- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ratkaics
senior tag
Kivettem a #-ot a modbus elől (bár így volt a mintapéldában, amit találtam), de a helyzet nem voltozott.
Nem vagyok túl rutinos, de ilyennel még nem találkoztam. Eddig, ha ellenőrzésre nyomtam és valami nem volt jó, akkor jött egy notification, de ilyen, hogy csak "karikázik" ellenőrzéskor, ilyen még nem volt. -
fo_di
őstag
én a saját mushroom dashboardomat irdatlan mennyiségű template carddal töltöttem fel
egyébként aki fogékony a yaml-re, a mushroom a minimalist ui alapján készült
-
-
amit wattban ír, az wattos fogyasztás.
én a shelly 3em-et egy időre ugyanoda kötöttem, ahova a solaredge inverter modbus mérője van.
pár watt különbség volt csak köztük, úgyhogy én megbízom bennüka képen egy shelly 3em értékei láthatók.
ahogy az előbb írtam a számításokat, ez alapján is kijön.
tehát amit wattban mutat, az annyival tekeri a villanyórát -
mindegyik tud, legalábbis, amivel én találkoztam.
shellyk, sonoffok.
mivel a meddő teljesítményt lakossági fogyasztóknál nem nézik, meg kell tudni állapítani a 'wattos' teljesítményt.
az egyenáramnál ismert u*i, az váltakozóáramnál az ún. "látszólagos" teljesítmény, mértékegysége: VA.
az ohmos terhelés, az u*i*cosfi (ez a teljesítménytényző), mértékegysége: W
a meddő terhelés, az VAr (voltamper-reaktív), ami gyk csak a vezetéket melegíti.
ezeket vektorosan lehet ábrázolni egymáshoz képest, tulajdonképpen pitagorasz tétellel számítható.
a VA az átfogó, a két másik a két befogó. -
igazatok lesz.
ezt találtam:
Invalid config for [template]: invalid template (TemplateSyntaxError: unexpected '}', expected ')') for dictionary value @ data['sensor'][0]['state']. Got '"{{ states(\'sensor.semb.ac_current_a\' | float(0) * states(\'sensor.semb_meter.pf_a\' | float(0) * states(\'sensor.semb.ac_voltage_l1\' | float(0) }}"\n'. (See /config/configuration.yaml, line 24).
-
-
HA a legújabb.
L1-re keresek, arra ki kéne adnia.
végül a configuration.yaml-ba tettem. atemplate: !include template.yaml
sort kiszedtem belőle.
mindent ok-nak lát, újra tudom indítani.
biztos, hogy valami nudli dolog lesz, csak már az őrületbe kerget.naplóban nem látok ezzel kapcsolatos bejegyzést.
(tele szokott lenni, mert az ariston integráció mindig hisztizik valamin. amíg működik, letojom) -
-
-
bpmcwap
senior tag
Igen. Közben rájöttem, hogy hiába van tiltva a ZHA, akkor is bekavar..
ZHA-val viszont az istennek nem tudom integrálni a két termosztátot - mondjuk most már akkora a fejemben a katyvasz - meg a HA-ban is -, hogy egyet sem... A MOES-nek van entitása, de HA-ba tuya nélkül nem tudom hozzáadni eszközhozzáadással, a másikat hozzá tudom adni eszközhozzáadással tuya nélkül, de a HAban nincs entitása, kártyával nem tudom kezelni.
teljesen kész vagyok, napok óta nem jutok előre... mást már nem is csinálok, csak reggeltől estig ezzel szenvedek...
(ráadásul ez a MOES olyan xar, hogy a programot megjegyzi, de hogy hány óra van és milyen nap, azt már nem egy áramszünet esetén, így meg a program se ér xart sem... már három termosztátot vettem, de egyik se tudja azt ami rá van írva...)
-
amaximus
csendes tag
A nyitásérzékelő két darab, ez meg csak egy.
Most van egy Bayit Sense wifi-s, de eszi az elemeket és nem lehet beintegrálni HASS alá. -
gya/352
tag
A Shelly1-el lehet mérni csak tenni kell rá egy hőmérsékletmérő addont, meg meg kell venni hozzá az érzékelőt is (DS18B20). Lehet hogy tud páratartalmat is mérni a DHT22-vel. Szerelvény mögött korlátozottan tudod megoldani mert az addon növeli a Shelly vastagságát (befér-e úgy a dobozba), és a szenzor vezetékét is ki kell hozni valahova, gondolom nem a konnektor mögött akarod mérni a hőmérsékletet, hanem a szoba egy adott pontján.
-
ojb
tag
-
Degeczi
nagyúr
A másik meg még ami nagyon fontos: szünetmentes tápja legyen a CC2530 routereknek is!
Ezeket uis táp megszaggatással (asszem háromszorival) tudod resetelni, ismét párosítási módba rakni. Jártam már úgy, h egy áramszünet csinált ilyet: elment, visszajött sokszor - és nem volt viccess utána ismét újrapárosítani a sok zigbee-s eszközt...(ez amúgy Tasmotával is megvan, de ott legalább a
Setoption 65 1
paranccsal ez lekapcsolható: fontos is megtenni, mert az alapértelmezés engedélyezi ezt a configtörlést!) -
Degeczi
nagyúr
Ja, h CC2530 vagy CC2531 alapú a koordinátorod, akkor nem csoda: a Z2M leírása szerint csak 40 útvonalat tud nyilvántartani a kis memóriája. Ebbe már én is belefutottam kevesebb aktív eszköz esetén is azzal, h a hálózaton már rég nem lévő érzékelő is bennmaradt a memóriájában, és nem tudtam újabbat hozzáadni: előbb ki kellett húzni az USB sticket, h törlődjön a memóriája.
Ha 50 Shelly-d van, ott már a wifit sem mindegy, h mi szolgáltatja, normál router helyett ilyen célra tervezett AP ideális. Az ráadásul a jobb naplózás miatt is praktikus. Amikor telepítettem egy Unifi AC LR-t (és hozzá a Unifi controllert a HA-t futtató gépen dockerben), azzal derült ki, h nálam a Zigbee zavarta a wifit, mert nagy, 40 körüli volt a retry rate (egy normál router ennek értékét nem is mutatja), mivel az azonos frekvencián föllépett ütközések miatt sűrűn újra kellett adniuk a wifis eszközöknek.
Áthelyezve a wifit másik, Zigbee-vel nem ütköző frekvenciára, ez az ismétélési ráta azonnal leesett a harmadára (bár amúgy a nagyobb érték sem volt még érezhető, még nem voltak leszakadások) -
vampire17
addikt
Huhaa ez azert mar nem gyenge
Elvileg amivel a legerosebb, ahhoz csatlakozik. Elvileg...
Gyakorlatilag van olyan vegeszkoz, ami nem csatlakozik bizonyos routerekhez, van olyan eszkoz, ami roamingol, (atmaszik kozelebbi routerre/coordinatorra) van ami nem...
A coordinatorod viszont nagyon nem ilyen meretu halozatra van kitalalva, uh en azt mindenkepp cserelnem!
En hozzad mar vagy egy CC2538 + CC2592-et tennek vagy egy Rpi zerot CC2538 HAT-al.
Azt meg lehet kerdezni, kb mekkorara szanod a teljes halozatot?
Nalam a Xiaomi nyitaserzekelok es mozgaserzeklok roamingolnak, meg az IKEA 5 gombos remote is, de a homerok mar nem...
-
Degeczi
nagyúr
Érzékelőtől is függ. Xiaomi szenzoroknál én is azt tapasztaltam, h csak ahhoz az eszközhöz hajlandóak csatlakozni, amihez először párosítva lettek, soha nem mentek át másikra (két CC2530 router, ill. egy CC2531 koordinátor volt, amikor ezzel próbálkoztam). Ha kiesett az ő routere, akkor elérhetetlen lett és kész, nem csatlakozott volna másikra.
Más Zigbee eszköznél ugyanakkor elvileg megy az ilyesmi (de nekem nincs más, csak Xiaomi hőmérők, nyitás és fényérzékelők) -
fo_di
őstag
nekem az az észrevételem, hogy sokat számít, melyik router közelében párosítod, mert ahhoz fog főleg kapcsolódni, de valamennyi plaszticitás van a rendszerben (én mikor múltkor újradolgoztam, a konnektoros cuccokat raktam fel elsőnek, és utána végleges közeli helyen próbáltam a céleszközöket, hogy a lehető leginkább a végleges pontokhoz csatlakozzanak)
-
Monkey
tag
A Ring-nek van olyan kész eszköze, ami tudja azt, amit szeretnél, de mintha havidíjas szolgáltatás kapcsolódna hozzá. HA tudomásom szerint egyelőre nem tudja megoldani a kétirányú hang- és képátvitelt. Google Duo-ra hosszútávon nem mernék alapozni, mert arrafelé gyakran változnak az api-k. Akkor már inkább valami foss sw-t kéne nézned helyette.
-
fo_di
őstag
én egy z-wave dimmer kapcsolón gondolkodtam, de még nem vágtam bele eddig (tkb tz35s)
szívesen látnék én is valami megoldást, amivel a nem okos led körtét lehetne okosítani dimmelhetőnek (vagy direktben okos kapcsoló, vagy egy shellyszerű, nem túl drága cucc, lehetőleg nem wifis, de a wifis is elmegy, de semmiképp sem rf) -
kingmechanik
újonc
A vezetékes rendszerek drágák, de nem véletlenül! Amit én tudok ajánlani neked az sem olcsó, de a gyári rendszerek kb. ötödéből kijön. Teljes támogatása van Domoticz, Node Red és OpenHab szoftverekhez. Viszont csillagpontos kiépítést igényel. De én mindenképp ezt javasolnám. Szakszerű!!!! kiépítés esetén soha nem áll meg. Én Domoticz- ot használok. Egy régebbi ITX-SSD-Win7 kombón megy. Abszolút megbízható, még soha nem állt meg. Mindent ez vezérel ( fűtés, szellőzés, öntözés, redőnyök, stb. ) és nagyon elégedett vagyok vele. Vezeték nélküli rendszert én semmiképp sem használnék. Ha megbízható akkor nagyon drága. Új építésnél semmi nem indokolhatja. Az ár biztos, hogy nem. Ha csillagponos hálózatot építesz ki, akkor idő pénz, kedv stb. függvényében fokozatosan építhető ki a rendszer. De ez gondos tervezést igényel.
-
freemanone
addikt
Entertainment funkció roviden: ambilight
kicsit kifejtve: egy olyan ambilight, ami pár színből tevődik össze, a képernyőn megjelelő tartalom háttér színfestésére, közel nulla késleltetés mellett. Játékoknál, filmeknél és még éjszakai rajzolgatásnál/modellezésnél is jól jön, mert olyankor kevésbé fárad el a szemem, mint egyébként.
Teljesen más élmény amúgy mint egy ambilight-os TV, ami szintén philips, de valahogy nem lehet egy lapon emlegetni a kettőt.
Nem tudom jobban leírni, videon is gagyinak hat a történet, ezt élőben kell megnézni. (van pár ismerősöm aki vett egy kis szettet, csak a filmezéshez miután mozizott egyet nálam)Amit továbbra is a HUB-on tárolnék:
- csoportok
- eszközök ID-jai
- scene-ek (színes és fehér fények egyaránt)Amire jó még a HUB és máshol nem láttam:
- Ébersztés funkció
(ezt biztos meg lehet oldani másképp is, de még nem jöttem rá, hogy lenne logikus és egyszerű egy ilyen szabály felépítése.
- HUE LABS funkciók, mint pl fényanimációIgen a "power on behavior" az amire gondoltam és hazaérve látom, hogy simán beállítható HUB nélkül is a snifferrel.
Zigbee2mqtt mellett helyett, aki teheti próbálja ki a HUE2MQTT.JS verziót. Extreme gyorsan reagál nodered-ben készített flow-kkal. Illetve előnye, hogy nem kell a HUE bridge-ről leválasztani a cuccokat mégis minden címezhető és lekérdezhető MQTT-n keresztül vele.
-
kicsi kecske
tag
Az a baj, nálunk a feleségem megöl ha nincs "normál" fali kapcsoló, és azzal nem tudja kapcsolgatni a lámpát ha kell.
Egyébként néztem én is a HUE izzókat, de találtam egy "alternatívát" hogy ne 50euro legyen az izzó darabja:
gledopto márka, aliról rendelhető 20$ körül van a nagyobbik, gu10es pedig kicsit olcsóbb. Zigbee az is, viszi a HUE app, de mqttvel rá lehet kötni HAra vagy OHra is. Jelenleg ezen is gondolkozok..Csak még mindig nem látom át, hogy hogy tudom megoldani az egészet, egy (https://www.okosabbotthon.hu/sonoff-touch) Sonoff touchhal és mondjuk zigbees égőkkel. Ahogy előtte írták a szakik, ahhoz, hogy fali kapcsoló lekapcsolt állapotnál is tudjak automatizált világítást csinálni, mindenképp kell egy kapcsoló relé a fali aljzat elé, hogy fel tudjam kapcsolni akkor is ha nincs állandóan ON állásban a fali kapcsoló. A problémám ezzel az, hogy fúrok egy szabvány kör kapcsoló dobozot, elé teszek mondjuk egy wifis sonoff switchet amire akár rakok tasmotát és kezelhetem rendesen az OHról, de a párosításhoz akkor is hozzá kell férnem. Tehát ha falba rejtem akkor 1x bepárosítom és valamiért tönkremegy stb akkor ki kell bontani a falat. Annyira meg ez nem kicsit eszköz, hogy elférjen a sima fali kapcsoló mögött.
Vagy ezt hogy lehetne értelmesen, igényesen megoldani?
-
LouiS22
veterán
Az okosizzóknak van egy kellemetlen tulajdonságuk (nem tervezési hiba): ha hagyományos kapcsolóra vannak téve (és azt on állásban hagyod, majd ezt követően csak telefonról kapcsolgatod), akkor az első áramszünet után értelemszerűen on állásban térnek majd vissza (függetlenül attól, hogy te szoftveresen milyen állapotban hagytad), ami kifejezetten kellemes élmény lesz egy éjszakai áramszünetnél
Színhőmérséklet: ízlések és pofonok, nekem pl. a yeelight 4000 Kelvinje sokkal kellemesebb, mint a Tradfri 2700 Kelvines citromsárgája, de valszeg már megszoktam az előbbieket.
-
vampire17
addikt
Ez lenyegeben az amit en irtam, csak IKEA cuccokkal
De tovabbgondolva meg mukodhet ez is:
Zigbee 2 MQTT+ HA,Domo, etc... is kell ide, vagy gateway.
(#11480) LouiS22 : nem vettem sertesnek dehogy
Csak nem ertettem a dolgot
a 433mhz telitettsege tenyleg lehet gond, bar en meg nem tapasztaltam ilyen problemat.
A legtobb ilyen nyomogomb amugy ontapados, pont azert mert itt egyszeruen ninc szukseg mogotte lyukra, akkor meg hova csavarod, ha a mogotte levo szerelodoboz hianyzik
a kollega is ontapadost ajanlott (IKEA Tradfri) ezek altalaban ilyenek...
-
freemanone
addikt
Értem, köszi! Én mondjuk nodered-et használok pont az ilyenek miatt. Nagyon könnyen átlátom még utólag is a sok flow-t és egy config módosítás pillanatok alatt megvan.
Sokkal jobban kézreáll nekem mint HA/Domo.
Jelenleg még a HUE bridge van vegyesen nodered mellett és az is dimmel 50%-ra 30sec után, az egy nem rossz megoldás, de valahogy inkább jelenlétet kéne érzékelni, hogy ez ne is történjen meg és ne nekem keljen "pesztrálni" a rendszert mozgással. Amit linkeltél nem is lenne rossz, csak az ára elég durva! -
freemanone
addikt
Az elemekre is gondoltál? Nagyon hamar fognak merülni így. Illetve, ha valaki mondjuk a fürdőben áll, nézegeti magát a tükörben, ilyen tempó mellett simán ráoltod a lámpát.
Avagy amikor főzök, épp az ételt kevergetem és simán mozdulatlan vagyok az érzékelő szerint már két perce.
Azt mivel sikerült kiküszöbölni?
Én HUE-t használok, ami sűrűbben riportol gyárilag, de ettül függetlenül érdekel, mit főztél ki.Egyelőre csak érdeklődve olvasom, mert nálam több perc inaktivitás után kapcsolnak le helységenként változó időzítéssel, viszont már régóta azon agyalok, mit lehetne pluszban betenni, hogy biztosan le tudjak kapcsolni 1-1 helységet és ne kapcsolja rám sehol véletlenül.
-
mekkGyver
aktív tag
Önmagában az, hogy Modbus még nem sokat segít. Nekem kellett már olyan céges programot írnom, ahol egy PLC-t kellett másodpercenként lekérdezni. Igaz az Modbus-TCP kommunikációt használ, ami shocket alapú, de a lényeg ugyanaz. Minden eszköz egyedi, így keresned kell az adott kütyühöz egy jól dokumentált manuált, hogy melyik regiszter mire való, és akkor már nagyjából tudni fogod mit / hogyan kérdezz le. A HA ezen részét nem ismerem, de mondjuk Node-RED-ben is van Modbus, azt meg már úgy küldöd tovább, ahogy neked tetszik.
Ha úgy gondoltad, hogy Plug&Play összekötöd, és a HA megoldja, arra nem sok esélyt látok, hacsak nincs benne konkrétan a WTC leprogramozva. -
Degeczi
nagyúr
Persze, h kell: ezért Zigbee2MQTT a neve, a Mosquitto-n keresztül kommunikál, ahogy az a sokszor látott ábráján is megjelenik.
Így Home Assistanton kívül, közvetlenül MQTT-ben is kezelheted az eszközeidet, ami azért jó, mert írhatsz pl. NodeRed automatizálást vagy a hálózatodon másik eszköz (vagy ugyanazon a gépen másik docker) is könnyen hozzáfér ezekhez. -
layerke
aktív tag
Szívesen tartok egy rövid kiselőadást a KNX rendszerről, hogy miért jó és miért nem az. 5 eszközig ingyenes a tervező/programozó program, te is kipróbálhatod milyen programozni. Kellően bonyolult és rugalmatlan, azon kívül, hogy vezetékes és üzembiztos, nem sok jót tudok elmondani róla. Otthonra overkill szerintem. Maga a szabvány és a minden mindennel kompatibilis elv elsősorban ipari és irodaházi alkalmazásra teszi alkalmassá. Ehhez egy nyamvadt villanykapcsoló is 50 ezer... Én nem foglalkoznék vele a helyedben.
-
vampire17
addikt
En meg azt javaslom, hogy erdemes ugy csinalni, hogy meghagyni a kulonbozo ingegralt, "egyesitett" rendszerek "gyari" vezerleset is.
(Tudom, hogy sokan huzodoznak itt attol, hogy kinai szerver, meg adatbiztonsag.... nyilvan ez is szempont, termeszetesen)
En pl ugy csinaltam majdnem minden rendszeremmel, hogy a gyari appjaval, vezerlesevel stb... is mukodik, de integralva van Domoticz ala is. Ehhez persze feltetel, hogy olyan gyari megoldasokat kell nezni, amik illeszthetoek a "home made" cuccok ala is. (azert a legtobb dolgot tamogatjak)
Igy, ha a kozponti vezerlo (Domo) leall, meg eltud minden ketyegni ilyen "semi-automatic" modban is.
-
Ahogy írták már előttem is. A knx és a HA vagy Domo nem zárják ki, hogy “heftigölj”.
De ha valóban megbízható rendszer kell, akkor ha drágább is érdemes az ipari szabványok felé nézelődni.
Kell hozzá egy szakember. De az nem kell minden alkalommal, talán csak az első telepítésnél. -
Még mindig kevered szerintem, van egy alap infrastruktúra, ami a saját magad által épített ESP alapú wireless szenzoroktól és kontrollerektől az rs485-ön át a KNX féle megoldásokig terjed. Az egy teljesen más kérdés, hogy ezek "tetején" Home Assistant vagy Domoticz van e, vagy valami zárt megoldás. A fenti Home Assistant linken is jól látható, hogy van KNX integráció. Nem mélyedtem bele, de a githubjukon jelenleg 52db lezárt knx vonatkozású issue van, és 12 nyitott. Ez alapján eléggé úgy tűnik, hogy foglalkoznak vele.
Amúgy azt is csinálhatod, hogy utánaolvasol, megnézel pár eszközt, és azok doksiját, esetleg kész megoldásokra példákat és terveket, akár KNX, akár valamely konkurens protokoll/megoldás vonatkozásában. Így lesz egy képed a kábelezésről legalább fejben. Simán lehet, hogy tudsz olyat tervezni, ami sokféle rendszerre ad lehetőséget, és ráérsz később kiválasztani a konkrétat. Mindezek mellett hibrid megoldásban is érdemes gondolkodni, én pl. a kritikusabb dolgokat tenném valamilyen ipari(bb) vezetékes megoldásra, a kevésbé fontos dolgokat meg lehetne Z-Wave, Zigbee, vagy wifi alapra tervezni.
-
Sajnos túl rövid ahhoz az élet, hogy olyan rendszerekből faszázzam ki magam, ami itt nálam soha nem lesz, szóval passz
Rossz példát láttam már sokat ismerősi körben, de azzal nem mész sokra. A topicban egyébként általában ez a jellemző, mindenki "hozott anyaggal" (házzal/lakással) dolgozik, oda meg csak a wireless hackelés a belátható kényelmesen (nagy tisztelet a kivételnek aki tégláig bont
).
Aztán ha mégis van valaki, akkor majd reagál talán. Abban azért kb. biztos vagyok, hogy ennek semmi köze a HA-hoz meg a Domo-hoz, azok függetlenek ettől a "rétegtől". Keress olyat amit tudsz ezekbe integrálni, biztosan van vezetékes profi megoldás is, aminek van nyitott(abb) api-ja. A HA és KNX pl. úgy nézem hogy jóbarátok.
-
Mivel a dobozban ott lesz a vezeték, ezért utólag bármikor dönthetek úgy, hogy hagyományos kapcsolót rakatok fel, ha kellene. Ez így akkor ok ugye?
Én is így csinálnám, azzal a kiegészítéssel, hogy legyen nulla szál is minden kapcsolónál, és a normálnál mélyebb szerelődoboz. Akkor tényleg bármikor válthatsz bármilyen más rendszerre vagy megoldásra.
Konnektor: a Shelly jó, de annyit hozzátennék, hogy ha zöldmezős beruházásról van szó, akkor lehet hogy megérné egy kicsit jobban átgondolni a rendszert. A HUE, a Shelly, és az összes ilyen eszköz amikkel mi itt jellemzően foglalkozunk, arra vannak kihegyezve, hogy meglevő (régi) állapotra adjanak vezérelhető/okos megoldást. Ezáltal vannak limitációik. A helyedben belemélyednék inkább abba, hogy milyen egyéb jó ár/érték arányú vezetékes rendszerek vannak a piacon, hiszen most még azt csinálsz amit akarsz a kábelezéssel.
zigbee2mqtt vs. hue bridge: én is gondolkodtam rajta, de elvetettem, a HUE bridge az egyetlen amit meg fogok tartani hosszú távon. Roppant stabil, jó benne a vas, és openwrt fut rajta gyárilag. Ezen kívül nagyon jó dolog még benne, hogy ha teljesen megszűnik a LAN kapcsolata (akár ki is húzhatod belőle a kábelt), a kapcsolókat és az izzókat akkor is kezeli önállóan, az utolsó általa ismert config állapotnak megfelelően. Talán az automatizált funkciókra is tudja ugyanezt, de erre nem mernék megesküdni, mert nem próbáltam, nálam azok HA-ban vannak. Szerintem ebben a kategóriában talán a SmatThings lehet csak ami felette van, az is inkább csak a rengeteg plusz funkcionalitásban, és eszközlefedettségben.
-
Az egyetlen értelmes használati mód az, ha leszereled a régi kapcsolókat, rövidre zárod mögötte a kapcsolt szálat (pl. wago-val), és a helyükre mindenhova hue dimmert raksz. Cserébe sajnos pakolgatni kell mindegyikbe az elemet évente, és ha megáll a bridge, akkor sötétben maradsz (ezért fontos, hogy mindig legyen a fiókban tartalék, amit pár perc alatt be tudsz üzemelni).
A B verzió, hogy meghagyod a régi kapcsolókat, de úgyis mindenki le fogja kapcsolni, ezzel agyonütve az egésznek a lényegét.
-
Elvárás, hogy az egyes izzók állapotát mindig lássam, dimmelhetőek legyenek, legyen belőlük RGB és sima fehér is. A Philips Hue rendszerre esett az elméleti választásom.
Nálam Hue van, lassan 30db izzóval. Én főképp a stabilitása, támogatása, és nem utolsó sorban a ledek minősége miatt döntöttem mellette. Egyetlen negatívuma talán, hogy erősen zsebbenyúlós, de ha van türelmed, és nem tegnapra kell a komplett izzómennyiség, akkor angol ebayen lehet vadászgatni licites hue izzókra. Átlagosan egyébként 10eFt/db áron szoktam rendelgetni az E27 Color változatot (itthoni ára 18eFt/db, brutális). HUB-ot ne vegyél külön soha, nekem ezzel a beszerzési módszerrel már van 3db, és most jön egy szett amiben van egy negyedik
Sokszor ugyanis mélyen az izzók ára alatt van egy-egy starter kit kiszerelés, amiben ugye benne van a hub is.
Árnyékolás: Fibaro Roller Shuttert megnézem, bár nem tűnik olcsónak. Szintén azt szeretném, hogy fali kapcsolóval és szoftveresen is állíthatóak legyenek az egyes árnyékolók. Az állapotukat mindig tudni szeretném.
Mint már írtam fentebb: Shelly 2(.5). Kolléga gondolom a wifi kapcsán főleg a zavaró tényezőre gondolt, ez nyilván 868Mhz-n (Z-Wave) kevesebb (egyelőre). Ugyanakkor erre se kell mérget venni és hátradőlni. Véletlenül rengeteget foglalkozok 868-ra épülő rendszerekkel (repülésinformatika, és egyebek). Mivel ez is ISM freki, ezért nagy csodák nincsenek a szabad sávok kapcsán, sőt...
Szóval wifi: én családi házas környéken élek, kisebb faluban, a saját essid-ken kívül mást nem látok, de ha így is lenne, a tcp miatt amúgy is ott a hibajavítás, retransmit. Ha egy ilyen eszköz nincs totálisan jammelve, lefagyva, elégve, akkor vajmi kevés esélye van annak, hogy ne húzza le/fel a redőnyt. A Shelly egyébként tud fogadni mezei fali redőnykapcsolót is, nálam is ilyenek vannak bekötve, a tokban pedig szándékosan buta motorok vannak, ez így a legjobb kombó (nekem).
-
layerke
aktív tag
Persze, z-wave szabványon több gyártónak is van ilyen megoldása, többek közt ilyen a fibaro roller shutter és az aeotec nano shutter vagy a qubino flush shutter. Mindegyik ad visszajelzést %-ban a redőny állásáról és a domoticzban megjeleníthető openzwave és egy gateway segítségével.
-
itanczos
senior tag
Én is használok 433MHz-es rádió kapcsolatot MySensors protokollal, ami 2 irányú.
Amit én kerülnék, az a sima "távirányítós" üzem. Ami mint egy infra távirányító, kiad egy parancsot, amit "szétszór a szélben" és kész... Nem tudja, veszi-e valaki, illetve megtörténik-e a parancs feldolgozása.
Szóval, a 433MHz frekvenciát használó rádiós eszközök lehetnek okosak is és akár 2 irányú kapcsolatra képesek is.
-
sparks
senior tag
Az RFXCOM-hoz van egy windowsos program (RFXmngr), azzal lehet kódot rátanítani a redőnyvezérlésre. Redőny áram alá helyezése után 10 másodperc van erre és az ott beállított kódot kell megadni aztán a Domoticzban. Tulajdonképpen pont úgy, mint ahogy bámilyen másik távot adnék a redőnyhöz.
Ha simán kiolvasom a távkapcsoló által küldött kódot, akkor azt látom, hogy egy kódolt üzenet megy ki, ami minden alkalommal más lesz, tehát nem tudom, hogy ha egy ilyet valahogy elküldenék neki, akkor mi lenne. Biztos, hogy lemásolható valahogy, de az RFXCOM nem alkalmas rá.
Ugrókódos dolgokat ez is kezel, de csak azokat, amiket már hozzáadtak a szoftveréhez. Az én kapum vezérlője azt hiszem HCS KEELOQ ugrókódos, ezt éppen nem ismeri.
-
sparks
senior tag
Érdemes ezt: Setup/System/Accept new Hardware Devices off-ra állítani, tehát ne fogadjon el új hardver elemeket magátol. Nekem RFXCOM-om van és, ha bekapcsolva hagyom, akkor összeszed egy rakás idegen kapcsoló jelet feleslegesen. Egyszer kipróbáltam éjjel, hogy ha azokat megpróbálom állítgatni látok-e valamit, de nem. Ettől még lehet, hogy van olyan, amit simán tudsz vezérelni. Én nem is használok olyan 433-as eszközt, amit kapcsolgatni is lehet, max hőmérőt és ajtónyitás érzékelőt. Illetve redőnyöket vezérlek vele, de azoknak kódolt formában küldi a jelet a távvezérlő (persze az is másolható akár), de nem hinném, hogy valaki is elkapná a redőnyeim kapcsoló jeleit.
A kapu is jó eséllyel ugrókódos távos, azt azért nem is tudod rátanítani, mert azok jó részét nem ismerik ezek az RFLINK/RFXCOM cuccok. Az nálam sem megy ezzel.Ha meg akarsz új eszközt hozzá adni, akkor nyomd be az 5 perces gombot és kész, vissza is áll utána ismét nem elfogadósra.
-
itanczos
senior tag
Neeeem! Itt csak a gyári, cuccokra gondoltam, amihez a Broadlink rf-gateway-ek kellenek!
Nem értem, miért ajánl valaki még ilyet!
Értem, hogy ha már megvan(nak) az eszközök, akkor valahogy használjuk ki, de új megvalósításban NAGYON KERÜLNI KELL a gyári rf, távirányítós cuccokat! -
itanczos
senior tag
Szeintem félre értjük egymást.
A kis távirányítóval (pl. 433MHz) vezérelhető eszközök (kapcsoló, redőny, konnektor, stb.) csak egyirányú kapcsolattal rendelkeznek a távirányítóval. Vagyis a kapcsolóban csak vevő van. Amikor megnyomod a távirányítót, küldesz egy jelet a kapcsolónak, amit elvileg vesz és kapcsol. Viszont erről semmilyen visszajelzést nem küld a távirányító felé (miért is tenné, hiszen egy buta nyomógomb), de más felé sem! Vagyis nem tudod lekérdezni a kapcsoló állapotát! Ha mondjuk a szomszéd szobából nyomod meg, elvileg átmegy a falon a jel, elvileg kapcsol is a kapcsoló. ELVILEG! Erről semmilyen infód nem lesz, amíg oda nem mész és meg nem nézed mondjuk a nappali csillárt!
Persze van olyan eszköz, emi nem csak rádiós, hanem wifi is van benne, akkor a wifi-n keresztül le kérdezhető, de akkor nem is a rádión, hanem a wifi-n keresztül is kapcsolható. -
Gh0sT
addikt
Áááááá, működik Windows alól, látom a "szenzort"!
Nem hiszem el, ennyi szívást!
Nagyon úgy tűnik, hogy a tízes csomagban olcsósítva vásárolt NRF moduljaimból kispóroltak a kis kínaik valamit, emiatt az Auto acknowledgment (ACK) funkció nem működik bennük. Ha ezt false-ra állítom, akkor némi packet loss árán kommunikálnak egymással.
Biztos ami biztos, vettem itthon is (megbízhatónak gondolt forrásból) két NRF modult, hátha azok jobbak, mint a kínai vackok, de csodák csodájára ugyanezt produkáltak azok is.
Ezután jött a kondis teszt: 10μF, 47μF, 100μF. Halottnak a csók.
Végül kiderítettem, hogy a MySensors library NRF24 dirvere alapból úgy működik, hogy az autoack paramétert true értékkel futtatja, emiatt nem tudott a gateway csomagokat fogadni, a szenzor pedig küldeni. A megoldás az lett, hogy a MySensoros NRF24 drivert meg kellett erőszakolnom, hogy ne engedje az ACK-t és most működik minden.
Másik tanulság: a szenzorokhoz Arduino Pro miniket rendeltem, abból is a 3,3 V-os 8 MHz-es ATmega168-as verziót. Mert gondoltam keveset fogyaszt az órajel miatt, meg milyen jó lesz a 3,3V a szenzoroknak. Igen ám, csak a flash 16k-s, amire nem fér fel egy normálisabb sketch.
Konkrétan vissza kellett downgradelnem a MySensor libraryt 2.1.1-ig, hogy egy halál gagyi random értéket át tudjak küldeni a gatewaynek. Egy alap DHT11 szenzoros hőméréskletmérős sketch nem fér fel rá.
Úton van még Kínából 3 különböző forrásból NRF modulom, kíváncsi leszek azokkal mi a helyzet.
Valakinek nincs elfekvőben egy olyan Arduino + NRF modul kombója, amivel megnézne nekem egy sketch-et, hogy nála mit produkál?
-
Yoshida
aktív tag
win-en sincs fent a domoticz? ott pár kattintás és felmegy, és ott tudnád tesztelni.
mysensorst már frissítették, nekem 2.0 vagy ilyesmi volt még amikor kezdtem (most talán 2.3), csak összeraktam, felraktam a domoticz-et win-re, és működött. Utána felraktam pi-re a domot-, és ott is ment a gateway.
Úgy kezdtem, hogy van egy DHT22 hőmérő a gateway-en, és domoticz-hez hozzáadva a ttyUSB-t, megjelent a hőmérő is. (gw sketch-be beleollóztam az Airhumidity leírásban levő sketch részeket)
Ezek után csináltam egy relét a rádió modullal, és felismerte egyből bekapcs. után.Kb. még sose kellett néznem a serial monitort.
JA! Tettél kondit a rádióra?
"Connecting a Decoupling-Capacitor
The nrf24 radios are extremely sensitive to noisy or unstable/insufficient power. You will need to add a decoupling capacitor of 4.7µ - 47µF (the exact size usually doesn't matter, but you can try 47uF if 4.7uF still doesn't work, especially if sending data works well and not receiving data) across the radio's 3.3V and GND."Ezen kívül a tápra is érzékeny a rádió, egy arduino 3.3V lába meg tudja hajtani a kondival biztonságosan, de ha még valami más is megy róla, akkor egyre bizonytalanabb lesz a kommunikáció.
(holnap vidéken leszek, de valamikor tudok többet is segíteni ha kell, átnézni a sketchet stb.)
-
Yoshida
aktív tag
ja, hogy te ilyen virtuális nevet hoztál létre? most értettem meg
sose próbáltam így, de elvileg mennie kéne úgy is gondolom...
De akkor most a kérdés, hogy mi nem működik?
A gw- magában nem csinál semmit, nem látsz semmit belőle a házvezérlőben. Kivéve ha direktben van rajta érzékelő, az megjelenik akkor child device-ként.
-
Yoshida
aktív tag
Fasza, gondoltam Gh0sT leírásából, illetve a domoticz saját leírásából összerakom végre az rm mini-t domoticz alá, eddig lusta voltam rá... (Gh0sT pedig windows alá írja, nekem meg pi3-ra kell)
Na meg is álltam gyorsan, mert úgy néz ki frissült a domoticz leíró oldala, és 3.87 domoticz kell a broadlink pluginnek, miközben a stable ág az 3.8153-nál áll...
Ahogy olvastam elég bonyolult bétára váltani (visszafelé is), szóval akkor most várhatok mire lesz újabb stable domoticz...
Egyébként elvileg egyszerűsödött minden, ha a broadlink saját progijával (e-control) megcsinálod a távirányítókat, felismerteted a gombokat, akkor azt utána be tudod importálni a domoticz-os broadlink plugin alá. (remélem ez így menni is fog majd, és nem kell config fileokba írogatni kézzel minden parancsot ami már megvolt)
-
enesbcs
tag
AC-t, vagy DC-t akarsz kapcsolni?
Mert DC5-36V kapcsolására van MOSFET Trigger switch modul, ezt 3.3V-al is lehet kapcsolni, ilyet most próbáltam ki, működik, PWM-el is lehet vezérelni.
AC-re meg van Solid State Relay, ilyennel még nem próbálkoztam, azt írják melegszik kicsit. -
Yoshida
aktív tag
Igen, jó lesz ez, mi volt a gond végül, mitől jelent meg az usb eszköz?
Ahogy a mozgásérzékelős kódot beraktad, úgy rá is lehet kötni pl. hőmérőt a gw-re, én is használok így egy dht22-t, mivel úgyis a nappaliban van a pi, így az első hőmérő adott is.
A képen az első a serial gw, a többi rádiós, egy relé meg bme280-as hőmérők (de az igazából csak egy db.)
szerk: ja és ezzel egy időben a devices menüben kell keresni az új eszközöket, és az add gombbal hozzáadni hogy használja is a domoticz őket. (amíg nem addolod, addig inaktív mondhatni)
-
Yoshida
aktív tag
-
-
Spuri2000
senior tag
Ha a Domoticz-ban látod a Mysensors gatewayt és látod a verzióját is akkor jól kell működjön. Ha nem látod a verziót, akkor a baudrate-tel kell játszani. Nano esetében 115200 nálam működik, mini pro (8Mhz) esetében kb. 36000 lehet a nyerő
Amit érdemes ellenőrizni, hogy raktál e kondit a gateway antennájának pozitív-negatív ágára (a lehető legközelebb az eszközhöz) és ugyanezt megtetted e az épített eszközödnél.
Ha ezek ellenére sem működik, akkor a kód vagy a távolság lehet a ludas. -
Yoshida
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Battlefield 6
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- E-roller topik
- 3D nyomtatás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6400 - Intel P8400 I 3GB I 160GB I 14,1" I Intel VGA I Garancia!
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!