Új hozzászólás Aktív témák

• Vastika

tag

Jó ez az ethernet - wifi vita ;-)

Egyértelmű, hogy amit lehet, kábelen kötünk be!!! :-)

Pl. egy lakás-ház átkábelezésénél, vagy új lakás vásárlásánál (...ha még időben belecsöppent az ember a projektbe, amíg terv szinten létezik, és hozzá lehet nyúlni, lehet kérni ezt-azt) érdemes mindenhová húzatni ethernet kábelt is, de ha belefér a keretbe, akkor rögtön kettőt.
    A TV, médialejátszó, PC, de a repeater stb. is kerüljön, ha lehet, kábelre.

A wifi egy nagyon szuper találmány: mobiltelefonhoz, táblagéphez, netezős laptophoz, meg ha nincs más, akkor de jó, hogy van :-)
    De ha van otthon sok minden, ami párhuzamosan és intenzíven használja a hálózatot, akkor mégiscsak a kábel a jobb megoldás.
    Egyrészt stabilabb kapcsolat, kapásból 100m-ig, a falak számától függetlenül.
    Másrészt gyorsabb (NAS, PC: 10Gbit azért már elég régóta van) , a 100m végén is ;-)
    Aztán nem is kezd el a terheltséggel arányosan lassulni, mint a wifi. OK, otthon azért ritkán van olyan helyzet, amikor egy mai jobbfajta wifi-s router vagy AP lehasal, de az ethernet tényleg bírja a terhelést.

Én is ilyen maradi vagyok ;-) Nemrég vettünk egy lakást, amit az előző tulaj úgy két éve teljesen felújított, a villany is újra van húzva. De se egy antennakábelt, se egy ethernet kábelt nem bírtak húzni sehová... Sebaj, egész szépen meg lehet oldani kábelcsatornával is ;-)

Az, hogy pl. egy új "luxuslakásba" nem húznak be ethernet kábeleket, az nem azért van, mert annyira modern a lakás, hanem azért, mert a kivitelező, ha lakásonként 20.000 forintot tud spórolni, ami 30 lakásnál pl. 600.000 forint, akkor azt meg is fogja spórolni! Aztán majd megindokolja valami hülyeséggel, pl. hogy azért nem, mert így jobb ;-)
    Szerintem ha egy új építésű ingatlan egy kicsit is nem spórolósan készült, akkor - a kor igényeit és technológiáit szem előtt tartva - pont, hogy húznak minden szobába ethernet kábelt.

Új hozzászólás Aktív témák