Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.

A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#61701) BÜDÖSLÁB


BÜDÖSLÁB
tag

2.6 m távolságból lesz egy 75" vetített kép. Van valamilyen szabály arra hogy ez elég-e, vagy kevés 16:9- és filmnézésre?

A kevesebb több- Ludwig Mies Van Der Rohe

(#61702) MrZenan válasza BÜDÖSLÁB (#61701) üzenetére


MrZenan
junior tag

Különösebb szabály nincs szerintem, de személy szerint én egy vetített képnek a 75-öt kissé karcsúnak érzem.
70-80centivel ha hátrább tudnád tenni az sokat segítene!
Kalkulátorban nézted? Zoom?

[ Szerkesztve ]

(#61703) BÜDÖSLÁB válasza MrZenan (#61702) üzenetére


BÜDÖSLÁB
tag

Én is ugyanúgy érzem. A szoba 3m *5m. Ha az 5m oldalról vetítenèk az javítaná a helyzetet, akkor 100" fölé tudnék menni.

A kevesebb több- Ludwig Mies Van Der Rohe

(#61704) MrZenan válasza BÜDÖSLÁB (#61703) üzenetére


MrZenan
junior tag

Nem akarok okoskodni mert nagyon kezdő vagyok a témában. Az biztos hogy érdemes lenne úgy alakítanod a körülményeket, hogy legalább egy 100"-as meglegyen.
Azt olvastam egy ajánlásban, hogy a kép szélességének közel megegyezőnek kellene lennie a nézési távolsággal.

[ Szerkesztve ]

(#61705) Vhiktor válasza BÜDÖSLÁB (#61701) üzenetére


Vhiktor
veterán

1000szer inkább tv ekkora méretben, sokkal de sokkal jobb képe lesz.

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#61706) makkmarce válasza BÜDÖSLÁB (#61701) üzenetére


makkmarce
őstag

75 nagyon pici, a legkisebb, aminek talán értelme van az a 100, de inkább 120+. Nem azért mert sznobság, hanem azért, mert a vetítés alapból sok sok kompromisszum a nagy képért és a moziélményért cserébe. 75"-os tévét simán tudsz venni a boltban, és szebb képe van (jó, nekem tetszik a vetítés miatti szemkímélés).

okoskodom, tehát vagyok

(#61707) Exian válasza makkmarce (#61706) üzenetére


Exian
őstag

"75"-os tévét simán tudsz venni a boltban, és szebb képe van (jó, nekem tetszik a vetítés miatti szemkímélés)."

Valahogy így, viszont 100"-tól már tényleg mozis(abb) élmény egy vetített kép és igen, a vetített kép ilyen szempontból nekem is kellemesebb.

Meg valahogy nálunk a vetítésnek tényleg olyan mozis élménye van, egy picit rá kell készülni, kicsit olyan, mintha moziba mennénk: ha nappali vetítés van, akkor teljes besötítést igényel, rolós vásznunk van, azt le kell húzni a TV elé, aztán projektort bekapcsolni, megvárni, míg "bemelegszik" (igaz, csak pár másodperc), aztán a hangrendszert is külön kapcsolom, meg persze a médialejátszót, ami a projektorra van kötve. TV-nél ez csak egyetlen gombnyomás (csak a TV-t kapcsoljuk). Szóval ez az egész egy kis rákészülést igényel, ami megalapozza az élményt :) Aztán utána visszafele minden és főleg nappali vetítéskor valóban olyan, mintha kijönnénk a moziból, amikor hirtelen nagy fény lesz :DDD

[ Szerkesztve ]

(#61708) proci985 válasza BÜDÖSLÁB (#61701) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

vegyel TVt inkabb akkora meretben

kb a projektorozas minden hatranya, valos elony nelkul. oke, talan a szinek homogenebbek lesznek projektorral (IPS TVknel a hattervilagitas tud szornyu lenni), de valos HDR es 4K projektoron nem igazan letezik, kontraszt es feketeszint szinten par arkategoriaval dragabb, tetejeben macerasabb nagyszobaba.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#61709) BÜDÖSLÁB


BÜDÖSLÁB
tag

Köszönöm a segítséget! A másik dolog, hogy több tíz GB-os 4k filmek miért zavaròan szemcsések? Ezeknek ilyennek kell hogy legyenek?

A kevesebb több- Ludwig Mies Van Der Rohe

(#61710) Q válasza Exian (#61707) üzenetére


Q
senior tag

Az igazi otthoni mozis élmény gyerekkoromban volt, amikor a szovjet Pycb gépbe befűztük a filmet és kerepelve elindult a film. Ehhez képest ma fogod a távpiszkát és nézed a filmet. De kétségtelenül még így is más az érzés, mint a tv előtt nézni ugyanazt. Nem is néz a család tévén filmet. :)

[ Szerkesztve ]

(#61711) Citroware


Citroware
addikt

Üdv, projektoron gondolkodom a következő célokra:

Semmi mozizás, arra ott van a TV-m. Csak egy könnyen hordozható készülék kellene, ami bármelyik helyiségbe könnyen vihető, és ott élvezhető képet képes kitolni a falra laptopról. Vászon nem lesz. A megjelenített kép az idő nagy részében nem is videó, hanem képsorozat lenne, esetleg böngészés az interneten, néha persze videók nézése is (pl youtube). Mindig más környezetben lesz, ezért a "kalibrálás" során is csak valami egyszerű, gyorsan kivitelezhető testreszabásra lenne szükség.

Tehát nem fontos a mozi minőség, de azért élvezhető minőség legyen sokféle környezetben. Ebben az esetben nyilván szeretném olcsón megúszni. Fontos a praktikusság és a halk működés.

Azért jó lenne egy 1080p-s felbontás.

Milyen típust lehetne ajánlani ezekre az igényekre, és kb. milyen árkategória ez egyáltalán?

(#61712) péjé válasza Citroware (#61711) üzenetére


péjé
őstag

Én az Epson kicsi hordozható irodai gépeit javaslom erre. Használtan fullhd 100ft körül, HD 50eft körül... [link] ...új 200eft... [link]
Kínai csodagépeket árulnak újonnan kevesebbért de nagyon ócska optikával, sztem pénzkidobás a zöme.

(#61713) Vhiktor válasza Citroware (#61711) üzenetére


Vhiktor
veterán

Esetleg még samsung the freestyle projektorok, elvileg automatikusan vizszintezi a képet és automatikusan állítja a trapézkorrekciót is. Leteszed és használod.

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

(#61714) BBéci válasza Citroware (#61711) üzenetére


BBéci
titán

Mozizásra tv? :Y
Ez ugye valami vicc?

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#61715) Vikthor válasza BBéci (#61714) üzenetére


Vikthor
nagyúr

Nála nem vicc. 😂 Fekete bárány.

~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~

(#61716) angree


angree
csendes tag

Sziasztok! Vászon anyagokkal kapcsolatban lenne kérdésem.

Jelenleg egy belépőkategóriás Epson 3LCD projektort használok saját készítésű, fix keretes fehér spandex anyagú vászonnal. A szoba teljesen sötétített fekete falakkal ezért összességében már ezzel a vászonnal is elfogadható képet kapok. Viszont elgondolkodtam, hogy DIY vonalon maradva a vászon fejlesztésével lehetne-e látható javulást elérni kontraszt terén. 99.5%-ban egyedül filmezek ezért a betekintési szög irreleváns.
Szürke ALR vásznakat nézegettem de sajnos nem találtam keret nélkül méterre rendelhető anyagot, ami megfelelne a feltételeimnek. Ti tudtok olyan kereskedőről, aki ilyet forgalmaz?

(#61717) python1 válasza angree (#61716) üzenetére


python1
veterán

Én most váltottam spandex anyagról "igazi" anyagra, kottázni lehetne a különbséget, talán meg is könnyeztem mikor felvillantak az első képkockák. :D
0,7-0,8 vs 1,2 Gain érték ellenében, nem mondom, hogy rossz a spandex indulásnak, vagy annak akinek csak másodlagos a képminőség, de ha ki szeretnéd maxolni a rendszered képét, érdemes továbblépni.

(#61718) Primary92


Primary92
senior tag

Mennyire szúrunk ki magunkkal, ha a leendő házunkban 6 méterről tudnánk vetíteni kb. méter széles képet? TW = ~2 értékkel bíró projektor kell. Nagyjából féltávról néznénk.

