Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
mcmike
őstag
Sziasztok,
Nemrég vettem egy BENQ W2000-es projektort, és keresek hozzá motoros / távirányítós vászont. Tudnátok ajánlani egy-két javasolt típust? Alapvetően mozira és PS4 /PS5 felhasználás lenne, egyértelműen széles vásznú felbontásra. A nappali elég nagy, méret nem hiszem hogy akadály lenne.
Nappali fal: 3,4M széles x 2,7M magas
Néző távolság: 4-4,5MElőre is köszi a segítséget!
LIDL Richard featuring Billy Auchan...
-
Vhiktor
veterán
válasz mcmike #53702 üzenetére
Ár-érték arányban a Grandview nem rossz választás.
Ekkora nézési távolsághoz én legalább 3 méter széles vásznat vennék.[ Szerkesztve ]
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
makkmarce
őstag
válasz Vikthor #53703 üzenetére
nem, ez texas, bár összevissza nevezgetik a boltok
nem a honlapon látható színben, az asszem teflon bevonat. Ezt én választottam, ez ilyen gyerekbarát anyag, hogy bármit kibírjon, a legmagasabb kopásállósággal, amit csak adni tudtak.
a lényeg, hogy mechanikusan hátra dönthető, és szinte teljesen el lehet benne feküdni.
Ezt a mechanikát sok bútorgyár használja ahogy néztem, de sok helyen vagy a tömés nem volt elég süppedős, vagy az anyag nem tetszett.
lehetett kérni ilyen mozis változatot is, bár akkor az asszonnyal körülményesebb összebújni, de bármikor áttolhatom és cserélhetem a hátsóval
ha többen vagyunk, még tudok mellé tolni, illetve az eleje kicsit leengedi a támlát, a hátsók ülve kényelmesen látják a műsort.fura színe van a képeken a padlónak, de élőben nem ennyire ilyen izé...
[ Szerkesztve ]
okoskodom, tehát vagyok
-
BBéci
legenda
válasz makkmarce #53706 üzenetére
Nekem is Texas hármas kanapém és két puffom van, a képen bal alsó, bordó marhabőr huzattal. Meglepően kényelmes, jókat alszom rajta.
Ez a cég a gyártója, tőlük vettem: [link].[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
mcmike
őstag
Hát igen, a BenQ kalkulátora alapján kb. 130-135" jött ki első közelítésre:
Diagonal: 3410mm (134.3")
Width: 2892mm
Height: 1807mmÍgy kb. a fejünk felett lenne a kivetítő.
Budget? Jó kérdés...mi az ami mondjuk minimum illik egy ilyen kivetítő mellé? Illetve ha lesz fejlesztés később gépben akkor is megállja a helyét a vászon?
100k fölé nem szívesen mennék, bár látom jócskán van ott is. Jobban örülnék ha meg lehetne oldani 70-80k környékén...vagy ez irreális?
-
alphamooncam
őstag
Látom nem ment át a lényeg.
Én:
"Mindezekkel együtt úgy gondolom, hogy jól döntöttem akkor, amikor beruháztam egy projektorra - hosszú HDMI kábelra, sötét környezetet alakítottam ki neki, egyszóval megadtam neki a szükséges alapot, ami egy jó mozihoz kell... - hiszem élvezem."
Te:
"A projektor azon kevés eszközök egyike ami önmagában kvázi semmit sem ér, kapásból kell egy párosított felület (amire simán el lehet költeni a gép árát), és megfelelő környezet. "
Most akkor hogyan értsem?! Ezt mégis kinek címezted?!
Láthatóan megerősíted amit az ezt megelőző hsz.-emben leírtam, de ezen felül vitatkozol azzal, hogy mennyire lényeges tudni hogy mi az ANSI.
Akkor jelzem, hogy az csak egy szám, és megerősítem semennyire nem lényeges, mert látjuk, hogyha jó a kép vagy ha nem jó a kép.
Ha ugyanezt a haladó topikban adod elő, ott már elfogadható ez a nézet. Szerintem.
Summa-summarum el kéne tudni fogadni a másik nézeteit is,
de nem ez miatt válaszolok, hanem azért, mert nem illik a másikat lenézni, ekézni"Az ANSI kontraszt meg nem atomfizika, kb 90-es IQ-val meg lehet érten"
valakit azért mert nem érdeklik a műszaki részletek.
