTYPE SIZE MOUNTPOINT LABEL MODEL
sda 931.5G 024_HN-M101MBB
9F2D-0578 ├─sda1 vfat 256M boot
efc2ea8b-042f-47f5-953e-577d8860de55 └─sda2 ext4 931.3G / rootfs
mmcblk0 60.1G
9F2D-0578 ├─mmcblk0p1 vfat 256M /boot boot
efc2ea8b-042f-47f5-953e-577d8860de55 └─mmcblk0p2 ext4 59.8G rootfs -
Yoshida
aktív tag
Van egy leírás, hogy sqlite3 vagy mivel ki lehet exportálni a db-t, és gépen a db browser-el beimportálni, kijavítani, majd visszaküldeni a pi-re, de nekem a db browser a beimportált 2.6 megás fileból semmit se látott, nulla tábla, nulla bejegyzés, és egy 80kbyte-os fileba mentette le...
Az augusztus 25.i daily mentésből úgy néz ki sikerült visszaállni, és működik minden.
Viszont:
nem megy a bluetooth, és úgy látom valami filesystem corruption van
[57801.799994] EXT4-fs (sda2): Delayed block allocation failed for inode 38192 at logical offset 662 with max blocks 8 with error 117
[57801.800035] EXT4-fs (sda2): This should not happen!! Data will be lost
olvasom hogy fsck-et kéne futtatni, de ugye azt unmounted partición kéne ha minden igaz...
nincs valami olyan check mint windowsban, hogy legalább read only módban ellenőrizzen?muszáj most leállítanom az egészet, átvinnem egy másik géphez, és ott rádugva fsck-ezni?
-
Yoshida
aktív tag
Hm, tényleg van auto mentés, ezt nem is tudtam
, de július óta érdekes a mérete:A Daily-ben viszont ilyen 2.6 mega fölöttiek vannak augusztusra, megpróbálom őket restore-ra akkor.
Hetente, kéthetente kézzel szoktam backupolni a gui-ból, sosincs időm automatizálni
(windowsos vagyok, így linux alatt mindennek előbb utána kell járnom)(#18886) Sárosy Gyula csináltam én mindent, f5, ctrl+f5, böngésző cache törlés, majd böngésző teljes bezárás, de nem jó (chrome-ot használok). Edge-ben is ugyanez van, pedig ott most töltöttem be először a domoticz felületét.
-
Yoshida
aktív tag
tegnap este frissítettem domoticzot legújabb bétára, hajnal 3-tól széthalt az egész adatbázis ("database disk image is malformed" a log alapján), de úgy, hogy egy májusit tudtam csak visszaállítani, pedig van kb 2 hetes mentés is, de az se jó. De a májusi is érdekes:
nem nagyon megy semmi most... kapcsolók se, elvileg 1-2 hőmérő műkszik, z-wave, és mysensors is, de influxdb-be már nem küldi tovább a szenzor adatokat, pedig minden bejegyzés megvan, néztem direkt...
most megpróbálom leszedni az egész domoticz-et, felrakni újra, és restore-olni megint, nincs jobb ötletem...
úgy kb. két éves az adatbázis, volt többször költözés, és már májusban volt egy adatbázis hibám, de akkor egy sima db restore megoldotta...
HA-val is vannak ilyen gondok? ha nulláról kell újrarakni, lehet kipróbálom azt. z-wave, xiaomi mija BT hőmérő, mysensors amit használok egyelőre.
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
ja, nem úgy, a relé, és a mysensors node-hoz nem nyúlok, hanem csak kikötöm a motor vezérlőpaneljéről az SSR kimenetét. a többi nem mozdul, csak egy vezetéket mozdítok 2 cm-re el, hogy megszakadjon fizikailag a kapcsolat.
18703: obj: 5V DC-ről hajtom, és 230V AC-t tud kapcsolni:
[ez] 230V led égő világításra használok vagy 8 ilyet, ugyanúgy mysensors node-okkal, de ott ugye 230V-ot szakít meg, vagy zár rövidre. a kapu elektronikájánál nem mértem mit ad rá, 24V-os rendszer elvileg. Ez lehet a gond?
-
Yoshida
aktív tag
lett úszókapunk végre, rajta egy Roger H70 motorral. (olasz...
)Van neki extra contactja több is, amit használni akarok az a step-by-step contact. Lényeg, hogy ha ezt a contactot rövidrezárom a commonnal (test, föld, akármi), akkor elindul a kapu. elengedem, újra rövidrezárom, akkor megáll. megint rövidrezárom, elindul vissza. és így tovább.
Na most a problémám, hogy van egy mysensors-os node-om, amire rákötöttem egy SSRelay-t, aliexpress filléres tétel fajta. Mivel itt nincs is terhelés, gondoltam elég lehet.A probléma viszont: bekötöttem, első gombnyomás domoticzban, és el is indul a kapu. Egyelőre még manuálisan újra rányomok, hogy elengedje a contactot, tehát off-ba kerüljön újra. És itt van a gond, hogy olyan, mintha nem engedné el teljesen. Fizikailag ki kell kötnöm a vezetéket, és akkor tudok újra parancsot kiadni. Ráadásul ilyenkor "benyomott" állapotban a rádiós távirányítójáról se veszi a jelet... De mégse lehet "on"-ban, mert ha ebben az off állapotban kikötöm a vezetéket, és visszakötöm, akkor nem történik állapot változás.
De ha bekapcsolva van a relé, és kiszabadítva a vezetéket, kézzel nyomom az érintkezőhöz, akkor minden egyes odanyomásra reagál, elindul, megáll, elindul vissza, ahogy kell.
Mi a franc miatt lehet ez?
Arra gondoltam, hogy az SSR valami félvezető tulajdonsága miatt meghülyül az érzékelés?
Be tudok rakni egy rendes mozgóalkatrészes relét is, csak már olyan jól be van passzintva, a dobozba elfért, és én ilyet még nem láttam, nem értem mi a magyarázat erre...
-
Yoshida
aktív tag
izé, vagy 1 hétig nem néztem rá domoticz-ban a főoldalra, ami a dashboard, egy alaprajz, rajta hőmérőkkel, kapcsolókkal, és a lényeg hogy ma ránéztem, és üres a dashboard, eltűnt, nincs...
settings-ben belenézve nincs ott a floorplan kép sem, a roomplanben viszont ott vannak a szobák, kapcsolókkal, hőmérőkkel...
gondoltam emiatt nem állok vissza domoticz backup-ból, mert viszonylag régit találtam csak hirtelen, viszont nem enged hozzáadni képet, ha újra létre akarom hozni... azt mondja adjak meg nevet, de bármit írok, nem jó

járt valaki hasonlóan? (reboot a pi-nek megvolt, domoticz az build 12192)
-
Yoshida
aktív tag
Domoticz beta vonal pi4-en érdekesség: este feljött a webes felületen, hogy van update. Nosza akkor előbb egy backup settings, aztán hajrá. Elsőre nem sikerült letöltenie, másodikra igen. Hát kár volt, frissítés végén elérhetetlen lett (ez szokott lenni, ilyenkor kell egy sudo service domoticz restart). Na most is nyomtam a restartot, hát nem segített. elindítod, és egyből le is áll. ps ax | grep domoticzra kidobott egy segmentation faultot (ajjaj)...
simán a domoticz könyvtár alól indítva a domoticz-ot is ennyit írt, hogy segmentation fault, aztán kilépett...gondoltam egy próbát megér, és újra futtattam a domoticz update-et, de most a commandline alól (gondolom a webes felület is ezt hívja meg), lefutott szépen, és azóta újra él a domo
jó hogy fél 11-kor ilyennel kell szenvedni... -
Yoshida
aktív tag
megnéztem a lentebb linkelt z-wave alliance oldalt, okos zárak kapcsán, a legtutibb szerintem a danalock, amihez adnak egy változtatható hosszúságú cilinder betétet, és arra rögzül belülre a zár, kívülről meg továbbra is csak egy sima kulcsos zárnak néz ki.
[5 perces videó a telepítéséről, szerintem faék egyszerű]
Csak egy baj van, 75 ezernél olcsóbban nem látom itthon

Bíztam benne, hogy lesz ilyen 45-55 körül...Majd nézelődök még, úgyis fél, vagy akár 1 év mire ide jutunk, hogy ez lesz a fontos...
-
Yoshida
aktív tag
egész véletlen ahonnan próbálkozol, az nem valami céges hálózat?
nekem pl. melóhelyről nem megy, talán az alap portot szűrik, még nem foglalkoztam vele, hogy mi a gond.
Ezért tolom mobilról, mobilneten
szerk: ja igen, a másik hogy a routereden a vpn portját a pi-felé meg kell nyitni, az megvan? ha nem állítottad el, akkor 1194-es port
-
Yoshida
aktív tag
a pi-re tegyél pivpn-t, a távoli gépre meg openvpn klienst. be tudsz így jelentkezni a pi hálózatára, és a távoli gépre be tudod írni azt az ip-t. (feltételezem a pi is valami 192.168.1.x ip-vel redelkezik)
vnc-vel csak ugyanoda jutsz, hogy belépsz a pi asztalra, és chromiumod lesz.
pivpn előnye, hogy mobilra is van openvpn, és vannak ipkamera kezelő appok, amikkel szintén el tudod érni a kamerát, és a vpn miatt továbbra is biztonságos csatornán keresztül.
szerintem
-
Yoshida
aktív tag
az elég tág fogalom, hogy nem okos szenzor. micsodák? milyen nyelven értenek? van i2c, meg ki tudja még hány féle lehetőség. mire kell?
hol helyezkednek el a szenzorok? pl. minden szobában egy hőmérő? mert akkor egy szenzor, egy egység kellene, ami kiolvassa az értéket, és beküldi egy központba. (de ha pl. egy csőben a folyadék hűlését akarod 2m-en monitorozni, akkor lehet elég egy egység is, amire fel lehet fűzni több szenzort is)
ha bonyolultabb, akkor kellhet egy 7/24 eszköz, adatbázissal, vagy házvezérlő, aminek lesz beépített adatbázisa.
ha valami pár szenzort szeretnél csak kiolvasgatni, jó lehet egy arduino micro controller is akár, de mindig kérdés, hogy utána mi a cél, megjeleníteni, vagy csak letárolni egy txt fileba, vagy felhasználni az adatot pl. fűtés vezérléshez?
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
köszi ismét, úgy tűnik annyit csesztem csak el, hogy szobánként csináltam egy flow-t
de csak egy flow lehet, és abba kell belevarázsolni a több szobát/kapcsolót/termosztátot stb.-t. Kb. kattint-megtapasztal módszerrel csinálom... de most egy lámpát tudok hanggal kapcsolni, és szépen változik az állapota domoticzben is azonnal, fincsi.
Majd küldhetnél olyan flow-t, amiben van legalább két kapcsoló, hogy rájöjjek a logikájára
szerk: nem is csak két kapcsoló, hanem 2 szoba és bennük 1-1 kapcsoló
van ilyened? kösziz-wave: ok, megnyomom a gombot is rajta, azt hittem az csak az első pároztatáskor kell

1 sörrel már jövök

-
Yoshida
aktív tag
próbálom használni a neo coolcam vagy mi z-wave mozgásérzékelőt domoticz-al, de elég fura az egész. Egy z-wave.me stick ült már a fiókban 1 éve, most volt értelme rádugni a pi-re, kb 2 hete, amikor megjött a neo. plug-and play tényleg, ment egyből "minden", benyomva az elemet az érzékelőbe, az is megjelent a domoticz felületén, és küldte a fény, hőmérséklet, és mozgás infót.
Viszont bármit átállítottam a tulajdonságai között a neo-nak, nem változott semmi. (mozgásérzékelés érzékenységét akartam állítani, meg kikapcsolni a ledjét)
Aztán ma kiderült, hogy alig jelez be mozgásra, pedig eddig sokkal érzékenyebb volt. Benéztem a beálíltásokba, és látom hogy a kb 1 hete beállított gyengébb érzékenyés tegnap reggel óta kb érvényben van (3 napja még tuti érzékeny volt, és nem nyúltam a beállításokhoz 1 hete, eskü
)... Létezik hogy napok alatt jutott csak el a kis agyáig a beállítás? Van egy sleep időzítő benne, az 12 órán áll elvileg, levettem most 6 órára. -
Yoshida
aktív tag
Ha deploy-olsz node-red-ben, mennyi idő alatt sync-eli fel a NORA a Home-nak?
Deployoltam a kitchen lámpám, ez meg is jelent home-ban, on-off gombostul, aztán csináltam egy kinti világítást, meg egy szoba thermostat-ot, hogy le lehessen kérdezni hány fok van, plusz átneveztem a konyhát kitchen light-ról kitchen-re, kb 40 perce, deploy újra, de a home app azóta is kitchen light-nak látja, és most már így not responding az állapota (első deploy után volt on-off gomb, az eltűnt közben). node-red-ben connected, és ha domoticzban kapcsolgatom a lámpát, látszik is egyből a státusza a flow-n, tehát odáig tuti jó... -
Yoshida
aktív tag
Úristen, már 1 hónapja hogy írtad ezt a rövid Nora példát,
Tehát ezt a kis kódot importáld be:
...
Így oda-vissza fog kommunikálni.Akkor be is importáltam, de valamiért nem működött, aztán nem volt időm az egészre, de vettem egy pi4-et, és átköltöztem rá szépen, újra beállítottam a node-red-et, mqtt-t stb. , a pi3-ról kiexportáltam, pi4-re beimportáltam, és működik
köszi.majd még emésztem hogy kell több kapcsolóssá változtatni
(lehet újra beimportálom a bonyolult flow-t)(szerk: de asszem rájöttem, hogy szobánként érdemes egy flow-t csinálni, és úgy tuti menni fog a több kapcsoló)
-
Yoshida
aktív tag
akár a 8-as is elég lehet, 6.4 giga kb a mostani raspbian, ha grafikus felületet is tartalmaz. Viszont csúnyán általánosítva minél nagyobb a kártya, annál gyorsabb is. Én épp egy 64-esre húztam fel a raspbiant, és észrevehetően gyorsabb vele, mint előtte egy 32-esen, és valszeg azért, mert a 32-es csak 10 megával tudott írni, a 64-es meg 20-al.
(bár közben átköltöztem winyóra megint, így a 64 gigás sd-ről van használva talán 200 mega
) -
Yoshida
aktív tag
tehát kis túlzással bármelyik pillanatban leállhat az egész?
Mondjuk Node-RED-et már amúgy is akartam, bár még csak erre kellene
innen meg érzésre már nem olyan sok, hogy működjön, csak azt kéne megértenem, melyik szobát hogy tudom elnevezni, meg az idx-eket, hogy ha azt mondom hogy ok google, turn on the light in the living room, akkor csinálja, és ha jól értem a home appban is látszódni fog. Sőt vissza is sync-eli, ha domoticzban állítom, akkor is elküldi a home felé, és update-eli a státuszát. -
Yoshida
aktív tag
Csinálom még mindig sparks leírása alapján a google home domoticz összekötést (sajna naponta van rá 10-20 percem...). Node-RED, MQTT megy, tudtam virtuális hőmérőt csinálni, és adni is neki egy értéket mqtt clienttel parancssorból, Domoticzben egyből megjelent.
aztán felraktam a NORA-t Node-RED-be, és a domoticz fórumból több példát is beimportáltam, de innen meglőttek, mert nem értem igazán a Node-RED-et...
Ez talán a legegyszerűbb (lámpákat szeretnék egyelőre kapcsolni a nappaliban, konyhában, ebédlőben, folyosón pl.) [ezt importáltam be Node-RED-be], és nem értem, mi ez a sok szám a swtich-ben, ennyi lámpája lenne a fickónak aki megosztotta a flowt? (második kép)
Azért nem értem honnan ennyi lámpa, hogy a flow következő elemébe be van írva hogy Living Room, tehát akkor ez egy szobához kell tartozzon? Minden szobához külön flow fog kelleni?
És ha lesz lámpa, meg pl. tv bekapcsolása, ilyenek, ezt hogy kéne összehozni?
-
Yoshida
aktív tag
köszi,
ilyen parancsot nem talált:
sudo add-apt-repositoryde felment a másik leírással, a node-red meg ugyanazt a scriptet találtam installhoz, még fut épp.
szerk:
node red installnál ír egy ilyet:node-red-pi --max-old-space-size=256utána pedig alatta írja, hogyan lehet service-ként futtatni a node-red-et.de hogyan lehetne pi optimalizáltként beállítani service-ként a node-red-et? -
Yoshida
aktív tag
elkezdtem mqtt meg node-redet installálni NORA miatt,
[itt] kezdtem, de egyből ennél a résznél:
sudo npm install -g mqtt url request
ez jön:
npm WARN npm npm does not support Node.js v10.15.2
npm WARN npm You should probably upgrade to a newer version of node as we
npm WARN npm can't make any promises that npm will work with this version.
npm WARN npm Supported releases of Node.js are the latest release of 4, 6, 7, 8, 9.
npm WARN npm You can find the latest version at https://nodejs.org/mehetek tovább, nem para? előbb volt apt-get update, meg apt-get upgrade is.
-
Yoshida
aktív tag
sambenez, és (#13872) Vodike ,
Kár, pedig bíztam benne, hogy a low power BT órám is tudja itt a 3 falat még épp, akkor hátha megy majd ennek a xiaominak is.

A raspberry zero W jó ötlet, egyelőre szerintem a nappaliba rakott xiaomi lesz hatótávon belül, a hálóban marad kijelzőnek, aztán meglátjuk. (de a ház másik felét akkor egy ilyen zero W lefedhetné, hurrá! -sőt akartam egy pi4-et is NAS-nak, ami pont ezen a házrészen lenne, akkor meg is lenne oldva minden IS - )
-
Yoshida
aktív tag
Ide válaszolok, nem privátba, igen, a Neo Coolcam NAS PD01Z-t vettem, 6300 volt, most 7100-at ír, nem olyan nagy a különbség.
(#13862) sparks
újra átnéztem, asszem muszáj lesz rászánnom az időt erre az MQTT-meg noderedre, eddig megvoltam nélküle, de kecsegetetők a funkciók így domoticz+GH-val.---Általános update---
Meguntam a mysensors-os kültéri hőmérőm instabilságát, bár kezdek rájönni, hogy szerintem a rádiója adta meg magát, néha bent szobában működött, aztán megint nem, serial monitorra dugva azt írta, hogy nem tud kommunikálni a gateway-el rádión, de maga az arduino-n futott a programja rendesen. Szóval lehet hogy egy rádió csere megoldotta volna, csak össze van forrasztva, szóval meguntam, és ez a neo pont tudja ami nekem kültérre kell, mozgásérzékelés (kinti lámpához), hőmérés, meg lux mérés. Beltérben maradok a mysensors-os kütyüknél egyelőre (na meg a xiaomi BT-s hőmérő+kijelző). Alant töltök fel képet is, egész jó lett a világítás vezérlés, saját elosztó szekrénye lett
Fibaro-ról én már rég lemondtam, 11 zsaluzia vezérlés kéne (egyszer, de még a zsaluzia sincs meg
), plusz szobánként egy ilyen multi szenzor, és ha van mozgás érzékelés, akkor talán az ablak nyitás érzékelőt is meg lehetne spórolni, bár annak azért más funkciója is van, nem csak betörés védelem... Szóval fibaro-ból csak ezek fél milla lenne kb. inkább elbarkácsolgatok, legutóbb a hálóba raktam egy elektromos panelt, és mysensors-os relé vezérli, bent a kötődobozban van a mysensors node, meg relé is, igaz mélyített doboz, és épp hogy befért, domoticzban meg egy dzvents script fut, amit neten találtam, nagyon pöpecül szabályozza a panelt.Ezt szeretem ezekben a rendszerekben (raspberry+domoticz+z-wave+mysensors egyelőre), hogy tényleg csak a képzeleted szab határt annak, amit meg akarsz valósítani.
Nálunk egy légkondi fűt, és ha lenne a beltéri ajtókon érzékelő, akkor pl. a hálószoba, meg többi szoba fűtőpanel tiltva lenne, amíg nyitva az ajtó (kb. egész nap nyitva), csak este működne. Mostani állapot alapján ha nyitva is az ajtó, néha-néha bekapcsol a panel is.Ha meglesz a lux mérő kint, akkor délután automatán lelőné a klímát HA 8-10 fok felett van épp kint, mert ilyenkor a délnyugati ablakokon is elég meleg jön be, a klíma viszont ilyenkor is néha-néha bekapcsol (csak tudnám minek...)
na itt a képek (még a vezetékezés, meg a doboz tartalma is béta verzió, táp is van már laposabb helyette, meg egy doboz 4 lámpát kapcsol jelenleg, a cél 6 vagy 8 besűrítése):
azóta már az arduino-nak a frissítéshez szükséges lábai is ki vannak vezetve, ki se kell szedni, lehet frissíteni, ha nagyon muszáj.
úgy működik a cucc, hogy minden nyomógomb ide van hozva, és minden lámpa vezeték is. a nyomógombbal, meg domoticzból is lehet kapcsolni a lámpát, és a solid state relé kapcsolgat, az első képen 2db 2-es relé van alul, felette a mysensors node, ezek elférnek a műszerdobozban, a doboz résébe meg pont befért egy sorkapocs, így farigcsálni se kellett.
Jelenleg sima 220-as LED-et kapcsol a relé, 10-15W minden lámpa, ez volt a low budget egyelőre. Később ha kell akár DC szabályzott feszültséget is lehet küldeni a lámpa felé (lecserélve persze a lámpát, meg átalakítani a dobozkákat LED vezérlősre sima relé helyett), és akkor lehet fényerőt, vagy akár színt is mókolni. Ez majd a távlati jövő.
-
Yoshida
aktív tag
nekem raspberry pi3-on fut a domoticz, arra volt itt már többször is szó, hogy van valami script, és a pi beépített BT-je tudja fogadni a hőmérő jelét, még nem jártam utána pontosan mit kell, van 2-3 hét legalább mire megjönnek a cuccok
(bár arra se emlékszem, hogy 2-t tud-e kezelni együtt a pi, de majd kiderül ez is) A gond hogy még nem a ház közepén van a pi, hanem az egyik végében, a nappaliban. 2 hőmérőt vettem, egyik lenne a nappaliban, másik a hálószobában, ami viszont a másik vége a háznak... meglátjuk.
BT range extender nem létezik? Látok ilyesmit neten, de mintha hanghoz lennének... -
Yoshida
aktív tag
én most "miattatok" adom fel az "elveimet"
mivel vettem az ide linkelt alzás akciós home minit, és nem akarok szenvedni a domoticz ingetrálásával, ifttt-miatt viszont ki kell engednem a domoticzot, hogy lehessen pár dolgot vezérelni hanggal.
alin 11.11-én rendeltem bt-s xiaomi hőmérőket, meg egy z-wave mozgásérzékelő/hőmérő/fénymérőt, kíváncsi leszek mit tudnak. Pláne a BT eszközt, 3 falat átvisz-e... -
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
na, de ha nem fut a service, akkor a restartra nem kéne újraindulnia, nem? Hanem start kéne.
Itt többünknek is van ez a hiba, hogy raspbian reboot után, kell egy domoticz service restart is. 10-ből 7-8-szor kell nekem.
Bétára átállás óta nekem ilyen. Néha update után se jön be a webes felület, és kell egy restart.
Vagy a restart parancs ha nem fut, elindítja a service-t? (nem próbáltam igazság szerint, és most nem akarom leállítani a domo-t
) -
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
Azért az egyik ágyúval verébre, nem? (xiaomis)
rm minivel én "vezérlek" egy Daikint, de pl. a dakinon a program fix légterelővel fut, míg ha az rm minivel kapcsolom, akkor swing módba kerül. És nem találtam erre opciót benne. De külön házvezérlővel meg lehet tanítani a fontosabb, gyakrabban használt értékeket (pl. 24 fok hűtés, nincs swing, venti auton), és akkor pl. Domoticz-al pontosabbat lehet küldeni.
Nem lehet wifi modult utólag berakni a klímádba? Sokkal üzembiztosabb úgy vezérelni.
-
Yoshida
aktív tag
az egészet körbe kéne venni egy 40x40-es fa dobozzal, amit átjárhat a légmozgás, hogy ne fülledjen be alatta. és még így is a sugárzó hő csalhat.
szerk: nekem a kültéri hőmérő amúgy egy északnyugati ablak párkányán van, de délután sajna elég ha a környékét süti a nap, máris felmegy akár 45 fokra is a kijelzett hőérték. egyelőre nincs indíttatásom kijavítani a dolgot, reggel jól mér, és az volt a szempont egyelőre, hogy lássam reggel hány fok van. (bringával induláshoz lényeges infó)
-
Yoshida
aktív tag
már rég volt, hogy wifit kellett állítanom az rm-minin, de elvileg amikor megvetted, az appot elindítva rácsatlakozik, és meg kell adni az otthoni wifi nevét/jelszavát. Azt elmenti, újraindul, és onnantól már fent van az otthoni wifi hálózaton.
Na az ismerősnek ezt újra végig kell játszani, és ha visszakapod, neked is megint. Van az alján szerintem egy reset gomb is, hogy alapállásba helyezkedjen.
(ha nem ez a baj, akkor bocs)
-
Yoshida
aktív tag
1. ha már van pi-d, akkor sok egyébb megoldás lehet, pl. z-wave (usb sticket kell venni), vagy a xiaomi gateway-t (asszem ez is egy usb stick, volt itt szó róla) ami által a zigbee-s cuccait tudod integrálni domoticzba. Ezek a hőmérők szerintem 1 évet is elmennek elemről, bár nem 18650 van bennük hanem gombelem sztem. Wifis mindig többet fog enni. z-wave, zigbee, vagy a kedvencem a barkácsolós mysensors.org-os verzió mind elmegy elemről.
2.-re annyit merek mondani, hogy a telefontöltő nem tápegység, illetve nem úgy
nem arra való. Vegyél egy rendes tápot.
Volt itt, vagy a pi topikban is szó olyan UPS-ről, ami a pi-hez való, barkácsolható, talán pont 18650-esekkel akár.3. van igen, hőmérőknél edit arra amit állítani akarsz, és ott van alul, hogy adjustment.
6. ez itt offtopik, routerben meg kell nézni (bár a pi is használható erre), hogy milyen dynamic dns szolgáltatót támogat, és annál regisztrálva mindig elküldi a megváltozott ip-det egy erre való dns szerverhez, és így a kapott dns név pl. xyz.dyndns.com mindig az aktuális ipre fog mutatni. Ezen felül portokat kell nyitnod a routeren. Még jobb ha raksz a pi-re openvpn-t
de akkor a telefonokra is kell vpn kliens, kicsit bonyolítja a dolgokat. -
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
Magában a kábelben szerintem nulla az esélye hogy szikra keletkezzen. A kötéseknél, na ott már lehet minden!
mint a búcsúban, melegedés, szikra stb. Mi ezért nem raktunk kötést a fafödémben, pedig ott megy minden kábel, hanem direktben elmegy a falig minden egyes konnektorhoz/kapcsolóhoz, és ott le, és csak az elosztóban van kötés ami már messze van a födémtől, benne a falban.
Ezek kettős szigetelésű kábelek, mehetnek ilyen helyeken. (MBCU 3x1.5 pl.)1.5-ös kábelben elvileg lehet vinni 16A-t, ami 3.7kW! Az bazisok.
Amíg nem volt meg a klíma, két 2kW-os ventillátoros melegítővel tarotttuk a házban a 10-15 fokot dec, és januárban, és inkább használtuk a kettőt 1kW-on, mint hogy egy menjen 2kW-on a hőn tartáshoz, mert a dugvilla a hosszabbító dugaljában igen szépen melegedett 2kW-nál. Kábel az nem volt gond akkor se.
Amúgy épp ezek a kötések miatt én már elhatároztam, hogy poe switch kell, és csak egy ethernet kábelt kell a kamerákhoz elvinni (padláson ezt is
), mert a külön 220-as tápos kamerának valahova oda kell rakni egy konnektort, bele a tápját, ezek mind melegedhetnek, hibalehetőség, és fás környezetben veszélyes is sztem. (lehet túlparázom)
Így meg csak ethernet kábel kell, a csatlakozása meg már a szabadban lesz, benne a kamerában, a poe switch meg akár egy falba süllyesztett dobozban is csücsülhet. (amit meg majd hőmérőzök, ha már okosotthon topik)szerk:
kano: ezen kívül lehet a szigetelésbe is süllyeszteni akár 7-800 fokig is tűzálló full zárt kötődobozt. Mint ahogy lehet konnektort, kapcsolót is rakni, mindenre van szabvány, és egy villanyszerelő ezeket meg is tanulja, alkalmazza. Az eps amúgy is nem égést tápláló anyag ha minden igaz, csak éghető. De ha leöntöd benzinnel, és meggyújtod, csúnyán megfolyik, és viszi az égő benzint is magával, az igaz. -
Yoshida
aktív tag
hát ez elég összetett. Te csinálod, vagy csináltatod a szigetelést?
Csövezést villanyszerelő tudja átgondolni, mit hova akarsz az alapján.
Az biztos ha nincs falba süllyesztve, akkor a szigetelősök anyázni fognak, mert ki kell vagdosni a szigetelésből a csövek felett.
Csőnek akkor van értelme, ha utólag tud/tudtok bele húzni vezetéket, ehhez kellenek ide-oda kötődobozok is.Milyen a ház? egyszintes? fa/beton födémes?
Nálunk pl. ha lesz egyszer pénzünk zsaluziára, akkor a szigetelést kivágva kerül az ablak fölé, és onnan felfelé a padlásra mennek a kábelek, csak kifúrom a szigetelést a padlásig, felnyomok egy vékony csövet, bele a kábelt, majd a padláson kényelmesen tudom bármerre vinni és lehozni a ház azon pontjára ahova akarom, majd egy nagy elosztódobozba összehozom őket a kapcsolókkal. De ahány ház, annyiféle lehetőség.
-
Yoshida
aktív tag
Köszi, és melyik vált be neked?
-
Yoshida
aktív tag
Tudtok olyan domoticz vezérlő android appot, ami ingyenesen enged widgetet csinálni kapcsolókból? Olyat találtam csak, ami alapból ingyenes, de a widget már csak a fizetősben van benne...
Most httplink progival van parancsikon a főképernyőn, és így ha rányomok elküldi a parancsot, de jobb lenne, ha látnám is az eredményét, a widget vissza tudná jelezni gondolom. (az nem tiszta, hogy ilyenkor ha más valaki felkapcsolja pl a lámpát, a widget idővel leköveti-e? )
Faterékhoz 4 hónapon belül kétszer mentek be, először a kertbe, utána a műhelybe. Első esetnél egy kamera volt az utcára nézett, de szomszéd felől jöttek, így nem volt semmi felvétel. Második esetben volt már a kertre hátra is kamera, de akkora mákjuk volt, hogy 2 nappal előtte áramszünet volt az utcában, és az egyik béna kínai kamera elfelejtette a beállításokat, a másiknak meg az emailjeit blokkolta a gmail... De nem izgatta őket a kamera se, igaz a kamera közelében nem jártak valószínűleg. Szóval ezeket nem hinném hogy zavarná a wifi jelenléte, vagy bármi ilyen. Egyébként amikor a szomszéd felől jöttek át az első esetben, utána 1-2 hónapra rá karácsonyi szünetben oda is bementek a házba, gondolom kifigyelték, hogy az ünnepekre elmentek.
-
Yoshida
aktív tag
pi3b vagy pi3b+?
Előbbinél elhangzott régebben hogy boot során elveszi egy pillanatra a tápot az usb-től, és emiatt lehet filesystem hiba. Nekem is volt már ilyen. Most usb-ről bootolok 2.5ös mobilwinyóval, nincs is bent sd, de y tápkábellel, kapott egy dedikált tápot is, így remélem stabil lesz. Volt most áramszünet is, kb másfél hónapja megy a rendszer.
-
Yoshida
aktív tag
min fut a domoticz? mert ha hdmi-n össze tudod kötni a dolgokat, akkor CEC-el vezérelve (ha a domoticz raspberry-n fut, akkor elérhető ez) stabilabb a dolgokat irányítani, mint infrán. Feltéve hogy minden hdmis, amit irányítasz. Van visszajelzés, hogy lefutott.
Én is használom a broadlink minit, és pl. tv hangerő, vagy bemenet váltás elég macera, nem lesz olyan, mintha nyomogatnád a távirányítón a gombot. Se az appjával, se domoticz alól.
De rá fogom szánni magam, és amit lehet átrakok hdmis vezérlésre. (erősítő régi sajna, az nem fog menni pl.)
Csak infrás eszközhöz viszont jól jön a dolog.
-
Yoshida
aktív tag
azért egy okosotthonban mire a zár piszkálásáig jut, minimum két lángszóró küldi a tüzet a fejére az ajtó előtt, plusz már szaladnak a medveölő kutyák a kert másik végéből az okosotthon által felolvasott "csibész" parancsra

(vagy csak látszik kamerán, ami jelzett)
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
köszi, 3.3 Voltosítani nem is gondoltam rá, pedig simán működne, csak rövidre kell zárni a fesz redukálónál két érintkezőt. Azt mondjuk nem tudom, hogy az 5V-os reléim mennének-e 3.3V-on, de biztosan lehet kapni olyat is. Asszem mysensors-osok főleg 3.3-as arduinoval elemes projecteket csinálnak, 230V-ra meg az 5V-osat, de ez nem szentírás.
Szerintem a Hi-link magassága miatt bukó a sima dobozba berakás, vele 3cm magas az egész, nélküle 2cm lenne. Esetleg ha jó mélyen van bent a doboz, pl. csempe, vagy vastag vakolat van még előtte, akkor talán elférhet, talán van itt valahol még sima 65-ös dobozom, megnézem majd mennyire lóg ki. Ugye kérdés az is, milyen az aljzat, mennyire megy mélyre be.
-
Yoshida
aktív tag
Mysensors nagyon alulreprezentált lett a topikban, úgyhogy hozok egy kis frissítést

Még a topik elején érdeklődtem itt, építkezünk, okosház lenne stb. Layerke adta az ötletet a mysensors-os rendszerhez, Bátyó is adot tippeket, most végre eljutottunk oda, hogy beköltöztünk, persze pénz elfogyott, de a világítást kezdettől mysensors-osra akartam csinálni, így azt muszáj volt kiizzadni.
(pl. nem akartam alternatív stb. kapcsolást, a folyosót 5 helyről lehet majd kapcsolni, ehhez egy impulzus relé kéne a nyomógombokhoz, az meg 3-4 ezer forint, annyiból megvan egy mysensors node is simán, ha nem vesszük a forrasztás, rendelés idejét, munkáját)Minden szobába (jó, egyelőre csak a fürdő, nappali, konyha van kész
) nyomógomb van TEM modul család, elég kocka forma, de egyrészt nem akartuk túl deisgnolni, meg volt már Honda Jazzünk is, inkább a praktikum volt a lényeg mindig 
Lényeg, hogy mindenhova mélyített 65-ös dobozt raktam, így 6cm mélységig lehet pakolászni, így majd minden konnektort utólag fel tudok okosítani egy mysensors-os relé modullal:
Ez még csak prototipus, rövidebb vezetékkel, és kisebb relével pl. ssr-el befér minden a mélyített 65-ös dobozba:
A NYÁK-ot az openhardware.io oldalon lehet megtalálni, kínaiak legyártják, elküldik. ezen kívül egy nrf24 2.4GHz-es rádió modul, meg egy Hi-link 230V -> 5V kocka, pár kondi, meg egy 5V->3.3V regulator a rádió modul számára, egy bizti, ja meg az arduino pro mini. (de a srác rakott helyet egy dallas temp sensornak is, meg hőre kioldó biztinek, varistornak is van helye a NYÁK-on)
Sajna leforrasztottam három egységet is, mire kiderült, hogy fordítva kell a feszültség regulátort beforrasztani, de amíg kiderült, addig megcsináltam 4 lámpát az openhardware.io másik népszerű lapjával, a newbie pcb-vel:
Ezen az arduino pro-mininek is nagyobb a forrasz helye, béna amatőrként se volt gond normális pákával a beforrasztás.
Egyébként minden nyomógomb egy elosztó dobozhoz van küldve, és a lámpák is mind oda futnak be, így egy helyről lehet mindent szerelni, viszont több vezeték/kábel kellett. Volt is nevetés, amikor sikerült a konyhai nyomógombra rákötni a fürdőszoba lámpáját

És milyen használni? (1 hete megy kb.
)
A nyomógombról instant megy a fel-le kapcsolás, ha lelövöm a domoticzot, az egész pi-t kilövöm, akkor is működik.
Domoticz felületről is ha rányomok, egyből késlekedés nélkül kapcsol, az esetek 95%-ában. Valamiért néha belaggol, de szerintem az sd kártya az oka a pi-n, és elég sok minden fut is rajta, influxdb, grafana, domoticz, gassistpi, share. Tavaly még notiwinyón ment a rendszer, akkor nem voltak ilyen lassulások. Pl. most lassan jön be a grafana is, tavaly sokkal gyorsabb volt. -
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
Pedig nekünk is lesz ilyen, most lett volna igazán jó, amikor olyan helyre vagy bejelentve, oda mennek a levelek, ahol még nem laksz
Így nem kell potyára csak a láda miatt kimenni. -
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
Azt olvastam, de min fut a domoticz? windows, raspberry? (bár végül is mindegy, windows-ra a broadlink leírás az összefoglalóban, raspberry-re meg 2-3 hete írtam le lépésről lépésre hogy kell
) -
Yoshida
aktív tag
Milyen rendszerhez lesz kötve?
-
Yoshida
aktív tag
Ha a dashboard mode: floorplan domoticzban, akkor android alól meghívva a domoticz címét böngészőben bejön az alaprajz. xiaomi-n meg ki lehet rakni ikonra webcímet is, így a főképernyőn csak egy bökés, és már be is jött a floorplan. lehet zoomolni is a szobákra, stb.
Egy gondom van vele, hogy vissza gombra nem tűnik el, csak home-ra(Más telefonon, vagy launcheren nem biztos, hogy ki lehet rakni webcímet kezdőképernyőre.)
-
Yoshida
aktív tag
nekem is ez a hiba volt raspbian alatt, aztán nem foglalkoztam vele. kösz a tippet, kipróbálom majd más webserverrel.
-
Yoshida
aktív tag
Mi köze a telefon akksinak a broadlink+raspberryhez?
Én leírtam magamnak amikor már harmadszorra kellett telepítenem a broadlink telepítését raspbian alá:
(azt viszont elfelejtettem, hogy ez csak az rm-minihez jó, vagy jó a rádiós broadlinkhez is, nekem csak rm-mini van itthon)pi-n parancssor álljon a /home/pi alatt:
wget https://bootstrap.pypa.io/get-pip.py
sudo python ./get-pip.py (de volt már fent, azt leszedi. 9.0.1-et leszedte, és valami 18.0-t rakott fel.)
sudo apt-get install python-dev (python dev is already the newest version)
sudo python -m pip install configparser
sudo python -m pip install netaddr
sudo python -m pip install pycrypto (elvileg ez is már fent volt)
böngészőbe megnyitni: https://github.com/mjg59/python-broadlink
zöld "clone or download"-ra rányomni, majd a kis ablak jobb alsó download zip-jére kattintani, és letölteni a pi-re a csomagot
home-ba vagy desktopra pl. itt kitömöríteni.
pl. a /home/pi-be, utána belépni, ha eredetileg a /home/pi alatt futtattuk a dolgokat:cd python-broadlink-master
ls-el ki tudod listázni, hogy ott van-e a setup.py file
sudo python ./setup.py install
böngésző: https://github.com/davorf/BlackBeanControl
megint clone or download, download zip. kicsomagol.
én a könyvtár tartalmát beraktam direktbe a
/home/pi/domoticz/scripts-be, mert domoticz innen tudja futtatni könnyedén.itt megnyitni leafpad-el a BlackBeanControl.ini filet,
én beállításom:
[General]
IPAddress = rm-mini ip-je (legyen lefixálva routerben az ip)
Port = 80
MACAddress = rm-mini mac addresse
Timeout = 5ha hosszabb parancsot veszel fel, tedd 10-re a Timeoutot.
parancssor legyen a /home/pi/domoticz/scripts -en:
backbeancontrol.py edit, és első sort lecserélni erre:
#! /usr/bin/python
utána
./BlackBeanControl.py -c SamsungOFF
innen van 5 sec (vagy több ha átírtad), hogy megnyomd a távirányítón a gombot.Ha újra futtatod
./BlackBeanControl.py -c SamsungOFF
akkor végrehajtja az előbb felvett parancsot.
Na és ezt a parancsot kell domoticz-ban egy kapcsolóhoz pl. hozzáadni:
Off action: script://BlackBeanControl.py -c SamsungOFF
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
nekem a béta 10-ből 9-szer frissítés után ezt játssza. kell egy service restart raspbianon.
másfél év alatt még egyszer volt hogy offline-ba ment, de gyanakszom, hogy az usb hdd-nek volt köze hozzá.
Egy ideje már visszaálltam csak sd-re.
fórumokban a pluginekre/scriptekre írták asszem, hogy azok okozhatnak instabilitást. -
Yoshida
aktív tag
köszi, mivel vezérled őket (mi a központ) ? Láttam ezt a spetu-t is alin, de domoticz nem írja mint kompatibilis eszköz. (vagy csak annyit jelent, hogy nem tesztelték?) vannak azért olyanok, ahol írják, hogy pl. eu verzió csak korlátozottan megy domoticzban pl. (más gyártó, más z-wave terméke)
-
Yoshida
aktív tag
Használ valaki NEO COOLCAM NAS-DS01Z Z-wave ajtónyitás érzékelőt, vagy NEO COOLCAM NAS-PD01Z Z-wave PIR Motion Sensor Detector érzékelőt? utóbbiban van lux mérő is, elvileg minden funkciót kezel a domoticz.
16 illetve 21 dolcsiért lesznek nov 11-én alin, elgondolkoztam, ennyiért megérné nekem, nem kell semmit vezetékelni, vagy helyet kialakítani neki az ablak környékén, pláne a mozgásérzékelőnél, ha nem válik be egy helyen, mehet máshova.
Vagy tudtok hasonló áron Z-wave érzékelőket? Igazából ha hőmérő meg páramérő is lenne bennük, akkor még jobb lenne
(fibaro-ban van, de 3x-4x áron)Találtam egy másik Z-wave ajtónyitás érzékelőt, de domoticz-on nem szerepelt, mint támogatott hardware, így azt inkább hanyagolom (de drágább is mint a Neo)
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
Vasárnap a vihar előtt kikapcsoltam a raspberryt, azóta nem bootol be

az sd kártya szerintem jó, elkezd tölteni róla, win alatt is látszik minden rajta, de az USB winyóval amin van az raspbian nagy része, már megakad, valami timeout lesz, és megáll az egész amikor arról töltene.Asztali gépbe, Winbe bedugva látszik, hogy valami ismeretlen partició van rajta, de egy "ext" mount progival nem tudtam belenézni (azt ígéri, hogy olvasni simán lehetne a fileokat win alatt), illetve ha az asztali win gépre bedugva hagyom az USB winyót, és újraindítom, akkor megáll a BIOS-nál, az se bootol be... (nem a boot menünél, már a memóriát se kezdi el számolni, fura)
Direkt azért lett USB noti winyó rákötve, hogy ne haljon be az SD kártya
Erre az hal be (bár még nem 100%)Ez még egyelőre csak egy tanuló project, a végleges a most még épülő házban lesz, de elgondolkoztam, nem lenne-e jobb valami raid-es mini-itx pc-t építeni (csak mibű), és arra domoticz. Ha az behalna, és lenne mentés róla, még mindig könnyebb pl. az asztali gépen újraéleszteni, akár mint virtuális gép, vagy valami konténeresként (nem tudom az USB mysensors, és z-wave gateway hogy menne ezekkel)
-
Yoshida
aktív tag
én kb másfél éve innen rendeltem: [link]
Ezekkel nem volt gond.
Ha megjönnek a 3 másik forrásból a rádióid, érdekelne, hogy melyik lett jó, mert lassan nekem is ideje, hogy rendeljek újakat. (bár adja magát, hogy ugyanonnan rendeljek, mint tavaly, de közben ők is változtathattak a hw-en simán)
A 16k-s flash-be én is belefutottam

Asszem egy kiherélt air-humidity sketch épp felfért rá, de valamit ki kellett törölni belőle.
-
Yoshida
aktív tag
win-en sincs fent a domoticz? ott pár kattintás és felmegy, és ott tudnád tesztelni.
mysensorst már frissítették, nekem 2.0 vagy ilyesmi volt még amikor kezdtem (most talán 2.3), csak összeraktam, felraktam a domoticz-et win-re, és működött. Utána felraktam pi-re a domot-, és ott is ment a gateway.
Úgy kezdtem, hogy van egy DHT22 hőmérő a gateway-en, és domoticz-hez hozzáadva a ttyUSB-t, megjelent a hőmérő is. (gw sketch-be beleollóztam az Airhumidity leírásban levő sketch részeket)
Ezek után csináltam egy relét a rádió modullal, és felismerte egyből bekapcs. után.Kb. még sose kellett néznem a serial monitort.
JA! Tettél kondit a rádióra?
"Connecting a Decoupling-Capacitor
The nrf24 radios are extremely sensitive to noisy or unstable/insufficient power. You will need to add a decoupling capacitor of 4.7µ - 47µF (the exact size usually doesn't matter, but you can try 47uF if 4.7uF still doesn't work, especially if sending data works well and not receiving data) across the radio's 3.3V and GND."Ezen kívül a tápra is érzékeny a rádió, egy arduino 3.3V lába meg tudja hajtani a kondival biztonságosan, de ha még valami más is megy róla, akkor egyre bizonytalanabb lesz a kommunikáció.
(holnap vidéken leszek, de valamikor tudok többet is segíteni ha kell, átnézni a sketchet stb.)
-
Yoshida
aktív tag
ja, hogy te ilyen virtuális nevet hoztál létre? most értettem meg
sose próbáltam így, de elvileg mennie kéne úgy is gondolom...De akkor most a kérdés, hogy mi nem működik?
A gw- magában nem csinál semmit, nem látsz semmit belőle a házvezérlőben. Kivéve ha direktben van rajta érzékelő, az megjelenik akkor child device-ként.
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
Én ezzel órákat szenvedtem mire jó lett. Sajna annyi mindent változtattam, hogy már nem tudom melyik volt a megoldás.
De nekem még a python2 vs python3-al is meggyűlt a bajom.
Az rémlik még, hogy a BlackBeanControl.py file-ban az első sort át kellet írni:
#! /usr/bin/python-ra, mert alapból#!python2van benne. (csinálj te is mentést a .py fileról előbb
)Ezen kívül nekem az összes file itt van: "/home/pi/domoticz/scripts"
Sőt, így végiggondolva ez lehet a megoldás

Az első sorban a .py filenak adod meg hogy melyik interpreterrel dolgozza fel asszem. Viszont én már raktam fel 2-es, 3-as pythont, meg valami átállítót is hozzá... Szóval nem biztos hogy pont így fog menni, de errefelé kell kutatni.
-
Yoshida
aktív tag
valószínűleg ki lehetne hagyni a domoticz-ot is belőle, de nekem így megy:
van egy selector switch:
Ezeket nyomkodva küldi a parancsokat a blackbeancontrol az rm-mininek.
Ezek után meg kell nézned a devices részben, hogy mi az idx-e a kapcsolónak.
Ezen kívül a képen látszik, hogy a ki/be kapcsolás, a level 10 érték.Böngészőben le kell tesztelni, hogy ha ezt elküldöd a domoticz-nak végrehajtja-e:
http://user:jelszo@kintrolelerheto.dns.nev:8080/json.htm?type=command¶m=switchlight&idx=56&switchcmd=Set%20Level&level=10
Nálam mint látszik az 56-os a kapcsoló idx-e, a level 10 pedig a ki/be kapcsolása.
Ezek után ha működik a parancs (csak tedd be a böngésző címsorba, és enter), akkor jön az ifttt, új applet kell, az if this legyen a google assistant (azon belül pl. az első, say a simple pharse),
What do you want to say? ide nekem pl. van hogy turn on the TV.
What's another way to say it? (optional) ide beírtam, hogy turn off the TV. Mivel ugye ugyanaz a parancs kapcsolja ki meg be, így bármelyiket mondom, ugyanazt a parancsot küldi az assistant. Ezzel ugye a turn off-al is akár be lehet kapcsolni, de ez mind1
What do you want the Assistant to say in response? ide pl. azt írtam: ok switching the TV (így a ki meg bekapcsolást is jelentheti)
Itt jöhet a create trigger gomb.
Most jön a That szekciója az iftt-nek: itt a webhooks-ot kell kiválasztani:
És értelemszerűen a te parancsod ami működik böngészőben, kell beírni.
Elmented, és kb 10 sec múlva már mennie kell.
-
Yoshida
aktív tag
Külön kell választani az rm pro pi általi vezérlését, és a házvezérlő alá az összekötést. Utóbbi domoticz alatt kb ennyi: kell egy virtuális kapcsoló, és ezt kell végrehajtania: "script://BlackBeanControl.py -c SetTopBoxOff"
Az első hozzászólásban levő leírás tartalmazza hogy kell elérni, hogy pi-n működjön az a rész parancssorból, hogy BlackBeanControl.py -c "parancsod".
Utána gondolom HA-ban is van virtuális kapcsoló, amivel el lehet indítani parancssori dolgokat.
-
Yoshida
aktív tag
Elég lehet a telefon is, de nem sok androidos telefonról tudok, ami képes egyfolytában hallgatózni, elővétel, és gombnyomás nélkül, ráadásul otthon kéne lennie mindig egynek. Olyat már csináltam én is, hogy bezártam már az ajtót, akkor jutott eszembe az ip kamera, és a telón lévő assistantnak mondtam be hogy kapcsolja be, és szépen végre is hajtotta a parancsot. Viszont 99%-ban gyorsabb, ha behozom a domoticz-ot a telón, és rányomok a bekapcs gombra.
Amúgy úgy látom, hogy az a legjobb (nekünk tuti), hogy ha van pl. tv vezérléséhez távirányító, telefonon app vagy domoticz kapcsolók, és a hangvezérlés.
Adott szituációtól függ, hogy melyik a gyorsabb
Ha épp a kezed mellett van a távirányító, azzal a leggyorsabb bármit csinálni. De ha messze van, és a telefon van a kezedben, akkor valszeg az lesz a gyors.
Ha semmi nincs nálad, de épp mászkálsz, és akarsz halkítani pl. a tv-n, vagy készülünk elindulni, kaparjuk össze a gyereket, akkor a legegyszerűbb közben hanggal kikapcsolni a tv-t, set-top-box-ot, stb. -
Yoshida
aktív tag
Igen, kell egy google home kütyü, illetve a szegények mint én felrakják a google assistantot a pi-re (kell pluszba egy usb mikrofon, meg egy hangszóró), és zene lejátszáson meg egy két dolgon kívül lehet használni azt is hangvezérlésre.
Ez is pont hiányzik a pi-re telepített assistanból, hogy a google home applikáció nem ismeri fel mint eszköz. Így én se tudtam hozzáadni a broadlinket (RM minin van csak), maradt a másik megoldás, a broadlinket a raspberry kezeli parancssorból (blackbean control, 1. hsz.), ami parancsokat a domoticz is el tud indítani, az ifttt.com-on meg be lehet állítani a google assistantnak ezeket a parancsokat, és akkor megy a hangvezérlés.
-
Yoshida
aktív tag
Google home appot ha felrakod androidos telóra, ott ki lehet választani a broadlink rm-et, azt hiszem az ihc appból szedi a scene-eket, és azokra tud reagálni.
Mivel nekem nem kezeli home device-ként a google a pi-n futó assistantot, így az ifttt.com segítségével tudtam hangvezérléses parnacsokat csinálni. de ehhez a pi-re be kell rakni a broadlinket (ehhez van a leírás az első hozzászólásban)
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
Mit ajánlotok, ha majd akarok 4-6 ip kamerát a házhoz, milyen előnye tud lenni egy házvezérlőhöz hozzákötve?
Kicsit el vagyok maradva a kamerákkal...
Van egy régi Foscam-em (640x480-as
), azt ha bedugom, és az értesítés mozgásra beállítása aktív, akkor 20 sec múlva már küldi is az emailt/tölt fel ftp-re képeket a mozgásról. Távolról macerás kikapcsolni a mozgásérzékelését, ezért csináltam hozzá mysensors-os relét, és domoticz alól kapcsolom ki/be, ha elmegyünk/megjövünk otthonról.Faternak vettem egy olcsó kínai ip kamerát, ott meg a saját felhős appjával (yoosee) már lehet olyat csinálni, hogy armed, vagy disarmed a kamera. Tehát képe mindig van, de csak armed állapotban küld emailt (de pl. ftp-re már nem is tud feltölteni, nincs saját web felülete se, botrány).
Szóval milyen irányba kéne nézelődni, ha olyan kamera rendszert akarok, aminek a mozgásérzékelését domoticzból akár egy gombnyomásra tudnám aktiválni? Ezt a részét se ismerem, ha lehet domo-ba valami felületet elővarázsolni, ahol látszanak a kamerák képei, az lenne az über.

Egy-két motoros, többi kamera fix lenne. -
Yoshida
aktív tag
Nekem az jött le, de lehet, hogy teljesen tévesen, hogy a mysensors-t használók nagy része domoticz-ot használ. Pl. néztem RGBWW led vezérlést, és valamit írt, hogy így ahogy van megy domoticz-al, más vezérlőkhöz át kell írogatni dolgokat, hogy kezeljék. Ilyesmik.
Amíg minden működik benne, addig nem izgat a kinézete se, tavaly április óta megy nekem a pi-n a domoticz, százezerszer frissült már, mostanában heti 1-2 béta update van, megy minden. Legnagyobb nyűgöm most, hogy a béta update után lehal a webes felület, és kell egy service restart neki.
Csináltam egy alaprajz képet, mint floorplan, rádobtam a kapcsolókat, hőmérőket, TV vezérlésnek ilyen selector switch-et, van 4-6 gomb, amire ráraktam pár fontosabb dolgot.De ezt is hónapok volt mire összeállt, mert sose volt időm...
-
Yoshida
aktív tag
Keresd vissza a hozzászólásaim, ugyanezzel szenvedtem 2-5 hete (fogalmam sincs mikor)

Lényeg, hogy a domoticz a "root" nevében fut, te meg a pi nevében csinálsz mindent.
Nekem a sudo su -val sessiont nyitva újra kellett felrakni a python pluginokat, meg még nem tudom mit, a lényeg hogy a "root" user alatt ha megy, akkor jó vagy.
Ja, és a domoticz wiki oldalán levő python broadlink plugin nekem is összeomlasztotta az egészet, úgyhogy csak az összefogalóban levő leírás használható, de az is ésszel, mert win alá íródott.
-
Yoshida
aktív tag
műűűűködik!!!
Köszi mindkettőttöknek!!!!
Eszem megáll ettől, vagy ötször kellett installálni mindent, pi user alatt python3 alá először, aztán python2 alá, aztán most a root alá
(persze egyből csak a root alá kellett volna)Nem értem teljesen miért jó ez, de a lényeg hogy végre fut a script domoticz alól, ráadásul rögtön mindkét verzió megy. megy a python scriptes, meg a bash-es is.
szuper fórum

szerk:
szóval a telepítési leírásból ezeket kellett a root user alatt újra megcsinálni:
Install configparser package: python -m pip install configparser
Install netaddr package: python -m pip install netaddr
Install pycrypto package: python -m pip install pycrypto
Download python-broadlink package - you can find it on the github by the package name (github user: mjg59)
Unzip it to some local folder and install it: setup.py install -
Yoshida
aktív tag
nem megy root alól a script:
root@raspberrypi:/home/pi/domoticz/scripts# ./BlackBeanControl.py -c SamsungVolUp
Traceback (most recent call last):
File "./BlackBeanControl.py", line 3, in <module>
import broadlink, configparser
ImportError: No module named configparserviszont elvileg csak fel kell raknom pip-el a két modult, megpróbálom tegnap küzdöttem ezekkel már, a sima pi user alatt
-
Yoshida
aktív tag
így sikerült:
pi@raspberrypi:~ $ sudo ps axfuwww | grep domoticz
pi 26267 0.0 0.0 4368 536 pts/1 S+ 22:04 0:00 | \_ grep --color=auto domoticz
root 25674 0.4 2.2 178932 17148 ? Ssl 21:49 0:03 /home/pi/domoticz/domoticz -daemon -www 8080 -sslwww 443Tehát akkor a root alatt fut, ahol gondolom az egész python állítgatás amit csináltam, nem érvényes?
Megpróbálom (lehet csak holnap), hogy pi ként fusson a domoticz, ha minden igaz akkor így már jó lesz. (bár azt még nem tudom, hogy hogyan kellene pontosan)
Köszi nektek!
-
Yoshida
aktív tag
Igen, a bash file fut simán a pi useremmel ahogy be vagyok lépve, nem kell sudo-zni.
Ezt nézem most, de még mindig nem tudom megmondani, hogy milyen user alatt fut a domoticz, de a könyvtára a home/pi/domoticz alatt van.
pi@raspberrypi:~ $ sudo service domoticz.sh status
● domoticz.service - LSB: Home Automation System
Loaded: loaded (/etc/init.d/domoticz.sh; generated; vendor preset: enabled)
Active: active (running) since Sat 2018-05-26 21:49:22 CEST; 33s ago
Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Process: 25645 ExecStop=/etc/init.d/domoticz.sh stop (code=exited, status=0/SU
Process: 25665 ExecStart=/etc/init.d/domoticz.sh start (code=exited, status=0/
CGroup: /system.slice/domoticz.service
└─25674 /home/pi/domoticz/domoticz -daemon -www 8080 -sslwww 443
May 26 21:49:22 raspberrypi systemd[1]: Starting LSB: Home Automation System...
May 26 21:49:22 raspberrypi domoticz.sh[25665]: 2018-05-26 21:49:22.796 Domotic
May 26 21:49:22 raspberrypi domoticz.sh[25665]: 2018-05-26 21:49:22.796 Build H
May 26 21:49:22 raspberrypi domoticz.sh[25665]: 2018-05-26 21:49:22.797 Startup
May 26 21:49:22 raspberrypi domoticz.sh[25665]: domoticz: Domoticz is starting u
May 26 21:49:22 raspberrypi domoticz[25672]: Domoticz is starting up....
May 26 21:49:22 raspberrypi domoticz[25674]: Domoticz running...
May 26 21:49:22 raspberrypi systemd[1]: Started LSB: Home Automation System.szerk:
van egy ilyen leírás:
Open the systemd configuration file :
vi /etc/systemd/system/domoticz.serviceon Raspberry Pi Stretch as root (remove '#' on User and Group lines to run as 'Pi' user):
[Unit]
Description=domoticz_service
[Service]
#User=pi
#Group=users
ExecStart=/home/pi/domoticz/domoticz -www 8080 -sslwww 443
WorkingDirectory=/home/pi/domoticz
ExecStartPre=setcap 'cap_net_bind_service=+ep' /home/pi/domoticz/domoticz
Restart=on-failure
RestartSec=1m
#StandardOutput=null
[Install]
WantedBy=multi-user.targetcsináljam meg ezt? Nem tiszta, hogy ettől most más user alatt futna-e vagy sem...
-
Yoshida
aktív tag
AcCesS!
Remélem, hogy te vagy az emberem
(vagy bárki, aki tudja a megoldást!
)Most jutottam odáig, hogy kicsit foglalkoztam a broadlink rm3 mini-vel, feladtam a plugin-os domoticz-es verziót amitől megfeküdt a domoticz, inkább felraktam ezt a blackbeancontrol python scriptet. (rendszer: rasbian stretch, domoticz, broadlink rm3 mini)
Odáig jutottam, hogy command line-ból simán tudom rögzíteni a távirányító kódokat, és újra futtatva szépen végre is hajtja.
Viszont domoticz-ba hiába rakom bele a parancsot, nem történik semmi, és a logba ez az error kerül be:
Error: Error executing script command (/home/pi/domoticz/scripts/BlackBeanControl.py). returned: 256
(ha nem jó a path, akkor más hibát dob, amiből egyértelmű, hogy nem találta meg a scriptet, ha megtalálja, akkor dobja ezt a hibát.)így néz ki domoticzban a parancs:
script://BlackBeanControl.py -c SamsungVolUpSemmi értelmeset nem találtam erre a hibára, csak annyit, hogy csináljak egy bash scriptet vagy mit (nem ismerem a linux elnevezéseket, bocsi), ami annyit csinál, hogy meghívja a python scriptet a megfelelő kapcsolóval, ami parancssorból futtatva szintén működik, domoticz alól pedig látszólag lefut, de nem történik semmi, hibát se ír a logba.
2018-05-26 21:19:18.305 User: admin initiated a switch command (53/vSwitch1/Off)
2018-05-26 21:19:18.307 (Dummy) Light/Switch (vSwitch1)
2018-05-26 21:19:18.536 Executing script: /home/pi/domoticz/scripts/SamsungVolUp.shParancssorból így néz ki az ami működik:
/home/pi/domoticz/scripts/BlackBeanControl.py -c SamsungVolUp
ez pedig a beágyazott script:/home/pi/domoticz/scripts/SamsungVolUp.shez van a fileban:
#! /bin/sh
/usr/bin/python /home/pi/domoticz/scripts/BlackBeanControl.py -c SamsungVolUp > /dev/null 2>&1 &Van ötleted, bárkinek, hogy miért nem jó domoticz alatt a script?
annyi még talán, hogy nekem már össze vissza vannak a python2 python3 dolgok, az elején nem futott command lineból se a script, mert bad interpreter stb hibák voltak, de ezeket valahogy már sikerült orvosolni

és a BlackBeanControl.py file első sorát erre kellett módosítanom, hogy egyáltalán működjön commandlineból:
#! /usr/bin/python
eredetileg ez van benne:#!python2viszont ezzel meg csak úgy futott a kód, hogy ha így hívtam meg:
python2 ./BlackBeanControl.py -c SamsungVolUpköszi
-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
amúgy milyen funkció ez, körfűrészt relével "távolról" indítani? Valami kínzó, vagy betörésvédelmi eszköz?

-
Yoshida
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
Nekem hasznos volt, mert nem tudtam, hogy már a broadlinket össze lehet kötni egybe a google home-al, és azt írják gyors.
Még mindig nem csináltam meg a domoticz-al való összeköttetést a broadlinknek, és bizonyos esetekben legalább akkor már hanggal működne pár dolog. (bemenet választás a tv-n pont ilyen, sosincs pont távirányító a közelben)
-
Yoshida
aktív tag
Köszönöm, ezt még nem láttam, és ez a sketch végre csinálja amit kell
Be tudok állítani színt, vagy csak a fehér ledeket. Kicsit körülményes együtt használni a fehér és a színes ledeket, valahogy ahogy erősítem a színeset, úgy halványul a fehér, és fordítva is. Még nem tudom hogy ez direkt ilyen, vagy bug.De eddig ez a legjobb, és már így is használható sketch, kösz még egyszer.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Synology NAS
- Battlefield 6
- Projektor topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Építő/felújító topik
- Parfüm topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Honor Magic6 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- AKCIÓS!! áthajtós érintős 360 szinteÚJ Dell 16 Plus 2-in-1 Ultra 7 258V Intel Arc 140V 32GB 1TB SSD
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- Jonsbo RGB 24pin / Lian Li Strimer Plus V2 12VHPWR 320mm RGB tápkábelek
- KERESEK Magyar GARIS VGA-t: 7900XTX NITRO+ / 7900GRE Pulse / 4070Ti SUPER 2x Ventus
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

de akkor leálláskor csekkol, vagy elinduláskor? most nem pingelhető a pi, de így nem tudom megnézni, hogy még csekkol, vagy már kihúzhatom...
(van egy csak tv okosítónak használva)