- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: OAK Mozart Wavetable
- Meggyi001: Egy olcsó vállfás megoldás a pólóimnak...
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz
radi8tor #19699 üzenetére
Ismerem, de nem ez a gond.
Hely van SSD-nek + 3.5 HDD-nek is, csak 2.5 HDD mellett még több lenne. Viszont lassú 5400-est nem akarok a 7200-essel meg nincs tapasztalatom mennyit bírnak ilyen kis méretben.
SSD meg az ára miatt nem lesz a gépben. Egyelőre "low cost" a gép amennyire lehet.Egyébként ilyen hibrid izét nem vennék amúgy sem. Kicsi az SSD rész és a cache-ként való működés sem a szívem csücske. Inkább SSD+HDD.
-
sb
veterán
válasz
szabi__memo #19693 üzenetére
Igazad van.
Bár igazán low cost megoldás nem sok van. Legalábbis mITX-ben. Ion, Brazos. AMD APU-k a drága mITX lapok miatt ugyanott vannak árban kb, mint a Pentiumok. Persze ha csak az árat nézzük... mert feature-ben megint ott az előny a pirosaknál.Valakinek 7200-es 2.5-ös HDD élménye?
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #19690 üzenetére
Nem. A G2020-nál van. Haswellnél jó kéne, hogy legyen, de nem próbáltam.
Llano jön inkább a helyére, mert 3D is kell, azt meg egyik sem tudja.Meg a 7750 alá is jobb lesz a kisebb fogyasztású Intel. Ezért a komplett cserebere.
Az i5+7850 más történet, kell egy rendes asztali gép is... hogy minek azt nem tudom.
Ez ATX táppal megy nyilván, de ha nagyon kéne ez is beleférne a paneltáppal.Itt is van némi alulfeszelés, főleg a 7850 nagyon jó ilyen szempontból.
Egyébként most tesztként erről az ATX tápról hajtottam az új G3420-as rendszert és kiderült, hogy még így 5-6 éves, kicsit öreg ventivel is alig hallani a tápot.szabi: A 3D sajnos mostoha az Intelnél, de talán nincs is nagy igény rá. A 24p azért Haswelltől már jó. Csak az Atomnál is el kéne hagyni végre és akkor a 3D-t kivéve azért sokaknak megfelelő lenne. (Meg persze a visszatérő driver hibákat is le kéne tudni örökre.)
-
Mercutio_
félisten
Jaaa, így már tiszta.
Haswell-nél is van 24p framedropp?Azért az az i5+7850 nem egy picoPSU konform cucc
gere: Így tiszta, majd jönnek a szakik és megköpködik a dolgot, aztán ha tudnak jobbat erre a célra leírják. De ez a proci még tényleg nagyon új, én megvárnám az első teszteket.
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #19682 üzenetére
Ez "családi" gép lesz, szülők, tesóm... némi játékra is alkalmas lesz a Llano helyett.
A saját "fő"gépem maradt: i5+7850.(A Llano jön fel hozzám HTPC-nek a G2020 helyére, mert kell a 3D meg a 24p akadozásból is elegem van.)
gere: Ez a paneltápos kis belépő szintű játékra alkalmas gép is elvan 75-90W-ból, de a nagy gépem, i5+7850-el is elvan 130-160W között játékokban. Pedig az már egy jóval erősebb szint.
-
sb
veterán
válasz
szabi__memo #19684 üzenetére
Én a többiről is megvárnék egy tesztet, mert az intel adatlap szerint az azstali Atomokban (J1800/1900/2900 stb...) tényleg nincs semmi IGP-s feature, míg a mobil Atomokban Z37xx -ekben az adatlap szerint minden van a 3D-n kívül.
A 24p-ről sem tudni semmit valóban.
Elég nehéz így tervezni, hogy szinte semmi használható adat nincs. (Még a Haswell i3-ak adatai is ellentmondásosak.) -
Mercutio_
félisten
Intel oldalán nincs infó a QuickSync meglétéről és mivel egy 3217U-val összehasonlítva a többi képmegjelnítéssel kapcsolatos szolgáltatás amiről van adat nincs benne, így gyanús, hogy ez se, tehát a konvertálást proci "izomból" kell megoldani, ami mégiscsak egy 10W-os apróság.
Én megvárnék néhány tesztet, hátha ezt is próbálta valaki, és akkor van viszonyítási alap.radi: Mi a gond a J1900-ban lévő intel HD-val? Az Ivy cerkában lévő röhögve visz minden HD-filmet kivéve persze a 3D-seket.
sb: Ezek jó hírek
, akkor ez most a "fő"-gép lett, vagy van ennél még izmosabb a "spájzban"?
-
sb
veterán
válasz
Mercutio_ #19598 üzenetére
Nem szedtem szét végül a gépet, de némi bios állítgatással sikerült lentebb vinni a fogyasztást. (Arra is rájöttem, hogy rajta hagytam lógni egy külső USB-s HDD-t, ami kb. 4W-ot rátett a fogyasztásra a referenciához képest.
)
Az alap 1.130V-ról lementem 0.875V-ra, idle ez 0.575V-ot jelent. ATX táp mellett:
Idle most 36-37W, Zero Core mellett 31W.
Prime95-tel 60-61W.
Ezek paneltáppal a korábbi hatásfokméréseim alapján kb. 25/22/46W-ot jelentenek majd. (vga nélkül 36-38W körül lehetne.) Nem rossz szvsz, így már nagyrészt (0-5W sávon belül) kijönnek az alulfeszelt G2020 eredményei.Ami fura, hogy alapból sokkal nagyobb volt a különbség. A G2020-nak -5W-ot hozott a feszcsökkentés terhelés alatt, a G3420-nak kb. 13W-ot.
Játékban, 3D benchmarkban 88-92W a fogyasztás. 850/1250 tuninggal 92-96W. Ez paneltáppal 75-80W körül lenne. Szvsz nem rossz egy kis "játékos" konfigtól. BF4 1680-ban high-on AA-val 35-40fps, mediumon 45-50fps.
szerk: És szinte hangtalan a konfig. Egyelőre gyári hűtő van, de minimumra, 1000rpm-re leszabályozva. Halkabbnak tűnik, mint a régebbi intel gyárik, nem morog. A Ninja Mini vagy a TX3 jön majd a helyére, ami kicsit a házat is szellőzteti majd hátrafelé.
A Sapphire 7750 is kellemes csalódás. 20%-ra letekert ventivel szinte hangtalan. Auto vezérlés helyett leszabályoztam azt is, kb. 30%-ig kúszik fel és a 60 fokot sem nagyon éri el.
Egyedül a 3.5-ös 7200-es HDD-t hallani, azt viszont eléggé, berezonál az egész ház, hiába áll gumibakokon. Ráadásul pár mm van csak a vga hűtőig. Bár eddig sem a HDD-vel sem a vga hűtésével nincs emiatt gond, de gondoltam lehet, hogy hosszabb távon egy 2.5"-osra cserélném.
Az 5400-esek halkak, de nem szívesen tennék bele 2.5-ösből, mert brutál lassúak. SSD egyelőre nem lesz.
Van valami tapasztalat, hogy a 7200-esek mennyire hangosak ill. hogy bírják hosszabb távon?ps:
Ezen az Asus lapon ill. Haswellen egyébként kb 20db energy saving és feszállítási lehetőség van. Ebből 95%-ban csak a cpu feszcsökkentés segített, a többi vagy nem működött (pl. sajnos az LLC-re nem reagál semmit) vagy semmit nem csinált. A mellékelt Asus sw-vel pedig kb. semmilyen állítás nem működik. Egyedül a fan control, ami jópofa. -
gere
tag
Megnéznétek, véleményeznétek ezt a Supermicro lapot?
-
prmcsk
addikt
válasz
shteer #19662 üzenetére
A linkelt lapodnál ez mi a rák ? 4. Support for S/PDIF Out
Most akkor mellékelnek mellé egy hátlapi "digi" hangkivezetést, vagy mi ? Mert hogy integrálva nincs rajta, az biztos.