Az egyik oldalon közeli a fal, de egy odatervezett függöny segíthet.
A helyiség nyitott fedélszékes lesz, szóval kb 270 cm magasságtól kezdődően a vásznat nézve balról jobbra fel a plafon. Itt viszont a függöny elég bajos. A mennyezet fehér lenne. Milyen megfizethető megoldások léteznek? A topic leírásban megosztott videóban szereplő megoldásról van valami bővebb infó?

(#61719) BBéci válasza angree (#61716) üzenetére


BBéci
titán

ALR akkor kell, ha világosak a falak, egyéb esetben csak ront a képen a normál, fehér vászonhoz képest.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#61720) cinemazealot válasza Primary92 (#61718) üzenetére


cinemazealot
addikt

Nálam is nyitott tető alatt van a vászon, csak nálam a tetősíkról lóg. A fényvisszaverődés nem vészes, de az ablak előtt feszített drótkötélen elhúzható függönnyel takarjuk el a beszűrődő fényt.

Az első kérdésedből nem hiányzik egy szám? 6 méterről tényleg egy méter széles képet akarsz vetíteni? :F

(#61721) Primary92 válasza cinemazealot (#61720) üzenetére


Primary92
senior tag

Nekünk pont a másik falon lenne a tiédhez képest.

6 méterről szeretnénk 3 méter széles képet. Vagy tényleg nagyon közelről. Kb. 3,5 méterről néznénk.

(#61722) Atomgeszi válasza Primary92 (#61721) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Nálunk 1.0 majdnem a nézési táv és semmi baj nincs. Meg lehet szokni, most már furcsa lenne, ha kisebb lenne.

Valaki meg 5 méterről néz 55" TV-t, én meg nem is látnám.

(#61723) Primary92 válasza Atomgeszi (#61722) üzenetére


Primary92
senior tag

Gondolkodtam TV-ben is, mert akkor egy csomó projektorral járó problémát kizárnék (sötétítés, világos fal, projektor elhelyezés), de a 3 méteres szélességet megközelítő TV-knek az ára egy nullával hosszabb, mint amit a vetítésre szánnék.

(#61724) péjé válasza Primary92 (#61723) üzenetére


péjé
őstag

6m-ről vetíteni értelmesen csak komoly optikás géppel lehet...pl. Runco LS3/LS5 1,8-2,4 lencsével tudja ezt...esetleg vmi Projectiondesign F32/F35 vmi odavaló lencsével...vagy a SIM2 D80E....ezek jellemzően azért nem olcsó gépek. A JVC/Epson/Sony komolyabb gépei is tudják ezt, pl. JVC-X7000 1,4-2,8-as lencsével...ez is épp használtan elérhető.
Ha maradsz ezen a vonalon akkor keresd Batyot, Csenelest, használt prémium gépeket tőlük is lehet venni, avx-en is hirdetnek jókat. Vászonban 1.0-nál nagyobb gain ajánlott ekkora mérethez.

(#61725) spiky03


spiky03
veterán

F22 után ugyan előrelépés lenne egy JVC HD950 vagy egy X5000?
A HDR nem szempont számomra, csak a full HD lejátszás.

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#61726) m3ss válasza Primary92 (#61721) üzenetére


m3ss
veterán

Vagy tényleg nagyon közelről. Kb. 3,5 méterről néznénk.
az nincs kozel, kb. pont jo. en kb. 2.7-3m-rol nezem a 3m szeles kepet. de nem vagyok vele egyedul itt. a 3.5 meter tav kozelebb van az idealis tartomanyhoz, mint a 6 ;)

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#61727) Primary92 válasza péjé (#61724) üzenetére


Primary92
senior tag

Használt cuccban gondolkodom.

Első körben szeretnék tisztán látni, hogy milyen lehetőségek lesznek.

A nagyon rövid vetítési távolságú projektorok jöhetnek szóba alternatívaként.

#61726m3ss
Nem így értettem. A 3,5 méteres nézési távolság a fix. A projektor lehet 6 méterre, vagy extrém közel.

[ Szerkesztve ]

(#61728) péjé válasza Primary92 (#61727) üzenetére


péjé
őstag

UST projik sztem képminőségben nem érnek fel a normál projektorokhoz + speckó vászon kell hozzájuk.

(#61729) M@trixfan válasza Vhiktor (#61705) üzenetére


M@trixfan
addikt

Igen-igen, a 75” méretet tényleg nem éri meg vetíteni, abszolút egyetértek. Mindig azt szoktam példának mondani, hogy ha csak valaki annyit szeretne, hogy a cinemascope kép ugyanolyan magas lehyen mint egy 65” TV-n, akkor 92” kell és azért még az sem egy túlzó elvárás.

Sokszor viszont az megy feledésbe a nagy kontrasztvadászatban, hogy soha semmilyen TV nem fogja azt a realizmust nyújtani amit a visszavert másodlagos fényforrás tud. Így tapasztaljuk a világunkat. Ez a passzív másodlagos jelleg 100:1 kontraszt mellett is hordoz magában egyfajta realizmust amit csak vetíteni lehet.

Az igazság kedvéért hozzáteszem ha 5M alá érkezett volna a 97”-os OLED akkor már én sem gyűjtenék vetítésre nem dedikált szobában csúcs szinten. Mondjuk ami panelhomogenitás terén megy abba rémálom belegondolni milyen a 97” panelt cserélni…

twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n

(#61730) bence188


bence188
tag

Sziasztok, pár fős cégünkhöz kellene egy projektor 70-80 ezer ft-os árkategóriában. A helyiséget nagyon nem tudjuk lesötétíteni, így erősebb fényű kellene. Mit tudnátok ajánlani? Én ezt néztem ki: Overmax MultiPic 4.2 Válaszotokat előre is köszönöm!

(#61731) eboostr válasza bence188 (#61730) üzenetére


eboostr
aktív tag

Ezek a kínai fantázianeves projik nem ajánlott kategória, pl. minőségbeli problémák lcd panel beégés túlmelegszik stb. Nagyobb gyártók között keresgélj.

(#61732) péjé válasza bence188 (#61730) üzenetére


péjé
őstag

Ilyen kínai cuccot ne válassz.
Ha nem túl nagy a keret, keresd Batyót és sztem akár számlásan tud neked ajánlani megfelelő vetítőt ebben az árban. Újak 150eft-tól indulnak irodai kategóriában.
batyo kukac icedsl.hu

(#61733) istvan170


istvan170
aktív tag

Sziasztok! Google chromecast - Kodi - Benq projektor a lánc, amivel mozizok. A filmjeim 24p -sek, 1-2 sorozat 30, 50 vagy 60p. A chromecast, a Kodi és a Benq is tudja a 24/50/60p-t. Mit mire kell állítani? Vagy ma már ez teljesen mindegy a mai képkocka sebesség változtató technológiákkal?

(#61734) bence188 válasza péjé (#61732) üzenetére


bence188
tag

Köszönöm a válaszokat!

(#61735) MrZenan


MrZenan
junior tag

Sziasztok!
Megvettem az Optoma HD146-ot! Alapjában véve tetszik a képe, sőt úgy érzem a projektor közelebb van az ízlésemhez mint a tv. Viszont nálam is [ez] a probléma figyelhető meg, amit kénytelen vagyok elfogadni.

A vászon viszont egy tragédia, VidalX-ről rendeltem 18000-ért de egy kalap kaki, ki sem lehet feszíteni, egy rosszul szabott gatyi valami .
Szóval tudtok ajánlani valami normálisat lehetőleg emberi áron!? :R

(#61736) péjé válasza MrZenan (#61735) üzenetére


péjé
őstag

szia, 18,000ft-ért nincs normális vászon. Ár/érték arányban az Optoma, Grandview vásznak elég jók, én utóbbit használom sok éve, nagyon minimális hullámmal, nem észrevehető. 106" felett motorost keress, nézz körül a használtak között avx-en.
Mondjuk fixvászon a legjobb ha el tudod helyezni.

(#61737) makkmarce válasza MrZenan (#61735) üzenetére


makkmarce
őstag

ilyesmi foltra gondolsz, ami itt középen van nekem is?
szerintem ezek ennyit tudnak

okoskodom, tehát vagyok

(#61738) Bikkrom válasza MrZenan (#61735) üzenetére


Bikkrom
senior tag

Készítesz képet a foltról? Garanciában érdemes megreklamálni, vagy akár el is állhatsz a vásárlástól 30 napon belül. Mert lehet nem csak kosz hanem a lencsével van gond.

Vászonra mennyi a keret? Használt vagy új? Fix keretes vagy motoros?

Sic vis pacem, para bellum! - Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

(#61739) MrZenan válasza makkmarce (#61737) üzenetére


MrZenan
junior tag

Igen, pontosan ugyanez! :K

Bikkrom

Lehet használt is, fix keretes is jó, a olyan 60-70 körül gondolkoztam.

(#61740) eboostr válasza istvan170 (#61733) üzenetére


eboostr
aktív tag

Nem teljesen mindegy, max kevésbé veszed észre.
Csak a kodihoz kell nyúlnod:
Kodi kadenciahelyes lejátszás beállítása
Alapból a CE így van beállítva, ellenőrzés:
Először kapcsold Profi módba a beállításokat (Settings > Expert)
(így minden beállítás elérhetővé válik).
> Settings > Video > Playback:
Adjust display refresh rate to match video: On start / stop
Sync playback to display: off
> System > Video output
Vertical blank sync: Let driver choose / disabled (17-es Kodi verziótól már nincs ilyen beállítás)

(#61741) MrZenan


MrZenan
junior tag

Szóval... nézelődtem, hogy pontosan mi az amire szükségem lenne.
Egy feszített keretes vászon kellene és kinéztem két lehetőséget.

Sajnos ahogy látom nem fogom olcsón megúszni, az egyik kiszemelt [ez] , a másik pedig az olcsóbb megoldás: [ez] .

Mi a véleményetek? Melyiket lehet érdemes megvásárolni?
Köszönöm előre is. :R

(#61742) Vikthor válasza MrZenan (#61741) üzenetére


Vikthor
nagyúr

Pedig a Bydium amit linkeltél is a legolcsóbbak egyike, ez a nagyon belépő szint, de hozzáteszem még ezzel is ég és föld lesz a vetítés élménye mint ha sima falra vetítenél vagy lepedőre... Ha van rá lehetőséged, akkor a fix vászonra tenném le a voksot.

~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~

(#61743) MrZenan válasza Vikthor (#61742) üzenetére


MrZenan
junior tag

Köszönöm, a VEVOR, 73-ért akkor nem opció?

(#61744) viperabácsi válasza MrZenan (#61743) üzenetére


viperabácsi
addikt

AVX-en keresd Szepit , vászonban tud segíteni

[ Szerkesztve ]

Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !

(#61745) Vikthor válasza MrZenan (#61743) üzenetére


Vikthor
nagyúr

Minden opció :) max nem érdemes. Helyedben felkutatnám a budapesti bemutató termeket, milyen vásznakat használnak, ajánlanak, esetleg barátok/ismerősöknél is megnézheted és a pénztárcádnak a legmegfelelőbbet válaszd. Mindenesetre ne siesd el a döntést, mert ezt fogod nézni hosszú évekig. Emiatt is nagyon fontos eleme a vászon a vetítésnek és nem csak a projektor.

~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~

(#61746) péjé válasza MrZenan (#61741) üzenetére


péjé
őstag

Mekkora méretben gondolkodsz? Csenelesnek lehet megvan még egy nagyon minőségi vászna de keret nélkül...ha van egy kis barkács vénád lehet jól megúsznád.

(#61747) MrZenan válasza péjé (#61746) üzenetére


MrZenan
junior tag

230X130

(#61748) péjé válasza MrZenan (#61747) üzenetére


péjé
őstag

Írjál neki, ő 21:9-ben vetít, nem tudom a pontos méretet de a vászon az prémium anyag.
Ha meg tudod oldani a keretet magad akkor érdemes nézegetni csak vászon anyagot.
Ne kapkodd el, addig is büntiből nézheted a gagyit...:-)

(#61749) MrZenan válasza péjé (#61748) üzenetére


MrZenan
junior tag

Köszi az infót, minden lehetőséget megvizsgálok, igazából túl nagy affinításom nincs a barkácsoláshoz, sőt!

Tudom, hogy karcsú a 60-70000 de ennyi most a keret, közben kinéztem [ezt] is..
No majd lesz valami.. köszi mindenkinek a segítséget! :)

(#61750) Vhiktor válasza MrZenan (#61749) üzenetére


Vhiktor
veterán

Nekem van most egy eladó Grandview Manual 100"-os vásznam, ha elegendő a méret.

ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) web: tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi megjelenítő tesztelés: https://www.youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.