Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1401) Alex91 válasza Egon (#1399) üzenetére


Alex91
félisten

Nem akarasnak ... a vege...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1402) veze válasza Egon (#1397) üzenetére


veze
őstag

G-Parted ha legközelebb is formázmi , particionálni kéne..
ingyenes, és mindent visz ami csak kell:)
letöltöd a live cd-t, kiírod erröl bootolsz, mikor betölt és kérdezi milyen nyelven szeretnéd, beírod hogy 13, és magyarul fog tudni
Én 20 k-s eccerű és mások által legagyizott Zyxelt vettem kb 8 honapja, igaz csak 10-12 MB/s -el másol hálózaton, de kihoztam belöle mindent amire csak szükségem van..Olvasgattam utána, meg telepitgettem olyasmiket is rá, amit alapból nem is tud, így a saját szoftja mellett futtat egy másik pici linux alkalmazást is még párhuzamosan, kezeli a nyomtatót és még 3-4 más rácsatlakoztatott perifériát, havi 3-400ft villanyszámlával beéri 24/7 üzemmódban ( lemértem)
Igaz mindezt nem fél nap ráfordítással, hanem megoldottam valamit rajta, aztan megint olvasgattam amikor volt szabadidöm, mások tapasztalataiból merítettem, stb és akkor újból valamit.. és így tovább. De nem volt teher, mert érdekelt meg kedvem leltem benne. Mostanra összeállt ahogy nekem kell, lementettem acronissal és ha összeomlana 15 perc alatt vissza lehet irni az egészet:)

[ Szerkesztve ]

(#1403) Alex91 válasza veze (#1402) üzenetére


Alex91
félisten

Én 20 k-s eccerű és mások által legagyizott Zyxelt vettem kb 8 honapja, igaz csak 10-12 MB/s -el másol hálózaton,

Szerintem nem igazán gagyizta itt senki! De azt látni kell, hogy van nála jobb, persze drágábban. Gigabites hálón használod?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1404) veze válasza Alex91 (#1403) üzenetére


veze
őstag

elismerem hogy vannak jobbak nála, erösebb procival több memóriával.. inkább ár/érték arányban jó, ha valaki nem tud csak keveset áldozni rá..a routerem nem gigabites de switchem igen, tehát a belsö háló is az. CAT5e kábelek voltak nemrég cseréltem cat6-ra de nem hozott sok változást
a másolási sebesség nekem azért nem olyan nagy gond mert egy külsö vinyóra tölt mindent és arról is játszom le egyből, nem kell mozgatnom sehova. ha mégis valamit másolnom kéne és nagy terjedelmű. vagy bekalkulálom a sebességét és olyankor inditok másolást amikor van rá ideje.. ha meg gyorsan kell, lehuzom, esatan rádugom a gépre és 80-90-100MB/s el tudok másolni. olyan nast már nem tudnék megfizetni ami belső hálón is képes lenne ilyesmire.vagy akár a felére is
van néhány fontosabb könytáram más gépeken amit szoftveresen a nasra kapcsolt másik külsö hdd-re szinkronizál. de azok meg jellemzöen nem több gigabájtos állományok, így a hálózati sebesség se szűk keresztmetszet ott, a router is oda menti a beállításait, és a logot, de azok se nagyok..
szval amire használom, megfelel és most így elégedett vagyok vele.

[ Szerkesztve ]

(#1405) Core2duo6600


Core2duo6600
veterán

Az én elvárásom egy NAS al kapcsolatban, hogy gyors legyen, a gigabites hálóztatot használja is ki.
A biztosnág evidens, ha több hdd rakható bele.
És torrentezzen.
A különböző média future-ok nem érdekelnek, pc ről nézek filmet is, a kész termékek nem veszik fel a versenyt, egy univerzálisan használható mindenevő megoldással szemben, árban biztosan nem.

Valamint, legyen olyan funkciója, hogy csináljon egy linket (hosszú url, semmi ip) egy akármilyen adatról, amit elküdve bárkinek, beállítható, hogy mennyi ideig érje el.

De az igazán elegáns megoldás szerintem 2 nas beszerzése, egy nagyobb teljesítményű több hdd vel, az adatmennyiségért, és egy valamivel szerényebb 2 hdd es a biztonságért.
Pesze egy 4 hdd éssel is ki lehet válttani, ha a szükség úgy hozza, hogy 3 hdd raid 5 ben, és 1 külön, feltéve, hogy ezt tudja azért a jobbakkal tetszőlegesen lehet beállítani.

Lehet, hogy utobbit fogom választani, hogy Qnap vagy Synology azt az dönti el, hogy hasonló tudás esetén melyiknek kedvezőbb az ára.

Ami zavar, a drága nas ok esetében tele rakják olyanokkal, amire nekem nincs szükségem, és valljuk be legtöbbünknek nincs.
Mert nekem csak gyors hálózati tárhely kell, és a torrent, és hogy bárhonnan elérjem.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#1406) veze válasza Core2duo6600 (#1405) üzenetére


veze
őstag

egyik ok, amiért a zyxelt szeretem.. hogy most is 122db torrentet futtat. ennyiböl a sávszélt is mindig csumára tudja hajtani, üresjárás nincs egy percnyi sem:)

(#1407) Alex91 válasza Core2duo6600 (#1405) üzenetére


Alex91
félisten

Azert gondolom a gyarto nem ugy van vele, hogy Core2duo6600 igenyeit kielegitjuk azt a tobbieknek meg nuku! :D Minel tobb igenyt kielegit az adott termek annal tobb vasarlo. Az miert gond, hogy tobbet tud, mint ami az embernek kell? (Foleg ugy, hogy ami meg kevesebbet az szamodra esetleg nem is jo, megha olcsobb is.) Kesobb esetleg meg jol johet! (Nekem se volt egyetlen WiFi-s eszkozom se, sot gigabites LAN is csak az egyik gepben, de megis gigas, n-es routert vettem anno.)

Amugy mar irtam: HP Microserver! Ennyi penzert (30k) ajandek, es azt csinalsz szinte belole amit akarsz! Az mas kerdes, hogy mennyit kell esetleg vele szenvedni... :DD

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1408) Core2duo6600 válasza Alex91 (#1407) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Naja
Hát eme szívásoktól inkább megkimélem magam.
Ez a DNS - 323 torrentezni jó, meg képek és zenékre, de ha leszedek egy nagyobb dolgot van hogy órákig várok rá, mire átjön a gépre, és ezt untam meg.
Nagyon remélem, hogy amit a gyártó állít sevesség adatok azok valóságosak.

Most ahogy látom egy árban van nagyjából a 2 gyártó cucca.
Melyikt vegyem ?
4 hdd set gondoltam, raid 5 + 1 külön wiyno a torrentnek.

A célom az az, hogy egy nagy méretű gyors tárhelyem legyen.
A biztosnág az adatálomány elenyésző részére kell csak.

Nem tudom annak van - e értelme, hogy 2 nast szerezzek be, egy 4 est és egy 2 est.
és a 4 esben mindent összefüzni, hogy 8 TB legyen 2 TB hdd ék esetében.

Transmissiont tett már fel valaki Synologyre vagy Qnap ra ?
Mennyire volt szívás ?

Olvastam az iSCSI ről ez mire is jó ?
Annyi jött le, hogy valami hdd elérésre való

[ Szerkesztve ]

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#1409) Alex91 válasza Core2duo6600 (#1408) üzenetére


Alex91
félisten

Szerintem 1 negylemezes NAS raid5-ben, ami meg nagyon fontos azt backup éjszaka egy melle tett USB lemezre. Én nem bonyolítanam túl...

Szerintem nézz utána, de imho van rajuk külön telepíto rendszer, szóval valószínűleg joval egyszerűbb rajuk tenni a transmission-t.

iSCSI: lényegtelen, ha megis nagyon érdekel talalsz infót róla a neten! :D

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1410) VJAdam


VJAdam
csendes tag

Üdv!

Mint sok előttem szóló, én is NAS vásárlás előtt állok. Tetszik a Synology 211J, de felkeltette az érdeklődésemet a hasonló árú DLink DNS-325 is. A Dlink előnye a 256 mb, de nem megyértelmű, hogy tényleg max 2 TB-t tud csak kezelni? vagy azért megy a 2x2 TB? Viszont a Dlinken csak egy USB port van, ez vajon szaporítható egy USB hub-al?

A leírások alapján nem tudok különbséget tenni akét eszköz szoftveres képességei terén, ha esetleg van valakinek tapasztalata, azt előre is köszönöm, ha megosztja velem. Számomra a legfontosabb a külső, biztonságos online elérés, mobillal is.

Továbbá milyen HDD-t javasoltok ezekbe a gépekbe? Tudom van kompatibilitási lista, de azon túl. (sebesség, márka, stb. normális darab kellene, nem kell legolcsóbbnak lennie, de azért racionális keretek között maradnék.)

Mennyire egyszerű ezekben a gépekben jogosultságot, hozzáférést állítani az FTP-hez és a külső eléréshez? Tehát okosan tagolható, hogy ki mit lát, mennyi területet használhat saját célra, stb? (otthoni felhasználás a cél, de három országban van a család:) )

Előre is köszönöm a válaszokat!

(#1411) Core2duo6600 válasza VJAdam (#1410) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Egyérteműen a Synology
Nekem egy Dlink DNS - 323 van, és qva lassú.
gigabites a hálózat, de a 100 mbitet sem használja ki.

Van értelme a jogosultságoknak, már csak a véletlen törléseknek.

Én WD Green hdd ét vettem bele, az már megvan, már "csak" a NAS kell.
USB HUB al szaporítható, már csak azért is, mert a dns 323 képtelen meghajtani egy wd passportot, ami azért nevetséges.

Igen, be lehet a DLINK ben is állítani a jogosultságokat, elég kezdetlegesen, de azért otthoni célokra jól.
Kvótázni is lehet.

(#1409) Alex91
Valszeg ez lesz, már csak azt kéne eldönteni, hogy Synology, vagy Qnap, egy árban vannak.
Synology DS 410 és a Qnap TS-419P+ közt vacilálok, szerintetek ?

[ Szerkesztve ]

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#1412) tatais


tatais
csendes tag

Én most cseréltem le a DNS-323amat egy HP Microserverre:) a csere indoka az volt, hogy meguntam a DNS-323 lassúságát, eddigi tapasztalatok:) Gigabit műkődik egy 4GB film másolása a gépre fél perc sincs. Fogyasztása a gépnek 40W 3 db HDDvel a DNS-323 30W körül fogyasztott anno. A belső szerelés nem a legegyszerűbb, de ajánlom mindenkinek egyenlőre csak pozitiv élményeim voltak vele. Nagyon akciózza a HP jelenleg érdemes utánajárni:) kérdés van vele kapcs. irjatok nyugodtan:)

(#1413) tatais válasza VJAdam (#1410) üzenetére


tatais
csendes tag

DNS-325 2x2TBot tudd kezelni simán, és egyszerű a beállitása is. USB hubbal szerintem nem szaporitható, de ebben nincs tapasztalatom.

(#1414) Alex91 válasza Core2duo6600 (#1411) üzenetére


Alex91
félisten

Azt nézd ami funkció nagyon kell, hogy melyikben a jobb számodra! Szerintem bármelyik jó, bár nem tudom QNAP tud-e magyarul?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1415) Wendelke


Wendelke
senior tag

Sziasztok! Azt kérdezném, hogy egy NAS-ra USB-s kábellel rá lehet csatlakoztatni egy olyan média lejátszót aminek USB-s bemenete van csak, azaz a LAN sajnos nem játszik. A NAS merevlemezéről ilyen módon lehet filmet nézni? Vagy ez nem lehetséges?

[ Szerkesztve ]

"Aki hülye, haljon meg" Moldova Gy.

(#1416) Alex91 válasza Wendelke (#1415) üzenetére


Alex91
félisten

Nem.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1417) Core2duo6600 válasza Alex91 (#1414) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Lan on való elérés és a torrent kell nekem , más nem.
Már 2 hete ezt nézem, ahogy látom, kb ugyanazt tudják
Talán a synology valamivel okosabb a media file ok terén, a Qnap nak több csatlakozója van.
A végén lehet, hogy megveszem mind a 2 öt :)

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#1418) Wendelke válasza Alex91 (#1416) üzenetére


Wendelke
senior tag

Köszi!

Volt egy ilyen sejtésem. :(

"Aki hülye, haljon meg" Moldova Gy.

(#1419) Core2duo6600


Core2duo6600
veterán

Végülis a Synology DS 410 mellett döntöttem.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#1420) VJAdam


VJAdam
csendes tag

Köszönöm az eddigi segítségeket. Egy kérdésem lenne a Synology terén. Megnéztem a kompatibilitási listát, és a routerem nincsen rajta. Annak a márkának (Edimax) több modellje is szerepel, de az enyém nem. (ritkább darab, 3G szórására is alkalmas). Mit jelent az, ha az adott darab nincsen ezen a listán? Attól még működhetnek együtt csak nem tesztelték, vagy valószínűleg nem működnek együtt. Főleg a külső elérés miatt gondolnám fontosnak, hogy passzoljon a routerhez.

(#1421) Alex91 válasza VJAdam (#1420) üzenetére


Alex91
félisten

Routerrel ne lesz gond.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1422) Core2duo6600 válasza VJAdam (#1420) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Mindössze annyit, hogy nem próbálták ki vele.
Ezt a kompatibilis listát egyedül a RAM oknál érdemes nézni, amikor alaplapot veszel.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#1423) Alex91 válasza Core2duo6600 (#1422) üzenetére


Alex91
félisten

Azert majd ha lesz NAS-od nezd meg a HDD listat, nehogy xopj egy nagyot! :)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1424) Core2duo6600 válasza Alex91 (#1423) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Már itt van, épp formázza a hdd ket.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#1425) kovy79 válasza Core2duo6600 (#1424) üzenetére


kovy79
őstag

Valami kis szösszenetet/tapasztalatot írhatnál majd róla! :)

''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006

(#1426) Core2duo6600 válasza kovy79 (#1425) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Majd igyekszem, de most épp a transmissiont akarnám felkinlódni rá.
De b**ik elilndulni.
Már összefolynak a betük, így majd délelött nézem meg ismét

Most elküldöm aludni.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#1427) need válasza Core2duo6600 (#1426) üzenetére


need
addikt

milyen nasra akarod felrakni a transmissiont?

a synologyra akkor tudok neked segíteni mert fabrikáltam egy leírást..hogyan kell..

D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73

(#1428) kovacszk válasza need (#1427) üzenetére


kovacszk
senior tag

#1419 ;)

A jó kolléga nem csak igér, be is tart!

(#1429) need válasza kovacszk (#1428) üzenetére


need
addikt

ok..látom...

D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73

(#1430) VJAdam


VJAdam
csendes tag

Továbbra is gondolkodom a Synologyk között. Tudna nekem valaki segíteni, hogy mikor jön a különbség a ds 211 és a ds 211j között. Az esetünkben kevés felhasználó lenne (4), viszont multitaskingolna (kamera, weblap, torrent, file sharing) a NAS.
Szerintetek ebben az esetben elés a 211j, vagy már szükséges a 211 erősebb gépezete?

(#1431) Core2duo6600 válasza VJAdam (#1430) üzenetére


Core2duo6600
veterán

A j kevesebb kamerát tud kezelni, mind a nem J a J nélküli az erősebbb asszem.
Ezt neked kell eldönteni, én ugyanezen filoztam, csak a 4 rekeszesnél, és a drágábbat vettem meg, hogy a lan sebesség tényleg gugabit legyen.
Ha párhuzamosan többen torrenteztek, mert lehet ilyet vele, akkor 512 ramos kellene, hogy legyen.

Igen synologyra, közben megtaláltam, de jöhet egy link, vagy a leírás, mert mindig tanul az ember.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#1432) Core2duo6600


Core2duo6600
veterán

Nos tehát, akkor rövidke beszámoló a Synology cuccáról

A 4 lemezes DS 410 est vettem meg.
Otthonra lehet, hogy kissé túlzás a maga 130 000 HUF feletti árával, de ennél írtak egyedül olyan sebességet a lan on, ami számomra elfogadható volt.

A gigabitet tényleg ki is használja, ez rendben van.
A jogosultságok, korrekten állítthatóak, és egy óriási elöny, hogyha valamely felhasználónak nincs joga az adott mappához, akkor egyaltalán nem is látszik.
Így nem zavaró.

Van neki 2 usb csatlakozása, ami többek közt printer megosztásra alkalmas, nekem hálózati nyomtatóm van, így ez nem játszik.
Az usb és hdd ket (WD Passport )nem tudja elég árammal ellátni, így erre nem használható.
Csak akkor ha a hdd nek saját 220 - a van.

Van neki még 1 esata ja is, ilyen eszköz momentán nem áll rendelkezésemre, de ezzel 5 re bővíthető a hdd ék száma, a belsővel egyenrangú asszem.
A szolgáltatások, samba , sebesség rendben van, erről nem kell többet beszélni.

ftp, szintén, de csak érintőlegesen próbáltam.

DLNA , sok értelmét nem látom, mert hálózaton betallózva is eljutok az adott anyagik, így nálam nem játszik, a tv mellett is van egy gép, igaz a lan még nincs odavezetve, így a tv vel nem is tudtam még megnézni.

Photo station, első csalódás, a blog szerű képmegjelenítést támogatja, webböngészővel, tv re me, épp ideális, nem is használom, Bár a cooliris megy.
Ha valakinek elküldesz egy linket, hogy nézze meg a képeided, arra jó.

De kommentelni is lehet a képeket, és kivülről is fel lehet tölteni, persze a megfelelő jogosultásg megléte esetén, video blog ként is használható, ha valakinek arra van szüksége.

E-mail server, ha nincs saját domain-ed érdektelen.
Akár 30 különbőző weblapot is csinálhatsz rá, megspékelve mysql el és php vel.

File station, webről akár távolról is hozzáféesz az adatokhoz, böngészön keresztül lehet le és feltölteni, bár erre inkább az ftp való.
Bár ha belépsz a webes felületre szintén, megjelenik a sajátgép meghajtói is

Elöny, hogy a media tartalmakat, a NAS öngama képes lejátszani, képnéző is van itt.
Minden amit kell, ha valamit nem ismer felajánlja, hogy letöltsed, és a gépen nézheted neg.

Download station, korrekt torrentező, emula és web letölttő, premium accountról is tud dolgozni rapidshare re, és megauploadra, de lehet, hogy mással is megy, még nem prónáltam.

És akkor itt kell megemlíteni, hogy minden felhasználó be tud lépni a webes felülere, lejhet neki saját download stationja, az (admin mindet látja )
Saját blogja, Photo stationja, stb...

Win, Mac, Nfs hálózatokkal megy együtt.

A tömörített anyagokat saját maga képes kibontani és visszacsomagolni, hogy mennyire hasznos nem tudom.
Audio Station, Lehet sugráozni akárhova a zenét, akár távolra is.
De ha a NAS ba dugsz egy usb és hangszorót megszolal azon is, de usb és hangkártyárt is lehet használni (ha felimseri, van egy pár)

Összefoglalva kinek éri meg ?
Annak aki egy gyors hálózatra köthető adattárat akar, és egyéb fukcióit nem használom ki.

DLNA n a vobokat is át küldi, saját felületén is megnézhető.

Torrentezni a transmission-t tettem rá fel viszonylag egyszerű.

Hát kb ennyi.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#1433) need válasza Core2duo6600 (#1432) üzenetére


need
addikt

Gratula a Synologyhoz..
szerintem jó választás... :R

Nekem volt pár nehézségem de időközben ezekre is rá jöttem ill. megoldódott..
Föleg sebesség gondok..de itt a kábel volt a ludas..!
most elég szép eredménnyel másolgatok a Flash Fxp-vel... ;)

Még annyi hogy nekem van értelme a DLNA-nak.. mivel a tévém támogatja ezt a módot és
Fényképeket csak így szoktam nézni..!
Igaz van multimédiás lejátszóm is de valahogy a fényképek mindig így voltak..!

D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73

(#1434) Core2duo6600


Core2duo6600
veterán

Ha majd elfoogy a hely, akkor egy Qnap ot is fogok venni, és akkor jól összehaonlítom

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#1435) VGYke


VGYke
addikt

Sziasztok! Milyen NAS az, ami a szokásos (hálózati tárolás, DLNA kompatibilitás, torrent, FTP) funkciók mellet, képes olcsó módon (pl. usb., mit tudom én) 1. max. 2. kamera megfigyelő rendszerként is funkcionálni? (Mozgáskor rögzíti a képeket, egyébként nem tekergeti a belső HDD-t)
Otthonra, panelba kellenne, ahol a NAS végzi a dolgát, de a folyosón gyerek gengszterek garázdálkodnak folyamatosan, és a lakásommal szemben lévő könyvelő iroda is benne lenne a törvényeknek megfelelő megfigyelésben.
Tudtok javaslatot adni?

kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni

(#1436) Alex91 válasza VGYke (#1435) üzenetére


Alex91
félisten

Synology DS110j

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1437) Antilhu


Antilhu
tag

Sziasztok!

Ha valakinek van tapasztalata no-ip használatára Syno DS211j-vel plíz írjon privátba, mert megakadtam... Digis netem van mellé.

Előre is köszi! antilhu

(#1438) Core2duo6600 válasza Antilhu (#1437) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Én routerben állítottam be.
Elössz9ör megettem én is, hogy a nas ban állítottam be, és hiába frissitette meg a lan os ip ét nem tudtam kivüről rámenni.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#1439) veze válasza Core2duo6600 (#1438) üzenetére


veze
őstag

ha router mögött van, akkor abban kell beállítani.
és portforwardot a nas elérhetőséginek

(#1440) KicsiUbul válasza VGYke (#1435) üzenetére


KicsiUbul
őstag

Erre jó választás lehet egy HP microserver, már 30E HUFért meg tudod venni, és kicsit jobban konfolható, mint egy NAS, tehetsz rá windowst, vagy linuxot is. Egy jobb webcamera mondjuk 8-10ezer, plusz feltelepíted a webcamXP -t, okos progi, sok mindent tud a free változata is, de biztos van hasonló progi linuxra is.

Értem én...

(#1441) Romvr


Romvr
őstag

Sziasztok!

Már egy ideje gondolkozok NAS vásárlásán, de a tényleges megvalósításig sose jutottam el. Mostanában azonban felmerült az igény családon belül hogy egy közös hálózati tárolóra rakjak fel cuccokat és azt mindenki láthassa amikor csak kedve szottyan. Illetve közös használatú fájlokat is fel lehessen tölteni (excel tábla pl). És mivel a gépek szinte sose mennek egyszerre ezért nem működik már a fapados Windows-os fájlmegosztás.
Nézelődtem neten és eddig a Netgear Stora az ami tetszik (külsőleg), de hátha ti tudtok valami jobbat/mást.
Fontos megjegyzés: Az egész itthoni hálózat vezeték nélküli így WiFi-n keresztül lenne használva a NAS is.

Ami igényem lenne:
- HALK! (Router mellett lenne ablakban, nappaliban)
- Főleg 720p-s családi videók mennének rá, de 1080p se ritka. Ezeket tudja kiszolgálni NAS-ról való lejátszás közben. (N-es routerem van, az elvileg bírja.)
- 2db HDD-t bírjon el minimum
- Ezeket kezelje RAID1-ben (mert fontos a biztonság)
- Az ára is baráti legyen, nagyon maximum 40k, de ha 20-30 között is van, nem sértődöm meg. :)
- Legalább 3 felhasználós legyen és lehessen jogokat beállítani az egyes felhasználókhoz. (Pl hogy Géza ezt a könyvtárat ne is lássa, de Juli viszont igen)

Tényleg nem vagyok képben NAS ügyben, ezért kérek némi útbaigazítást legalább, hogy milyen irányban nézelődjek.

Minden segítséget előre is köszönök! :R

Romvr

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#1442) Alex91 válasza Romvr (#1441) üzenetére


Alex91
félisten

1080p necces lesz WiFi-n, legyen az akar n-es is...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1443) Romvr válasza Alex91 (#1442) üzenetére


Romvr
őstag

Az lesz hogy kitesztelem Gép-Gép között mit bír a WiFi, bár az 1080p csak vágyálom nálam. Ha 720-at viszi az már bőven elég.

Amúgy most hogy tovább nézelődtem... lehet jobban megérné ha építenék egy egy NAS-t? Mi kell hozzá:
- Atom-os alaplap
- 1 giga memó
- 2db winyó
- 150W-os táp
- Valami házikó
- FreeNAS oprendszer

És itt nincsenek sebesség meg user korlátozások. Sőt még torrentezni is tud :P
Bárhogy ez így mennyire jönne ki azt még nem tudom, de nem lehet sokkal több mint egy normális NAS.

Szerintetek? Vegyek készen, vagy érdemesebb csinálni egyet?

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#1444) Alex91 válasza Romvr (#1443) üzenetére


Alex91
félisten

Szerintem HP Microserver, 30k koruli aron van, erre a legjobb!

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#1445) need válasza Romvr (#1443) üzenetére


need
addikt

Én nagyon sokáig hezitáltam pont ezen mint te..!

ha freenasban gondolkozol..
Annyi biztos hogy némi linux ismeret nélkül nem szabad bele kezdeni..!

Na most.. egy normális Nasnál "synology" nincs sem sebesség sem user korlátozás..
transmission telepíthető és vígan megyen a torrentezés.. vagy éppen ha weblapot üzemeltetsz akkor az.... és még számtalan dolog..!

A Nas ez kész dolog nem kell csinálni vele semmit..elindítod és teszi a dolgát..!

Még te egy épített gépbe a 150 w-os tápot nyilván nem mindig zabál annyit..
addig az enyém még mindig csak 19-23 w ketyeg..

[ Szerkesztve ]

D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73

(#1446) veze válasza need (#1445) üzenetére


veze
őstag

én raktam össze 1,4es procival 512MB rammal egyet
freenassal. Szépen is müködött és bejött nagyon, még bövithetö is lett volna..
csak hát sokat fogyasztott. nekem sok volt az a kb 60 W is
ezé lett inkébb Nas.. és a némi linux ismeret még ennél is jól jött:)

(#1447) Romvr válasza need (#1445) üzenetére


Romvr
őstag

Igen egy "normális" NAS keveset fogyaszt. Én is láttam olyat ami 7 nyelven beszélt és ágyba hozta a reggelit, meg 4 rekeszes...stb, de az már olyan árban van ami az én pénztárcámhoz mérve a "Hó b*mmeg ez ilyen drága?" kategóriát képviseli. Ha most veszek (tegyük fel) egy Netgear Stora-t az 21k, bele 2 terra az másik 20 és már 40 magasságában karcoljuk az árakat. Én úgy nézem pont ezért a NAS-ok árát hogy az ára+20k. Így meg már az 50-60-70-"csillagos ég" áru NAS-ok kiestek pontozással.
Ám ha összetákolok egyet hulladékvasból, az talán kijön 30-ból de akkor azt úgy bővitem és azt telepítek rá amit nem szégyenlek. Cserébe igen fogyaszt 60W-okat (3x annyit mint a mostani gépem). Tehát a dilemma a következő:
Szabadság -> Magas fogyasztás
Alacsony fogyasztás -> Korlátozottság
Illetve ugye: Szabadság -> Újabb jelzálog a házon + elsőszülött gyerek :D (Ha valami komolyabb NAS-t értünk alatta)

Szóval még hezitálok. Azt kellene tudnom hogy a Netgear Stora (vagy hasonló 2 HDD-s megoldás), mennyire bírja a 720p-t kipréselni hálózaton? Illetve mennyi a maximális írási sebessége. Nem lenne hátrány ha egy 500 gigás teljes biztonsági mentés nem hetekig tartana a Gépről, rája.

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#1448) Core2duo6600 válasza Romvr (#1443) üzenetére


Core2duo6600
veterán

A stora, ha gigabites lan ra is teszed 20 000 től az istennek nem megy gyorsabban, az 1080p akad, onnan tudom, hogy van egy usb és hdd ém ami ennyit tud, és azon is akad.

Van nekem egy DNS-323 uj korában 50 000 körül lehetett, nem tudom, hogy most mennyibe kerül, és azt sem hogy hány éves, mert kaptam
Erre rá 20 000 körül ment eddig max, lefelé róla, itt jön a fekete leves, volt hogy a 10 000 et sem érte el, na ebből lett elegem, és ezért vettem meg a synology-t.
Ezt úgy érem el, mintha a hdd a gépemben lenne.

Sajnos az olcsóbb nas ok, mint qrva lassúak.

Vagy beválalod a magasabb fogyasztást.
Számold ki, hogy a kisebb fogyasztás mennyi idő alatt hozná be a töbletköltséges.
Mondjuk max 5 évben gondolkodj, nem hinném, hogy bármelyik elmenne tovább.

A storaban max felhasználót tudsz létrehozni, a többiért perkálni kell évente, és internet nélkük nem lehet beüzemelni.

Minden felhasználó egyenrangú, egy ismerősömnek van ilyen.
Bár ő jószerivel csak fotokra, és zenékre használja, arra tökéletes.
De a HD film, az biza akad, a 720p határeset, attól függ, hogy kódolták,.

[ Szerkesztve ]

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#1449) veze válasza Romvr (#1447) üzenetére


veze
őstag

én abból raktam össze ami volt szerteszét otthon szekrény aljában stb.. egy P-III-as Tualatin 1,4.es egy asus lapban , akadt táp is, ram is, meg vinyó is, meg régi ház is. És teljesen jól bírta a gyűrödést, nem volt panasz rá.
Szóval használt cuccból egy ilyen képességű is megfelel már szerintem.Persze lehet még erösebbet még több memóriával épiteni. de a tehelést ha néztem sose érte el %-ban a felénél többet..
A mostani "gyári" nas elmarad ezektöl a paraméterektől.(proci/memoria).igaz a 20k -s kínálatból válogattam én is, a vinyót meg nem kellett megvennem már volt. mégis jó még ez is. és joval kevesebbet fogyaszt
Még ebben is van tartalék valamennyi, mert az eredeti gyári szoft pl 10 torrent egyidejű futtatását engedi, kicsit megokosítva más linuxal, most 133-at futtat. és még most sincs halálán
a 720p-s lejátszásal kapcsolatban..van olyan fórumtárs itt akinek olyan van mint nekem és ugy tudom megy nála , igaz nem wifin hanem vezetéken..

(#1450) KicsiUbul válasza veze (#1446) üzenetére


KicsiUbul
őstag

Nekem a max 50W volt, amit a microserverből kisajtoltam, 100% CPU terhelés, 3 régi 7200as 250GB samsung, meg egy WD raptor volt benne akkor. Alapon olyan 20-25w

Értem én...

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.