Hogy értsd egy példa:
Kevesen tudják azok közül, akik autót vásárolnak, hogy az pontosan hogyan is működik, mégis nagy megelégedéssel használják úgy, hogy közben megtapasztalják, hogy az miben különbözik egy másik autótól, és az jó-e vagy esetleg gyengébb, és ennek semmi köze a tulaj értelmi színvonalához, kizárólag ahhoz, hogy mennyit tud-akar áldozni a közlekedésére.
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
Dorian
félisten
válasz alphamooncam #53712 üzenetére
Én nem látom a topik címében, hogy ez "kezdő" projektor topik lenne.
Mindenesetre ez szakmai topik, így csupán "jó" és "nemjó" jelzőkkel dobálózni teljesen... khmm... semmitmondó, ez mindenkinek teljesen mást jelent.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Vhiktor
veterán
válasz mcmike #53711 üzenetére
Sajnos még 100"-os vászon esetében is kizárt egy motorizált változat.
Azért írtam a Grandviewt mert az már jó minőség, a még jobb csak felette van többszörös árban.
Alatta meg a kínai vásznak vannak, de azok meg még inkább hajlamosak a hullámosodásra.A motorizáltság nagyon megdobja az árat.
Esetleg használt piacon kell körbenézni
[ Szerkesztve ]
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
alphamooncam
őstag
válasz Dorian #53713 üzenetére
Én meg azt látom, hogy létezik haladó topik, de szerintem ugyanazt látják mások is, mint amit én.
Amennyiben létezik a haladó topik, akkor Te a jelen topikot logikusan hova helyeznéd?
Műszaki részletek fontosak lehetnek valakinek, de nem mindenkinek, és én nem is erről beszéltem, hanem arról hogy el kéne fogadni, hogy másnak más lehet a fontos.
Attól még nem lesz valaki automatikusan gyengeelméjű ( 90-es IQ ) , mert nem ássa bele magát a műszaki részletekbe, paraméterekbe, én így értettem.
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
makkmarce
őstag
-
Ijk
nagyúr
válasz alphamooncam #53712 üzenetére
Nem lényeges tudni mi az ANSI kontraszt. Vannak cégek, szakemberek akik projektor szoba építéssel foglalkoznak. Ők kimérik az ANSI kontrasztot a megépített szobában, bekalibrálják a vetítőt te meg vigyorogsz és fizetsz, jó sokat. Ha meg úgy döntesz magad kezébe veszed a dolgokat akkor jobb utánajárni dolgoknak mielőtt kinyitod a pénztárcát.
"Akkor jelzem, hogy az csak egy szám, és megerősítem semennyire nem lényeges, mert látjuk, hogyha jó a kép vagy ha nem jó a kép."
...
"Summa-summarum el kéne tudni fogadni a másik nézeteit is,
de nem ez miatt válaszolok, hanem azért, mert nem illik a másikat lenézni, ekézni"
Nem kel elfogadni másnak a véleményét ha nem tudja érvekkel alátámasztani, ekézni viszont nem kell senkit. Ha elmondja 10 ember hogy neki tetszett a vetített kép alkalmatlan szobában is, mert az ő 32"-os tévéjéhez képest lehengerlő volt a kép attól még nekem, meg neked nem fog tetszeni. Innentől kezdve számít a 10 vélemény?"Ha ugyanezt a haladó topikban adod elő, ott már elfogadható ez a nézet. Szerintem."
Haladó topik nem a vetítés alap elméletéről szól hanem technikai részletesség, moziszoba tervezés, stb. amire itt nincs igény és be is halt. Ha valaki komolyan gondolja a vetítést az AVX-en olvasgasson, na az tényleg az a szint amikor túlléptek azon hogy a fehér fal nem jó. Egyébként is annyira marginális igény még ma is a házimozi vetítés hogy felesleg ide két külön topik, szvsz./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Vhiktor
veterán
válasz alphamooncam #53715 üzenetére
Nem is kell beleásnia magát.
Viszont szerintem az lenne a szemétség, ha nem lenne felhívva egy laikus figyelme arra, hogy fehér falak között igencsak kompromisszumus képet fog kapni.
Lehet elkölteni első körben akár milliókat is, és csalódottan venné tudomásul, hogy bóvli képe van.Szerintem nincs ezzel baj, hogy fel van hívva a figyelme, csak tudni kell helyén kezelni a dolgokat.
Ha ennek tudatában is belevág, akkor nem lesznek irreális elvárásai és még bőven fogja tudni élvezni a képet. Én is fehér falakkal kezdtem és nem bántam meg, de amint tudtam optimalizáltam a szobát, mert világos jeleneteknél konkrétan nem volt kontraszt arány.
Ha most Ő valamiért csak világos filmeket néz akkor mindig x*r képet fog kapni.Én rengteg olyan emberrel találkozok akik ilyen környezetben próbálták ki a vetítést és rögötn elkönyvelték, hogy x.r kép érhető csak el és szeirntük mindenki hülye aki projektorozik.
Aztán amikor lát egy értelmes vetített képet, akkor meg leteszi a hajátÚgyhogy szerintem igenis fel kell hívni a figyelmet erre, mert sokszor csalódás lesz a vége.
Ezt én kb alapvető témának érzem mint iskolákban a felvilágosítást. Még a mai napig találkozok olyan fiatallal aki nem mer csókolózni mert fél, hogy terhes lesz a lány
De lehet elég lenne a jövőben csak annyit írni, hogy olvassa el az összefoglaló erre vonatkozó részét és többet nem foglalkozni a témával.
Én most is újra belevágnék fehér falak mellett is.
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
A vetítés alap feltételeiről szerintem köztünk nincs nézetkülönbség. Sőt...
A "Haladó" topik megerősítem, ténylegesen halott, - tudjuk miért - de ez úgy gondolom ez nem indok arra, hogy mások irányában nélkülözni kellene a megértést, hogy Neki mi a jó.
Mondjuk el minnél többen, aztán vagy eljut hozzá az üzenet, vagy nem, de még így is az Ő döntése lesz, amit nekünk tiszteletben kell tartani. Szerintem.
-
cinemazealot
addikt
Srácok, Ijk kolléga megfogalmazása fülembe ültetett egy bogarat. Látható, hogy a másik (haladó?) topic halott, aki kérdez, azt általában itt teszi, sokszor viszont tényleg az élettől is elmegy a kedve, ha kap a kérdésére választ.
Mi lenne, ha összegyűjtenénk egy olyan standardot, ami a projektorozást minőségi szintekre bontja. Ilyenekre gondolok, mint:
0. "Nagy képernyőt akarok.": Neki semmi más nem számít, csak az, hogy a vetített kép lehetőleg minél nagyobb méretben landoljon bármilyen felületre (legyen az fehér vagy színesre festett fal, lepedő vászon, akármi), a projektor pedig akár LED-es kínai vacak is lehet. Akár 50 eFt alatt is megúszhatja.
Költség: alacsony. Minőség: alacsony. Időtállóság: alacsony. Fejleszthetőség: alacsony.
1. "Olcsó használtat! Vászon nem kell.": Neki már fontos, hogy legalább a gép értelmes legyen, de a vetítés elvárt környezeti tényezőit neki sincs erőforrása biztosítani. Sebaj, később még szerezhet vásznat, besötétítheti a helyiséget, a VHS-t mindenesetre már nézheti nagyban. Kijöhet 80 eFt-ból.
Költség: alacsony. Minőség: alacsony. Időtállóság: közepes. Fejleszthetőség: közepes.2. "Valami levetett középkategóriásat. Vászon továbbra sincs.": Neki már az is fontos, hogy a gép ne csak ne egy gagyi kínai legyen, de legyen neve, múltja, esetleg naprakész (1080p) felbontása. Vászonra és környezetre továbbra sem költ, de talán még így is megússza 150 eFt alatt.
Költség: alacsony. Minőség: alacsony. Időtállóság: közepes. Fejleszthetőség: magas.És így tovább a vászonnal, a környezettel, esetleg akusztikával stb. Természetesen a fenti lista sem szentírás, kössetek bele nyugodtan!
A teljes listát pedig be lehetne majd tenni az összefoglalóba. Mi a véleményetek?
-
BBéci
legenda
válasz cinemazealot #53721 üzenetére
Képernyő már régen nincs, kihalt a CRT tévékkel együtt.
Ettől eltekintve tetszik az ötleted.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Alabástrom
senior tag
Remek ötlet!
