- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
blakey
titán
válasz
animatrix11 #93199 üzenetére
A wi-fi általában a környezettől függ, az, hogy mennyit tud egy router, sokban múlik a klienseken is, nálam az AC57U mindig “tudta” AC-n a 866Mbps linksebességet.
-
szaboi6512
őstag
válasz
animatrix11 #93195 üzenetére
A másik oldal is meghatározza.
Nekem ax klienssel 1.7 Gbps. -
Dr.NX
Topikgazda
válasz
Már nem annyi az ára.
Viszont az AC85P ugyanaz, az 20 ezerért van Emagról.A sebességet inkább a kliens fogja majd vissza, attól függően, hogy hány antenna van benne (1 vagy 2).
-
Alex91
félisten
válasz
Saccra ugy 1300…
-
Alex91
félisten
válasz
animatrix11 #93192 üzenetére
Feleslegesnek felesleges, de mashogy nem fog menni…
-
szaszyka
senior tag
válasz
animatrix11 #93192 üzenetére
A digi routert nem lehet cserélni, csak átkapcsoltatni bridge módba. Mögé tudsz csak tenni másik routert.
-
animatrix11
őstag
Sziasztok!
Gyors wifi routert keresek vr szemüveghez, asusokat néztem, a jelenleg alap digis huawei routert cserélném le, mert wifin max 130 mbit/s-et tud, viszont az kevés, van olyan asus aminek erős a wifije és optikai bemenet is van rajta? Felesleges, hogy két router menjen
Köszi -
blakey
titán
válasz
DeFranco #93189 üzenetére
Nem lettek instabilak, szabályozva lettek, ahogy az autók károsanyag kibocsátása. Ha nagy lefedettség és erős Wifi kell akkor Mesh a megoldás 2 vagy több router segítségével. A drágább routerek azért még mindig elég jó lefedettséggel bírnak, de az alsó kategóriában már nem biztos, hogy találni, esetleg olyan eszköz lehet a megoldás, ahol elérhető valamilyen CFW, ahol talán a Wifi erőssége is szabályozható.
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz
DeFranco #93186 üzenetére
Talán segítség, ha megnézed a routerek felületének emulátorát:
https://emulator.tp-link.com/Archer_AX10v1_EU_simulator/#networkMap
https://demoui.asus.com/ -
DeFranco
nagyúr
Szia!
Köszi az ajánlást, megpróbáltam összevetni a specek alapján de csak annyi különbséget látok, amit leírtál (a tp-link ax-es de nincs usb rajta, az asusokon van, és a drágábbik asusnak gyorsabb a wifije).
Tudnál segíteni abban, hogy mit figyeljek, mit nézzek még, ami alapján fel tudom mérni a különbségeket?
Sem a különböző szabványokban sem az egyes routerek szolgáltatásaiban nem vagyok otthon, nem tudom van-e ezekről valamilyen összehasonlítás, vagy röviden összefoglalható-e.
-
válasz
sesomaru1989 #93180 üzenetére
Vacak térerő mellé szerintem jóval erősebb vételi képességű készülékre lesz szükséged, mint mondjuk Mikrotik LTE SXT vagy LHG.
Nálam egy még csak LTE4-es SXT ment sokáig tandemben egy Huawei 535-össel, másfél kilométerre a toronytól, direkt rálátással. Amint elkezdtek romlani a vételi viszonok és/vagy bezsúfolódott a cella, a Huawei sokkal durvábban zuhant be, mint a Mikrotik a nagyságrendekkel jobb antennájával.
Más ligában játszanak.
Gyenge vételhez eleve csakis irányított antennával érdemes próbálkozni. Az LHG meg mondjuk eléggé irányított...
(Az SXT is az.)
MaCS
-
dodopek
addikt
Sziasztok,
Asus ac65p kerül lassan lecserélésre. Mi most a jó vétel? Márka függés nincs, de a Tp-link kerülendő nálam. A keret max 25-30k, nem árt a nagy jel erősség, mert vastag a vájog...
Köszönöm! -
sesomaru1989
aktív tag
Sziasztok,
Van véleményetek/tapasztalatotok ezzel az LTE routerrel kapcsolatban?
Huawei B535-333W 4G LTE Router
Nagyon alacsony a 3g/4g lefedettség ahova szeretném telepíteni, és ezt megtudnam támogatni 2 antennával is akár.Köszi előre is.
-
SzlobiG
félisten
Végre megjött a TUF gyorsan be is üzemeltem, egyszerű volt.
Gyorsabb lanon is az előző Asushoz képest, de a wifi ami brutál jó, sőt az hogy "egybe" van a két sáv szuper megoldás.
Viszont a menü rendszere érdekes, sőt ez a tuf téma bem tetszik, sokkal jobb letisztultabb volt az előző asusé. Mondjuk ez legyen a legkevesebb, meglatjuk hogy vizsgázik.
-
Diosbejgli
tag
válasz
Gubek-Einste #93177 üzenetére
Köszönöm!
-
válasz
Diosbejgli #93176 üzenetére
Jó lesz a TUF is.
-
Diosbejgli
tag
Sziasztok,
Valakinek van esetleg tapasztalata a lentebb említett két routerről? Főleg, hogy van érdembeli különbség vagy csak a ROG név miatt drágább? A jelenlegi routerem szeretném lecserélni, ami TP Link Archer C80-as.
Minden véleményt szívesen meghallgatok.Köszönöm élőre is!
TUF
https://www.asus.com/hu/Networking-IoT-Servers/WiFi-Routers/ASUS-Gaming-Routers/TUF-Gaming-AX5400/
ROG
https://rog.asus.com/networking/rog-strix-gs-ax5400-model/ -
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz
DeFranco #93173 üzenetére
Erre a felhasználásra alapvetően bármelyik ajánlott router jó lehet.
Ax-es routert szoktunk javasolni, még akkor is, ha jelenleg nincs ilyen kliensed.
Az Asusok némileg drágábbak azonos kategórián belül, de többet is tudnak és Merlin firmware-rel még tovább okosíthatóak.
Basic parental control van az újabb TP-linkeken, de figyelni kell, mert amelyiknél HomeShield van, ott néhány funkció előfizetéshez kötött.
(A TP-Link AX20 sokáig nagyon megérte (20k alatt), de már vége az akciónak.)
USB port az, ami jól szokott jönni pl. filmlejátszáshoz.Most ami ajánlott 20 ezer Ft körül:
Asus AC57Uv3, Asus AC85P
TP-Link AX10 -
DeFranco
nagyúr
Sziasztok!
Router vásárlást tervezek, ezzel kapcsolatban kérnék segítséget. Jelenleg egy tp-link 941nd van a voda ubee modeme után kötve, ez szolgáltatja a netet a lakásban.
Alapvetően elégedettek vagyunk vele, elsősorban azért váltanék, mert a 250 mbit-es netre már mindenképpen karcsú, másodsorban pedig azért, mert áramszünet esetén addig nincs net, amíg nem kap a router egy soft resetet a konfig felületről, ami macerás, illetve a távoli elérést (klíma) megnehezíti adott esetben.
Mivel laikus vagyok a témában, azt nem tudom teljesen definiálni, hogy mire van szükségem, lehet hogy vannak olyan fejlett funkciók, amiket tudnék használni (és ki is fizetnék a termék árában) csak éppen nem tudok ezekről.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
14 lakásos társasház, 50m2, másfél szoba "E" alakú elrendezés a router az E bal első sarkában van. Elvárás, hogy legalább annyit tudjon lefedettségben az új router, mint a 941nd tudott, ezzel nem volt probléma a wifi vétellel.
Elképzelhető, hogy később nagyobb lakásba költözünk (remélem), így jobb, ha fölélövünk a lefedettséggel.
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
1 PC (LAN), 2 mobil, 2-3 laptop időszakosan használva, ezen kívül jelenleg a klíma kapcsolódik netre, a TV nem. NAS nincs és nem is tervezek egyelőre. AX szabványról nem tudok.
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Szolgáltatófüggő, nekünk igényünk nincs jelentősen gyorsabb netre, de kb. ez a 250-500 mbit-es sáv a reális.
Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Alapvetően alsó árkategóriában gondolkodom, de valami pedigrésebb márkában (tp-link, asus, stb., nem ismerem mi fut most). Ha van olyan funkció, amit érdemes inkább most biztosítani, ha nem is használom ki jelenleg, akkor hajlandó vagyok többet fizetni érte valamivel, hosszú távra tervezek.
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Extra igényről nem tudok, stabil wifi jel, alap funkciók (portforward, MAC szűrés, stb.) plusz mivel lassan a gyerek is kap internet elérést pár éven belül, extra funkcióként szívesen venném, ha az ő netelérését aktívan lehetne managelni az eszközzel. Azt nem tudom ezt egy router hogyan segítheti, de gondolom monitorozni és limitálni itt (is) érdemes a forgalmat.
A fentiek alapján kérném szépen a tanácsotokat a választáshoz.
-
BB9000
senior tag
válasz
baro32 #93169 üzenetére
Több eszköz minden olyan esetben jobb választás, amikor nagy területet kell lefedni és/vagy a WiFi jel terjedésének nem optimálisak a terjedési viszonyok. Pl. födém, vagy vályog fal helyezkedik el a router és a kliensek között.
Az általad kifogásolt 500 MB-os elméleti max sávszél elérése vagy megközelítése egy WiFi router használata esetén is kizárólag a router közvetlen környezetében (ugyanabban a helyiségben) lenne lehetséges. Lehet az a router bármilyen drága is. Két-három fal, vagy a födém nagy mértékben gyengíti a WiFi jelet. Bármilyen gyorsabb netkapcsolat esetén (500 MB, 1GB, vagy gyorsabb) azon eszközöket, amelyeken különösen fontos az elméleti max sávszélhez közeli gyors és stabil netkapcsolat, azokat javasolt ethernet kábellel a fő routerhez kapcsolni.
Ha az általam javasolt több WiFi router-es megoldást valósítja meg, akkor összességében sokkal nagyobb területet tud lefedni jól használható WiFi hálózattal, ráadásul az AiMesh-ben megoldott a barangolás is. És a három eszköz nem kerül többe, mint egy AX92U ! -
baro32
aktív tag
Igen kezdetben hibás volt többszöri random újraindulások követték egymást amit utána firmware frissítésekkel próbáltak helyre hozni ami sokaknál és nálam is eredményeket hozott.
Semmi bajom vele megtartottam másodlagos eszköznek jól működik meg minden csak mikor váltottam T-Home 300-ról 500-as netre akkor tapasztaltam ezt a hibát.
Ezért is bátorkodtam segítő szándékkal meg jegyezni a sebességbeli korlátokat -
baro32
aktív tag
válasz
BB9000 #93168 üzenetére
Szevasz
Bocs hogy beleszólók de mikor Skilly-nek reklámozod azt az ASUS RT-AC1300G Plus V3-at akkor olvastad hogy neki 500-as net van és későbbiekben 1000-es? mert ha igen akkor tudnod kellene hogy wifin nem lesz meg az 500-as net.
Azért bátorkodtam beleszólni mert nekem az ASUS AC1200G+-os router nem tudott csak 350-es netet szórni wifin és ezért is cseréltem le egy ASUS TUF AX5400-ra. -
BB9000
senior tag
válasz
Skilly #93131 üzenetére
Az általad megadott keretösszegen jócskán belül maradva javaslom több eszköz beszerzését és mesh-be kötését. AiMesh
1 db: ASUS RT-AX55 ÁK most 27990 Ft -tól
2 db: ASUS RT-AC1300G Plus V3 ÁK most 9790 Ft-tólTöbb szintes ház esetén a különböző szinteken elhelyezett routerek összekötését ethernet kábellel javasolt megoldani. (Ethernet blackhaul) Magyarázó oldal (angolul) Ha ez nálad nem lehetséges, akkor marad a kábel nélküli megoldás. Ennek neve : WiFi-s blackhaul. Az is életképes opció, de azok a kliens eszközök, amelyek nem a fő routerhez csatlakoznak, azoknál néhány millisec késleltetést eredményez, ami főleg játékoknál jelent hátrányt. Böngészésnél ez nem jelent észrevehető lassulást.
Két szint, 120 nm + kert lefedése egyetlen routerrel nagyon kompromisszumos. Itt-ott nem lesz megfelelő erősségű net. A fenti 3 eszköz megfelelő elhelyezésével gyerekjáték! Mindenhol tuti erős jel lesz! Az AiMesh beüzemelése tényleg nagyon könnyen megy. A leírás szerinti lépéseket végigcsinálod és kész is. 10 perc! -
Alex91
félisten
válasz
beneboy #93163 üzenetére
10k-ert en nem kavarnam... Vagy AX92U, vagy AX58U. Mondjuk 58U-val itt volt, akinek problemaja volt, mig azonos beallitasok mellett a 92U-val nem.
Bar ha nálad kabeles backhaul lesz, akkor a 92U-nak elonye a 3 savval nincs.
Esetleg ezen is el lehet gpndplkozni: [link] , bar volt mar jobb aron is...
De ahogy latod 10-20 ezer Ft kulonbsegek vannak a megoldasok között...Mehet a Deco is, de az Asus talan rugalmasabb.
Egy feluletrol lehet az Aimesh halozatot kezelni.
-
-
fuwiradis
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #93125 üzenetére
Szia,
köszi az ajánlást! Többnyire mind ASUS, a supportjuk mennyire van rendben, pl. biztonsági frissítések, lehetőleg hosszabb távon is? Ha ennek megfelel a gyártó, akkor ezek közül fogok válogatni, amit javasoltál.Köszi!
-
válasz
ujtordai #93134 üzenetére
Segíthet-e ezen egy jobb minőségű mesh es router?
IgenHogy lehetne lokalizálni hol a probléma?
Valószínűleg a jelenlegi eszközök elöregedése okozza a gondot.Az lehetséges hogy egyre több Digi felhasználó lett a környéken és együttes fokozott használat esetén belassul?
Inkább a jelenleg használt eszközök elöregedése okozza a gondot. -
Kroni1
veterán
válasz
blakey #93160 üzenetére
Köszi a részletes választ. Igen látom h a egyik 5Ghz alul a másik meg felúl jelenik meg wifi analyzerben. A Smart Connect nálam egész jól szétpakolja az eszközöket és eddig semmi gond nincs vele, szerintem hagyom mindkét 5Ghz sávot bekapcsolva és h ez intézze továbbra is.
-
blakey
titán
válasz
Kroni1 #93158 üzenetére
Csak Wifi Mesh-nél van haszna, semmi másra nem jó. Asus-nál ha kettő 5GHz-es sáv van akkor az ketté van szedve, az alsó csatornák és az alsó DFS csatornák egyik sávon, a többi a másikon, AX92U esetében a második sávon érhető el a 160MHz. Az általános, 5GHz-es sávon lévő, minden eszköz által biztosan ismert csatornák az a 36-48, ha ezt tiltod akkor lehet, hogy lesz olyan eszközöd, ami nem látja az 5GHz-et, van olyan amelyik a DFS csatornákat nem szereti, stb. Az AX92U alapból párban került értékesítésre, aztán elkezdték a darabos árusítást is.
-
Alex91
félisten
válasz
Kroni1 #93158 üzenetére
Nalam megy mind a 3. AX-re csak AX-est engedek (jelenleg 1 telo
), 5 GHz AC-re megy a tobbi 5 GHz-es, 2,4 GHz-en meg alapvetoen okos otthon, meg ami nem tud 5 GHz-et.
Blakey biztos tudja, de nekem gyanus, hogy 160 MHz eseten olyan csatornara megy, amit nem minden eszkoz tamogat… -
Alex91
félisten
válasz
beneboy #93156 üzenetére
[Asus Zen XD6 W-2-PK 574+4804 Mbps Wi-Fi router,] , esetleg meg ezt megneznem… Szerintem 2 egyseg ide eleg lesz.
-
beneboy
tag
Sziasztok!
-2*60 nm (felső szint tetőtér tehát igazából kisebb) mindenhol téglafal
-wifin lóg: 25 db okos otthon eszköz, 2 telefon, nyomtató, 2-3 laptop, Nintendo switch, 4db kamera
-lan:2 tv, pc, plex szerver torrent kliens is fut rajta, Home Assistant szerver
-pénz: max 110.000 ft
-utp kábel a ház több pontján kihúzva (így a mesh megoldások is kábelen lennének összekötve)Eddig upc connectbox szépen tette a dolgát, de ha HA szerverre szeretnék rögzíteni is a 4 db wifis kamerárol, megpusztul a hálózat, nem oszt ki többé ip címet a router, amíg kamerákat ki nem húzom, majd újraindítok mindent.
Ubiquiti dream machine +ap csodás, de csak pár napig volt szerencsém kipróbálni egy ilyen rendszert. Árban nagyon nem fér bele, használtan meg nemtudom mikor jön szembe.Amin gondolkoztam:
-TP-link x60 3db: emeleten középen 1db, földszinten 2db, használtan (de garival, ez mellé kell switch, de az van othon gigabites) összesen 100.000 Ft-Asus ax92u (55eft,bár 68u jobban tetszik de drágább) + mellé még egy asus ai mesh termék ap-nak pl.: 58u (40.000Ft így megoldódna a switch probléma, sőt pl.: nyomtató is mehetne kábelre) Összesen: ~95.000 Ft
-TP-Link Omada: r605 (36eFt)+2x eap225 (2*30eFt) ez 100 alatt van, de kéne még hozzá vezérlő, és a HA szerveremen a szoftverest nem tudom felvarázsolni jelenleg
Nekem az egyszerübbnek és nagyobb lefedettségűnek az x60 tűnik , de nem tudom teljesítményben nem járnék e jobban az Asus megoldással (bár lefedettség a földszinten lehet nem lesz mindenhol a legjobb.
Ti mit választanátok?
szerk.: minden okosottohn és kamera 2,4 Ghz-en megy -
Kroni1
veterán
válasz
Skilly #93152 üzenetére
Szerintem meg is válaszoltad: nem fogsz merlinnel bajlódni, szebb szerinted a 92u, (szerintem is), szinte minden eszközöd 5GHzen megy, van telód ami 160Mhzet tud, (és egyre több ilyen eszközöd lesz), valamint a 92u olcsóbb.
Aki merlinképes routert keres erös 2.4ghz-el annak a másikat mondanám, de a te igenyeidre én a 92u mellett voksolnék egyértelműen, főleg h mostanában már nem 70e, hanem 55k körül is kapható..
-
Skilly
aktív tag
válasz
Alex91 #93144 üzenetére
Kezdem egyre jobban erteni.
Igazabol csak a 2 kamera hasznalja a 2.4GHzes savot, minden mas eszkozom az 5GHzes savon van. Oda nem muszaj az ax, mert a sima ac is jo sebesseg nekik, gondolom en. Bar az is igaz, hogy a 160MHz, ami a wifi 6 szabvany (ugye?) csak a s20+ telom tudja (ebbe sem vagyok biztos?).
Akkor csak annyit kell eldontenem, hogy stabil ax halozat vagy nem. Igy akkor inkabb a 68u?
Bocsi az ertetlenkedesert, de egy router vasarlas is nehez dolog manapsag.
koszi a turelmet es segitseget
Blakey: Ismet koszi.
-
-
Alex91
félisten
válasz
Skilly #93142 üzenetére
Cpu-ban azt hiszem azonosak. Az elteres, hogy az AX92U-ban 3 sav van, egy 2,4 GHz AC (400 MB), egy 5 GHz AC (866 MB), es egy 5 GHz AX 160 MHz (4802 MB). A masik meg 2 savos, 2,4 GHz AX (861 MB), 5 GHz AX (1800 MB, nincs 160 MHz).
Itt a lenyeges elteres -szerintem- , hogy 68U AX-es 2,4 Ghz-en is, de cserebe 5 GHz-en meg gyengebb…
-
blakey
titán
válasz
Skilly #93142 üzenetére
A két router erősségben azonos, az, hogy a Wifi nálad milyen lesz csak használat után lehet megállapítani. Annyi a lényeges különbség, hogy az AX68U 2,4 és 5GHz-en is tud AX-et, viszont nincs 160MHz (ha ez fontos akkor nem árt figyelembe venni). Az AX92U egy sávon AX-es (5GHz-2 és ott tud 160MHz-et).
-
baro32
aktív tag
Még az N-es router is átviszi azt a 100-at tapasztalatból írom
Volt nagyon régen egy ilyen Netis AC750-es 10/100-as tehát még nem Gigabites router ami az akkori T-home 100-as netet Pc-re 100-al Wifi-re 93-al hozta az értékeket.
Azért írom mert az akkor laptopom még csak N-es kapcsolatra volt képes igaz dual-band volt de vagy a 2,4 vagy az 5GHz-es volt aktív.
Ja és az írásom pusztán segítő szándékú ezt le kell írjam köszönöm. -
Skilly
aktív tag
Szia!
Szuper, valoszinuleg a heten rendelem is. KosziGubek-Einste: Jelenleg nem szeretnek tobb penzt aldozni erre. Kesobb lehet, de most nem.
A tplink erosito csak arra kellene, hogy grillezes kozben a mobil-jbl parosrol menjen a zene. Plusz aki akar tudjon bongeszni.
Velemenyed szerint megfelelo lenne nekem vagy van jobb ebben az arban? -
ujtordai
tag
Üdv Mindenkinek,
Egy kis segítséget kérnék.
Adott 2db TL-WR1043ND típusú router. Egyik a földszinten egy szobában a másik az emeleten. Az emeleti össze van kötve a földszintenlévővel ip ütközésmentesen beállítva. Azóta működik amióta a DIGIt behúzták kb 5-6 éve. Azonban mostanában időnként szinte használhatatlanul belassul a wifi, annyira hogy át kell kapcsoljak mobilnetre. Router config nem változott évekig ment problémamentesen. Amikor rámérek a sebességre a PCn átlag 745 körül van Bpi szerver esetén, azonban tapasztaltam jópárszor olyat hogy a GO startgomb nem jött fel. win10 fresh install, de egyéb apple device okon is tapasztalom a lassulást. Digi1000es a net. A solgáltatónál lejelentettem azt írták sms ben elhárították a hibát, de ugyan azt tapasztalom.
Segíthet-e ezen egy jobb minőségű mesh es router?
Hogy lehetne lokalizálni hol a probléma?
Az lehetséges hogy egyre több Digi felhasználó lett a környéken és együttes fokozott használat esetén belassul?
köszönöm -
-
kezo0
addikt
válasz
Skilly #93131 üzenetére
Szia, én tökéletesen elégedett vagyok vele, bár nálam csak 70m2-t kell lefednie, igaz, ez egy panellakás. Egyébként nálam is egy Connect Box után van kötve, szintén 500-as nettel. AC-s/AX-es eszközre wifin simán átviszi a teljes 500-at, de a lakás legtávolabbi sarkában is 300 Mbps fölötti DS értékeket lehet mérni.
-
Skilly
aktív tag
Sziasztok!
Router vásárlás előtt állok, túl sok wifi-s cuccunk van és az upc connectbox nem igazán bírja már ezt a terhet. Inkább állítanám már át modem funkcióra.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? - Otthon, családi igényeknek megfelelően, 120nm2 két szintes családi ház, tégla falazat B30-as, beton födémes
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop? - 2 mobil (S20+,A50), 1 laptop, 1 pc (eth), 2 kamera (tp-link), 2 mibox, 1 tv ami wifin, 1 wifi erősítő (tp-link) / plusz ha vendég van, akkor még pár mobil
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? - 500mbit/s (jelenleg, ez később lehet 1gbit/s)
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! - 60e huf
■ Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben? - jó legyen, megbízhatóIgazából találtam egy típust, ezt venném meg ASUS AX6100 WiFi 6 Tri-band AiMesh OFDMA Gaming router (RT-AX92U). Ezt megtaláltam az összefoglalóban is.
A lényeg, hogy jó legyen a lefedettség és viszonylag nagy teret tudjon a wifivel. Nyilván ilyen mesh rendszert nem akarok kiépíteni, de ettől függetlenül gondolom, hogy tudná kezelni a TP-LINK WA850RE jelerősítőt is. Mivel az udvarra most is ezzel viszem ki a jelet.
Tehát a kérdések. Kinek van esetleg ilyen routere? Mennyire van megelégedve vele? Kinek van tapasztalata vele? A wifi jelnek a hatósugara mekkora és mennyire gyengül? Van-e jobb, ebben az árban vagy vehetem nyugodtan ezt az ASUS-t vagy mit ajánlotok az összefoglalómban leírtak alapján?!
Előre is köszönöm!
-
tyuli76
tag
válasz
Williamgrant #93124 üzenetére
most pár órája jó,reset segített,
Ha továbbra is előjön,akkor vissza viszem a mediába,neten rendeltem és van még 1 hetem,h elálljak a vételtől.
Köszi mindenkinen a segítséget. -
Gsx-rr
veterán
Savszelesseg emeles ma megtortent
10/1 rol 100/50 re
Vezeteken megvan
Wifin max 70/50 Router mellett kozvetlen
Laptop,Iphone 13 Pro
Szolgaltatoi gagyi noname valami
Ezen az Asusu Ax58u javit?
Azzal atmegy a max? -
-
válasz
fuwiradis #93117 üzenetére
Vagy 3-4 fal, beton, amelyeken, ha átvisz a wifi, az remek, de a mostani sem igazán acélos ilyen szempontból és tudunk vele létezni.
40k-ból kijön két darab Asus AC57Uv3 vagy három darab Asus AC1300G+ v3 is amiket AiMesh-be kötve már jó eséllyel le tudod fedni a kívánt területet. Ebben az esetben le kell mondanod az AX-es wifi-ről.
AX-es wifi-vel két darab kijön a Xiaomi AX1800-ból is.
AX-es Asus esetén az AX55 mellé még beleférhet egy AC1300G+ v3 is, AX56U mellé már nem. -
-
tyuli76
tag
válasz
Williamgrant #93120 üzenetére
Átneveztem a wifiket,h megtudjam különböztetni és így se nincs 2,4 wifi.A tűzfalat kikapcsoltam a vodás routeren,de az se segített.
Csinálok egy resetet,és majd meglátom -
tyuli76
tag
válasz
Williamgrant #93120 üzenetére
Ok,köszi,kiprobálom
-
-
tyuli76
tag
Sziasztok!
Vettem egy Archer AX23 AX1800 routert.Összekötöttem kb. 40m cat5 kábelel a legújabb Vodás routerhez.Beállítottam külön a 2,4 és külön az 5g wifit.Olyant produkál,h néha órákig nem szórja a netet,nem is világít a 4. led ami akkor világít ha van net.Bármit csinálok nem jön helyre,újra indítás mind 2 router stb,majd random megjavul.
Most egyik eszköz se látja a 2,4 wifit,csak az 5g.
Ez router gond lesz,vagy a kábel rossz? -
gabber01
addikt
Sziasztok!
Routert keresek elsősorban e miatt a Vodas otthoni net probléma miatt.
Lehet aztán hogy semmit nem segítene, de remélhetőleg bridge módban normálisabban működne a net, ehhez viszont kell egy router mindenképp.■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Panel (vasbeton...), két szoba, sok szomszéd, 9 emelet, abból a 4en lakunk.
Lakáson belül egy helyiségben lenne a vodas routermodemmel együtt. Másik szobáig két válaszfalat kéne átlőnie, amivel eddig a nyomorult CB is megbirkózott.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
Talán két telefon, S10+ meg iPhone 12 mini, de igazából lényegtelen szerintem.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Voda 500Mbit/s
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
20e fölé ha nem muszáj nem mennék.
■ Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Azon kívül hogy megbízhatóan hozza amit tud, semmi. A szolgáltatói router kiváltására kell csak. Fő gép kábellel fog ezután is csatlakozni, wifi panelben meg amúgyis nehéz kérdés, de magával a wifi csatlakozással eddig sem volt különösebb probléma.
Egyelőre az összefoglalóban is említett ASUS RT-AC65P-vel szemeztem. Egyébként miért van felkiáltójel mellette a leírásban?Segítséget előre is köszi.
-
fuwiradis
aktív tag
Sziasztok,
régi (szolgáltatói) router mögé szeretnénk tenni egy sajátot.
Előre venném a legfontosabb szempontot. Ennek oltárán lenne szükség egy eszközre vagy gyártóra, ami ajánlható ennek megfelelően:
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Lehetőleg minél hosszabb szoftveres support, biztonsági frissítésekkel. Ha lehet, minél több lehetőséggel a beállítások finomhangolására is. Nem tudom az eddigi gyártói hozzáállás alapján melyik gyártó elég megbízható ilyen téren perpill. Mikrotikról hallottam ilyen téren egészen jókat, de ahhoz fejben is kéne még némi extra..Ha falra szerelhető vagy LED ki-be kapcsolható az plusz.
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
3-4 eszköz van, de egyidejűleg kevesebb eszköz használná, amennyire csak lehet vezetékesen.Milyen környezet?
Vagy 3-4 fal, beton, amelyeken, ha átvisz a wifi, az remek, de a mostani sem igazán acélos ilyen szempontból és tudunk vele létezni. Alapvetően nem annyira kritikus, ahogy fentebb említettem, a legfontosabb szempont a szoftveres support, biztonsági frissítések elérhetősége minlél hosszabb távon.Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Papíron gigabit, de nem használjuk ki.Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Elsőre azt mondanám 30-40 körül, de a support fontos, ennek érdekében érdemi kompromisszumot árban feljebb menve hajlandó vagyok tenni.Előre is köszi a segítséget!
-
Fall-N
veterán
válasz
z0d1@Ku$ #93113 üzenetére
Pedig hidd el érdemesebb. A range extender is lehetne megoldás, de az alapból felezi a sávszélességet. Arra jó egyedül ha van IoT eszköz a lakás másik felében és kell neki WiFi, úgysem mozgat nagy adatmennyiséget. (Nekem például az okos konnektor miatt van. A 2,4 Ghz-s sáv elég jól vehető, így másra nem kell.) Másra sokkal jobb a Mesh rendszer. Érdemes úgy venni routert, hogy ha nincs meg rögtön a két darabra való, akkor egy Mesh képes router, majd később venni egy ugyanolyat. Ha felújít az ember akkor érdemes a falban elhelyezni az Ethernet kábelt a kijelölt két pont között. Vannak rendes 65 mm-es kötődobozba való csatlakozók az Ethernet számára.
Jövőben én is két darab Mesh kompatibilis Asus ax-es routert tervezek venni. A kábelnek is ki fogom alakítani az elektromos kötéseket.
-
Alex91
félisten
válasz
A termék kiválasztásának fő szempontjai:
Kellett már egy jó router, mert a régi néha-néha ledobált mivel a wifije nem túl erős. Ez a router az egész házat lefedi(120m2-t a wifi6-nak köszönhetően) és stabil internet kapcsolatot biztosít(2Gbit-es netem van). Ami a kedvencem, hogy be tudom állítani, hogy a router gaming módba, streaming módba, file transfer módba vagy surfing módba működjön. A gaming mód az éppen bármely játékot futtató (mobiljátékot is beleértve) eszközöknek ad nagy sávszélességet (ezzel a lagg kizárva.. (left 4 dead 2-n teszteltem).
A beépített ingyenes VPN-t is érdemes megemlíteni és a beépített vírusírtót, a WPA3 titkosítás is nagyon jó.
Teljesen meg vagyok vele elégedve, kimagasló és brutális a teljesítménye, a megjelenése futurisztikus de nekem tetszik.
Előnyök
4833Mbit sebesség 5G-n (a maximum sebesség amit mértem 870-960 Mbit/s volt) (az átlag olyan 560Mbit/s 4 eszköz folyamatos csatlakozásával)
567Mbit sebesség 2. 4G-n
Prioritási módok(game, stream, surf, file transfer)
WPA3 titkosítás mely lehetővé teszi, hogy az ugyanazon a wifin található eszközök ne kommunikálhassanak egymással, továbbá kívülről is gyakorlatilag lehetetlen feltörni.
Ingyenes VPN, vírusírtó(malware-t is érzékeli) , haladó tűzfal.
Teljes testreszabhatóság(bandwitch limiter, Mac filter, URL filter etc)
RGB Aura lighting a tetején ami gyönyörű.
Hátrányok
Nem találkoztam ilyennel.De azert ez sem biztos, hogy nalad is igy lesz..
-
válasz
A wifinél semmire sincs garancia. 120 nm esetén különösen nincs.
Nálam 3×(80-100) négyzetmétert szépen lefed egy AX92 (majdnem olyan jól, mint a régi AC87), ami sokak szerint lehetetlen. Az AX58 már nem ért el a sarokhelyiségekbe, a sokak által istenített AC65P meg még gyengébben teljesített. (Mindez persze 2,4 GHz-en.)
Ugyanakkor van olyan 65 nm-es lakás, ahol sehogy sem tudtuk egy AX58-assal megoldani, hogy a két sarokban a hálószoba és a konyha is kapjon Youtube-képes wifit.
Gubek-Einste, aki igencsak tudja, hogy mit tanácsol, nem véletlenül ajánlott eszközpárokat, pedig nyilván olvasta az egy eszközös igényedet.
És hidd el, éppen a jelenleg szűkebb anyagi lehetőségek miatt lenne nagyobb kockázat az egy eszközt erőltetni. Tipikusan az "olcsóbbnak látszó lesz a drágább" esete áll fenn.
A 14 napos elállás persze a jóbarátod, én egy AX58-ast beleerőltetnék a büdzsébe, és ha tökéletesen beválik, akkor örülnék, ha nem tökéletesen, akkor viszont csak ideiglenes megoldásként helyezném el, felkészülve arra, hogy lesz egy testvérkéje, immáron másik geometriával.
MaCS
-
z0d1@Ku$
senior tag
válasz
MaCS_70 #93112 üzenetére
Tisztában vagyok a fizika korlátaival én is tanult ember vagyok, de nem követem a routerek világát és jelenleg nem áll módomban több eszközös rendszert kiépíteni, de mivel itt mindenki napi rendszerességgel beszél ezekről, gyanítottam kicsit több infóval rendelkeznek a csoporttagok, de azért köszönöm :)
-
válasz
z0d1@Ku$ #93111 üzenetére
Azt, hogy hány eszköz kell, nem a Te vágyaid, hanem a fizika törvényei által megalapozott műszaki lehetőségek határozzák meg.
120 nm-re nagyon sanszos, hogy nem lesz elég egy eszköz, és felelősséggel senki sem ajánlhat egy eszközös megoldást -- legfeljebb olyat, ami talán-talán viszonylag kielégítő megoldást jelenthet.
MaCS
-
z0d1@Ku$
senior tag
válasz
Gubek-Einste #93105 üzenetére
Értem köszi. Ennek a kitételnek megfelelőt is tudsz esetleg ajánlani? --> "Mindenképpen egy egyköz kell"
Az említett ax55 le tudna fedni ekkora területet egyedül?
-
-
oxide83
aktív tag
Sziasztok!
Direkt nem a legolcsóbb routert választottam és vettem egy dual bandes TP Link Archer MR400 típust és beletettem egy korlátlan Telekom mobilnet sim kártyát. Inárcsra költöztünk ahol a Telekom elvileg 100% 4G lefedettséget ad viszont a talasztalataim katasztrofálisak. Az első két nap is voltak akadozások de még azért többnyire hasított a net. Viszont mostmár egyenesen felfoghatatlan hogy mi történik mivel pár percig van net utána pár percig megint nincs. Ha vissza js jön a net olyan lassú hogy visszasírom a 20 évvel ezelőtti tárcsázós korszakot. És kb tökmindegy melyik napszak végig ezt csinálja és már az őrületbe kerget illetve akárhová rakom házon belül a routert szar a vétel. Mindkét frekvencián ezt csinálja. Ami érdekes hogy a telómban is telekom simkártya van, azzal viszont semmi gond, megy a net rendesen telefonon.
A kérdésem hogy létezhet-e bármi beállítás amivel kiküszöbölhető a fenti idegesítő jelenség?
-
vadorzó
tag
válasz
Gubek-Einste #93106 üzenetére
2 szintes téglaház, nagy árnyékolás nincs, 3 telefon + tv, nem mindig egyidejűleg, 150 mbps, 20e Ft körüli összeget szánok rá, semmi extra igényem nincs.
-
-
válasz
z0d1@Ku$ #93102 üzenetére
40k-ból kijön két darab Asus AC57Uv3 vagy három darab Asus AC1300G+ v3 is amiket AiMesh-be kötve már jó eséllyel le tudod fedni a kívánt területet. Ebben az esetben le kell mondanod az AX-es wifi-ről.
AX-es wifi-vel két darab kijön a Xiaomi AX1800-ból is.
AX-es Asus esetén az AX55 mellé még beleférhet egy AC1300G+ v3 is, AX56U mellé már nem. -
vadorzó
tag
Sziasztok,
Tp-Link archer c50 helyett szeretnék valami "erősebbet", mert ha erre több eszközzel csatlakozok egyszerre nagyon belassul a net. Tudnátok ajánlani tapasztalat alapján valamit esetleg? -
z0d1@Ku$
senior tag
Sziasztok!
Routert keresek max 40ezerig. Digi 1000 ont-ot váltana. 120nm tégla falak, egy szint. Az ont wifije a ház másik végében már nagyon nehezen érhető el. Mindenképpen egy egyköz kell, nem kettő, nem három. (igen, tudom hogy ekkora mérethez már több pont kellene, de most nincs lehetőségem ilyennek a kialakítására).
Átlag 5 eszköz csatlakozna rá: 2 telefon, 2 laptop + tv. Nem torrentezek, meg cfw-rel sincs kedvem már kísérletezni. A lényeg hogy megbízhatóan letudjon fedni ekkora távokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest