Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-03 22:50:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35301) Faqultació


Faqultació
lelkes újonc

És hungarocell vágóra van tippetek?

(#35302) JulianSinulf


JulianSinulf
senior tag

Azt legyetek szívesek elárulni, hogy a képeken látható felálló szálat mi okozza?
A kis négyzetnél éppen elkezdte a négyzetet nyomtatni.
A szélénél pedig megállítottam a nyomtatást, de odatolt még egy ilyet, plusz a "kiadási pontig" húzott még egy vékony szálat és ott még tolt ki némi anyagot, csak ezt eltávolítottam.

(#35303) excalibur36


excalibur36
senior tag

Sziasztok!
Van egy használaton kívüli mobilom.
Ha erre felteszem az octoprintet, akkor össze lehet kötni a telót és a nyomtatót?
Ha igen, mi kell hozzá?

Az ember jellemét az határozza meg, hogy mit tart nevetséghesnek...

(#35304) fabula válasza JulianSinulf (#35300) üzenetére


fabula
őstag

Egy kicsit most elgondolkodtam. Tulajdonképpen milyen 400x400x400-as nyomtatód van, amiben 22 db csavar rögzíti a bedet a tartószerkezethez fix műanyag alátéttekkel? Azt hittem, hogy ANYCUBIC Mega Zero 2.0-d van, korábban azt írtad. Azzal mi lett?
Azóta vettél másikat?
Nekem a legnagyobb nyomtatóm 300x300x350-es, de azon is csak 4 asztalszintező csavar van és pontosan lehet szintezni.
Csináltál first layer tesztet szintezés után? Az minimum mind a 4 sarokba és középre is nyomtat egy egy layer-es négyzetet, és látod, hol van közel vagy távol a fúvóka, meg letapad-e mindenhol rendesen. Én nem a készítendő tárggyal tesztelném, mert az csak anyagpocsékolás.
Neked a nagy asztalhoz pl: [link]

Szóval azzal a nyomtatóval valami nagyon nem kerek. Minden merőleges benne egymásra és egyforma hosszúak az oldalak tartói? Hány Z meghajtás van? 1-2-3? A Z mozgatás egyenletes minden ponton? Stb.
Ez már valamilyen mechanikai hiba lehet.

[ Szerkesztve ]

(#35305) JulianSinulf válasza fabula (#35304) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Creality CR-6 Max, ami ilyen nagy. Az Anycubic is megvan, csak üzemen kívül. Alkatrészcserét igényel és némi módosítást. Meghalt a tárgyhűtő venti és a mágneses szőnyegre nem tapad le az anyag. A ventit cserélni kell, a szőnyeg helyett meg talán jobb lenne egy üveg, de akkor odébb kell helyezni a Z tengely végállás kapcsolót. Nem sokat bírt a szőnyeg.
Párszor már csináltam first layer tesztet. Érdekes mód mindig letapadt. A szintezés viszont igazán azóta jó, mióta feltettem a community firmware-t. Csináltam flow tesztet, az is letapadt. És megcsináltam a hőmérséklet tesztet is. Az is letapadt. És ilyen durva hiba, mint a képen, egyik tesztnél sem jelentkezett.
A Superslicer beépített kalibrációs mintáit használtam. És a készítendő tárgyat is már azzal szeleteltem.
Többször is elindítottam a tárgy nyomtatását a tapadás miatt. Hiába a friss asztalszintezés, ami minden esetben más értékeket ad minimális eltéréssel, akkor tapad le, ha a Z-Offsetet nem 0.2-n hagyom, hanem csökkentem. A képeknél éppen 0.18 volt. A tegnapi esetnél pedig 0.15. Az alsó 2/3 lett jó, bár érdekes mód a szélét ki tudta nyomtatni jól, csak a kitöltés felső 1/3-án nem lett anyag az első rétegnél.
Azért sikerült már jót is nyomtatnom vele 20x20 cm-es alapon. De nem voltak benne ilyen minták, így a fejet csak ritkán kellett emelgetnie. De ebből is ment már kukába pár. Illetve oszlopokkal próbálkoztam, de a teteje nagyon beremegett és nem lett jó. Itt áttervezem az oszlop szélességét, hogy stabilabb legyen.

A Z mozgatás két motoros, a tetején szíjjal összekötve. Extra stabilizálókkal az oszlopokon. Az X tengely egy motoros, de két tengelyes, két szíjjal. A szíjak feszítése sajnos manuális, külön-külön. Az Y tengely egy motoros, szíjas.

A Z mozgatás egyenletességét hogy tudom ellenőrizni?
Rosszul raktam volna össze a nyomtatót?

(#35306) Bambuszpro válasza excalibur36 (#35303) üzenetére


Bambuszpro
tag

Szia! Igen összelehet én is elég sokáig használtam így. Egy OTG meg egy USB kábelre lesz szükséged amivel összekötöd magát a telefont meg a nyomtatót. Illetve valahogy gondoskodnod kell a telefon töltéséről is külön. Én ezt egy filléres aliexpreszes töltő áramkörrel oldottam meg amit közvetlen a telefon akkujra kötöttem. Százalékos kijelzést elrontotta a telefonon de nem merült le.

Manapság az okos telefonok és az ostoba emberek korát éljük.