Nem is értem miért kellett "levenni" ezekről a típusú lapokról a paneli SPDIF-et, hiszen többségében használnánk.
-
shteer
titán
én pedig erről várok tesztet: GA-J1800N-D2H
vagy van már? -
Sanya
nagyúr
mikorra várhatók az új amd procik, alacsony fogyasztással, mini itx kiszerelésben?
kb 15W-ot fogyasztó processzor-alaplap-ram rendszerre építenék NAS-t legalább 2, maximum 4 2,5"-os merevlemezzel.
-
ZetorGumi
addikt
Az is jelenthet korlátot, persze, mint minden más, ami vezetékes összeköttetésben áll egymással.
Pont a vezetékek túlterhelése ellen raknak a picoPSU-ra áramkorlátot.
Meg ha már ebből indulunk ki, akkor már a PicoPSU 120XT is nagyon merész építés ebből a szempontból, 120W már elég szép hőtermelést tud produkálni. -
HookR
addikt
válasz
radi8tor #19644 üzenetére
Worlddominationplan - "Ez ugyan nincs feltüntetve a rajzon, de az 5-ös remote érintkezőt
vagy fixenösszekötöd egy GND-dal,vagybeiktatsz közéjük egy (billenő)kapcsolót, ahogy én is tettem."
A billenőkapcsoló közbeiktatása nem opcionális, hanem kötelező (már ha jól értem azért), hogy stabilizálódjon a 12V, mielőtt bekapcsol az alaplap (védelme és eleve el se induljon).====================================
(#19645) ZetorGumi: Ez biztos? Már korábban is felmerült a kérdés, de érdemi válasz hiányában maradt a feltételezés, hogy valószínűleg a picoPSU nyákjának vezetékei jelenthetik a korlátozó tényezőt. Hangsúlyozom: nem tudom, azért kérdem.
====================================
(#19648) prmcsk: Biztos forrásból tudom, hogy működik.
Mi több elvileg a 12V-os vezetékeket 3 felé elosztva a VGA kiegészítő tápcsatlakozóját is meg lehetne közvetlen táplálni, hogy a HD7750-nél erősebb (pl. R7 260X vagy HD7850) kártya is beleférhessen a Dell DA-2 által meghatározott 220W-os keretbe. Természetesen ilyenkor ennek megfelelően alacsonyabb fogyasztású CPU-t kellene alkalmazni. Mondjuk olyan 35-45W TDP körülinek még bele kellene férnie, hogy maradjon elegendő biztonsági tartalék, illetve fogyasztási keret a konfigot alkotó többi alkatrésznek.
Persze gyakorlati tapasztalatok hiányában kéretik fenntartásokkal kezelni a dolgot. Mindenesetre elméleti akadályát nem látom.====================================
(#19649) longwild: A paramétereik alapján a kitűzött célnak mindkettő megfelel, de hátha beeseik valaki, akinek van valamelyikkel gyakorlati tapasztalata is.
====================================
-
maláj
addikt
ezt a GA-J1800N-D2H motyót nézegetem de azt az átkozott sata3-at, hogy lehagyták róla
-
rover45
őstag
Hali. Szerintetek lenne értelme felhajtani valami 80x80x10-es ventit a Kozutimra, hogy csendesebb legyen?
-
longwild
aktív tag
Sziasztok!
ha jól láttam, errefelé foglalkoztok mini-ITX házakkal is...
Van néhány kiszemeltem, mondanátok róluk véleményt?
1. LC-Power 75W
2. EPC3A fontos az lenne, hogy minél kisebb legyen és emellett gondolom nem árt, ha jól is szellőzik. Egy Asrock AMD E350 alaplap kerülne bele egy minimális méretű SSD-vel. Ennyi.
-
prmcsk
addikt
válasz
radi8tor #19641 üzenetére
Egyáltalán nem biztos, hogy sikeres kísérlet lenne a +12V direktbe küldése, mert ez a "kiba...ttul inteligens" pico psu (persze a mi farkunkra az) lehet, hogy el sem indulna...
Tudom persze, hogy elektronikája válogatja az esélyt.
(#19644) radi8tor1
Egyszerű is lehet a megoldás. A táp elmenő kábelezésébe, vagy a lap ventilátor körébe beiktatod egy relé behúzó tekercsét. A "C" és "NO" lábak közé meg bekötöd a +12V direktjét, amit le akarsz kapcsolni.
-
HookR
addikt
válasz
-=MrLF=- #19637 üzenetére
Igazából lassan megérne egy külön logout bejegyzést a téma, mert egyrészt azóta gyarapodott a lista, másrészt árnyaltabb lett a helyzet. Látható, hogy a PCIe sín közeli procifoglalatos lapok közt is nagy a szórás. Pl. az ASRock korábbi mini-ITX lapjai (H61 / H67 / Z68 / B75 / H77 / Z77) ezen listán belül is rendesen leszűkítik a kört.
=======================================
Érdekes casecon projektek:
- O.C.T.O. - Octopus Vulgaris
- CROAC - Bufo Viridis
- [link]Letölthetőek CAD file-ként: grabcad.com
=======================================
-
-=MrLF=-
senior tag
Ez a link a procihűtőkről mehetne az bevezetőbe akár egy link formájában. Köszi.
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #19615 üzenetére
Erre és a modularitásra is van "barbár" módszer: nem kell moduláris tápot venni. Csak azokat a kábeleket hagyod meg-méretre vágva- ami kelleni fog az összeállítás kiszolgálásához.
Más:
4770-et nem illik pico-psu-ról hajtani, akár milyen hókuszpókuszt is verünk be a felvett teljesítmény korlátozására! Ha korlátozzuk miért vettük meg???
Személy szerint 3570-el sem merném bevállalni nyugodt szívvel, pedig a H77m-i-vel együtt "csak" 88-90W-ot zabál full terhelésenMinimum: Rendes táp minimum 15A-es terhelhetőséggel 12V-on!
(#19628) Sir Psycho: egy szavazat a Jetway JNF81-T56N Dual LAN AMD Fusion Mini-ITX Motherboard-ra!
-
mrbig25
őstag
válasz
ZetorGumi #19632 üzenetére
mSata - mini PCI-e
Fizikailag megegyezik a két foglalat, viszont a foglalatban található csatlakozók/bekötések eltérőek...ugyanis az mSata-hoz kell egy Sata port bekötés is. Ezért van az, hogy néhány mini PCI-e csatiba -amik rendelkeznek az említett Sata port bekötéssel- tehető mSata SSD és vica versa. Ez viszont nem jelenti az, hogy az összes mini PCI-e csatival rendelkező lapba tehetsz mSata SSD-t. Ezt mindig az adott lapnál kell ellenőrizni, hogy alkalmas-e a rajta található foglalat mindkét szabvány (mini PCI-e - mSata) támogatására.
De ezek lényegében véve az általad linkelt cikkben is le vannak írva...a lényeg, hogy a kettő kompatibilis lehet egymással, de nem mindig az.Szerk:
Igen, ez a lényeg. Az adott lapnál jól utána kell nézni...nehogy vásárlás után legyen meglepetés. -
ZetorGumi
addikt
válasz
radi8tor #19630 üzenetére
Mert nem akarok azért még külön egy kis méretű tárhelyet venni, csak a rendszernek.
Eleinte csak 1 meghajtó lesz, és utána ahogy a kedv engedi növekedik a meghajtók száma.shteer: [link]
Szerintem kompatibilis a kettő. A cikk szerint az.Sir Psycho: A Jetway bejövős, csak ő kiesik az olcsó kategóriából.
-
Honkydoo
őstag
válasz
Sir Psycho #19628 üzenetére
A jetway lap nagyon tetszik nekem. Csak kár hogy nem olcsó.
-
ZetorGumi
addikt
válasz
shteer #19622 üzenetére
Lehetséges hogy az lesz.
Gigabyte GA-J1800N-D2H
Pro:
- mITX
- Van mPCIe (hülyén írtam a kívánalmakban, nem mSATA kell, hanem mPCIe a kiszemelt SSD-hez)
- PCI-e a SATA bővítőkártyához.
- Passzív
- GBit LAN
Kontra:
- 2 SATA.2. Kérdés.
Egy 120W-os PicoPSU ezt a lapot, 4db merevlemezzel elbírna-e?
Jó lenne, ha a merevlemezek 2,5"-ösök lennének, de az nem konkrét még.Mint maga az egész gép megépítése sem.
-
ZetorGumi
addikt
Üdv.
Kellene egy olyan alaplap, ami:
- integrált processzoros
- rendelkezik legalább 4 SATA porttal
- GBites LAN van rajta
- mSATA port is megvan rajta
- passzív hűtéses
- olcsó.Fájlszerverhez kellene nekem, amibe tennék mSATA-ba egy kicsi, olcsó SSD-t, amin rajta lenne a rendszer, a SATA-kra meg mennének a HDD-k.
Másik kérdés: Ha az ajánlott alaplapon PCIe port van, akkor oda lehet pakolni SATA bővítőkártyát?
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #19612 üzenetére
ha jobban belegondolunk, akkor legegyszerubb az eredeti mazzagokbol legyartani. es akar maradhat is itt, hiszen mitx-be lesz
de jah, az is jo, ha kap beszerzesi forrast a tapos topikban es ide belinkeli, mert masnak is erdekes lehet. jo otlet a modularis tap mitx-be, de a gyari mazzagok mind rettenet hosszuak, nem o az egyetlen sztem ezzel a problemaval.
-
sb
veterán
válasz
szabi__memo #19609 üzenetére
Ez sem rossz, de azért egy 4 magos Atomot én megvárnék. Meg persze a 24p tesztet.
Kabini... :legyint: -
Mercutio_
félisten
válasz
vargapdavid #19610 üzenetére
Tápos kérdést inkább a tápos topicban.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
vargapdavid #19610 üzenetére
-
vargapdavid
tag
Sziasztok!
Szeretnék építeni én is Mini ITX Haswell configot, ezért fordulok hozzátok kérdéseimmel..:
-Tudtok ajánlani alsó tálcás házakat? Árhatár nincs..
-Ha Intel oldalán egy adott processzorhoz oda van írva, hogy hány Mhz-es memóriát támogat az mennyire komolyan veendő?Egy i7-4770 max 1600Mhz-et támogatna?
-Van lehetőség valahol moduláris tápokhoz való rövidebb tápcsatlakozók vásárlására/rendelésére?
-Kompakt CPU vízhűtésekből melyik a leginkább ajánlott MiniITX configba?Egyelőre ennyi!
Köszönöm előre is..
-
Mercutio_
félisten
válasz
viperabácsi #19606 üzenetére
Attól még magát a procit a lap biosa (a benne lévő mikrokód) nem fogja ismerni, és adott esetben hibásan, vagy egyáltalán nem kezeli, de olyan eszközökkel amiket leírtál a proci mellett mi a fenére nem elég az a prociválaszték amit támogat? e-penis?
Csipszetek közti difi ezer helyen le van írva, ha te lusta vagy guglizni (első tallat, táblázatos formában) más is lehet lusta gépelni
-
Mercutio_
félisten
válasz
viperabácsi #19604 üzenetére
Support résznél megtalálod a procik listáját amit kezel, feltehető a hasonló TDP-osztályba soroltakkal is megbirkózik (Giga GA-B75TN 1155-ös lapnál 77W TDP a limit itt úgy látom bátrabbak és a 84W-osakat is bevállalták)
-
viperabácsi
addikt
Azon tűnődöm mekkora procit bírna el egy,
ilyenlap tápellátása?Elbírna egy í7 4770-es procival meg egy notivinyó, ssd és slim dvd slot-in íróval?
-
Mercutio_
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
- E-roller topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Medence topik
- Hobby rádiós topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- SSD kibeszélő
- Microsoft Excel topic
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Légy a Gépek Mestere! Kamatmentes részletfizetési lehetőség!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest