Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ojb
tag
-
ojb
tag
A transzformátorod adatlapja szerint az üresjárási kimeneti feszültsége 27,3V! ~230V AC esetében.
Plusz-minusz 10%-os eltérést enged Primer oldalon, DE ez a szekunder oldalon is természetesen jelentkezik.
Amennyiben a 230V helyett Nálad is 238 - 240V a hálózati feszültség már nagyon a határon dolgozik a tápegység IC-je. (Főleg, ha valami kínai klón).
Elméletben: Pl 240V esetében: Primer és szekunder oldalon ~+4% az eltérés. 1,5 A-es terhelés nélkül a trafó kimeneti feszültsége 27,3*1,04=28,5V AC. Egyenirányítás és pufferelés után ez 28,5*1.41=40V DC !!![ Szerkesztve ]
-
layerke
aktív tag
Nekem a standalone boardom van, nem a PI-s. A tápod jó, az biztos. Azt nem tudom még nem lehetett-e valahogy egy apró drótdarab ott az IC körül, amikor kötögetted be a dolgokat, esetleg odahullott. Vagy eddig működött és most nyekkent meg? A csatlakozóban a 7-es és 8-as csatlakozókra kötötted a tápot?
-
veterán
Igen az ic ami tönkrement az egy DC-DC konverter (5V-ra ez adja az áramot az rpinek... az rpinek nem lett baja...) Azt viszont nem tudom, hogy más tönkrement-e így érdemes-e ezt az ic-t cserélni vagy inkább új boardot kellene rendelnem...
Ez alapján AC 24V 750mA adható neki
#10896 layerke: bent van a munkahelyen a feszmérő... így csak kedden tudok majd rámérni... ilyen tápegységet vettem mondjuk a táp az 1,5A-es de ahogy a DCDC konverter doksiját néztem 40V-ig és max 3A-t kellene bírnia...
Amúgy a biztosíték nem égett ki bár ahogy néztem (szemüveg nélkül) 250V-os van benne és talán 2 amperes?
-
veterán
Sziasztok.
Egy optikai szenzort szeretnek (sick) beépíteni a ház egyik végén , és a másik végében van a pi, amivel feldolgoznám a kapott jelet. Úgy 30-35m kábel lenne a kettő között, ami gondolom egy szenzornál nem a legszerencsésebb. Milyen ötletet tudnátok javasolni hogy el juttassam a szenzor jelet a pi-hez? (Wifi sem igazan van meg a haz ezen sarkaban)
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Tiao opensprinkler boardom van ... vagyis volt
24VAC tápra kötöttem bekapcsolás után legalább egy alkatrész elfüstölt (konkrétan felrobbant rajta) mégpedig egy feszültség szabályozó (LM2596S). A kérdés az, hogy mit ronthattam el?
-
SwissAirplan
aktív tag
Előző felvetésemmel kapcsolatban, a server megy fix internethez. És a mobilneten csak az mqtt kommunikácio megy!
De még egy kérdés... tudja valaki hogy a Domoticz-ba a "Szél" szenzor milyen értékeket vár??
Köszönöm
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Vidéki háznál telepítenék "Domoticz alapú időjárásállomást"
Egy NodeMCU alappal :
átfolyós csapadékmérő ( saját konstrukció)
3darab DHT22 napon/árnyékházban/ talajszintenárnyékban
3 darab talajnedvesség mérő.
A Domoticz és a Node-Red egy ThinClient-en futna. Áram van folyamatosan... azzal nincs gond viszont a net.
Ahhoz egy simkártyás routert terveztem mobilnettel, de nem tudom hogy a domoticz lekérdezése mennyi adatforgalmat eszik fel.
Nem azt mondom hogy Apu 10 percenként lépne felr rá de napi 3-5 letültés biztos lenne!Lehet hogy jobban járnék ha a Domoticz servert otthon tenném le náluk és akkor amobil neten csak az MQTT- alapú adatküldés menne a NodeMCU és a szterver között.. ami azért sokkal kevesebb
Csak nem tudom hogy az mennyire tud stabil lenni...
Ti mit javasolnátok?
-
addikt
válasz its_grandpa #10885 üzenetére
Ez ügyben nem tudok nyilatkozni, én teljesen másra használom Csak annyit mondtam, hogy ha csak venni kell, és fontos a frekvenciahelyes műdöés (ami már hogy a pékbe ne lenne fontos egy rádióvevőnél ), és a stabilitás, akkor a fenti cucc jó választás.
-
its_grandpa
tag
Több mint fél éve játszogatok mindenféle rádiós modullal, amennyire az időm engedi (rfm22b, lora 868,stb.).
Okos otthon tekintetében azonban úgy gondolom az RTL_SDR nem költséghatékony megoldás.
Nekem a zöld van 16 $-ért, ennyit megért, néha rádiózok vele és majd talán felhasználom tvheadend-hez, hogy bárhonnan tudjak tévét nézni.