(#35307) Faqultació


Faqultació
lelkes újonc

Találtam valamit erről mi a véleményetek?

] [link]

(#35308) Saccco válasza Faqultació (#35307) üzenetére


Saccco
nagyúr

Hogy ez nem 3D nyomtató. :DDD

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#35309) dugesz77


dugesz77
őstag

Megjelent a Cura 5.0.0

(#35310) fabula válasza JulianSinulf (#35305) üzenetére


fabula
őstag

Hát ez egy szörnyeteg :D ! Ekkora méretben én már nem vennék ilyen elven működő cartesian rendszerű nyomtatót előre-hátra mozgó hatalmas súlyú Y asztallal. A 300x300x300-tól szerintem a stabilitás érdekében már kockát kell venni vagy építeni lehetőleg core xy és dual Z meghajtással. Ennyiből már majdnem kijött volna egy Voron Trident, vagy 2.4 is, amik tényleg tudnak autoszintezni rendesen és gyorsan is nyomtatnak.
ANYCUBIC Mega Zero 2.0-t miért nem hozod rendbe? Tárgyhűtő venti csere nem nagy dolog, olcsó is, az asztal meg lehet egy sima tükör vagy üveglap és a Z végálláskapcsoló áthelyezése sem nagy ügy, akár még állíthatóra is megcsinálhatod, azzal legalább tudnál nyomtatni, ha csak ennyi a baja.

(#35311) JulianSinulf válasza fabula (#35310) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Igazad van, ez egy szörnyeteg. Mikor vettem, tudtam, hogy nagy lesz, de csak kicsomagolás után szembesültem azzal, hogy mekkora is.
Vásárlás előtt néztem róla pár videót. Azokban meg is voltak elégedve vele. Szóval valahogy biztos lehet vele jól nyomtatni, csak nekem nem megy.
Sajnos konkrét beállításokról infót nem találok sehol. Ezt úgy védi mindenki, mintha az állam 50 évre titkosította volna. Egy-két beállítás pedig nagyon érzésre megy.
Ahogy én csinálom: Nyomtatás előtt isopropanolos konyhai törlőpapírral letörlöm a felületet, ahova a tárgy fog menni. Majd lefújom wellaflex 5-ös erősségű hajlakkal. Ezt a műveletet minden nyomtatás előtt megteszem. Jól teszem?
(Az első nagy felületű sikeres nyomtatásnál nem hajlakkot használtam, hanem az üveget bekentem uhu ragasztóstift-tel. Ez viszont nyomot hagyott a tárgy alján is. A kisebb tárgyaknál már csak hajlakkot használtam és letapadtak.)
Ezt követően elindítom a nyomtatást. Az asztal 60 fokos minden nyomtatásnál. Ahogy melegszik a dűzni, úgy elkezd némi anyag kicsorogni ez kb. 145-155 foknál történik. Ezt egy forrasztáshoz használatos ESD fém csipesszel leszedem róla. Már csak azért is, mert a Z tengely 0 pontját a nyomásérzékelő szenzorral állítja be. Vagyis az asztal közepére leteszi a fejet. Mivel a dűzni kimeneti nyílásában olvadt anyag van, így egy kevés ott marad az asztalon, illetve felemelésnél húz egy hálót is. Úgy 1 cm-re emeli meg a fejet és ott vár egy kicsit. Ilyenkor gyors leszedem ezt is, mert következő lépésnél az XY tengelyeket 0-ra viszi és a hálót simán keresztülhúzza az asztal negyedén. Utána emel még a fejen, elkezdi felfűteni a dűznit üzemi hőfokra és kitol vagy 5 cm anyagot még. Ezt is le szoktam szedni. Egyrészt, mert a venti oldalra fújja, másrészt, mert szeret felkunkorodni és ráolvadni a dűznire. (Jól csinálom?) Bár mikor az asztalhoz teszi a fejet, akkor is marad egy kis kilógó szál, amit már nem tudok leszedni. Az asztal szélén húz egy csíkot felfele (x-tengely) (de nem ott kezdődik a csík, ahol a dűzni megáll z-tengelyen, 0,2 mm-en, hanem kicsit odébb - remélem érthető. Leviszi a dűznit 0,2 mm-re, majd ott elindul x-tengely mentén, de anyag nem jön azonnal), ilyenkor jó esetben otthagyja ami a dűznin maradt. Majd visszafele is húz egy csíkot, ilyenkor meg gyakran összeszedi, hacsak nem hajtom félre. Ezt követően viszi a szoknyához, aminél szintén nem minden esetben ott kezdődik a csík, ahol kellene, így gyakran nincs meg a teljes szoknya kerülete. És ahol elkezdte, általában otthagy egy kis fölös anyagot.
Kis tárgyaknál a hiba nem igazán jön elő, mert keveset mozgatja nagy távon, nyomtatás nélkül a fejet. Nagy tárgyaknál a szeletelő meg nem úgy szeleteli, hogy a lehető legkevesebbet legyen a levegőben a fej.
Lehet, hogy meg kellene néznem, hogy az extruder mit csinál a szállal? Ezzel eddig nem foglalkoztam, örültem, hogy sikerült áttolnom rajta. A Mega Zero-nál a befűzés nem volt ilyen nehéz.
De ez is nagyon érzésre menő feladat. Mármint a feszítés beállítása.
A Mega Zero rendbehozatala is tervben van, de nem egyszerű hozzá alkatrészt találni. A múltkor találtam Ender-hez való ventit, ami paramétereiben megfelelt volna a Mega-hoz, de már nem tudom, hogy melyik Ender-hez volt és melyik oldalon. Emellett helyem sem nagyon van még egy ilyen kicsi nyomtatónak sem. Ahhoz ezt a nagyot el kéne raknom. De ennyi pénzt nem szívesen hagynék állni, esetleg elveszni. Főleg, hogy mikor kiszemeltem, akkor a barátnőm azt mondta, hogy megveszi névnapomra. Szóval még ajándék is. Így elherdálni nem akarom, a visszaküldési időről meg lekéstem. Végső esetben fel kell vennem a kapcsolatot a Creality-vel, de ezt leírni nekik angolul - remélhetőleg a google fordítót megértik majd.
Minden ötletet, javaslatot, ami a probléma megoldását segíti, hálásan fogadok.

(#35312) sisi22 válasza JulianSinulf (#35275) üzenetére


sisi22
tag

Udv, en februarban voltam egy kiallitason, ott hazi keszitesu gepekkel ilyenekkel buszkelkedtek:

Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.

(#35313) fabula válasza JulianSinulf (#35311) üzenetére


fabula
őstag

Először is az Isoprpil alkoholos törlés jó dolog, az rendben van, én is ezt használom zsírtalanításra. Én a hajlakkot nem szeretem, mivel mindenhová megy a permetből, nem csak az asztalra. Lila Nebuló ragasztót szoktam használni PETG alá üvegre, mivel az úgy letapad, hogy kitörhet az üvegből darabokat, de a ragasztóval könnyen leváklasztható, amikor kihűlt a bed. A lila Nebuló azért jó, mert nedvesen látszik, hogy hol van. Amikor PLA-t vagy ABS-t nyomtatok, akkor nem kell semmi, mindkettő letapad az asztalra minden trükk nélkül, üvegre és más felületre is, ha a szintezés jó. Ezek könnyen le is jönnek a hideg asztalról.
Az anyag természetesen kicsit mindig csorog a meleg fúvókából, mivel amikor betölti az extruder a szálat, akkor egy kis túnyomás keletkezik és a meleg műanyagot a gravitáció is vonzza lefelé. Ezt én is csipesszel le szoktam szedni, mielőtt elindulna a nyomtatás.
Az rendben van, hogy a tálca szélére húz két csíkot egymás mellé, ez a tisztítás és a nyomás beállítása a fúvókában egyenletesre. A szoknya elején kihagyhat egy keveset, mivel a tisztítócsík után az extruder visszahúz valamennyi anyagot, hogy lehetőleg ne csorogjon, majd a szoknyát rajzplva - én 2-re szoktam beállítani - szépen beáll a nyomás és amikor elkezdi a nyomtatást, akkor már folyamatosan jön az anyag.
Azt, hogy a fej a felmelegedés alatt hol várakozzon, be lehet állítani a start G-code-ban a szeletelőben, hogy ne középre csorgasson anyagot, míg vár az igen nagy asztal felmelegedésére, mivel a hotend sokkal hamarabb felmelegszik, mint az asztal, ezért van ideje csorogni az anyagnak belőle.
Az extruder lépésszámát, hogy pl. 10 cm-et beállítva pont annyit toljon, célszerű beállítani, hogy megfelelő mennyiségű anyagot nyomjon. Be kell hangolni az X, Y és Z lépésszámokat is, hogy pont mérethelyesen nyomtasson minden irányban. Ha ezeket már megtetted, akkor nem kell.
Az extruder szorosságát úgy állítsd be, hogy ne rágja a filament szálat, de rendesen megfogja, nem ördöngősség. Ha a szálon - amikor kihúzod az extruderből nyomtatás után - kis halvány fognyomok látszanak, de azok nem mélye és az extruder nincs tele anyagtörmelékkel, akkor biztos jól állítottad be a fogaskerekek szorosságát.
Ha az első réteg nyomtatásánál kattog az extruder, akkor vagy nem elég szoros az extruder, vagy nem elég meleg a hotend az adott anyaghoz és nem olvad meg rendesen - ez hőtoronnyal megállapítható-, vagy a fúvóka túl közel van az asztalhoz és nem tudja az anyagot kinyomni a kisebb résen és erőködik (ez látszik az első rétegen, mivel szétkeni az anyagot az asztalon, ez szintezési probléma).
Sajnos ehhez a nyomtatóhoz nem tudok konkrét tanáccsal szolgálni, mivel ilyenem nem volt, csak elméleti síkon próbálok segíteni.

A Mega Zero 2.0-hoz az alábbi csapágyas vetilátort tudom javasolni tárgyhűtőnek, nem olcsó ellenben dual golyóscsapágyas, jó minőségű és tartós. A kínaiak 2 db-os csomagban árulják, ezt használják a Voronok-hoz is. [link]
Ugyan ez hasonló áron + szállítási költség magyar boltból is darabra. [link]

[ Szerkesztve ]

(#35314) JulianSinulf válasza fabula (#35313) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Köszi a sok hasznos infót!
Az UHU ragasztó is olyan, mint a nebuló, csak fehér színben. Ránézésre.
A hajlakkot én sem szeretem annyira, de erre letapad biztosan. A szobában van egy Hepa filteres ventilátor, ami ilyenkor menni is szokott. Természetesen nem a nyomtatóra fúj, hanem az erkély ajtó felé, ami nyitva is van.
A szintezésnél arra gondoltam, hogy veszek hozzá pontosabb távtartókat és remélem, hogy így sokkal kisebb lesz az eltérés a pontok között. (Ilyen kis méretben akár nyomtathatnék is. Képet kapnék a pontosságról.) Táblázatba szedtem a mért értékeket és ez alapján a legmagasabb és legmélyebb pont között 0,6 az eltérés. Szerintem ez nagyon sok még akkor is, ha a szoftvernek kompenzálnia kellene. Ráadásul az eloszlás nem egyenletes, amit nem is értek. Van olyan két egymás melletti pont, ahol 0,4 az eltérés.
Az extrudert megnézem mindenképp. A tengelyek lépései jónak tűnnek. Amit eddig sikerült kinyomtatnom, azok mérethelyesek voltak minden irányban.
Kattogást nem hallok. De a szálba lehet, hogy nagyon belemar.

Köszi a ventilátor linket!
Németországi boltot nem tudsz rá esetleg?
A Mega Zero 2.0-nak van még egy nagy baja. Baromi hangos. Csukott ajtónál is hallani, hogy dolgozik. Elvileg a motorvezérlők cseréjével megoldható. Van konkrét típus rá?
Ha ez is ali-ról jönne és Kínából, akkor együtt rendelném meg a ventivel.
Az elektronikai részt én még nem szedtem szét. Videóban láttam, hogy valaki így orvosolta a nyomtatója hangosságát.

(#35315) fabula válasza JulianSinulf (#35314) üzenetére


fabula
őstag

Milyen alaplap van a Mega Zero 2.0-nak? Ha cserélhetők benne a motordriverek (pl. Anycubic Trigorilla alaplap), akkor a TMC 2208 vagy TMC 2225-ös drivereket ajánlom standalone módban az X, Y és Z motorokhoz, az extruderét felesleges kicserélni. Ha UART-ban akarod futtani a drivereket, akkor jobbak a TMC 2209 vagy TMC 2226-os típusok, de ezekhez az alaplapot is módosítani kell meg a firmwaret is, így bonyolultabb és szerintem az UART mód inkább Klipperrel jobb mint Marlinnal. Én pl. az Anycubic Kossel Liner Plus delta nyomtatómban csak egyszerűen kicseréltem a 3 motordrivert TMC 2208-ra az Anycubic Trigorilla alaplapban és már is csendes lett, persze a drivereken a be kell állítani a notoráramokat a rajtuk lévő potméterekkel. Ezt egy egyszerű feszültségmérő műszerrel meg lehet csinálmi.
Azt is meg kell nézni, hogy a tápegység és egyéb hűtő ventilátorok (pl. hotend) milyen hangosak és kicserélni őket halkabbra, pl. Sunon típusúakra.
Sajnos német boltokat nem tudok, sosem vásároltam onnan alkatrészeket, de a tárgyhűtő ventilátornak az általam linkelt dual ball bearinges Gdstime blowerek eléggé népszerűek és beváltak a nyomtatóknál, meg ár/érték/minőség arányban is nagyon jók.
Keress rá a típusra német 3D-s áruházakban, szerintem ott is kaphatók, főleg ha Voronnal foglalkozó bolt.

(#35316) JulianSinulf válasza fabula (#35315) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Köszi az infót!
Nincs szerencsém. A motorvezérlők nem cserélhetőek. A lap típusa Mega Zero v0.0.4.
Majd utána járok az alternatíváknak. Addig is megrendelem az ali-ról a ventiket. Német eladót nem találtam ilyennel. A nyomtatóhoz úgyis kell, függetlenül attól, hogy milyen hangos a gép nyomtatásnál.

(#35317) JulianSinulf válasza JulianSinulf (#35316) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Tévedtem, nem lesz megrendelve. Úgy nem rendelek, hogy az oldal nem fogadja el a helységnevet, csak a közeli nagyvárosét lehet beállítani. Kár érte. Így marad a hidraulikusnak nevezett verzió. Bár adatlap szerint ez csak 5000-es fordulatra képes. Úgyhogy egyelőre átgondolás alatt van.

(#35318) fabula válasza JulianSinulf (#35316) üzenetére


fabula
őstag

Akkor pl. egy ilyen alaplapot vehetsz bele fejlesztésként TMC 2209-ekkel: [link]
A ventilátor dolgot meg nem egészen értem, ha Alis eladótól akarsz venni, akkor hogy lehet, hogy "nem engedi beírni a pontos szállítási címet" ha dual ball bearinges ventit akarsz venni, de a hydraulic verziót, akkor meg be lehet írni? Ilyet én még nem tapasztaltam az Alin.
Itt egy másik link a Gdstime ventikhez: [link] . Itt válogathatsz, de mindenképp a 24 V-os dual ball bearingeset javaslom megvenni mert tarósabb, de jó a hydraulic is, mert az is 9500 rpm-es.
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a ventiknél a hydraulic nem "hidraulikusat" jelent, hanem azt, hogy folyadékcsapágyas. Van még sleeve típus is, azok meg csúszócsapágyas, azok a leggyenébbek.)

(#35319) JulianSinulf válasza fabula (#35318) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Köszi a linkeket!
Kicsit félreérthető voltam és néha a fordítás sem megy.
Szóval igen, folyadékcsapágyas. Amit találtam, azok nem tudják a 9500 rpm-et. 5-6000 között van a fordulatuk. Elsősorban Ender3 és CR10-hez vannak írva, de ránézésre jók lesznek a Mega Zero 2.0-hoz is.
Ezeket nem az ali-n nézem. Mindegy, hogy mit rendelnék meg az ali-n, a cím ugyanaz lenne. Szóval nem adható meg pontosan. Így a számomra az ali kilőve.
Elsősorban ebay-ről szoktam vásárolni. Ott találtam ezeket is. Ha ott nem találok valamit, akkor beírom google keresőbe és, ha van német eladó, akkor általában kidobja. De a dual ball-osra nem dobja ki. Természetesen nem csak német eladó jöhet szóba, más EU-s ország boltja is megfelel, amelyik szállít külföldre. De ott sem találtam. Mondjuk az eladót, akitől a gépet vettem, mindig kifelejtem. Pedig neki lehet, hogy lenne gyári alkatrésze hozzá. Ami szerintem nem dual ball-os.
Erről a BTT alaplapról olvastam már, mert a CR-6 Max-ot is lehet ilyennel szerelni.
Rendelni csak Kínából, 100 euró környékén, motorvezérlőkkel. Ebay-en keresztül.
A Zen3D magyar oldalon van Octopus Pro V1.0. És található még TMC2209 motorvezérlő is. Ha erre érdemes fejleszteni, akkor meggondolandó, hogy megkérdezzem tőlük a postázást külföldre.
Illetve láttam Raspberry Pi 4-est. Ezt be lehet fogni, mint vezérlő elektronika vagy inkább csak a számítógép helyettesítésére lenne jó?
Van néhány arduino koppintásom is különböző típusokból.

(#35320) excalibur36


excalibur36
senior tag

Sziasztok!
Segítséget kérek az alábbiakban.
Valaki le tudná nekem (szájbarágósan) írni, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy egy raspberry pi-vel két nyomtatót tudjak működtetni párhuzamosan, akár egyszerre?

Az ember jellemét az határozza meg, hogy mit tart nevetséghesnek...

(#35321) AiRLAC válasza excalibur36 (#35320) üzenetére


AiRLAC
addikt

Octopi-vel gondoltad?

Ha igen akkor Chris Riley segít.

[ Szerkesztve ]

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#35322) excalibur36 válasza AiRLAC (#35321) üzenetére


excalibur36
senior tag

Igen!
Köszönöm! :R :R

Az ember jellemét az határozza meg, hogy mit tart nevetséghesnek...

(#35323) Dumas


Dumas
csendes tag

Sziasztok!

Szeretnék én is belevágni a 3D nyomtatásba, viszont elég erőteljesen elakadtam. :)
150k körül terveztem nyomtatót venni, és több helyen olvastam, hogy kezdetnek az egyik legjobb a Creality ENDER 3 V2.
Ez elég jó lenne, mert akkor még némi anyag is beleférne mellé. :)
Aztán ahogy elkezdtem utánaolvasni kifejezetten ennek a típusnak több helyen azt mondták, hogy ez nagyon nem kezdőknek való. :D

Alternatívának találtam az ANYCUBIC Mega X, amit kicsit drágábban tudnék ugyan megvenni, viszont állítólag ég, és föld az Ender-hez képest. Viszont cserébe erről nem nagyon találtam normális értékeléseket.

Ezért a hozzáértők segítségét kérném, hogy mit lenne célszerűbb venni. :) Előre is köszi mindenkinek a segítséget. :R

(#35324) Tikakukac válasza Dumas (#35323) üzenetére


Tikakukac
titán

Akkor kiknek való a V2 Ender? Profiknak?

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#35325) Lookup válasza Dumas (#35323) üzenetére


Lookup
tag

Az Ender 3 V2 azért kezdőbarát mert rengeteg embernek az van és szinte minden problémával szembesült már valaki és van rá épkézláb megoldás.

Nekem például rengeteg előjött a hibáiból, szóval igazából többet bütyköltem mint amennyit nyomtattam vele :)) De ennyi pénzért ez van :D

(#35326) Saccco válasza Dumas (#35323) üzenetére


Saccco
nagyúr

[link]

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#35327) fabula válasza JulianSinulf (#35319) üzenetére


fabula
őstag

Az RPi 4 arra jó, hogy Octroprintet telepítve rá távolról, wi-fi-n keresztül tudod a nyomtatót teljes körűen vezérelni és ha kamerát is teszel rá, akkor távolról, akár mobilról is vezérelni és ellenőrizni a nyomtató működését.
A másik - amire pl. a Voron nyomtatóknál használják, de bármelyik nyomtatóval működik -, hogy Klippert futtasz rajta, ez egy olyan firmware, hogy a számítások nagy részét a nagy kapacitású RPi végzi és a nyomtató alaplapja már csak a közvetlen nyomtatóvezérlést látja el. Ezen túl - ugyan úgy, mint az Octoprintnél - meg van a távoli vezérlés és minden más is. A Klipper nagy előnye még a Marlinhoz képest, hogy egy egyszerű szöveges config fájlban, közvetlenül a Klipper kezelőfelületén tudod módosítani a firmware beállításokat, majd csak egy újraindítás kell. Marlinnál egy módosításhoz újra kell fordítani a firmwaret és újra telepíteni a nyomtatóra. Szintén Klipper előny, hogy gyorsabban lehet nyomtatni vele, mint a Mrlinnal, természetesen az adott nyomtató mechanikai határáig.
Egyébként az RPi-nek nem sok értelme van, egy jó 32 bites alaplappal és jó driverekkel ezek a nyomtatók jól nyomtatnak, max a távvezérlés lehet plusz.
A Zen3D-től tudsz venni Gdstime dual ball bearing tárgyhűtő ventit is (korábban linkeltem).
Az Octopus alaplapot én erős túlzásnak tartom a Mega Zero 2.0-hoz, hiszen nyolc steppermotort tud vezérelni (direkt a Voronhoz készült), neked meg csak 4-re van szükséged.
Szerintem BTT SKR 2 alaplapot meg TMC 2209 drivereket nem csak az Alin lehet kapni, keress utána EU-s forrásnak.
Egyébként még próbálkozhatsz a Biqu közvetle boltjából is [link] , hátha itt beírhatod a pontos címed.

[ Szerkesztve ]

(#35328) JulianSinulf válasza fabula (#35327) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Köszi a sok infót!
Az Octopusra csak azért gondoltam, mert az kapható a magyar shopban. És azért pont onnan néztem, mert nekik van dual ball-os tárgyhűtő ventijük. Nem felejtettem el, hogy korábban linkelted. De csak egy venti miatt nem érdeklődöm meg a külföldi szállítást. Esetleg megrendelem rokonokhoz és majd egyszer - remélhetőleg még a nyáron - ideér. Addig úgyis ott a CR-6, amivel most tudok játszani.
Biqu oldalon nem találtam ilyen ventit.
BTT-ből meg túl sok fajta van, hogy a különbségeket egyszerű legyen összehasonlítani.
Ez már csak azért is fontos, mert nehéz mindig pont az ajánlottat megtalálni olyan eu-s raktárban, ahol készleten is van.
A Klipper jó dolognak tűnik, de ez még egy plusz, amibe bele kell mélyedni. Látszólag megéri, kérdés, hogy én mire mennék vele.
Egyelőre azt hiszem, hogy jegelem a dolgot. Addig biztos, amíg még elszórakozok a CR-6-tal, hogy működésre bírjam. Ha nem megy, akkor legalább megvan az irányvonal, amerre elindulhatok a Mega Zero-val.

(#35329) powerwade válasza Saccco (#35273) üzenetére


powerwade
senior tag

Koszi, ugytunik az korabbi valaszom eltunt. Az MMUt korbejartam az utobbi napokban, es elment tole a kedvem. Inkabb bevallalok egy Palettet ha mar kellokeppen belejottem a nyomtatasba a Prusa-val ;-)

(#35330) Dumas válasza Tikakukac (#35324) üzenetére


Dumas
csendes tag

Nos, ezt azoktól kérdezd akik azt írták, hogy nem kezdőnek való. :)

#Lookup, igen ezt szeretném kicsit elkerülni, ha lehetséges ebben az árkategóriában. Természetesen ha nem akkor marad a barkácsolás. :D

#Saccco, Köszi, de sajnos ez nem sokat segít. Értem én, hogy a drágább jobb minőségű, viszont nem tudom megengedni magamnak a drágábbat. Saját építéséhez pedig elég kevés vagyok jelenleg. :) Az a része viszont elég hasznos volt, hogy mikre figyeljek vásárlásnál.

Igazából inkább véleményekre lennék kíváncsi, hogy ki mi mellett tenné le a voksát.
most szóba jött még egy ilyen is egyébként: Artillery SW-X1

[ Szerkesztve ]

(#35331) Saccco válasza Dumas (#35330) üzenetére


Saccco
nagyúr

Egy népszerű példány mellett. Ahhoz van minden okosság.
Először nem evidens, hogy minden gép egyforma logika mentén működik. :D

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#35332) fuze


fuze
őstag

Hello Hello!

Valaki ki tudna segíteni kb 100g narancssárga pla-val? A héten kene egy kis ajándék projekthez. De sehol nem találok ilyen mintát amit üzletben meg tudnék venni.

adms.hu | UI Designer

(#35333) Lookup válasza Dumas (#35330) üzenetére


Lookup
tag

Saját és ismerősök tapasztalatai szerint ez az árkategória ilyen lutri. Van akinek pöccre jó volt minden és olyan is akinek barkácsolni kellett vele egész sokat mire jól működött.

Szerk.: Ezzel persze nem elriasztani akarlak, hiszen egy tök jó dolog a 3D nyomtatás. Sőt, kezdésnek lehet, hogy épp előnyös egy olyan gép amivel kicsit foglalkozni is kell, mert így megtanulhat egy csomó dolgot az ember, ha nem fél szerszámot ragadni :D

[ Szerkesztve ]

(#35334) Petie válasza Lookup (#35333) üzenetére


Petie
veterán

jól beszélsz :)
én is e3v2-vel kezdtem, nekem is voltak hibák, de voltak jó nyomtatásaim is. tanultam is hibákból, de el is ment a kedvem a sz*pásból :D most várom hogy megjöjjön az új Prusa. Remélem kevesebb hibával fog üzemelni :)

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#35335) Tomika75 válasza Dumas (#35323) üzenetére


Tomika75
tag

Ööööö esetleg miért nem veszel egy használt gépet?
Ahogy itt a fórumot figyelem a nagy többség megveszi az Ender 3 V2-t és rögtön hozzá megrendeli a kicserélendő alkatrészeket amivel szívni szoktak az emberek. Aztán ha végre rendbe tették és már nem szívás vele a nyomtatás ( tisztelet a kevés kivételnek akiknek minden az elejétől rendben ment) valamint megtanultak nyomtatót szerelni, egy részük lecseréli valami komolyabbra amivel szebben-gyorsabban-megbízhatóbban tudnak nyomtatni.
Ha igazán spórolni szeretnél akkor én inkább a helyedben vennék egy ilyen használt gépet amivel olcsóbban is kijössz és talán már ki vannak rajta javítva a gyerekbetegségek. ha pedig még nem akkor megcsinálhatod te magad és ugyan az mintha vettél volna egy újat csak spóroltál egy kis pénzt. Azért nem hinném, hogy agyon lennének használva.

(#35336) Tomika75 válasza Petie (#35334) üzenetére


Tomika75
tag

Én lehet, hogy hibáztam,de inkább kihagytam a szopás részét és rögtön Prusával indítottam. Van egy kis hiányérzetem a nyomtatószerelés hiánya miatt,de ezt kompenzálja a sikerélmény a sikeres nyomtatásokkal és a felesleges idegeskedés elmaradása.

(#35337) Petie válasza Tomika75 (#35336) üzenetére


Petie
veterán

dont worry. ha lenne idegzetem én is nyomnám tovább az enderrel, de nyomtatni akarok, nem szerelni :D
mióta van meg? volt vele valami hiba? milyen anyagokkal dolgoztál már rajta?

[ Szerkesztve ]

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#35338) Tomika75 válasza Petie (#35337) üzenetére


Tomika75
tag

Én Mini-t vettem először tavaly márciusban, abból is az összeszerelt változatot plusz texturált lappal,filaszenzorral. Azzal csak PLA-t,PETG-t és ASA-t nyomtattam eddig. A TPU-t akartam még kipróbálni vele,de aztán nem lett belőle semmi mivel 1 hónapja megvan az MK3S és parkolópályára került szegénykém. De aztán lehet valamikor rászánom magam és mégis megnézem kíváncsiságból mit kezd a TPU-val van itthon 3 fajta csak ha bedarálja nincs nagyon kedvem szétszedni az extrudert bár már lehet csukott szemmel menne annyiszor szétszedtem már. Volt egy filanorás fehér filament amivel elég sokat szívtam, mivel az ajánlott beállításokkal akartam nyomtatni és generáltam neki egy új profilt amivel állandóan darálta a szálat. Meg voltam győződve, hogy biztos szar a filament mivel a többivel nem volt semmi gondom és ki is cserélték. Az újjal ugyan ez volt aztán gondoltam egyet és a sima Prusa filament beállításokkal nyomtattam vele. Na onnantól tökéletesek lettek a nyomatok. Azóta nem küzdök egyik filával sem, hanem elsőre kipróbálom a Prusa beállításait és csak akkor nyúlok bele ha nem jó ( eddig mindegyik jó volt) Az MK3S-el eddig csak PLA-t és PETG-t,de csak kíváncsiságból mivel át kell alakítanom a szekrényét ugyanis az a Minihez lett méretezve és ez magasabb nem fér el az orsótartó. Ha végre egyszer lesz időm bármire akkor szeretném kipróbálni mit hogyan tud az i3. Már bevásároltam szinte az összes anyagfajtából amit elméletileg nyomtatni képes csak a fa és kő töltetű hiányzik de azok nem izgatnak. A Mini-t összeraktam, beállítottam az első réteget és nyomtattam vele. Azon az egy filamenten kívül nem volt vele semmi problémám. Az i3-at összeraktam, beállítottam az első réteget és nyomtattam vele. Azzal sem volt eddig semmi problémám, bár eddig talán csak 70-80 óra nyomtatás van benne. Ehhez szatén lapot vettem pluszban( több mindenhez jó ragasztó nélkül is) de texturáltat is fogok majd, annak nagyon tetszik a mintája a nyomtatványon.

(#35339) Tomika75


Tomika75
tag

Csak egy jó tanács amit én is Laskr99-től kaptam: Ne tedd a Haribo macikat a PEI lapra!!!!
Úgy egyszerűen egyik lapra sem mivel az "olaj,viasz" ami az összetapadást gátolja igen nehezen jön le a lapról.

(#35340) Petie válasza Tomika75 (#35338) üzenetére


Petie
veterán

;)
Köszi köszi :)
Egyelőre én is pla-val kezdem meg petg-vel, de pl vonz a fa filament is, szóval majd azt is próbálom majd. meg a carbon erősített nylon is.
be is akarom majd zárni, néztem ikea lakkos megoldást ami tök vicces :D
meg jött egy gyümölcsaszaló tegnap. Azt is majd átakarom majd alakítani hogy belőle tudjak adagolni anyagot. megfúrni oldalt meg rakni bele egy pörgős részt. esetleg az oldalára fordítani és állványt tervezni hozzá.
Haribo meg a pocakba való :D

rendeltem pluszba textúrázott alávalót is az mk3hoz. :)

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#35341) szabieable válasza fuze (#35332) üzenetére


szabieable
aktív tag

https://www.filanora.eu/filanora-filacorn-pla-filament-175mm-005kg-fluoreszkalo-kozep-narancs

(#35342) fabula


fabula
őstag

Azoknak aki jó nyomtatót keresnek jó áron, Creality Ender 3 S1 csak $349! [link]
Ez sokkal jobb nyomtató, mint a Creality Ender 3-ak bármelyik korábbi verziója és jócskán 150 E Ft alatt van az ára.

Ugan itt egy összehasonlítás a Creality Ender 3 S1 és az Anycubic Kobra nyomtatókról. [link]

[ Szerkesztve ]

(#35343) laskr99 válasza Tomika75 (#35339) üzenetére


laskr99
addikt

Igen, 1 teszt után 3 szappanos mosás, majd 2x 99% alkohol+1x szárazon átdörzsölve megoldotta :DD

(#35344) peugeotmate válasza fabula (#35342) üzenetére


peugeotmate
őstag

Tegyük hozzá hogy cseh raktárból már 420 dollár az ára kuponkóddal, ha valaki Magyarországra szeretne rendelni. :)

Én decemberi árfolyamon vettem 190 dollárért az Ender 3 v2-t és teljesen jól működik. Szerintem a legtöbb embernél hibátlan a gép, csak nyilván azok írnak akiknek gondjuk akad vele. És mivel kb egyik legnagyobb számban eladott nyomtató, ezért a nagy számok alapján nyilván sok hsz is érkezik róla és nem azért mert annyival/egyáltalán rosszabb lenne mint a többi.

meg

(#35345) kzkz


kzkz
őstag

Amióta zárt házban van a nyomtató, azóta jellemző lett a dugulás, előtte szinte soha.

Klón E3D V6, próbáltam már all metal és ptfe változatban is, mindkettő eldugul, de annyira, hogy kihúzni se tudom a filát, szét kell bontani az egészet. PETG 225/94, direct drive BMG Bondtech klón.

Kb. 1 óra után dugul el, azt gyanítom, azért mert addigra felmegy kb. 43 fokra a házban a hőmérséklet (a szélén mérem, szóval a hotendnél jóval több lehet), és a venti már nem tudja hatékonyan hűteni a bordát. Biztos igen meleg lehet a hotend környékén, mert egy 55*55cm-es asztallapról távozik a meleg felfelé...

Találkoztatok már ilyennel? Mi lehet a megoldás? Másik hotend?

Más: mosquitto-val még rosszabb volt a tapasztalatom, ott már dobozolás előtt dugulás volt, a klón e3d pedig vígan nyomtatott.

Mint látszik eléggé be van szorítva a hűtőborda a csapágyak közé...

[ Szerkesztve ]

(#35346) Saccco válasza kzkz (#35345) üzenetére


Saccco
nagyúr

Kevés a torok hűtése. Valószínűleg a BMG is visz be hőt a filament-be extrudálás közben. Jobban hűthető hotend kellene.
Pl.: Dragon, de ez is képes heetcreep-elni PLA-nál, hosszú nyomtatási után. Megoldás lehet nagyobb tempó és nózi, hogy ne legyen ideje elmelegedni. Vagy ABS. :DDD
Esetleg vízhűtéses hotend.

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#35347) mlaci01


mlaci01
tag

Sziasztok,
Van valakinek ötlete ?
Az első réteg jól letapad, majd néhány réteg után hallható, ahogyan a fej a már kinyomtatott rétegekbe ütközik.
Már nem tudom mit nézzek :(
Ender3-Pro direct drive-ra átalakítva, Filanora BIO PLA 200/60, klipper.
Köszi.
L,

[ Szerkesztve ]

(#35348) Petie válasza mlaci01 (#35347) üzenetére


Petie
veterán

Szia
Leírás alapján ez lehetséges? Nekem ilyesmi ugrott be.

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#35349) #54597376 válasza mlaci01 (#35347) üzenetére


#54597376
törölt tag

Túl magas a flow

(#35350) Brain75 válasza mlaci01 (#35347) üzenetére


Brain75
senior tag

Nekem ma pont ilyen bajom volt.
Újraszinteztem a nyomtatót, de 2 nyomtatás után megint ez történt.
Aztán rájöttem hogy mozog az egész fej , mert meglazult pár csavar. Újra meghúztam őket és utána jó lett a dolog.

Nekem is Ender 3 direct drive, annyi különbséggel hogy nekem az X axis-on is lineáris sín van.
Sajnos ennek a rögzítése nem volt elég szorosra húzva, emiatt el tudott mozdulni a fej.

Üdv

[ Szerkesztve ]

/LOGITECH Kormány, Játékvezérlő, Hangfal, Egér, Billentyűzet, Dell, Toshiba, Fujitsu, Acer notebookok és minden egyéb elektronikai termék szakszerű, gyors JAVÍTÁSÁT vállalom/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.