Én az elmúlt években többször is bekacsintottam erre a topicra, de mindig kifordultam, mert az lett a benyomásom, hogy millió Ft alatt és moziszoba nélkül felejtős a vetítés.
Most már úgy voltam vele, hogy nem baj, ha kezdetben xar lesz, de belevágok. Picit kevesebb, mint 250k-t költöttem tokkal vonóval, és olyan képet és mozizási élményt kaptam, amit álmomban sem hittem volna, köröket ver a legoptimistább elvárásaimra is. Szóval tényleg félrevezetőek tudnak lenni a "nagyok" elvárásai és minősítései...[ Szerkesztve ]
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
makkmarce
őstag
válasz Alabástrom #53723 üzenetére
nemlehetett mozizás élményed, a grafikonok azt mutatják neked olyan nincs
okoskodom, tehát vagyok
-
Alabástrom
senior tag
válasz makkmarce #53724 üzenetére
Nálam "csak" a plafon fehér.
Bár állítólag pont az a legkritikusabb...
Ja, meg a vászon mögötti és azzal szemközti fal is fehér. Az oldalfalak és a padló nem.Nyilván jobb lenne, ha egyik fal sem lenne fehér, de nekem már ez is hűbaz.... kép
[ Szerkesztve ]
-
makkmarce
őstag
válasz Alabástrom #53725 üzenetére
hétvégén végre kimérjük mennyit is jelent ez a tescos projectoromnál, a grafikon szerint sokat.
nekem a hangrendszer miatt kicsit többe volt, de nem sokkal, csak ki akartam próbálni, hogy tetszik e egyáltalán, vagy vegyek inkább bazinagy TV-t, azt kész.okoskodom, tehát vagyok
-
Alabástrom
senior tag
válasz makkmarce #53726 üzenetére
Hangrendszerem már volt eleve, mondjuk nem 5.1, de én régimódi vagyok, engem kifejezetten zavar, amikor valami a hátam mögül szól, mikor a kép meg előttem van. Kizökkent. Úgyhogy a <250k egy használt vetítő plusz új izzó bele, egy használt vászon, meg a kábelek. Médialejátszónak is volt már egy rPi-m, de mondjuk az nem egy komoly tétel.
[ Szerkesztve ]
-
BIGi75
senior tag
Jó ötlet. Nagy mágia ez a projektorozás egy "szűz" felhasználónak. Nagyon tanácstalan tud lenni aki először akar belekóstolni.
Tehetnénk fel pár fotót is, ide a topikba úgy, hogy kiválasztunk pár 1080p-s képet és mindenki azt tölti fel a saját vetítéséről fotózva mellé téve egy "nappali" fotót, hogy hogyan oldotta meg a vetítési körülményeket (szoba fala, függönyzés/sötétítés, vászon stb..)
Tudom, hogy így ez nem egzakt, a különböző fényképezők miatt, mindenesetre tanulságos lehet, és ötleteket, infokat adhat..
Nekem tanulságos volt ljk fórumtárs falfüggönyözési módszere is , kiváncsi lennék tesztképekre elfüggönyözve és annélkül... -
mcmike
őstag
Köszi a tippet, csak akkor most azt nem tudom hogy hova kellene tennem a kivetítőt. Vagy először csak "kisasztalról használva" alakuljon ki a méret és igény, aztán majd kialakul hogy hova kell majd véglegesen felrakni a gépet a plafonra?
Végülis jogos... amúgy van egy 100"-os manuális vásznam valahol vidéken amit soha nem használtam. Csak ezt nem akartam felfúrni a plafonra, mert csak a végleges megoldást szeretném.Egyébként én a motoros vászont csak azért gondoltam mert talán javasoltabb mint a manuális. A manuálisnál jobban gyűrődhet / sérülhet a vászon tudtommal, szemben a motoros megoldással. Vagy ez így nem igaz?
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz mcmike #53729 üzenetére
Elméletben igaz, hogy a manuális jobban gyűrődhet.
De ez nagyban függ a vászon anyagától.A W2000 elhelyezése nem olyan egyszerű, mivel nincs benne horizontális lencse eltolás ezért fontos, hogy a lencse közepe horizontálisan nézve pont a vászon közepére essen.
Elöször én asztalra, székre tenném és megnézném mekkora vetített kép lesz az ideális.
