Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Studi
veterán
válasz
cool13
üzenetére
Pedig nincs is szökőév!

Olympus szervíz meggyógyította a hibás 12-esemet. Rengeteg pénz volt.

És volt rajta egy első sapka, amiről az Olympus feliratot tartalmazó rész lejött. Az nem fért bele a rengeteg pénzbe, hogy ezt is kicseréljék, de egy kis zacskóba tették, és ráírták, hogy "Defekt".
De az obi szerencsére tökéletesen működik végre. 
szerk: cool13: neked meg mondani akartam: nem tudom, hogy melózol, de én momentán sehogy, így ha még érdekel a 60-as macro, esetleg az adapterezett 50/2-es 4/3-os makró, akkor összefuthatunk valahol a közelben kipróbálni őket. (nem tudom, hogy léptél-e már a múltkori kérdéseid óta valamerre)
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz
cool13
üzenetére
& Studi:: köszi! fura, hogy eddig hiába próbálkoztam ennél jobb képekkel amiket rendszeridegen manuállal lőttem, soha nem választottak ki, natív obival meg az első képemet igen
de másoknál is ez van ahogy elnézem, sokan osztanak meg a 43 rumors idővonalán manuálos képeket, és egyet sem válogatnak be, szal valszeg elvárják, hogy az üveg is legyen m4/3, ne csak a váz valamiért 
-
Studi
veterán
válasz
cool13
üzenetére
Két használható alternatíva, mindkettő 4/3-os.
Olympus Zuiko Digital 35/3.5: igen szép, éles rajzú obi, 30e körül szokott használtan forogni. 1:1 leképezést tud, hátránya a kis gyújtótávolság miatt a kicsi gyújtótávolság.Olympus Zuiko Digital 50/2macro: csodálatos rajzú obi, viszont csak 1:2 leképezést tud. Nemrég hirdetett egyet Messer az indexen, rá lehet kérdezni, hogy meg van-e még neki.
Mindkettőhöz kell még egy adapter, Olympus MMF akárhány, vagy Viltrox nemtudommiajele. Az Oly 20-25e körül szokott lenni, a Viltrox 15-18 körül, leginkább e-bayről beszerezhető. Az 50-es leképezése könnyen kihozható 1:1-re, ha jól emlékszem 25mm közgyűrű kell hozzá, amit szintén e-bayen beszerezhető párezerért. (elektronikusat kell keresni!)
Mindkét obival lassú lesz az AF, de makrónál ez szerintem nem elsődleges.
Nemsokára jön egy új Pana makró is a rendszerben, 30mm gyújtótávval, és elvileg olcsóbb lesz a 60/2.8-nál és a Pana 45/2.8-nál.
-
k1csi
senior tag
válasz
cool13
üzenetére
Lehet, hogy kifogtam valami szuper példányt, de az élesség nekem már teljesen nyitva is jó akár a sarkokban is 1:1-ben nézve. A rekeszelés elsősorban a vignettát csökkenti a sarkokban és e-miatt kontrasztosabb lesz azaz ettől élesebbnek látod. Pl. f/2.8-on már vignetta sem igazán látható.
Vakteszten max. a sarkokban vállalnám, hogy megmondom, hogy a legélesebb rekeszen vagy teljesen nyitva készült a kép, azt is elsősorban a vigneta meglétéből (kontrasztvesztés), nem az élességből mondanám meg.
Vsz. a 20-as Pana a sarkokban sem keni szét a képet. -
Studi
veterán
válasz
cool13
üzenetére
Elég sértő, hogy már számba se vesztek, de azért a feltörekvő ifjúság mellett az öreg
rókanepper is megvillan néha...
Mazsi: És még csak nem is, mert a kistele szerintem jó lesz asszonynak, a Szotyi szenzoros vázat meg már egy ideje kerülgetem, úgyhogy az marad nekem...
Pár napig kerülgettem gondolatban amúgy egy E-P3 dupla kitet, ami 65-ért volt fent a Jófogáson, de elég rizikósnak tűnt: rozsdásodott a váz alja. Nagyon tetszett a P3, már kicsit bánom, hogy eladtam, tegnap rárajtoltam, de elvitték előlem. Úgyhogy ez most épp jól jön.

rbalint88:Bocs, a 17/1.8 után ez a második cucc, amit elhozok az orrod elől, legközelebbi talin vendégem vagy egy fröccsre.

-
törölt tag
-
jjeahh
nagyúr
-
Studi
veterán
válasz
cool13
üzenetére
Óvatosan fogalmaztam én is, inkább múlt időben. Ez akkoriban volt, amikor már több éve árulták az ezüst 45-öst, és bevezették a feketét: teljesen unikum volt akkoriban még. (használtan gyakorlatilag még most is, mert anno annyi ezüst kikerült használatba, hogy még most is mindig kapható szinte bármikor)
A fekete OM-D-k mellé akkoriban is kiadták a fekete 45-öst általában, de ezüst vázakhoz, PEN-ekhez inkább az ezüst obit erőltették.

Most, hogy gyakorlatilag már mindegy a Mintaboltnak, hogy milyet rendel, gondolom változott ez is.
-
Mercutio_
félisten
-
fattyu
veterán
válasz
cool13
üzenetére
várok egy fejest. 19én vámkezelés megtörtént üzenet. Azóta semmi. hívom óket. hát még a reptéren van nem adták át kézbesítésre. Mérnem??? hát azt nem tudják.
felgyújtani lesózni
studi: 1000 fölötti 100% os ebay eladó. megjött a fejes. jobb oldal hibás. megírtam neki hogy mi a pálya aszondja szar az erősítőm a fejes jó refund declined... Paypal disputeon van per pill. szóval az se biztosíték

-
szaby_gyerek
tag
válasz
cool13
üzenetére
Kicsi a világ. Én árulok 12-50-et és a 17-est pedig én vettem el előled.

Részrehajlás nélkül: a 12-50-es nagyobb átfogású, tud makró módot, időjárás álló, belső élességállítású, nem változik a mérete, az EZ opcionális rajta, és van egy extra funkció gombja. Viszont a 14-45 jobb képminőséget biztosít. Ezek alapján tudni fogod, hogy neked melyik jobb vétel.

-
rbalint88
veterán
válasz
cool13
üzenetére
17 és 45 mellé nem nagyon vennék kitobit, tök fölösleges

ha mindenképp kell, az oly 14-42 II R még egész korrekt és ára se nagyon van, 20-25-ért vannak maximum az új vagy egy-két hetet használt darabok aprókban.de továbbra is az e-m5 big kitet javasolnám, az annyiért verhetetlen. és van benne kitobi is

-
Freddy76
addikt
-
Freddy76
addikt
válasz
cool13
üzenetére
Bemész a mintaboltba, és veszel bármit. Bármit, egy obisapkát akár. Kifizetsz 8.000 forint klubtagságit, és máris tag vagy. Ezután már 15 % kedvezménnyel veheted a vázat, és bármi mást. A második linken szereplő táblázatban lévő obik eleve kedvezményesek, azokra a 15 %-ot nem fogod tudni érvényesíteni.
Vagy keresel valakit, akinek van klubtagságija, és megveszed arra...
Bájdövéj, én azt nem értem, hogy TayRol hogyhogy nem adta még el az e-m10-et

-
Studi
veterán
válasz
cool13
üzenetére
Volt hozzá 14-150-es zoomod is, az még mindig egy jó ár/érték arányú üveg, innen például arn is használja.
A keret eddig nemigen került szóba, de mostanában két bajnok van a rendszerben szerintem: a G6 és az E-M10. Mindkettő sokat tudó, nagyon jó váz, a lényegi különbség az, hogy az E-M10-ben van jó stabi, a G6 pedig a fogásában, ergonómiájában jobb. Előbbit az Olympus Mintabolt Prémium Klub akciójával érdemes beszerezni, és vadászni hozzá valami alig használt kitobikat. Utóbbit pedig vagy az új 14-42 II. obival és a 45-150-el dupla kitben, vagy a 14-140-es túristazoommal érdemes beszerezni, leginkább külföldről (UK) a magyar képviselet elcseszett árazásai miatt. Csak vigyázz, ezesetben jön MLaca, és le"fillérbaszóz".

-
.mf
veterán
válasz
cool13
üzenetére
Akkor amint fentebb a szerkesztésben írtam: valamelyik alapzoom (olcsónak a 14-42-IIR vagy EM5-tel kitben a nagyobb de többfunkciós 12-50) és a Pana 20-as; valamint a 40-150-es. Kezdetnek
Aztán téged is elkap a gépszíj 
7.5 halszem, 12-32, 12-50, 14-42-IIR, 14-140, 17, 20, 25... s még erősen gondolkozok egy 45-ösön és még valami hosszabb fényerős fixen (60-100 között), egy nagyonhosszú fixen (250 fölött), valamint kéne még egy uwa fényerős fix is csillagoségboltozni, mert a 17 kicsit szűk volt, meg...
-
Tin_Shield
őstag
válasz
cool13
üzenetére
Az Oly-ra bármelyiket felrakhatod, a képstabi a vázban van. A Pana vázakra inkább a Pana javasolt mert a stabilizátor az objektívekben van, ezt leszámítva persze tökéletesen működnek rajta az Oly objektívek is.
3rd partyból relatív kicsi a választék, van három fix Sigma, Samyang halszem, illetve most jön manuális Samy nagylátó. És Voigtlander f0.95 fixek is akadnak ha vastag a pénztárca
-
Tin_Shield
őstag
válasz
cool13
üzenetére
Az E-PL1 gondolom még a régi kitobival volt. Az elég gyöngécske minden téren.
Olympusból a 14-42II, a 14-42IIR, Panasonicból a 14-42II bátran ajánlható. Vagy a régebbi Pana 14-45 is, ha találsz eladó darabot.
Vagy egy másik lehetőség fixekből építkezni, a Pana 14 f2.5 (~40e), Pana 20 f1.7 (~65-70e), és Oly 45 f1.8 (~60-65e ) relatív megfizethető és jó minőségű trió. -
Tin_Shield
őstag
válasz
cool13
üzenetére
Tamron kategóriás (olcsó) 2.8-as zúm nincs m43-ra, (a többi MILC-re se). Ami fényerős az pro minden területen: rajz, felépítés és ár. Esetleg a négyharmados 14-54II, de az testes darab és inkább egy E-M1 illik alá, az AF miatt is.
Relatív olcsó teléből van választék, Panasonic 45-150/175/200, 100-300 illetve Oly 40-150 és 75-300. Van Panasonic pro tele is, pro áron, és jön az Olytól is hasonló.
A m43 előnye nem a zúm objektíveknél mutatkozik meg, bár összességében korrektek, sőt van néhány jó is, hanem a kicsi és fényerős fixekben.
A makrózással nem kell felhagyni az Oly 35-ös makrója kicsi, olcsó, jó, adapterrel együtt sem ormótlan, és bármelyik m43-os vázon használható. -
.mf
veterán
válasz
cool13
üzenetére
Az is egy járható út, de hogy mennyire válik be, az leginkább attól függ, hogy mire használnád és mit vársz tőle.
Igen, az FX és DX obik is feladapterezhetők, és egész jól is működnek, de 2 dolgot ne felejts el:
1.) 2.7x crop factor, tehát szinte mindenből tele obi lesz, már a 17-50-ed is ekv. 46-135
2.) Irtó aránytalan lesz a kis váz és nagy obi, és így oda a könnyű hordozhatóság isArra nagyon jók a mirrorless rendszerek, hogy szinte mindig nálad lehet egy advanced váz -- én is ha kimozdulok, szinte mindig nálam / rajtam van az övtáskám, benne EM5, 12-32, 20 f1.7 és +1 obi helyzettől függően (pl. 14-140 nappal jó idő, 12-50 rosszabb idő, halszem, vagy 50 f2 manuál portré / gyengébb fény).
Amúgy visszatérve a V1-re, bár ez inkább a többieknek szól: amennyit itt dícsérték és javasolták a V1-et, nemrég a kezembe került egy (megkértek, hogy fényképezzem le őket -- meglepő módon egy ~70/+ éves bácsi
), s kellett egy kicsit a menüben is kotorni, mert valami el volt állítódva. Na most itt amennyi savazást kap az Oly menüje, csak néznétek meg azt. Az Olyé ahhoz képest még egy átlátható, könnyen állítható, rendkívül alaposan személyre szabható és beállítható (bár gondolom az utóbbi sosem volt vitatott). A V1 menüje a rossz kompaktokat idézte.... Csak pislogtam, hogy lehet ilyen rossz.Szerk:
"E mellé milyen obit ajánlanátok a két Tamron helyett? Ár érték a fő szempont. Azt hiszem a macro menne a levesbe felhagynék vele.
Kellene a 17-50 környéki átfogás, mellé valami, 55-300 kiváltó erre a rendszerre."Nos...
Alapzoomnak a kedvencem a Pana 12-32 "kicsi a bors de éles", kis mérete ellenére szerintem az egyik - ha nem a - legélesebb kitobi (persze 12-40 és 12-35-öt leszámítva). Azonban mivel még elég új és ritka, így drága.
Az EM5 kitobija, a 12-50 egy jó átfogás, időjárás-álló, makró-funkció, e-zoom, csak nagy (nem összecsukható), sötét, és kevésbé éles, mint a 12-32.
14-42-IIR van még, méretben a 12-32-höz áll közelebb összecsukva, de ez sem annyira éles. De legalább használtan olcsó, 20-25k.Ha egy obival szeretnéd az egészet lefedni, a Pana 14-140-II (f3.5-5.6) és az Oly 14-150 is jó választás lehet.
Az 55-300 teljes átfogását sajna nem tudod egy obival lefedni. Van az Oly 40-150, ami ~40-45k használtan (egy ideig újan is volt 45k-ért), és egész éles. Ennél hosszabbnak vagy az Oly 75-300-II, vagy a Pana 100-300, de ezek már nagy és drága sötét kályhacsövek.
A zoomok mellé mindenképp javasolnám a rendszer két csodafixét: a Pana 20 f1.7 és az Oly 45 f1.8, mindkettő kb. 65-70k használtan.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
cool13
üzenetére
"Még egy dolog ami ezzel kapcsolatban felmerült, hogy mintha a meglévő obikat (Tami 17-50, Tamron90mm) is tudnám használni a V1-en"
Volt 17-50 és 90-es makróm is. Egyiket se tenném rá egyetlen kisebb vázra sem.
Az egésznek (számomra) az az értelme, hogy sokkal kisebbek és könnyebbek az _objektívek_

Kb addig "használtam" Nikon obikat m4/3 vázon, amíg egyszer kipróbáltam

Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kicsomagoljuk és bemutatjuk a Poco F8 Ultrát
- OLED monitor topic
- Projektor topic
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- World of Tanks - MMO
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Kivégezheti a kisebb VGA-gyártókat az NVIDIA döntése
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Nokia 8 Sirocco / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HP 200W töltők (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm, 928429-002
- Microsoft Surface Go 2 m3-8100Y 8GB 128GB 4G LTE 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Ha időjárás is engedi talán jövő hónap végén tudunk költözni.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

mindegy, remélem beválik!
Igen. Tegnap reggel jött meg, azóta egyszer feltöltöttem rendesen, tehát tölti, és a gépben is van visszajelzés rendesen.