Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hieronymus: A jövő számítógépei (Reloaded)
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
törölt tag
-
Mercutio_
félisten
válasz
hibavissza
üzenetére
Ott valami obigond lehet
vagy Fuji vázad van 
-
hibavissza
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nos utoljára jó másfél, inkább két métere letérdeltem a tornaterem ajtaja elé, hogy lefotózom egyenként az ajtón kilépő jelmezes gyerekeket (farsang). Beltér, de messze nem félhomály.
Egy darab éles kép nem volt (mondjuk a látószög is szűk volt, mert csak deréktól felfelé voltak benne). Aztán kíváncsiságból feltekertem a 25-öst (az sem egy szélvész a kitobikhoz képest) és minden kép éles.... Igaz az már nem a fiamék osztálya volt.
(#63693) madgie: amennyiért én vettem (használtan) az már lopás

-
madgie
titán
válasz
hibavissza
üzenetére
Szokni kell azt, nekem a lagzikon, gyerekfotózáskon 90%-ban az volt az E-M10-en. Jó képe van "igazolványkép" távolságon, f2.2-nél meg bekapcsol benne a wilkinson-fokozat (éles lesz, mint a beretva, az AA nélküli vázakon számolni lehet a cikkcakkokat), nagyon távolra viszont tényleg pocsék dolgokat tud művelni, ezért is szerettem ki belőle. Ha teljes alakosat akartam lőni úgy, hogy hagyjon teret is körülötte, akkor szegénykém néha visszakapcsolt emnegyvenkettes-endéká módba (lágy-pontatlan)

Az árához képest amúgy 10/10, a mostani Fuji szettemnél azért néha fogom a fejem, hogy mi mennyibe került...
-
Mercutio_
félisten
válasz
hibavissza
üzenetére
Közelre nem lehet, hogy a 0,5 méteres minimum fókusztáv közelében vagy azért huntingol?
-
hibavissza
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Nálam is alap portré objektív az Oly 45. Aztán ha megvettem a 60-ast akkor az lesz nálam az alap portré objektív.
Mikor használom akkor olyan béna kacsa érzés ez a látószög számomra. Ez abszolút szubjektív. Lehet csak többet kéne koptatni. Gyakorlatilag a 25-ös rárohadt a vázra a lustaság miatt.Közelre "huntol" (főleg beltérben), távolra pontatlan. Rekeszelve is. Olyan 3 és 8 méteres tárgytávolság között jó. Persze csak a Pana objektívjeimhez képest fura. Tökéletesen élhető amúgy.
Mikor visszanézem a képeim amit ezzel lőttem akkor meg szeretem. Van valami melegség (nem félreérteni) az ezzel készült képekben.
-
jjeahh
nagyúr
Na jó, hétvégén talán lekapom, bár már kezdett kikopni a haja szerencsére, utálom a festett fekete hajat

-
törölt tag
válasz
sideburns
üzenetére
Egy anya volt a két bocsával és éppen a köztünk lévő mély árokba betolt szerves hulladékot - gerinc, bél, ilyesmik - csámcsogták, de a "szemetes" srác , aki a kocsi platójáról seperte le az árokba a húsmaradványokat, szólt, hogy maradjunk a kocsiban, mert a bocsocs mama őt már megszokta, de engem és haverom még nem. Úgyhogy ablak leengedve maradt, így fotóztuk.
@ Mercutio: óóó, dehogynem. Bár egy Mitsubishi ablaka nem éppen életbiztosítás a világ legnagyobb barnamedvéjével szemben, újra kidugnám a gépet rajta

-
jjeahh
nagyúr
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nincs fekete hajas képem róla, és nem is akarok

(#63680) mano42:

(#63681): nem tudom az oly 60-asnak milyen a mosása, de így szemre azt mondanám a 45-ös jobban mos picivel mint a 60-as sigma, cserébe a sigma szebben "leválasztja" a hátteret vagy mi ahogy pollai kolléga is írta, gondolom ez a hosszabb gyútáv miatt van vagy nem tom
Amúgy a fém felépítés miatt nem biztos, hogy megéri sigmát venni, mert b*romira karcolódik meg ujjnyomosodik a háza, az enyém szinte új, mégis rengeteg karc van már rajta... persze ez az optikai teljesítményt nem befolyásolja. -
mano42
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Sajna a 45mm f1.8 és a 60mm f2.8 nagyjából ugyanazt az elmosódást produkálja, vagyis biztos van különbség pixelpeep szinten de nem látványos. Ha látványos különbséget akarsz akkor oly 75mm f1.8. Vagy a 35-100 f2.8 a tele végén, persze ezek már más kategória. Vagy a 100-300 kb 150-es tartományban, viszont sajna az egész obi lágy, akkor már inkább a 45mm.
-
qpakcovboy
őstag
Most hozta meg a postás az Oly 14-150-es távcsövet
Mindenképp szerettem volna egy utazó obit és vagy ezt ,vagy a lumix 14-140-et vettem volna, de azt mondják, hogy nem éri meg a + 30 ezer forint különbözetet a lumix.Pár képet csináltam most vele, de ennek is villám gyors a fókusza.
-
schawo
titán
válasz
hibavissza
üzenetére
Akkor inkább Sigma 60
-
ROBOTER
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Azért a 85mm-es objektívek a mai napig a FullFrame rendszerek alap portré objektívjei.
Canon, Nikon, Sigma, Zeiss, Zeiss Otus
Annyi, hogy nem szűk kompozíciókra valók.
Az AF-szal mi a gondod a 45-ösnél?
-
jjeahh
nagyúr
tegnapi falusi séta a 60-assal (kép mögött link):
Alig várom legyen már gomba
Modellem sincs most, tesó Hamburgban van, a másik modellem meg feketére festette a haját, és nagyon nem tetszik így
Kényszeremben nekiálltam összehozni egy nagy fotós-piknikes talit, helyszínnek talán ez jó lesz, a végén valami jó is kisül a sok unalomból 
-
qpakcovboy
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
Az biztos, hogy a lumix jelentősen masszívabb és kb. fele olyan rövid (a mérete). Viszont nekem eddig nem volt gondom az AF-el, bár még nem volt sok lehetőségem próbálgatni.
-
hibavissza
veterán
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Nekem is van egy Oly 45. Két problémám van vele. Az egyik az építési "minőség". A másik az AF.

Esélyes, hogy cserélem egy Oly 60 makróra. Igazából ez a 45 picit rövid portréra. Egész vagy fél alakosra még elmegy, de arcnál nagyon bele kell mászni az alany aurájába. Minden másra meg hosszú.
Másrészt mégis szeretem. -
-
qpakcovboy
őstag
Köszönöm a pontos válaszokat, így már minden világos!
Sok fénynél nem volt annyira lassú a 20-as af, de hozzá képest tényleg nagyon gyors az oly 45. EGy napja sincs nálam, de máris a kedvencem lett. Eddig azért nem akartam belevágni, mert elég sokat adtak-vettek belőle, de nem hiába ilyen népszerű.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Ha Nikonod volt, ott ugyanez az "AF-S".
Pont Nikonon volt ezzel trükközés, ahol eredetileg (pl. 18-70, 70-300VR) ez a jelölés gyűrűs motor használatát jelentette, ahol közvetlenül, fogaskerék áttételek nélkül mozgatták az AF elemeket.
Később azonban AF-S-ként jelöltek hagyományos, mikro-motorral és fogaskerék áttételekkel dolgozó típusokat is, pl. 18-55 vagy akár a 18-200.
Ugyanígy a Sigma is adott "HSM" jelölést mikromotorral dolgozó típusoknak, és a Canon is hasonlóan van az "USM"-el:
Oly-n elvileg ami MSC, az teljesen halk (és jellemzően gyors is), tehát valszeg a föntihez hasonló gyűrűs, közvetlen hajtású megoldás lehet, fogaskerekek nélkül.
Gondolom ilyen a Sigma 19, 30 és 60 is, mert azoknál panaszkodnak kikapcsolt állapotban hallható kotyogásra: nyilván ezért, a fogaskerék áttételek elmaradása miatt tudnak ott elmozdulni az épp áram alatt nem lévő elemek.
-
schawo
titán
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Olympusnak volt egy legelső kitobija 2009-ben, ami nem volt msc-s. Ahhoz képest a 20-as egy kapkodó idegbeteg. Azóta viszont minden Olympus msc-s és gyors. Szóval 2015-ben az msc csak annyit jelent, hogy Olympus. A Panasonicnak egyetlen kissé lassú objektívje van, a húszas. Szóval az ös-kitobin és a húszasonkívül mind gyors.
-
Studi
veterán
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Nem hókusz-pókusz, jó az. Minden gyártó elnevezi a fókuszrendszerét, ha kitalál valami újabbat, jobbat, gyorsabbat, halkabbat, pontosabbat. De a 20-assal való összevetésben nincs relevanciája.

-
schawo
titán
válasz
qpakcovboy
üzenetére
A 20-as autofókusza egyszerűen lassú. Semmi más háttérhatalom nincs mögötte
-
qpakcovboy
őstag
kb. egy fél éve váltottam DSLR-ről mft-re, akkor még cimmogtam miatta, de mára egyáltalán nem bántam meg. Nikon D5200 helyett vettem egy E-PL5 kitet.
A vásárlás után szinte egyből vettem rá egy fényerős fixet, pontosabban egy lumix 20 mm f1.7 II-t, amit épp tegnap cseréltem le egy oly 45 mm f 1.8-ra. Első sorban a gyújtótáv növelése miatt. Feltűnt viszont, hogy az AF sokkal gyorsabb. Ez a MSC motornak köszönhető, vagy csak egyszerűen oly vázon jobban működnek az oly obik?
Ez csak azért fontos, mert szeretnék egy mindenest obit is (14-150 oly, vagy 14-140 lumix).
Előre is köszönöm! -
Degeczi
nagyúr
válasz
mano42
üzenetére
Olyasmi, igen: automatikus (nem M) módokban a váz bekapcsolt vakuval töksötétben is viszonylag rövid, pl. 1/60 körüli időt választana alapértelmezésben, amitől ronda, "pofánvillantott" hatása van a képnek, mert szinte csak a vaku fénye érvényesül, a gyenge környezeti fény nem.
Slow Sync-re állítva viszont olyan hosszú időt választ (legyen az akár több mp is), h a háttér is kiexponálódjon.M módban persze ilyen nincs, mivel ott magad választod tetszés szerint hosszúra az expót - viszont ott is hasznos a hátsó redőnyre szinkronizálás bekapcsolása, ha van vmi mozgó is a képen (különben látszólag visszafelé történne az elmosódása, hiszen a mozgás elején merevítené ki a vaku)
-
mano42
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
A slow sync talán arra van, hogy miután a vaku villant még egy pár század másodpercig nyitva tartja a reteszt, ezáltal az éles de vaku miatt túl árnyékos, körvonalas részek kicsit elmosódnak. Talán. A nálam okosabbak majd kijavítanak, ha tévedtem.
Apropó, milyen HSS vakut használsz és mennyi volt?
(a güzüs képet amugy a beépített vakuval löttem, teljesen meg vagyok elégedve az eredménnyel). -
hibavissza
veterán
válasz
Degeczi
üzenetére
mano42 és Roboter.
Ok már értem. Megnéztem a HSS képeimet és mind kizárólag napsütéses időben, derítésnél készültek. Itt nem találkoztam az említett problémákkal. Csak nyomtam a gombot. Mozgás kimerevítésénél, kicsit sötétebb környezetben ez valóban gondot okoz. Erre nem gondoltam.Tehát a G5-tel valós gyors vakuszinkront nem lehet elérni? Esetleg valami HSS trigger?
Slow szinkron viszont van benne. Vagy ez is valami csinált, félfunkció? (még nem használtam, csak a manuálban van és a vakunak tényleg van külön "s" módja.) -
Degeczi
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Elsődlegesen a jelentős teljesítménycsökkenés, de a villanófejet és az akkukat nagyon nyúzza a folyamatos villogás, így a következő kép előtti feltöltődéshez is több idő kell, a beállítás is jórészt rádhárul manuális munkaként (hiszen a folyamatos világítás miatt többé nem lehet arról beszélni, h a vaku állítani tudna a teljesítményén), így eleve csak fix távolságú dologhoz válik be, és persze az sem játszik, h a vaku ezredmp-nél is rövidebb fényével strobószkópként fogod meg a mozgást
Szóval nem célszerű "csak fölrakom és használom"-ként tekinteni erre, mert teljesen más, speciális működést jelent (és ezért jogos az is, h a leírások ragaszkodnak a valós szinkronidőhöz)
-
ROBOTER
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
A büntetés a kulcsszám csökkenése.
-
mano42
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Nekem yongnuo 560 III van, 2 db, ezek nem tudnak hss-t.
-
hibavissza
veterán
válasz
Degeczi
üzenetére
Igen. Hss képes vaku kell hozzá. Nem nagyon tudok olyan vázat amiben a beépített "vaku" 1/320 fölé (alá?) megy (biztos van). Azzal meg nem nagyon vagyok beljebb. HSS még a Yongnuókban is van...
Nem tudom mit értesz büntetlen/büntetett alatt, de én feltolom a vakut a gépre és használom. Olyan előfordul, hogy indirekt vakuzásnál kicsit tolni kell a csúszkán, de ennyi. -
Degeczi
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Mert az "FP" mód nem jelenti a szinkronidő büntetlen áthághatóságát!
A vaku olyankor egy folyamatos villogásba vált át, aminek több hátránya is van, így inkább kerülni célszerű, és pl. olyankor használni, ha mondjuk napfényben szűk mélységélességre, így tágabb rekeszre lenne szükség, mégis jó lenne deríteni.Az elektronikus zár egyébként erre is jó (mert ott a fizikai zár sokáig nyitva van rövid idők esetén is), csak kérdés, a vakuk támogatják-e (annak idején pl. a szintén elektronikus zárat használó Nikon D70-en le kellett ragasztani a TTL érintkezőket ahhoz, h 1/500-nál rövidebb időhöz is lehessen normál módban lévő külső vakut hasznáni)
-
mano42
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
A beépített vakuval max 160-t tud, és minden hss nélküli külső vakuval is. Hss vakuval egészen más a helyzet de ugye az nem a gép ugyessége hanem a vakué.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Az FL36 FP módban volt. Másképp nem szokása Oly váznak vakuszinkronnál gyorsabb záridőt engedni. Pana esetében passz.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
1/160....Most nézem. Van olyan képem amit 1/2500 záridővel és vakuval (Fl36), TTL Auto módban lőttem. Valamit nagyon nem jól tudok. Hol hibáztam, hogy 1/160 fölé ment a záridő?

-
mano42
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Nem tudta. A G1, G2, G3, G5, G6 mint 1/160 vakuszinkronnal rendelkezik, A GM1, Gm5 - 1/50, a Gx7 1/320. A GF, GH szériát nem ismerem ennyire részletesen. Azonkívűl a Gx7 rendelkezik TTL fényméréssel, (kikapcsolható) és manuális fényerő beállításokkal 1/128-1/1 között . (nem egyenlő a többi gépnél levő vaku fe kompenzációval, persze ez is van neki, de most másra gondolok. )
-
mano42
aktív tag
Ma egy kicsit bogaras volt a kedvem

Meglepő mennyire dob a GX7 a makrozás élményén. (eddig még nem volt alkalmam makróra kipróbálni) Gondolom itt a TTL vaku, hosszú vaku szinkron, a stabi mind hozzátesz és nem is keveset legalábbis a G6-hoz képest.
Itt még hat bogár aki modellt ült.
-
törölt tag
Urak, fura keresem lenne: majus 27-en szuksegem lenne vagy 2-3 plussz aksira az E-M10-embe. Erre az egy napra nem szivesen vennek uj akksikat, meg utangyartottat sem. Vallalkozo kedvuekkel szivesen alkudozom vmi ellenszolgaltatasban, sor, bor, palinka, egyeb
Pesten termeszetesen helybe ertuk tudok menni majd. Feltoltott allapotban kellenenek, en nemigen toltok rajtuk, de ha igen, szigoruan csak a gyari toltovel egyet.Minden segitseget koszonok !

-
jjeahh
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
Csináltam egy 17es lyukat közvetlen a gép felől az OM adapterbe. Feltekertem az OM35/2.8-t és két tök ugyan olyan kép lett vele, nélküle, a záridő is.
-
FEDman
addikt
válasz
ROBOTER
üzenetére
Egy időben annyira nyomták ezt a témát, hogy én is kipróbáltam ezt a maszkolást egy manuális 50-es objektívvel. A képminőség nálam is javult. Ugyanakkor e mellett az is jól látszott, hogy csökkent a fényerő és nőtt a mélységélesség.
Azaz nálam szó se volt arról, hogy a maszkolástól lett jobb a minőség, csupán csak egy második rekeszként működött a dolog. Így meg nem sok értelmét láttam a dolognak, ment is gyorsan a kukába a szépen legyártott maszkolásom.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Degeczi
üzenetére
Ki kell próbálni más obival is, a Heliosomnál eleve az látszik ha nézek bele hátulról, hogy van benne egy jó nagy adag belső fényszóródás. Ahogy húzom össze a rekeszt 2.8 felé még csak félúton tartok és eltűnik. Ezen semmilyen külső hókuszpókusz nem segít.
Keresek erre a célra valami vacak lágy OM-et csak nincs olyanom
-
Degeczi
nagyúr
válasz
jjeahh
üzenetére
Vagyis kamuzna és egy ilyen alapos oldalt hozna össze csak átverés kedvéért? Nem hiszem... az viszont könnyen elképzelhető, h nem minden obin (és vázon) látványos a különbség.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Degeczi
üzenetére
Az elgondolás, feltevés teljesen világos. csak a hatékonyság meglepett, emiatt kérdések is felmerültek. Ha jól láttam 17mm-es lyukat vágott rá ami elég kicsi, 4/3 22.5mm, persze lehet hogy itt még szűken megy a fény

Már vettem is két féle fekete lapot
az egyik nagyon pöpec, mert igazából vászon, vékony, de mégis jó merev.
Már csak azt nem tudom mikor lesz időm erre is... -
weiss
addikt
Mi a manó van a privát üzenetekkel?
Szerk. Fura mobil nézetről megy. -
Degeczi
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Igen. Hogy egyértelmű legyen, szerverproblémáktól mentes, itt az első kép, módosítatlan obival (Konica Hexanon 40/1.8-at említenek):

Itt pedig már leárnyékolva a hátsó lencsetagot:

Nyilván erősen függ mindez obitól is (mennyire van közel a hátsó tag a szenzorhoz, ill. van-e vmi bevonat rajta és persze a digitális váz szenzor előtti fiterén is sok múlik), de alapvetően érhető, h a filmhez képest sokkal erősebb visszaverődést produkálnak a digitális érzékelők (ill. az infraszűrő előttük - ha aluláteresztő manapság már nem is mindig van)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM - Újszerű -
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 NIKON full szett, szép állapot + extrák
- VILTROX NF-Z adapter ( Nikon FTZ II adapter ) - Új -
- Tilta FX6 Camera Cage Rig Sony FX6-hoz, profi videós felszerelés
- Eladó Nikon AF VR-NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6D ED stabilizátoros (VR) objektív.
- GAMING PC! i7-13700F / RX 9070 XT / 32GB DDR5 / B760 / 1TB NVMe / 850w Gold! BeszámítOK
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 16 M1 Pro (2021) 16GB/512GB karcmentes 81% akku 450 ciklus
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- 265 - Lenovo ThinkBook 16 (G6 ABP) - AMD Ryzen 5 7530U, no GPU
- AKCIÓ! Motorola Edge 60 Pro 5G 512GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

kétpofára eszi a dobostortát, háttérben egy mellszívó 

vagy Fuji vázad van 

Amúgy a fém felépítés miatt nem biztos, hogy megéri sigmát venni, mert b*romira karcolódik meg ujjnyomosodik a háza, az enyém szinte új, mégis rengeteg karc van már rajta... persze ez az optikai teljesítményt nem befolyásolja.

Modellem sincs most, tesó Hamburgban van, a másik modellem meg feketére festette a haját, és nagyon nem tetszik így