Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-03 22:50:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35251) fabula válasza Padre103 (#35249) üzenetére


fabula
őstag

Szerintem a Sapphire Plus SP-5, ez a legújabb javított verzió. Én is dillemmáztam, de aztán ezt vettem, eddig jól működik. Alapból a hotend nem nagy szám, átlagos olcsó kivitel, de ellentétben azzal, amit többen írtak róla, egész jól lehet nyomtatni vele, csak mivel ebben is (mint több Enderben) az extruderből jövő teflon csövet kell ledugni a heatbreakben a fúvókáig, ha ezt nem sikerül pontosan megcsinálni, akkor szivárog vagy eltömítődik. Én még összeszereléskor megcsináltam a Cheap féle modot benne, azaz külön Capricorn teflon csövet tettem a heatbreakbe és a hotendbe, majd egy ABS-ből nyomtatott kis gyűrűvel leszorítottam a hotend tetején levő couplerrel és az extruderből a cső csak a hotend tetejéig megy. Ezzel minden hotend probléma meg lett oldva.
A másik, hogy a motordrivereken be kell állítani a motoráromkat pontosan, hogy jól működjön, de ez sem nagy ügy, mivel az új verziókon van egy levehető fedlap az alaplap felett, ezért könnyen hozzáférhető.
Ha ezeket megcsinálod, akkor gyári álapotban is már egész jól lehet nyomtatni vele akár 100 mm/s sebességgel is.

A továbbfejlesztése a Diamond Hotend-el célszerű. Én mostanra szedtem össze a szükséges alkatrészeket hozzá és ez lesz a következő lépés a direct drive-al és 3D Touch szenzottal együtt. Nagyon sokat javít rajta a leírások alapján és simán nyomtatnak vele 150-200 mm/s sebességgel jó minőségben.

[ Szerkesztve ]

(#35252) imibogyo válasza tothferenc (#35248) üzenetére


imibogyo
veterán

Nyugodtan keress, szívesen segítek, de házbővítés kellős közepén vagyok (aljzatbetonozás és villanyszerelés az e hétvégi program), szóval nem biztos, hogy túl gyors lesz a válaszadásom. :B

(#35253) JulianSinulf


JulianSinulf
senior tag

Én tényleg nem értem, hogy mit csinál az ultimaker cura, meg a nyomtatóm.
Ki akartam nyomtatni egy kb. téglatestet, amiben van 5 kör, meg 4 téglalap alakú lyuk. Nagyjából szimmetrikusan elhelyezve.
Első gond a szintezés, már a szoknya sem lett jó. Beszinteztem. Megint. El is kezdte nyomtatni a formát, de nem a szélével kezdte, hanem először megcsinálta a köröket és téglalapokat, majd az egésznek a szélét. Ezt követően valamiért visszament a körökhöz és téglalapokhoz még egy adagért, aminek az lett a vége, hogy az egyik kör egy kis részét felszedte. Ezután kezdte volna a kitöltést, ahol kell. Számomra érthetetlen és logikátlan.
Az is gond, hogy míg utazik a fej, addig is jön belőle anyag, pedig nem kéne. Valamint, hogy a már nyomtatott területen is utaztatja, így ide-oda több anyag kerül, mint kellene. Ezért is történt a baleset.
Nem tudom, hogyan tudnám ezt kiküszöbölni.
A retreact tesztnél csak finom pókháló szálak vannak.
Beszereztem egy szárítót is, hátha jobb lesz, de nem lett. Kipróbáltam Polymaker Polymax-szal is, de ott is hálósodik.
Egyszerűen nincs ötletem, hogy merre induljak el a jó beállítások felé. Nyomtatandóm lenne bőven. És csak gyűlik.
Videókat nézegettem már. De nem jutok előrébb.
Valakinek van valami ötlete?

(#35254) fabula válasza JulianSinulf (#35253) üzenetére


fabula
őstag

Próbáld ki a Prusa Slicert is. Van amihez a Cura, máshoz meg PS a jobb.

(#35255) JulianSinulf válasza fabula (#35254) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Köszi!
Már gondoltam rá én is, úgyhogy biztos, hogy meg fogom nézni.

(#35256) gezatata


gezatata
aktív tag

Úgy kérdezek mint aki még egy mm sem nyomtattam eddig.
Tapasztalatotok alapján mely filamentnek (PLA/PETG, márka) vannak szép telt színei nyomtatás után?
Elsősorban a piros, jégkék, fehér és fekete színeiben érdekelne de úgy általában is.
Filanora, Esun, Devil Design , hogy teljesítenek e téren?

Egy hóember kérdezi a másiktól: Szerinted ki készített minket? Válaszul a másik: Senki. █ Az Isten szeretet, és aki kitart a szeretetben, az az Istenben marad, s az Isten is benne marad.

(#35257) JulianSinulf válasza JulianSinulf (#35255) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Ki is próbáltam.
Tovább jutottam, de az első réteget nem sikerült befejeznem, mert az egyik részen alig maradt anyag az üvegen.
Kisebb tárgyaknál ez nem volt észrevehető, de 20x20 cm-nél már gond.
A nyomtató autoszintezővel van megáldva, így frissen csináltam egy szintezést, majd a SuperSlicer kalibrációjával meg is néztem. Az üveg bal alsó sarka igencsak fenn van, de az egész bal oldal magasabban van, mint a jobb oldala. De a jobb oldal sem egyenes.
Gondoltam megpróbálok állítani a fejmagasság mozgató orsón. De nem lett eredménye. Így szétszedtem az ágyat.
A fűtőlapot sok csavar fogja a mozgató laphoz. A két lap között távtartó műanyagok vannak.
Megmértem a műanyagokat és 0,15 mm-es eltérés van a legrövidebb és leghosszabb között. Közte meg változó. Az üvegben van még 0,03 mm az alja és teteje között. Kicsit átrendeztem a távtartókat. Felülre kerültek a hosszabbak. Igyekeztem egyenletesen elosztani őket, de sajnos a változó méret miatt ez lehetetlen.
Így a jobb felső sarok került felülre és az óramutató járásával ellentétes irányban a jobb alsó sarok a mélypont, vagyis itt a legnagyobb a rés a fej és az üveg között. Gyanítottam, hogy a felső rész feljebb lesz, mint az alsó.
Elvileg a szoftvernek kellene kiküszöbölnie a különbséget, de valamiért nem teszi. Egy fájlt készít az SD kártyára, mert belső memóriája nincs. Az SD kártyán lévő fájl ember számára értelmezhetetlen.
Ötletem nem sok. Max ráküldöm a community által készített firmware-t. Ott a nyomtató kijelzőjén meg tudom nézni a szintezést. És talán figyelembe is veszi a beállításokat.

(#35258) 2thletme2day


2thletme2day
őstag

Üdv

Tudnátok ajánlani jófajta glow in the dark pla-t? Ezt szeretném kinyomtatni vele és nem lenne baj, ha nem csak pár másodpercig foszforeszkálna...

(#35259) #54597376 válasza 2thletme2day (#35258) üzenetére


#54597376
törölt tag

Ilyenem van. Ez nem pár másodpercig foszforeszkál, hanem egy másodpercig sem.

(#35260) azbest válasza #54597376 (#35259) üzenetére


azbest
félisten

Fluorescent Blue. Nem ígér mást. Fluoreszkálás vs foszforeszkálás.

(#35261) 2thletme2day válasza #54597376 (#35259) üzenetére


2thletme2day
őstag

Így van. Ez csak akkor világít ha uv fénnyel megvilágítod. Nekem olyan kéne ehhez a darabhoz amit ha megvilágítasz mondjuk egy zseblámpával akkor után egy darabig foszforeszkál.

(#35262) csadi0011 válasza 2thletme2day (#35258) üzenetére


csadi0011
őstag

Filanora Filacorn PLA-m van foszforeszkáló és fluoreszkáló. Ha valahogy tudom neked tesztelni, akkor szívesen segítek, de előbb tisztázzuk a felhasználási módot.
A képeken szerintem fluoreszkáló anyag van, mert mindenhol ibolya színt látni, tehát UV lámpával világít folyamatosan, így csak a nyomtatott tárgyat látni kellő mértékben, minden más majdnem sötét.
Ha foszforeszkáló anyagból nyomtatnád, akkor azt előtte meg kellene világítanod erős fehér lámpával. Teljesen sötét szobában kb. fél percig jól látni, utána halványan perceket még kibír, de éjszaka a tiszta ég alatt az szerintem nem lenne feltűnő.

(#35263) fabula válasza JulianSinulf (#35257) üzenetére


fabula
őstag

Az autoszintező, azaz Auto Bed Levelling (ABL) értékeit el kell menteni a firmware-be a szintezés után, majd nyomtatás előtt elő kell hívni a szintezés eltárolt értékeit, amit célszerűen a szeletelőben a nyomtató profiljába a satrt G-code-ba beírt
M420 S1 paranccsal tudsz megtenni. Ha ez a parancs nincs, akkor nem használja az eltárolt ABL értékeket a nyomtató, hacsak a firmware nem úgy van konfigolva, hogy magától is vegye elő a tárolt értékeket, de ez nem jellemző.
Ezt az utasítást mindig a G28 ; home parancs után kell beírnia satart G-code-ba, mivel a home parancs visszaállít mindnet, az ABL értékeket is alaphelyzetre.

[ Szerkesztve ]

(#35264) JulianSinulf válasza fabula (#35263) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Köszi!
Erről fogalmam sem volt és sehol nem is olvastam róla.
Érdekes, hogy egy ABL-lel ellátott nyomtató nem veszi figyelembe az értékeket. Másképp nem is lehet állítani rajta.

(#35265) 2thletme2day válasza csadi0011 (#35262) üzenetére


2thletme2day
őstag

Foszforeszkál anyag kellene igen. És egy zseblámpa lenne a "töltője" a cuccnak. A pólusra állás nem egy hosszú folyamat. Egy percet ha bír megfelelő fényerővel már jó vagyok. Kint a szabad ég alatt vak sötétben használnám. Elvileg a foszforeszkál fény bőven elég lehet nekem.

(#35266) fabula válasza JulianSinulf (#35264) üzenetére


fabula
őstag

Az ABL azért nem varázsszer, mielőtt használod, hagyományosan is szükséges jól beszintezni az asztalt és van, aki nem is szereti az ABL-t. Egy jó minőségű, teljesen sík asztalon a hagyományos manuális szintezéssel is tökéletesen lehet nyomtatni tartósan, utánállítás nélkül, az ABL inkább a nem teljesen sík - olcsóbb, gyengébb minőségű, nem sík - asztalok eltéréseinek kiegyenlítésére jó, attól még erősen ajánlot jól beszintezni az asztalt előtte manuálisan. Nem tudom, neked a nyomtatódba mik azok a fix távtartók a fűtött asztal és a mozgató mechanika között, de én kicserélném szilikon távtartókra, hogy pontosan be lehessen manuálisan is állítani az asztalt az ABL használata előtt.
A másik megoldás az ABL-es nyomtatásra, hogy a G28 ; home utasítás után beírod a start G-code-ba a G29 kódot, ami minden nyomtatás előtt közvetlenül mindíg lefutattja az ABL-t és akkor használni is fogja annál a nyomtatásnál. Ekkor nem kell az M420 S1 parancs. Ez akkor megoldás, ha a nyomtatód firmware nem tudja eltárolni az ABL értékeket és így nem is tudod előhívni a nyomtatás megkezdése előtt.

(#35267) peugeotmate


peugeotmate
őstag

Sziasztok,
maradék PLA támaszanyaggal szerintetek mit lehet kezdeni? Elég sok van már és nincs kedvem kidobni. Tudtok valakiről aki ezt begyűjti és újrahasználja esetleg (Budapesten)? :R

meg

(#35268) Reggie0 válasza peugeotmate (#35267) üzenetére


Reggie0
félisten

En egy ideig gyujtottem h majd ujra huzok belole szalat, de tul sok munka es ido, olcsobb ujat venni es igy a minoseg is kiszamithatobb.

(#35269) JulianSinulf válasza fabula (#35266) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Köszi!
Jelenleg a távtartók valamilyen műanyagból lehetnek. Ahány csavar van az asztalban, annyi távtartó van az asztal alatt. Úgy 22 darab. Állítási lehetőség nincs rá.
A szintezés nem egy rövid idő. De egy jó nyomtatás érdekében lehet, hogy jobb kivárni. Majd tesztelem ezt is, mint az M420 S1 parancsot, de még sajnos nem jutottam el odáig.

(#35270) Demo07


Demo07
aktív tag

Sziasztok!

Ender 5 plus alá ki milyen asztal fűtést ajánlana? (A gyári helyett.)
377*370 az asztal mérete, 24V-os a jelenlegi fűtése, maradnék a 24V-s fűtésnél.
Jelenleg túl nagy a hőingadozás az asztal közepétől, a szélek felé haladva, hiába van tükör fóliázva az egész.
Alis, bangood-os vagy bármilyen másik linket szívesen fogadok, ami már bevált és jól működik.

[ Szerkesztve ]

ELADÓ vízhűtés cuccok: EK HDC 16mm fittingek

(#35271) powerwade


powerwade
senior tag

Sziasztok, ismerkedem a témával és vásárlás előtt állok. Mindenképpen több szinű-anyagú nyomtatásban gondolkodom ezért első körben a Prusa MK3S+/MMU2S úton akartam elindulni, de ahogy látom ajánlott még az Ender 5 (pro) mert olcsóbb és könnyebb hozzájutni, moddolható stb... viszont nem vagyok benne biztos azzal, hogyan lehetne megoldani az mmu-zást. Legrosszabb esetben veszek egy Palette-t az Enderhez, árban ugyanott lennék mint a Prusa kombóval :) Milyen más megoldást javasoltok?

(#35272) azbest


azbest
félisten

Positron V3 fejjel lefelé nyomtató kompakt masina prototípus. [link]
De ami a legjobb, hogy a készítje nyilt forrásúvá teszi, ha feltüntetik a készülken, akkor a cégek is gyárthatják.

(#35273) Saccco válasza powerwade (#35271) üzenetére


Saccco
nagyúr

Jobb megoldás a Prusa. Viszont mindenképpen számíts rá, hogy az MMU rendszerek eléggé fájdalmasak tudnak lenni. Leginkább akkor, amikor hibákat kell keresni.

A Palette ügyes szerkentyű rendszeresen látok azzal készült tárgyakat és igencsak rendben vannak. :K
De az megint egy elég komoly árkategória.

Ott van még az Enraged Rabbit Project, de az még bonyolultabb. Viszont megoldja a filament visszahúzás problémákat is. Illetve gyakorlatilag tetszőleges számú színre bővíthető.

Itt pl. pont egy Klipper-esített MK3-ra van felrakva, 12 színnel:

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#35274) Scallion válasza azbest (#35272) üzenetére


Scallion
senior tag

Ez jó mert könnyű lesz szintezni, meg bármit korrigálni nyomtatás közben , vagy csak megnézni a felületet. :N

(#35275) JulianSinulf válasza Scallion (#35274) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Én annak örülnék, ha olyan nyomtatót vehetnék, amivel nem kell játszanom.
Csak beküldöm a nyomtatandó fájlt, kiválasztom, hogy jó, közepes, próba minőséget szeretnék. A nyomtatás végeztével pedig élvezhetem a tárgy által nyújtott örömöket.

(#35276) AndrewTdi válasza JulianSinulf (#35275) üzenetére


AndrewTdi
addikt

több mint 3 éve így nyomtatok a Craftbot Plussokkal

(#35277) AiRLAC válasza JulianSinulf (#35275) üzenetére


AiRLAC
addikt

Van ilyen, de nem olcsó, mondjuk árat nem említettél :)

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#35278) Gubu0101 válasza JulianSinulf (#35275) üzenetére


Gubu0101
veterán

Nekem kb ilyen a vyper.4-5 honapos de meg nem kellett az asztalal sem szorakozni,hogy fujkaljam minden fele hulyeseggel a letapadas miatt.Az a magneses lap nagyon jo,ha meg mar oda lesz a tapadas rendelek masikat,nem veszes az ara.A vegeredmeny nekem tetszik,magamnak nyomtatok meg a csaladban,nem is terveztem,hogy ezzel penzes melot is valaljak :D

…ASUS ROG Strix G17 2022 (G713RS)…ROG Ally…ROG Cetra True Wireless  MacBook Air M1  iPad Air  iPhone 14 Pro Max  Apple Watch Ultra…Samsung Buds 2/Live...PS5…JBL Charge V…

(#35279) Scallion válasza JulianSinulf (#35275) üzenetére


Scallion
senior tag

Én már egy ilyen sima printernek is örülnék , de a 2 milliós kyocera is begyüri néha a papírt :W

(#35280) JulianSinulf


JulianSinulf
senior tag

Köszönöm a sok hasznos hozzászólást!
Sajnálom, hogy erre most kaptam választ és nem a #34744 hozzászólásom után úgy két és fél hónappal ezelőtt.

Az ár ésszerű határok között nem lett volna gond. Mondjuk az 1800 eurón már elgondolkodtam volna, de főleg alaposan utána néztem volna. A mostani is 500-ban volt. Így még 1800 már nem játszik.
Nem munkára kell. Csak itthon akarok olyan dolgokat, amiket boltban nem lehet megkapni, de megtervezni még éppen megtudom. És a lehetőségekhez képest a kivitelezés csendes és tiszta munka legyen. Fa vagy fém megmunkálásához képest ez sokkal tisztább megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#35281) JulianSinulf


JulianSinulf
senior tag

Azért lassan haladok vele, meg gyűjtöm a tapasztalatokat.
A szintezés nagyjából jó lesz. Felraktam a Community firmware-t és 4x megcsináltam a szintezést. Mind a 4x más értékek jöttek ki, de az eltérések nem voltak vészesek. Emellett nem az SD kártyán tárolja az értékeket, hanem az eeprom-ban. Ettől függetlenül meghívom az értékeket a G28 parancs után az M420 S1-el.
Ma kiderült, hogy az aktuális filamentem 180-190 fokon nagyon szép. Gond a letapadással lesz.
Jelenleg a retreact tesztet csinálom. 195 fokon vannak tapadási gondok. Eddig 205 fokon nyomtattam. A nyomtatás indítása után levittem a Z-Hop-ot 0,15-re, így az első objektum rétege 195 fokon letapadt. A második objektum kezdeti hőmérsékletét sajnos nem láttam, ellenben feljött a tárgy, mikor már 5mm magasan járt a fej. Ez lett volna 180 fokon nyomtatva.

(#35282) Faqultació


Faqultació
lelkes újonc

K
Creality CP-01 -t érdemes megvenni sima 3d nyomtató helyett vagy bóvli?
Creality Ender 5 Plus helyett venném meg annál valamivel drágább de több funkciós.

[ Szerkesztve ]

(#35283) dugesz77 válasza Faqultació (#35282) üzenetére


dugesz77
őstag

Fene tudja. Már ha csak nem hely szűkében vagy akkor én 700$ -os ár környékén inkább külön külön venném őket már ha minden funkció valóban kell. 250$ dollárból nagyjából mindenből kapsz alap, ajánlott gépet ami oda lett kitalálva. Itt az "egybegépeknél" minden rész egy kicsit gyengébb a másik kárára. Mondjuk egy Snapmaker 2.0-val elszöszölnék :D

[ Szerkesztve ]

(#35284) Faqultació válasza dugesz77 (#35283) üzenetére


Faqultació
lelkes újonc

Valoban helyszűke is van de csak a helyszűke miatt nem
vennék meg egybe olyan gépet ami mindenben gyengébb. Főleg hogy így, ha három van, egyszerre is dolgozhatnak.Max. ha ez egy plusz praktikum akkor emiatt döntenék mellette
Konkrétan milyen típusokat ajánlasz 250 dollárért külön külön?
Sőt kéne egy negyedik funkció is, a hungarocell vágó.

(#35285) dugesz77 válasza Faqultació (#35284) üzenetére


dugesz77
őstag

Se lézerem se cnc-m. Bár éppen bütykölök egy ilyet munkahelyen. De bőven találni mind a kettőt 250$ környékén (ortur,neje) 3d nyomtató megint csak akár ender 3 v2 ,Anycubic Kobra sok minden beleférhet. CNC-ből egy rakat 3018-as gépet találni hasonló árban.

[ Szerkesztve ]

(#35286) Saccco


Saccco
nagyúr

Azt hiszem nincs kit szégyellni a layer stacking-on...
[link]


A linkelt Cura 5 bemutatóvideóból van.

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#35287) fabula válasza Faqultació (#35284) üzenetére


fabula
őstag

Nekem lézer gravírozóból a NEJE Master 2s 20W-os típus van, ha nem akar nagy dolgokat garavírozni ill. korlátozottan vágni, akkor ez bevált. Csak lefogattam egy rétegelt lemez lapra és szépen dolgozik a saját szoftveréver, ha meg több funkció kell, akkor a LightBurn-al is lehet használni.
[link]

CNC-ben én inkább egy saját gyártásút akarok majd összerakni, mivel ha már van 3D nyomtatód, sok mindent ki lehet hozzá nyomtatni is, de én is nézegettem a 3018-as gépeket is.

Én egy 3D nyomtatót CNC-re nem használnék, max. nyákot lehetne marni vele szerintem.

(#35288) Rulez81


Rulez81
tag

Hali,

Karburátor úszót nyomtatott már valaki, ha igen miből milyen megoldással/beállításokkal. És főleg milyen eredménnyel? :)

(#35289) smithsys válasza dugesz77 (#35285) üzenetére


smithsys
aktív tag

Ha valamire használni is akarod, akkor véleményem szerint ne vegyél 3018-as CNC-t! Én azzal kezdtem néhány éve, de gyakorlatilag semmire nem elég.
Lassú és baromi gyengusz. Az enyémen cserélve lett a főorsó torony egy alu szerkezetre, meg a főorsómotor egy 300W-os léghűtésesre, de még így is csak kompromisszumokkal használható.
Azóta építettem egy V1 Lowrider-t https://docs.v1engineering.com/lowrider/lrv2/version1/
mert már volt mivel lenyomtani az alkatrészeket, és egy Bosch GKF-600-zal használom.
Erre már azt merem mondani, hogy használható szerkezet, de ez is csak fa megmunkálására alkalmas üzembiztosan.
Persze ha csak kulcstartókat, névtáblákat és ehhez hasonló kaliberű dolgokat szeretnél gravírozgatni, akkor elég lehet a 3018 is.

(#35290) excalibur36


excalibur36
senior tag

RASPBERRY PI helyett...
Sziasztok!
Van egy windows 10-es mini PC. Gondoltam erre feltelepítem az Octoprintet és össze kötöm a nyomtatóimmal (Prusa mini és Creality CR6SE)
Ez így műkódőképes lesz ahhoz, hogy távolról egy másik PC.-ről vagy mobilról lehessen nyomtatást indítani, G kódot rá küldeni, felügyelni?
Illetve ha nem, akkor mi kell ahhoz, hogy ez működő képes legyen?

Az ember jellemét az határozza meg, hogy mit tart nevetséghesnek...

(#35291) Faqultació válasza fabula (#35287) üzenetére


Faqultació
lelkes újonc

Akkor elmondhatjuk hogy - csak a 3d nyomtatást nézve - a 100 000 forintos Ender 3 v2 jobb mint a 250 ezer forintos Creality CP-01 ?

(#35292) dugesz77 válasza smithsys (#35289) üzenetére


dugesz77
őstag

Csak ugatom a témát, tényleg nem értek hozzá :B . Jó, hogy itt legalább rögtön érkezik is a segítség.
Én a Creality CP-01 -hez adott CNC fejből indultam ki azt csak gravírozáshoz/nyák marásához tudnám elképzelni (szerintem CNC-nél nem igazán jó ha az Y tengely szíj meghajtású oda orsós tengely kellene) egy 3018-as erősebb konstrukciónak tűnt alapból.

[ Szerkesztve ]

(#35293) smithsys válasza dugesz77 (#35292) üzenetére


smithsys
aktív tag

Én is így voltam vele amíg ki nem próbáltam.
Alapvetően nem a szíjjal van gond hanem a konstrukció gyengécske.
Amikor feltettem az alu főorsó tornyot, annyit hajlott a két vezetőrúd hogy a munkadarab közepe és a két széle között volt 0,7 mm eltérés.
De mondom, ha csak apróbb dolgok marása / gravírozása a cél és nem számít a sebesség akkor jó lehet. Tanulni / ismerkedni a technológiával, arra szintén megteszi.
Egyébként a Lowrideren is 10 mm-es szíj vezérli az X,Y tengelyt ( nálam pl. 1150x640 mm-en ) és vidáman eldolgozik vele.

(#35294) smithsys válasza Faqultació (#35291) üzenetére


smithsys
aktív tag

Véleményem szerint azt mondhatjuk el hogy egy 3D nyomtató alapvetően alkalmatlan maró munkák elvégzésére.
Gravírozni / lézergravírozni jó lehet, mert ott nem hatnak a fejre komoly erők, de szerintem sem az ágy, sem a fej nem alkalmas ennél többre egy 3D nyomtatón.
Arról nem is beszélve, hogy egy akkora burkolat alatt ami azon a nyomin van milyen teljesítményű motor fér el ( 50-60W)????
Ez egy akárcsak 2 mm-es Endmill szárral is csak símogatni fogja az anyagot ha 10 mm/s sebességnél többre kényszerítjük.
A másik dolog pedig a szennyeződés. Nem tudom ki hogy van vele, de én egy 3D nyomtatón ami alapvetően érzékeny a porra ( gondoljunk csak pl. a tapadásra, vagy a ventik nyitott házára ), egy percig nem mernék ilyen tevékenységre mégcsak gondolni sem.
Bocs, hogy ilyen bő lére eresztettem a véleményemet, de valóban az volt a célom hogy senki ne csalódjon nagyon nagyot egy ilyen készülékben. :K

[ Szerkesztve ]

(#35295) Faqultació válasza smithsys (#35294) üzenetére


Faqultació
lelkes újonc

" Bocs, hogy ilyen bő lére eresztettem a véleményemet, de valóban az volt a célom hogy senki ne csalódjon nagyon nagyot egy ilyen készülékben "

Ne viccelj! Nagyon köszönöm hogy nem csak igen/nem-el válaszolsz hanem meg is magyarázod részletesen.
Erre a szennyeződésre például nem is gondoltam pedig így utólag, hogy elmondtad, teljesen logikus.

(#35296) fabula válasza Faqultació (#35291) üzenetére


fabula
őstag

Mindenképp jobb az Ender 3 v2, mivel nem veszel meg vele felesleges dolgokat a 3D nyomtatáshoz szükséges alkatrészeken felül.
Egyet értve smithsys #35294 hozzászólásával én CNC-n felül még lézergravírozásra sem használnám, mert van ott is füst rendesen, ha meg vágsz vele vékonyabb anyagokat, akkor a nyomtató asztalát is megsértheted, ha átég a vágott anyag és esetleg nem tettél alá valami vastagabb lapot. Na meg a rendszeres fejcserélgetés sem valami egészséges dolog szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#35297) Faqultació


Faqultació
lelkes újonc

Hát köszönöm egyre több ellenérv. Jópofa egy gép, de akkor csak technikatörténeti érdekesség...

(#35298) imibogyo válasza Faqultació (#35297) üzenetére


imibogyo
veterán

Én mindenképp egy normális 3d nyomtatóval kezdenék első körben (nekem ez volt a legjobb gépem eddig, nagyon jó minőségben lehetett vele nyomtatni), mert azzal meg tudod oldani a többit is, sokkal-sokkal jobb minőségben és terhelhetőségben, mint egy "sok az egyben" gép esetében.

A CNC maróm bizonyos alkatrészeit is nyomtattam és szép erős cuccok lettek, mondjuk ha egyszer végre 100%-os lesz a gép és egyáltalán odajutok, akkor majd újramarom ezeket az alkatrészeket először rétegelt lemezből, majd ha ez megvan akkor újra kimarom őket aluból. Próba alapján így is elég jól használható a gép, de maximum fa, műanyag stb. "puha" anyaghoz. Sajnos nagyon lassan haladok a projekttel (ennél már jóval előrébb vagyok, csak nincsenek frissebb fotóim), számos egyéb hobbi és munka miatt, maga a műhely is folyamatos alakulásban van, az is sok időmet elviszi és mellette még ott a 3 kisgyerek is, valamint a házbővítés... :DDD



Lézerre is ugyanez igaz. Van/volt több diódás és CO2-es gépem is (építettem is egy párat ismerősöknek), van egy NEJE Master 2S-em nekem is, de szerintem mind a kettő fajta gép sokkal-sokkal jobb, univerzálisabb mint egy egybegép (mármint a hangsúly itt az olcsó diódás gépem van természetesen, a CO2-es gép evidens, hogy alapból más kategória, pedig az is egy gagyi kínai cucc). :K

[ Szerkesztve ]

(#35299) Tomika75 válasza JulianSinulf (#35280) üzenetére


Tomika75
tag

500 euróért már vehettél volna egy Prusa Mini-t is amivel azt éred el amit a kívánságlistádra írtál.

(#35300) JulianSinulf válasza Tomika75 (#35299) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

A kívánságlista nem teljes ezek szerint.
A 18*18*18 cm kicsi.
Minimum 20*20 cm-es terület kell, magasságra meg 24 cm. Jelenleg ez lenne a legjelentősebb projekt, mert többet is akarok készíteni a tárgyból. Így sem egyben lesz a tárgy, de vannak elemek, melyeket nem szeretnék darabolni.
Ezért vettem olyat, ami 40*40*40 cm-t tud. Kilátásban van pár másik projekt, ami igényli a nagyobb területet és ez már egész jól kielégítené ezt a kívánságot.
Csak közbe jött egy másik projekt is, amit jó lenne minél előbb letudni, de egyelőre ez nem megy. 20*20*2,5 cm lenne.
Kis tárgyak nyomtatása már egész jól megy. Kinyomtattam egy voron kockát utoljára, hogy megnézzem a korábbi tesztek végeredményét. Az alja és a teteje még nem az igazi, de azokat a teszteket még nem csináltam meg. Illetve az alját az üveglap is adja. És igazán a híd sem érdekel, mert egyelőre olyan tárgyakat tervezek, amikben nincs híd. Az oldalfal szép lett. A híd sem esett össze. Hálósodás is minimális volt. Erre már azt mondom, hogy jó.
Úgyhogy elindítottam a 20*20*2,5-ös tárgy nyomtatását. Már az első rétegnél gondok voltak, egy részén nem volt anyag. És észrevettem, hogy néha a fejen lévő nyomásérzékelést jelző LED felvillan. Szóval a szintezés már megint... Gondoltam, hogy majd a következő réteg egyenlít. Hogyan néz ki az alja, annyira nem érdekes jelenleg. Jó lenne, ha már használható lenne a tárgy. De sajnos a hálósodásból valamiért szálasodás lett össze-vissza minden irányban. Úgyhogy megint csak leállítottam a nyomtatást.
Mondjuk valószínű, hogy az is gond, hogy a teszteket normál beállítás mellett csináltam, míg a nyomtatást 0.28 mm superdraft-on akartam és egy kicsit megemeltem a sebességeket is. Nem nagyon, 40-ből 60 lett, 25-ből 30 mm/s. Viszont így a nyomtatási idő 18 órából 11 óra lett volna. Bár a 18 óra lehet, hogy még 15%-os kitöltéssel volt, míg a 11 óránál már csak 10% a kitöltés. Viszont a kitöltésig szerintem el sem jutott. Mérgemben csak leszedtem az asztalról, összehajtogattam és kidobtam. Azért próbáltam meg gyorsítani, mert legalább kettő kell belőle.
Ma újraszeletelem a tárgyat és megpróbálkozom a tesztbeállításokkal, melyek kisebb tárgynál működtek. Ha már 18 órán keresztül fog tartani, akkor közvetlen a g-code-ba beteszem a szintezést is. Az a plusz 5-10 perc már nem számít, ha ettől jó lesz. Az első 1-2 órában úgyis kiderül, hogy van esély a jó munkára vagy sem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.