Ha ez megvan akkor jöhet a vászon, majd a legvégén szerelném fel a projektort.[ Szerkesztve ]
-
Alabástrom
senior tag
-
-KP-
addikt
válasz Alabástrom #53731 üzenetére
100% hogy nem. TV mérethez szokott szemnek elsőre akármekkora vetített kép is "wtf" érzést ad. Amihez aztán hamarabb hozzászokunk, mint gondolnánk. Aztán kb. 1 hét és jön a kijelentés, hogy "el tudnék viselni még nagyobbat".
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz Vikthor #53733 üzenetére
Több helyen találkoztam már hangáteresztős vászonnal és Epson projekotrral kombinálva mindnél előjött az a hiba, hogy ha nem volt bekapcsolva a 4k eshift akkor rettentően látszódott a vászon textúrázottsága, tiszta szemcsés, zizis volt a kép, konkrétan nézhetetlen.
Úgyhogy vigyázni kell a hangáteresztő vászonnal.Lehet a prjektor elhelyezésével lehetett volna ezen segíteni, de az eshift bekapcsolása megoldotta aproblémát.
Olyan volt mintha a pixelek közötti rácsozottság összeakadt volna a vászon textúrájával.
-
Q
senior tag
válasz Vhiktor #53735 üzenetére
Én problémás képet csak perforált vászonnál láttam, de nem volt összefüggésben az e-shifttel, annál inkább a nézési távolsággal, meg a szöggel. A szőtt vászonnál semmi gondot nem láttam, pedig ilyesztő közelről a szőtt felület. Azt hittem majd össze vissza veri a fényt, életlen lesz a kép, látható lesz a textúra. De másfél méterről már nem láttam a mintázatot.
Eladó: Runco LS5
-
sepsi0
őstag
Sziasztok!
Hátha kell vanakinek, Benq 3d szemüveg használt.
Ha sért valakit/szabályt töröljétek légyszíves, segítő szándék vezérelt.[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz sepsi0 #53740 üzenetére
Nekem kell!
-
Vhiktor
veterán
válasz sepsi0 #53742 üzenetére
Ja, hogy nem Te adod el?
-
szabop27
tag
Sziasztok!
Az új lakásomban van egy mennyezetről leengedhető vetítővászon és egy falra szerelt projektor tartó polc is, úgyhogy adja magát az ötlet, hogy vegyek egy projektort.
- mire szeretnéd használni a projektort: filmek/sorozatok nézése, külső HDD-ről
- mire szeretnél vetíteni: 3mx2m-es vászon
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt: 5m-re van a vászon a projektortól
- mekkora a szoba: 30m2
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort: igen, fix helyen van. Van mellette a falban LAN és HDMI kiállás
- mennyire világos/sötét a szoba: teljesen besötétíthető
- Ami még fontos info, hogy a hangot a meglévő soundbaromra szeretném közvetíteni. Ha jól gondolom, ez működhet BT-n keresztül. Esetleg HDMI-n is megoldható?Rövid tájékozódás után a Blitzwolf BW-VP9 tűnt szimpatikusnak, ebben az árkategóriában nézelődöm.
Szeretném hangsúlyozni, hogy számomra a 720p és az 1080p csak fájlméretben eltérő, képi minőségben nem, úgyhogy ennek értelmében távolt tartanám magam a sokezer eurós projektoroktól.Köszönöm, ha tudtok konstruktív kritikával, esetleg más tippekkel szolgálni!
-
-
szabop27
tag
válasz Alabástrom #53747 üzenetére
Persze, sőt!
-
péjé
őstag
válasz szabop27 #53745 üzenetére
50eft körül vannak az ismertebb gyártók használt 720p gépei, 80-100eft között már elérhető belépő kat. fullhd bevált gép...pl benq w1070, epson tw5200. Ezeket a kínai kompakt gépeket én elkerülném. BT hangot egy lejátszóról át tudsz vinni (pl. CoreElec boxok)
Kalkulátorral meg tudod nézni melyik gépet hogy tudod elhelyezni., pl ezzel.... [link]
Izzó ára : kb. 30eft a minőségi csere.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Még javulhat az Arrow Lake-S platform teljesítménye
- Politika
- Posta, csomagküldés
- Öregszem
- Mazda topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest