- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
-
18100 - 18001
68452 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 17901 17900 - 17801 17800 - 17701 17700 - 17601 17600 - 17501 17500 - 17401 17400 - 17301 17300 - 17201 17200 - 17101 17100 - 17001 17000 - 16901 16900 - 16801 16800 - 16701 16700 - 16601 16600 - 16501 16500 - 16401 16400 - 16301 16300 - 16201 16200 - 16101 16100 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-19 13:04 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
LouiS22
veterán
-
ojb
tag
-
fo_di
őstag
-
ojb
tag
-
LouiS22
veterán
Régebben volt már róla szó, de elsorvadt a téma. Valakinek sikerült már érdemben társasházi kaputelefont (Codefon márkájú) okosítania? A cél az lenne, hogy pl. MQTT-n telefonon jelezze a csengetést és lehessen nyitni telefonról is.
-
Degeczi
nagyúr
-
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Tado vásárlásán gondolkodom és nem teljesen tiszta hogy mire is van szükségem.
Földszint: nappali, előtér és a konyha egyben van + kis fürdőszoba ott kb állandóan nyitva lenne az ajtó
Emelet: két szoba
Elég lehet nekem a két radiátor szelep és egy központi termosztát a nappaliban? Ha igen akkor a lenti radiátorokat maximum állásra kellene csavarni ? Vagy mi a logikája a dolognak?Internet bridge is kelleni fog mindenképpen?
Köszönöm
-
vkp
aktív tag
-
fecus
őstag
Valaki megmérte a Sonoff kapcsolók, vagy aljzat készenléti teljesítmény felvételét?
Egy kapcsolható aljzatot tennék egy 4W-os kis eszköz elé (kapcsoló nélkül 7/24-ben menne). Érdemes?
Találtam 2 videót, csak azokkal a teljesítmény-mérőkkel nem hiszem, hogy 0,6W-ot meg lehet mérni. -
zsamiatt
őstag
-
LouiS22
veterán
-
ryke1
tag
-
LouiS22
veterán
-
ryke1
tag
-
Chal
addikt
Nekem is kellene ilyen (szintén medencéhez), de még nem jutottam el odáig. Jelenleg csak a homokszűrőt kapcsolgatom egy wifis relével. Majd jöhet az infó ha lesz tapasztalatod, és ha belevágok, akkor majd én is megosztom. hogy mire jutottam.
zsamiatt: én csak annyit oldanék meg vele, hogy ne kelljen manuálisan naponta tesztcsíkozni. Jön az alert mobilra, hogy tegyél bele klórt, ph+ -t, ph- -t, akkor teszek bele
A forgatás vezérlésébe nem vonnám ezt be, annak jó egy sima idő alapú schedule, amit kézzel felülbírálok a HA-ban, ha valami különösebb oka van. Ez tavaly bevált, kényelmes, nem bonyolítanám tovább. -
zsamiatt
őstag
Tokre tetszik a tema. Mit tudnal vezerelni vele? Adagolot? Szivatyut?
-
supercharley
tag
-
LouiS22
veterán

Az általam linkelt DIY, de erős a gyanúm, hogy boltban, készen, csilliókért árultban is kb. ezek a szenzorok lehetnek.
Kérdésedre válaszolva: szerintem erősen niche kategóriába tenyereltél bele ezzel, lehet, hogy egy célirányos külföldi fórumos kereséssel hamarabb találsz valódi felhasználókat. Nekem legalábbis nem rémlik, hogy itt előjött volna ez a téma. De mindig érdekes újat tanulni

-
supercharley
tag
-
ojb
tag
-
ryke1
tag
Köszönöm mindenkinek a segitséget.
-
supercharley
tag
Próbálkozott már valaki medence automatizálással? Először csak adatokat szeretnék begyűjteni, aztán majd valamikor később ezek alapján vezérelni is. Amit mérnem kellene az a víz hőmérséklete, PH-ja, szabad klór tartalma, és esetleg a tisztasága(átlátszósága). Az eredményeknek Domoticz-ba kellene bejutniuk. Tud valaki esetleg kompletten olyan eszközt amely egyben minderre képes? Ha ilyen nincs, akkor külön-külön eszközök?
-
zsamiatt
őstag
-
LouiS22
veterán
-
Chal
addikt
Nem biztos hogy értetted amit írtam. A Shelly sokkal biztonságosabb megoldás mint a Sonoff, azon ne akarj 16A-t áthajtani. Ezek nem névleges értékek, tényleg fel fogja venni az autó (tudom, mert nekem is van, és mérem is). 16A pedig nem játék, pláne ha egy sokmilliós vagyontárgy van a vezeték végén, ne kínai dugaszkonnektorokkal akard megoldani.
Ahogy írtam: a méréshez áramváltós megoldás. A Shelly EM bár nem olcsó, de kiváló a feladatra, a szoftveres része miatt pláne, az külön jó dolog benne, hogy egyúttal kapsz vele egy relét is, amivel tudod kapcsolni azt az eszközt, amin tényleges átfolyik a 16A. Ez az eszköz pedig praktikusan egy DIN sínes minőségi (ABB, Schenider, Legrand, Schrack, stb..) impulzusrelé. Ezek felszerelésére és bekötésére pedig hívj szakembert.
-
ryke1
tag
-
Chal
addikt
A kapcsoló nem lehet a Shelly EM, mert 2A-t tud csak kapcsolni. Külön funkció benne a relé, és az áramváltós mérés. A relé használatához értelemszerűen galvanikusan kellene bekötnöd az autó töltőjét (vagy az előtte levő kismegszakítót, konnektort, akármit), de ezt SEMMIKÉPPEN ne tedd meg. Egyrészt 2A-ra terhelhető maximum, másrészt nincs benne túlterhelésvédelem, szóval vagy leoldana a kismegszakító időben, vagy kigyulladna a Shelly amint elindul a töltés.
A fogyasztásmérő része 2db áramváltó érzékelőt kezel (már ha jól írtad, és tényleg egy Shelly EM-ről van szó). Ezzel 2db fázisvezetéket tudsz mérni, darabonként maximum 50 VAGY 120A-ig (annak függvényében hogy milyen áramváltókkal rendeled). Itt nincs galvanikus kapcsolat, a fázis vezetéket kell csak átvezetni ezen szenzoron (áramváltón), az áramváltó kimenetét pedig a Shelly EM megfelelő bemeneteire kell kötni.
A töltés kapcsolgatásához én egy megfelelően méretezett impulzusrelét javasolnék, ami biztosan bírja az töltő által felvett áramot. Ezt viszont már vezérelheted a Shelly EM reléjével, pontosan erre van, a gyári doksiban is egy ilyen példa szerepel a bekötésre.
Egyébként amit írtál, az egy jó megoldás a feladatra (+az említett impulzusrelé), de jobb lenne ha hozzáértő kötné be az egészet.
-
funkygee
aktív tag
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy vettem egy sonoff rf 433 bridget mozgásérzékelővel. Kellene hozzá relé ami lámpát kapcsolna a mozgásérzékelő jelre. A sonoff wifis dugaljait is hozzá lehet valahogy csiribálni a 433 mhz-es bridgre hogy vezérelje (wifin keresztül) vagy erre a célra nekem 433 mhz-es relé fog kelleni? Mit javasoltok? A rendszer célja az lenne, hogy bizonyos helyeken elhelyezett mozgásérzékelőkre bekapcsolodjanak reflektorok, meghatározott időre (legalább mondjuk 10 percre, ne csak a mozgás idejére) és erről kapjak az appon értesítést is. Amúgy ez a sonoff irányvonal jó, vagy esetleg javasoltok jobbat/védettebbet/ stb? Köszi.
-
ryke1
tag
-
zsamiatt
őstag
-
ryke1
tag
Igazad van, gözöm sincs hozzá (bár van némi elektronikai tudás), a carportba szeretnék egy töltési lehetöséget az új plugin hybrid autómnak, a konnektornak saját biztosíték, fi és egy fogyasztásméröt szeretnék. Gondoltam a kapcsoló és a fogyasztásmérö lehetne egyben a shelly.
Ez most igy megvalósítható vagy "tényleg leégetem a házat"?
Esetleg van valakinek jobb ötlete? -
Chal
addikt
Jó, úgy látom tényleg a végletek között csapongunk, ami nem jó. Azért remélem egy izzót kicserélhetek úgy, hogy csak gyengeáramú képesített szakember vagyok. Nem kell mindenhol rögtön rémeket látni, de oda kell figyelni, és ha kicsit is bizonytalanok vagyunk benne, akkor kérjük hozzáértő segítségét, ami a feladattól és a konkrét készüléktől függően nem biztos hogy képesített szakembert kell hogy jelentsen. Ha ez így lenne, akkor ebben a topicban csak villanyszerelők és erősáramú mérnökök beszélgetnének.
-
vkp
aktív tag
-
Chal
addikt
-
Chal
addikt
Azért van egy szint ami alá egyszerűen képtelenség lemenni. Nekem ide tartozik az is, ha valaki egy ilyen áramváltóba valahogy (elképzelésem sincs hogy hogy) beköt úgy egy vezetéket hogy elvágja, és.... nem is tudom, beleragasztja? Ezen feltételezésből kiindulva minden post elé lehetne olyanokat írni, hogy nehogy megedd a Sonoff-ot, ne tedd mikróba az ESP-t, a CC2531-et ne rektálisan használd, hanem usb portba dugd, stb..
-
Zirowe
nagyúr
-
bisti79
tag
Azért ilyesmit óvatosan ajánlgassunk!
A kérdező egyáltalán tisztában van-e azzal, hogy mit is szeretne megmérni? A töltő fogyasztását, vagy valami egyebet? Egyáltalán látott-e már áramváltót, tudja-e hogyan kell alkalmazni, vagy felgyújtja vele a házát, esetleg áramütést szenved, mert mégsem. Nem triviális dolgok ezek... -
Degeczi
nagyúr
-
ryke1
tag
Sziasztok,
elektromos autó toltöljét szeretném rákötni egy Shelly EM-re normál 16a-es konnektoron keresztül, nem lesz vele gond? Az EM leirasban 120A van, ez tényleg elbir ennyit? -
vtechun
veterán
-
takacska
csendes tag
Nem biztos, hogy értem mit akarsz kérdezni. A plugint beraktad a domoticzba, azt nem kell külön indítani. A node-t és a mosquittot kell ha terminálból lett indítva, mert leállnak a terminál bezárásakor. Én készítettem egy fájlt, ami rc.local-ból indul bootkor. Ebbe a mosquitto a -d kapcsolóval indul démonként, a node pedig screen-nel. Az útvonalakat át kell nézni ha esetleg másként van.
#! /bin/sh
mosquitto -d
screen -d -m /usr/local/bin/node /home/pi/ewpe-smart-mqtt/index.js
screen -d -m /usr/local/bin/node /opt/zigbee2mqtt/index.js
sudo service domoticz.sh start -
ojb
tag
Pontosan, ahogy írod.
Így mindkét eszköz a GND-hez képest értelmezi a tápfeszültségeit (12; 5 és 3.3V) ill a logikai szintjeit a soros kommunikáció közben. "Földelni" a GND pontot lehet, de nem szükségszerű.
Jelen ill előbb részletezettek szerint az alapvető működést nem befolyásolja a védőfölddel vagy EPH-val való összekötés. -
szat8
tag
-
ojb
tag
Ez a földelési kérdés kicsit összetettebb.
A GrouND pontot jelen esetben (gyengeáramú elektronika, informatika) kicsit másként kell értelmezni. Ezen eszközöknél ill. felhasználás esetében a GND inkább egy közös (viszonyítási) 0 pontenciálú pontot jelöl. pl. az elemről, vagy akkuról üzemelő eszközöknek is van un. GND pontja mégis igen-igen ritkán földeljük le a mobilunkat. Viszont abban az esetben amikor kettő vagy több eszközt csatlakoztatunk egymáshoz szükség van egy közös viszonyítási pontra (GND pontok összekötése) ahhoz, hogy kommunikálni tudjanak egymással vagy az logikai szint mindkét eszközben azonos értékű legyen. Na ez a GND.
Bízom benne nem voltam túl bonyolult
-
footy
addikt
-
ojb
tag
Isten lássa lelkem... Nem a kötözködés miatt:
"Házi vízművel a szivattyú kapcsolásával nem kellene foglalkozni, megoldja a vízmű elektronikája."Cserébe állandó 1 - 2 - 3 Bar-on tartja a szolenoidokat.
"Én azért egy mester szolenoidot is bekötnék, nem véletlenül van az összes gyári (hunter, rainbird) megoldásban benne." A master szolenoid viszont tehermentesíti a többi szolenoidot az állandó 1 - 2 - 3 Bar-os nyomás alól.
Szerintem is egyszerűbb lekapcsolni a szivattyút...
A master szolenoid úgy tudom azért van, hogy pl. ivóvíz hálózatra kötve (amit nem tudsz relével egyszerűen lekapcsolni) az öntözést "leválassza" a vízhálózatról. -
Degeczi
nagyúr
A védőföld nem a működéshez kell, hanem ahogy a neve is jelzi, érintésvédelemként. Riasztónál a fémdobozt illik is leföldelni, ill. a hosszabb kábelei árnyékolását is zavarvédelemként.
Normál esetben semmi áram nem folyhat a földelés felé (a ház fi reléje le is oldana, ha mégis)
-
szat8
tag
Most jutott eszembe, hogy ahol a riasztó központ van, ott sajnos nincs védőföld...
Ez mennyire gond a step-down konverternek? Anélkül nem tudja leszabályozni a 12V-ot 5V-ra? -
kgymac
őstag
-
bisti79
tag
-
footy
addikt
-
szat8
tag
-
ojb
tag
Az igazán elegáns megoldás igen az lenne., de ahogyan Degeczi kolléga is írta az ESP
GPIO-ja inputra kapcsolva 5V toleráns. Védelmi célra tökéletesen elegendő a Paradox Rx - ESP Tx ill. ESP Rx - Paradox TX pinjei közé egy - egy db 470 ohm-os 1/10W-os ellenállást kötni. Ez az ellenállás a maximálisan átfolyó áramot ~10mA-re korlátozza mindkét irányban, viszont elhanyagolható az értéke normál működés közben. Valahogy így:
Paradox Rx-----/\/\/\-----Tx ESP
......................470ohm
Paradox Tx------/\/\/\-----Rx ESP -
szat8
tag
Ha jól értem, az ESP és a paradox TX és RX portjai közé egy logic level convertert beiktathatok, és az megoldja az általad említett problémákat, és megvédi mindkét eszközt.
Ez például jó lehet erre a célra? Nekem most nem baj, ha ugyanez megoldható 2 ellenállás ráforrasztásával is, egy megbízható hülyebiztos megoldást szeretnék, mert azért ez mégiscsak egy riasztó...
Köszi a türelmet! -
fo_di
őstag
elvileg vannak aliexpressen 24vac-5vdc konverterek is: https://www.aliexpress.com/item/32245336880.html
vagy az opensprinkler talán ezt használja: https://rayshobby.net/wordpress/24vac-to-5vdc-conversion/
-
Chal
addikt
-
fo_di
őstag
feltétlen ragaszkodsz a 24V AC bemenethez? mert ha nem, egy ilyen power brick nem rossz választás 230ról: http://www.hlktech.net/product_detail.php?ProId=60 (kb 3-4 dollár aliról is)
-
Chal
addikt
Ha már locsolóvezérlő, én meg pont egy ilyen 3D nyomtatható dobozon munkálkodok éppen, mert egyszerűen nem találtam normálisat sehol:
Jelenleg vannak benne csavarmentes mount lehetőségek egy 6-os relé boardhoz, 2db Wemos-hoz (4db szelephez, és 1db master szelephez különálló vezérlés), egy oled kijelzőhöz (SH1106) illetve hely egy AC/DC tápnak (24V AC -> 5V DC). Méretre a doboz jelenleg 15x9x3 cm-es kb, és összesen 2db elemből nyomtatható ki.
Ha valakit szeretne hasonlót, akkor majd elérhetővé teszem a modellt Thingiversén amint elkészül. Addig is jöhetne ötlet, hogy hogyan lehetne szebbé/jobbá tenni, ez a mostani változat beta még, a feliratok pl. nem nyomtathatóak rajta jól (meg egy "AC" jelölés se ártana). Illetve lehet, hogy a 2db független ESP-s vezérlés hülye ötlet, és inkább 1db ESP32-vel kellene megoldani. A biztonság miatt szerettem volna, de lehet hogy a túlbonyolítással inkább ez ellen dolgozok....
Valamint szívesen vennék tippet a tápegységre is, valamilyen board formában, mert egyelőre nem találtam jót, építgetni meg nincs időm/kedvem (vagy sima egyenirányító + egy stepdown board kellene inkább? ezekből azért jóval nagyobb a választék).
-
Zirowe
nagyúr
-
KevinMulder
tag
-
bisti79
tag
-
ojb
tag
-
bisti79
tag
Persze optocsatolóval az esp bemenetéről...
A plusz relét azért ajánlom melegen, mert előírja a vonatkozó szabvány kültéri fogyasztóknál a fázis-nulla bontást. Ezen túlmenően ne feletkezz meg a védőföldelésről sem! Az áram nem játék!
Bármilyen relé megfelelő, aminek két külön bontó-záró kontaktusa van, és megfelelő áramerősséget képes kapcsolni. A behúzótekercs feszültségét érdemes a többi fogyasztó feszültségéhez választani. Szakboltban biztos tudnak segíteni, javasolni konkrét tipust. -
ojb
tag
Határeset... azt azért még bírni kellene a relének. Még ha mindjárt motor is...
footy kolléga valószínű érintésvédelmi - életvédelmi szempontból javasolta, hogy ne csak a fázist, hanem a nullát is szakítsd meg a relével. (Pl ha villásdugóval konnektorról működik az egész hóbelevanc előfordulhat fordított "bedugás esetében" hogy nem a fázist, hanem a nullát szakítja meg a jelfogó.) Fix fázishelyes bekötés esetében talán nincs akkora jelentősége, hogy a nullát is megszakítsd, de ártani biztosan nem ártasz vele. -
Degeczi
nagyúr
-
footy
addikt
-
ojb
tag
-
footy
addikt
Milyen relet kellene ahhoz hasznalni? Viz es por allo (IP55) dobozban lesz egyebkent a terasz alatt.
-
Vodike
tag
-
fecus
őstag
-
LógaGéza
veterán
-
szat8
tag
A Synology-n csináltam saját chat szervert, azt húztam be HA alá. Nagyon szépen működik.
-
fecus
őstag
Ti mit használtok értesítésre HA-hoz?
A Domohoz a Pushbullet bevált. -
bisti79
tag
-
footy
addikt
Uh, ez el is kerulte a figyelmemet.
Most rakeresve a dolgokra mas ugy oldotta meg hogy
230V Sonoff 4CH Pro + 24vAC tap:Viszont ebben a felallasban nem vilagos hogyan tudom kapcsolni a pumpat aminek 230V kellene. 2 vagy 3 szelepet kellene kapcsolnom, szoval egy relay szabaad marad.
Eleg ha a pumpara viszem a 230-at (bordo) a keket pedig 4-es relay com-jara, az NO-tol pedig egy kabel a pumpa negativjara?koszi

(#18017) kgymac
Ausztriaban elek, az amazon a legegyszerubb, mert nincsen posta es 2 nap alatt altalaban megkapom amit rendelek. -
sugarforce
addikt
-
Rolly
veterán
-
szat8
tag
Úgy látszik nem is olyan nagy az internet. Ugyanezt a cikket olvastam én is, de részleteiben nem tudom minden részét értelmezni, csak átfutottam.
Minden esetre fő a biztonság, azon a pár alkatrészen ne múljon. De ehhez még ismerkednem kell a témával. Egyelőre csak olvasom, amiket írtok, de még a bevásárló listát se sikerült összeraknom.
Az arduino részét sem látom még lépésenként, hogy miképp is lehet mindent helyesen beállítani rajta a telnetes cucchoz, de majd keresek hozzá részletes leírást.
Valahol el kell kezdeni.
Köszi az eddigi segítségeket! -
ojb
tag
A másodiknak linkelt cikk ezen részében írtakra utaltam a #18005 és #18010 hsz-ben:
"...Except for completely wrong wiring, such as feed 5V into 3.3v rail or feed 5V into output pin (in output low state or in output high with push-pull mode), 5V on GPIO pins will not destroy ESP8266...."
És ezeket az állapotokat a GPIO hibás -- akár véletlenszerű -- programozásával , kapcsolásával el lehet érni... Ezek miatt javasoltam az áramkorlátozó ellenállást a GPIO-ra. -
Rolly
veterán
sziasztok, home assistant automation szivat erősen
nem jövök rá mi a hiba:szerkesztés: közben rájöttem, hogy a fájl névben _ jel helyett - jelet használtam ....

automation:
- alias: Switch On Garage fan
trigger:
- platform: template
value_template: "{{ states('sensor.temperature_158d0002789609') > states('sensor.netatmo_home_weather_outdoor_temperature') }}"
- platform: template
value_template: "{{ states('sensor.humidity_158d0002789609') | int > 65 }}"
condition:
- condition: state
entity_id: switch.garage_fan_switch
state: 'off'
- condition: template
value_template: "{{ states('sensor.temperature_158d0002789609') | int > 23 }}"
action:
- service: switch.turn_on
entity_id: switch.garage_fan_switch
- alias: Switch automate off Garage fan
trigger:
platform: state
entity_id:
- switch.garage_fan_switch
from: 'off'
to: 'on'
for:
hours: 0
minutes: 60
seconds: 0
action:
- service: switch.turn_off
entity_id: switch.garage_fan_switch -
Chal
addikt
Shelly sajátosság, nem kell egyébként újraindítani, semmi bajuk, csupán csak X percenként küldenek státuszt, addig a HA nem tud róluk semmit (HA restart után ez az állapot adott ugye). Pl. az alábbi automation kikényszeríti HA restart után az élő Shellyk státuszát:
- alias: get status from shelliestrigger:- platform: homeassistantevent: startaction:- delay: 00:00:10- service: mqtt.publishdata:topic: shellies/commandpayload: announce@kgymac: +1, nekem is Rainbirdek vannak, 15 évesek, semmi baj velük.
-
kgymac
őstag
A szelepet szvsz magyarországon is kapsz (csepeli webshop), ~5500, rainbird vagy hunter is jó minőségű. 7év alatt csak légteleníteni kellett (téliesítéskor), ill. át szoktam mosatni tavaszi beüzemeléskor. Én gyári vezérlővel használom (még a nem wifi-s 8ch-s rainbird, 7-8 éve még nem volt divat a távoli vezérlés)
-
vkp
aktív tag
Van két shelly 2.5-öm, redőny módban. Az a bajom velük, hogy ha újraindítom a ha-t, akkor "unavailable" lesz a státusza addig, amíg a shelly-ket újra nem indítom. Ez még ennél a kettőnél bele is fér, de lesz 10+ belőle, akkor már nem szeretném végignyomkodni.Van valakinek ötlete?Megoldva, mqtt.publish update a shelly topicnak restartkor.
-
Degeczi
nagyúr
A cég igazgatója (Teo Swee Ann) azért elég hivatalos infó: "i can reply officially here: it is 5V tolerant at the IO. while the supply voltage is at 3.3V."
De ebben a cikkben is alaposan letesztelik ugyanerre az eredményre jutva, és a tapasztalatok is azt mutatják, h valóban nincs a TTL jelszintből probléma. -
ojb
tag
-
footy
addikt
Sziasztok!
Ontozest tervezek vezerelni. Ilyen szelepket neztem ki:
Rain Bird 100-HV-MM 24V Magnetventil 1 Zoll AG
Sonoff-fal(tasmota FW?) terveztem kapcsolni:
Sonoff SV
Ezt 24 Voltos tapot neztem ki:
24v 60W
Mivel 2 szelepet tervezek vezerelni, nagyon elvetemult otlet telefonkabelt huzni a szelepekhez?
4 eres 0,6-osA vezerles reszet valoszinuleg Domoticzra biznam.
Mennyire eletkepes otlet ez igy?
koszi -
vampire17
addikt
-
TBMC
addikt
-
ojb
tag
Ezért írtam az áramkorlátozó ellenállások védelmi szerepét. A 470ohm 5V esetében lekorlátozza a maximálisan átfolyó áramot ~10mA környékére. Ennyit meg a Paradox és az ESP GPIO portja is kibír meghibásodás nélkül. Az ESP-t nem az 5V-os feszültség teszi tönkre,
hanem az ennek hatására átfolyó áram, ha nincs korlátozva. -
ojb
tag
Abban az esetben ha [Wemos D1 mini Pro] - ból építed külső antennával akár még jó is lehet, de nagyon lassú (4Mbps körüli). Viszont a D1 mini pro lehet, hogy ismétlő nélkül is felláthat...
-
szat8
tag
Hálás is vagyok a figyelmeztetésért, nem vettem ijesztgetésnek, csak éppen mindig tartok tőle, hogy valami balul üt ki, ha nincs egy jól dokumentált leírás arról, mit is kell csinálnom.
Utána olvastam az 5V -> 3.3V dolognak az ESP szempontjából, és eltérő infókat találtam. Valaki azt írta, simán tolerálja neki évek óta az 5V-ot, más szerint ez nem biztonságos, és semmi hivatalos álláspont nincs is arról, hogy szabad raküldeni az 5V-ot, ezért kerülni kell.
Utána olvasók még a "szintillesztő ellenálláspárnak", mert sosem foglalkoztam DIY mikroelektronika összeállításával, úgyhogy ezek nekem ismeretlen fogalmak. Na jó, az ellenállást még értem, olyan kis csíkos izé.
-
sugarforce
addikt
Wemos d1 mini es a router kozott tul nagy a távolság, a wemos nem latja a wifit. Tegla epitesu tarsashaz, router a masodikon, wemos lent a garazsban a foldszinten. Neten talaltam esp alapu wifi extendert, van esetleg tapasztalata ezzel itt valakinek? Milyen tavolsagokat tud athidalni? Valoszinuleg kiprobalom, csak mielott nekiallok, gondoltam rakerdezek.
Ha felejtos, inkabb szerzek valami komolyabb wifi range extendert. -
mAtech
aktív tag
-
ojb
tag
Odafigyeléssel nyugodtan válaszd szerintem a DIY megoldást.
Amit írtam nem elrettentésnek, csupán figyelem felhívásnak szántam.
A Te esetedben a biztonságot a pluszban alkalmazandó 470ohm-os áramkorlátozó ill. szintillesztő ellenálláspár ( 2.2K - 3.3K) jelenti max 30Ft.- értékben az általad is jelölt eszközökön kívül. Ez a három alkatrész a Paradox-ot is és az ESP-t is védi az esetleges szerelési hibától vagy "balesettől" -
Chal
addikt
A szintillesztést illik megcsinálni, de elég sok cikk van róla a neten, hogy jól bírja az ESP az 5V-ot. A gyári spec persze 3.3V-ot ír elő, de sokan tesztelték hosszú távon, gond nélkül ment nekik. Döntsd el, a központban nem tesz kárt, max a központ az esp bemenetében. A wifis megoldás szerintem is jobb, az ethernettel csak beviszel egy plusz hibalehetőséget (villámkár, egyéb túlfesz, stb..).
-
szat8
tag
Köszi a tanácsot!
Az IP150 lenne a legbiztonságosabb a központ szempontjából, mert gyári megoldás. Csak egyrészt kb. 30ezer Ft, másrészt annak még kell UTP kábel. Mivel nincs mellette router, egy plusz routert (illetve valami wifis AP-t) kéne még mellé raknom, aminek külön áram kell, és ha azt nem kötöm szünetmentesre, akkor áramszünet esetén elvesztem a smart home kapcsolatot a központtal.
Soros port megoldás ha jól értem kb. ugyanez, csak DIY, ezért olcsóbb.
Ezek miatt volt szimpatikus az ESP-s wifi megoldás, mert annak a központ adná az áramot, és nem kell külön másik eszköz sem a netkapcsolathoz. Viszont ez a bizonytalanság a feszültségekkel és az impedanciával kicsit megakasztott, most megint dilemmázom, melyik megoldást válasszam.
-
aicon
senior tag
Nálam egy IP150 modullal van összekötve hálózaton amely távoli elérésű és a másik ami helyben van soros porton, mindenféle egyéb illesztő nélkül. Soros kábel saját gyártású, ezt használtam a felprogramozásához is, de itt a fórumban is linkeltek már valamelyik hirdető portált, ahol pár ezresért kapható készen.
Működik gond nélkül, mqtt kell neki természetesen. -
vampire17
addikt
Tobb dolgot is kivaltanek vele. Van egy Sonoff RF Bridge-em es egy Nooelec stickem (rtl_433-nak)
az eszkozeim:
- Egy WS2032 idojaras allomas (ezt rtl_433-al fogom)
- Egy Fineoffset-WH0530 esőmérő (rtl_433 tamogatja)
- Kerui self-powered kapucsnego (szinten rtl_433-al fogom, semmi massal nem tudtam, mert eleg spec. a jeltovabbitasa, valszeg a self-powered mukodes miatt) (itt volt rola szo bovebben)
- Kerui mozgaserzekelo. Ezt a Sonoff RF Bridge-el hasznalom, nyilvan be lehetne az rtl_433 ala is loni (az ala ugye barmit be lehet) de az RF bridge alapbol latja.
Ezen felul rendeltem egy RF taviranyitot (DC1602 ) Amit pedig az rfxcom ismer(ne) alapbol.
A celom az lenne, hogy az rtl_433 es a sonoff is menne a levesbe es csak az rfxcom maradna. Ehhez persze az kell, hogy ismerje az osszes cuccom...
Tobb okbol is az rfxcomra esett a valasztas, mint mindent kivalto RF vevo. Egyreszt, miota megszuletett a lanyom, kevesebb ido van az okosotthonozasra es sokkal nagyobb arra az igeny, hogy a cuccok gondozasmentesebben menjenek. A fentiek kozul nekem az rfxcom tunik annak, amivel a legkevesebb gond lehet, hiszen a listaban az egyetlen olyan cucc, ami lenyegeben "kereskedelmi" termek.
Az rtl_433 nem rossz, de ket bajom is van vele. Egyreszt, mint a fonti github linken is latszik, az idojaras allomasom hetekbe telt beuzemelni, ennyi raforditott idom mar nincs. Masreszt, nem tudom miert, de nalam rendszeresen leallitja a VM-et amihez hozza van rendelve... Nagyon furcsa amugy, mert maga a host (Proxmox) nem all le, csak a VM, amivel USB passthrough-al hozza van adva... Eleg, ha csak takaritas kozben hozzaerek az usb kabelhez, egybol leall vagy a VM, vagy csak maga a stick...Problaltam masik USB portban, direktbe bedugva, usb hub-al, meg vagy 3 fele hosszabbito kabellel, de ugyanaz... Ez mellett irto sok zajt is osszeszed. Hogy a kornyezetbol, vagy maga a stick(kabel, esetleg a PC-n belul, amire ra van kotve), azt nem tudom.. Az Rf Bridge-el nincs ilyen gondom.
A Sonoff RF Bridge szinten kiesett, mert az egyetlen hasznos moddolt radio firmware (portish) mar reg nem frissul, maga a fejleszto irta, hogy olyan kicsi a radio chip memoriaja, hogy mar nem igazan tud uj kodolasokat hozzaadni... Persze lehet nyers kodokkal is dolgozni de az megint macera... sokan panaszkodnak arra, hogy beallitjak a portish fele nyers kodolas tovabbitast, aztan pl aramszunet utan elfelejti a sonoff es visszaall alapra... Illetve probaltam egy teszt nyomogombal a nyers kodokat ertelmezni, de azert annyira nem egyszeru a dolog hogy csak tovabbitom es kesz... meg elotte ki kell banyaszni belole a data reszt, aztan figyelni arra, hogy ha serult a jel, akkor az is kezelje, stb... mindezt ugye szoftveresen... Erre mar nekem nincs idom...
Az rfxcom hiv. oldalan megadott support cimre amugy irtam, kb leirtam azt, amit ide (milyen eszkozeim vannak, linkeltem a github cuccokat, sot meg par rtl_433-al felvett jelet is ) de sajnos nem erkezett ra valasz...
Új hozzászólás Aktív témák
-
18100 - 18001
68452 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 17901 17900 - 17801 17800 - 17701 17700 - 17601 17600 - 17501 17500 - 17401 17400 - 17301 17300 - 17201 17200 - 17101 17100 - 17001 17000 - 16901 16900 - 16801 16800 - 16701 16700 - 16601 16600 - 16501 16500 - 16401 16400 - 16301 16300 - 16201 16200 - 16101 16100 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 15 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- Samsung Galaxy S24 Ultra - Titanium Black - 12/512GB - Biztosító által cserélt - ÚJ
- AKCIÓ! EVGA FTW3 Ultra Gaming RTX 3080Ti 12GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i9-10850K 10-Core 3.6GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.20 GHz)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, utána másik kettőt, aki tényleg le is gyártja), ideszállítani, marketingköltség. Hamar összejön ám az 399 EUR.
nem jövök rá mi a hiba: