Hirdetés
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Hiányzik a gamer érzés
- Mára elég volt a reklámokból
- Szólánc.
- Tápszűrő építése kapcsolóüzemű adapterekhez (HiFi készülékekhez)
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Biztonságosabb SSH
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pécsi gyerek
addikt
Üdv egy ryzen 3 2200g alá szeretnék venni egy olcsó lapot.A 320- as chipset gondolom megbírkózik vele nem?Nem lessz később fejlesztve nagyobb procira,megy amíg megy,vagy ha kibírja 5 év múlva kompletten cserélve lesz Kingston hyperX 3200 es ramokat kapna 2×4 gb-ot (azt tudtam szerezni) gondolom ha alacsonyabb órajelen is de elmegy egy a320 as lapban nem?(gondolok arra ugye hogy kompatibilis e a ryzennel meg lappal ez a Kingston ram)
Válaszokat előre is köszönöm.[ Szerkesztve ]
Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo
-
nagyúr
válasz _NagyFeró_ #95302 üzenetére
Sajnos nem, az IGP a CPU-ban van régóta mindkét gyártónál, AMD-nél a "G" végűek tartalmaznak IGP-t, a többi nem, tehát a választott (egyébként kiváló CPU) nem.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Milka 78
nagyúr
válasz Tuco Ramirez #95295 üzenetére
Ha elég a 2666mhz-s memória sebesség akkor megteszi a B/H-s lapkészlet is.
GIGABYTE B365M D3H (ez okés a bios ) i5-ig simán, i7 alá lehet kicsit alul kell majd feszelni és a vrm-et megszellőztetni, mert az szeret picit melegedni.
ASRock B365M Pro4/ASRock B365 Pro4 (biost ellenőriztesd, hogy megfelelő van e rajta!) Szintén i5-ig simán, i7 alá lehet kicsit alul kell majd feszelni és a vrm-et megszellőztetni, mert az szeret picit melegedni.
ASRock Fatal1ty B360 Gaming K4 (bios frissítéssel kérd!) erős vrm, jól felszerelt és röhögve elvisz egy i7-et is.
Vagy egyből ugorhatunk egy olcsóbb Z-s lapra is amibe mehet a 2666mhz feletti memória is, erősebb vrm van rajtuk és a tuning is opció lehet K-s proci esetén (ha még most nem is opció)
GIGABYTE Z390 UD (biost ellenőriztesd, hogy megfelelő van e rajta!) Ő még i9 alá is okés némi alulfeszeléssel, jól szellőző közegben.
[ Szerkesztve ]
-
Lordus
senior tag
kiszemeltem a msi b450 tomahawk max lapot.
ahogy írtam egy sima ryzen 7 2700 menne bele.
ezzel a lappal kb. milyen húzási lehetőségem lesz? (max. mhz-re gondolok)
elég hozzá egy 3200mhz-es ram kit?DIGITÁLIS NYOMTATÁS, DEKORÁCIÓ! Plakátok, matricák, járműdekor, molinó, zászló, öntapadó fólia, keretezett vászonkép, sajtófal, világítódoboz, tábla, plexi, szórólap, kiadvány, roll-up, pop-up, kiállítás, rendezvény, póló, stb.
-
Milka 78
nagyúr
válasz Pécsi gyerek #95301 üzenetére
MSI A320M-A PRO MAX...azt hozzá tenném, hogy a 320-as lapokból több jön vissza gariba, mert végletekig le vannak spórolva, de egy 2200g-vel el lesz azért.
QVL-ben van 3200-as HyperX, de nézd át, hogy pontosan az van e benne. -
Paxker315
addikt
válasz Pécsi gyerek #95310 üzenetére
Igen. Gigabyte b450m s2h nem rossz. Vagy az Asrock B450m HDV (csak a sima hdv, az r4.0 nem ajánlott)
-
Builder
csendes tag
Sziasztok.
Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy modellezés és játékra lenne használva a gép.
Egy amd R5 3600 procit ki használna e egy Asus rog strix b450-e gaming lap? Illetve a ha a procit később emelném akkor is jó lenne e hozzá ?! Köszönöm előre is a válaszokat -
choco01
addikt
válasz choco01 #95119 üzenetére
Megjött az X570-P lap, működik minden, köszönöm a tanácsokat!
A chipset hűtőventibe tényleg egy kicsit beletakar a VGA a felső PCIe-be csatolva, az alsó meg csak x4-et ad.Egy kicsit elkezdett leválni már a fólia chipsethűtőről gondolom melege volt , de ez csak esztétikai hiba egyenlőre..Applikáció fejlesztés, weboldal készítés, SEO, Online marketing » https://petadev.com
-
cadgers
aktív tag
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
Nemtom, 30-50 ezer kb
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Ryzen 3600, 16 gbyte ddr4 3200 mhz cl14
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
Atx
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Usb 2, 3, 3.1 (előlapon is), usb-c, m.2 ssd
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Egyik se
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem
7. Használt, vagy új alaplap?
Új
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Az nem, csak időtálló legyen!
Előre is köszönöm :) -
palfitom
félisten
válasz johnny82 #95319 üzenetére
Szia,
Logikusan és elméletben így van, de a tapasztalatok alapján fenntartom: "találhatsz a boltokban régebbi BIOS-szal rendelkezőket"
Ha az eladó garantálja, akkor nincs probléma, megvehető!Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz johnny82 #95321 üzenetére
Elvileg a lap nyákján rajta szokott lenni.
P1.40 vagy P1.50 vagy P1.60 vagy P2.00 feliratot keress, ezekkel a BIOS-okkal már jó vagy!Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Topanka
aktív tag
Üdv Mindenkinek.
Segítségeteket, tanácsaitokat kérném az alábbiakba.
Gépcsere lenne, komoly előrelépéssel.
Amibe kerül, de csak ésszel, csak nekem ne kelljen biost frissítgetni, biztonságos legyen, a vrm is stb.
CPU: AMD Ryzen 3700x, 3800x, de a legvalószínűbb a 3900x (érdemes lenne hosszú távú beruházásnak?). Gondolom erre akkor kell a Noctua NH-U12A hűtő is.
Inkáb ATX, legyen hely rajta.
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Gondolom minden jóra. Usb 2, 3, 3.1 (előlapon is), usb-c, m.2 ssd. RAM 32 GB lenne.
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Ezt hogy áértsem? Régen, amikor az utolsó gépet építettem, a HDMI 4 volt a sláger, most talán a display port?
Nem!
Új
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t?
Nem kell karácsonyfának lennie.
1 db vga kell.
Erős alaplap, cpu kell, kép videó szerkesztés, vágás, stb. VGA esetén, ha már lúd legyen kövér, hosszabb távra szeretnék ár/értékben azért megfelelőt, talán GeForce RTX 2070 SUPER.
MIlyen alaplapot vegyek?
RAM-ot mit ajánlotok hozzá 32 GB? -
palfitom
félisten
válasz Topanka #95323 üzenetére
Szia,
Ideális lenne: Asus Prime X570-P / TUF X570-Plus.
De ha mondjuk ramok vagy proci miatt kell spórolni kicsit, akkor még MSI B450 Tomahawk MAX is lehet (ha optimalizálod a procit vagy megszellőzteted a VRM-et).
Egyikhez sem kell frissítést kérni.Ram: 2x16-os KIT-et vegyél, 3200MHz körül, pl. Ripjaws, Crucial.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Topanka
aktív tag
válasz palfitom #95325 üzenetére
Szerintem a komplett új gép elég nagy beruházás lesz, ezért maradok az x570 laptopoknál.
De lenne egy kérdésem. Hogy tud lenni egy asztali PC WiFi-s?
Látom az alaplapok függvénye lenne, mert van wifis alaplapok. Az ilyen wifis laptopokhoz nem kell más?
Melyik wifiset ajánlanád? -
arabus
addikt
válasz Topanka #95326 üzenetére
jo lapra egyszer kell költened.
pl ez: [link]Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
arabus
addikt
válasz Topanka #95328 üzenetére
Jo deszka de nem tudom megéri-e a felárat.
Ezt neked kell eldönteni.
Jonak piszok jo és jodarabig elleszel vele.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
palfitom
félisten
válasz Topanka #95326 üzenetére
"Hogy tud lenni egy asztali PC WiFi-s?" - Akár egy Wi-Fi képes alaplappal, akár bővítő-kártyával, bővítő-stick-kel.
Wi-Fi-s lap: pl. Asus TUF Gaming X570-Plus (WI-FI)
De én inkább venném a már ajánlott Asus Prime X570-P-t (vagy drágábban: Asus Prime X570-Pro / Gigabyte X570 Aorus Pro) és hozzá egy jó Wi-Fi stick-et.[ Szerkesztve ]
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Foley101
tag
Sziasztok!
Quad channeles alaplapot szeretnék venni, amiben 128 GB RAM fog belemenni (8x16).
Az alábbi lapot néztem ki:
[link]
A specifikációban ezt írják:
Dual channel memory architecture.
Supported when using a 16-lane CPU (4-core).Ez azt jelenti, hogy csak akkor támogatja a quad channel-t, ha 4 magos processzort rakok bele? Én legalább 10 magosat tennék bele, csak azért kérdezem.
Előre is köszönöm a segítséget.
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz Foley101 #95332 üzenetére
A specben benne van:
Rád a kiemelt rész vonatkozna ha quad channelt szeretnél
8 x DDR4 DIMM sockets supporting up to 128 GB of system memory. * Supported when using a 44-lane or 28-lane CPU (6-core or above).
4 x DDR4 DIMM sockets supporting up to 64 GB of system memory. * Supported when using a 16-lane CPU (4-core).
4 channel memory architecture. * Supported when using a 44-lane or 28-lane CPU (6-core or above).
Dual channel memory architecture. Supported when using a 16-lane CPU (4-core).
8 x DDR4 DIMM foglalat akár 128 GB rendszermemória támogatására. * 44 sávos vagy 28 sávos (6-magos vagy annál magasabb) processzor használata esetén támogatott.
4 x DDR4 DIMM aljzat, legfeljebb 64 GB rendszermemória támogatására. * 16 sávos CPU (4-magos) használata esetén támogatott.
4 csatornás memória architektúra. * 44 sávos vagy 28 sávos (6-magos vagy annál magasabb) processzor használata esetén támogatott.
Kétcsatornás memória architektúra. 16 sávos CPU (4-magos) használata esetén támogatott.
[ Szerkesztve ]
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
Foley101
tag
válasz Kiscsőke #95333 üzenetére
Köszi, és egyben elnézést, totál félre olvastam ezt:
"Dual channel memory architecture. Supported when using a 16-lane CPU (4-core)."
Egészen egyszerűen quad-nak fordította le az agyam, ezért nem értettem mi van.
Pedig felette írja is a quad-ot: "4 channel memory architecture".
Ezt hiszem ideje pihenni. Elég kevés alaplapot találtam, ami quad-ot tud 128 GB-on, INTEL-es és legalább 2 db M.2 hely van rajta. Mire ezeket végig bányásztam belehülyültem.[ Szerkesztve ]
-
Topanka
aktív tag
Köszönöm palfitom-nak, és arabus-nak a segítséget.
-
arabus
addikt
-
kalozhun100
őstag
Hello, MSI b450 gaming plus max jo választás egy ryzen 3600 mellé? Ennyi pénzért nincsen jobb? 39k lenne.
Xiaomi Mi 11 Ultra
-
Milka 78
nagyúr
válasz kalozhun100 #95339 üzenetére
A Toma MAX egy picit hűvösebb vrm terén, de minimális a különbség és a Gaming Plus MAX is tökéletes a feladatra. Estleg ha nem zavar az matx méret akkor a Mortar MAX még ami picit olcsóbb, de vrm és annak hűthetősége terén kb a legjobb b450-es lap ebben az árkategóriában.
[ Szerkesztve ]
-
Topanka
aktív tag
válasz arabus #95329 üzenetére
Bocsi, de feltennék egy lökött kérdést.
ASUS ROG Strix X570-F Gaming alaplapot választottam, és a specifikációban op. rendszerként csak a win 10 van feltüntetve.
Ettől függetlenül a win 8.1 is jó?
És még valami, milyen ssd-ét javasolsz?
Kingston KC1000?, KC2000?
Samsung EVO sorozat 950, 960, 970?[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz Tetsuo #95337 üzenetére
Hááát, ha te az árukeresős véleményeket ennyire fontosnak, és megalapozottnak tartod, nincs mit mondanom...
Az a lap, az ár-kategóriájának egyik legjobb darabja!Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Tetsuo
őstag
válasz palfitom #95342 üzenetére
Nem az "árukeresős" hozzászólást tartom fontosnak, hanem azt, hogy az konkrétan egy vevő, egy tulajdonos véleménye, míg itt sokan ajánlanak lapot úgy, hogy életükben nem is találkoztak vele, csak elolvassák a paramétereket.
Sokszor papíron minden oké, de beszerelve tűnik fel, hogy valami nem kerek.
Itt konkrétan a hűtés rossz elhelyezése a gond (annak, akinek ez gond), szerintem ez nagyon hasznos információ, ami ebben a topikban nem hangzott el. -
Paxker315
addikt
-
Milka 78
nagyúr
válasz Tetsuo #95345 üzenetére
Szerinted én kávézaccból jósolok, hogy jó lap? Az elmúlt 2 hónapban csak mi adtunk/raktuk ezt a lapot majd két tucatnyit és egy sem jött vissza gariba. Az hogy a kedves user mit ír az meg elég tág fogalom. Se környezet, se konkrét vga, se hány fok...semmi, de biztos én hazudok és ez a user aki tuti rendelkezett az összes általa megálmodott vga-val ( mert abból felsorolt vagy 4 tipúst amiből kb 60 fajta van), na ő egy igazmondó.
Szerintem engedjük el ezt a témát, hidd el ha hülyeség, kamu ajánlás jön akkor intézem, köszönöm! -
Milka 78
nagyúr
válasz Paxker315 #95346 üzenetére
Emiatt nem hoztak vissza csak pch fan hibával ami cserélve lett és azóta boldogság. Túlmelegedett pch-ra hozzánk nem érkezett panasz, de annó én is kipróbáltam a saját vga-mal (pont az említett poszt miatt) és nem melegedett túl, pedig próbapadon volt, zéró szellőzéssel.
Ugyan ez igaz a TUF-ra is ami takkra ugyan így van.
Persze ha akarom talán be tudom lőni úgy a vga-t, hogy felforralja és közben indítok egy burn tesztet egy pcie 4-es nvme ssd-vel, lekapcsolhatom a házhűtést nyáron 40 fokban, stbstbstb...ugyan akkor az esetek túlnyomó részében közelébe sem vagyunk ennek a jelenségnek.[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz Tetsuo #95345 üzenetére
Csakhogy mi itt nem "papírból dolgozunk", de a lényeget már Milka leírta közben.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest