Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
enesbcs
tag
válasz zolesz13 #11999 üzenetére
A Domoticz saját hardvere saját magának indítja az rtl_433 programot, elképzelhető, bár nem valószínű, hogy többször is megpróbálja.. erre megoldás lehet, ha kézzel indítod az rtl_433 folyamatot és a PyRtl433-at használod hozzá, ami MQTT-n várja a kódokat és nem indít semmit.
https://bitekmindenhol.blog.hu/2019/08/10/rtl-sdr_rf_vevo_ujratoltveNem mellesleg, ha engedélyezve van a hardver a Domoticz-ban, akkor fogja az RTLSDR-t az USB-n keresztül, és nyilván hiába akarod indítani az rtl_test-et, mivel ahogy már írták egyszerre csak _egyetlen folyamat_ használhatja az eszközt. (Pont ezért kell tiltani a Linux kerneldrivereket az /etc/modprobe.d/no-rtl.conf -al, amit nyilván megcsináltál, hogy ne használják az rtlsdrt azok sem)
A melegedést mindig is tapasztalni fogod, ha használatban van az RTLSDR, gondolom a benne levő chiptől és a házában levő zsúfoltságtól függ, hogy mennyire.[ Szerkesztve ]
-
zolesz13
csendes újonc
válasz guess.who #11997 üzenetére
Szia!
Köszi a részletes leírást, megrágom még, hogy mi(k) legyen(ek) akkor a következő beruházás(ok).
Most egy kicsit azért megnyugodtam, hogy a rövid kihagyást és a teszteket leszámítva (mikor mindent szétkaptam) folyamatosan működik a teljes rendszer. Működik az új szerzemény, a külső mérő is, és működnek az eddig beleintegráltak is.Azon viszont most elgondolkodtam, hogy mi használhatta akkor az RTL-t mikor elhasalt az rtl_test-en.
Elvileg egy raspbian (buster) lite van telepítve, és mindössze egy domoticzot tettem mellé.
Most rápillantottam top paranccsal és csak a domo és az rtl az ami észrevehető processzorhasználatot produkál. A domo jóval szerényebben eszeget belőle az RTL-nél, de igazából ennyi.Mi használhatja még az RTL-t egy ilyen rendszeren? És ha van olyan akkor az letiltható és ez esetleg szintén jelenthetné némi hőfok csökkenést szegény tűzrőlpattant eszközömön? Vagy abszolút tévúton járok és nincs hozzá köze ennek sem, és hülyeségeket kérdezek, de nézzétek el nekem, mert szívesen tanulok ezekből az esetekből.
Z
-
addikt
Annyi időjárás-állomásos problémát írtok itt, hogy inkább máshogy közelíteném meg a dolgot Szóval én vennék egy olyat ami jó, tudtok valami frankót ajánlani? (Oké, nyilván így könnyebb helyzetben vagyok, hiszen nem hozott anyagból kell dolgoznom, zöldmezős beruházás lenne.)
Vezetékes vagy wifis is lehet (sőt, ezek lennének a legjobbak, de ha van stabil 433-as, ismert és/vagy visszafejtett protokollal, dekóderrel, akkor az is oké, főleg ha olcsó), és fontos, hogy legyen hozzá kanál (szélmérő). Mindezt mondjuk emberi áron, tehát Netatmo féle szettet nem szeretnék 100+ kHUF-ért, bármennyire is jó (már ha jó, nem ismerem, csak folyton szembe jön...).
[ Szerkesztve ]
-
guess.who
senior tag
válasz zolesz13 #11991 üzenetére
A "usb_claim_interface error -6" hiba azt jelenti, hogy valami más alkalmazás használja/fogja az RTL-t, ezért nem tud az rtl_test hozzáférni.
Szerintem az extrém melegedés jelezheti azt, hogy nem egy túl stabil példányt fogtál ki, lehet, hogy egyszerűbb lenne venned egy másikat, elvégre filléres eszközről van szó... Az viszont valóban megfontolandó, hogy ráteszel egy USB-elosztót a Pi-re, amit külön megtápolsz egy 5 Voltos tápról (ha nem fix kábeles, hanem több USB-csatis tápot használsz, akkor inkább egy teljesen különálló tápra tedd az USB-elosztót.
Az időjárásállomásos anomáliáktól meg ne akadj ki: nekem egy La Crosse Technology van, 868 MHz-en, azt akartam integrálni Domo alá, de kiderült, hogy ha esik az eső, véletlenszerűen eldobja a jelet a kültéri egység és nem is tér észhez elemcsere és/vagy sok-sok reset nélkül, úgyhogy hagytam a fenébe.
A másik egy Auriol, az már 433 MHz-en kommunikál, mindent beállítottam, de egyszerűen nem volt hajlandó vagy másfél hónapig észrevenni a kültérik bejövő jeleit az RTL. A frekivadásszal láttam, hogy látja a jeleket az esőmérőből és a szélmérőből is, papíron az RTL simán lekezeli Alecto V1 típusként – aztán mégsem.
Hetekkel később meg egyszer csak gondolt egyet és elkezdte mutatni a bejövő adatokat. Azóta is működik. Szóval ez ilyen. Vedd hozzá, hogy nem egy gyári csomagot használsz, hanem teljesen különböző gyártók teljesen különböző termékeit, amit az RTL-433 fogna össze úgy-ahogy, ha sikerül neki. -
szuszinho
őstag
Urak,
Próbálom tanulgatni a HA-t. Van egy rflinkem, Domoticz alatt jól működik. Dockerben futó HA alá hogy tudom betenni? Hiába írom be a konfigba a /dev/ttyUSB0-t, nem látja.
-
addikt
válasz zolesz13 #11991 üzenetére
Elég ha a határon billeg, és elindul egy alkalmazás ami kicsit jobban terheli a procit...
Én ilyet használok amúgy, ha nincs szem előtt a PI, és e miatt nagyobb/rondább dobozba is rakható, akkor csak ajánlani tudom. Ahogy már írtam, sok RPI-m fut 7/24-ben, mindegyik ilyen táppal. Van olyan példány amiben 3db rtl dongle van + egy usb wifi, atomstabilak ezzel a táppal.
-
zolesz13
csendes újonc
válasz enesbcs #11990 üzenetére
Na akkor a teszt:
A másik táppal is ugyanazt produkálta hőfokra, nincs különbség. lsusb is megegyezik, rendben van.
Ugyanakkor lőttem dmesg-t és nincs benne "Under-voltage detected!"
Ugyanakkor rtl_test (domoticz nélkül természetesen) elsőre ezt produkálta:Found 1 device(s):
0: Realtek, RTL2838UHIDIR, SN: 00000001Using device 0: Generic RTL2832U OEM
usb_claim_interface error -6
Failed to open rtlsdr device #0.Ugyanakkor újraindítás után ráküldtem megint és akkor már rendben volt:
Found 1 device(s):
Detached kernel driver
Found Rafael Micro R820T tuner
Supported gain values (29): 0.0 0.9 1.4 2.7 3.7 7.7 8.7 12.5 14.4 15.7 16.6 19.7 20.7 22.9 25.4 28.0 29.7 32.8 33.8 36.4 37.2 38.6 40.2 42.1 43.4 43.9 44.5 48.0 49.6
[R82XX] PLL not locked!
Sampling at 2048000 S/s.Info: This tool will continuously read from the device, and report if
samples get lost. If you observe no further output, everything is fine.Reading samples in async mode...
Allocating 15 zero-copy buffers
lost at least 72 bytesUgyanakkor bakker ezt nem hiszem el, mindent visszaraktam az eredeti felállásba, "elvileg rossz táppal", és nincs dmesg-re : "Under-voltage detected!"
Az adatok jönnek most is, így 2 napos teszt jön, és esélyes, hogy kap egy erősebb tápot azért.
Elképzelhető, hogy az erősebb táp esetleg segít csillapít a forróságon is? Vagy ez teljesen esélytelen?
Z
-
enesbcs
tag
válasz zolesz13 #11988 üzenetére
Ugyanolyan feliratú tápok közt is van néha különbség. Mivel az RPI3B önmagában sokat fogyaszt (5V 700-900mA) ami ráadásul pont rendszerindításkor kicsit több is lehet, én lehet 2.5A vagy 3A táppal is próbát tennék. Vagy lehet kapni egyébként saját külső tápos USB elosztókat is, ha nem akarsz semmit a véletlenre bízni..
Mivel nekem a PI Zero nagyjából 120mA-t fogyaszt, ilyen problémával nem találkoztam.[ Szerkesztve ]
-
zolesz13
csendes újonc
Köszönöm szépen, hogy ránéztél, 2,1-es tápom van, elvileg ez volt hozzá gyárilag.
rtl_test kimenet, miközben domoticz kilőve, más meg nem fut rajta:Found 1 device(s):
Detached kernel driver
Found Rafael Micro R820T tuner
Supported gain values (29): 0.0 0.9 1.4 2.7 3.7 7.7 8.7 12.5 14.4 15.7 16.6 19.7 20.7 22.9 25.4 28.0 29.7 32.8 33.8 36.4 37.2 38.6 40.2 42.1 43.4 43.9 44.5 48.0 49.6
[R82XX] PLL not locked!
Sampling at 2048000 S/s.Info: This tool will continuously read from the device, and report if
samples get lost. If you observe no further output, everything is fine.Reading samples in async mode...
Allocating 15 zero-copy buffers
lost at least 96 bytesÉs most visszakapcsoltam mindent, és előtte is ment végig az adat vétel és azóta is megy gyönyörűen, 4 órája. Akkor most elég lenne egy új táp ez azt jelenti? És megszűnne a forróság, és stabil lenne a vétel?
-
addikt
válasz zolesz13 #11984 üzenetére
Az eredeti log tartalmazza azt is, hogy kevés a tápod. Vélhetően ez lesz a gond, főleg ha másik gépben jól megy a stcik.
[ 5.551471] usb 1-1.5: dvb_usb_v2: 'Realtek RTL2832U reference design' successfully initialized and connected
[ 5.551771] usbcore: registered new interface driver dvb_usb_rtl28xxu
[ 7.032060] Under-voltage detected! (0x00050000)
.....
[ 3417.886930] dvb_usb_v2: 'Realtek RTL2832U reference design:1-1.4' successfully deinitialized and disconnected
[ 3418.251840] Voltage normalised (0x00000000)Mielőtt bármire használnád, futtass mindig egy rtl_test -et, ahogy már írtam is. Az jól meghajtja, és ha nincs közben sample loss, és nem is döglik bele/nem dobja el az usb a sticket, akkor vélhetően az alkalmazással sem lesz baj.
[ Szerkesztve ]
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz SwissAirplan #11982 üzenetére
A hiba az én fejembe volt.. nem pedig "az ön készülékébe"
Itt regisztráltam be a no-ip-t és az én ip met rendelte hozzá.. hiába futot a routeren az ugye nem update-elt..És mára az utolsó kérdés:
Tudom valahogy a Domoticzba a kameraképmegjelenítő ablak méretét? mert telefonon elég picurka
-
SwissAirplan
aktív tag
Lehet hogy sikerült a beállítás.. mármint a routerba a no-ip és a portforward.. de egy érdekes dologga találkozok!
Nekem fut itthon egy domoticz megy szépen.
Most az ősöknek hazaküldtem egy gépet előre telepítve stb stb megy szépen.. TW-vel elérem... otthon ők is elérik Fix ip ki lett osztva no-ipbeállitva.Innen a myhostname.ddns.net:8080 al belépek... helyesebben belépnék, és belépés helyett betölti az én itthoni domoticzomat ?!?!
Azt hogy? -
zolesz13
csendes újonc
válasz zolesz13 #11962 üzenetére
Na újra itt vagyok, nem vagyok képes elengedni ezt a sztorit...
Kipróbáltam Win alatt, enyhe melegedés (persze nem telepítettem hozzá semmit, csak úgy rádugtam) még nagyon melegnek sem mondanám, normál használati hőfok.
Újra bedugtam linuxos laptopba is, sokkal érezhetőbben melegszik( mindenféle telepítés nélkül ez is) de azért nem volt tűz forró. Kínomban egy másik RPi-be is kipróbáltam (KODI fut rajta, de persze itt sem telepítettem semmit az RTL-hez) még talán egy kicsit forróbb lett mint linux alatt, de még itt sem éreztem olyan nagyon vészesnek, azt mondanám határeset. Visszatettem az eredetinek szánt helyére, és tűz forró lett 5 perc alatt.majd hamar lehalt, ekkor gyorsan néztem lsusb-t:Bus 001 Device 010: ID 0bda:2838 Realtek Semiconductor Corp. RTL2838 DVB-T
Szóval mint normális állapotában.
normális állapotában (amikor még vette az adatokat) néztem egy dmesg-t is (enesbcs kolléga kérte):
Aztán dmesg amikor látszólag elpurcant (nem tudom, hogy ez is lényeges-e):
Aki ért ehhez a részéhez megtenné, hogy rápillant ezekre? Hálás lennék érte, főleg ha még megoldással is tudna szolgálni.
Azt azért muszáj elmondanom, hogy a látszólagos adatvesztéskor most nem húztam ki, csak néztem egy dmesg-t és utána mikor visszatértem a DOMO-ba vígan vette tovább újra az adatokat, most már a rövid megszakítással együtt több mint 2 órája megy, szóval én elvesztettem a fonalat. Nem értem, hogy most hogyan bírja ilyen sokáig, főleg úgy, hogy továbbra is tűz forró, alig bírom megfogni.
Bocsánat, hogy ilyen hosszú lett, és remélem valakinek lesz valami okos ötlete....
Z
-
ojb
tag
válasz SwissAirplan #11977 üzenetére
"Legvégső esetben a domoticz egy inteli3 gépen fut linux mint alatt.. esetleg arra valami..."
A dyndns.hu -ra beregisztrálsz,
majd Cron-ból 60 percenként futtatod az alábbi scriptet:#!/bin/sh
wget -O /dev/null -q "http://www.dyndns.hu/login.php?username=LOGINNEV&domain=dyndns.hu&password=JELSZO"; -
addikt
válasz freelanced #11972 üzenetére
Pedig bridge kellene neked, ebben a módban fog kapni a virtuális géped saját IP-t a LAN-odon, és bármilyen eszközről elérheted.
Szóval tedd bridge-be vmware oldalon majd:
- nézd meg, hogy kapott e IP-t a guest OS
- nézd meg hogy a guest eléri e a hálózatot (ping router címe, külső cím, stb..)
- pingeld a guestet másik eszközről
- nézd meg, hogy a szolgáltatás (Hass) nem csak a localhoston figyel e véletlenül
- kapcsold ki a tűzfalat a guest OS-ben, vagy ha nem akarod, akkor engedélyezd rajta a Hass által használt portokat, ssh-t, meg amit szeretnélHa mindegyik pont oké, akkor bármilyen gépről el kellene érned a Hass-t a lan-odon.
-
Degeczi
nagyúr
válasz SwissAirplan #11977 üzenetére
Teljesen jó megoldás ezt gépen, és nem a routeren futtatni, komplett kész docker image-ek vannak erre (pl. DuckDNS-hez)
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok .. ujabb problémába ütköztem...
Az ősöknél lerakott Tenda routeren nem tudok szoftvert frissiteni és nem találok dydns beállitást .A kérdésem az lenne: Domoticzon belül tudok valamien dydns vagy noip szolgáltatást futtatni?
Legvégső esetben a domoticz egy inteli3 gépen fut linux mint alatt.. esetleg arra valami...
vagy jobban járok ha a Tenda után akasztok egy netgear routert? -
fo_di
őstag
válasz enesbcs #11975 üzenetére
a sokféle kinetikus kapcsolóra már lehet egyszerűbb lenne védőcsőben kivinni egy telefonkábelt a kapuhoz egy nyomógombos kapcsolónak (némi földmunkával járhat), vagy a kinetikus csengő beltéri vevőjét meghekkelni, mert biztos felvillan rajta valami led, amikor elsül a csengő, és azt lehet detektálni
[ Szerkesztve ]
-
enesbcs
tag
válasz vampire17 #11952 üzenetére
Jól értelmezted, az rtl_433 Flex dekóder valóban képes a kódolásokat megtippelni, és ha jól tippelt, akkor azután mindig azonos kódsort fog továbbítani az adott eszköz észlelésekor.. de tapasztalataim alapján nem mindennel megy (és ha megy is, sokféle eszköznél már nagyon sok a téves pozitív egy általános Flex szabályt használva, 4-5 eszközzel teszteltem eddig). A kinetikus kapcsolók meg tipikusan olyan esetek, amiket eddigi olvasmányaim szerint nehéz dekódolni, ezért akartam sajátot építeni, de egyelőre megfelelő áramtermelő megoldás híján ezt feladtam.
-
Degeczi
nagyúr
-
LouiS22
veterán
válasz Degeczi #11965 üzenetére
Ezen nem fogunk összeveszni, mondjuk már kevés 433-as eszközöm van, de olyat nem találtam, amit elsőre ne ismert volna fel. Tény, hogy nem kísérleteztem minden kínai dzsunka szenzorral.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
fo_di
őstag
válasz freelanced #11969 üzenetére
akkor nem ez lesz, ha máshonnan megy
a gépen több böngészőből is próbáltad?más: végül rendeltem egy darab fentebb említett WiFi dimmert, aztán meglátom, mi lesz vele
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
válasz freelanced #11966 üzenetére
a vmware forwardolja a portot a hostnak?
-
freelanced
addikt
válasz freelanced #11966 üzenetére
A mostani mini pck közül amiket árulnak PH-n lát esetleg valaki olyat ami jó lehetne? Annyi féle van...
[ Szerkesztve ]
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
freelanced
addikt
Üdv!
Valamiért nem tudom elérni VMware localhost:8123-on kívül a Ha-t.
Mi lehet a gond? Megnyitok egy böngészőt beírom a VM ip+8123 kombót és semmi.
-
Degeczi
nagyúr
-
-
wroadd
csendes tag
válasz seadrone #11956 üzenetére
Szia!
Az ikea jó árban van és a távirányítós megoldása is eléggé failsafe. A Philips HUE család a hasonló, bár az ikeához képest magasabb árkategória. Arra figyelj, hogy ez a megoldás fővilágításnak nem biztos, hogy hosszú távon megfelelő (nem tudom, hány használó lesz rajtad kívül)
A távirányító mindenképpen rádiós legyen és lehetőleg ne 433MHz-en kommunikáljon.Gurulunk, Waze?
-
Degeczi
nagyúr
válasz zolesz13 #11954 üzenetére
Nekem is olcsó kínai van, de nem mostanában, szerintem 5 évnél is régebben vehettem, az épp csak langyos. Mondjuk 1-2 hetente ezzel is előfordul, h "async read stalled"-al megáll, és újra kell indítani a dockerét, állítólag ennek is a stick vmilyen instabilitása az oka.
Igen, az Oregon jó megoldás lehetett volna, ha nem cseszik el a firmware-ét a teljesen megbízhatatlan kapcsolódással...
Egy 433-as időjárásállomás nagy 433 MHz sávszennyező, mert sűrűn és sok adatot közöl, könnyen zavarja más eszközök jelét, ezért is jó lett volna a 868 MHz-es típus -
seadrone
őstag
Heló!
okos világításban gondolkodom, egyelőre elég lenne egy E27 es izzó és egy távkapcsoló hozzá de a későbbiekben bővítenem még néhány E14 es izzóval a lakásban.
Jó lenne hogyha távirányító képes lenne egyben és külön és kezelni ezeket az izzókat.
Tudom hogy kell hozzá valami központi hub, vagy hasonló adapter, A lényeg hogy ez is legyen, hogyha bővül a rendszer.Az IKEA cuccait nézegettem mi az ami még szóba jöhet esetleg mire keressek rá milyen márkára ami árban hasonló ehhez?
Köszi
-
zolesz13
csendes újonc
válasz zolesz13 #11954 üzenetére
Egyébként nagyon úgy néz ki, hogy ez az időjárás állomás nekem nagyon nem akar összejönni, Degeczi kolléga tudja csak igazán, hogy már ráfaragtam egy kicsit komolyabb cuccal is, egy Oregon Scientific állomással, azt is vissza kellett vinnem....
Szóval nagyon el vagyok kenődve
Z
-
zolesz13
csendes újonc
Köszi srácok mindenkinek a hozzászólást, sajnos nekem az occó kici kínai van, és ojb kolléga cuccával ellentétben ez bizony tűz forró. Egy usb hosszabbítót is bevetettem, hogy távolabb kerüljön az RPI-től, ez be is jött, az RPI kicsit fellélegzett, de a stick természetesen ugyanúgy forró és sajnos le is áll x idő után.
Viszont akkor most így megakadtam, hogy ha elvileg ojb-nek nem melegszik ez a kínai olcsó verzió sem, akkor nem biztos, hogy áldoznék a drágább cuccra csak azért hogy egy (ugyancsak olcsó) külső időjárás állomás jelét fogjam, pont ezért akartam a legolcsóbb megoldást. Oké, igazatok van, ha sorra kukáznom kell pl 3 darabot ebből a fosból akkor már ott vagyok a jobb minőség összegénél.....
Z
-
addikt
válasz vampire17 #11952 üzenetére
Igen, ahogy írtam, ez is profi cucc, de vedd figyelembe azt is amit ojb írt, igazat adok neki abban, hogy a 433-as sávban tényleg nem akkora probléma a pontatlanság. Ugyanakkor a minőség stabilitással, meg alacsonyabb meghibásodási rátával is jár, szóval én összességében még mindig azt mondom, hogy jó döntés a rendszerbe egy ilyen eszköz beszerzése, még ha drágább is.
A dekódolást viszont rosszul értelmezed, a dongle-től raw adat jön, abban semmit nem fogsz megtalálni manuálisan, csak ha ismered az algoritmust. SDR-nél ez pontosan ugyanúgy néz ki, mintha analóg rádió lenne, csak itt digitálisan kapod meg a streamet usb-n, amit aztán fel kell dolgozni különféle dekóderekkel, kezdve a frekvenciademodulációval, és folytatva egy csomó mással.
Szerk.: bocsi, közben elolvastam a postot, így már értem (azért a fenti bekezdést meghagyom, mert általánosan véve igaz). Szóval igen, ezzel a módszerrel lehet szerencséd, mert az rtl_433 megtalálhatja a mintát, de ez ugye nem 100%, hiszen a pontos enkódolást csak a gyártó ismeri biztosan. Ki kell próbálni.
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
Ez jol hangzik!
Akkor az altalam elobb linkelt amazonos cucc megfelelo minosegu igaz? rtl_433-al is megy, gondolom. (volt itthon egy DVB-T USB tunerem azt nem latta az rtl_433)
Ha jol ertelmeztem ebben a blogban enesbcs leirasat, akkor az altala bemutatott modban a "nyers" adatot lehet elcsipni. Igy nem szamit az rtl_433 alapbul milyen kodolasokat ismer.
-
addikt
válasz vampire17 #11949 üzenetére
Ez 100%-ban sw függő. Attól SDR (software definied radio), hogy minden dekóder sw-ből megy.
Stick oldalon csak olyan dolgok dőlnek el mint a pontosság, jel/zaj viszony, stb.. Ezek pedig az alkatrészek minőségén illetve az antennán múlnak. Minden más szoftveres kérdés, úgyhogy az rtl_433 projekt háza táján érdemes kérdezősködni/körülnézni.
Amúgy a műholdakat és az ISS leszámítva a rekordom az, hogy Lengyelországból vettem vele egy meteorológiai ballon jelét Tökölön, szóval az rtl dongle-on biztosan nem fog múlni a kinetikus kapcsoló jelének a vétele
-
ojb
tag
válasz Janaboy #11943 üzenetére
Elnézést, hogy belekotyogok...
Ez mitől jobb/masabb mint az rflink?
Más elv más rendszer.
Egy elég "komoly" tuner és keverő párosról van szó. Az RFLink-hez képest legalábbis.
Van olcsóbb és drágább kivitel is belőlük. A felhasználás határozza meg, hogy melyiket érdemes használni (szerintem)
A legolcsóbbak néhány dollárba kerülnek
Pl.[ez]
Némi kompromisszummal működik ( Auto AGC nem pont úgy megy, mint a többinél)
[Ez] egy fokkal komolyabb, de egy kicsit drágább. Ha szerencséd van akkor a jelzett RTL2832U ; R820T2 tuner-dekóder páros van a dobozban ill. a nyákon.
A "csúcs"-nak [ezt] tartják sokan. Ez alapjában annyiban több az előzőektől, hogy a keverő fokozata ki van egészítve egy nagy pontosságú alsó keveréssel aminek hatására 150 vagy 500 KHz-tól indul a tuner ellentétben az előző kettőtől, amik 25 - 50MHz-tól indulnak. A felső határ az elsőknél valahol 1GHz körüli, a harmadiknál 1,5GHz körüli lehet. 433MHz-s vagy 868MHz-s jelek vételére tökéletesen megfelelnek az elsők is. Ezeket a jeleket alapértelmezetten fogják és dolgozzák fel.
Az RF jelek feldolgozására az rtl_433 szoftvert lehet használni. Ez annyiban más, mint az RFLink, hogy valahol 130 körüli dekódert használ jelenleg. A saját eszközeid jeleinek vételéhez szükséges dekódereket engedélyezni tudod, a szükségteleneket pedig letilthatod, így tehermentesítheted ill. gyorsíthatod a vett RF jelek feldolgozását. A szoftver automatikus AGC-t használ alapértelmezésben. Ezért fontos a jelölt IC páros. Az oszcillátor pontosságának ebben az esetben - ennél a szoftvernél - nincs túl nagy jelentősége, mert 250KHz-s sávszélességben várja az RF433 eszközök jeleit alapértelmezés szerint, pont az RF eszközök frekvencia pontatlansága miatt.
Nekem mindhárom linkelt eszközből van. Az első kettő nem melegszik, a harmadik viszont süt, de megy.
A legfontosabb... Ez csak veszi a 433MHz-s jeleket, adni nem tud.[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
Szerintetek mennyi az esely, hogy egy ilyen RTL-SDR stick latni fogja azokat a kinetikus kapcsolokat, amiket az RFlink, illetve a Sonoff RF Bridge (Portish firmware-el) meg csak "nyers adatkent" sniffed modban sem erzekel?
Akkor inkabb innen, gyorsan itt van es nincs vam: [link]
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz vampire17 #11947 üzenetére
Ez ugyanaz amit írtam (rtl-sdr.com féle), csak működtetnek Alin is egy store-t (láthatod is felül, hogy "RTLSDRBlog store"). De ha direktben a holnapjukról rendeled, az is kínából fog jönni, szóval kb. mindegy.
Nagy competitor a Nooelec, náluk szélesebb a paletta, vannak nagyobb SDR vasaik is. Az rtl-sdr.com -osnak megfelelő termék náluk ez. Szinte tök ugyanazt tudja, egyetlen eltérés, hogy ők az USA-ból postáznak, szóval esélyesebb lehet a vámolás.
Degeczi: hát az nem hangzik jól, mostanában nem követem a híreket, csak rendelgetek egyet-egyet amikor kell. De akkor lehet, hogy beraktározok 10-20db-ot, nagy gáz lenne ha kifogynék
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
-
Degeczi
nagyúr
Előkotortam, ebben a tavalyi cikkben írtak arról, h megszűnt az R820T 2-es verziójának a gyártása is, nagy cégeknek még maradhatott raktárkészlet, de noname kínait már szinte biztosan vmi gyengébb chippel szerelnek, ennyiben tehát sokkal rosszabb a helyzet, mint pár éve lehetett
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Az Rflink sajnos egy zártforrású, és úgy tűnik, halott projekt, lassan 2 éve jött ki az utolsó verziója, és mostanában már rengeteg olyan érzékelőbe lehet belefutni amit nem támogat, hülyeséget érzékel (pl. folyton változó id-t detektál, amitől az használhatatlan, hiszen az id a kapcsolódás az otthonautomatizálás felé)
-
addikt
Semmi köze az rflinkhez, ez egy usb-s rádióvevő, arra használod amire akarod (500kHz-től 1.75Ghz-ig bármit tudsz vele venni, legyen az műhold, repülőgép, vagy éppen egy hőmérőszenzor 433Mhz-n). A kérdező gondolom rtl_433 projektben használja.
Én amúgy teljesen másra használom őket (nem smarthome terület, és a freki is más).
Degeczi: ez a jelenség mindig is megvolt sajnos, én amikor ~4 éve elkezdtem SDR-ezni, már akkor volt FC0012-vel szerelt kínai vacak, amit R820T chipesként árultak. Úgy látszik nem változnak nagyon a dolgok
Amúgy tényleg kerülni kell ezeket mint a rossz nyavaját. Hobbira/tanulásra egyszeri 22 usd kiadás a normális változatért nem nagy tétel, főleg ha biztos lehetsz benne, hogy tényleg azon a frekin is van amire hangoltad, valamint nulla szívás van/lesz vele. Ha pedig produktív üzemben van valamilyen házi vezérlésben, akkor meg nem is kérdés a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Sajnos pont az a baj a pár dollárosokkal, h már nem ugyanaz a chipset!
Az eredeti R820T (aminek a gyártását tán be is szüntették) helyett vmi olcsó, gyengébb képességű "FC0012" chip van már gyakorlatilag az összes olcsón (miközben a termékoldal gyakran továbbra is R820T-t említ: sok panaszt is olvasni erre az Alin) -
addikt
válasz zolesz13 #11928 üzenetére
Milyen stick pontosan? Nekem alu házasból van ~30db (rtl-sdr.com féle), az, hogy melegszik, teljesen normális (én kézzel épphogy meg tudom fogni, szinte forróak). Az enyémek kültéren mennek - persze dobozolva - de a műanyag dobozok simán a szabad ég alatt vannak, és bírják jól a telet/nyarat, 3 év alatt egy sem ment még tönkre
Az hogy eldobja az usb, nyilván nem normális, nézd meg ilyenkor lsusb-vel, illetve a logra is vess egy pillantást. Másik hasznos diagnosztikai tool az rtl_test parancs (a futtatása közben más sw ne fogja a sticket).
Ezekkel a TV tunernek árult műanyagházas pár dolláros változatokkal viszont nincs tapasztalatom. A chipset ugyanaz bennük, tehát nyilván ott is normális a melegedés, viszont hogy mennyire bírják tartósan, azt nem tudom.
Ha ez utóbbiról van szó, akkor dobd ki, és rendelj egy normálisat a fenti url-ről. Esetleg a Nooelec -re keress rá, hasonló minőségben gyártanak ők relatek alapú SDR sticket. Ezek a világból kimennek, és nagyon pontosak a thermo kompenzáció miatt. A műanyag kínai vackok driftelnek mint az állat...
[ Szerkesztve ]
-
zolesz13
csendes újonc
válasz enesbcs #11932 üzenetére
Docker nincs, a dmesg eredményéből (bazi nagy) nem tudom mit kéne keresnem és látnom, másolni meg nem tudom mert SSH-n a terminálból nem tudok copy-paste-elni, vagy csak én bénázok, vagy esetleg nem tudok valamit. Ha nagyon kell majd akkor megoldom...
Nincs zárt helyen, a gyári RPI dobozban van de a fedele le van véve, a stick usb vége így is gyakorlatilag szinte éget.
Kíváncsiságból csak úgy simán átraktam az RTL-t a laptopomba, tudom, hogy ez azért nem ugyanaz a teszt, de így csak melegszik (a normálnál picit talán jobban), de nagyon érezni a különbséget, mert mondom, az RPI-ben viszont éget.Egy darabig szépen jönnek az adatok, aztán gondolom a forrósodás okán egyszer csak lekapcsol. Ha várok egy kicsit kihúzás után és visszateszem, utána megint jönnek az adatok egy ideig, és így tovább....
Z
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz SwissAirplan #11933 üzenetére
Köszönöm.. megoldódott
Ezt a "kodot" használja :
/cgi-bin/CGIProxy.fcgi?cmd=snapPicture2&usr=#USERNAME&pwd=#PASSWORD -
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni kamera domoticzhoz való hozzáadásában.
Ez alapján a leirás alapján előszőr egy Androidos okostelefonból csinált ip kamera képét adtam hozzá, nagyon szépen megy fut nincs vele semmi gond.
Ezen felbuzdulva és a listát átnézve vettem egy FOSCAM C1-et . A kamera installálása megtörtént, a saját IP címén és portján nagyon szépen el lehet érni, username és password beállítva.
A kamera ugyan azon a hálózaton van mint a domoticz.. leírása alapján igy kell csatlakoztatni
Foscam C1 - Port 88 - Image URL: /cgi-bin/CGIProxy.fcgi?cmd=snapPicture2&usr=USERNAME&pwd=PASSWORD
A kodot probáltam igyis:
/cgi-bin/CGIProxy.fcgi?cmd=snapPicture2&usr=USERNAME&pwd=PASSWORDmeg igyis:
/cgi-bin/CGIProxy.fcgi?cmd=snapPicture2&usr=myusername&pwd=mypassword ,de csak nem akarja látni... esetleg van valakinek ötlete?
-
enesbcs
tag
válasz zolesz13 #11929 üzenetére
Elég rosszul hangzik, nekem akkor volt ilyen usb claim error, mikor virtuális gépben futtattam és a gazdagép nem adta át az USB eszközt. Dockert használsz? dmesg mit mond?
Nekem is melegszik minden TV-tuner kártyám, nemcsak az RTL, de ha le is áll félóránként az nem jó jel.. zárt dobozban tartod vagy van némi légmozgás körülötte? -
fo_di
őstag
valaki már találkozott ezzel a wifi dimmerrel?
MoesHouse QS-WiFi-D01 (jelenleg 15 dollár)keresés alapján talán Tasmotával is megy, némi forrasztást követően, egyébként a Tuya SmartLife appot használja
lehet, kéne egyet rendelni próbaként
(ha jól látom alin, van belőle sima, dimmer nélküli kapcsoló és kétkörös nemdimmelős kapcsoló is)
[ Szerkesztve ]
-
layerke
aktív tag
Használ valaki itt ioBrokert?
-
zolesz13
csendes újonc
válasz zolesz13 #11927 üzenetére
Sziasztok!
Itthon az fogadott, hogy Domo dobott egy hátast, újraindítottam az RPI-t, DOMO elindult de nem jöttek a kültéri adatok, hibát írt, minden más működött. Kihúztam az USB-ből az RTL-SDR-t tűz forró volt. (szerintem abnormálisan)
Újra összeraktam mindent, minden elindult (külső hő is celsiusban), de ha megfogom a sticket kézzel, érezni 5 perc után, hogy forró.
Most tesztelem, de gyanítom, hogy ennek azért nem szabadna ennyire forrónak lennie, az RPI hőmérséklete is megemelkedett 4-5 fokkal.Tudok ezzel valamit kezdeni, vagy örüljek, hogy "winter is coming" és majd köré ülünk....
Z
-
-
zolesz13
csendes újonc
Sziasztok!
Raspberry 3B-re Raspbian Buster van telepítve, ez [link] alapján próbálok egy RTL-SDR-t hozzáadni a rendszerhez, el is jutok egészen a make parancs kiadásáig hiba nélkül, de ott ez a hiba fogad a make után:
libtool: error : require no space between '-L' and '-lrtlsdr'
Mi a fenét csinálok rosszul?
Köszi előre is ha tudtok segíteni!
Z
-
vampire17
addikt
válasz freelanced #11909 üzenetére
Itt nezz szet:
https://www.home-assistant.io/cookbook/
Pl ez pont a darksky API-hoz pelda. Te helyettesitheted a virtualis kapcsoloval a lampat: [link]
[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
Üdv,
Aki Philips HUE-t használ hogyan csinálja?
Mármint azért kérdezem mert néztem, hogy sok program tud automatizálást, viszont nem tudom, hogy azokkal érdemes pl IConnectHue vagy inkább Home Assistanton belül célszerű.
Mi a véleményetek?
-
szamovar
tag
Igen Miliskin/G10 van betervezve az előszoba, konyha, hall részre. De ezek nem vízállóak szerintem.
Alcatel One Touch Max DB - Nokia 3310 - Nokia Ngage - Samsung E900 - Samsung P850 - Se w800 - Nokia N91 - Eten m500 - Samsung I900 - BlackBerry 9000 - Motorola Defy - Nokia E52 - Nokia Lumia 1020 - Apple Iphone SE
-
szamovar
tag
Lakásfelújításban vagyunk és a világítás tervezésnél a HUE rendszer nagyon megtetszett. Elolvastam a Philips katalógust és az itteni hozzászólásokat is. Nagyjából össze is állt az elképzelés, azonban amikor elkezdtem összeszedni, hogy akkor pontosan miből mennyi kell vennem, elakadtam. A fürdőszobába épített zuhanyzó lesz kialakítva, amibe két mennyezetbe sülyesztett spotot terveztünk. Lehet én voltam figyelmetlen, de a rendszerbe építhető ilyen lámpát nem találtam. Tud valaki ebben segíteni?
Alcatel One Touch Max DB - Nokia 3310 - Nokia Ngage - Samsung E900 - Samsung P850 - Se w800 - Nokia N91 - Eten m500 - Samsung I900 - BlackBerry 9000 - Motorola Defy - Nokia E52 - Nokia Lumia 1020 - Apple Iphone SE
-
wroadd
csendes tag
válasz koxkids #11902 üzenetére
A HomeKit kissé avitt. USA-ban nyilván fut, de fejlesztés nem sok van rá.
Ha van már Xiaomi porszívó, akkor adja magát a MiHome megoldás.
Viszont ha komolyan gondolkozol a dolgon, akkor érdemes lenne először végiggondolni, hogy mit is szeretnél megvalósítani és az alapján rendszert választani.
Ha kell segítség ennek a mérlegelésében, akkor keress meg PM-ben és segítek.Gurulunk, Waze?
-
freelanced
addikt
válasz vampire17 #11906 üzenetére
Köszönöm!
Amúgy akkora hülye elnézés miatt szenvedtem órákat
Csináltam egy másik Docker containert viszont te ügye automatikus újraindításra raktad amit csináltál nekem így ma az indult el a másik helyett, ezért hiába szerkeszgettem a .yaml-t nem a megfelelőt szerkesztettem
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz freelanced #11905 üzenetére
Király, gratula 🙂
Kov. Lépés valami automatizálás.
Csinálj input boolean-t.
Pl old meg, hogy ha a hőmérséklet 30 fok alá esik, a virtuális kapcsolódod legyen "on", és legyen egy message , hogy "hulik az idő"
[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
válasz freelanced #11903 üzenetére
-
-
őstag
Sziasztok!
Erősen elgondolkoztam egy okos otthon kiépítésében a lakásomban.
Néztem a Xiaomi rendszerét, és felfedeztem, hogy az Aqara Apple Home kompatibilis - iPhone felhasználó vagyok. Mennyire jó ez a rendszer? Ahogy láttam a szenzorok és egyéb kiegészítők is kompatibilisek az egész Xiaomi rendszeren belül (ajtó érzékelő, hőmérő, mozgás érzékelő stb.)Jelenleg amúgy egy Xiaomi robot porszívót használok, gondolom ez is integrálható lenne..
Esetleg van más alternatíva is? Köszi szépen!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Eredeti játékok OFF topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Házimozi belépő szinten
- Milyen videókártyát?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Elemlámpa, zseblámpa
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest