Hirdetés
- Nyugodj békében, Integra!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Reklámmentesítés HypersOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- Milyen mosógépet vegyek?
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Milka 78
nagyúr
válasz freelanced #92000 üzenetére
Mondanám az integrált motyókat, de a másik topickba leszavazták...20-23 ropi körül Asrock H110M ITX vagy ITX AC. Ez 1151v1-es platform 6.-7. generációs Intel megy bele.
-
Mengele
tag
Hi
Egy R7 2700 lesz egyelore.
Kesobb tervezek feljebb valltani.
Hosszu tavra tervezek.
Multis jatekok tobbnyire.
No tuning.GIGABYTE X570 GAMING X
alaplap neztek ki.A Helpet elore is koszonom.
-
-
nagyúr
válasz freelanced #92003 üzenetére
Üdv !
G4560 Pentium-ot (7. gen kaby lake pentium, 3,5 GHZ 2Core 4 Thread)hajtottam H170-es DDR3L ramos Gigabyte lapban, idle-ben evett kb az egész konfig HDD-vel 30W-ot (táp vesztesége ebben nincs benne, avval együtt 45W körül volt - szutyok, noname hulladék táp volt, 0,7-0,75-ös hatásfokkal), szintetikus bench alatt meg kb 60W-ot (táp veszteségével együtt számolva durván 75W körül).
Ha nem kell nagyon a teljesítmény CPU szinten, nézz bele "T" jelzésűt, az nem megy annyira, de kb 35W-ból elvan benchmark alatt is.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Hoho
tag
válasz Milka 78 #91987 üzenetére
2.10 2019/5/15 9.18MB Instant FlashHow to Update 1. Supports AMD next generation Ryzen™ processors
2. Update AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.1Ez a BIOS volt a Legenden.
Sajnos a TEAMGROUP memória egyik példánya hibás volt (2x8GB DDR3000 CL16), ez némileg beárnyékolja a hangulatom, de majd visszaviszem, csak nem olcsó most DDR4-ből tartalék memóriát tartani, ilyen esetekre...
-
csucsbicep
nagyúr
3600 alá tudnátok lapot ajanlani 55k-ig? Asus x570 P-ről mi a véleményetek?
-
Paxker315
addikt
válasz csucsbicep #92007 üzenetére
teljesen jó, DE, X570-ből kb bármit tehetsz 3600 alá. Ha esetleg mégis spórolnál (B450):
Fusd ezt át:
X570 valamint régebbi AM4 alaplapok listája. Egy 3600OC-hez már a zöld "F" oszlop is jó, ha meg az E-oszlop is zöld pipás, akkor akár 8magost is megkockáztathatsz. -
Hoho
tag
Az alaplap választáshoz még írnék annyit, az ASrock B450M S. Legend kapcsán, hogy a második x16-os PCIe csatoló pont a VGA mellett lesz, ha az 2 slotos, ami így egy nagyobb kártya esetén rontja a VGA hűtését, mivel eltakarja a ventilátort, ventilátorokat. Ezt a Gigabyte B450 Aorus M esetén sokkal okosabban oldották meg, az M2-es foglalat "jobb" elhelyezésével, és így ténylegesen használható a második x16-os slot is.
Ez -1 a Legendnek. A másik különbség, tapasztalat, amit korábban már írtak is, hogy a memória foglalatok fordítva számozottak, és még a Gigabyte-ban értelem szerűen 1-es + 2-es memória foglalatba rakjuk a ramokat, XMP betölt, működik, addig az ASRock esetében ez az A2+B2 -nek keresztelt foglalatokban fog hasonlóan működni. Ha valaki nem nézi meg a "kiskönyvet", vagy nem olvasott itt előtte, akkor furcsa lesz, hogy nem mennek a RAM-ok XMP profillal 3000Mhz-en ...
Utólag már nem zavaró, de új gép esetén, szívni ilyen miatt... -1
Üdv!
HZ -
-
tgulyas
senior tag
Üdv
Tudnátok egy alaplapot javasolni egy i9 9700k CPU alá. Asus vagy Gigabyte érdekelne.
ASUS ROG STRIX Z390-H GAMING Intel Core i9-9900K VGA 2060 Super 2x G Skill RipjawsV F4-3200C16-8GVKB win 10 pro
-
Paxker315
addikt
válasz csucsbicep #92014 üzenetére
? Nekem a geizhals hozott.
Tomahawk MAX B450
Gaming Plus
A-ProOk, nem mind készletről, de hamarosan érkezik. Pár nap nem tudom, mennyire kritikus.
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Elnézést a fárasztásért, Z390 platform:
Ha csak 2 alaplap közül lehetne választani:
1.) Asus ROG MAXIMUS XI FORMULA,
2.) Gigabyte Z390 AORUS MASTER
Ti melyiket választanátok, ártól függetlenükl?
És miért? Minden segítséget megköszönök!kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
Milka 78
nagyúr
Pedig csak az ár alapján tudok válaszolni. Azért a Master, mert egy dekával sem gyengébb (sőt) a lap, mégis jóval olcsóbb. Az a Giga nagyon komoly vrm részt kapott és ez alapján nem teljesen értem az Asus árazását, de lehet az a hőpajzs kerül rajta +50 ropiba. Különben van Master tulaj a kávésba, ha nekünk nem hiszel, kérdezd meg. Ő is baromi nagy Asus fan volt a Hero-ig aztán megvilágosodott
Mondjuk nálam az is kétséges, hogy egy ilyen komoly lapot vajon van e értelme megvenni egy 24/7-es felhasználásra, mert egy Master már több mint elég egy i9-re és ugye egy drága laptól nem fog jobban menni egy tré/antitunigos 9900k, oda érdemes egy binnelt cpu-t szerezni és az sem árt ha tuning guru vagy.[ Szerkesztve ]
-
Vaskobak
csendes tag
Én túl vagyok mind két lapon,ASUS ROG MAXIMUS XI FORMULA án is és a ASUS ROG MAXIMUS XI EXTREME is.
Amióta világ a világ mindig ASUS lapjaim voltak és egyből a nagy halakra utaztam,de most valahogy nincs meg az a Feelingje ami meg fogott volna.
Valahol a két út között van most,fájószívvel de most MSI- re váltottam abból is a nagy vadra MSI Meg Z390 Godlike - ra.
Mint tudásra mint kinézetre veri az ASUS - lapjait.Vaskobak
-
Paxker315
addikt
válasz csucsbicep #92022 üzenetére
pech! Türelem Tomát terem. Alliteráció.
Az Asus Prime X570 P teljesen jó. A Giga X570 gaming x is. MSI A-Pro 570-es is.
-
weres78
senior tag
Üdv!
Ryzen 3600 alá keresek lapot. Tuning lesz (nem extrém).
2 m2 foglalat fontos, illetve 6 venti vezérlő. Lehetőleg atx vagy eatx. Nehéz léghűtés lesz rajta. 60k körül szeretném megúszni.
Köszönöm szépen... -
gyenesmartin
őstag
Megjött az msi b450m gaming plus alaplap, r5 2600 proci és a 2x8gb corsair 3200mhz-es ram.
Első bekapcsolásnál a ram 2133MHz-en üzemelt, de XMP-vel be lehetett állítani 3200-ra, feszültséget pedig 1,35V-ra (ha auton volt, akkor adott neki 1,4V-os is). Jelenleg stabilan működik az alap hűtővel.
Van egy Deepcool gammaxx 300-as hűtőm ezt rá lehet tenni? Ennél az AM4-nél ugyanaz a hűtő felfogatása, mint az AM3-nál?[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
válasz Milka 78 #92019 üzenetére
Milka 78, FlashLed, Vaskobak köszönöm!
Milka 78: "ilyen komoly lapot vajon van e értelme megvenni ":ugyan ezt kaptam a jelenlegi Asus X79-DELUXE vásárlásakor, de az idő engem igazolt, kb.7 éve kiszolgál... Az új konfigurációt is, a VGA-n kívül ennyi időre tervezem. Véleményem az, hogy egy drágább, minőségibb alkatrészű, jobb hűtéssel rendelkező, extrém OC-ra képes lap, ha nem is megy 24/7 OC-ban, akkor is jobb választás ilyen hosszú távra mint egy gyengébb változat.
Keressetek rá hogy egy 7-8 éves X79 lap ami működőképes milyen ritkaságszámba megy és mennyiért árulják.
Tehát leteszem a voksom a Z390 AORUS MASTER mellett!
Remélem ez a PCE-AC88 WiFi kártya bele passzírozható a 2,5-3 slotot elfoglaló VGA miatt, mert amit a Gigabyte állít az alaplapi wifi-ről, az nagy marketing kamu, ráadásul nem szabványos eszköz.
"Úgy akarja összehozni az 1,7gbites átvitelt hogy egy olyan 160MHz-t akar használni amit eleve nagyon kevés eszköz támogat, na meg ha támogat is még sérülékenyebb átvitelt ad, illetve a normál AC szabványtól is eltér, mert az 80MHz-ig megy a csatorna sávszélesség, e fölött a 160MHz az AX szabványhoz tartozna."
Bízom abban hogy a lapnak ez az egyetlen marketing kamuja....Tudtok javasolni fórumot vagy valakit, akihez Z390 AORUS MASTER RAM kiválasztás ügyben fordulhatok? Mert ugye a RAM is huncut dolog, számításaim szerint 4400Ghz CL20 az lassabb mint 3600Ghz CL16, árban meg jelentősen drágább...
[ Szerkesztve ]
kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
Paxker315
addikt
válasz weres78 #92030 üzenetére
Tegnapra kell-ASAP jellegű vásárlás?
Ha nem, türelem, szerintem 1-2 hét és ismét elérhető lesz a B450 Tomahawk MAX.Addig ez egy jó választás: Gaming Plus B450 MSI
Jó a strix, de az árától begörcsölt a rekeszem.
[ Szerkesztve ]
-
Milka 78
nagyúr
A Predator 3600C17 jó volt az Aorus Pro-ba és Samu chipes ami azért jól paraméterezhető (adni kellett neki egy kis plusz feszt úgy 1.3850v-t), de szerintem a qvl-be szereplő memóriák mind jók lesznek bele és a Predator óta ugye jöttek ki újabb szettek is...talán a Kávésba megmondják a tutit.
-
Milka 78
nagyúr
válasz gyenesmartin #92027 üzenetére
-
Hoho
tag
válasz gyenesmartin #92034 üzenetére
A gyári ventilátor felrakásához le kellett csavarozni a műanyag keretet, amit ha visszaraksz, a füles leszorítóval simán rá tudod tenni. Annyi tapasztalat hozzá, hogy ha nagyon "feszes" lenne a dolog, egy fogóval egyenesíthetsz a leszorítón, és könnyebben fel tudod tenni. A CoolerMaster Hyper T20 is pont ilyen leszorítóval üzemel, ami gyári állapotában, szinte felrakhatatlan volt, de egy kis "egyengetés" után jól használható.
-
cettlee
őstag
halo!
msi x370 gaming pro-m van és használni fogom mind a 4db memoriaslotot.
egy cm 212 vagy egy be quiet pure rock elfér? -
nagyúr
válasz cettlee #92037 üzenetére
Üdv !
A hűtők elférnek... az a kérdés, hogy milyen ramjaid vannak, és hogy azok elférnek e a hűtő alatt.
Javaslom, a kiszemelt hűtőt gyártói oldalának felkeresését, ott meg vannak adva a dimenziók mm-ben.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
aktív tag
Sziasztok!
Lassan elérkezik a gépcsere ideje, és már el is kezdtem a totális elveszést a lehetőségek között...
Annyit tudok, hogy platformot váltok AMD-re, minden bizonnyal egy Ryzen 7-es 3700X processzorral. Nem a játék az elsődleges felhasználás, hanem a zeneszerkesztés. Ez egy keményen processzor-igényes terület, sok beépülő plugin, virtuális hangszer, stb., a jelenlegi i5 4690 már roskadozik alattuk. Így fontos szempont a programok beolvasási ideje is, általában a reakcióidő, így úgy gondoltam, valamennyi programom SSD-ről futna, és a nagy HDD-t csak tárolásra használnám ezentúl (install file-ok, filmek, zene stb.)
Elsőre nekem a B450 irány tűnik jónak, de elég nagy árkülönbségeket találtam (pl. az ajánlott ASUS és Gigabyte között), az okok viszont elég homályosak számomra - nem értek ilyen szinten hozzá.
A kérdésekre a válaszok:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
Jó lenne, ha 30 körül megállna, de tudok följebb menni is valamivel.2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
A 3700X mellett 32 Gb RAM, 1 db Sata SSD (rendszernek), 2 db M.2.-es SSD (programok számára), és egy tároló HDD. A videokártya egy R9 380, ez megmarad, amire nekem kell, teljesen jó (jelenleg kétmonitoros megjelenítésben fut).3. Milyen méretű lapot szeretnél?
A mozgathatóság, elhelyezés nem szempont, én ATX-ben gondolkodom.4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Itt a fent leírt hardverek csatlakozóigényén felül biztosan szükség lenne három előlapi USB 3.x csatlakozóra, valamint egy SD-kártya olvasóra. Hátul ellehet az egér, hangkártya, billentyűzet akár 2.0 USB-ben.5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Nem szempont.6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Rábíznám magam a Ryzen 2 automatikus tuningjára egy normális hűtéssel, ezzel külön nem akarok zsibbadni.7. Használt, vagy új alaplap?
Szívesen veszek használtat, ha van megfelelő állapotú jelölt.8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Nem.+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t?
Nem.Előre is köszi minden segítséget.
Shit happens. Size matters. Time flies.
-
Milka 78
nagyúr
válasz Litván Zongora #92041 üzenetére
Én egy picikét emelnék azon a kereten, mert egy 130 ropis procinál ne a lapon spóroljunk
MSI B450 Tomahawk MAX ajánlanék vagy egy szintén MSI B450 Gaming Plus MAX-ot ajánlanék ami minden téren megfelelő lenne a számodra, kellően masszív vrm résszel rendelkezik, annak hűtése is jól megoldott és a tapasztalatok is jók velük, ráadásul gyárilag fel vannak készítve bios téren a Ryzen 2-es családra. Annyi a bibi, hogy mindkét lap hiányárú, mert viszik mint a cukrot és kell még pár hét mire helyreáll az ellátás.
Ha viszont nincs időd várni akkor ezen lapok sima verzióját ajánlanám, nevezett MSI B450 Gaming Plus vagy Tomahawk. Ezen lapokon frissíteni kell a biost, mert el sem indulnak az általad választott processzorral ami plusz költségként jelentkezhet és bizonyos funkciókról a jövőben le kell majd mondanod a bios chip méretének szűkössége miatt (bővebben a max lapokról és fent vázolt problémákról), bár lehet ezen funkciók elvesztése téged nem érint.
A bios frissítés megbeszélés tárgya / plusz költség (ipon ingyen elvégzi) és a vásárlásnál jelzni kell a kisker felé.[ Szerkesztve ]
-
Hoho
tag
válasz Litván Zongora #92041 üzenetére
Szia!
Ha 2db NVMe PCIe Gen3 M.2 SSD-t szeretnél, és mindkettőt 4X-es verzióban, akkor nehéz lesz B450-ben találni. Ha az egyik nem gond, hogy csak 2X-es Gen2, akkor én ezeket javasolnám:
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450-AORUS-ELITE-rev-10#kf
https://www.asrock.com/mb/AMD/B450%20Steel%20Legend/index.aspX470-ben van 4X második slot is, de az is Gen2.
Pl. egy Kingston A1000 X2-es interfészen "megy", az A2000-es meg X4-esen. Gen3 mindkettő, így kérdés, hogy a Gen2-es foglalatban hogy viselkednek a Gen3-as SSD-k ... (ezt az okosabbak biztos tudják, én nem próbáltam még)
Üdv!
HZ -
vaguny
tag
válasz vaguny #91848 üzenetére
Sziasztok,
Egy kis helyzetjelentést adnék a korábbi alaplapos ügyem fejleményeiről, hátha valaki még profitál belőle:
Sajnos azt kell mondjam, hogy mégis csak váltanom kellett volna Giga-ról. Az Z390 UD után a Z390 Gaming X is ugyanazt a hibát produkálja.
Azóta elég sok fórum olvasásán vagyok túl, nagyon nagy számban írják Z390 chipsetes Gigabyte lap tulajdonosok, hogy coil whine-t tapasztaltak a lapjukon. Azt persze nem tudom, hogy azért leggyakoribb-e a Gigánál ez a jelenség, mert esetleg eleve többet adnak el belőle, mint más gyártók lapjaiból...de én még egyszer biztos nem vennék ilyet. Gondoltam azért számot adok a tapasztalataimról, hátha valakit még megóvhatok a bajtól.
...és ne értse félre senki, mindig is nagy híve volt a Giga lapoknak, talán nem is kell magyarázkodnom, hisz az első hibás után is újra ennek a gyártónak szavaztam bizalmat. Utóbb azt mondom, kár...nem kellett volna![ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
A Mortaron (ami mATX) a két M.2-es tudja az NVMe-t! (Ha ilyen olyan kombósat nézel, arra figyelj, hogy mi mit tilt le, ha maxolva vannak a háttértárak! Van ami ahhoz, hogy a 2. M.2 menjen két sata csatit blokkol, meg hasonlók!)
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Milka 78
nagyúr
Basszsu az M2-őt nem néztem/benéztem
Viszont a x2-es sebesség nem para nálam is ment egy úgy nvme-s motyó. Érzésre meg nem mondod és gond nélkül ment az X4-es ssd X2-es sebességgel, de ha nagy a para akkor be lehet rakni egy alapból x2-es motyót is mint pl az SX6000-es.
Akkor ASRock B450 Steel Legend-re voksolnék. Azt azért megnézném, hogy az ő példánya is Ryzen Ready, mert most volt nálunk egy matx verzió ami nem az volt.Litván Zongora . Tehát akkor a fentebbi sorok a lényegesek. Maga az ASrock lap egy picit gyengébb vrm terén, kicsit minden meleegbb, szereti ha nyúzásnál ka levegőt a vrm borda, de ettől függetlenül elbír az álltalad választott procival.
Esetleg ránézhetsz az Asus ROG STRIX B450-F GAMING-re amin mindkét M2-es csatoló hajlandó futni pcie x4 sebességen viszont akkor a pcie csatid amibe a vga-d tennéd csak X8-as sebességen fog menni ami nem olyan nagy gond egy nem gaming felhasználásnál egy R9 380-nál.
Természetesen ennek is kell a bios frissítés.[ Szerkesztve ]
-
Milka 78
nagyúr
válasz vaguny #92046 üzenetére
A kiskerbe nem vizsgálták be, mert említetted, hogy kérted...mondjuk ez igen kellemetlen probléma, mert sanszosan a te hardverkörnyezetedben van a frixi (táp és vga szokott a legtöbbször lenni amivel összegerjed). Volt most egy MSI Z370 ami ugyan ezt csinálta és ott is csak a C3, C6, C7 state-ek kilövésével tudtunk felülkerekedni a problémán, mert a táp/vga csere nem volt opció. Ezt mondjuk kipróbálhatnád, mert az égadta világon semmit sem befolyásol max a kikapcsolt és üresjárati áramfelvételt, de azt is minimálisan.
Az Asrock Z370-en alapból tiltva van az összes C-State, mert ha engedélyezed akkor a gép kikapcsolása után az usb csati áram alatt maradnak (bármi is tesz) és minden világít mint a karácsonyfa. Ezt elkerülendően nálunk/nálam ez a funkció tiltva van (maga a gyártó is ezt javasolta). Különben ez a karácsonyfa probléma nálam is okozott problémát és lement 3 évet a Z170 Fatal1ty K4(6600k&7700k) illetve a Z370 Fatal1ty K6 (8700k) összesen 5 évet gond nélkül az összes C-State tiltás ellenére.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Külpolitika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Dübörögnek a Black Friday akciók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Android felhasználók OFF topikja
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Dacia topic
- Autós topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
Állásajánlatok