Viszont okos otthon vezérléshez szerintem jobb megoldás egy mega 2560 pro+rxb6 adó vevő páros+ rflink.
Ez kijön az RTL_SDR ár feléből és adni is tud ami - ha valaki használ 433mhz-s kapcsolókat - nagy előny.
Egyéni preferenciák kérdése ki melyiket választja. -
addikt
Már írtam azt hiszem egyszer, de talán hasznos újra megosztani: rengeteg RTL2832 alapú "TV tunerre" épülő rendszert üzemeltetek, mondjuk hogy félprofesszionális SDR megoldásoknál. Kb. 4-5 éve kezdtem el vele foglalkozni, végigszívtam amit lehetett, kezdve a műanyagházas gagyitól a saját építésű cuccokig.
Ha biztosra akartok menni, és nem akartok az rf részen problémákat, akkor ezt a cuccot rendeljétek meg, és nyugodtan alhattok: link. A "pőre" verzió 22 USD jelenleg (második termék a listában), annyit röhögve megér. Ezeknél az eszközöknél sokkal fontosabb a körítés, mint maga az RTL chip, ebben pedig profi megoldások vannak, mint pl. az aranyozott csatlakozók, minőségi diszkrét alkatrészek, és talán a legfontosabb, a TCXO oszcillátor, ami 1 ppm alatti pontosságot ad. A kínai tv tuner változatoknál simán előfordul 70-100ppm hibaráta is, ráadásul hiába próbáljátok bekalibrálni mondjuk egy közeli GSM toronnyal, amint változik a hőmérséklet, máris el fog mászni. Nem mondom, hogy ez meg fogja oldani az összes 433-as eszköz összes problémáját, de a vevő RF részén biztosan nem fog múlni a dolog. Egy "hátránya" van, az pedig az SMA-F antenna csati, ami szintén egy profi megoldás, de cserébe nem lehet rákötni a gagyi kínai koaxcsatlakozós antennát, ami talán nem is baj (érdemes hozzá venni valahonnét egy 433-ra hangolt normális sma csatisat, vagy akár kitben rendelni, teleszkópantennával).
[ Szerkesztve ]
-
ojb
tag
válasz szjoci #10882 üzenetére
Amennyiben biztosan jó a DG-R8H (Nekem sajnos jött olyan, ami nem ad)
Próbáld meg a -g 20 kapcsolóval indítani az rtl_433-at
(Úgy látom a FC0012 tuner van a dekóder-chip előtt. Ez nem kezeli jól a default auto AGC-t, ezért 20dB erősítést állit be a -g 20 kapcsoló)[ Szerkesztve ]
-
szjoci
őstag
Megjött az USB-s RTL2832U tunerem, rá tudna nézni valaki hogy rendesen feltelepült-e? Pár "hibát" próbáltam kiemelni, nem tudom hogy az normális-e. Már csak azért kérdem mert a 433MHz-es kapcsolók jeleit látja, viszont van egy digoo dg-r8h szenzorom amit nem hajlandó felismerni. pastebin az egész telepítésről.
-
Degeczi
nagyúr
Persze, h kell: ezért Zigbee2MQTT a neve, a Mosquitto-n keresztül kommunikál, ahogy az a sokszor látott ábráján is megjelenik.
Így Home Assistanton kívül, közvetlenül MQTT-ben is kezelheted az eszközeidet, ami azért jó, mert írhatsz pl. NodeRed automatizálást vagy a hálózatodon másik eszköz (vagy ugyanazon a gépen másik docker) is könnyen hozzáfér ezekhez. -
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Épp váltok Domotizcról Home Assistantra + lecseréltem a Xiaomi Gatewayt egy CC2531 USB stickre (zigbee2mqtt). Be is üzemeltem egy mozgásérzékelőt és egy xiaomi okos dugaljt, kapcsolgatni vele egy lámpát. Frankón működik minden csak nem teljesen tiszta a kommunikáció mikéntje.
Kérdésem: kell nekem itt most mosquitto, vagy hogy a viharba kommunikál a Home Assistant és a zigbee-s eszközök? Telepítettem és állítgattam mindent, jó lett végül, csak nem értem mi történik.Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
nszero
csendes tag
Hello.
Sikerült RPi3-ra felrakni egy USB TV vevőt. 433 -as vevőként üzemel. Domoticz látja az eszközt. Külső 433-as érzékelőt felismeri Nexus Temperature/Humidity , meg is jelenik a devices menüben. Szépen érkeznek az adatok. Egy idő után megváltozik a külső érzékelő ID-je egy csomó eszközt generál.Mi lehet a probléma?
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz guess.who #10874 üzenetére
Attól függ hogy mekkora a napellenző. Én ma vásároltam meg a motort, 33eFt volt (3.5x4 méteres a napellenzőm), ezen kívül kell hozzá egy Shelly2, meg némi vezeték, szerintem 40-45eFt-ben megáll a történet. Tekintve, hogy ekkora méretet elég nehéz ki/betekerni (sokszor valamelyik inkább elmarad, mert ha rövid időre ülünk ki/hagyjuk ott, akkor minek...), nekem ennyit megér, illetve majd veszek hozzá valami kínai szélmérőt, esőszenzort, ESP-t, ezek szerintem aprópénzből meglesznek, és úgy pláne fullos lesz az élmény
-
guess.who
senior tag
Nem tudom, még nem néztem meg részletesen (nem szedtem szét a tekerőjét), csak a lehetőségig jutottam el, meg nézelődtem kicsit a megoldások irányában.
Persze a nagy kérdés (az átalakítás tényének és a megoldás keresésének és megtalálásának nyilvánvaló élvezeti értékén túl ), hogy megéri-e költeni közel a napellenző értékével megegyező összeget a csőmotorra, kapcsolóra, vezérlésre, kábelezésre?
-
addikt
válasz guess.who #10872 üzenetére
Gondoltam a nyomtatásra, van is nyomtatóm, végső esetben ez lesz Amúgy a tiédet tuti nem lehet megoldani? Ahogy nézegettem az elmúlt napokban, ezek a napellenzők egy kaptafára készülnek. Az enyém is kézi tekerős, a tekerőszemet ki kell venni, és bedugni egy csőmotort a tengelybe, és kb. ennyi. Magához a motorhoz adnak amúgy saját tekerőszemet (vésznyitáshoz/záráshoz), ez a kilógó részbe tehető be.
-
guess.who
senior tag
Ez a sztori engem is érdekelne, bár az enyémben nem biztos, hogy csőmotor megoldható, úgyhogy a kézi tekerő helyére akarok valami léptetőmotoros megoldást valamikor.
Viszont egy ötlet: ha közgyűrűvel fizikailag megoldható, akkor nem lenne számodra megoldás egy filléres 3D-nyomtatott közgyűrű, amit olyan méretűre gyártatsz, amilyet szeretnél? Nem látom a konkrét eszközt, de a kézi tekerővel rendelkező árnyékolókra láttam olyat, hogy egy nyomtatott idommal kötötték össze a motorral...
(Ráadásul ha egyszer már legyártattad és működik, akkor később is –a fájl birtokában– tudsz ugyanolyat gyártani hozzá, ha eltörik, megsérül vagy elkopik.) -
addikt
válasz tomigonzo #10869 üzenetére
Nem, írja is a doksi valahol, hogy ne köss rá két motort. A terhelést bírná, de ki fog esni a szinkronból, minden motor karakterisztikája más egy kicsit. Esetleg ha nem akarnád pozicionálni, csak "teljesen fent/lent" vezérlést valósítanál meg, akkor talán, de ez esetben is ki kellene kapcsolnod a védelmi funkciókat (akadályérzékelés), mert tuti belekeveredne az sw (az egyik redőny már áll, a másik még megy, ebből adódóan az áramfelvétel fele hirtelen eltűnik,
ha már ennyibe benne vagyunk az árnyékolástechnikában, kicsit off kérdés: Van egy napellenzőm, csuklókaros, mezei tekerős változat, de az a moduláris fajta, amibe lehet csőmotort is szerelni. Viszont 70mm-es a tengely átmérője (nem szögletes profil mint a redőnyöknél, hanem kerek), mindenhol 60-as és 80-as tengelyhez való motorokat látok csak (ezek is 45-ösek valójában, de adnak hozzájuk közgyűrűt 60/80mm-es kerek tengelyhez). Létezik erre valami megoldás, vagy tengelyt kellene cserélnem? Egyáltalán hol kapok ilyen tengelyt? A gugli nulla találatot ad, csak komplett kivitelezéssel foglalkozó cégeket találok.
[ Szerkesztve ]
-
tomigonzo
aktív tag
Szerintetek egy Shelly redonykapcsoloval megoldhato ket redony mozgatasa? Egymas mellett van ket redony (motorteljesitmenyt nem tudok, ablakok kb 120x140 meretuek), jelenleg ket kulon kapcsoloval vezerlem a ket motort, de sok ertelme igazabol nincs, hogy elvalasztva mukodjenek, gondoltam rakotnem egy Shellyre.
Birni fogja azt a teljesitmenyt? -
addikt
válasz anonym147 #10860 üzenetére
Alapértelmezetten lan-os "offline" működés van, van egy http gui-ja, illetve mqtt. Ha akarod, akkor van cloud szolgáltatásuk, és be tudod csatlakoztatni az eszközt, de ezért kölön tenni kell (regisztráció, eszköz konfigurálás, stb..).
Tasmotával és egyebekkel felesleges elrontani, főleg ha redőnyt akarsz vezérelni. A gyári firmware sokkal profibb, és az is opensource.
-
Zirowe
nagyúr
válasz Degeczi #10866 üzenetére
Egyedül a hálóban lenne teljesen sötét, amikor pedig használnánk mindig lenne háttérfény, szóval az nem zavaró.
Máshol a lakásban pedig éjjel ég a wifi led, az bőven elég a használathoz 3 gombos esetén is.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Degeczi
nagyúr
válasz guess.who #10864 üzenetére
A fölkapcsolt állapot még hagyján (úgyis látszik az eredménye több helyen) de vaksötétben nem kellemes egy ennyire pici érintőfelületet keresgélni: szerintem is jó, ha van világítása. Viszont ha zavaróan erős, tényleg csökkenteni kell valahogy. Az ideális a LED előtétellenállás cseréje lenne nagyobb értékre, de ezeken a pici felületszerelt panelokon nem egyszerű.
-
guess.who
senior tag
válasz Degeczi #10862 üzenetére
Igen, valami ilyesmi jutott nekem is eszembe, bár én a 4CHPro villogóját ragasztottam le egy nem átlátszó szivaccsal (a szigszalag nagyon keveset tompít a fényen).
Viszont szerintem ezzel a megoldással az a gond, hogy egy kapcsolónál nem baj, ha ránézésre is egyértelmű, hogy fel van-e kapcsolva – ahhoz meg kell a LED... -
guess.who
senior tag
válasz anonym147 #10859 üzenetére
Pillanat, nem arról volt szó, hogy most is van "buta" redőnymotorod (és hozzá kézi kapcsolód), ami nyilván árammal megy?! A Shellynek meg tudomásom szerint éppen az lenne a lényege, hogy a már meglévő kötődobozokba, a meglévő kapcsolók mögé befér, így "okosítva" azokat...
-
Zirowe
nagyúr
válasz guess.who #10858 üzenetére
Lehetséges, de baromi zavaró, ha mondjuk ilyet raknék a hálóba (oda kettő db kéne, kétszer 3 kék körrel pedig nem szívesen aludnék).
Sonoff-on ki lehet kapcsolni és tök jó, azon éjjel a lakás többi részében csak a wifi ledet hagyom bekapcsolva.We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
anonym147
csendes tag
koszi a valaszt!
egyelore nem szeretnek falat vesni, ha nem muszaj. majd talan a festes soran...
vszinu megprobalom a C verziot.
Ez a Shelly is neten keresztul mukodik csak vagy offline is?
Nem nagyon fordul elo, h elmenne a net, de nem szeretnek ugy jarni, h nem tudom felhuzni... -
Zirowe
nagyúr
válasz Degeczi #10856 üzenetére
És vajon mennyire befolyásolja a működést, ha azt a ledet "kiszúrom"?
Mert alapvetően tök jó lenne ez a kapcsoló, eu hátlappal és 3 kapcsolóval, csak baromi zavaró, hogy lekapcsolt állapotban is világít a gomb, így a hálóba pont nem lenne jó.We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Zirowe
nagyúr
válasz guess.who #10850 üzenetére
Sajnos ezeket már próbáltam, de nem működnek.
Elvileg vmelyik ismertetőben le volt írva, hogy melyik GPIO-kon vannak a ledek, ezeket nem lehet kapcsolgatni?We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
addikt
válasz anonym147 #10844 üzenetére
Így van, jól gondolod, vagy-vagy, mivel fent csak kapcsolt fázis van, így ha fent van a Shelly, és nem nyomod a lenti gombot éppen, akkor táp nélkül marad Lent a kapcsolónál pedig nulla nincs. Mivel ezen két tény miatt mindenképpen kábelezni kell, ezért én azt csinálnám, hogy felhúznék a kapcsolóra menő fázistól egy vezetéket a tokba, és oda tenném a Shellyt. Gyakorlatilag a képen látható bekötési rajznak megfelelően, viszont az alsó fázisvezeték leágazását képzeld nagyon hosszúnak, ez menne fel pluszban a jelenlegi két vezeték (rózsaszín/barna jelölésűek a képen) mellett a tokba.
Persze lehetne nullát is húzni a kapcsoló mögé, de egy Shelly2-őt nem egyszerű begyömöszölni az itthon elterjedt fali dobozokba, fent a tokban kényelmesen elfér, és bőven van helye a wago-knak is. Ha újra neki kellene állnom, én lehet hogy inkább e mellett döntenék, de nem tudom persze, hogy nálad mekkora dobozok vannak. Ha elég mélyek, akkor húzz oda nullát, és tedd a kapcsolók mögé, talán kicsit kulturáltabb, illetve az időjárásnak se teszed ki nagyon.
C verzió, hogy rövidre zárod a kapcsoló mögött egy wago-val a fázist pl. a rózsaszín vezetékkel (csak hogy a képnél maradjunk), és fent kötöd be a Shellyt, de persze így bukod a kapcsolót. Cserébe ez a legegyszerűbb/leggyorsabb megoldás. Sajna ez ilyen, valamit valamiért
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
-
dezs520
senior tag
válasz Degeczi #10849 üzenetére
Látom az önteltséged miatt nem megy az olvasás,leírom mégegyszer hátha most megy...
Az instabill rendszert más felhasználók állítják,írják,mutatják,nem én állítom,én csak kérdeztem a vera felöl,amihez hozzátenni nem bírtál.
Az,hogy neked ez most szívügyed,arrol én nem tehetek![ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz dezs520 #10846 üzenetére
Egy verziócserével (ami nem automatikus, nem váratlan, hanem magad indítod el amikor úgy döntesz!) változó dolgoknak (melyekről részletes lista van mindig) semmi köze a stabilitáshoz, az általad írt üzembiztossághoz. Fórumokon még olyat is olvashatsz, h wifiről leszakadó eszközei vagy épp hibás MQTT beállítás miatt szidják a HA-t... Pont az egyszerű használhatósága miatt nagyon széles a felhasználói tábora, rengeteg a hozzá nem értő - de hülyeségeket nem kellene tapasztalat nélkül továbbszajkózni.
-
guess.who
senior tag
válasz anonym147 #10844 üzenetére
Lehet, hogy én értem félre a dolgot kívülállóként, de miért akarsz a redőnytokba fix fázist húzni? A rajzod szerint a fel-le kapcsolóig, illetve a Shellyig 1+2 fix fázis, onnan már csak kapcsolt van mindkét irányban. A háromvezetékes redőnymotorodban egy vezeték a nulla, a két másik pedig az irányok szerint kapcsolt fázis, a rajzon a védőföld a negyedik, ami –gondolom– neked nincs behúzva a tokba...
Nulla a kapcsolóhoz (a rajz szerint) nem kell, csak a Shellyhez, illetve természetesen a redőnymotorhoz, hogy záródjon az áramkör.A másik lehetőség (ha félreértelek), hogy jelenleg megvan a rajzon levő kapcsolód és a háromvezetékes redőnymotorod, ami azt jelenti, hogy a kapcsolóba megy egy fix fázis, az utána két kapcsolt fázisra ágazik a motorig, illetve fixen megy egy nullavezeték a motorig (de gondolom, ez is a kapcsoló mögött fut kábelcsatornában, tehát oda egy hármas Wagoval tudsz elágazást készíteni a Shellynek szükség esetén, ahogy a rajzon is látszik a kék vonalon a nódusz.
-
mekkGyver
aktív tag
-
dezs520
senior tag
-
Zirowe
nagyúr
Kingart okoskapcsolót használ valaki?
Sonoff koppintás, de tasmota ugyanúgy felmegy, viszont nem tudom kikapcsolni a gombok ledjeit, erre keresnék megoldást.
Kikapcsolva kék, bekapcsolva pirosan világít, kikapcsoláskor viszont nem szeretném, hogy világítson.[ Szerkesztve ]
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
LógaGéza
veterán
válasz anonym147 #10832 üzenetére
Üdv!
Kapcsolónál van egy Fel - Le - és egy közös pont. Pont annyinak is kell lennie. A motornál kell lennie áramnak, ami hajtja a motort, úgyhogy nagyon valószinű, hogy ott lesz minden.
Shellyt pedig bekötés után kalibrálni kell, utánna be tudsz rajta állítani mindent."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
dezs520
senior tag
Sziasztok,használ itt valaki vera plus központi egységet?
A HA rendszert nem szeretném,egyrészt nem hiszem hogy parancssorokat tudnék írni,másrészt ahogy a fórumokat olvasom,nem egy üzembiztos valami.
Tehát Vera Plust szeretnék,alap dolgokra (redőny időzítés,kamera kezelés,ajto ablak nyitás és ezáltal fűtés vezérlés stb)
Azért biztos ami biztos vettem egy kis málna pc-t kisérletezni (domoticz) -
fo_di
őstag
válasz JoceeHunt #10833 üzenetére
xiaomi aqara zigbee gomb (falra ragaszthatós)? gyári hue hubba nem tudom, hogy integrálható, de zigbee2mqtt és home assistant biztosan össze tudja hozni a két rendszert
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
válasz Mulholland #10831 üzenetére
ha egy olyan telefonnal/laptoppal ránézel, ami épp nincs fent a wifin, akkor látszik a hálózatod neve az elérhetők közt? ha igen, akkor nem rejtett az ssid
-
Elemental
addikt
válasz Mulholland #10831 üzenetére
Azt én sem. Csak nekem akkor nem akart csatlakozni, amikor rejtett volt az ssid.
-
JoceeHunt
őstag
Valaki esetleg tudja, hogy valamelyik falba illeszthető okos kapcsoló (régi normál helyére) tudja-e vezérelni a HUE appon keresztül a HUE izzót? Hogy ne kelljen további applikációt és IFTT-t használni?
Kezd elég hülyén kinézni a ház hogy minden kapcsoló mellett van egy HUE dimmer .
Vagy esetleg a régi kapcsoló helyére (belül direktbe kötéssel) valami takaró panel amivel megszűntetetem a kapcsolót?joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
-
anonym147
csendes tag
Sziasztok,
redony okositassal kapcsolatban szeretnek segiseget kerni Toletek.
Vettem egy Shelly 2.5-ot probanak, ha bejon meg 2 buta motoros redonyt szeretnek vele okositani.Neztem a redony kapcsolojat es csak 3 vezetek van ott. Ugy neztem, ha bekoteshez kell a nulla neki.
Arra gondoltam, h beszerelem a tokba. Meg nem vettem le a boritast, de jol gondolom, h ott lesz minden vezetek ami kell a bekoteshez?
Amennyiben sikerulne a redonytokba valo beszereles -jelenleg nem szeretnek vesni- akkor az is megoldahato vele, h a jelenlegi kapcsolok mukodeset modositom? MOst ugy mukodnek, h addig megy, amig nyomom es nem er vegallasba. Ezek nagy redonyok es sokaig kell nyomni. Ugy fel lehet programozni, h ha nyomom x masodpecig akkor onnet mar vegigmegy es nem kell ott allni mellette?
koszi elore is a valaszt!
-
Elemental
addikt
válasz Mulholland #10829 üzenetére
Ssid nincs rejtve?
-
Mulholland
tag
válasz Degeczi #10828 üzenetére
Egy UPC connectbox-om van (nincs repeater) és a hosszabbító amibe bedugtam ezt a konnektort az a közelében van. Továbbá, van egy másik okos konnektor is, csak más típusú, annak nincs gondja ezzel a hálózattal. Szóval abban nem vagyok biztos, hogy pont a hálózat lenne a probléma.
[ Szerkesztve ]
ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub
-
Degeczi
nagyúr
válasz Mulholland #10827 üzenetére
Esetleg másik csatorna, másik wifi jelszó. Wifi repeater semmiképp ne legyen, mert hiába tűnik azonos SSID-nak, valójában másik hálózat. Meg persze kifelé ne legyen tiltva a net, hiszen a központi szerverrel próbál kommunikálni a gyári firmware.
-
Mulholland
tag
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Vettem egy BlitzWolf BW-SHP5 okos konnektort. De az enyém valahogy nem akar csatlakozni a wifi hálózatba. Benyomom a gombot 5 mp-ig. elkezd sürün villogni. de amint elindul a Blitzwolf szoftver csatlakoztató funkciója, még kb 5 mp-ig villog aztán abbahagyja, de nem csatlakozik, nem ismeri fel. Többször is nekifuttottam 2,4 wifi hálózat.Tanácstalan vagyok. Probáltam a "lassú" módot is, de ott a szoftver "csatlakozz a hotspothoz) résznél nem megy tovább. Nincs még tapasztalatom sok ezekkel a kütyükkel így most tanácsatlan vagyok.
[ Szerkesztve ]
ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub
-
mekkGyver
aktív tag
válasz Jonesy84 #10825 üzenetére
A betétben és a billentyűzetben lévő mikrokontrollerek manchester kódolással kommunikálnak, amit viszonylag könnyű visszafejteni, és így le tudtam cserélni a gyári vezérlőt sajátra, ami egy egyszerű kínai ZKTeco felturbózva egy NodeMcu-val. Mivel az ajtóba van építve, ezért a tápellátást is meg kellett oldani. 2db 18650 celláról fél napot el tud menni, becsukott ajtónál egy 2 pólusú kontakton keresztül tölt. Ezzel egyben az ajtónyitást is tudom érzékelni. Írtam hozzá MQTT státuszokat, így küldi a töltöttséget, a csengő nyomást, zár és ajtó nyitás eseményét, de szabotázsérzékelés is van, ha megpróbálnák leszerelni (ilyenkor kapok Push üzenetet és benn megszólal egy sziréna hang). Szintén MQTT-vel tudom nyitni-zárni vagy engedélyezni-tiltani mondjuk a kóddal, vagy kártyával belépést. Az ujjlenyomatok és kódok a ZKT agyában vannak, így hálózatvesztés esetén is simán nyitható (vicces, de ez volt a legnagyobb meló, hogy ilyenkor ne feszüljön be másodpercekre, de mégis azonnal csatlakozzon vissza, ha megjön a hálózat), bár minden szünetmentes, így ennek kicsi az esélye.
Pár fotó az építésről / tesztelésről, és a végeredmény:Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.
-
vampire17
addikt
válasz PainKiller13 #10817 üzenetére
Ha kulcsemeleses, akkor jo hozza pl a Xiaomi Sherlock is.
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
válasz szjoci #10819 üzenetére
küldd a
zigbee2mqtt/bridge/networkmap
mqtt topikba agraphviz
üzenetet, erre azigbee2mqtt/bridge/networkmap/graphviz
topikba a zigbee2mqtt ki fog köpni egy hosszú üzenetet, azt be tudod másolni pl a http://www.webgraphviz.com/ oldalra, ahol kapsz egy térképet a hálózatodról
(a router is zölden világít és online az állapota? mert akkor előbb-utóbb rá fognak találni az eszközök, ha jobb térerősséget nyújt, mint a coordinator)[ Szerkesztve ]
-
szjoci
őstag
Beüzemeltem egy cc2531 routert a cc2531 coordinator mellé. Honnan tudom meg hogy azon keresztül jönnek-e az adatok, vagy pedig a coordinatorra vannak csatlakozva még mindig az eszközök ?
-
vampire17
addikt
válasz PainKiller13 #10815 üzenetére
Nem mind, tobb pontos zarakban is van kulcsemeleses.
Pl: [link]
Csak ez ugye zarcseret jelent...
Sajnos a legtobb szaki kilincsemelesest rak be, mert olcsobb meg egyszerubb a mukodese (vagyis kisebb a hibafaktor)
-
vampire17
addikt
válasz PainKiller13 #10810 üzenetére
Egy fontos dolog!!!
Ha kilincs emeleses a zarad, akkor az okos zarak nagy reszet (pl Xiaomi ) el is felejtheted!
-
mekkGyver
aktív tag
válasz PainKiller13 #10810 üzenetére
Én elég sokat foglalkoztam a témával, sőt, gyakorlatilag az ajtózár volt az, ami miatt elkezdtem újra foglalkozni az "okos ház" témával 3 éve. Jelenleg ujjlenyomattal, rfid-vel, kóddal és applikációval lehet bejönni, de már készül az arcfelismerős esp32cam modul. Domoticz logol minden ajtónyitást, és tudom típusonként blokkolni a belépést. A csengő is ebben a kütyüben van, és egy orange pi zenél, ha megnyomják, és kapok üzenetet is róla, bárhol vagyok.
Rengeteg gyári cuccot megnéztem már, de 100e alatt nem találtam jó alternatívát. A többség nem csatlakoztató a hálózathoz, a Bluetooth megoldásokat nem is értem, hogy kinek kell.
Én jelenleg egy Burg Wachter TSE "okos" zárbetétet használok, aminek "meghekkeltem" a kommunikációját és egy saját építésű esp alapú vezérlővel működik. Ez így full szabotázsbiztos.
Ha neked gyári megoldás kell, a xiaomi cuccok jók, de én biztos nem bíznám a MiHome-ra a beléptetést. A xiaomi vima smart lock egyébként szintén egy wifis zárbetét, vagy legolcsóbb megoldásnak ott a Sherlock, az is elég univerzális, de az a simogatós nyitás, az elég gagyi. Komplett kilincses zárat nem tudok ajánlani, mert vagy nem integrálható (nem okos), vagy nem magyar szabvány, vagy horror árban van. Persze azóta biztos jöttek ki újabb dolgok...[ Szerkesztve ]
Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.
-
guess.who
senior tag
Kicsit off, de talán mégsem: van itt olyan kollega, aki használ Auriol (Lidl) 433 MHz-en kommunikáló időjárásállomást, RPi-n futó Domoticz alatt? Esetleg ezt az auriol readert? Technikai segítség kellene.
-
PainKiller13
őstag
Sziasztok!
Okos ajtókilincset (zárral), keresek, Xiaomit találtam, de nem tudom melyik jó a náluk kapható szabvány bejárati ajtókhoz.
Van valakinek ebben tapasztalata?
-
mekkGyver
aktív tag
válasz vampire17 #10807 üzenetére
"...kiemelnem, hogy a Node-Red irtozat eros szoftver, lenyegeben meg nem talalkoztam olyan problemaval, amit a bevonasaval nem tudtam volna megoldani..."
Ez így van. Ezért nem értem minek a blockly...
Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.
-
vampire17
addikt
válasz Degeczi #10805 üzenetére
Megvan a megoldas
Elsore kicsit zavaros, de roviden, ha esetleg kene valakinek:
1. letrehozok egy dummy kapcsolot Domoticzban. (mosogep_mintavetel)
(most jonnek a Node-ok, balrol jobbra haladva)
2. timestamp, 5 mp ismetlodessel.
3. http GET request, a Sonoff POW-rol (Tasmota)
4, json, hogy konnyu legyen ertelmezni
5. egy function node, ami az adott message (energy) erteket kinyomja a payloadba.
6. switch ami azt figyeli, h a bejovo ertek kisebb vagy nagyobb, mint 3.
(innen ket opcio van)
6.a: kisebb az ertek, a kovetkezo counter node erteket noveli egyel.
6:b nagyobb az ertek, reseteli a counter node-ot.
7. egy counter node (kulon kell telepiteni, nem gyari) a max ertek 12, minden egyes inputra no az ertek, kiveve reset msg, arra nullaz.
8. egy ujabb switch egy kimenettel. ha a bejovo ertek 12, akkor tovabbkuldi a kimenetere.
9. trigger node, barmilyen bemenetre egy elore definialt kimenetet kuld az outputra (domoticz kapcsolo allast, "nvalue"-t kuld)
10. domoticz/in mqtt topic
Az elkepzeles: 12 mintavetel 5 mp-kent, vagyis egy percig folyamatosan 3W alatt kell lenni a fogyasztasnak.
Elozo blockly kiegeszitve. Az elso if ag "igaz" allasaban (tehat amikor a mosas indulas feltetele teljesul) bekerul, hogy a dummy mintavetel kapcsolo legyen "ON". Nyilvan ez addig a pillanatig nem tud ujra "OFF" lenni (A node red mintavetelezo miatt), amig 1 percig legfeljebb 2W a fogyasztas (vagyis a standby-ban, vagy teljes off-ban (0W) vagyunk)
A masik ket if ag is megkapta h figyelje a dummy kapcsolot es ha "OFF", vagyis tuti vegzett, akkor menjen az uzenet.
Tudom, sokan azt fogjatok mondani, hogy basszus, ez LUA/DzVents/Python-ban full egyszeru lett volna, de mivel ezeket a nyelveket nem ismerem annyira, hogy ilyen bonyolultsagu dolgot ossze birjak bennuk rakni, igy marad a "kevesbe elegans" de mukodo modszer...
Viszont! Ismet kiemelnem, hogy a Node-Red irtozat eros szoftver, lenyegeben meg nem talalkoztam olyan problemaval, amit a bevonasaval nem tudtam volna megoldani, ilyen keves programozoi "nyelvismerettel"!
Kivalo azoknak, akik tanultak programozast, tehat a logika megy nekik valamelyest, de a nyelvek elsajatitasahoz, a "beseggelos" reszhez lustak voltak...(ez ram nagyon illik )
-
Janos250
őstag
Nekem eddig minden sonoffon megy az OTA Tasmota frissítés, ha úgy csinálom, ahogy le van írva: A Tasmotába belépve, frissítés a minimál verzióra, oda ismét belépve, és frissítés az aktuális verzióra. Nem a "hagyományos" Arduino OTA frissítéssel csinálom, mert ahhoz túl nagy már a program, úgy nem megy.
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz vampire17 #10802 üzenetére
Így folyton üzengetne, mert minden mosógép fogyasztása folyamatosan tág határok között ingadozik a pár W és 1500-2000 között. Néha meg-megáll, 10-20 mp-ekre.
Korábban már ezért írtam, h célszerű a "mos" mellett egy "pihen" állapotot is létrehozni (pl. 15-20W alá eső fogyasztás esetére), és akkor megy át "kész"-be, ha már mondjuk min. egy perce a "pihen" állapotban van. "Kész"-ből pedig ajtónyitásra az eredeti "üres"-be.
Blocky-val így valszeg nem fog menni (én HA alatt használok hozzá scriptet)
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Mosogep eretesitot csinaltam blocklyval. meg nem volt tesztelve, ti lattok benne valami hibat, le nem kezelt helyzetet?
Ez alapjan probaltam a magam "szaja ize" szerint megfaragni. A "pihen" allast nem tudom hogyan lehetne ertelmezni. Nalunk alapallapotban (tehat ha siman felkapcsolom) 2 W a fogyasztasa, ennyi akkor is, amikor vegzett.
-
KorLaci
tag
Üdv Mindenkinek !
Broadlink RM Pro-hoz kérnék segítséget.
Van egy pár eredeti Brodlink konnektorom, motoros rolók, OBI-s távrányítós konnektorok. Kb. Fél éve működik minden jól. Alexával is tudok vezérelni mindent.
Kb. egy hónapja hülyült meg a Broadlink. A saját, tehát Brodlink eszközein megy az időzítés, de a többin nem. Ha az IHC appban rányomok bármelyik Obi-s konnektorra, bekapcsolja, kikapcsolja, mindha minden ok lenne, de időzített kapcsolás nem megy.
Nem megy a bekapcsolás a konnektorokon sem, az erősítőn sem, a TV-n sem. Más programok se vezérlik ezeket az eszközöket, pl. Alexa, IFTTT, csak ha rányomok az appban.
Mi lehet ez ? Más nem tapasztalt ilyet ? Mihez kezdjek ?
Várom a tanácsokat, köszönettel : KorLaci
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Politika
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- World of Tanks - MMO
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Házimozi belépő szinten
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- További aktív témák...
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest