- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
-
34100 - 34001
68453 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 35901 35900 - 35801 35800 - 35701 35700 - 35601 35600 - 35501 35500 - 35401 35400 - 35301 35300 - 35201 35200 - 35101 35100 - 35001 35000 - 34901 34900 - 34801 34800 - 34701 34700 - 34601 34600 - 34501 34500 - 34401 34400 - 34301 34300 - 34201 34200 - 34101 34100 - 34001 34000 - 33901 33900 - 33801 33800 - 33701 33700 - 33601 33600 - 33501 33500 - 33401 33400 - 33301 33300 - 33201 33200 - 33101 33100 - 33001 33000 - 32901 32900 - 32801 32800 - 32701 32700 - 32601 32600 - 32501 32500 - 32401 32400 - 32301 32300 - 32201 32200 - 32101 32100 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-19 13:04 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Biztos én vagyok fakopáncs, de nem értem, hogy a Shellies discovery miért nem deríti fel az input sensorokat:
action:
service: python_script.shellies_discovery
data:
id: '{{ trigger.payload_json.id }}'
mac: '{{ trigger.payload_json.mac }}'
fw_ver: '{{ trigger.payload_json.fw_ver }}'
model: '{{ trigger.payload_json.model | default }}'
mode: '{{ trigger.payload_json.mode | default }}'
host: '{{ trigger.payload_json.ip }}'
discovery_prefix: 'homeassistant'
roller-shutter-akos:
mode: roller
device_name: roller-shutter-akos
relay-0-name: roller-shutter-akos-up
relay-1-name: roller-shutter-akos-down
roller-shutter-abel:
mode: roller
device_name: roller-shutter-abel
relay-0-name: roller-shutter-abel-up
relay-1-name: roller-shutter-abel-down
living-room-left:
light-0-name: "living-room-left"
living-room-right:
light-0-name: "living-room-right"mqtt-ben ott vannak az input sensor-ok, de a HA felületen nem jelenik meg:

Mit baltázok el? Amire szeretném majd használni, hogy az input alapján, ha 2x vagy 3x megnyomom valamelyik irányt, akkor 50%-80%-100% stb-re mozgatja a redőnyt és nem kell végig nyomva tartani.
Köszi a segítséget!
(ui a másik shelly integrációban asszem látszanak az inputok is.. ) -
ojb
tag
"A villódzás ellen van a bypass más funkciója nincs. "
Amennyiben kitekerem a LED-et a foglalatból, de a bypass bekötve marad pl a SonOff vígan működik a bypass-on átfolyó árammal és a LED sem villog...
Az én ismereteim szerint a bypass dolga, hogy a reaktanciáján ( látszólagos ellenállásán) átfolyó árammal táplálja a mögötte lévő eszközt. Jelen esetben a SonOff-ot. A villogás csökkentés járulékos tevékenység ebben az alkalmazásban.
Az abból következik, hogy a LED-del CFL-el párhuzamosan kötött kondenzátor jelentősen lecsökkenti és kvázi állandóvá alakítja a "stabilizálja" a fogyasztón eső feszültséget.
A bypass, mint ahogyan a neve is utal rá un kerülő utat (ágat) biztosít az alacsonyabb reaktanciájával az áramnak, hogy ne a fogyasztón, hanem rajta akarjon átfolyni. Mivel az áram ismeri a fizikát ennek hatására inkább a kondenzátort választja és arra megy. (folyik) Ettől pedig nem fog villogni az alacsony terhelést adó (nagy reaktanciával rendelkező) LED vagy CFL. A hagyományos izzók esetében többek között azért sincs szükség bizonyos teljesítmény fölött bypass-ra, mert azok nem reaktáns, hanem rezisztív fogyasztók, tehát nem látszólagos, hanem valós teljesítménnyel rendelkeznek. (VA vs. W) és relatív alacsony a "hideg" ellenállásuk. (PTC-k)Na ez megint megnyúlt...
-
Degeczi
nagyúr
És pontosan ezt a működtető feszültséget állítja elő a rajzon a C1-el jelölt kondi (azzal, h a lámpa terhelőárama azon halad át, így feszültség esik rajta. Persze ebből adódóan kevesebb jut a lámpára is, de a LED-es lámpák jellemzően nagyon széles feszültségtartományban tudnak dolgozni, azokkal nem probléma)
-
LLKobe
veterán
A thermofej amit néztél milyen protokollt használ a kommunikációra? Wifi, zigbee, egyéb? Ez határozza meg milyen hub kell hozzá.
-
kasza blanka
aktív tag
Sziasztok!
Smarthome eszközök távoli vezérlésével kapcsolatban lenne szükségem tanácsra.Vennék okos termofejet radiátorokhoz, de szeretném őket távolról is vezérelni. Néztem mindenféle hubot, gatewayt, de nem igazán igazodom el.
A danfoss ally gateway ha jól értelmezem a leírást, az tudja ezt a funkciót is, de 50e. Ugyanakkor vannak más gyártótól hubok 10-20e között is, pl a Mi Smart Home Hub, ezek nem tudják ezt a funkciót?
Tudnátok írni olyan eszközöket, amelyekkel biztosan megoldható, hogy a lakásban párosított okos "kütyük" távolról is vezérelhetőek legyenek? Pl munkaidő vége előtt 1 órával felhúzom a fűtést, hogy mire hazaérek már jó idő legyen.
Köszi. -
Fall-N
veterán
Ez így nem igaz. Sonoff Mini akkor használható csak ha van nulla is. Ha nincs bekötve akkor nem is kap áramot és nem működik. Kötődobozba lehet ilyenkor betenni ha van. Bypass semmit sem ér és nem "onnan megy a nulla". A villódzás ellen van a bypass más funkciója nincs. Ad egy műterhelést, hogy ne az izzóban süljön ki az a feszültség, ami a kapcsoló áramköréből érkezik. Mert minimális feszültségre szükség van, hogy a WiFi vagy ZigBee működjön.
-
Shummo
senior tag
Sziasztok. HA fut egy Raspberry Pi4 (Raspbian Bullseye). Dockerbe telepített supervised.
Egyszerüség kedvéért pi a user.Szeretnék a HA-n belül shell commanddal a PI-n parancsot lefuttatni. PL:
/home/pi/sh/proba.shA net alapján kell dockeren belül egy SSH public keyt generálni és azt hozzáadni a pi-hez. Az alábbi link alapján ezt megcsináltam, mégis kéri továbbra is a passwordot. [link]
a homeassistant dockeren belül a /config/.ssh belül vannak az alábbi fájlok:
id_rsa
id_rsa.pub
known_hosts
A home/pi/.ssh alatt pedig létrejött az authorized.keys. (ennek a tartalma megegyezik a id_rsa.pubbal)Ezek alapján az alábbi paranccsal futnia kellene a PIn lévő .sh fajl.
ssh pi@192.168.100.2 -i /config/.ssh/id_rsa -o UserKnownHostsFile=/config/.ssh/known_hosts '/home/pi/sh/proba.sh'
A baj csak az, hogy továbbra is kéri a passwordot.SAjnos elakadtam, esetleg aki ebből valamit ki tudna silabizálni hogy mi lehet a baj, azért hálás lennék vagy mit kell esetleg még állítani
:
-
LLKobe
veterán
... h esetleg később adtad meg a minimumot, és azóta nem volt újraindítva.
Azóta kb. 15X újraindítottam már.
...kérdés az adott szenzor előzményeiben, h már az nem regisztrálta az állapotváltozást, vagy az automatizálás nem futott le vmiért.
Megnéztem az ewelink appban, ott sem regisztrálta, tehát nem a HA hibája.
Frankó, remélem ennél megbízhatóbban fognak működni ezek a zigbee-s cuccok...Amit furcsállok a képeden, a "changed to by" után más és más nevek szerepelnek: külön automatizálások vannak ablakonként?
Igen, de ahogy írtad nyilván sokkal jobb, meg fogom változtatni így
-
ojb
tag
A kapcsolóhoz (SonOff-hoz) az izzón (LED-en) ill. a bypass-on keresztül érkezik meg a 0.
A másik megközelítés szerint a kapcsolónál (SonOff-nál) csak "bejövő" és kapcsolt "elmenő" fázis van az izzó felé.
Az összeállítás elvi lényege szerint normál pl. SonOff R2 minik is használhatóak olyan kapcsolók mögött is, ahol csak a fázis vezetékek vannak behúzva. -
fecus
őstag
-
Degeczi
nagyúr
A forráskódja alapján muszáj figyelembe vennie, így arra tudok gondolni, h esetleg később adtad meg a minimumot, és azóta nem volt újraindítva.
Ezek nem olyan sűrűn előforduló események, h nagy probléma legyen a számontartással. Azt mindenesetre csak te tudod, történt-e nem regisztrált ablaknyitás pl. 15:45 és 15:51 között. Ha igen, kérdés az adott szenzor előzményeiben, h már az nem regisztrálta az állapotváltozást, vagy az automatizálás nem futott le vmiért.
Amit furcsállok a képeden, a "changed to by" után más és más nevek szerepelnek: külön automatizálások vannak ablakonként? Nem kell, elég kettő is: egy window_opened nevű, ahol fölsorolod az összes olyan ablakot, aminek a nyitását figyeled (és persze az action: alatt a counter.increment-et hívod meg):
- platform: statefrom: "off"to: "on"entity_id:- binary_sensor.window_1- binary_sensor.window_2- binary_sensor.window_3...
és window_closed névvel ugyanez fordítva, on-ból off-ba váltó állapotra aktiválva, a decrement-et meghívva.Ha végképp nem sikerülne, még mindig ott az összeszámlálás pl. a #34046-ban említett módon (én amúgy Appdaemonnal kezelem mert minden ablaknál külön vizsgálom mióta van nyitva, és a friendly name alapján TTS-el mondatom be, melyike(ke)t lenne már jó becsukni)
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Van esetleg ötleted hogy a counter miért működik ennyire hektikusan?:
Teljesen összevissza regisztrálja az ablak nyitás-csukásokat.
Gondoltam hogy instabil a kapcsolat a zigbee-s érzékelők és a hub között, de pl a livingroom window légvonalban 2m-re van a hubtól, és nincs köztük semmi.
Én arra gondolok hogy valamiért egyes nyitás / csukásokat nem érzékel, ezért lehet egymás után ugyanannak az ablaknak két csukás, nyitás nélkül.Azt meg végképp nem értem hogy hogy mehet a counter 0 alá, mikor meg van szabva neki a minimum:

-
ojb
tag
Pontatlan volt a megfogalmazásom. Elnézést kérek érte.

Természetesen a 115V-ot az egyutas egyenirányítás és a puffer elektrolit hiányából adódó a terhelés hatására kialakuló feszültség csökkenésre értettem, ami természetesen nem konkrét 115V, hanem valahol 100 - 200V közötti érték. -
ojb
tag
Szóval:
A kapcsoló lekapcsolt állapotában a mögötte lévő (1N4007) 1A-es diódán folyik át a hálózati fél-periódus (230V/2 = 115V ) a SonOff és azon keresztül a fogyasztó felé.
A SonOff-nak ez semmi problémát nem okoz, hiszen teljesen mindegy, hogy a 230V AC-t egyenirányítja vagy a 115V-ot engedi a kapcsoló üzemű tápegységére, ami majd a működéshez szükséges 5V körüli DC-t előállítja.
De ugyan ezt a félperiódust - kvázi egyenirányított feszültséget -- kapcsolja a SonOff a kimenetére is, ami nagyon nem 230V AC.
Tehát ebben az állapotban (kapcsoló off, de relé távvezérelve on) a dióda nyitóirányú max 1A-es áramával és az általa egyenirányított feszültséggel lehet számolni, ami egy jó minőségű kapcsoló üzemű tápegységgel ellátott ( 85! - 230V AC ) tehát drága LED vagy CFL esetében semmi gondot nem okoz. Ellenben az olcsó csak ~230V-os LED-ek vagy normál 230V-os izzók nem fognak megfelelően működni. Természetesen csak néhányszor 10W terhelés adható az áramkörnek az említett dióda nyitó irányú áramkorlátja miatt.
A kapcsoló felkapcsolása megszünteti ezt az állapotot (rövidre zárja a diódát) és kapcsolja a relét.
A SonOff R2 esetében biztosan jó lehet ez az optocsatolós megoldás, mert az S1 és S2 kapcsok alacsony feszültségű (GPIO) portok ismereteim szerint.
Shelly-k és a régebbi SonOff-ok esetében viszont, ha jól tudom az S bemenetre a fázist kell kötni.Bocs már megint hosszú lett...
-
koala69
tag
a lampa ahogy mutatja, megoldhato valoszinuleg, sonoff, shelly mukodik igy - a tobbit ki kell probalni -- szerintem oriasi otlet!
-
Fall-N
veterán
Ha ZBMinit veszel akkor a Sonoff ZigBee USB dongle szépen tudja kezelni HA alatt és a net sem lesz probléma. Vagy ha Bridge van otthon akkor arra firmware csere.
Egy kis tapasztalat megosztás: Vettem a közelmúltban egy Sonoff ZBBridget meg pár cuccot. A hő- és páraérzékelőt betettem egy IP65-ös UV álló OBO kötődobozba és az alján kipattintottam a kábel bevezető lyukat. Ment kültérre az ablakhoz és szépen méri az adatokat. Tényleg realtime ad adatot ha lekérem. A fiókban van még Basic ZBR3 meg egy ZBMini. Azok is fel lesznek még használva.
-
Fall-N
veterán
-
Degeczi
nagyúr
Ügyes, viszont kizárólag olyan lámpához (és reléhez, bár a videó alapján a Sonoff Mini ilyen) használható, ami tolerálja, ha csak félhullámot kap (hiszen ha okosotthon vezérlésen keresztül kapcsolod föl amíg a fizikai kapcsoló kikapcsolt állásában van, a dióda nem engedi át a teljes AC hullámot).
Szóval kb. ugyanott vagy mint bypassal: vagy működik az adott cuccal, vagy nem. -
koala69
tag
-
Ezekiell
veterán
Igen, közben délután megtaláltam ezt a videót én is - momentum switch néven volt a 2.5-ben ami nekem kell. Nagyon köszi!
Így viszont gyönyörűen működik a cucc. A kérdés, hogy ha egy ZBMini-re lecserélem a Shellyt, abban is be tudom állítani ugyanígy a működést, illetve az is működik esetleges net/HA halál esetén? Mert a Shelly alól kilőttem a netet, és szépen üzemelt tovább, ami nekem nagyon fontos feature.
-
fo_di
őstag
be kell lőni, hogy a shelly ne roller módban legyen, hanem relében, utána pedig switch módba érdemes tenni, nem button módba, és flip-re állítani (https://www.youtube.com/watch?v=NNqa_eOxbEI kb 7 perc körül látszik), bár éppen egy plus 2-vel mutatja, de kb ugyanez kellene a sima 2.5-tel is, de lehet, hogy edge switch néven találod még
-
tototos
addikt
-
Ezekiell
veterán
Na, azzal szopok éppen.... Vettem egyet tesztelesre, 2 kapcsolos + Shelly 2.5. Shellyben belottem, hogy ne redonykent viselkedjen, hanem sima kapcsolokent, és így is csak addig világít a lámpa, amíg nyomom. Este szetszedem/osszerakom, hátha valamit rosszul kötöttem be, de tegnap már a tököm televolt vele.
-
ojb
tag
-
fo_di
őstag
-
Ezekiell
veterán
-
fap333
aktív tag
Mi először egy ilyet raktunk fel teszt jelleggel, mert a zasszonynak ez tetszett. Néhány nap után Ő mondta, hogy szerelhetem lefele...
Most ilyennel van tele a ház, ezt mindenki szereti.
HA-val egyébként mind a kettő tökéletesen működik.
Ízlés és megszokás kérdése, de mindenképpen javasolt először csak néhányat kipróbálni, mert lehet nem jön be az újítás... -
LLKobe
veterán
Én azt csináltam hogy vettem egy darabot, és feltettem a leggyakrabban kapcsolgatott helységre, ami a konyha.
Így van fenn ott egy éve kb, és teszteltük hogy gyakorlatban milyen. Nekünk nem annyira jött be.#34070 backfly:
"Nekem a kapcsoló mögé tett okosítóval az a gondom, hogy ha távolról kapcsolom akkor a fizikai kapcsoló pozíció megfordul.Na ez pont olyan dolog amit 2 nap alatt megszoktunk a többi kapcsolónál, már fel sem tűnik

-
zsamiatt
őstag
-
blackfly
tag
Csak, hogy legyen egy kontra vélemény is. Nekünk mindenhol sonoff érintős kapcsoló van. Nem okoz problémát a használata senkinek a családban. Általában tenyérrel rácsapok mint egy normál kapcsolóra. Csak megszokás kérdése. Ha tele van a kezem, akkor is kézfejjel, könyökkel kapcsolom.
Nekem a kapcsoló mögé tett okosítóval az a gondom, hogy ha távolról kapcsolom akkor a fizikai kapcsoló pozíció megfordul. -
Ezekiell
veterán
-
LLKobe
veterán
Nekem van egy ilyen érintős kapcsolóm sonoff, tökéletesen megy HA alatt. De azt jobb ha tudod ezekről az érintős kapcsolókról hogy bár baromi szépek, marhára nem praktikusak. Ugyanis csak a közepén lévő pötty az érintésérzékeny, így mindig ott kell eltalálni a kapcsoláshoz. Nem tűnik nagy dolognak, de mindig oda kell rá nézni és célozni.
Épp ezért én ezt nemsokára szerelem le, utálom őszintén szólva. Szerintem inkább két lehetőséget fontolj meg:
1. Veszel valami ilyesmit. (Van nekem ebből egy nullkilométeres, szólj ha érdekel.)
2. A sima buta kapcsoló mögé raksz egy okosrelét.Én az utóbbit választottam két okból: egyrészt pár évesek a kapcsolók a házban, nem akartam mindet leszedni. De ami számomra a fontosabb, hogy ha a kínai kapcsoló csoda elromlik, rendelhetsz újat márha van olyan éppen elérhető, idő mire ideér, stb.
Én a sima Legrand kapcsolóim mögé tettem sonoff mini okosreléket, minden karaj így.
-
Ezekiell
veterán
Van olyan Zigbee relé, ami képes érintős villanykapcsolókkal működni? Ezeknek a kapcsolóknak ugye kell állandó áram (hisz világít is többek között). Sonoff ZB Mini és Shelly 2.5 se tud állandó áramot adni (Shelly volt itthon, csak azért írom, de persze nem Zigbees). Van valakinek erre ötlete? Asszony kinézett egy tényleg marhajó árban levő érintős villanykapcsoló családot, és ezt szeretném okosítani. Ha minden kötél szakad, Wifi is lehet (ZWave is akár persze, de az azért elég drága).
B variáció hogy rendelek valami lutrit aliról (pl ezt a moes-t), de ez vagy működik normálisan HA-val vagy nem, gari/csere az kuka nyilván... Szóval ezt nem szívesen tenném (tekintve hogy 20+ kapcsoló, az már tétel).
Köszi!
-
tvamos
nagyúr
-
amargo
addikt
Nem minden vezetéket rajzoltam be, 4 db lámpa van 2-2 foglalattal, a kékeket egy kapcsolóval a pirosakat egy másikkal tudom kapcsolni

a kék körrel jelöltnél a baloldaliba raktam be a bypass-t , de rettenetesen zúgott, amikor csak a kék kört felkapcsoltam.. így kiszedtem egyből. Valamit elrontottam volna? -
LouiS22
veterán
-
tvamos
nagyúr
-
LouiS22
veterán
-
amargo
addikt
-
tvamos
nagyúr
Home assistantot telepitettem a hetvegen, de nem talaltam eddig egy jo leirast, hogy a Tapo P100 smart plugokat berakjam ala. Nem tudtok valami jo leirast?
-
tototos
addikt
-
simico
aktív tag
Ha néhány óránként csak egyet villannak, akkor az inkább egy másik probléma lehet: a Dimmer érzékenynek tűnik az "éjszakai áram"* vezérlőjelére, amikor az kimegy a hálózaton akkor villannak egyet a rákötött fényforrások. Sokan panaszkodnak erre is.
*ma már nem így hívják és napközben is többször kapcsolják.
-
LLKobe
veterán
-
Degeczi
nagyúr
Azért nem jó, mert ha (pl. a beállításokkal játszva) újraindítod a rendszert és a hőmérséklet már kevesebb 21 foknál, akkor sosem fog beindulni a fűtés... hiába csökken még tovább, hiszen már nem történik küszöb-átlépés, ami aktiválná.
Ez pedig ilyen célra nem engedhető meg, biztos megoldás kell, ezért itt vagy valóban a termosztát jó, vagy az alább említett fix időközönkénti lefutás, ahol ez a "below" trigger helyett feltételbe kerül át. -
LLKobe
veterán
-
tototos
addikt
-
LLKobe
veterán
-
Degeczi
nagyúr
Rendszeresen visszatérő téma (utoljára egy hete volt szó róla: #33922), h a numeric state below, above triggerek ilyen célra nem valók, mert csak a megadott küszöb átlépésekor aktiválódnak (és az is igaz, h persze változnia kell az adatforrás szenzornak, hiszen minek értékelgesse ki, ha úgysincs változás?)
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Tudjátok esetleg, hogy a hőmérők hőmérsékletének állapotát hogy kezeli a HA?
Értem ezt úgy hogy csak akkor ha változik a hőmérséklet, vagy folyamatosan?Van a gyerkőc szobájában egy hőmérő, azt szeretném beállítani hogy ha annak a hőmérséklete 21 fok alá csökken x időre, akkor kapcsolja be a fűtést attól függetlenül hogy a termosztát mit érez 3 szobával arrébb.
Belőttem a feltételt ha a numeric state below 21 legalább x percig, akkor triggerelje, de nem csinál semmit.
Valszeg csak onnantól nézi ha a következő alkalommal változik a mért hőmérséklet?
Szerk.: így nézne ki:
alias: Childrens room cold
description: ''
trigger:
- platform: numeric_state
entity_id: sensor.sonoff_a48001d0a6_temperature
below: '21'
for:
hours: 0
minutes: 35
seconds: 0
condition:
- condition: time
after: '23:00:00'
before: '04:00:00'
action:
- service: climate.set_hvac_mode
data:
hvac_mode: heat
target:
entity_id: climate.kobe
- delay:
hours: 0
minutes: 45
seconds: 0
milliseconds: 0
- service: climate.set_hvac_mode
data:
hvac_mode: auto
target:
entity_id: climate.kobe
mode: single -
koala69
tag
-
vampire17
addikt
Kozben meglett a megoldas. >E volt a gond. Ez akkor triggereli a scriptet, ha megy valami cucc a sensor vagy state topicba. Ezt csereltem >P re ami elv a Power state change re triggerelodik. Meg ki kell probalnom elesben, de elv igy jo lehet (Ez amugy a vegleges cucc, a state command csak teszt volt):
>D
termosztat=0
>P
>BS
termosztat=sw[0]
if termosztat==0
then
=>ot_flags DHW
=>ot_ch 1
endif
if termosztat==1
then
=>ot_flags DHW
=>ot_ch 0
endif -
kgymac
őstag
Csak tippelnék. Fagy, mert végtelen ciklusba teszed (print be helyett =>State-t feltételezve).
Talán meg kéne próbálnod szűrni a változásra, azaz amikor 0->1 ill. 1->0 átmenet van.>Dtermosztat=0old_termosztat=termosztat>Eif termosztat!=old_termosztat=>Stateold_termosztat = termosztatend if -
Gabail
csendes tag
-
Degeczi
nagyúr
Nem muszáj ehhez Bayesian (amit veszett nehéz jól belőni, bár valóban hasznos bonyolult feladatokhoz), template kifejezéssel is összeszámolható, mennyi van nyitva.
De a legegyszerűbb valóban a számláló növelés, csökkentés. -
vampire17
addikt
Sziasztok!
Tasmota scripting-ben tudna valaki segiteni?
Szerintetek miert fagyasztja meg az ESP-t ez a script?
>D
termosztat=0
>E
termosztat=sw[0]
if termosztat==0
then
print be
endif
if termosztat==1
then
=>State
endifHa a masik if be is printet teszek akkor megy szepen, de a "=>" command kinyirja az ESP-t (probaltam 8266 -al es 32 vel is)
Valami szintaktikai hibara gyanakszom, de nem tom, mi a gond...
-
Gabail
csendes tag
Sry LLKobe, összekevertelek blackfly-al
Hiszen Te kérdeztél olyan automatizációt, ami bármely *két* nyitott ablakra triggerel. Na, ezt remekül meg lehet oldani bayesian sensor-ral. Ahogy fo_di is írta, több szenzor állapotából lehet következtetést levonni.Sajnos nekem nincs kész mintám, de a dokumentáció példáiból azért el lehet kezdeni kísérletezni.
-
LLKobe
veterán
-
fo_di
őstag
többféle szenzort vagylagosan lehet lényegében összekeverni
pl ha mosogatsz, akkor mozogsz a konyhában, folyik a víz, fel van kapcsolva a villany, esetleg előtte főztél is. mivel ezek nem kizárólag mosogatáskor fordulnak elő, ezért mindnek adhatsz egy súlyt, hogy mekkora eséllyel jelenti a mosogatást, ha csak az egyik, vagy csak a másik fut, így ezek alapján össze lehet rakni, hogy mikor valószínű, hogy mosogatsz -
LLKobe
veterán
-
Gabail
csendes tag
Ha szeretnél még1 szintet lépni, nézz utána a [HA bayesian] integrációnak is!
-
Gabail
csendes tag
Neked a BW SHP15 bizonyára még a régi firmware-rel megy, amiben még működik a fogyasztásmérés. Lásd: [Z2M device info]
Vagy van már valami mágia, amivel az új firmware-ek is rávehetők a fogyasztási adatok közlésére? -
Degeczi
nagyúr
-
ojb
tag
-
Iludka
tag
Sziasztok. Venné szeretnék Okos otthon Nyitás érzékelőt illetve Mozgásérzékelőt. Illetve hozzá egy Geteway Hub-ot. Kérdésem: Melyik csatornán tud nagyobb ható távolságot a készűlék: Zigbee vagy Bluetooth 5.1? Illetve melyik készűléket ajánlanátok? 50-70 méter is lenne az érzékelő és átjáró között, illetve fal is. Köszönöm!
-
amargo
addikt
-
amargo
addikt
Értem, ha majd lesz egyszer egy okosabb kazánom, akkor hasznos tudni ezeket

Nekem buta kazánom van ezért is nem találkozhattam ezzel a jelenséggel, na meg padlófűtésem, ami sokkal lomhább. Továbbá ezért a szenzorok átlagát nézem és egy szellőztetés nem produkál ekkora esést, így tényleg csak furcsa volt. -
Fall-N
veterán
Ezért írtam, hogy akkor ellenállás vagy kondenzátor a másik megoldás. Legvégső esetben pedig behúzni csak azt a fránya nulla vezetőt. Sajnos ezt nem minden esetben könnyű megoldani, így marad a bypass sajnos. Nálam is egyelőre nem megoldható, mert a vésésnek nyoma maradna. (Fűrészporos tapéta + lambéria. Tapétát nem lehetne úgy javítani, hogy ne látszódjon. Ha csak festett lenne a fal, akkor én is lapos, MMfal szalagkábelt véstem volna be.)
Sajnos ahogy írod a sok dömpingáron adott, kétes minőségű LED fényforrásokkal van gond. Sok műszerész, villanyszerelő csoportban írják, hogy márkás LED izzó cseréje megoldja a dolgot. A dimmelhető izzó is előny.
-
simico
aktív tag
A bypass egyáltalán nem biztos, hogy megoldja a problémát. Dunát lehet rekeszteni a bypass ellenére is villódzó LED-ekre, instabilan működő 1L-re / Dimmer-re panaszkodó hozzászólásokból a Shelly support csoportban. Nálam is van egy Shelly ÉS egy Fibaro bypass is (két Shelly bypass nem volt elég) ugyanazon a körön és így is csak a harmadik márkájú LED-ekkel múlt el a villódzás és az 1L instabil működése. Nem véletlenül mondja mindenkinek a support, hogy próbálja ki más LED-ekkel, illetve leehtőleg dimmelhetőt használjon vagy méginkább halogén izzót.
A random felrobbanó bypass-okról nem is szólva... -
vkp
aktív tag
-
koala69
tag
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Tudnátok olyan okos dugaljat mondani ami zigbee-s, van benne fogyasztásmérés, és megy gond nélkül HA alatt??

-
blackfly
tag
-
LLKobe
veterán
-
fo_di
őstag
-
Degeczi
nagyúr
-
fo_di
őstag
egy input_number, amit egy automatizálás pörget: ha egy ablak closed-ról open-re vált, az input number értékét növeled, ha egy ablak open-ről closed-ra vált, csökkented
egy másik automatizálással ha az input number áthalad egy adott értéken, akkor megcsinálod, amit akarsz (pl a termosztát off állásba, vagy legalábbis mondjuk 15-16 fokra áll) -
LouiS22
veterán
-
Degeczi
nagyúr
Nem kell ablak közelében legyen.
Pl. nálam is nagyon messze van az ablaktól a termosztát, mégis ilyen gyorsan regisztrál 1 fokot is meghaladó esést a reggeli kereszthuzatos szellőztetéskor:
Mivel most épp reszelgetem ennek kezelését, ma nem volt csökkentés erre az időszakra, és rögtön 35-ről 50 fokra növelte az eséstől megijedt termosztát az előremenő értékét teljesen fölöslegesen:
-
blackfly
tag
-
amargo
addikt
-
LLKobe
veterán
Nekem olyan a ház és a termosztát elhelyezése, hogy ha kinyitjuk azt a 4 ablakot amit szellőztetésnél szoktunk, akkor rögtön kereszthuzat van, és veszettül beindul a termosztát.
Ha nincs kint nagyon hideg, akkor van hogy 30 percet is nyitva vannak az ablakok, ez idő alatt fölöslegesen megy a fűtés.
-
Degeczi
nagyúr
-
pch
senior tag
Nekem is van ilyen. Ha kinyitod az ablakot lehül a levegő beindul a termosztát. Bezárod az ablakot a fűtés meg megy veszettűl. Én olyat is csináltam, hogy ablakzárás után vár 5 percet és utána állítja vissza a termosztátot az auto modba. Addigra normalizálódik a levegő hőméréklete.
-
amargo
addikt
-
LLKobe
veterán
-
pch
senior tag
-
amargo
addikt
-
LLKobe
veterán
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Homeassistantban hogy tudnék olyan automatizációt írni, hogy amikor több felsorolt entity közül bármelyik kettőnek változik az állapota, akkor fusson?
Azt akarom megcsinálni, hogy ha az összes ablak közül legalább kettő egyszerre nyitva van (tehát szellőztetünk) akkor kapcsolja le a termosztátot.
-
amargo
addikt
-
Jofi81
őstag
-
Fall-N
veterán
Kapacitor méretezés kérdése. De lehet kondenzátort is bekötni vagy ellenállást. Utóbbival könnyebb is játszani. Általában a legtöbbnek elég ha 20 W-ig van leterhelve minimálisan. Ehhez lehet méretezni ellenállást. De a gyártó által ajánlott bypass elég szokott lenni.
Egyébként nem új dolog ez, okos kapcsolók előtt is a glimmer lámpáknál meg az irányfényes kapcsolóknál is előjött a probléma. Csak régen nem volt LED izzó elterjedve vagy még nem is volt.
amargo: Igen egy Shelly bypass megoldaná a villódzást.
-
Iludka
tag
-
amargo
addikt
Jó, hogy előjött ez a villogás a LED-nél. A jelenség szintén előjön nálam is, ami azért fura, mert 4 db ilyen LED van egy kapcsolón: [link] amit Shelly Dimmer 2 -vel vezérlem.
Még "lusta" voltam bypass-al kipróbálni (segítene rajta?), mert csak ritkán villannak meg a LED-ek, mindig egyszerre villannak meg, elsőnek azt hittem áram kimaradás van. -
simico
aktív tag
Próbáld meg kicserélni a lámpákban levő LED-eket más márkájúra. A legjobb lenne dimmelhető LED-eket vagy sima halogént használni villogás ellen. Bypass használata mellett is sok LED ugyanúgy villog, mert az áramkörön folyó minimális áram már elég ahhoz, hogy életre kelljen benne vezérlő elektronika, ahhoz viszont kicsi, hogy (folyamatosan, rendesen) világítson - ezért villognak.
-
vkp
aktív tag
-
Iludka
tag
-
LLKobe
veterán
-
Iludka
tag
Sziasztok. Távóli felügyelet-re szeretnék felszerelni Mozgásérzékelőt, illetve Ajtó Nyitás Szenzórt, ami értesítést küldene Wifi hálózaton keresztűl telefonom-ra, ami 4G Hálózaton megy. Erre mi lehet a leg egyszerűbb megoldás? Ezt tudja egy egyszerű Xiaomi vagy Hama Okos szenzor?
Új hozzászólás Aktív témák
-
34100 - 34001
68453 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 35901 35900 - 35801 35800 - 35701 35700 - 35601 35600 - 35501 35500 - 35401 35400 - 35301 35300 - 35201 35200 - 35101 35100 - 35001 35000 - 34901 34900 - 34801 34800 - 34701 34700 - 34601 34600 - 34501 34500 - 34401 34400 - 34301 34300 - 34201 34200 - 34101 34100 - 34001 34000 - 33901 33900 - 33801 33800 - 33701 33700 - 33601 33600 - 33501 33500 - 33401 33400 - 33301 33300 - 33201 33200 - 33101 33100 - 33001 33000 - 32901 32900 - 32801 32800 - 32701 32700 - 32601 32600 - 32501 32500 - 32401 32400 - 32301 32300 - 32201 32200 - 32101 32100 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Formula-1
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 1983. május 2.
- Xbox Series X|S
- Íme Zach Cregger új Resident Evil filmjének előzetese
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7390 13,3" FHD IPS, i5-i7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- 233 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- GAMER PC! Ryzen 7700X / RX 9070 / 32GB DDR5 / 1TB Gen4 / X870E /850w Platinum! BeszámítOK!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(sajnos a színhez ragaszkodik, és bevallom, én is jobban szeretném)

A designba fekete érintős kapcsolok illenek (szerinte)...

Ebből már össze tudom majd rakni, köszi
Hiszen Te kérdeztél olyan automatizációt, ami bármely *két* nyitott ablakra triggerel. Na, ezt remekül meg lehet oldani bayesian sensor-ral. Ahogy fo_di is írta, több szenzor állapotából lehet következtetést levonni.